בפני: | כב' השופטת שושנה שטמר – אב"ד כב' השופטת תמר נאות-פרי כב' השופטת עדי חן-ברק | |
המערערת: | ציפורה כהן | |
נגד | ||
המשיבים: | 1. נציגות הבית המשותף מרחוב זמנהוף 35/אינשטיין 58 חיפה 2. שרה מזרחי 3. אירית אבוטבול 4. עדי נשר באמצעות מרים נשר 5. איתן קיזלר 6. רונן שם טוב 7. גיל שמואלי 8. ד"ר אדגר נוף |
ערעור מיום 28/01/2015 על פסק דין מיום 14/12/2014 של בית משפט השלום בחיפה (כב' השופט רובס) בת.א. 33194-05-11
פסק דין |
השופטת נאות-פרי:
רקע כללי וטענות הצדדים בהליך קמא -
מהות הסכסוך - הפעלת צהרון על ידי המערערת בתחומי דירותיה (להלן: "הצהרון").
לשיטת המשיבים, בצהרון נוכחים 36 ילדים, והפעלתו מהווה מטרד – לרבות בשל הרעש שהילדים מקימים, ההמולה שקיימת בעת מגיעים ההורים לאסוף את הילדים, ובשל חסימת החניות והמדרכה בעת הגעת ההורים – במסגרת פעילות עסקית בבניין שנועד למגורים. לשיטתם הפעילות אף אינה עולה בקנה אחד עם המצב התכנוני, שכן אין בידי המערערת היתר לשימוש חורג בדירה, אשר ייעודה "מגורים" על פי התוכנית הרלבנטית. עוד טענו המשיבים בכתב התביעה כי המערערת השתלטה על שטחים ברכוש המשותף ועשתה בהם שימוש בלעדי לצורך פעילות הצהרון, לרבות התקנת קרוסלה, מגלשות, נדנדות, ושולחן עץ. מוסיפים וטוענים המשיבים כי פעילותה של המערערת כללה גם עבודות פיתוח ובניה ברכוש המשותף, כולל הרס הגדר הקיימת, הקמת עמודים לצורך גדר "ברזנט" חדשה סביב המתחם שם מתבצעת פעילות הילדים, פעולות מילוי חול וחצץ, ועקירת עץ בוגר (להלן: "העץ") – והכל שלא כדין, בתחומי הרכוש המשותף וללא הסכמתם. פעולות אחרונות אלו בוצעו לטענת המשיבים במאי 2011 – או אז הוגשה התובענה קמא. בכל הנוגע לסעד הכספי – נטען כי המערערת אינה משלמת את דמי ועד הבית בשנים 2010-2011 והצטבר חוב בסך של כ-2,300 ₪, כי עליה לשלם למשיבים דמי שימוש שלא כדין ברכוש המשותף והשתתפות ברווחים בסך 200,000 ₪ ופיצוי נוסף בסך של 20,000 ₪, בגין עקירתו של העץ. בסך הכל הסעד הכספי הועמד על סך 222,300 ₪, ונטען כי יתכן ויהא מקום לעדכן אותו, לאחר שיתקבלו נתונים מדויקים לגבי מספר הילדים בצהרון.
הליכי ביניים במהלך ניהול ההליך קמא -
בדיון המשך, בינואר 2013, הגיעו הצדדים להסכמה נוספת לפיה יינתן צו מניעה קבוע האוסר על המערערת לעשות שימוש בחצר הבית המשותף לצרכי הצהרון, האוסר עליה לעשות שימוש במחסן, והמחייב אותה לפנות מהשטח המשותף את המתקנים ששמשו את הצהרון, כולל הקרוסלה, המגלשה ושולחן הפיקניק. המערערת פינתה בשלב הראשון רק חלק מהמתקנים, ולאחר שהוגשה בקשה לפי פקודת ביזיון בית המשפט – פונתה גם היתרה.
פסק הדין קמא -
הקביעות העובדתיות אשר בפסק הדין הן הבאות – בדירה בקומה הראשונה פעל בעבר פעוטון, אך פעילות זו הפסיקה בשנת 2011. בדירה בקומה השנייה מתנהל צהרון ובחודשי הקיץ – קייטנה. שעות הפעילות במהלך השנה הינן 12:45 עד 17:00 בימים א' עד ה', ובחודשי הקיץ – משעות הבוקר עד 17:00 (סעיף 12 לפסק הדין). במשך חלק משעות הפעילות של הצהרון, יוצאים הילדים לחצר שברכוש המשותף, ואז למעשה עושה המערערת שימוש בלעדי בשטח זה של הרכוש המשותף. בשאר שעות היום, לא נמנעה משאר הדיירים האפשרות להיכנס לשטח זה (סעיף 26 לפסק הדין). לגבי מספר הילדים – בניגוד לטענת המשיבים לפיה בצהרון נוכחים כ-35 ילדים, תשובותיה של המערערת בהקשר זה היו מתחמקות והיא לא הציגה מסמכים אשר היו יכולים לשפוך אור על הנתונים ולסתור את טענת המשיבים לגבי מספר הילדים. לכן, נקבע כממצא עובדתי כי מדי יום מגיעים כ-35 ילדים בממוצע (סעיף 12 לפסק הדין, פסקה שנייה).
קביעה עובדתית נוספת היא שעד שנת 2008 לא העלו הדיירים טענות כלפי פעילות הצהרון (והפעוטון). לאחר שנה זו, בשלב מסוים, החלה המערערת לעשות שימוש בחצר וברכוש המשותף לצרכי הצהרון, לרבות הצבת המתקנים. בתחילת 2011 החלה המערערת אף בביצוע שינויים ברכוש המשותף, כגון הסרת הגדר, הריסת חלק מחומת האבן, יציקת יסודות ומיקום עמודים חדשים לצורך גדר הברזנט, פיזור מצעי חול וחצץ וכו', אם כי נכון למועד מתן פסק הדין, המערערת ביצעה את הצווים המורים על השבת המצב לקדמותו (סעיף 10 לפסק הדין).
עוד נקבע כי המשיבים הצהירו כולם שהפעילות של הצהרון מאז שנת 2008 גורמת מטרד, אשר החריף בהתמדה, בשל שהפעילות יוצרת רעש והמולה, היות והילדים הרבים מרעישים ללא הרף. עוד הם הצהירו כי ההורים המביאים את הילדים לצהרון וממנו בתום הפעילות, חוסמים את החניות של המבנה, חוסמים את המדרכה ואת נתיב הנסיעה בכביש, ולעיתים אף נחסמו רכבים של הדיירים אשר חנו במקומות החניה המוסדרים של הבניין (תוך הפניה לתמונות שצולמו על ידי המשיבים). המצהירים לא נחקרו כלל לגבי אמירות אלו – ולכן, בית המשפט מאמץ את טענותיהם כממצא עובדתי (סעיף 20 לפסק הדין – בעמ' 12).
ממצא עובדתי חשוב נוסף הינו שהמערערת לא הוכיחה מתי גרה בעצמה בדירות, או במי מהן, ואף בהקשר זה היו סתירות בגרסתה, לרבות סתירות לגבי השאלה אם הבת של המערערת גרה באחת מהדירות, ובמיוחד שעה שהבת לא הגיעה למסור עדות בבית המשפט למרות שהיא אמורה לדעת נתונים בהקשר זה (סעיף 8 לפסק הדין).
לסיום נקבע עוד כי בחודש יוני 2010 פנו המשיבים לעירייה וביקשו לדעת מדוע לא ננקטים הליכים משפטיים כנגד המערערת. תשובת היועצת המשפטית של העירייה, מאוקטובר 2010 (להלן: "מכתב העירייה"), היתה כי הפעילות אינה מגלה חשד לעבירה על חוק התכנון והבניה, תשכ"ה-1965 (להלן: "חוק התכנון והבניה"), וממילא אין מקום לנקוט הליכים בהעדר עניין לציבור. עוד צוין במכתב העירייה כי אין לראות בשימוש שעושה המערערת בדירה שימוש עסקי גרידא, ולכל היותר המדובר בשימוש טפל לשימוש המגורים, המהווה חלק ממנו. לחילופין, אף אם יש מימד עסקי בצהרון, נכתב כי תוכנית המתאר (חפ/229, להלן: "תוכנית המתאר") מתירה לבעלי מקצועות חופשיים להפעיל עסקים בתוך דירת מגורים (כגון, מספרה, משרד אדריכלים, מרפאה וכו'), במקביל למגורים. עוד נטען כי יש לראות שהפעלת "משפחתון" בתוך הדירה שקולה לפעילותה של משפחה ברכות ילדים, ולכן – אין צורך בהיתר לשימוש חורג להפעלתו (מכח סעיף 146 לחוק התכנון והבניה). בנוסף, נטען במכתב העירייה כי יש לתת משקל לעובדה שהצהרון מופעל מזה 20 שנה, כי קיים צורך ציבורי בהפעלת צהרונים שכאלו וכי יש לאזן זאת כנגד מידת המטרד הנטען (סעיף 13 לפסק הדין).
באשר לסעדים הכספיים – נקבע עובדתית כי הוכח שהמערערת שילמה את כל תשלומי ועד הבית במלואם (ואפילו בעודף), וכי המשיבים זנחו את הטענה לגבי עלות עקירת העץ (או אף לגבי העקירה עצמה).
מסקנה משפטית שנייה הינה כי הפעילות של הצהרון מהווה אף מטרד ליחיד, עוולה לפי סעיף 44 לפקודת הנזיקין, לפי מבחן "האדם הסביר". נקבע כי הקביעות העובדתיות כמתואר מעלה, לגבי היקף פעילות הצהרון, כמות הילדים, הרעש ובעיות החניה – מהווים כולם הפרעה של ממש לשימוש הסביר של המשיבים במקרקעין ומטרד של ממש.
לכן, לאחר איזון זכותה של המערערת להתפרנס ולעשות שימוש בשתי דירותיה למול זכותם של המשיבים לחיות בשלווה בדירותיהם – ניתן צו המניעה המבוקש האוסר על המערערת להפעיל את הצהרון בדירותיה – החל מיום 1.7.2015 (כלומר, לאחר כששה חודשים ומחצה ממועד מתן פסק הדין, בתום שנת הלימודים הנוכחית, ועל מנת לאפשר לה שהות להתארגן ליישומו של צו המניעה).
לגבי הסעדים הכספיים – נקבע כי למעשה המשיבים ויתרו על דרישתם לקבלת חלק מרווחי הצהרון, ונותרו רק בדרישתם לקבלת דמי שימוש ראויים בגין השימוש בחצר עד הפסקת השימוש, במשך 7 שנים, בסך של כ-19,140 ₪, על יסוד חוות דעת של שמאי מטעמם. בית המשפט קבע כי חוות הדעת כאמור סומכת על ההנחה כי המערערת עשתה שימוש בלעדי בכל הרכוש המשותף במשך כל שעות היום, אך הוכח כי השימוש שעשו ילדי הצהרון בחצר היה למשך חלק קצר יחסית משעות הפעילות אחר הצהריים, רק בחלק מימי השבוע - ולכן, מאחר והנחת היסוד של השמאי בדבר טיב השימוש נמצאה כשגויה, נשמט הבסיס תחת חוות דעתו, לא הוכח שווי דמי השימוש הנתבעים – והדרישה בהקשר זה נדחתה.
לפיכך, סיכומו של פסק הדין קמא היה קבלת הבקשה למתן צו מניעה, דחיית התביעה הכספית וחיובה של המערערת בהוצאות המשיבים בסך 8,000 ₪.
הטענות בערעור –
הבקשה לצירוף ראיות –
הכרעה ודיון –
באשר לטענת המערערת כי בית המשפט קמא לא ייחס משקל ראוי לעובדה שהצהרון מתנהל מזה כעשרים שנה, אומר כי בפסק הדין קיימת התייחסות ברורה לנושא זה, ונקבע כי הפעילות השתנתה משמעותית בשנת 2008, הורחבה לילדים רבים יותר וכללה שימוש מסיבי ברכוש הציבורי. לא הובאו נתונים מדויקים לגבי מספר הילדים שבצהרון במשך השנים, לאורך ציר הזמן, ולמעשה – כפי שקבע השופט קמא, המערערת התחמקה ממתן מידע לגבי מספר הילדים בכלל, אך הוכח כי הפעילות התגברה במשך השנים. יש עוד לזכור כי המשיבים פתחו בהליכים כנגד המערערת בשנת 2011 כאשר "חצתה קו אדום", ביצעה פעולות השתלטות על הרכוש המשותף ושינתה את מצבו ללא אישור שאר הדיירים – והכל כמתואר מעלה. העלייה במספר הילדים, התגברות הרעש ובעיות החניה הנובעות מכך וההתנהלות ברכוש המשותף – הם שהביאו את המשיבים לנקוט בצעדים המשפטיים והדבר מלמד על כך שהיה שינוי בדפוסי הפעילות של הצהרון. לכן, הטענה לגבי הפעילות שנמשכה 20 שנה, הינה בעלת ערך מועט, ככל שהוכח שהפעילות שינתה פניה, ועברה מפעילות שלא גרמה להפרעות והיתה נסבלת, לפעילות המהווה מטרד של ממש.
בהקשר זה אעיר עוד, לגבי הבקשה לצרף כראיה תמליל של שיחה עם שניים מהמשיבים, כי מעבר לכך שהדוברים בשיחות לא אומרים בדיוק את מה שהמערערת טוענת שהם אומרים – אזי שהמדובר בשניים מתוך שבעה דיירים. משמע, שאף אם היינו רוצים לייחס משקל לאותה שיחה ולומר שהדוברים בה חוזרים בהם מהטענות לגבי ההפרעה והמטרד (ואין זה כך), אזי שאין לדבר חשיבות נוכח הקביעות העובדתיות הברורות לגבי שאר חמשת הדיירים.
מכאן, שיש לדחות את הערעור ככל שהוא מתייחס לקביעה לגבי הוכחת עוולת המטרד ליחיד, והסעד שניתן לאור קביעה זו.
עם זאת, סבורני כי לא נפלה כל שגגה במסקנת בית המשפט קמא לפיה בנתונים שהוכחו (דהיינו, מספר הילדים כפי שהוכח והעובדה שהמערערת אינה גרה בדירה שם מתנהל הצהרון), אכן המדובר בעסק הדורש היתר לשימוש חורג. מעבר לכך, יש לתת את הדעת לכך שהמערערת ממילא הגישה בימים אלו בקשה לקבלת היתר לשימוש חורג (וזוהי הראיה הנוספת שהיא ביקשה להגיש). לא מצאנו לנכון לאפשר את הגשת הבקשה עצמה כראיה נוספת, אך די בכך שבא כוחה של המערערת הצהיר בדיון שהוגשה בקשה שכזו, כדי ללמד על כך שהמערערת עצמה מצאה לשנות את עמדתה, והיא כנראה סבורה שאכן מן הראוי לבקש היתר לשימוש חורג. ברי כי עד אשר לא ינתן היתר לשימוש חורג אין לאפשר את המשך הפעילות, וראו כי זהו סעד חלופי שביקשה המערערת עצמה.
עע"מ 4875/12 גרומר נ' ועדת הערר המחוזית לתכנון ובניה מחוז תל אביב (3.11.2013), עסק בהפעלת גן ילדים בשכונת מגורים. מפעילי הגן הגישו בקשה לקבלת היתר לשימוש חורג מכוח חוק התכנון והבניה, וניתן להם היתר (לגבי 40 ילדים), למשך 7 שנים, בכפוף לתנאים מסוימים. התעוררו מחלוקות לגבי עצם האפשרות ליתן היתר שכזה ולגבי תקופתו, ובפסק הדין של בית המשפט העליון נקבע כי אין פסול בהענקת ההיתר בנסיבות, לאחר ניתוח של הוראות חוק התכנון והבניה לגבי האפשרות לעשות שימוש בכלי של "השימוש החורג", בנסיבות, וכך נפסק (סעיף 33 לפסק הדין ואילך):
"גני הילדים המיועדים לגיל הרך אינם נמצאים באחריות רשויות מוניציפאליות, וזאת על אף שמטבע הדברים, ועל-פי תמונת המציאות בחברה המודרנית של היום, קיים צורך ציבורי חיוני בקיומם של גנים אלה. לעניין זה יפים הדברים שנאמרו בהחלטת ועדת הערר בערר (ת"א) 5077/01 וינברג נ' הועדה המקומית, פס' ד' (19.3.2001) (להלן: ערר וינברג):
"מספרם הגדול של גני ילדים פרטיים הפועלים כשימושים חורגים כמעט בכל אזור מגורים מעיד על קיומו של צורך ציבורי בקיומם. אם בתקופת הכנתה ואישורה של תכנית המתאר היוו הגנים הפרטיים תופעה פחות מקובלת, הפכו אלה לצורך ציבורי של ממש בחברה המודרנית של ימינו, בה מקובל ששני בני הזוג יוצאים לעבוד וילדים הולכים לגן בטרם הגיעם לגיל חינוך חובה."
ברוח זו התבטא השופט מודריק בעת"מ (ת"א) 14/98 אוסקר נ' לוריא, פד"מ ב(2) 21, 36-35 (1998):
"[...] הקמתם של פעוטונים ומסגרות חינוך לילדים רכים בשנים מהווה אינטרס ציבורי ראשון במעלה במציאות החיים המודרנית." (ראו גם: עת"מ (ת"א) 1155/00 צעירי נ' ועדת ערר מחוז מרכז (15.10.2001) (להלן: עניין צעירי); עת"מ (ת"א) 1919/03 כבירי נ' הועדה לבניין ערים (30.5.2005)).
כעולה מהדברים המובאים לעיל, את החלל שנוצר בתחום גני הילדים המיועדים לגיל הרך ממלאים יזמים מהשוק הפרטי. ... בשונה מהרשויות המוניציפאליות שמוסדות החינוך הנמצאים באחריותן מעוגנים בדרך כלל בתכניות מתאר קבועות, יזמים פרטיים המפעילים את מוסדותיהם בנקודות גיאוגרפיות המשתנות באופן דינאמי, פונים אל רשויות התכנון בבקשות לקבלת היתר לשימוש חורג.
... אין מקום להתערב בפסק דינו של בית המשפט לעניינים מנהליים בנוגע לעצם מתן ההיתר לשימוש חורג ...
באשר לעצם מתן ההיתר, אמנם, אין להתעלם מכך שהפעלת גני ילדים בשכונות מגורים עלולה לגרום חוסר נוחות לתושבי השכונה, מסיבות שונות דוגמת רעש ועומסי תנועה. אולם, אין בכך כדי לשלול את האפשרות, הריאלית היחידה יש לומר, להפעלת גני ילדים בשכונות מגורים. דומה כי הטלת איסור גורף על כך היא בבחינת גזירה שאין הציבור יכול לעמוד בה (ראו ערר וינברג, פס' ד'). גם קבלת טענתם הפרטנית של קבוצת תושבים מסוימת בדבר חוסר הנוחות הנובע מפעילות גן כהצדקה להעברת הגן למקום אחר, תוביל להיווצרות אותו חוסר נוחות במיקומו החדש של הגן. השופט מודריק מכנה (בעניין צעירי) את הגישה העולה מערעורם של התושבים בפשטות "NIMBY- Not In My Back Yard".
... אמנם, אין לשלול אפשרות שהפעלת גן ילדים במקום מסוים תהווה פגיעה ממשית בחיי התושבים באופן המצדיק את העברת הגן למקום אחר, מתאים יותר. אך ככלל, ככל שעסקינן במטרדים הרגילים המתקיימים במידה דומה גם במקומות אחרים, הדרך להתמודד עם התנגשות האינטרסים היא באמצעות הטלת מגבלות על פעילות הגנים באופן שחוסר הנוחות שיכול להיגרם בעטייה יצומצם באורח סביר. לפיכך, ומשלא הצביעו התושבים המערערים על מטרדים ייחודיים ממשיים אשר לא צפויים להתקיים במקום אחר, יש לקבוע כי לא הייתה מניעה לתת לפז היתר להפעלת גן הילדים בשכונה.
באשר לאורך תקופת ההיתר ...
באשר לתנאים בהם הותנה ההיתר, נראה כי פרט למגבלה על כמות הילדים המקסימלית אליה אתייחס בהמשך, התנאים מאזנים כיאות את האינטרסים המעורבים ונותנים ביטוי, מחד גיסא, לעניינה של פז בהפעלת הגן ולאינטרס הציבורי הגלום בכך, ומאידך גיסא מצמצמים את הפגיעה בתושבי השכונה כתוצאה מהפעלת הגן. כך, נדרשה פז להסדיר מקומות חניה במטרה למנוע עומסי תנועה ומפגעים בטיחותיים ברחוב בו ממוקם הגן; להציב עובדת מטעם הגן בפתח הגן בשעות הבוקר לצורך סיוע בקליטת הילדים מתוך אותה מטרה; להקים גדר היקפית גבוהה מסביב לגן; ולמנוע את יציאת הילדים לחצר בין השעות 14:00 ל-16:00 כדי לא להפריע את מנוחת הצהריים של התושבים. מגבלות אלה עולות בקנה אחד עם מדיניות רשויות התכנון והפסיקה בתחום. לעניין זה יפים הדברים שנאמרו בערר וינברג:
"אנו סבורים כי הגישה הראויה היא לאשר גני ילדים בצורה מבוקרת, תוך הטלת מגבלות על מספר הילדים, שעות הפעילות, שעות הפעילות בחצר, ותוך בחינת התאמתו של המבנה והאזור לפעילות הגן." (פס' ד').
אף בנוגע לכמות המירבית של הילדים שהגן רשאי לקלוט, סבורה אני כי בדין העמיד בית המשפט לעניינים מינהליים את כמות הילדים על 40, בהתאם להחלטתה של הוועדה המקומית. ...
בשולי הדברים אציין כי בטיעונים בפנינו שבה ועלתה ההתייחסות להפעלת גני הילדים הפרטיים כאל מטרד. אודה כי השימוש במינוח זה קשה עליי ולא בכדי בחרתי לכנות בחוות דעתי את המשמעויות הנובעות מהפעלת גן ילדים "חוסר נוחות" לשכני הגן. גן הילדים הוא בבחינת בית שני לילדים המתחנכים בו. בו מקבלים הם יסודות של חינוך, של ידע ושל דרך ארץ. קשה לקבל ההתייחסות אל מקום – ויהא זה גן פרטי או ציבורי - בו מבלים ילדים רכים בשנים חלק ניכר של זמנם, בו מונחת התשתית להמשך קיומה של החברה שלנו, כאל מטרד. "ילדים הם שמחה", כמאמר השיר, וטוב ייעשה אם כזו תהא ההתייחסות להפעלת הגנים, בכפוף לנקיטת צעדים לצמצום ההשלכות – וכאמור לעיתים גם חוסר הנוחות - שיש בהפעלתם על חיי התושבים הגרים בסמוך לגן."
בע"פ (מחוזי נצרת) 846/01 הרצל נ' הועדה המקומית לתכנון ובניה (25.6.2002) התבררו ערעורים על הרשעות מכח חוק התכנון והבניה בכל הנוגע להפעלת פעוטון ובו 18 ילדים, ללא קבלת היתר לשימוש חורג. בית המשפט המחוזי דחה את הערעורים לגבי השאלה אם אכן היה צורך בקבלת היתר ולגבי השאלה אם ההפעלה ללא ההיתר עולה כדי עבירה כנטען, ונימק כך (סעיף 4 ואילך):
"בבחינת הטענה האם היתר מגורים כולל היתר לניהול פעוטון, יש פנים לכאן ולכאן.
מצד אחד, נקבע בפסיקה כי שימוש מסחרי ושימוש ציבורי מהווים שימוש חורג. ... טוענת ב"כ המשיבה כי לאור הסטנדרטים שנקבעו בפסקי בית המשפט העליון, .. שימוש במבנה לניהול פעוטון, (הינו) בעל אופי ציבורי, בהתחשב בכמות הילדים ועובדי הפעוטון הנמצאים במבנה בו זמנית ובהתחשב בהורים הרבים המגיעים למקום באותן השעות של היום, בבוקר ואחה"צ. כל זה מחייב שינוי מהותי לעומת השימוש למגורים רגילים. מתקני הגיינה מתאימים, שטחי משחק, מקומות למנוחתם ואכילתם של הילדים, תנאי תברואה ובטיחות נאותים, הסדרי תחבורה וחניה מתאימים ועוד. ב"כ המשיבה מצביעה על תקנות הפיקוח על מעונות (אחזקת ילדים במעון יום, התשכ"ח-1968) בהם נקבעו תנאים תכנוניים למבנה המיועד למעון ילדים כגון טיב הבניה, מידות המבנה, קיום חצר, מקום בידוד ועוד. לדעתה, יש ללמוד מהתקנות החלות על מעונות לעניין פעוטונים ולהטיל עליהם הגבלות דומות למרות העדר חקיקה.
מצד שני, אין להתעלם מכך שקיים הבדל בין ניהול פעוטון לבין ניהול גן ילדים או בית אבות, ומכיוון שהדרישות שונות גם ההתייחסות החוקית שונה. המחוקק לא היסס לדרוש היתר מיוחד לבית אבות, לגן ילדים ולמעון ילדים. ... מהעובדה שפעוטונים הוחרגו מהגדרת "בנין ציבורי א'" מלמדת על כוונת מחוקק המשנה כי הפעוטון לא נכלל בגדר הביטוי "בנין ציבורי א'" ומשמע: אין מדובר במגורים בעלי אופי ציבורי. בנוסף, הגדרת הביטוי "בנין ציבורי ב'" באותן תקנות כולל בתוכו "בית ספר עממי, בית ספר תיכון, בית ספר מקצועי, גן ילדים, להוציא גן ילדים פרטי. ...
אין להתעלם מכך שהשימוש במבנה על ידי משפחה ברוכת ילדים שונה מהשימוש בו לצרכי פעוטון. מספר רב של זאטוטים עלול לגרום למטרד. כמו כן, יש צורך בהתאמת המבנה; יש גם צורך בסידורי חניה מתאימים מחוץ למבנה. משום כך, התפתחה פסיקה עניפה של ועדות ערר על פיה ניתן אישור לשימוש חורג לפעוטון תוך הגבלת שעות ההפעלה, מספר הילדים ואורך תקופת השימוש. ...
ניתן אפוא לומר כי פעוטון הכולל 18 ילדים הוא במהותו מעון יום פרטי והוא מותר על פי התכנית למרות שהדבר לא צוין במפורש בתכנית.
לא התעלמנו מכך שהפעוטון עונה על צורך חברתי ראשון במעלה של מתן מסגרת מתאימה לאיכלוס פעוטים בזמן שהוריהם יוצאים לעבודה.
אולם, בפירוש המילה "מגורים" אין מקום לכלול פעוטון המשמש למטרות רווח והכולל 18 פעוטים. לא ניתן להתעלם מהסממנים המסחריים והציבוריים של הפעוטון נשוא הדיון שנועד ל- 18 ילד, הן על פי הגישה המקלה, ולמרות העדרה של הוראה חוקית הקובעת אימתי הופך שימוש בלתי חורג של קבוצה קטנה של פעוטים לשימוש חורג.
אנו מסכימים עם הדעה כי איסור הפעלת פעוטונים באיזורי מגורים מהווה גזירה שהציבור אינו יכול לעמוד בה. זהו צורך אמיתי וחיוני וראוי שיתקיימו פעוטונים בכל סביבת מגורים לשרת את כל דיירי האיזור, למרות שקיומם עלול להפריע לשכנים קרובים. סגירת פעוטון במקום אחד והעברתו למקום אחר שגם הוא יהיה באיזור המגורים לא יפתור את הבעיה. לפיכך, יש מקום להתיר שימוש חורג כאשר המבנה שנועד לשימוש החורג עונה על הקריטריונים שיש בהם כדי לשמור על בטיחות הפעוטים, רווחתם ועל הוראות חוק התכנון והבניה, וזאת מבלי לפגוע פגיעה של ממש בשכנים הגובלים ובלבד שהמבנה המיועד יענה גם על התנאים הספציפיים הקבועים בתוכנית החלה על המקום. "
בב"ש (עניינים מקומיים ראשל"צ) יעקב נ' בן סימון (27.9.2005) התבררה בקשה למתן צו למניעת פעולות (מכח סעיף 246 לחוק התכנון והבניה) להפסקת פעילות של פעוטון בדירת המגורים של המשיבים. באותו עניין, הוגשה בקשה לשימוש חורג לגבי משפחתון המונה 15 פעוטות (עד גיל 3), וההיתר שניתן התייחס ל-10 פעוטות לכל היותר, בתנאים מגבילים. במסגרת הדיון, התבקש בית המשפט לקבוע כי פעוטונים בהיקף מסוים אינם דורשים היתר כלל וכלל, והביע דעתו כי פעוטון ובו עד 5 ילדים אינו דורש היתר, אך כי אין מקום להכריע חד משמעית בשאלה, מהו המספר המקסימלי של הילדים אשר יכול להיחשב כטיפול "משפחתי". בית המשפט מפנה בהחלטה אף לעת"מ (מחוזי תל-אביב) 14/98 אוסקר נ' סגל (18.5.1998) שם התבררה עתירה מינהלית כנגד מתן היתר לשימוש חורג להפעלות גן עם 25 ילדים בבית מגורים, והעתירה נדחתה תוך הדגשת התנאים להפעלת הגן שבהיתר, ולע"פ (שלום נצרת) 846/01 הרצל נ' הועדה המקומית לתכנון ולבניה, אשר צוטט מעלה.
פסק דין נוסף רלבנטי הינו ת"א (שלום ראשל"צ) ספטון נ' קכמן (28.5.2007) שם נדונה הפעלה של שני משפחתונים בשתי דירות – באחד 18 ילדים ובני 17 ילדים. המפעילה שם ביקשה היתר לשימוש חורג אך טרם קיבלה את ההיתר, החלה בהפעלת המשפחתונים. בית המשפט קבע כי אכן נדרש היתר לשימוש חורג, שכן אין עסקינן ב"מגורים", תוך הפניה לפסיקה הנסקרת מעלה ופסיקה נוספת דומה. תוצאת פסק הדין היתה כי ללא היתר לשימוש חורג כנדרש, המדובר בהפרת חובה חקוקה – תוך מתן סעדים מתאימים.
בת"א (שלום חיפה) 6720-03-09 צור נ' ישראל (19.2.2012) התברר עניינו של פעוטון ובו חמישה ילדים בלבד, ובית המשפט קבע (לאחר ביקור במקום) כי לא הוכחו הטענות לגבי מטרדי רעש והפרעה לחניה (אם כי הפעלת הפעוטון לא אושרה מחמת היותה מנוגדת לתקנון הבית המשותף).
פסק דין אחרון אליו אפנה הינו ת"א (שלום באר שבע) 18160-08-14 כהן נ' ליפובסקי (25.4.2015), שם נדון גן ובו 11 עד 16 ילדים, ונקבע כי הוכח מטרד ליחיד וכי עד אשר לא יתקבל היתר לשימוש חורג (ככל שיתקבל) אין להמשיך בפעילות, תוך ציפייה שתנאי ההיתר הצפוי, יסדירו את הפעילות באופן אשר ימנע את המטרד.
סיכום -
ת. נאות-פרי, שופטת |
השופטת שושנה שטמר – אב"ד:
אני מסכימה.
ש. שטמר, שופטת [אב"ד] |
השופטת עדי חן-ברק:
אני מסכימה.
ע. חן-ברק, שופטת |
לפיכך הוחלט כמפורט בפסק דינה של כב' השופטת תמר נאות-פרי (וראו קביעות אופרטיביות בסעיפים 19-20 לפסק דינה): הערעור נדחה. אנו מחייבים את המערערת לשלם למשיבים הוצאות ושכ"ט עו"ד בערעור בסכום כולל של של 8,000 ₪ (כולל מע"מ). התשלום יתבצע מתוך הסכום שהופקד מטעם המערערת. יתרת הסכום יושב למערערת, באמצעות באי כוחה.
ניתן היום, כ"ח סיוון תשע"ה, 15 יוני 2015, בהעדר הצדדים.
ש. שטמר, שופטת [אב"ד] | ת. נאות-פרי, שופטת | ע. חן-ברק, שופטת |
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
15/06/2015 | פסק דין שניתנה ע"י שושנה שטמר | שושנה שטמר | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
מערער 1 - נתבע | צפורה כהן | יריב שפרונג |
משיב 1 - תובע | נציגות הבית המשותף ברחוב זמנהוף 35/אינשטיין 58 חיפה | צבי הרשקוביץ |
משיב 2 | שרה מזרחי | צבי הרשקוביץ |
משיב 3 | אירית אבוטבול | צבי הרשקוביץ |
משיב 4 | מרים נשר | צבי הרשקוביץ |
משיב 5 | איתן קיזלר | צבי הרשקוביץ |
משיב 6 | רונן שם טוב | צבי הרשקוביץ |
משיב 7 | גיל שמואלי | צבי הרשקוביץ |
משיב 8 | ד"ר אדגר נוף | צבי הרשקוביץ |