ניתן ביום 01 ינואר 2017
מדינת ישראל | המערערת | |
- | ||
סיון ברקוביץ | המשיב | |
לפני: השופט אילן איטח, השופטת נטע רות, השופט משה טוינה בשם המערערת – עו"ד עינת גרוסמן בשם המשיב – עו"ד יאיר דוד ועו"ד סיגל מלמיליאן |
פסק דין |
השופט אילן איטח
עובדות הרקע
הכרעת דינו של בית הדין האזורי
"אני מאמינה לנאשמת, כי העובדת באה לביתה למתן עזרה בפריקת אריזות רבות ולשם סידור הבית החדש, אליו עברו הנאשמים בתחילת חודש 2/12, ואף מוכנה לקבל את תשובותיה בחקירה הנגדית, כי העובדת ישנה לפעמים אצלה בממ"ד ולפעמים אצל אנשים אחרים [עמ' 32, ש' 2], אך, עובדה זו אינה גורעת מרציפות ההעסקה, במשך התקופה בה הודתה הנאשמת, ואינה רלבנטית לעצם ביצוע העבירות - כאשר אין ספק, שלא היה לנאשמת היתר להעסקת העובדת בביתה - בעבודה זו או אחרת - והיא לא הסדירה עבורה ביטוח רפואי, לאותה תקופה; מחשבתה, שהעסקה לתקופה קצרה אינה מחוייבת בביטוח, או שבאפשרותה לממן טיפול רפואי, במקרה הצורך [עמ' 34, ש' 11-1], אינה גורעת ממחדליה, המנוגדים להוראות חוק עובדים זרים, תשנ"א-1991 (להלן: החוק)."
לאור קביעה זו הורשעה הרעיה בהעסקת העובדת הזרה "ללא היתר כדין וללא ביטוח רפואי במשך כשלושה חודשים" מאמצע חודש פברואר 2012 ועד יום הביקורת - 10.5.12 – "בניגוד לסעיפים 2(א)(1) ו-(2) וכן 1ד' ו-2(ב)(3) לחוק".
לשלמות התמונה נציין כי על הרעיה נגזרו העונשים הבאים: קנס בסכום של 25,000 ₪ בגין העסקת העובדת הזרה שלא כדין; קנס בסכום של 7,000 ₪ בגין העסקת העובדת הזרה ללא ביטוח רפואי; התחייבות בסכום של 58,400 ₪ למשך 3 שנים.
"סבורתני, כי אין לראות בנאשמת 'מתווכת', אלא, שותפה לחיים - ויש לתת משמעות ליחסי אמון מיוחדים, הרצויים בין בני זוג. לא מדובר בהתקשרות עסקית, גרידא, על כן, מותר לאחד לסמוך על דברתו של השני ולא לפקפק בו כל עוד לא יביא אסמכתא, אף אם יתכן שהצגת הדברים על-ידו אינה מדוייקת. כאשר הנאשם העלה את סוגיית ההיתר בפני אשתו וקיבל ממנה תשובה חיובית, עשה את שאפשר לעשות במסגרת היחסים האישיים שביניהם, ואם התברר בדיעבד, כי שיקרה לו - אין להרשיעו בפלילים, עקב כך. בהקשר זה, מקובלת עלי טענת בא-כח הנאשמים, כי הדרישה מאדם לחקור את רעייתו היא 'תקנה אשר אין הציבור יכול לעמוד בה' [ס' 89 לסיכומיו]." (הדגשה הוספה – א.א.)
מוסיף בית הדין האזורי וקובע כי:
"עובדה המוסכמת על שני הצדדים היא, כי שני הנאשמים נכחו בבית ביום האירוע ונתנו לצוותי יחידות האכיפה להכנס, תוך שיתוף פעולה מצידם ומתן תשובה לכל שאלה. בעיני, התנהגות כזו מחזקת את הרושם, כי הנאשם סבר, שאין כל פסול בהעסקת העובדת והנושא מוסדר, באופן חוקי."
הטענות בערעור
במשיב לא התקיים היסוד הנפשי לביצוע העבירה. שכן, המשיב חשד "בדבר אי חוקיות העובדת" ולכן "ערך בירור לגבי חשדו". הבירור שערך "התבטא בכך ששאל, מספר פעמים ואף עד כדי וויכוח וריב של ממש, את רעייתו, אשר העסיקה באופן בלעדי את הנתינה הזרה, בדבר 'חוקיותה'. מפרשת ההוכחות בתיק דנן, עלה כי רעיית המשיב מסרה לו דברי שקר באומרה שהעובדת מועסקת כחוק ואין למשיב סיבה לדאגה". בשים לב למהות הקשר שבין המשיב ובין רעייתו לא ניתן היה לצפות כי המשיב יפנה לרשויות לבדיקת קיומו של היתר לעובדת הזרה. שכן, כבר נקבע בעניין רוזן[1] לגבי חובת הבירור ומיצויה כי אלה "ייבחנו על רקע נסיבותיו של המקרה הספציפי וכל מקרה יבחן לגופו ובהתאם לנסיבותיו".
מוסיף המשיב וטוען כי היותו מנכ"ל של חברת בניה לא צריכה לעמוד לו לרועץ, שכן בענף זה העסקת העובדים הזרים נעשית באמצעות תאגידים, ואילו בענייני משק בית ההעסקה שונה וקיימים נתינים זרים בעלי אשרות עבודה כלליות ואף קיימים נתינים זרים בעלי תעודת זהות כחולה. לכן, לא ניתן לייחס למשיב "מודעות", לרבות בדרך של "עצימת עיניים", לכך שהעובדת הזרה אינה "חוקית". שכן, המשיב "האמין באופן כנה וסביר כי העובדת הינה 'חוקית'.".
חיזוק לטענה זו מוצא המשיב בעדות הרעיה לפיה לו גילתה למשיב כי העובדת הזרה היא ללא היתר "ישר הוא היה אומר לי להוציא אותה ... אז כל הזמן סיפרתי לבעלי אותו הדבר, שהכל בסדר, הוא גם ביקש ממני ניירת שלה וכל פעם אמרתי לו 'מחר, מחר, אל תדאג זה בסדר" וכי רק ביום הביקורת הוא גילה שהיא מועסקת ללא היתר.
לאור אלה טוען המשיב כי הוא זכאי להגנה של טעות במצב הדברים, כאמור בסעיף 34יח(א) לחוק העונשין, תשל"ז – 1977 (להלן – חוק העונשין).
הכרעה
יסודות העבירה בעבירה של העסקת עובד זר שלא כחוק
עצימת עיניים
"מקום שבו מתעורר באדם חשד בדבר קיומו של מצב דברים מסוים, אך הוא נמנע מלחקור בו, ניתן לראותו – מכוח דוקטרינת עצימת העיניים – כמי שהיה מודע אל אותו מצב דברים (....). עצימת עיניים הינה התעלמות מודעת מאפשרות קיומה של נסיבה על-אף החשד שמא היא מתקיימת והימנעות מבדיקת המצב לאשורו (......). אכן, אין לפנות, לעניין זה, אל קנה מידה אובייקטיבי-חיצוני, ואין לראות באדם כמי שחשד אך בשל כך שאדם סביר מהיישוב היה צפוי, בנסיבות העניין, לחשוד (......). הימנעות זו מפנייה אל מבחנים אובייקטיביים לשם קביעת קיומו של החשד מתחייבת מאופי דוקטרינת עצימת העיניים כדוקטרינה הפועלת במישור המחשבה הפלילית – מישור הנבדל ממישור הרשלנות. אף אם במישור האזרחי '...הגבול בין הדרגה הנמוכה של 'עצימת עיניים' לבין הדרגה העליונה של אי-ידיעה רשלנית הוא דק מאוד...' (....), הרי שבמישור הפלילי הוא חד. בעוד שעל צדו האחד, הוא צד הרשלנות, חולש המבחן האובייקטיבי, הרי שעל צדו האחר, הוא צד עצימת העיניים, חולש המבחן הסובייקטיבי.
על-מנת לעשות שימוש בעצימת העיניים לא די בכל חשד. החשד הסובייקטיבי צריך שיהא חשד ממשי, ולא די בראשית חשד או בשמץ חשד. מנגד אין צורך לבסס חשד שעוצמתו מתקרבת לידיעה של ממש (...). לפיכך חשד ממשי יכול, מכוח דוקטרינת עצימת העיניים, לבסס מודעות, ...." (הדגשות הוספו – א.א.)
"....... הראשונה, ... השנייה, היקף הבירור תלוי בנסיבות. ...... נדמה, מבלי לקבוע נוסחה, כי ככל שיש נתונים נגדיים, רמת החשד גבוהה יותר וחובת הבירור תגדל בהתאם. אף כאן יש לזכור כי הבחינה סובייקטיבית. ..... הנקודה השלישית, המבחן האובייקטיבי עשוי להיות כלי עזר לבדיקת קיומו של חשד ולבחינת טיבו של הבירור, אך הוא בכל מקרה אינו תחליף מהותי לחשד הסובייקטיבי. הרביעית, אין דרישה כי הבירור יסיר את החשד בביטחון מוחלט.
הנקודה החמישית, נכון להבחין בין בירור רשלני מבחינה אובייקטיבית לבירור שאינו ממצה מבחינה סובייקטיבית. בירור לקוי אינו שולל בהכרח את התואר 'בירור' מן הפעולות שבוצעו. השאלה היא האם הנאשם מודע, מבחינה סובייקטיבית, לכך שפעולות הבירור שננקטות על ידו הן לוקות בחסר. הדגש הוא על היסוד הסובייקטיבי, ולא על השאלה האם אדם סביר היה יודע שנדרשות פעולות נוספות ....."
"חובת בירור החשד הינה של בירור סביר וראוי, בהתאם לנסיבות המקרה. את חובת הבירור, כאמור, יש למצות עד תום. חובת הבירור החלה על הפרט שמתעורר אצלו החשד חלה, כדבריו של השופט בייסקי, אף כאשר 'מתקשה הוא לערוך את הבירור עובר למעשה' [ראו: עניין ורשבסקי הנ"ל]. לא נעשה הבירור הנדרש, לפנינו 'עצימת עיניים'.
כך דרך כלל, קל וחומר במקרה בו העובד הזר מחזיק רשיון עבודה בישראל. במצב דברים זה, בידי המעסיק הפוטנציאלי לצאת ידי חובת בירור החשד, בכך שידרוש מן העובד הזר להציג מסמכים מזהים, לרבות רשיון עבודה בישראל, ובכך שיבדוק באופן מדוקדק את פרטי המידע במסמכים אלה. במיוחד כן, כאשר מדובר בהתקשרות מזדמנת או ארעית. דרישת תעודת זהות ורשיון עבודה ובדיקת המידע שבהם, באה בגדר המאמץ הסביר והראוי אותו חייב למלא מי שחפץ להעסיק עובד זר. דרישה להצגת המסמכים ובדיקת פרטיהם, כאמור, אף עולה בקנה אחד עם האחריות המוטלת על המעסיק הפוטנציאלי שלא להעסיק עובד זר בניגוד לחוק.
במסגרת חובת הבירור, וטרם ההתקשרות, על המעסיק הפוטנציאלי לעיין היטב במסמכים שמציג לו העובד הזר, ולבדוק אם פרטי רשיון העבודה תואמים את פרטי הזיהוי של העובד; אם רשיון העבודה הוא כללי או שמא ניתן לעבודה אצל מעסיק ששמו נקוב ברשיון.
ודוק: קיומה של חובת הבירור ומיצויה, ייבחנו על רקע נסיבותיו של המקרה הספציפי. על כן, דרישת הזיהוי, הבירור והבחינה, עליה עמדנו לעיל, יכול ויהא בה די, ויכול ותהא בגדר בירור ראשוני בלבד, הדורש השלמה ומיצוי. כאמור, כל מקרה ייבחן לגופו ובנסיבותיו." (הדגשות הוספו – א.א.)
לעניין המדיניות המשפטית בקשר לבחינת החשד האמור נקבע בעניין רוזן כי תהא זו "מדיניות ראויה של דקדקנות במיצוי חובת הבירור עד תום בכל הנוגע להפרכת חשד של העסקת עובד זר שלא כדין".
עדות בן זוג לחובת בן זוגו הנאשם
היסוד הנפשי - מן הכלל אל הפרט
"תשובה: .............. לגבי העובדת הסינית לא ידוע לי שיש לנו היתר, אני יודע שאשתי עשתה ניסיונות לקבל היתר כזה, תשאלי אותה.
שאלה: האם אתה מודע לכך שהעסקת עובדת זרה אשר הגיעה לארץ לעבודה בסיעוד מהווה עבירה על החוק, כאשר אין לך היתר להעסיק אותה?
תשובה: לא הייתי מודע לכך, משום שאשתי אמרה לי שהעובדת חוקית, ז"א עם היתר עבודה בתוקף, ומבחינתי היא חוקית." (הדגשות הוספו – א.א.)
"........... מכיוון שאני שותף ומנכ"ל של חברת בניה, שמעסיקה פועלים [זרים – א.א.], השאלה הראשונה ששאלתי את אשתי, האם לעובדת הזו יש היתר שהייה ותשובתה היתה כן והדבר הזה באמת כל הזמן חזר על עצמו, אותן הדברים הבודדות היא אמרה שכן, ומסתבר שהיא "תיחמנה" אותי, סליחה על השפה. ...." (הדגשה הוספה – א.א.)
"ת. ......... שכל הזמן כשראיתי את העובדת הסינית הזו שאלתי אותה אם יש לה היתר, ביקשתי ממנה להראות לי אותו כשהיא אמרה לי שכן, והיא כל הזמן אמרה לי מחר, ....
ש. לא חשבת שכשאתה רואה עובדת סינית, שאין לה היתר לעבוד אצלכם בבית? אתה בחקירה שלך - ת/6 ש' 15-13 - אמרת שאשתך הגישה בקשה להיתר. אני שואלת אם שאלת את אשתך על כך?
ת. היא כל הזמן ניסתה לומר לי שיש לה אישור ויש לה אישור. רק שתביני דבר אחד פשוט, ביום האירוע זה נודע לי לראשונה שאין לעובדת היתר עבודה. אני הייתי בשוק, כל הזמן הייתי בטוח שאין בעיה איתה ואני לא יודע מה הכוונה, פה, כי הניסוח באמת לא ברור. אני מדבר על ההיתרים שלנו של החברה.
ש. יש לך או היה לך בעבר היתר להעסיק עובד/ת בית?
ת. לא, אבל אני יודע מצד שני, שישנם עובדים סינים או מולדובנים זרים כאלה או אחרים, שהתחתנו פה, שנולדו להם ילדים פה, שיש להם כל מיני חריגים פה וכן יש להם היתר, זה לא משהו שלא היה ולא קיים ולכן לא צריך היתר לכל החריגים האלה.
ש. אם אתה יודע את כל הדברים האלה, למה לא בדקת את הדרכון שלה?
ת. סביב הנושא הזה, סביב הרצון שלי לראות מי זאת האישה הזו, סביב זה היה כל הריב ביני לבין אשתי.
ש. ולא חשבת לפנות לעובדת ישירות שתציג לך את הדרכון?
ת. אני לא הפעלתי את העוזרת, היא בקושי ידעה עברית. הכל היה דרך אשתי.
...."
באופן כללי העסקת נתין זר בישראל אפשרית באחד משני מקרים: האחד, ניתן לנתין הזר ולמעסיקו היתר (הדדי) להעסקה בעיסוק ספציפי; השני, הנתין הזר הפך לאזרח ישראל, לתושבה או שניתנה לו אשרת שהיה מתאימה למשל במקרים של נישואים לאזרח ישראל וכיוצ"ב.
מקום בו אדם חושד כי העסקתו של אדם טעונה היתר, כמו במקרה שלפנינו – שהרי, בשל כך פנה המשיב לרעייתו בעניין זה, נדרש הוא לברר מכוח מה רשאי אותו עובד זר לעבוד בישראל בשירותו. האם מכוח שייכותו לקבוצה הראשונה או שמא מכוח שייכותו לקבוצה השנייה. ככל שהשיוך הוא לקבוצה הראשונה, נדרש הוא לברר לא רק אם לעובד יש היתר שהייה, אלא גם האם יש לו היתר עבודה לעבוד אצל בן הזוג והאם ההיתר הוא לעיסוק המדובר – במקרה זה עבודת משק בית או פריקת ארגזים. כל שהשיוך הוא לקבוצה השנייה, נדרש הוא לברר האם אכן הוצאה לאותו עובד אשרה המלמדת על מעמדו זה, והאם בן הזוג בדק זאת, לרבות את תוקפה של האשרה.
טענות נוספות של המשיב
בהקשר זה נציין כי לא מצאנו באי העדתה של העובדת הזרה משום פגם. שכן ממילא, לטענת המשיב סוגיית ההיתר להעסקת העובדת הזרה התברר בינו ובין רעייתו ולא מול העובדת הזרה. משכך, אין באי העדתה כדי לקפח את המשיב.
הוא הדין בכל הנוגע לטענות המשיב אודות סתירות בגרסאות עדי המדינה. ממילא שאלת הוכחת היסוד הנפשי נבחנה מתוך עדותו שלו.
העסקת העובדת הזרה בניגוד לחוק - סיכום
העסקת העובדת הזרה ללא ביטוח רפואי
סוף דבר
על פסק הדין ניתן לערער לבית המשפט העליון לאחר קבלת רשותו לכך. בקשת רשות ערעור יש להגיש לבית המשפט העליון תוך 45 ימים ממועד קבלת פסק הדין.
לבקשת הצדדים, פסק הדין יישלח אליהם בדואר.
ניתן היום, ג' טבת תשע"ז (01 ינואר 2017) בהעדר הצדדים ויישלח אליהם.
אילן איטח, שופט, אב"ד | סיגל דוידוב-מוטולה, שופטת | משה טוינה, שופט |
ע"פ (ארצי) 22/06 מדינת ישראל נ' יעקב רוזן, (28.3.07) (להלן – עניין רוזן). ↑
להבדלים אפשריים בין יסודות העבירה לפי חוק הכניסה לישראל ובין יסודות העבירה לפי החוק ולהבדלים בענישה ראו: רע"פ 6831/09 פואד טורשאן נ' מדינת ישראל, (18.7.11) בסעיף 9 לפסק הדין. ↑
ראו הגדרת "עובד זר" בסעיף 1 לחוק. ↑
השוו: ע"פ (ארצי) 25803-06-13 יעקב יוסף נ' מדינת ישראל, (20.8.2015) (להלן – עניין יוסף) בסעיף 14 לפסק הדין. ↑
ראו למשל: ע"פ (ארצי) 16/06 שלמה באשר - מדינת ישראל, (7.12.06); ע"פ (ארצי) 11/06 יצחק יצחקניא - מדינת ישראל, (31.12.06); ע"פ (ארצי) 24932-12-11 מחמוד ברהום נ' מדינת ישראל, (17.10.13). לעניין היסוד הנפשי הנדרש (מודעות) בעבירה של העסקת עובד זר בניגוד לחוק הכניסה לישראל, תשי"ב – 1952, ראו: רע"פ 10556/03 דוד סעדיה נ' מדינת ישראל, (19.12.04) (להלן - רע"פ סעדיה). ↑
השוו: ע"פ (ארצי) 61082-01-15 מדינת ישראל נ' הוד תדלוק ומסחר בע"מ, (10.3.16). ↑
עניין רוזן; עניין יוסף וכן סעיף 20 (ג) (1) לחוק העונשין. ↑
רע"פ 7560/01 התובע הצבאי הראשי נ' סמל דימטרי שובין, פ"ד נט(3) 931 (2004) (להלן – רע"פ שובין); להרחבה ראו: ע"פ 7704/13 יעקב מרגולין נ' מדינת ישראל, (8.12.2015) (להלן – ע"פ מרגולין); א. סלטו, "על העיוורון (המכוון) – יישום הדוקטרינה בדבר 'עצימת עיניים' בהליכים פליליים בבתי הדין לעבודה", הסנגור 229 בעמ' 4. ↑
קדמי, על הראיות (תש"ע – 2009) (להלן – קדמי) בעמ' 439. ↑
להרחבה ראו: קדמי בעמ' 439 – 446. ↑
ע"פ 611/80 מיהראן מטוסיאן נ' מדינת ישראל, פ"ד לה(4) 85 (14.7.81) (להלן – עניין מטוסיאן). ↑
עניין מטוסיאן. ↑
ע"פ 866/95 אהרון סוסן נ' מדינת ישראל, פ"ד נ(1) 793 (1996). ↑
בג"ץ 4451/04 יוסף קסטוריאנו נ' כבוד השופטת ח. כוחן, (16.6.2004). ↑
ע"פ 228/87 פנחס בן מנחם כרמי נ' מדינת ישראל, פ"ד מב(1) 332 (25.2.88). ראו גם: בג"ץ 8832/16 יוסיבוף נ' שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, (11.12.16) ↑
השוו: רע"פ סעדיה. ↑
ע"פ (ארצי) 4602-07-14 מדינת ישראל נ' א.י.ל סלע 1991 בע"מ, (19.4.2016) והאסמכתאות הנזכרות שם; וכן ראו סעיף 4א לחוק, שהוסף בתיקון 15 לחוק משנת 2012 ואינו חל על המקרה שלפנינו, ואשר קובע כי "יראו מחזיק במקרקעין כמי שמעסיק עובד זר שנמצא עובד במקרקעין, אלא אם כן הוכיח המחזיק אחרת". ↑
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
מערער 1 | מדינת ישראל | משה לדור |
משיב 1 - נאשם | סיון ברקוביץ | יאיר דוד |