בפני | כב' השופט משה הולצמן | |
התובעים: | 1.אתי טטרו ת.ז. 34073080 2.אפי טטרו ת.ז. 2936492 | |
נגד | ||
הנתבעת: | מטבחי זיו בע"מ ח.פ. 511533101 |
פסק דין |
התובעים יצרו קשר עם נציג הנתבעת לצורך רכישת מטבח.
נערכה פגישה בין התובעים לבין נציגת הנתבעת שבמהלכה נחתם הסכם להזמנת המטבח, ונמסרו לתובעים שירטוט והדמיה ממוחשבים של המטבח.
התובעים שילמו לנתבעת מקדמה בסך של 4,000 ₪, על חשבון מחירו המלא של המטבח בסך של 35,700 ₪.
הנתבעת הודיע לתובעים לגבי מועד עריכת המדידות בדירתם.
התובעים ביקשו שהמדידות יערכו מחוץ לשעות עבודתם, אלא שנאמר להם שהדבר אינו אפשרי, ולכן נטלו יום חופש מעבודתם, והמתינו למודד שלא הגיע, וגם לא נמסרה להם הודעה לגבי אי הגעתו.
התובעים יצרו קשר עם נציגי הנתבעת כדי לבדוק את פשר העניין, ונמסר להם שהמודד לא יגיע במועד שנקבע.
התובעים שכעסו על התנהלותה של הנתבעת, הודיעו על ביטול ההסכם, ואז הוצע להם לבדוק אפשרות שהמודד יגיע מאוחר יותר באותו היום, או במועד אחר, אך הם דחו את ההצעה בטענה שטיב השירות אינו עונה על ציפיותיהם.
התובעים ביקשו את השבת המקדמה, אלא שבקשתם נענתה בסירוב על ידי נציגי הנתבעת, שטענו כי עליהם להיפגש עם סמנכ"ל הנתבעת לצורך בחינת בקשתם לביטול ההסכם.
לפיכך הוגשה התביעה.
הנתבעת טענה בכתב ההגנה שביטול ההסכם נעשה שלא כדין, ועל התובעים לשאת בהוצאותיה של הנתבעת. כן נטען כי הנתבעת מתנגדת לביטול ההסכם.
ביום 30.9.2014 נערך בפני דיון הוכחות במעמד התובעים ומנהל התובעת.
דיון והחלטה
מנהל החברה, מר אברהם זיו, שהתייצב לדיון, לא ניהל את המגעים באופן ישיר עם התובעים, ולכן עדותו בדיון שנערך בפני, לרבות חזרתו על פרשת ההגנה, הינה בבחינת עדות מפי השמועה, ולא מצאתי לנכון לייחס לה משקל של ממש, באותם מקומות שלא נתמכה בגרסת התובעים, או בראיות חיצוניות אמינות.
מר זיו הודיע שאין בכוונתו להפנות שאלות לתובעים, ולפיכך גרסתם לגבי העניינים שבעובדה במסגרת פרשת התביעה, עליה חזרו בפני בדיון, לא נסתרה.
יוצא אפוא שאי הגעת המודד למקום במועד שנקבע לתובעים על ידי הנתבעת, מבלי שנציגי הנתבעת טרחו להודיע לתובעים על אי הגעתו, תוך שהאחרונים נטלו יום חופש מעבודתם לצורך כך, לאחר שבקשתם לשינוי השעה היעודה נדחתה, מהווה הפרה של ההסכם מצידה של הנתבעת.
"(א) הנפגע זכאי לבטל את החוזה אם הפרת החוזה היתה יסודית.
(ב) היתה הפרת החוזה לא-יסודית, זכאי הנפגע לבטל את החוזה לאחר שנתן תחילה למפר ארכה לקיומו והחוזה לא קויים תוך זמן סביר לאחר מתן הארכה, זולת אם בנסיבות הענין היה ביטול החוזה בלתי-צודק; לא תישמע טענה שביטול החוזה היה בלתי-צודק אלא אם המפר התנגד לביטול תוך זמן סביר לאחר מתן הודעת הביטול".
לעניין זה יש להביא בחשבון כי הייתה זו הפעם הראשונה שבה תואם מועד להגעתו של נציג הנתבעת, והגם שמר זיו לא ידע להסביר את הסיבות לאי התייצבותו (ע' 2, ש' 15-17), לא ניתן לשלול את האפשרות כי המדובר בתקלה שאירעה בתום לב, ויש להניח, במידת הסבירות המתבקשת, ולאור האינטרסים המעורבים, כי הנתבעת הייתה מעוניינת בביצוע ההזמנה, ובמתן השירות לתובעים.
מעבר לכך, התובעים טענו כי בהמשך להודעתם על ביטול ההסכם, הציעו נציגי הנתבעת לבדוק אפשרות לשלוח מודד עוד באותו היום, או לתאם מועד אחר להגעתו, ומכאן שהנתבעת הביעה נכונות לתקן את מחדלה, אלא שהתובעים דחו את הצעת הנתבעת.
התובעים טענו שהתנהלותה של הנתבעת בעניין הנדון הינה בגדר חוצפה, והדעת נותנת כי התנהלות הנתבעת גרמה לפגיעה של ממש ברגשותיהם, ויכול שאף לנזק ממוני בשל נטילת יום של חופשה מעבודתם, אך עם זאת, והגם שיש ליחס לנתבעת התנהלות רשלנית, עדיין אינני סבור כי התנהלותה עולה כדי הפרה יסודית של ההסכם, מהטעמים שפורטו לעיל.
מעיון בלשון התניה הנ"ל עולה שלא נעשתה אבחנה בין מקרה שבו ביטול ההסכם נעשה כדין, לבין מקרה שבו ביטול ההסכם נעשה שלא כדין, וניתן להסיק כי חישוב דמי הביטול יערך בשני המקרים באותו האופן.
לא מצאתי לנכון ליחס משקל של ממש לאמור בהודעה הנ"ל, מהטעם שרואה החשבון לא הובא בפני לעדות, לא ניתן היה להעמידו לחקירה על הודעתו, ולכן יש לראותה כעדות מפי השמועה.
מעבר לכך, בהסכם צוין כי דמי הביטול ייקבעו בהתאם להוצאות החברה, אך לא צוין כי הכוונה לכלל הוצאות החברה בנוגע למכירה ולשיווק ביחס למחזור מכירותיה, וניתן להבין מנוסח ההסכם כי המדובר בהוצאות שנגרמו לנתבעת בפועל כתוצאה מההתקשרות עם הלקוח המסוים.
"... הלכה היא כי העדר יכולת לחשב באופן מדויק את היקף הנזק שנגרם לתובע אינו שולל ממנו את זכאותו לפיצויים, בין אם המדובר בפיצויים חוזיים, נזיקיים או אחרים. מקום שהוכח קיומו של נזק רשאי בית המשפט לאמוד את גובהו. התנאי לכך הוא שקיים קושי אובייקטיבי, לאור אופיו וטיבו של הנזק, להוכיח בדייקנות ובוודאות את מידת הנזק לו אחראי הנתבע, ושהתובע הביא את אותם נתונים אשר ניתן באופן סביר להביאם (ע"א 355/80 נתן אניסימוב בע"מ נ' מלון טירת בת שבע בע"מ, פ"ד לה(2) 800, 809; ע"א 427/82 "השתיל" נ' אגן יצרני כימיקלים בע"מ, פ"ד מ(4) 309, 317-316; ע"א 294/92 דרוק נ' אליאסיאן, פ"ד מז(3) 23, 34; וכן דעת הרוב בעניין רובינוביץ). למעשה, כמעט בשום מקרה לא יכול בית המשפט לחשב באופן מדויק לחלוטין את הנזק שנגרם, למצער בתביעות נזיקין, ועל כן כמעט תמיד נדרש הוא להסתייע בהערכה במידה כזו או אחרת. אין קו גבול המפריד בין הגדרה מדויקת של הנזק לבין קביעתו על דרך אומדן. על כל פנים, סבורני כי יש מקום לאמוד את שיעור הנזק רק כל עוד ישנה נקודת אחיזה מינימלית, ולוּ בדל ראיה, עליה יכול בית המשפט להישען בהערכתו" (ע״א 8279/02 זאב גולן נ׳ עזבון המנוח דר מנחם אלברט ע״י דורה מנחם, פסקה 31; פורסם במאגרים משפטיים).
"על התובע המבקש פיצוי בגין הפרת חוזה (וכך גם בתביעה אזרחית אחרת) להוכיח קיומו ושיעורו של הנזק. אך אין הלכת אניסימוב מציבה רף ראייתי גבוה וקשיח העלול להעמיד מכשול בפני נפגע המנסה באמצעים סבירים להוכיח את נזקו ומנוע מכך מטעמים אובייקטיביים; על כן נותר פתוח הפתח לדרכי הוכחה גמישות יותר, ואף לאומדן. נקבע בה כי: "באותם המקרים, בהם... ניתן להביא נתונים מדויקים, על הנפגע-התובע לעשות כן, ומשנכשל בנטל זה, לא ייפסק לו פיצוי. לעומת זאת, באותם מקרים אשר בהם- לאור טבעו ואופיו של הנזק- קשה להוכיח בדייקנות ובוודאות את מידת הנזק ושיעור הפיצויים, אין בכך כדי להכשיל את תביעתו של הנפגע, ודי לו שיביא אותם נתונים, אשר ניתן באופן סביר להביאם, תוך מתן שיקול דעת מתאים לבית המשפט לעריכת אומדן להשלמת החסר" (עניין אניסימוב, 808–809). ובסופו של יום יהיו איפוא אף מקרים שבהם תהא פסיקה על פי אומדן, כשמציאות החיים מחייבת זאת" (רע"א 1327/08, מתד תעשיות בע"מ נ' קליל תעשיות בע"מ. פסקה ז'; פורסם במאגרים משפטיים).
הנתבעת טענה בכתב ההגנה כי נערכו שתי פגישות, בימים 2.4.2014, ו- 4.4.2014, אך טענה זו אינה מתיישבת עם גרסת התובעים, עם האמור בדו"ח שיחות ופגישות שצורף לכתב ההגנה, שממנו עולה כי לא נערכה פגישה ביום 2.4.2014, ועם עדותו של מר זיו בדיון.
בפגישה שנערכה ביום 4.4.2014 הוסכמו תנאי ההסכם, ונמסרו לתובעים שרטוט של המטבח והדמיה שהוצאו מהמחשב, לפי המידות שמסרו התובעים. מר זיו הציג בדיון שרטוטים ממוחשבים נוספים, אלא שהתובעים טענו שאלה לא נמסרו להם, ומצאתי לנכון לקבל את גרסתם זו, מכיוון שנציגת הנתבעת שעמה נערכה הפגישה לא הובאה לעדות.
ניתן היום, י"א תשרי תשע"ה, 05 אוקטובר 2014, בהעדר הצדדים.
_______________
משה הולצמן, שופט
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
05/10/2014 | פסק דין שניתנה ע"י משה הולצמן | משה הולצמן | צפייה |