בפני | כבוד השופטת כרמית בן אליעזר | |
התובעת | אייל ד. אבן ושיש בע"מ | |
נגד | ||
הנתבעת | יובל אלון (פרוייקטים בנדל"ן) בע"מ |
פסק דין |
לטענת התובעת, היא ביצעה את כל העבודות לשביעות רצון הנתבעת, ואף עבודות נוספות לפי דרישה, ולמרות זאת לא שולמה לה מלוא התמורה.
בנוסף נטען בכתב התביעה, כי הנתבעת עיכבה תשלומים בסך 10% מסכום התמורה בהתאם לזכות העיכבון הקבועה בהסכם, שאף אותם עליה להשיב לתובעת.
סה"כ נטען בכתב התביעה, כי על הנתבעת לשלם לתובעת סך של 181,888 ₪ בגין ההפרש בין התמורה שהגיעה לה עפ"י ההסכם לבין מה ששולם בפועל, וכן 105,683 ₪ בגין השבת העכבון (הסכומים כוללים מע"מ).
הנתבעת עמדה על כך שלפי החוזה היה על התובעת להפקיד שיק ביטחון בנוסף לזכות העיכבון, כאשר מטרתו של שיק הביטחון לשמש ערבות ביצוע, טיב ובדק.
הנתבעת הוסיפה וטענה כי שולמה לתובעת מלוא התמורה שהיא זכאית לה עפ"י ההסכם, למעט סכום העיכבון, אשר הנתבעת זכאית לעכב בידיה עפ"י ההסכם, לרבות בגין הליקויים בעבודת התובעת.
בשל כך, טוענת הנתבעת, כי עומדת לה זכות קיזוז בגין ההוצאות בהן נשאה, בסכום כולל של 40,928 ₪, וכן 0.5% מכלל התמורה בגין ביטוח, בהתאם להסכם (כאשר בפועל נוכה לטענת התובעת סכום חלקי).
עדויות הצדדים
התובעת נשכרה לבצע עבודות נקודתיות בפרוייקט, וזאת לאחר שבפרוייקט בוצעו כבר עבודות ע"י קבלנים שונים.
בהתאם להסכם שנחתם, כאמור, באוגוסט 2012, הועברו לתובעת עבודות חיפוי אבן בלבד, בשני גדלים, כאשר סוכם על התמורה לפי מטר עבודה (300 ₪ למ"ר 30 חופשי ו – 270 ₪ למ"ר 10 חופשי, בתוספת מע"מ). עוד סוכם, כי התשלום יבוצע לאחר מדידה בגמר העבודה בכל מבנה.
עבודות טיח – בגינן סוכם בע"פ כי תשולם תמורה כוללת לבית בסך 50,000 ₪ או 55,000 ₪, בתוספת מע"מ (בהתאם לדגם הבית);
עבודות ריצוף – בגינן סוכם בע"פ כי תשולם תמורה של 60 ₪ למ"ר ריצוף, בתוספת מע"מ;
עבודות שהוגדרו כעבודות נוספות או מיוחדות– במסגרתן סופקו ע"י התובעת עובדים לביצוע עבודות שונות עפ"י הצורך ודרישת מנהלי העבודה של הנתבעת, ובגינן סוכם כי תשולם תמורה בסך 400 ₪ בתוספת מע"מ, בגין כל עובד ליום עבודה (אלא אם כן מדובר היה בעבודה שנכללה במסגרת אחת העבודות הקודמות שסוכמה תמורה ספציפית בגינה).
אייל הוסיף, כי בשל היחסים הטובים והאמון ששרר בין הצדדים, לא הטיל ספק ברישומים, ולא ערך יומני עבודה נפרדים.
עוד הדגיש אייל, כי מידי חודש, גם כאשר לא שולמה לו מלוא התמורה בגין העבודה שביצע באותו חודש בגין הערות אלו או אחרות של אבי כהן, מעולם לא חשש כי לא תשולם לו התמורה במלואה, כיוון שככלל, כל תשלום שלא בוצע באותו חודש, שולם בחודש שלאחר מכן, לאחר ביצוע ההשלמות והתיקונים לפי הנדרש.
אייל הדגיש כי התיקונים וההשלמות שנטען באותה פגישה שעל התובעת לבצע בוצעו, אולם כאשר ביקש לקבל אישור על כך ממנהלי העבודה של הנתבעת סורב.
ביום 27.5.13, הופתע אייל לקבל את מכתבו של אושרי, בו העלה לראשונה את הטענה כי היה על התובעת להפקיד שיק ביטחון.
אייל הדגיש בתצהירו, כי הגם שהדרישה להפקדת שיק בטחון מופיעה בהסכם, הוא לא נתן עליה את דעתו, שכן מעולם לא התבקש ע"י מי מטעם הנתבעת להפקיד שיק ביטחון. אייל הוסיף וציין כי הפקדת שיק ביטחון בגובה 15% מהיקף החוזה אינה מעשית מקום בו מדובר בתמורה לפי מטר, ולא ניתן היה להעריך את היקף התמורה שתשולם בעת חתימת ההסכם.
אייל התבקש בחקירתו הנגדית לפרט את המדידות שנעשו לכל דירה, ובמענה לשאלות אלו הפנה לטבלאות אותן ערך המהנדס בפנקסיו והוסיף כי כל הנתונים אמורים להימצא גם ביומני העבודה שנוהלו אצל נציגי הנתבעת בטאבלטים.
אייל התבקש להצביע על הקשר בין נתוני המדידות שערך המהנדס והחישובים שנערכו ע"י שרה בטבלה, אך לא השיב על השאלה.
לשאלה מדוע בכל בית מצויינות מדידות אחרות על אף שמדובר בבתים בגודל סטנדרטי, השיב אייל כי מכיוון שהגיע להשלים עבודות בפרוייקט במצב נתון, בכל בית בוצעה עבודה בהיקף שונה בהתאם למה שנדרש.
לדבריה, לא ביצעה רישום של העבודות שבוצעו באופן שוטף, ואולם, משקם הצורך לבצע התחשבנות סופית, ישבה עם מהנדס החברה והכינו טבלה הכוללת את מלוא התמורה המגיעה לתובעת, בהתאם לסוגי העבודה.
שרה הבהירה, כי בעוד שחשבוניות הוצאו באופן כולל למספר סוגי עבודה, הרי שההמחאות שנמסרו לתובעת ע"י הנתבעת היו תמיד המחאות נפרדות לכל סוג עבודה.
שרה ציינה בחקירתה הנגדית, כי הטבלה נערכה על ידה בטרם הגשת כתב התביעה והיא הבסיס לכתב התביעה, הגם שלא צורפה אליו. שרה לא הצליחה להסביר את הפערים בין הסכומים שננקבו בכתב התביעה לאלו שפורטו בתצהירה ובטבלאות שצורפו לו.
כאשר התבקשה שרה, במהלך חקירתה הנגדית להצביע על חשבון שלא שולם, הבהירה כי מדובר בחשבון האחרון, וכאשר התבקשה להציגו הבהירה כי "מעולם המשרד לא הגיש חשבון ולא נתתם נתונים, אייל היה לוקח פנקס חשבוניות לאחר תאום באתר היה יושב על חשבון מאשרים מה שאישרו היה מקבל תשלום" (עמ' 5 ש' 24-25).
כאשר נשאלה שרה בגין אילו עבודות נתבעת התמורה שלא שולמה, השיבה כי "בבניין משלמים חשבונות חלקיים על חשבון אז יש דברים מצטברים. מה שלא נותן היום נותן בחשבון הבא כך שזה לא משנה" (שם, ש' 29-30).
כאשר התבקשה שרה להציג את הרישומים של העובדים שבגין עבודתם נתבעה תמורה עבור "עבודות נוספות", דהיינו אלו עובדים עבדו מתי, השיבה שאינם בידיה, שכן אייל הציג נתונים אלו לאבי כהן, אשר לקח את המסמך לידיו על מנת לאשר את התשלום, ולא החזירו (עמ' 6, ש' 17-27).
עמראן הצהיר, כי התובעת ביצעה את העבודות לפי הנחיות נציגי הנתבעת בשטח, אשר הסתובבו עם טאבלטים, ורשמו במדוייק אילו עבודות בוצעו ע"י התובעת.
עמראן הוסיף, כי הוא ביצע רישום של העבודות, אך רישום זה נעשה על ידו בכתב יד, בפנקס, כאשר בכל פעם לקראת הוצאת חשבון, מידי חודש, הוא רשם בכתב ידו בפנקס אומדן ביצוע והעביר לאייל על מנת שיהיה ערוך לפגישה עם נציגי הנתבעת.
עמראן ציין כי רישומיו בוצעו כך שבכל פעם הוספו מדידות העבודות האחרונות שבוצעו לעבודות הקודמות.
את המדידות והרישומים האחרונים הביא למשרד וישב עם שרה לעריכת הטבלה שבה רוכזו כל העבודות שבוצעו וכפועל יוצא מהן חושבה התמורה המגיעה לתובעת.
עוד צירף עמראן לתצהירו העתקי הרישומים בכתב יד שערך בפנקסו.
לשאלת ביהמ"ש, הבהיר עמראן כי הרישום בפנקס מהווה מדידה סופית של כל העבודות כפי שבוצעו בפועל, כאשר הרישום נערך לא בזמן אמת אלא לאחר שהעבודות הסתיימו. עמראן הדגיש: "זה ריכוז סופי שנכנסתי לכל דירה מטר מטר מה שעשינו ורשום בכל דירה פירוט מספר דירה וכל מספר מאיפה זה בא" (עמ' 18 ש' 8-9).
עמראן הוסיף, כי מעת לעת הועברו המדידות למשרד (התובעת), והועברו ע"י נציגי התובעת לאבי כהן. עוד הוסיף, כי כל העת היה החישוב שנערך על ידיו מקובל על הנתבעת, ומעולם לא נטען כי נפלה בו טעות או כי המדידות אינן נכונות.
לגבי דירה 23 ציין כי בוצעו עבודות חיפוי אבן חלקיות, ולגבי המדרגות הבהיר כי ערך רישום של המדרגות בנפרד, וכי ייתכן שבחלק מהבתים היו 60 מדרגות.
אושרי ציין בתצהירו כי הוא נכח במעמד חתימת החוזה והורה לקבלן להעביר שיק ביטחון כמתחייב ממנו.
אושרי הדגיש, כי עפ"י ההסכם, הנתבעת תשלם רק עבור עבודות מושלמות לשביעות רצונה.
(יוער, כי סכומים אלו קרובים מאוד לסכומים אשר לטענת התובעת שולמו לה, כאשר, לפי החישובים שהוצגו ע"י התובעת שולמו לה 804,334 ₪ (לפני מע"מ)).
אושרי הדגיש, כי עד לרגע זה לא הוגש ע"י התובעת חשבון מסודר, במסגרתו הובהר מה לטענתה מגיע לה ועבור אילו עבודות, ולפיכך הנתבעת לא יכולה לבדוק אם אכן התובעת זכאית לתשלום אותו היא דורשת.
אושרי הדגיש כי גם מתצהירי התובעת לא ברור בגין אילו עבודות שביצעה התובעת לטענתה לא שולמה לה התמורה.
אושרי אף טען כי הסכומים המפורטים בתצהירי התובעת שונים מאלו שנתבעו במסגרת כתב התביעה ומשכך מדובר בהרחבת חזית.
לדברי אושרי, שני עניינים מנעו את ביצוע ההתחשבנות הסופית, והם – העובדה שבניגוד לחובתה עפ"י ההסכם, לא מסרה התובעת שיק ביטחון, אשר אמור לשמש כערבות ביצוע, בדק ואחריות; והעובדה שעבודת התובעת לקתה בחסר והיו בה ליקויים רבים.
אושרי פירט את התיקונים שנאלצה הנתבעת לבצע בשל הליקויים והחוסרים בעבודת התובעת, ואשר עלותם הכוללת עמדה על 42,288 ₪.
בנוסף לכך, עמד אושרי על כך שעפ"י ההסכם, זכאית הנתבעת לתשלום נוסף בגובה 0.5% מכל סכום שישולם לתובעת, עבור ביטוח, וכן לסך 2,341 ₪ בגין הפרשי ביטוח שלא נגבו.
כאשר הקשה ב"כ התובעת מדוע לא הומצאו המסמכים והמדידות במסגרת גילוי המסמכים שנדרש, השיב "לא ידעתי שיש חילוקי דעות לגבי כמות. מ – 2013 מתחילת המחלוקת, עד מרץ 2016, לא עבר אלינו בשום צורה שהיא – אם יש מחלוקת, על מה המחלוקת... לטעמי גם לא הייתה מחלוקת לגבי הכמויות. אבי ישב והגישו את הכמויות" (עמ' 26 ש' 1-5).
גם לגבי התכניות, מהן ניתן ללמוד על היקף עבודות האבן שבוצעו, השיב כי אינן נמצאות בידיו (עמ' 25, ש' 25; עמ' 26, ש' 5-7).
אושרי הדגיש, כי האנשים שביצעו את העבודות והמדידות בשטח בזמן אמת הם שלום כהן ואבי כהן, אשר לא העידו בהליך. אושרי עמד על כך שהיה על התובעת לנהל יומני עבודה מסודרים על מנת שניתן יהיה לעקוב אחר היקף העבודה שביצעה, והלין על כך שבמשך תקופה ארוכה לא הוצגו ע"י התובעת באופן ברור ומפורט אילו עבודות בוצעו ולא שולמה תמורה בגינן, באופן שייתן לנתבעת הזדמנות הוגנת לבחון את הדברים.
אושרי ציין בהגינות, כי אבי כהן המליץ בחום לשחרר לתובעת את העיכבון אך הוא (אושרי) סירב.
כאשר נטען בפניו כי מכתביו אלו באו במענה לפניותיו של אייל, במסגרתן הלין כי הנתבעת חייבת לו סכומי כסף נכבדים, ולפיכך מצופה היה כי יכחיש את הדברים אם הוא טוען כי אין כל חוב מעבר לעכבון, לא הצליח אושרי לספק מענה ברור לדברים, וחזר והדגיש כי לא הועבר ע"י התובעת פירוט מסודר של העבודות בגינן נדרש התשלום.
אושרי טען, כי פעם אחר פעם, אף לאחר הגשת התביעה במפגש שיזם עם אייל, ביקש לקבל ממנו פירוט עבור אילו עבודות דורשת התובעת תשלום, ולא נענה, לדבריו הסיבה לכך היא כי "אין להם מושג מה בוצע ומה לא" (עמ' 28 ש' 19).
ראיד אישר כי חלק מהתיקונים המפורטים בנספחים שצורפו לתצהירו אינם קשורים לעבודות התובעת.
ראיד ציין כי לגבי חלק מהתיקונים (ובפרט כאלו עליהם נשאל ע"י ב"כ התובעת), אין בידו להצביע באיזה תאריך בדיוק בוצעו, אך התיעוד לכך אמור להימצא במשרדי הנתבעת.
דיון והכרעה
התרשמתי, כי הפערים בין הצדדים נובעים בעיקר מתיעוד לקוי של ההתרחשויות בזמן אמת, ומקשיים אובייקטיביים להתחקות אחר היקפן המדוייק של העבודות שבוצעו ולא שולמה תמורתן בחלוף השנים. קושי זה מתחדד ומתעצם בהינתן העובדה כי התובעת לא ביצעה את כלל עבודות האבן ו/או הטיח ו/או הריצוף בפרוייקט (כך שניתן יהיה לדלות מתוך תכניותיו והיקפן הידוע של העבודות שבוצעו במסגרתו מכל סוג).
להשקפתי, הנתבעת לא עמדה בנטל זה, בפרט משלא הובא לעדות על ידה מי ששימש כמנהל העבודה באתר מטעם הנתבעת – מר אבי כהן – ומשכך יש לקבוע כי גם בנטל השכנוע עמדה התובעת ביחס לכך שלא שולמה לה מלוא התמורה כפי שאפרט להלן, כך שדין תביעתה ביחס לרכיבים אלו – להתקבל.
עבודות האבן, הריצוף והטיח שבוצעו ע"י התובעת
עוד אין מחלוקת על שווי התמורה עליה הוסכם לכמות מכל סוג עבודה (למ"ר אבן מסוג זה או אחר, למ"ר ריצוף ו/או לעבודות טיח בבית מדגם זה או אחר, הכל כמפורט לעיל בתצהירו של אייל, אשר המפורט בו בהקשר זה אושר בתצהירו של אושרי).
המחלוקת בין הצדדים התגלעה בשאלה מה כמות העבודות שבוצעו ע"י התובעת, לשביעות רצונה של הנתבעת, ולא שולמה תמורתן.
בכך צודק אושרי.
ואולם, להשקפתי, במסגרת ההליך שהתנהל בפניי, הוכיחה התובעת, את היקף העבודות הכולל שבוצע על ידה בכל סוג עבודה, את התמורה ששולמה לה (עליה כמעט לא היתה מחלוקת), ומכאן ניתן לגזור, בקלות, את היקף התמורה שלא שולמה לה בגין העבודות שבוצעו על ידה.
עיון בפנקס מעלה כי אכן מפורטות בו מדידות מדוקדקות, הנחזות להיות קפדניות ומדוייקות, איזו כמות עבודה בוצעה בכל דירה.
יוער, כי הרישומים בפנקס אינם מפרטים במלל את המתועד בהם. ואולם, מן הרישום המופיע תחת כל מספר בית, ניתן להבין כי כל שורה היא תרגיל חשבוני במסגרתו הוכפלו המדדים (כנראה אורך ברוחב) לחישוב השטח הכולל של העבודה שבוצעה באותה דירה.
בחלק מן הדירות, מופיע רק "סט" אחד של חישובים, אשר נסכמו לכדי מספר כולל (ומכאן ניתן להבין כי באותה דירה בוצע רק סוג אחד של עבודות), בעוד בחלק אחר של הדירות קובצו החישובים לשתיים או שלוש קבוצות (כנראה בהתאם לסוג העבודות שנסכמו בכל קבוצה, כפי שניתן להבין מן ההערות שרשומות לצידן. כך, למשל, בחלק מן הדירות, קובצו בנפרד מספר שורות חישוב כאשר לצידן נרשם "10" שמשמעותו, כך נראה מההקשר, כי שורות אלו סוכמות את עבודת האבן שבוצעה מסוג 10 חופשי (שתמורתה, כזכור, שונה מזו של 30 חופשי)).
(ראו, למשל, עמ' 17 לפרוטוקול ש' 25-27; עמ' 18 לפרוטוקול שורות 4-15; עמ' 19 לפרוטוקול, ש' 26-27).
אמנם, ב"כ הנתבעת ביקש להקשות על עמראן בכך שעימת אותו עם טענות לגבי דירה מסויימת (דירה 23) בה לפי הנטען לא בוצעה כלל עבודה ע"י התובעת, או בכמות המדרגות בבית זה או אחר. ואולם, עמראן נתן מענה ענייני לשאלות אלו (ראו עמ' 18 לפרוטוקול ש' 25 עד עמ' 19 ש' 14), ולא הוצגה בפניי כל ראייה שתסתור אותו.
ודוק. נחה דעתי כי המדידות שנרשמו בפנקסו של עמראן משקפות את היקף העבודות הכולל שבוצע ע"י התובעת. ואולם, לא ניתן ללמוד מתעוד זה מה בוצע מתי (ולפיכך – מה שולם במסגרת חשבונות קודמים ומה טרם שולם).
במעמד הדיון בפניי, העיד אושרי כי אכן בוצעו ע"י נציגי הנתבעת בשטח מדידות, אך הן בוצעו ע"י מר אבי כהן ולא ידוע לו היכן הן מצויות (ראו עמ' 25 לפרוטוקול, ש' 26-31 – "אולי זה בארכיון. לא חיפשנו").
בנסיבות אלו, לא ניתן להלום את ניסיונה של הנתבעת להכחיש את חישובי התובעת או לדחות אותם, מבלי שתוצג על ידה ולו בדל של ראייה המצביעה על מדידות או היקפים אחרים של עבודה.
בפרט נכונים פני הדברים, כאשר היה גורם מטעם הנתבעת בשטח, אשר תיעד את המדידות.
ויוער, כי הסבריו של אושרי בעניין זה, לפיהם "לא ידעתי שיש חילוקי דעות לגבי כמות" (עמ' 26 לפרוטוקול, ש' 1), אינם משכנעים. ויותר מכך, הם בהחלט תומכים בעמדת התובעת. שכן, כפי שהעיד אושרי עצמו "לטעמי גם לא הייתה מחלוקת לגבי הכמויות. אבי ישב והגישו את הכמויות" (עמ' 26 לפרוטוקול ש' 5), דברים אשר עולים בקנה אחד עם עדויות נציגי התובעת, לרבות עדות אייל כי אבי אישר גם את החשבון האחרון שהוגש לו, ועדות עמראן כי נציגי הנתבעת מעולם לא חלקו על מדידותיו.
אמנם, כל אישורי מר כהן היו כפופים לאישורו של אושרי, אולם האחרון העיד, כי לא זכור לו שאי פעם נמנע מלאשר את קביעותיו של מר כהן, למעט בעניין העיכבון (ראו עמ' 27 לפרוטוקול, ש' 1-7).
כאמור, מר כהן אף זה שערך ו/או אישר את המדידות והיקפי העבודה שבוצעו ע"י התובעת בשטח.
אמנם, אושרי ציין זאת כדי להדגיש את הימנעות התובעת מהבאתו של מר שלום כהן לעדות. ואולם, בנסיבות העניין, משהובאו בפניי עדויותיהם של אייל ועמראן, אשר נכחו בשטח בתדירות גבוהה, גם אם לא מידי יום, ומשעמראן העיד בפניי כי מר שלום כהן היה אחראי לעבודות בשטח, אולם את המדידות והחשבונות עשה עמראן עצמו (עמ' 19 לפרוטוקול, ש' 16), לא סברתי כי יש טעם לפגם באי הבאתו של שלום לעדות.
אין צריך לומר, כי עפ"י ההלכה הפסוקה, הימנעות בעל דין מהבאת עדות רלוונטית אשר נמצאת בשליטתו, ויכולה הייתה לתמוך בטענתו, מקימה חזקה שבעובדה שהיה באותה ראיה לפעול לחובתו (ראו, מני רבים, ע"פ 728/84 חרמון נ' מ"י, פ"ד מא(3); ע"א 2275/90 לימה נ' רוזנברג פ"ד מז(2); ע"א 465/88 הבנק למימון ולסחר בע"מ נ' מתתיהו פ"ד מה(4) 651).
בפרט נכונים הדברים, כאשר ידוע, כי לפחות בסוגיית העיכבון, צידדה עמדתו של אבי כהן בעמדת התובעת (כפי שהעיד, בגילוי לב, אושרי – ראו עמ' 27 לפרוטוקול ש' 7).
יחד עם זאת, לא נטען בפניי ע"י הנתבעת כי מטעם זה או אחר נמנע ממנה להביא את מר אבי כהן לעדות, וברור כי עצם העובדה שהוא כבר אינו עובד עימה אין די בה. בהקשר זה יוער, כי מתצהירו של אושרי (ראו סעיף 14) ומנספח 2 לו, דווקא עולה, כי אף לאחר סיום עבודתו אצל הנתבעת, הוסיף מר כהן לשתף פעולה עם הנתבעת בהקשרים שונים, כך שנראה שלא צריכה היתה להיות כל מניעה להבאתו לעדות על ידה.
הראיות שהוצגו ע"י התובעת בהקשר זה די בהן, לכל הפחות, כדי להעביר את נטל הבאת הראיות לסתור לכתפי הנתבעת, אשר לא הביאה כל ראיה לסתור, על אף שהיה בידה להביא ראיות מסוגים שונים.
משראיות התובעת לא נסתרו ע"י הנתבעת, מצאתי כי התובעת גם עמדה בנטל השכנוע כי אכן זהו היקף העבודות מסוג אבן, ריצוף וטיח, שבוצעו על ידה בפרוייקט.
בקשר להיקף העבודות מסוג זה, לא הוצג לי כל תיעוד מטעם התובעת, הגם שאין חולק כי תיעוד כאמור נערך (ראו, למשל, עדותו של עמראן, עמ' 19-21), ולא מצאתי כי ניתן להסתפק בהקשר זה ברישום שנערך ע"י שרה בטבלה המסכמת.
לפיכך, ביחס לעבודות אלו, לא מצאתי כי התובעת עמדה בנטל המוטל עליה להוכיח את תביעתה ומשכך דינה, ברכיב זה, להידחות.
ריכוז העבודות מופיע בטבלה שצורפה כנספח לתצהיר עמראן, אשר מפרטת את סוגי העבודות מכל סוג, שבוצעו בכל דירה, וסוכמת אותן, לאחר הכפלת הכמות בתמורה המוסכמת לכל סוג עבודה.
כעולה מן הטבלה, שהנתבעת לא חלקה על אמיתות החישובים בה, בשורה התחתונה, התמורה שהיתה אמורה התובעת לקבל עבור כלל עבודות האבן שביצעה בפרוייקט עומדת על 355,191 ₪; בגין כלל עבודות הריצוף - 233,404 ₪; ובגין כלל עבודות הטיח – 205,000 ₪ (הסכומים ללא מע"מ).
בתצהירה, על נספחיו, פירטה שרה את כל התשלומים שבוצעו ע"י הנתבעת, ביחס לכל סוג עבודה[1], וכפועל יוצא מכך, את ההפרש בין הסכום ששולם בגין כל סוג עבודה לבין התמורה שהגיעה לתובעת לפי החישוב האמור.
ויוזכר, כי לגבי התמורה הכוללת ששולמה, כמעט אין מחלוקת בין הצדדים וקיים הפרש זניח בלבד.
על פי חישוביה של שרה, שאף עליהם לא חלקה הנתבעת (על עצם החישובים), ההפרש בין הסכומים עומד על 84,312 ₪ ביחס לעבודות האבן; 98,673 ₪ ביחס לעבודות הריצוף; ו - 20,500 ₪ ביחס לעבודות הטיח (באשר שולמה מלוא התמורה בגינן, למעט העיכבון).
(כל הסכומים כוללים את העיכבון ולא כוללים מע"מ).
אף אחד מעדי התובעת לא הצליח ליתן הסבר לפער בין הסכומים, למעט ברכיב העכבון (בו ניתן הסבר לפער), וביחס לסכום שנתבע - 181,888 ₪ - אף לא ניתן הסבר למקורו ולאופן שבו הגיעו אליו.
ואולם, משהוצג בפניי, כפי שפורט בהרחבה לעיל, מלוא התיעוד המלמד על הסכומים המגיעים לתובעת בגין עבודתה, לא מצאתי בעצם קיומן של סתירות אלו, שמקורן יכול להיות בטעות אנוש, כדי להצדיק את דחיית התביעה.
בהקשר זה אף לא מצאתי כי הפערים בסכומים מהווים הרחבת חזית אסורה כטענת הנתבעת, מקום בו מדובר, כך נראה, בטעות חישובית גרידא.
ואולם, משהחשבונות שהוגשו אושרו ע"י אבי כהן, ומשאושרי עצמו סירב לשבת עם התובעת על חשבון סופי כאמור עד לקבלת שיק הביטחון, לא מצאתי בעובדה זו כמצדיקה את דחיית התביעה, ואולם בנסיבות אלו מצאתי לחייב את הנתבעת בהפרשי הצמדה וריבית רק מיום פסק הדין ולא מיום הגשת התביעה.
ליקויים בעבודת התובעת, זכות העיכבון ושיק הביטחון
אין מחלוקת בין הצדדים, כי אכן עוכב בידי הנתבעת סך של 65,658 ₪, ובתוספת מע"מ 76,715 ₪.
אושרי עמד על כך, שהיה על התובעת להפקיד שיק ביטחון כאמור, ומשנתגלעה המחלוקת בין הצדדים, אף סירב לערוך חשבון סופי מול התובעת עד להפקדתו של שיק ביטחון כאמור, האמור להבטיחו אף מפני עלות תיקונים שיידרשו במהלך תקופת הבדק.
להוכחת טענות אלו הוגש, בין היתר, תצהירו של מר ראיד עבד אל חלים, האחראי על מחלקת תיקונים בנתבעת, אשר העיד על העבודות שנעשו על ידו ובפיקוחו לתיקון ליקויים שהתגלו בעבודת התובעת ועלותם.
עוד טענה הנתבעת, כי היתה רשאית לקזז מתוך כספי העכבון, את עלויות התיקונים בהם נשאה.
ואכן, מתכתובות המייל שהתנהלו בין אייל לבין אבי כהן במהלך חודש יוני 2013 עולה, כי ככלל, התייצבה התובעת לביצוע תיקונים כשנדרשה לכך ע"י הנתבעת, וזאת תוך שנציגיה מוחים על כך שטרם אושרו להם תיקונים שכבר בוצעו וטרם נערכה עימם התחשבנות (ראו התכתובות שצורפו כנספח ה' לתצהיר אייל).
זאת, למעט אירוע אחד מתחילת חודש יולי, במסגרתו נדרשה התובעת ע"י אבי כהן (ביום 3.7.13) להתייצב לביצוע תיקון דחוף. למחרת, הודיע אייל כי התובעת תתארגן ותתייצב לביצוע התיקון בתחילת השבוע שלאחר מכן, אך אבי עמד על כך שמדובר בתיקון דחוף. משנציגי התובעת ימים אחדים לאחר מכן (ביום 9.7.13) לביצוע התיקונים, סרבו נציגי הנתבעת לקבלם באתר (ראו התכתובות אשר צורפו כנספח ו' לתצהיר אייל).
לא נטען בפניי כי לאחר אותו מועד נקראה התובעת פעמים נוספות לבצע תיקונים אלו או אחרים.
ויוער, כי מרבית עבודות התיקונים שבוצעו ע"י ראיד, בוצעו במרוצת שנת 2014, ואף בתחילת שנת 2015.
לפיכך, סברתי כי מן הסכום שייפסק לתובעת יש לקזז את עלות התיקונים בהם נשאה הנתבעת בסך 42,288 ₪.
ואולם, אייל העיד בצורה נחרצת כי מעולם לא נדרש ע"י מי מנציגי הנתבעת לחתום על שיק ביטחון כאמור, אלא, לראשונה, זמן מה לאחר שנתגלעה המחלוקת בין הצדדים, ולאחר שכבר התנהל דין ודברים בינו לבין מר אבי כהן ומר אושרי דוד, והללו התחייבו בפניו כי תתבצע התחשבנות סופית, לפתע, במכתבו של אושרי מיום 27.5.13, עלתה לראשונה הדרישה (ראו, למשל, סעיף 8 לתצהיר אייל).
בתצהירו, אמנם ציין אושרי כי במעמד חתימת החוזה דרש מאייל להפקיד שיק ביטחון, ואולם בחקירתו הנגדית לא עמד על כך. כך, למשל, כאשר נשאל מדוע לא ביקש במעמד חתימת החוזה כי יופקד שיק ביטחון השיב: "אני לא מטפל בפרטים הטכניים, בדיוק כמו שלא ביקשתי באותו מעמד לקבל משום חברה עוסק מורשה, ניכוי מס. יש הנהלת חשבונות שמטפלת ומנהל פרוייקט. אני לא מנהל החברה, באתי וחתמתי על החוזה" (עמ' 24 ש' 31-32). ואף הוסיף: "אני חתמתי על החוזה, אייל מחוייב להעביר שיק ביטחון. אייל לא העביר למנהל הפרוייקט שיק ביטחון. להוציא חשבוניות ולעשות את כל הבירוקרטיה על מנת לוודא שאייל עומד בדירשות חוזה, אני לא מבצע בעצמי, אלא עובדים שלי".
לפיכך, הדרישה להפקיד שיק ביטחון בגובה 15% מהתמורה אינה מעשית וכלל אינה רלוונטית לסוג ההתקשרות בין הצדדים.
גם אושרי אישר כי במועד חתימת החוזה לא היה ידוע היקף העבודות הצפוי (ראו עמ' 24 ש' 12: "ש: כשחתמת על הסכם לא יכולת לדעת כמה עבודות אבן תבקש מאייל והוא יבצע; ת. נכון מאוד").
אייל הוסיף והבהיר, כי מדובר היה בחוזה סטנדרטי, אשר הנתבעת חותמת עם כל ספקיה, ושלא נערכה התאמה של החוזה לנסיבות ההסכמה עם התובעת.
בנסיבות אלו, העיד אייל, כי לא נתן דעתו כלל לדרישה שהופיעה בחוזה משהצדדים שניהם התעלמו ממנה כלא היתה.
זאת ועוד, אין מחלוקת כי הדרישה להפקיד שיק ביטחון בגובה 15% מהתמורה היתה לא מעשית בשלב חתימת ההסכם ואף בכלל, שכן היקף העבודות לא היה ידוע, ולכל הפחות, היה על הצדדים במעמד חתימת החוזה להתאים את הדרישה לתנאי ההסכם, ולו בדרך של ביצוע אומדן להיקף החזוי של העבודות, דבר שאין חולק כי לא נעשה, כך שלא ברור כלל איזה סכום של שיק ביטחון היתה התובעת אמורה להפקיד בידי הנתבעת, לטענתה.
סיכום
בכלל זאת, מצאתי לחייב את הנתבעת גם בתשלום סכום העיכבון, משקבעתי כי הנתבעת ויתרה על דרישתה להפקדת שיק ביטחון, ולפיכך לא היתה רשאית להמשיך ולהחזיק בסכום העיכבון לאחר סיום העבודות, כתנאי להפקדתו.
42,288 ₪ בגין עלות התיקונים בהם נשאה הנתבעת;
1,017 ₪ בגין 0.5% עלות ביטוח בהתאם להסכם בגין הסכום שנפסק;
2,341 ₪ הפרש עלות ביטוח שלא נגבתה ע"י הנתבעת.
סה"כ יש לקזז מן הסכום שנפסק לתובעת סך של 45,646 ₪.
עוד אני מחייבת את הנתבעת לשאת בהוצאות התובעת ובשכר טרחת עו"ד בסך 15,000 ₪.
הסכומים ישולמו בתוך 30 יום מהיום, שאם לא כן יישאו הפרשי הצמדה וריבית עד למועד התשלום בפועל.
ניתן היום, כ"ג טבת תשע"ז, 21 ינואר 2017, בהעדר הצדדים.
שרה אף העידה כי בעוד שחשבוניות הוצאו לעיתים לעבודות מסוגים שונים, לגבי השיקים תמיד היתה הפרדה כך שניתן להבחין בצורה ברורה בין התשלומים לכל סוג עבודה (ראו סעיף 14 לתצהירה). ↑
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
21/01/2017 | פסק דין שניתנה ע"י כרמית בן אליעזר | כרמית בן אליעזר | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | אייל ד. אבן ושיש בע"מ | יריב מדר |
נתבע 1 | יובל אלון (פרוייקטים בנדל"ן) בע"מ | רותם מדואל |