בפני | כבוד השופטת כרמלה האפט | |
התובעת | עירית תל-אביב-יפו | |
נגד | ||
הנתבעים | 1.אילן זיתוני 2.יעל אבוטבול זיתוני |
פסק דין |
בפני תביעה לסילוק יד ממקרקעין.
רקע:
טענות הצדדים:
הנתבעים מוסיפים על האמור כי הודעת ההפקעה מתייחסת רק לחלק קטן מחלקה 107 (26,700 מ"ר מתוך 114,985 מ"ר) (להלן: "שטח ההפקעה הנטען") וטוענים כי התובעת לא הוכיחה שהחלק בו הם מחזיקים מהווה חלק משטח זה.
הנתבע מדגיש אפוא כי הלכה למעשה הוא מתגורר במקרקעין במשך כל ימי חייו (למעט בתקופת שירותו הצבאי), וכי בתוך כך ובשנת 1996, נישא לנתבעת 2 (להלן: "הנתבעת") ונולדו להם 3 ילדים המתגוררים עימם.
[יצוין כי אביו של הנתבע (דוד ז"ל) נפטר כ-29 שנים לפני הגשת התובענה דנן ואילו אמו נפטרה במהלכה].
דיון
הזכות לתבוע סילוק יד וזיהוי המקרקעין
"בעל מקרקעין ומי שזכאי להחזיק בהם זכאי לדרוש מסירת המקרקעין ממי שמחזיק בהם שלא כדין".
"(א) רישום בפנקסים לגבי מקרקעין מוסדרים יהווה ראיה חותכת לתוכנו, אולם אין בכך כדי לגרוע מהוראות סעיפים 93 עד 97 לפקודת הסדר זכויות במקרקעין [נוסח חדש], התשכ"ט-1969".
יפים לעניין זה דבריה של כב' השופטת מ' בן פורת בע"א 127/77 מלכה קפה נ' יוסף לוי ואח', פ"ד לא (3) 455, 464, לפיהם:
"הלכה פסוקה היא, כי בעל בית יכול לבסס תביעת פינוי או סילוק-יד על זכות קנינו, בטענה שהנתבע מחזיק ברכושו ללא כל זכות ... ואז על הנתבע להראות, ולו גם לכאורה, זכות חוקית לישיבתו במקום".
"בתובענה שבמקרקעין יכיל כתב התביעה תיאור המקרקעין כדי אפשרות לזהותם וככל האפשר – לפי גבולות או לפי מספרים שבפנקס מקרקעין או במפה, ואם היתה בה תביעה – מכל צד שהוא – לרשום טובת הנאה במקרקעין, יש לצרף לכתב התביעה מפת המקרקעין מאושרת בידי מחלקת המדידות; היה המדובר בחלקת קרקע רשומה, רשאי בית המשפט או הרשם לפטור מהגשת מפה ולהורות על הגשת העתק מאושר מן הרישום בפנקס המקרקעין, או כל אמצעי זיהוי אחר של אותה חלקה".
[ודוק: התובעת איננה מבקשת לרשום טובת הנאה במקרקעין, כך שאין הכרח בצירוף מפת המקרקעין מאושרת בידי מחלקת המדידות.]
לא כל שכן כאשר במקביל הבהירה הגב' שמרית דניאל, אותה מומחית לפענוח תצלומי אוויר אשר העידה מטעם התובעת, כי כלל המתחם בו מחזיקים הנתבעים ובני משפחתם (להלן: "המתחם"), ובכללו המבנה, נמצא בתחום שטח ההפקעה הנטען (פרוטוקול הדיון מיום 14/6/16 עמ' 16).
ודוק: אני ערה כמובן לכך שבהמשך חקירתה סייגה העדה את תשובתה זו, אולם עדיין עמדה על כך שהמתחם מצוי בתוואי התוכנית באופן המקנה לתובעת את האחריות לפעול לפינויו.
משכך אין הנתבעים, אשר ממילא טוענים כי הם ינקו את כל זכויותיהם מזכויותיה של נעמי (ראו סעיף 15 לתצהיר הנתבע, נ/1 וכן ראו עדותו בפרוטוקול הדיון מיום 16/6/16 עמ' 110), יכולים לטעון כיום כי מדובר במקרקעין אחרים, סמוכים.
המסגרת המשפטית
רשות להשתמש במקרקעין
"... היתר או רשות שנתן בעל-המקרקעין לאחר, להחזיק או להשתמש בנכס. "רשות במקרקעין" באה להבחין מהענקת זכות במקרקעין שמאפייניה הם החזקה ושימוש בנכס, או שימוש בלבד. כך, למשל, שכירות, שאילה או זיקת הנאה. הרשות נעדרת כוונת הקנייה של זכות בנכס. אפשר שהיא תהא מעוגנת בחוזה שנקשר בין הצדדים וכך תצמיח למקבל הרשות זכות חוזית כלפי בעל המקרקעין (להלן: רשות חוזית), ואפשר שתינתן על ידי בעל המקרקעין ללא כוונה ליצור התחייבות חוזית, אקט של רצון טוב, או תלמד משתיקתו ואי מחאתו להחזקה או לשימוש שעושה אחר בנכס (להלן: רשות גרידא). רשות גרידא באה להבחין איפוא מן הרשות החוזית. תוכנה של הרשות החוזית, משך קיומה, ותנאי סיומה ילמדו מן ההסכם שבין הצדדים. רשות גרידא אינה מעניקה לבעליה זכות כלשהי כלפי בעל המקרקעין. היא בגדר היתר של רצון טוב שנותנו רשאי לבטלו בכל רגע.."
יפים לעניין זה דבריו של כב' השופט חלימה בע"א 60/84 ריבוא נ' גל, פ"ד לט (3) 693 לפיהם:
"... מתן רשות לשימוש במקרקעין אינו צריך מלים מפורשות. רשות כזאת... יכול להשתמע ממנהג הארץ'. הרשות יכול שתינתן על-ידי הודאה בשתיקה, המעידה על כך שהבעלים השלים עם המעשה. ההסכם יכול להיות מפורש, אך הוא גם יכול להשתמע מן הנסיבות...".
(ראו בעניין זה גם זלצמן, עמ' 24, וע"א 463/79 ג'ובראן נ' גובראן, פ"ד לו (2) 403).
יפים לעניין זה דבריה של פרופ' נ' זלצמן, במאמר אחר, "רשות חינם" במקרקעין כ"השאלת מקרקעין": גישת הסיווג והלכות ה"רישיון במקרקעין", עיוני משפט לה 265, 270–271 לפיהם:
"לגבי התגבשות הזכות מכוח השתק – זו מותנית בהתקיימותן של נסיבות מיוחדות שניתן ללמוד מהן על היווצרותו של קשר סיבתי בין הציפייה שבעל המקרקעין נטע אצל פלוני, אם בהבטחה שנתן לו ואם במצג שהציג כלפיו, לבין השינוי לרעה שהתרחש במצבו של פלוני... בהתקיים נסיבות אלה יהא זה בלתי-צודק לאפשר לבעל המקרקעין להתנער מן ההבטחה או להתכחש למצג... ב'רשות מכוח השתק' בית-המשפט רשאי לקבוע כי הזכות בלתי הדירה חרף רצונו של הנותן".
"לא בכל מקרה, בו ניתן רישיון ובעל הנכס מבקש לבטלו, דורש הצדק את המשך קיומו של הרישיון, ויש מקרים בהם ניתן, למשל, להסתפק בתשלום פיצויים, כפי שיש גם מקרים, בהם אין הצדק דורש אפילו את תשלומם של פיצויים כלשהם; אף היפוכו של הדבר הוא הנכון, הינו, יש נסיבות, בהן תשלום פיצויים בעקבות סילוק ידו של בעל הרישיון הוא דווקא שיכול לנגוד את תחושת הצדק".
כך נקבע גם מפי כב' השופטת [כתוארה אז] ד' ביניש ברע"א 2701/95 כנעאן אח' נ' גזאוי, פ"ד נג (3) 151, 170 כי:
"כאשר מתעוררת בפני בית-המשפט טענה בדבר ביטול רישיון במקרקעין, ומתבקש סילוק ידו של בעל הרישיון מהמקרקעין עקב כך, על בית-המשפט לבחון, על-פי נסיבות המקרה, אם יהיה זה מן הצדק לאפשר לבעל המקרקעין לבטל את הרישיון ואם יש מקום להתנות את הביטול בתנאים. לעניין זה יתחשב בית-המשפט, בין היתר, בכוונת הצדדים לרישיון, בתנאי הרישיון, בציפייה שיצר בעל המקרקעין אצל בעל הרישיון, במידת הסתמכותו של זה האחרון על הרישיון שניתן ובנזק שנגרם לו עקב כך".
"צריכות להתקיים נסיבות חריגות ונדירות עד מאד כדי שיוכר רישיון מכללא במקרקעי הציבור, וככל הנראה תמה דרכ[ו] ונלווהו כעיקרון לבית עולמו."
(פסקה לב' לפסק הדין).
בתוך כך נקבע עם זאת בע"א 6757/13 מרים אביטסם נחום נ' מדינת ישראל – רשות הפיתוח [פורסם בנבו] (19/8/15) מפי כב' השופט צ' זילברטל (תוך התייחסות לקביעות בית המשפט בעניין היפר חלף לעיל) כי:
"המקרה שבפנינו – בגדרו אין מחלוקת כי המערערת יושבת בחלקה כשישים שנה מבלי שנעשו צעדים ממשיים לסלקה, כאשר יש אינדיקציות שהרשויות היו נכונות להגיע להסדר ובגדרו לאפשר המשך ההחזקה – מבהיר ביתר שאת כי במקרים חריגים יש להכיר בכך שאוזלת ידן של הרשויות מלמדת על התגבשותה של רשות מכללא בקרקע, ולא ניתן להכשיר מלכתחילה כל פעולה (או ליתר דיוק אי-פעולה) של הרשויות באשר היא, דבר שיהיה בו כדי לסכל את תמריצי הרשויות לפעול ביעילות ובהגינות."
(פסקה 20 לפסק הדין).
(להלן: "היפר חלף" ו"אביטסם" בהתאמה).
רשות כזכות העוברת בירושה
לעניין זה קבע סגן הנשיא, כב' השופט י' גרוס בע"א 2642/00 גיסין רמי נ' קרן היסוד – המגבית המאוחדת לישראל [פורסם בנבו] (30/12/02) כי:
"עוד יש להצביע על שני מאפיינים נוספים למושג ה"רשות": ראשית, כי אין הדברים אמורים בזכות “In rem” המעניקה לבעליה זכות קניינית בנכס, אלא בזכות “In personam” דהיינו זכות אישית, שאינה תופסת כלפי צדדים שלישיים ..".
בהיותה זכות אישית בטלה לכן רשות הניתנת מהבעלים למחזיק במקרקעין ועוברת מן העולם, כאשר "בר הרשות" עוזב את הקרקע נשוא הרישיון ו/או מעבירה לאחרים (ראו דבריו של כב' השופט ח' טובי בת"א (ת"א) 41306/04 העמותה לקידום מועדון הכדורגל גדנ"ע ת"א נ' הרן (דימן) מנחם [פורסם בנבו] (28/5/06)).
וראו עוד דברי כב' השופטת ד' ביניש [כתוארה אז] בע"א 3836/93 ברמלי נ' ברמלי פ"ד נ (3) 868, 871 לפיהם:
"גם זכויות של בר-רשות (שאינן מגיעות לכדי זכויות של חכירה) אינן ניתנות להורשה, אם ההסכם שמכוחו ניתנו הזכויות אינו מתיר זאת."
מן הכלל אל הפרט
"ש : לא. אתה לא, אתה מחזיק היום במבנה שהחזיקה אמא שלך?
ת : אמא שלי יש לה מבנה שלה, ואני יש לי מבנה שלי.
ש : אתה, גם אתה, במבנה שאמא שלך מחזיקה?
ת : מה יש לי, שהייתי רווק עד הצבא גרתי אצל אמא שלי.
ש : עד איזה שנה גרת במבנה שאמא שלך מחזיקה?
ת : בניתי, אבא שלי בנה לי דירה שמה, ועד היום אני שם.
ש : יש לך איזה שהם היתרי בנייה להציג?
ש : משנת 79 עד היום אתה מחזיק, אתה ישן באותו מבנה? או יצא שנדדת,
ת : אני נולדתי במקום, למעט 3 שנים שהייתי בצבא בגולני, לא עזבתי את המתחם ליום אחד.
...
ש: המבנה שהיום בלילה אתה תישן בו זה אותו מבנה שאתה ישן בו החל משנת 79?
ת : נכון". (פרוטוקול הדיון מיום 16/6/16 עמ' 106-107).
ועוד:
"ש : וחוץ מהבית של אמא שלך שגרה בו עד שנת 79, גרת בעוד מבנה במתחם?
ת : בין לבין שהייתי ילד, הייתי ישן שמה, הייתי מביא בנות לשם.
ת : אחרי הצבא, אה, אבא שלי בנה לי שמה מתחם, דירה, וזהו, ועד היום.
ש : שאתה אומר חצר, אתה מתכוון חצר,
ש : כן. האם היו לך עוד נכסים או מבנים במתחם זיתוני שהעברת אותם לבן משפחה אחר?
ש : מי גר היום באותו צריף שגרת בו פעם? מי גר היום באותו צריף שגרת בו פעם?
ש : אמרת מקודם שהיא גרה איתך בבית.
ת : היא גרה איתי בבית אבל יש לה את הזה שלה, שהיא באה עם החבר שלה.
ש : וממתי אתה מחזיק בצריף הזה של הבת שלך? מאיזה שנה?
ש : מ-76-77 אתה מחזיק בצריף הזה.
עם זאת וכאמור התובעת לא צירפה לחוות דעת זו תצלומי האוויר שנערכו בין השנים 1959 ועד שנת 1995.
יש להוסיף על האמור כי מסקר שנערך מטעם רשות מקרקעי ישראל ביום 1/5/81, "סקר שכונת הארגזים והבולגרים" (נספח ו' לנ/1) עולה כי הנתבע בעצמו החזיק במתחם גם אז (ראו: עמ' 4 לסקר).
"רישיון מכללא אינו יוצר זכויות במקרקעין, כי אם רק מהווה טענת הגנה מפני טענת הסגת גבול ודרישה לתשלום דמי שימוש."
(שם, בסיפא לפסקה 20).
יפים לעניין זה דבריו של כב' השופט צ' זילברטל, בפסקה 22 לפסק דין אביטסם לפיהם:
"אכן, פעולות האכיפה של הרשויות נגד פולשים למקרקעי ציבור אורכות זמן רב לעיתים, וכפי שנלמד מן המקרה שלפנינו – לעיתים אף זמן רב מידי. במקרים חריגים ונדירים ביותר, יכול ובית המשפט ייקבע כי הפולש הפך לבר-רשות במקרקעין נוכח שתיקת הרשויות, תוך שייחס בכלל שיקוליו משקל הולם לפעולות האכיפה הרבות שעל הרשויות לבצע בהקשר זה. ואולם, רשות שכזו לא תתגבש לכדי רשות בלתי-הדירה, וזאת נוכח האינטרס הציבורי בדבר השמירה על רכוש הציבור והרצון שלא לתמרץ פולשים על-ידי הקניית רישיון שאינו ניתן לביטול ויצירת זכות מעין צמיתה בנכס. בהקשר זה יפים דברים שאמר בעניין אחר השופט א' רובינשטיין:
"חובתם של בתי המשפט ליתן יד למאבק רשויות הציבור גם אם בא במאוחר, מאוחר מאוד – לפינוי פולשים ממקרקעיהן. אשר לפיצויים בגין השקעה והשבחה, אלה נבחנים בכל מקרה לגופו, תוך התחשבות בשיקולי צדק... ; אך ברי כי היסוד הוא חובת הפינוי, משעסקינן בפלישה, והפיצוי הוא נספח לה. במקרה דנא – כמו במקרים רבים במקרקעי ציבור – אותה טענת רשות מכללא, שלטעמי מוטלת בספק ספיקא וקרובה שלא להיות, ושבכל מקרה בוטלה עתה, נבעה כפי שנאמר במקרה אחר, 'מכבדותו ואיטיותו לעתים של המינהל הציבורי, העוסק ברכוש הציבור, וידיו מלאות עבודה, ופעמים הוא יעיל יותר ופעמים פחות, וראיה לדבר שנקפו שנים עד שהוחל בטיפול בפינוי ... בכגון דא על בית המשפט לדקדק היטב בבואו לגזור זכויות מנסיבות של מימי המינהל הציבורי ההולכים להם לאט' ( רע"א 10342/06 ארז נ' משרד הביטחון (לא פורסם) [פורסם בנבו])" (רע"א 7226/08 עיריית קריית אתא נ' יצחק, [פורסם בנבו] פסקה ז (8.4.2010)).
בנסיבות אלה ספק אם ניתן לקבוע כי ניתנה לה עצמה רשות מכללא להחזיק במתחם, בוודאי לא כזו המנותקת מן הרשות שניתנה לנתבע, שכן כל זכות שהייתה לה בו, מקורה בזכות וברשות שניתנה מכללא לנתבע ואיננה זכות או רשות מכללא שניתן לקבוע כי ניתנה לה עצמאית.
פיצוי כנגד פינוי?
יפים לעניין זה דברי כב' השופט י' אנגלרד ברע"א 7242/00 רשות הנמלים והרכבות נ' יוסף כדורי [פורסם בנבו] (25.11.2002) לפיהם:
"זכות הפינוי העומדת לבעלי הקרקע כלפי בני הרשות עם סיום הרישיון אינה שלובה במקרה זה בזכות הפיצויים של בני הרשות. סיום הרשות מזכה את בעל המקרקעין לקבלת ההחזקה בחלקה מידי בני הרשות; בני הרשות מצדם זכאים להגיש תביעה נפרדת לפיצויים בשל סיום הרישיון. בתביעה זו ייקבעו המבחנים לקביעת היקף הפיצויים, וזאת על רקע הנסיבות המיוחדות, ביניהן ההשקעות שבוצעו על ידי בני הרשות".
אפנה בעניין זה לדבריו של כב' השופט ח' כהן בע"א 160/62 לוי נ' ראש העיר תל אביב-יפו, פ"ד טז 1773, 1780 לפיהם:
"אין סימוכין לדעה שבעל-מקרקעין חייב לפצות את ברי-רשותו על ביטול הרשות וסילוקם מעל מקרקעיו. ויש וחבות זו נובעת מהסכם מפורש, או משתמעת מהסכם או הסדר מכללא; אבל בהעדר התחייבות מפורשת או משתמעת כאמור, אין להסיק חבות שכזאת לא מחוקי הגנת הדייר-ולא מכל דין אחר".
"מקום שנפסקו פיצויים למי שהיה בר-רשות ללא תמורה בנכס מקרקעין, שרישיונו בוטל, נפסקו הפיצויים רק עבור השקעותיו של בר-הרשות בנכס והשבחתו".
ועוד:
"בר רשות שהורשה להתגורר בנכס ללא תמורה, והרשות בוטלה, אינו זכאי אפוא לפיצויים מכוח הדין עבור ביטול הרשות, אולם יכול שיהיה זכאי לפיצויים מכוח הסכם מפורש או משתמע בין בעל המקרקעין לבין בר הרשות. עם זאת יש לבחון כל מקרה לפי נסיבותיו תוך התחשבות בשיקולים של צדק". (שם, עמ' 956).
משכך אין מקום לדון בטענה זו בשלב זה, אלא לכל היותר, במסגרת התביעה הנפרדת לפיצוי היה וזו תוגש על ידי הנתבע.
סוף דבר
מזכירות בית המשפט תשלח העתק פסק דין זה לצדדים בדואר רשום.
ניתן היום, א' תמוז תשע"ו, 07 יולי 2016, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
25/02/2014 | החלטה על בקשה של מבקש 1 מחיקת כותרת 25/02/14 | קרן כ''ץ | צפייה |
10/06/2014 | החלטה מתאריך 10/06/14 שניתנה ע"י כרמלה האפט | כרמלה האפט | צפייה |
07/07/2016 | פסק דין שניתנה ע"י כרמלה האפט | כרמלה האפט | צפייה |
10/07/2016 | הוראה לנתבע 1 להגיש סיכומי הנתבע | כרמלה האפט | לא זמין |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | עירית תל-אביב-יפו | אילן שרקון |
נתבע 1 | אילן זיתוני | גור עמרם |
נתבע 2 | יעל אבוטבול זיתוני | גור עמרם |