בפני הרכב כב' השופטים: רון שפירא, סגן נשיא [אב"ד] אברהם אליקים בטינה טאובר | |||
המערערת | מדינת ישראל | ||
נגד | |||
המשיב | עידן דמתי, ת"ז 036484053 |
פסק דין |
השופטת ב' טאובר:
הערעור בתמצית
הערעור מופנה כנגד קולת העונש.
כתב האישום המתוקן וההליך בבית משפט קמא
על רקע התנהגות המשיב, הודיע השוטר למשיב, כי הוא מעוכב לתחנת המשטרה לצורך זיהוי. המשיב התעלם מהשוטר והחל ללכת לכיוון ביתו, וכעבור מספר שניות הסתובב ואמר לשוטר, כי יילכו לכיוון הניידת והוא יזדהה שם. המשיב הלך עם השוטר לכיוון הניידת, ולפתע פתח בריצה במטרה להימלט מהשוטר. כעבור מטרים ספורים, המשיב החליק ונפל על פניו. השוטר הגיע אליו, סייע לו לשבת והודיע לו על מעצרו בשל ניסיונו להימלט מעיכוב. בתגובה דחף המשיב את השוטר, בכוונה להפריע לו כשהוא ממלא תפקידו כחוק או להכשילו בכך, בשלב זה תפס השוטר את המשיב בידיו ואזק אותן.
נטען, כי במעשיו המתוארים עשה המשיב מעשים בכוונה להפריע לשוטר ולשוטרת כשהם ממלאים תפקידם כחוק או להכשילם בכך.
שירות המבחן ראה חשיבות בהשתלבותו של המשיב בהליך טיפולי על מנת לסייע בהרחבת מיומנויות תקשורתיות והכרות מעמיקה עם קשייו וחולשותיו, אשר עמדו ברקע להתנהלותו בעבירה הנדונה.
נוכח האמור, סבר שירות המבחן, כי יש מקום לאמץ במקרה זה את האופציה השיקומית, שתאפשר למשיב המשך תפקוד חיובי בפן התעסוקתי, לצד טיפול בקשייו שעמדו ברקע למעורבותו בעבירה הנדונה . לאור זאת המליץ שירות המבחן להטיל על המשיב תקופת מבחן של 18 חודשים, שבהן יינתן מענה טיפולי לעיבוד קשייו ולשינוי בתפוסי התמודדותו עם סיטואציות מורכבות אל מול גורמי סמכות. לצד זאת, המליץ שירות המבחן על הארכת התנאי התלוי ועומד כנגד המשיב ואשר הוטל עליו במסגרת ת"פ 20123-01-12.
בית משפט קמא קבע, כי לצורך קביעת העונש המתאים בגדרי המתחם יש לראות באירוע כולו כאירוע מתמשך אחד בלבד ולא כשני אירועים. כן קבע בית משפט קמא, כי יש לראות בעונש המאסר על תנאי בן 3 חודשים שהושת על המשיב בעקבות ת"פ 20123-01-12, כעונש מאסר שהוא בר הפעלה.
בית המשפט קמא ציין לחובתו של המשיב את עברו הפלילי, הכולל 3 הרשעות קודמות כאשר שתיים מהן מתייחסות לעבירות כלפי עובדי ציבור בכלל ואחת מהן כלפי שוטר. בית משפט קמא ציין, כי למרות עברו הפלילי של המשיב עדין כאשר נתקל המשיב עם שוטר מצא הוא לנכון להתנהל כלפי השוטר באופן שבא לידי ביטוי בביצוע עבירה נוספת של הפרעה לשוטר בזמן מילוי תפקידו ובכך טמון לגישתו של בית משפט קמא פוטנציאל מסוכנות.
מעבר לאמור ציין בית משפט קמא תוך שהוא מתבסס על תסקיר שירות המבחן שהוגש בעניינו של המשיב, כי קיימות בעניינו של המשיב נסיבות לקולא, לרבות, לקיחת אחריות אמיתית וכנה והפנמתו של המשיב, כי הוא סובל מבעיה של ממש אשר מצריכה טיפול. עוד ציין בית משפט קמא לזכותו של המשיב, את נכונותו להשתלב בהליך טיפולי. בנוסף, לקח בית משפט קמא בחשבון לטובת המשיב, את העובדה, כי המשיב היה עצור בגין התיק נשוא הערעור מספר ימים, שהה במעצר בית מלא כחודשיים ימים ועוד מספר חודשים במעצר בית חלקי.
לבסוף, לנוכח מכלול הנסיבות כפי שעלו בתסקיר שירות המבחן, ולאור השינוי המשמעותי שחל אצל המשיב, היותו של המשיב מנהל אורח חיים נורמטיבי, ובעיקר נוכח הפגיעה הקשה הצפויה למשיב ולבני משפחתו אם תיפסק עבודותו אצל המעסיק הנוכחי כתוצאה מתוצאות ההליך הנ"ל, מצא בית משפט קמא, כי אין מקום להשית על המשיב ענישה ברף התחתון של מתחם הענישה וכי יש להעדיף את ההליך השיקומי בצד ענישה הצופה פני עתיד.
על רקע האמור, גזר בית משפט קמא דינו של המשיב והשית עליו את העונשים שפורטו בפתח פסק הדין.
תמצית טענות הצדדים
הוסיפה וטענה המערערת, כי שגה בית משפט קמא, בעת שהורה על הארכת המאסר על תנאי נשוא ת"פ 20123-01-12, וזאת מאחר שבהתאם לאמור בהוראות סעיף 275 לחוק העונשין, היה על בית המשפט להטיל על המשיב עונש מאסר, לתקופת מינימום, ולכן בנסיבות אלה לא עמדה בפני בית משפט קמא ברירה אלא להורות על הפעלת עונש המאסר המותנה בן 3 חודשים. בהקשר זה נטען, כי אמנם סעיף 35א(א) לחוק העונשין, רשאי בית המשפט לסטות מעונש מאסר חובה, "אם העבירה נעברה בנסיבות מקלות במיוחד שיפורשו בגזר הדין", אולם טוענת המערערת, כי לא זו בלבד שנסיבות כאלה אינן מתקיימות במקרה שלפנינו אלא שקיימות בעניינינו נסיבות מחמירות, כך שבית משפט קמא לא יכול היה לעשות שימוש בסמכותו לפי סעיף 35א(א) לחוק העונשין וחייב היה להשית על המשיב עונש מאסר. לעניין זה הפנתה המערערת לאסופה של פסקי דין לרבות: ע"פ (חיפה) 2101/07 מדינת ישראל נ' שמאייב, תק-מח 2007(2) 4766; עפ"ג (חיפה) 21452-07-09 אליאס נ' מדינת ישראל, [פורסם בנבו], (17.02.10).
עוד טענה המערערת, כי שגה בית משפט קמא, כשלא נתן משקל הולם לעובדה, כי המשיב לא הפיק דבר מהענישה המותנית אשר עמדה כנגדו ואף הגדיל עוז שלושה חודשים לאחר הרשעתו, כשהתעמת עם אנשי משטרה. עוד נטען, כי שגה בית משפט קמא, כאשר העדיף בהתבססו על המלצת שירות המבחן את ההליך השיקומי על פני האינטרס הציבורי וההתנהלות העבריינית החוזרת של המשיב כלפי שוטרים בפרט. לעניין זה הפנתה המערערת לפסק הדין שניתן במסגרת ע"פ 4872/95 מדינת ישראל נ' גל אלון, [פורסם בנבו], (09.11.95).
עוד נטען, כי שגה בית משפט קמא בכך שסטה לקולא ממתחם העונש ההולם שקבע. כאשר לגישת המערערת, האפשרות היחידה לסטות ממתחם העונש לקולא הייתה רק בהתאם לסעיף 40ד לחוק העונשין שעניינו סיכויי השיקום של הנאשם, אשר נוכח עברו הפלילי של המשיב אינם מתקיימים ועל כן לא הייתה כל הצדקה עניינית לסטות לקולא מהמתחם.
בטיעוניה בעל פה בפנינו ביום 04.09.14, חזרה בא כוח המערערת על נימוקי הודעת הערעור והוסיפה, כי עונש המאסר המותנה שהושת על המשיב במסגרת ת"פ 20123-01-12 היה חב הפעלה ולא בר הפעלה, וכי הארכת תקופת תנאי יכולה להיות רק אם בגין העבירה הנוספת לא הוטל עונש של מאסר, כאשר לגישתה שגה בית משפט קמא משלא הטיל על המשיב עונש מאסר ולו עונש מאסר על תנאי.
על רקע כל המקובץ, עתרה המערערת להחמיר בעונשו של המשיב, להשית עליו עונש מאסר משמעותי התואם את מדיניות הענישה הנוהגת במקרים כגון המקרה דנן, להפעיל את עונש המאסר המותנה שהוטל עליו במסגרת ת"פ 20123-01-12 במצטבר לעונש שיוטל וכן להטיל על המשיב עונש מאסר על תנאי.
אשר להארכת התנאי, טען בא כוח המשיב, כי מדובר בהארכת תנאי שנעשתה בסמכות, כאשר בעניין זה החוק קובע שגם בעבירות שקיים עונש מאסר מינימום לצידן, קיימת אפשרות לבית המשפט בנסיבות מיוחדות להאריך את התנאי. נטען, כי במקרה דנן לאחר שבית משפט קמא בחן את נסיבותיו המיוחדות של המשיב העדיף לגזור עליו עונש הנותן ביטוי להליך השיקומי של המשיב תוך הימנעות מלקטוע את רצף תפקודו התעסוקתי של המשיב כגורם משקם.
אשר על כן, עתר בא כוח המשיב לדחיית הערעור.
דיון והכרעה
עם זאת, לא ניתנה במסגרת תיקון 113 לחוק העונשין הגדרה ברורה, למהותו של אירוע? לעניין זה התייחסו המלומדים יניב ואקי ויורם רבין במאמרם "הבניית שיקול הדעת השיפוטי בענישה: תמונת מצב והרהורים על העתיד לבוא" הפרקליט נב, 413, 441-442, תשע"ג, באומרם:
"לעניין פרשנותו של הביטוי "אירוע אחד" ראוי לאמץ את המבחנים שנקבעו בפסיקה לצורך ההבחנה בין עבירה רבת פריטים לבין מעשים המקימים עבירות נפרדות. אומנם דוקטרינה זו, של עבירה רבת פריטים, עוסקת במצבים שבהם מדובר בפריטים מאותו סוג (כאשר כל אחד מהפריטים מקיים את כל התנאים הדרושים ויכול להיחשב לעבירה בפני עצמה), ואילו "אירוע" יכול לכלול עבירות מכמה סוגים, ואולם ההיגיון שבבסיס כל אחת מההבחנות הוא איתו היגיון".
ככלל לצורך סיווג מעשיו של נאשם כ"אירוע אחד" או כ"כמה אירועים" בית המשפט בוחן את הדבר על רקע מבחנים של זמן, מקום, מספר הקורבות ומהות המעשים. ראו לעניין זה פסק דינו של כבוד השופט ג'ובראן בע"פ 1605/13 ו- 1613/13 פלוני נ' מדינת ישראל, [פורסם בנבו], (27.08.14) וכן מאמרו של כבוד השופט קובו, "פירוש לתיקון 113 לחוק העונשין בעניין הבניית שיקול הדעת בענישה" (עלון השופטים ע"ש השופט ברוך ז"ל, גיליון מס' 14 מחודש ינואר 2014).
"חוות דעת שירות המבחן מתמקדות בפן השיקומי הנוגע להם ואילו חובת בית המשפט לתת דעתו לשיקולים הכוללים של ההליך הפלילי וביניהם לעניינים ששירות המבחן אינו מופקד עליהם".
יחד עם זאת, לנוכח ההליך השיקומי המשמעותי אשר עליו עמד שירות המבחן בתסקירו ומשעולה מחוות דעת הממונה על עבודות שירות, כי המשיב נמצא כשיר לבצע מאסרו בעבודות שירות, דעתי היא כי בנסיבות העניין יש להעדיף בהקשר זה את שיקולי השיקום של המשיב על פני שיקולי ענישה אחרים, ומשכך, אציע לחבריי להורות, כי 6 חודשי המאסר ירוצו בעבודות שירות.
לבטל את 200 שעות השל"צ שהוטלו על המשיב;
להטיל על המשיב עונש מאסר של 3 חודשים בפועל;
להפעיל את עונש המאסר על תנאי בן 3 חודשים שהוטל על המשיב בעקבות ת"פ
20123-01-12 באופן מצטבר לעונש המאסר שהוטל. כך שבסך הכל ירצה המשיב 6 חודשי מאסר, שירוצו בעבודות שירות.
להורות לממונה על עבודות שירות, לנוכח התאמתו של המשיב לרצות מאסרו בעבודות שירות, לשבץ את המשיב במקום המתאים לו לצורך ריצוי עונשו, ואשר לא יפגע ככל האפשר בהמשך העסקתו.
יתר חלקי גזר הדין ישארו בעינם ללא שינוי.
בטינה טאובר, שופטת |
השופט ר' שפירא [אב"ד]:
אני מצטרף לתוצאה אליה הגיע חברתי, השופטת טאובר ולנימוקיה.
השאלה האם מדובר באירוע אחד או שני אירועים אינה נדרשת להכרעה במקרה זה, בשים לב לתוצאה אליה הגענו. אצין רק כי המשיב הורשע בבית משפט קמא בכתב אישום שתוקן במסגרת של הסדר טיעון והודה בעבירות שיוחסו לו בכתב האישום המתוקן, שתי עבירות של הפרעה לשוטר במילוי תפקידו (כפי שכתוב במפורש בכתב האישום בו הודה).
רון שפירא, סגן נשיא [אב"ד] |
השופט א' אליקים:
אני מסכים.
אברהם אליקים, שופט |
הוחלט לקבל את הערעור, כאמור בפסק דינה של השופטת טאובר.
המשיב יתייצב ביום 28/9/14 שעה 08:00 במפקדת עבודות השירות - בימ"ר עמקים המצוי במתחם תחנת משטרת טבריה בכתובת דרך הציונות 14 טבריה. טלפונים: 04-6728405, 04-6728421, 08-9775099 - לשם שיבוצו לעבודות שירות, כפי שיקבע הממונה על עבודות השירות. הממונה על עבודות השירות ידווח לבית המשפט על אופן שיבוצו של המשיב.
ניתן היום, כ' אלול תשע"ד, 15 ספטמבר 2014, במעמד הצדדים ובאי כוחם.
רון שפירא, סגן נשיא [אב"ד] | אברהם אליקים, שופט | בטינה טאובר, שופטת |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
מאשימה 1 | פרקליטות מחוז חיפה - פלילי | מוחמד מולא |
נאשם 1 | עידן דמתי | משה ליפשיץ |