טוען...

גזר דין שניתנה ע"י אלכס אחטר

אלכס אחטר14/07/2015

בפני כב' השופט אלכס אחטר

המאשימה

מדינת ישראל

נגד

הנאשם

אבו דיוק יוסף

<#1#>

<#2#>

נוכחים:

מטעם המאשימה: עו"ד עילבוני

מטעם הנאשם: בעצמו ע"י עו" דאהר

פרוטוקול

הנאשם: אני מסכים שעו"ד דאהר ייצג אותי בישיבה זו הקבועה לטיעונים לעונש.

ב"כ המאשימה טוענת לעונש: מדובר בעבירה חמורה , נהיגה ללא רישיון נהיגה תקף. עבירה כזאת הינה אחת העבירות החמורות ביותר הקיימות בדיני תעבורה.

מקומו של נאשם כזה הינו מאחורי סורג ובריח. יש להעדיף את האינטרס הציבורי על פני האינטרס האישי של הנאשם. הנאשם נוהג משנת 2010 ולחובתו 3 הרשעות קודמות. מבקש מאסר בפועל, מאסר מותנה, פסילה ארוכה, פסילה על תנאי וקנס.

ב"כ הנאשם טוען לעונש: מבלי להקל ראש בעבירה, אולם מדובר בעבירה טכנית וכל מי שיש לו רישיון משלמד על אותו רכב וקיבל רישיון לפני 2007 הוא כן רשאי לנהוג ברכב הזה והנאשם תיקן את המחדל. כל העבירה צצה מעבירה חדשה מבחינת החוק. לא מדובר בבן אדם שנהג ברכב מסוג אחר כמו אופנוע. בבורא וביהמ"ש לגזור דינו של הנאשם צריך לשקול מה מידת הפגיעה באינטרס הציבורי. מדובר במקרה שלנו בפגיעה קטנה מאוד. נבקש להתחשב זה. מדובר בנהג שמבלה רוב זמנו על הכביש ופסילתו תבוא לפגיע בפרנסתו. אבקש לסטות מהמינימום ולחילופין להטיל עליו פסילת מינימום.

הנאשם: אני חוזר על מה שאמרתי בעדות שלי שאני מצטער ולא ידעתי.

<#3#>

גזר דין

הנאשם הורשע על פי הודאתו בעבירות המיוחסות לו בכתב האישום, בכך שביום 1.7.14 סמוך לשעה 17:15, נהג ברכב מסוג משאית כאשר רישיון הנהיגה לא היה בתוקף ביחס לסוג הרכב וכן מבלי שהייתה לו או לאדם אחר פוליסת ביטוח בת תוקף, עבירות בניגוד לסעיף 10 (א) לפקודת התעבורה ו-2 (א) לפקודת ביטוח רכב מנועי (נוסח חדש), תש"ל 1970.

המאשימה עתרה בטיעוניה להטלת עונשים של מאסר בפועל, מאסר מותנה, פסילה, פסילה על תנאי וקנס, ציינה את חומרת העבירה וכן את העובדה כי הנאשם נוהג משנת 2010 ולחובתו 3 הרשעות.

מנגד, ב"כ הנאשם צין כי הנאשם הסיר את המחדל וכיון מחזיק ברישוין נהיגה תקף לסוג הרכב, והפנה את טיעוניו לעובדה כי כיום לא נשקפת מסוכנות כלשהי מהשמך נהיגתו של הנאשם כך שלטענתו יש להסתפק בענישה פחותה מזו הקבועה בחוק, היינו פסילה של פחות מ-3 חודשים.

תיקון 113 חוק העונשין עיגן את הבנת שיקול הדעת השיפוטי והעניק מעמק בכורה לעיקרון ההלימה היינו קיומו של יחס הולם בין חומרת מעשה העבירה בנסיבותיו ומידת אשמו של הנאשם ובין סוג ומידת העונש המוטל עליו.

על פי התיקון לחוק על ביהמ"ש לקבוע מתחם העונש ההולם למעשה העבירה שביצע הנאשם ולצורך כך התחשב ביהמ"ש בערך החברתי שנפגע מביצוע העבירה, במידת הפגיעה בו, במדיניות הענישה הנהוגה ובנסיבות הקשורות בביצוע העבירה המפורטות בסעיף 40ט' לחוק.

לכשיקבע מתחם העונש ההולם למעשה העבירה, ייקבע ביהמ"ש את העונש המתאים אשר יוטל על הנאשם בתוך מתחם זה.

לצורך כך, התחשב ביהמ"ש בנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה במפורטות סעיף 40 יא לחוק.

בפסיקה נקבע כי מדרג הענישה אשר יוטל בגין נהגים אשר נהגו ברכב ללא רישיון נהיגה כלל לבין נהגים אשר נהגו ברכב ללא רישיון נהיגה אשר תואם לסוג הרכב, לא בהכרח יהיה זהה. שכן במצב זה האחרון אין המדובר בנהג אשר נוהג ברכב ללא אישורי נהיגה והכשרה, אלא כבעניינו, מדובר בנהג אשר למעשה הוכשר לנהוג בסוג הרכב מושא כתב אישום זה ואף נהג בו ממועד קבלת רישיון הנהיגה, ואך לאחר שינוי החוק לא פעל להסדרת סוג רישיון הנהיגה.

כאמור כיום הסיר הנאשם את המחדל והוא מחזיק ברישיון נהיגה תקף לסוג הרכב.

אכן צודקת המאשימה כי מדובר בעבירות חמורות אם כי, בנסיבותינו איני סבור שיש מקום במיוחד נוכח הסרת המחדל והעובדה כי כיום נוטרל הסיכון מהישנות ביצוע העבירה, לעתור להטלת מאסר בפועל של ממש, מה גם, שהמאשימה לא הציגה לפניי פסיקה רלוונטית לעניין זה כפי שמתחייב על פי תיקון 113 לחוק.

גם הסניגור לא טען בהתאם למתחמי הענישה הרלוונטיים כפי שהדבר מחייבו, אלא עתר להטלת עונש שיפחת מפסילת המינימום של 3 חודשים.

נוכח כל האמור לעיל, חומרת העבירה מחד והסרת המחדל מנגד, בצירוף עברו התעברותי אשר אינו מכביד של הנאשם, וכן העובדה כי ממועד ביצוע העבירה לא נזקפו לחובתו הרשעות כלשהן, אני קובע כי מתחם העונש ההולם לביצוע העבירות אשר ביצע הנאשם הינו פסילה שבין 3 חודשים לבין 9 חודשים בצירוף עונש פסילה מותנה וקנס.

בנסיבות העניין, איני סבור שיש להטיל עונש מאסר כלשהו לרבות עונש מאסר אשר צופה פני עתיד מאחר והמחדל ביחס לעבירה בה הורשע הנאשם הוסר.

בהתחשב בחומרת המעשים, בנסיבותיהם, במידת אשמו של הנאשם, בערך החברתי שנפגע, במידת הפגיעה בו ובמדיניות הענישה הנוהגת, הגעתי לכלל מסקנה כי יש להטיל על הנאשם את העונשים הבאים:

1. אני דן את הנאשם לתשלום קנס בסך 1,500 ש"ח או 15 ימי מאסר.

  הקנס ישולם תוך 90 ימים מהיום.

הנאשם הונחה לגשת למזכירות לקבל שוברי תשלום.

2. אני פוסל את הנאשם מלנהוג ו/או מלקבל ו/או מלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של  5 חודשים

הנאשם יפקיד את רישיונו במזכירות בית משפט השלום בנצרת עד ולא יאוחר מיום 13.8.15 שעה 12:00 ויקבל אסמכתא מתאימה כנגד ההפקדה.

בית המשפט מסביר לנאשם כי עליו להפקיד את רישיונו - גם אם פקע תוקפו - במזכירות בית המשפט, ואם אין בידיו רישיון נהיגה עליו להפקיד תצהיר ערוך כדין.

3. אני פוסל את הנאשם מקבל או מהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 6 חודשים על תנאי למשך 3 שנים והתנאי הוא שהנאשם לא יעבור אותן עבירות שעליהן הורשע או אחת העבירות המפורטות בתוספת הראשונה או בתוספת השנייה לפקודת התעבורה [נוסח חדש], תשכ"א - 1961 ויורשע בגינה.

זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בנצרת תוך 45 ימים מהיום.

<#4#>

ניתן והודע היום כ"ז תמוז תשע"ה, 14/07/2015 במעמד הנוכחים.

אלכס אחטר, שופט

הוקלד על ידי הילה בוחבוט

החלטות נוספות בתיק
תאריך כותרת שופט צפייה
14/07/2015 גזר דין שניתנה ע"י אלכס אחטר אלכס אחטר צפייה
12/08/2015 אישור פקס אלכס אחטר לא זמין