19 אוגוסט 2014
לפני: | ||
כב' השופטת אילת שומרוני-ברנשטיין נציג ציבור (עובדים) : מר מנחם לבנהרט | ||
התובע | 1. פרח סאבא ע"י ב"כ: עו"ד אלבר נחאס | |
- | ||
הנתבע | 1. המוסד לביטוח לאומי ע"י ב"כ: עו"ד צחי רטר |
פסק דין |
רקע
במכתבו מיום 22.10.12 הודיע הנתבע לתובע כי הוא דוחה את תביעתו להכיר בבקע מפשעתי שכן לא התקיימו בעניינו התנאים שבסעיף 84 לחוק.
במכתבו מיום 25.6.13 הודיע הנתבע לתובע כי גם תביעתו להכיר בפגיעה בגבו כתאונת עבודה נדחית, כיוון שלא נמצא קשר סיבתי בין הפגיעה לאירוע בעבודתו; מהרישומים הרפואיים עולה כי התובע התלונן על כאבים בגבו התחתון רק כחודש וחצי לאחר יום האירוע; לא נמצא כי האירוע גרם לתובע נזק גופני ולאי כושר בעבודה.
העובדות הדרושות לענייננו כפי שהן עולות מכלל החומר שהונח בפנינו הינן כדלקמן:
גרסת התובע בטופס התביעה מיום 14.8.12 שהוגש לנתבע (מוצג נ/1):
הגרסה בפני חוקר הנתבע (מוצג נ/2, הודעה מודפסת):
"זה קרה ב- 14.5.12 זה היה כשעבדתי משמרת בוקר ועבדנו באותו היום בחיפה. כמו שאמרתי אנחנו עובדים בכל אזורי הארץ...באותו יום ב 14.5.12 יצאתי לעבודה כרגיל הכל היה בסדר גמור. באותו יום היה לחץ בעבודה אני זוכר שאנחנו היינו צריכים למשוך כבל חשמל, בדרך כלל מדובר בכבל של 50 מטר אבל באותו יום הכבל היה 100 מטר כאשר בדרך כלל המשיכה של הכבל הולכת מאוד קל עם קצת עזרה, כי מדובר במכונה ישנה באותו יום היה 100 מטר והייתי צריך למשוך אותו מאוד חזק ולהתאמץ מאוד וכדי למשוך אותו אני הייתי צריך לעמוד בצורה כזו שהיד השמאלית שלי היתה בתנוחה לא כל כך טובה וזה גם להתאמץ יותר. לא היתה לי אפשרות לעמוד רגיל ואז התחלתי למשוך ופתאום אני נזרקתי קדימה על הברזל והעמוד שהיה שם נתן לי מכה חזקה בבטן בצד השמאלי, מיד הרגשתי כאבים." (הדגשה שלי - א.ש.ב) (עמ' 1, ש' 18-22; עמ' 2, ש' 23-28).
הגרסה בתצהירו מיום 30.9.13:
"ביום 14/5/12 בשעה 12:00 לערך בזמן עבודתי ולאחר שסיימתי עבודתי בהתזת ביטון באמצעות הפוצהיימר (רכב המשמש להתזת ביטון) ובזמן שעסקתי, יחד עם פועל נוסף, בהתקנת כבל החשמל של הרכב חזרה על הגלגל המיועד לכך והמותקן על הרכב ולאחר שפעולת ההתקנה כאמור השתבשה בשלב מסוים (בשל אורכו של הכבל), אני נאלצתי יחד עם הפועל הנוסף למשוך הכבל ידנית לשם השלמת ההתקנה וזאת בזמן שאני דורך ולוחץ על הידית (הכוונה לידית גלגל ההתקנה) באמצעות הרגל וכי אז החלקתי אחורנית וכתוצאה גם נמשכתי קדימה ע"י הכבל וזאת בחוזקה רבה ובשל העובדה שהכבל היה מתוח מאוד".(הדגשה שלי - א.ש.ב) (סעיף 2 לתצהיר התובע).
עדותו של התובע מיום 18.12.13:
"אני ודוד עבדנו ביחד. אני עוזר של דוד. עבדנו על מכונת התזה. החזרנו אותה אחורה, רצינו לשטוף אותה, התחלנו לקפל את הכבל. התוף שעבדנו איתו נועד לכבל של 50 מ' אבל הכבל שעבדנו איתו היה 100 מ'. רצינו לשים אותו בתוף כדי לחסוך זמן, ואז חזרנו כדי לשטוף את המכונה, התחלנו לגלגל את הכבל, דוד היה למטה ואני למעלה. שמתי רגל על הידית והתחלתי לסחוב עם התוף, דוד דחף ואני משכתי. לתוף לא היה כוח להסתובב כי זה מיועד ל- 50 מ' וזה כבל ארוך יותר ואז החליקה הרגל שלי מהידית, סובבתי אותה להיפך והכבל דחף אותי אחורה על עמוד שהיה שם ואחר כך נפלתי קדימה על התוף.
הרגשתי על המקום כאבים בבטן תחתונה שמאל ובישבן" (עמ' 3 לפרוטוקול הדיון מיום 18.12.13, ש' 30-35; עמ' 4, ש' 1-6). (הדגשה שלי - א.ש.ב).
"ת. הכבל החזיר אותי קדימה בגלל שהוא היה ביד שלי.
ש. הכבל משך אותך קדימה כי היה מתוח?
ת. כן "(עמ' 5, ש' 17-21).
גם בביקורים הבאים של התובע בקופת החולים הוא התלונן על כאבי בטן המקרינים לאזור המפשעה ולא על כאבי גב (ראו מסמכים רפואיים מתאריכים 7.6.12 ו- 12.6.12).
אולם הודעתו זו לפיה הכאבים גברו לאחר שבוע אינה מתיישבת עם הרישומים הרפואיים מביקוריו של התובע בקופת החולים כשבועיים לאחר האירוע בהם התלונן רק על כאבי בטן המקרינים לאזור המפשעה.
בהמשך כשנשאל מדוע לקח לו כל כך הרבה זמן לספר, השיב התובע "סיפרתי איפה שכאב לי" (שם, ש' 17-19).
מכאן, שהתובע כלל לא ידע שיש לו כאבי גב והוא אף לא ייחס את כאבי הגב לאירוע.
אפילו בטופס למתן טיפול רפואי לנפגע בעבודה מיום 11.7.12 (להלן- "טופס ב"ל 250"; מוצג נ/6), תחת הכותרת תיאור התאונה נרשם כדלקמן: "לדברי העובד בעת שהרים משא כבד חש כאבים באזור המפשעה השמאלית, והתלונן לאחר כחודש". (הדגשה שלי – א.ש.ב).
היינו, בטופס ב"ל 250 לא הוזכרה הפגיעה בגבו ואף לא נרשמה גרסתו של התובע לאירוע הנפילה, אלא מוזכר אירוע של הרמת משא כבד וכאבים במפשעה.
"כשזה קרה היה לידי בחור בשם דוד שגר בנצרת עלית. הוא עובד בדרך כלל בבוקר מיד אחרי שזה קרה הוא שאל אותי מה קרה כי הוא ראה שקרה משהו איתי ועם המכונה שהסתובבה הפוך. אמרתי לו שאני מרגיש שריפה בבטן התחתונה וגם בגב התחתון..." (עמ' 2, ש' 28-31).
"...התובע היה למעלה ואני למטה. הוא עם הרגל משך את הידית ועם הידיים משך את התוף (מדגים ידיים פשוטות קדימה ותנועת משיכה). אני בזמן הזה מלמטה עזרתי לו. משכתי את הכבל והגשתי לו. בשלב מסוים – רגל החליקה מהידית כי שם זה אזור השמן. אני לא ראיתי את זה והמשכתי לתת לו את הכבל. הכבל הלך אליו ודחף אותו אחורה. יש שם ברזל כמו גג והוא קיבל מכה מהברזל ואחר כך נדחף חזרה לתוף.
ש. האם נדחף קדימה לתוף?
ת. כן.
ש. אתה ראית איך הוא נדחף?
ת. הידיים היו על הכבל והוא נפל אחורה ואז נמשך קדימה.
ש. ואז אחרי זה מה קרה?
ת. אני צעקתי לו למה הכבל לא מתקפל כי הוא הפסיק, וראיתי אותו מחזיק את הידיים על הבטן, עקב כאבים חמורים בבטן הוא הפסיק את הפעולה." (עמ' 6, ש' 1-14).
אולם- בחקירתו הנגדית התברר כי מר ליברנט לא ראה את האירוע בעת התרחשותו וכי אינו זוכר מתי הוא התרחש , כפי שיתואר להלן.
לא למותר לציין, כי עניין זה מעיב על עדותו.
"ש. לא ראית כלל מה קרה?
ת. אני למטה היית. ראיתי שהפסיק לקחת את הכבל.
ש. לא ראית אותו נופל?
ת. לא. הייתי למטה.
ש. אתה גם לא יודע באיזה תאריך זה היה?
ת. עבר זמן אבל אני זוכר שהיינו בעבודה
...
ש. באיזו שעה?
ת. או בסיום העבודה הספציפית הזאת או בסוף היום.". (עמ' 6, ש' 26-31; עמ'7, ש' 1-6).
מעדותו של מר ליברנט עלה כי ישנו יומן עבודה בו אמור להיות תיעוד לקרות האירוע, אולם איננו יודע אם נשמר (עמ' 7, ש' 1-2).
בהמשך העיד התובע כי אינו יודע מה זו תאונת עבודה וזו הפעם הראשונה שהבין "שצריך להגיד על המקום. היו לי תאונות עבודה לפני, אך גם שם לא סיפרתי במקום". (עמ' 5, ש' 1-6).
מנגד, מחקירתו הנגדית של התובע עלה כי בתאונת העבודה שהייתה לו בשנת 2011 התובע נפגע בצווארו וכבר למחרת יום התאונה הוא פנה לקבל תעודה רפואית ראשונה לנפגע בעבודה. כשנשאל מדוע בארוע שבנידון לא פנה השיב התובע "המנהל שהיה במאי 2011 – הייתי ביחסים טובים איתו והוא אמר לי מה לעשות. המנהל שהיה לגבי התאונה ממאי 2012 היה מנהל אחר והיה טיפוס אחר שכל הזמן היה צועק."(שם, ש' 8-12).
כשהתובע נשאל מי היה מנהלו באירוע השיב התובע : שלומי סולימאן ומשנשאל מי היה מנהלו באירוע הקודם , השיב שלומי סבג (שם, ש' 12-14).
אולם, מהמשך עדותו התברר כי לא נכח בשיחה וכלל לא יודע בוודאות האם אכן התקיימה:
"ש. אתה היית שם כשסולימן הגיע וראה את התובע?
ת. אני לא זוכר כי זה היה לפני הרבה זמן, אך בטח שהוא בא כי הוא היה מנהל משמרת והוא הגיע למקום" (שם, ש' 21-23).
מר ליברנט אף העיד כי היחסים בין התובע למר סולימאן היו יחסים רגילים כמו כל עובד (שם, ש' 9-10).
בהודעתו לחוקר הנתבע סיפר התובע "אחרי בערך שבוע אני זוכר שהרמתי שק גבס וכמו בימים האחרונים החזקתי את המותן מרוב כאבים ואז המנהל שלומי סולימאן ראה אותי ושאל מה קרה וסיפרתי לו שזה כבר שבוע-שבועיים ככה מהרגע שמשכתי את הכבל והוא שאל מדוע לא סיפרתי לו מיד ואז אמר לי שצריך ללכת לרופא ולעשות צילום" (עמ' 2, ש' 35-38).
בעדותו סיפר התובע על עניין זה:
"ש. נכון ששבוע אחרי המקרה הזה שאתה מספר הרמת שק גבס
ת. נכון. אני עובד גם בגבס כמו שאמרתי קודם.
ש. לאחר הרמת שק הגבס התחלת להרגיש כאבים.
ת. כן.
ש. אם אתה מתאר שכואב לך גב ואתה מספר זאת חודש וחצי אחרי, כאבי הגב קשורים להרמת שק הגבס.
ת. לא. מאז שאני קיבלתי מכה מהמכונה התחיל הכל. לפני זה לא היו לי כאבים" (עמ' 4, ש' 20-27).
עיקר טענות הצדדים
טענות התובע
המדובר בתובע "שנכשל" עת שדאג יתר על המידה לעתידו ולמקור פרנסת משפחתו עד כדי שהמשיך בעבודתו בזמן שסבל מפגיעה מורכבת.
התובע הפנה את תשומת לב בית הדין לכך שהמשיך לעבוד גם אחרי הפנייה ראשונה לרופא ביום 29.5.12 עד כאשר מגבלותיו הפכו לבלתי נסבלים ואז קיבל אישור ממנהלו כי יפנה לטיפול ובדיקות רפואיות, וכי יקבל חופש מחלה.
הגם שמר ליברנט לא ראה במדיוק את הארוע אולם הוא הבחין כי התובע נפגע בזמן משיכת הכבל והניסיון להתקינו על התוף וכן כי התובע הפסיק הפעולה לאחר הפגיעה.
טענות הנתבע
גם ממסמכים אחרים, כגון טופס בל 250 (מוצג נ/6) ומכתב מהמעסיקה מיום 11.7.12 (מוצג נ/7) לא הוזכרה פגיעה בגב.
הוא ציין כי ישנו יומן עבודה, אולם התובע לא המציאו ולא עשה ניסיון להשיגו, ויש בכך לפעול לחובתו.
מר ליברנט תחילה העיד כי ראה בעצמו את האירוע אולם בהמשך עדותו התברר כי לא ראה.
את העובדה שמר סולימאן לא העיד בעניין זה יש לזקוף לחובת התובע.
מר זלצר הוזמן להעיד באשר לתנאי עבודתו של התובע בהתייחס לטענות התובע לבקע מפשעתי, אולם משחזר בו התובע מתביעתו זו בפתח דיון ההוכחות התייתרה עדותו.
מעבר לכך, בהתחשב בעובדה שמר זלצר התייצב ונכח מחוץ לאולם יכול היה התובע לבקש להעידו לו חשב שעדותו חיונית, אולם לא עשה כן.
הכרעה
נקדים אחרית לראשית ונאמר כי לא הוכחה תשתית עובדתית לקיומה של תאונת עבודה. אומנם שוכנענו כי אכן ארע לתובע אירוע, אולם התובע לא השכיל להוכיח, ונטל ההוכחה מוטל עליו, שהאירוע התרחש ביום 14.5.12 וכתוצאה ממנו נפגע בגבו.
בענייננו, לא מן הנמנע שגרסת התובע כי נפל אחורה ודבר הפגיעה בגבו הומצאו בדיעבד.
יתרה מכך- בביקורו של התובע בקופת החולים מיום 21.6.12 בו לראשונה התלונן על כאבי גב לא אוזכרה כלל גרסתו לאירוע, ובביקורו שלאחר מכן, ביום 26.6.12, התובע ייחס את הכאבים בגבו להרמת משקלים כבדים בעבודה ולא לאירוע נפילה או משיכת כבל.
(ראו בעניין זה עב"ל 5839-07-11 יוסף חיון - המוסד לביטוח לאומי (ניתן ביום 2.7.2012)).
בנוסף נקבע כי "אין לראות במסמכים רפואיים "ראיות נסיבתיות" או ראיות שמשקלן נמוך מראיות אחרות, כגון עדותו של המבוטח ועדיו. המסמכים הרפואיים הם ראיה בעלת משקל משמעותי במארג הראיות והעדויות, שעליו מבסס בית הדין את הכרעתו אם התרחש אירוע תאונתי אם לאו" [עב"ל (ארצי) 949-11-11 רמונדה טויטו – המוסד לביטוח לאומי (ניתן ביום 8.12.2013)].
בתחילת עדותו תיאר מר ליברנט בהרחבה את אופן קרות האירוע וחיזק את גרסתו של התובע לרבות טענתו כי קודם נפל אחורה ולאחר מכן נמשך קדימה על ידי הכבל, אולם בחקירתו הנגדית התברר כי כלל לא היה עד לאירוע ולמעשה העיד על אשר לא ראה.
מר ליברנט העיד ותיאר התרחשויות שכלל לא היה עד להן, ולפיכך עדותו אינה מהימנה בעיננו.
בעדותו טען כי כלל לא ידע שעליו לדווח מידית למנהל על תאונת עבודה, ובעבר היו לו תאונות עבודה וגם שם לא סיפר מיד. אולם בחקירתו הנגדית עלה כי בתאונת העבודה הקודמת משנת 2011 כבר למחרת יום התאונה הוא פנה לקבל תעודה רפואית ראשונה לנפגע בעבודה. כשנשאל מדוע בארוע שבנידון לא פנה השיב התובע כי בתאונה הקודמת מנהלו היה שלומי סבג עמו היה ביחסים טובים והוא הנחה אותו כיצד לפעול, ובאירוע הנוכחי מנהלו היה מר סולימאן ממנו חשש.
טענתו זו אינה משכנעת דיו לאור עדותו של מר ליברנט כי שלומי סבג אינו המנהל הישיר של התובע ושלו, אלא במשך שש השנים האחרונות בהן מר ליברנט עובד בחברה, המנהל שלהם הוא מר סולימאן.
מה גם שמר ליברנט העיד כי יחסו של מר סולימאן אל התובע היה רגיל כמו לכל עובד.
אולם גם אם היינו מקבלים טענה זו, היינו מצפים כי יהיה תיעוד רפואי לתלונות של התובע בגין הכאבים בגבו בסמוך לאירוע, שהרי אין קשר בין דיווח למעסיקה לבין קבלת טיפול הרפואי, והתובע טען כי חש כאבים בבטן ובגבו. אולם, לא מצאנו במסמכים הרפואיים הסמוכים למועד האירוע תלונות של התובע בדבר כאבים בגב, והוא הפסיק את עבודתו רק כחודש ומחצה לאחר האירוע.
סוף דבר
ניתן היום, כ"ג אב תשע"ד, (19 אוגוסט 2014), בהעדר הצדדים ויישלח אליהם.
אילת שומרוני-ברנשטיין, שופטת | נציג עובדים- מר מנחם לבנהרט |
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
28/07/2013 | הוראה לתובע 1 להגיש תצהיר תובע | אילת שומרוני-ברנשטיין | צפייה |
19/08/2014 | פסק דין שניתנה ע"י אילת שומרוני-ברנשטיין | אילת שומרוני-ברנשטיין | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | פרח סאבא | אלבר נחאס |
נתבע 1 | המוסד לביטוח לאומי | צחי רטר |