ניתן ביום 26 מרץ 2018
1. אבישי גולדברגר | המערערים והמשיבים שכנגד | |
- | ||
1. אגודת השומרים בע"מ 2. הסתדרות העובדים הכללית החדשה | המשיבה והמערערת שכנגד משיבה | |
לפני: השופטת (בדימוס) רונית רוזנפלד, השופט אילן איטח, השופט רועי פוליאק נציגת ציבור (עובדים) גב' מיכל בירון בן גרא, נציגת ציבור (מעסיקים) גב' אסתר דומיניסיני ב"כ המערערים – עו"ד גל גורודסקי ב"כ המשיבה 1 – עו"ד עליזה מזא"ה ב"כ המשיבה 2 – עו"ד אלעד פלג, עו"ד חנה שניצר, עו"ד אורן שרם |
פסק דין
השופט אילן איטח
רקע
ביסוד דחיית ערעורו של גולדברגר עמדו הטעמים הבאים: גובה התביעה והעילות השונות והמגוונות עליהן הושתתה הבקשה לאישור; הבקשה לאישור מתייחסת לשורת עילות שחלק ניכר מהן לא מתאים לבירור כתובענה ייצוגית נוכח הצורך בברור עובדתי ביחס לכל עובד ועובד, כך שהתובענה הייצוגית אינה הדרך היעילה וההוגנת. עוד נקבע כי:
"אכן, יתכנו מקרים חריגים, בהם בית הדין יאשר רק חלק מן העילות, תוך הפעלת שיקול דעת ובהתאם להוראות סעיף 13 לחוק תובענות ייצוגיות[6]. אולם אין להכשיר מצב דברים בו בעל הדין מגיש לבית הדין בקשה לאישור הכוללת עילות שונות ומרובות, מתוך הנחה כי ראוי ולגיטימי כי מלאכת הכנת ההליך הייצוגי תעשה על ידי בית הדין, תוך הכבדה על בית הדין ועל בעל הדין שכנגד. נסיבות המקרה דנן אינן מצדיקות חריגה מן הכלל של אי-פיצול דיונים, הגשת כלל התביעות בתביעה אחת ואי-ניהול תביעות ייצוגיות לגבי סכומים משמעותיים.
נוסיף, כי ביום 20.1.2010, לאחר שהתקיים דיון בערעורו, הגיש מר גולדברגר 'הודעה ובקשה דחופה', שלפיה הוא מצמצם את עילות הבקשה לאישור לשתיים. אלא שאין בכך כדי לרפא בדיעבד את הקשיים בדרך הגשתה, ואין בכך כדי לשנות את הכרעתנו.
יצוין, כי אין אנו רואים להכריע, לעת הזו ובמסגרת ערעור זה, בטענות אחרות שהובאו על ידי בעלי הדין.
ודוקו: בדחיית הערעור אין כדי לאשר את כל קביעותיו של בית הדין האזורי, ובמיוחד כן ביחס לנפקות היותה של הקבוצה מוגדרת וידועה בתחום של משפט העבודה, ובסוגיה העובדתית בשאלת קיומו של הסכם קיבוצי תקף בתקופה הרלוונטית. בנסיבות העניין, די בטעמים שהובאו לעיל כדי לדחות את ערעורו של מר גולדברגר, על כל חלקיו."
"נוכח פסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה בע"ע (ארצי) 629/07[8] קיבלו העותר והמשיבה 2 את הצעתנו לפיה תתקבל העתירה במובן זה שהעניין יחזור לבית הדין האזורי לעבודה על מנת שידון מחדש בבקשה לאישור תובענה ייצוגית וזאת אך ורק לעניין העילה אליה התייחס בית הדין הארצי בע"ע (ארצי) 629/07, היינו אי הפרשה לפנסיה בסעיף התגמולים. לפיכך העתירה מתקבלת והעניין יחזור לבית הדין האזורי כאמור. מיותר לומר שאין בהחזרת העניין לבית הדין משום הבעת עמדה לגופם של דברים ולשני הצדדים שמורות מלוא הטענות. חיובי ההוצאות בבית הדין האזורי והארצי ייוותרו בעינם לעת הזו, אולם משיכריע בית הדין האזורי בהליך המוחזר אליו יהא רשאי הוא, לאחר מתן זכות טיעון בנושא זה, לשנות, להוסיף או לגרוע מחיוב ההוצאות בשתי הערכאות."
הדיון בבקשות לאישור
"לאחר עיון ... הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להידחות.
הסכסוך בין הצדדים מתייחס לתשלום פנסיה עבור עובדי הנתבעת אשר שימשו שומרים בנתבעת, וברי כי השלמת הנתונים לה נדרשה התייחסה למצבת כוח האדם בתחום השמירה.
במסגרת השלמת ראיותיה, הגישה המשיבה ביום 11/7/12 דוחות ביצוע הפרשות לגמל עבור כלל עובדיה אשר עבדו בתחום השמירה במועדים הרלוונטיים לתביעה, והריני סבור כי די בנתונים אלה משום לשפוך אור על המחלוקת בין הצדדים.
השלמת הנתונים והמסמכים להם עותרים התובעים אינם רלוונטיים למחלוקת בתיק, וטענותיהם להשלמת נתונים ומסמכים נשענות על עובדות השנויות במחלוקת בין הצדדים.
עם זאת, הואיל והדוחות אותם הגישה המשיבה לא נתמכו בתצהיר הרי שעל המשיבה להגיש תצהיר משלים בנוגע לעריכת הדוחות שהגישה.
תצהירה של המשיבה יוגש עד ליום .....
בכפוף לאמור הבקשה נדחית.
...."
לאחר שעיינתי ...... הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להידחות.
הבקשה הוגשה לאחר קיום הליך של הוכחות בתיק, ולא מצאתי בבקשה טעמים מספיקים אשר יש בהן להצדיק את קבלת הבקשה במועד בו הוגשה.
מעבר לכך, לא מצאתי בבקשה כל רלבנטיות להבהרת המחלוקת בתיק. עסקינן בבקשה לאישור תובענה ייצוגית ונראה כי המסמכים המבוקשים מתייחסים לגוף התובענה עצמה.
מכלל האמור הבקשה נדחית."
ההחלטה מושא הערעור
בנוסף, בית הדין האזורי הפנה לכך שנחתם הסכם האכיפה לבירור זכויות העובדים ללא מגבלת התיישנות. נדחתה טענת המערערים כי הסכם האכיפה הוא "קנוניה" בין הארגון הארצי ובין ההסתדרות שכל מטרתה להדוף תובענות ייצוגיות ולסלול דרך מילוט מפני תשלום הפיצוי המגיע לעובדי המעסיקים עקב הפרת זכויותיהם. בית הדין האזורי קבע כי הוכח כי הצדדים להסכם האכיפה החלו לפעול על פיו ביחס למספר מעסיקים, ולרבות ביחס לחברה, ובנסיבות אלה ולאור הלכת ישייב[9] מן הראוי לתת הזדמנות להסתדרות לייצג את עובדי החברה ולאכוף את זכויותיהם במנגנון שנקבע לכך בהסכם האכיפה, שהוא טוב יותר ממנגנון התביעה הייצוגית. עוד נקבע כי:
"... קבלת הבקשה להכיר בתובענה שהגישו המבקשים כתובענה ייצוגית מקום בו נחתם הסכם קיבוצי לאכיפת זכויות, והצדדים נמצאים בעיצומו של ההליך הנדרש על פיו, עלולה להכשיל את המאמץ המשותף של ארגון העובדים וארגון המעבידים להבטחת זכויותיהם של העובדים בענף.
נוכח האמור, לדעתנו, המנגנון שיצר הסכם אכיפת הזכויות, בשילוב עבודתה של ההסתדרות אל מול המשיבה בעת פניית עובדי המשיבה אליה, הינה הדרך הנכונה להבטחת זכויות עובדי המשיבה.
46. במצב דברים זה, אישור תובענה ייצוגית, במסגרתה האחריות לחלוקת הכספים נתונה למבקשים, שלא במסגרת מערכת היחסים הקיבוצית, רצויה פחות.
...."
עוד ציין בית הדין האזורי שני שיקולים: האחד, המערערים לא פנו להסתדרות או לחברה קודם להגשת הבקשות לאישור. השני, קיים חשש שאישור התובענה הייצוגית עלול לגרום נזק לחברי הקבוצה: הן משהאישור יצור מעשה בית דין ותחסם הדרך בפני חברי הקבוצה להגשת תביעות נגד החברה, והן מאחר שחיוב החברה בסכום המוערך (כ- 10,000,000 ₪) עלול לגרום לפגיעה קשה בחברה ולפיטורי עובדים.
מסכם בית הדין האזורי וקובע כי:
"כללו של דבר: נוכח כל האמור לעיל, מאחר ושוכנענו כי קיים מנגנון אכיפה המובל על ידי ההסתדרות, בהתאם להסכם אכיפת הזכויות, ובמסגרתה ישנה הסכמה של המשיבה לבצע בדיקה יסודית והתחייבות לתשלום מלוא זכויות עובדיה על פי החוק, ההסכמים הקיבוציים וצווי ההרחבה החלים עליה לרבות, העילות המבוקשות במסגרת הבקשה דנן, אין אנו סבורים כי יש לאשר במקרה זה את הבקשה לאישור תובענה ייצוגית.
אישור תובענה ייצוגית בנסיבות בהן מדובר במקום עבודה מאורגן, בו החברה המעסיקה הינה חברה בארגון המעסיקים והצדדים פועלים בהתאם להוראותיו של הסכם קיבוצי שנחתם בין הצדדים, תרוקן מתוכן את הוראתו המפורשת של המחוקק, כפי שהיא קבועה בסעיף 10(3) לתוספת השנייה לחוק.
50. לפיכך, אין מקום במקרה זה לאשר את ניהולה של התביעה כתובענה ייצוגית, ויש מקום לאפשר להסתדרות ולמשיבה לפעול על פי המתווה שהציגו במסגרת ההסכם לאכיפת הזכויות.
ככל שלמבקשים יהיו השגות על אופן פעולתה של ההסתדרות, פתוחה בפניהם הדרך לפנות לוועדת האכיפה כהגדרתה בהסכם אכיפת הזכויות."
"משמע, לא קיימת עילה אישית למבקש 1 כאמור בסעיף 4 לחוק התובענות הייצוגיות, שכן הוכח כי לא עומדת למבקש 1 עילה אישית בגין אי הפרשה לגמל."
בית הדין האזורי אף הפנה לעדותו של קליימן כאשר נשאל מכוח מה הוא מבקש לתבוע כיום כתובע מייצג לאחר שנחתם הסכם הפשרה ושולמו לו הזכויות, לפיה:
"כן. כפי שאמרתי. עו"ד אידילביץ פנתה אל עו"ד גורודיסקי שלא בידיעתי, העבירה פרטי התביעה ומר גורודיסקי יצר איתי קשר ואנחנו כאן היום."
בית הדין האזורי מסכם וקובע כי:
"59. הנה כי כן, מחומר הראיות אשר נפרש בפנינו עולה כי המבקש 2 באמצעות עורכת הדין אידילביץ, נתן את הסכמתו המלאה להסכם הפשרה ולסכום התשלום וברור שכעת לא יכול המבקש 2 לתבוע את המשיבה בגין הרכיבים הללו ואף לא להכליל את אותם הרכיבים בבקשה לאישור תובענה ייצוגית אשר היו חלק מהסכם הפשרה. לשון אחר, המבקש 2 מנוע ומושתק מלהגיש כנגד המשיבה תביעה כלשהי ויש לדחות את הבקשה לאישור התובענה הייצוגית בשל העדר עילת תביעה אישית."
הטענות בערעור ובערעור שכנגד
לטענת המערערים גם דו"חות הביצוע מלמדים כי החברה "לא הפקידה עבור אף אחד מעובדיה כספים לקרן הפנסיה כפי חובתה כדין", שכן מכותרת הדו"ח עולה כי מדובר רק בעובדים לגביהם הופקדו דמי גמולים, ולא בכלל עובדי החברה.
מוסיפה החברה וטוענת כי המערערים זנחו בסיכומיהם את עניין העילה האישית של קליימן.
לטענת החברה, בשלב הערעור שינו המערערים חזית תוך שהם מעוררים טענה חדשה הנוגעת לאי הפקדת דמי גמולים בתקופת הניסיון. לטענת החברה, משלא עלתה הטענה בצורה שכזו מבראשית לא הביאה החברה ראיות מתאימות. דו"חות הביצוע התייחסו לשנים 2005 – 2008 ולכן לא ניתן לראות מהם את תשלום דמי הגמולים לתקופה קודמת. על כל פנים, אין בעדות מנכ"ל החברה הודאת בעל דין בדבר אי תשלום דמי גמולים בתקופת הניסיון: ראשית, המנכ"ל העיד כי בדרך כלל מוארכת תקופת הניסיון לשנה, כי לעיתים מבטחים לא מאפשרת הפקדה רטרואקטיבית וכי בגמר העבודה משלמים לעובד פיצוי על דמי גמולים בגין תקופת הניסיון ככל שאלה לא הופקדו. לעניין זה הפנתה החברה לדוגמאות של הסכמי פשרה המתייחסים לדמי הגמולים כאמור.
עוד הפנתה החברה לכך שמעדותו של מר מזמר עולה כי לא מוכרת בעיה רוחבית בחברה של אי תשלום דמי גמולים, וכי כאשר עניין זה מתעורר הוא מטופל.
ההסתדרות שטחה לפני בית הדין את פעילותה בענף השמירה בכלל, ובכלל זה במסגרת הסכם האכיפה ובמישור הפרט, ובחברה בפרט. לסיכומיה צרפה ההסתדרות הסכם פרטני שנחתם בין הארגון הארצי וההסתדרות בנוגע למתווה האכיפה בחברה לשנים 2002 – 2013.
כן טענה ההסתדרות כי בהעדר פניה מוקדמת אליה מצד מי מהמערערים יש לדחות, על פי הנפסק בבג"צ מפעלי השמירה, את הבקשות לאישור.
הכרעה
קיומה של עילת תביעה אישית
ויודגש, בשלב הבקשה לאישור, לא די באפשרות שלאותו אדם תקום עילה אישית, אלא נדרש הוא לשכנע "במידת הסבירות הראויה, ולא על פי האמור בכתב התביעה בלבד, שקמה לו לכאורה עילת תביעה אישית מבוססת וכי סיכוייו טובים להצליח בה"[18].
במסגרת הבקשה לאישור של גולדברגר, כמו גם בסיכומיו בבית הדין האזורי, גולדברגר לא התמודד כלל עם טענות ההגנה של החברה, לא הראה כי הופקדו דמי גמולים בחסר או כי הפיצוי ששולם לו "בנטו" במשכורת חודש ינואר 2009 נופל מסכום הזכאות שלו. למעשה גולדברגר טען בצורה סתמית כי קיימת לו עילת תביעה אישית. בדומה לנפסק בעניינו של גולדברגר בפסק דינו הקודם של בית הדין הארצי, אנו סבורים שאין להכשיר מצב בו תובע ייצוגי טוען לעילה אישית מבלי להתמודד עם טענות ההגנה של מעסיקו, תוך ציפייה – כך יש להניח, כי בית הדין ישמש לבלרו ויבדוק אם נותרה לתובע הייצוגי "יתרת זכות", אם לאו.
בנסיבות אלה בדין קבע בית הדין האזורי כי לא הוכחה על ידי גולדברגר עילת תביעה אישית בעילה הפנסיונית, אף לא ברמה הנדרשת לכך במסגרתה של בקשה לאישור.
החלפת התובע המייצג
"(א) בית המשפט רשאי לאשר תובענה ייצוגית, אם מצא שהתקיימו כל אלה:
(1) התובענה מעוררת שאלות מהותיות של עובדה או משפט המשותפות לכלל חברי הקבוצה, ויש אפשרות סבירה שהן יוכרעו בתובענה לטובת הקבוצה;
(2) תובענה ייצוגית היא הדרך היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת בנסיבות הענין;
(3) קיים יסוד סביר להניח כי ענינם של כלל חברי הקבוצה ייוצג וינוהל בדרך הולמת; הנתבע לא רשאי לערער או לבקש לערער על החלטה בענין זה;
(4) קיים יסוד סביר להניח כי ענינם של כלל חברי הקבוצה ייוצג וינוהל בתום לב.
(ב) ....
(ג) (1) בית המשפט רשאי לאשר תובענה ייצוגית אף אם לא התקיימו התנאים האמורים בסעיף קטן (א)(3) או (4), אם מצא כי ניתן להבטיח את קיומם של תנאים אלה בדרך של צירוף תובע מייצג או בא כוח מייצג או החלפתם, או בדרך אחרת; אישר בית המשפט תובענה ייצוגית בהתאם להוראות פסקה זו, יתן בהחלטתו הוראות לשם הבטחת ייצוג וניהול ענינם של חברי הקבוצה בדרך הולמת ובתום לב כאמור באותו סעיף קטן.
(2) מצא בית המשפט כי התקיימו כל התנאים האמורים בסעיף קטן (א), ואולם לא מתקיימים לגבי המבקש התנאים שבסעיף 4(א)(1) עד (3), לפי הענין, יאשר בית המשפט את התובענה הייצוגית אך יורה בהחלטתו על החלפת התובע המייצג."
שאלה דומה התעוררה בעניין תורג'מן השני[19]. באותו עניין הוגשה בקשה לאישור נגד חברת שמירה בעילה פנסיונית על ידי תובע מייצג. נקבע כי לתובע המייצג שם – תורג'מן – אין עילת תביעה אישית משעבד רק חמישה חודשים ולכן כלל לא היה זכאי לביטוח פנסיוני. בבוא בית הדין לבחון את משמעות הוראת סעיף 8(ג)(2) לחוק נקבע, בין היתר על פי הנפסק ברע"א הבנק הבינלאומי הראשון[20] בנוגע לאפשרות להחליף תובע מייצג, כי בית הדין אינו מחוייב להחליף תובע מייצג מקום בו מלכתחילה היה ברור שלתובע המייצג אין עילת תביעה אישית. וכך נפסק:
"....
אולם בית המשפט העליון מוסיף וקובע:
'אין בדברים אלה כדי לומר כי לעולם לא ניתן יהיה לבקש את סילוקה על הסף של בקשה לאישור תובענה ייצוגית. ניתן להעלות על הדעת טענות שבדין או שבעובדה הדורשות בירור פשוט יחסית, ושיש בהן כדי להשמיט את הקרקע תחת הבקשה לאישור תובענה ייצוגית כולה [ההדגשה הוספה- ע.ר.]'.
האמור עד כה מביא אותנו לכלל מסקנה כי אין לאפשר לעת הזו למערער וב"כ ניהול תובענה ייצוגית זו, גם לא באמצעות החלפת התובע המייצג, שעה שב"כ המערער החל בהליך ללא כל ביסוס עובדתי כי קיימת למערער עילת תביעה. כפי שנוכחנו לדעת, מראשיתו של ההליך לא היה כל בסיס עובדתי לעילה המתבקשת, ולמרות זו נוהל הליך ארוך בין הצדדים בנוגע לעילה זו. המסקנה המתבקשת מכך היא כי בנסיבות אלו אין לאפשר את המשך התנהלות ההליכים ע"י ב"כ המערער, גם לא באמצעות החלפת התובע המייצג. ראוי היה כי ב"כ המערער יבחן היטב את הבסיס העובדתי עליו נסמכת בקשתו בטרם הביאה לפתחו של בית הדין, ואילו כעת, לא מצאנו מקום לכך שיש לאשר את הבקשה.
בעע425/09 אבישי גולדברגר - אגודת השומרים בע"מ (ניתן ביום 03.02.2010), נאמרו הדברים הבאים:
'אין להכשיר מצב דברים בו בעל הדין מגיש לבית הדין בקשה לאישור הכוללת עילות שונות ומרובות, מתוך הנחה כי ראוי ולגיטימי כי מלאכת הכנת ההליך הייצוגי תעשה על ידי בית הדין, תוך הכבדה על בית הדין ועל בעל הדין שכנגד'.
התרשמותנו היא, כי גם במקרה דנא, היה מקום לנהל את ההליך בצורה כזו שבה מלאכת הבירור בדבר התאמת ההליך לתובענה ייצוגית לא תיפול על כתפי בית הדין, כפי שאכן קרה."
כנגד פסק הדין בעניין תורג'מן השני הוגשה עתירה לבג"צ[21]. העתירה נדחתה תוך שנקבעו הדברים הבאים:
"החלפת נציג במסגרת המנגנון האמור היא 'אפשרות שתקום – אם בכלל – רק בסוף הדיון בבקשה לאישור התובענה כייצוגית, אין די בה, כשלעצמה, כדי לרפא התנהלות לא ראויה' (פרשת שופרסל, פסקה 9). החוק מורה, וכך גם הפסיקה, כי החלפה זו תיעשה עת הטעם היחיד לאי קבלת הבקשה נוגע להיעדר עילה אישית בידי מגיש הבקשה (רע"א 2022/07 הבנק הבינלאומי הראשון לישראל בע"מ נ' אר און השקעות בע"מ (13.8.2007); ע"א 9590/05 רחמן-נוני נ' בנק לאומי לישראל בע"מ (10.7.2007)). בנדון דידן, נתקיימו, כאמור, טעמים שונים לסירוב בתי הדין להורות על החלפת העותר כתובע – ובראשם אי הנחת תשתית ראייתית להוכחת העילה. בנוסף, החלפת תובע בהתאם למנגנון האמור אינה עניין טכני-פורמאלי גרידא, ואין תובע יכול להגיש תביעה בעלמא – כשבעת הגשתה הוא יודע, או היה יכול דעת, שלא עומדת לו עילת תביעה – מתוך ציפייה שבית המשפט יאפשר לו בנקל להעמיד מחליף תחתיו. החלפת תובע היא אפשרות שבית המשפט ישקול, כאמור, רק במקרים בהם הבקשה לאישור תביעה כייצוגית נשענת על תשתית ראייתית ומשפטית מבוססת כדבעי, ושרק בשל נסיבות שלא ניתן היה לצפותן מראש באופן סביר, התברר כי אין בידי התובע המקורי עילה אישית. לא כך בענייננו: התשתית הראייתית שביסוד הבקשה אינה מבוססת כלל, וניתן היה לעמוד מבעוד מועד, וללא כל קושי, על כך שלעותר אין עילת תביעה אישית." (הדגשה הוספה – א.א.)
על ההלכה לפיה החלפת תובע מייצג לא תעשה מקום בעת הגשת הבקשה לאישור ידע התובע המייצג או היה עליו לדעת שאין לו עילה אישית חזר בית המשפט העליון בפסק הדין ברע"א יוטרייד[22] שם נקבעו מפי השופטת חיות, כתוארה אז, הדברים הבאים:
"המנגנון להחלפת תובע ייצוגי הקבוע בסעיף 8(ג) לחוק תובענות ייצוגיות נועד בעיקרו כדי לשמר בקשה אשר עומדת בכל התנאים הקבועים בסעיף 8(א) וזאת על מנת לייעל את המשך הדיון בתובענה הייצוגית שנמצאה ראויה לבירור, כאמור. ואולם, השימוש במנגנון זה ייעשה רק במקרים שבהם לא ניתן היה לצפות מראש כי אין בידי התובע המקורי עילת תביעה אישית (ראו והשוו, בג"ץ 62/13 תורג'מן נ' בית הדין הארצי לעבודה, בפסקה 9 (28.1.2013); ועניין שופרסל, בפסקה 9(א)). לעומת זאת, אין מקום להפעלתו באופן הנותן יד להתנהלות בלתי הולמת של מי אשר היה מודע כבר בעת הגשת בקשת האישור כי הוא אינו כשיר להגישה על פי תנאי החוק, וכזה הוא המקרה בענייננו." (הדגשה הוספה – א.א.)
דומה כי שיאה של התנהלות קלוקלת זו ניתן למצוא בתגובת המערערים לתשובת החברה להשלמת הטיעון מטעם המערערים בנוגע להחלפת תובע מייצג. תחת להפנות לתלושי השכר של גולדברגר ולנסות ולו בשלב זה להצביע על כך שעומדת לו עילת תביעה אישית, בחר גולדברגר בטיעון כללי (סעיף 7.3 שם) של השוואת סכום תביעתו האישית (שכאמור נסמך על הטענה בדבר העדר הפקדת דמי גמולים במשך כל תקופת עבודתו) לסכום הממוצע של חברי הקבוצה. ברי כי בדרך טיעון זו אין כדי לבסס עילת תביעה אישית, היא אינה הולמת ומעוררת חוסר נוחות, בלשון המעטה.
ערעור המערערים - עוללות
הערעור שכנגד
סוף דבר
ניתן היום, י' ניסן תשע"ח (26 מרץ 2018) בהעדר הצדדים ויישלח אליהם.
רונית רוזנפלד, שופטת (בדימוס)[אב"ד] | אילן איטח, שופט | רועי פוליאק, שופט |
|
|
בהתאם להחלטה מיום 25.3.18 הוחלף הרכב בית הדין כך שתחת נציג הציבור מר ראובן רבינוביץ' אשר ישב בדין מונתה נציגת הציבור גב' מיכל בירון בן גרא. ↑
לטענת גולדברגר תחילת עבודתו היתה ביום 1.6.05 ולטענת החברה ביום 12.6.05. ↑
התביעה הוגשה במקור לבית הדין האזורי בתל אביב-יפו והיא הועברה לבית האזורי בבאר שבע ושם נפתחה התובענה ביום 20.1.09 (עב 12719/09). ↑
בהחלטה צויין התאריך 27.4.09, אולם לפי החותמת המוטבעת על גבי הבקשה ולפי מדבקת פתיחת התיק, הבקשה הוגשה ביום 28.4.09. ↑
הנשיא סטיב אדלר, סגנית הנשיא נילי ארד, השופטת ורדה וירט ליבנה, נציג עובדים מר אמנון כספי, נציג מעבידים מר דני בר סלע. ↑
עניין תורג'מן, פסקה 22. [הכוונה לפסק הדין הראשון בעניינו של תורג'מן: ע"ע (ארצי) 246/09 רונן תורג'מן – שחק אבטחה ושירותי משרד בע"מ, (27.12.09) – א.א.]. ↑
בג"צ 2023/10 אבישי גולדברגר נ' בית הדין הארצי לעבודה (14.2.11). ↑
הכוונה ל: ע"ע (ארצי) 629/07 יגאל וירון - תבל אבטחה ניקיון ושירותים בע"מ, (3.1.2011) (להלן – עניין וירון). ↑
ע"ע (ארצי) 53348-01-12 גרמן ישייב - ח.א.ש מערכות ושירותים בע"מ (29.8.13) (להלן – עניין ישייב). [עתירה לבג"צ נדחתה: בג"צ 1893/11 הארגון הארצי של מפעלי השמירה נ' בית הדין הארצי, (30.8.15) (להלן – בג"צ מפעלי השמירה)]. ↑
ע"ע (ארצי) 7229-05-12 ענבל קימל בתיה - מיקוד ישראל אבטחה שירותים וכח אדם בע"מ (4.3.15) (להלן – עניין קימל). ↑
בג"צ 3025/15 בתיה ענבר קימל נ' בית הדין הארצי לעבודה (10.4.16) (להלן – בג"צ קימל). ↑
בר"ע (ארצי) 30383-02-17 קלינור שירותים לישראל בע"מ - סאולוב ילנה (22.3.17). ↑
אביאל פלינט וחגי ויניצקי, תובענות ייצוגיות (נבו,2017) (להלן – פלינט ויניצקי) בעמ' 17 – 21 והאסמכתאות הנזכרות שם. ↑
ראו למשל: עע"ם 6993/15 עיריית תל אביב-יפו נ' אספיאדה בע"מ, (16.8.16) (להלן – עע"מ עיריית תל אביב) בס' 33 לחוות דעתה של השופט ברק-ארז. ↑
להרחבה ראו: פלינט ויניצקי בעמ' 106 – 111 וכלל פרק ה'. ↑
על הטעמים לדרישה זו, המבוססת על המודל האמריקאי לתובענה ייצוגית, ראו פלינט ויניצקי בעמ' 117 – 123. ↑
ראו למשל: דעת הרוב בעע"מ עיריית תל אביב. דעת המיעוט שם לא חלקה על העיקרון של הצורך בעילת תביעה אישית, אך סברה כי עילת תביעה אישית שכזו קיימת באותו עניין לגבינישום שלא נקט בהליכי השגה על החיוב בארנונה; ע"ע (ארצי) 16808-06-12 עמיעד (צבי) טאובר - קבוצת השומרים שמירה ובטחון בע"מ (4.3.15) (להלן – עניין טאובר). ↑
עניין וירון והאסמכתאות הנזכרות שם; ע"ע (ארצי) 16988-11-11 אסתר לסרי - ברק גדעון בע"מ, (18.2.2015) והאסמכתאות הנזכרות שם; ע"ע (ארצי) 22606-10-13 סטניסלב (סלבה) שולמן - נוף ים בטחון בע"מ (22.1.17); ע"ע (ארצי) 48523-10-12 ירון בלו - אביב יעל דרומה בע"מ (7.5.17). ↑
ע"ע (ארצי) 58039-11-11 רונן תורג'מן - שחק אבטחה שמירה ושירותי משרד בע"מ (להלן – עניין תורג'מן השני). ↑
רע"א 2022/07 הבנק הבינ"ל הראשון לישראל בע"מ נ' אר און השקעות בע"מ (13.8.2007). ↑
בג"צ 62/13 רונן תורג'מן נ' בית הדין הארצי לעבודה, (28.1.13) (להלן – בג"צ תורג'מן). ↑
רע"א 3431/15 יוטרייד פרמיום בע"מ נ' יושרה - עמותה לקידום היושרה בשוק ההון (16.7.15). ראו גם: עמדת השופט רבינוביץ בסוגייה זו בעניין טאובר; עניין קימל (עתירה לבג"צ נדחתה: בג"צ קימל]; ע"ע (ארצי) 51635-04-17 ארתור אוסיפוב - רויאל ישראל ניקיון אבטחה וכוח אדם בע"מ (12.2.18); וכן: פלינט ויניצקי בעמ' 116 והאסמכתאות הנוספות הנזכרות שם. ↑
השוו לנפסק לאחרונה: רע"א 3698/11 שלמה תחבורה (2007) בע"מ נ' ש.א.מ.ג.ר. שירותי אכיפה בע"מ (6.9.17). ↑
השוו: בג"צ 7887/07 חוה כץ נ' בית הדין הארצי לעבודה (14.1.10). ↑
השוו: בג"צ קימל. ↑
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
מערער 1 - תובע | צבי קליימן | גל גורודסקי |
משיב 1 - נתבע | אגודת השומרים בע"מ | עליזה מזה |