מספר בקשה:12 | |||
לפני : | השופט יעקב שפסר | ||
המבקש: | Public Joint Stock Company Alfa Bank ע"י ב"כ עו"ד א' פומרנץ, עו"ד ד"ר ג' כרמי, ועו"ד ר' כהן | ||
נגד | |||
המשיבים: המחזיקים | 1. אלכסנדר גרנובסקי ע"י ב"כ עו"ד ב' בן צור 2. Chabad 770 B.V 3. Israel 18 B.V. 4. ישראל 180 בע"מ 5. אורות ישראל 18 בע"מ 6. בי.ג'י.איי השקעות (1961) בע"מ 7. בי. אס. די קראון בע"מ 8. וילי-פוד השקעות בע"מ 9. ג. ויליפוד אינטרנשיונל בע"מ 10. עו"ד י' שמעונוב (כנאמן) 11. עו"ד א' מיינפלד (כנאמן) 12. רזניק, פז, נבו נאמנויות בע"מ |
החלטה |
העובדות הדרושות לענייננו הינן, בתמצית, כדלקמן:
למען נוחות הקריאה, יפורטו עיקרי מבנה האחזקות באשכול החברות, עובר לביצוע עסקת ההלוואה שתפורט בהמשך, בתרשים שלהלן (להלן: "תרשים האחזקות"):
גרנובסקי
90%
יוסי שניאורסון
משועבד לבעלי האג"ח
משועבד לבעלי האג"ח
67.7% - משועבד לשני
3.8% משועבד לבארינבוים
61.65%
100%
99.9%
71.52%
100%
100%
מניות בכורה המקנות 90% מזכויות ההצבעה+ מינוי דירקטוריון
4.95% מההון
95.05% מההון
WORLD CHABAD
ISRAEL 18 B.V
(להלן: "ישראל 18")
גרנובסקי
ישראל 180 בע"מ
אורות ישראל 18 בע"מ
בי.ג'י.איי השקעות בע"מ
(ציבורית)
בי.אס.די קראון בע"מ
(אימבלייז לשעבר)
ויליפוד השקעות בע"מ
(ציבורית)
ניבה נכסים פיננסיים שותפות מוגבלת)
בי.ג'י אלפא בע"מ
(משוערך)24%-29.65%
בי.ג'י אלפא פיקדונות שותפות מוגבלת
99%
אופציית
ה-CALL
עיקרי טענות הבנק
עיקרי טענות גרנובסקי
דיון והכרעה
סעדים זמניים
המשך הדיון להלן יוקדש איפוא לבחינת התקיימות יסודותיהם –עילת תובענה, מאזן הנוחות ושיקולי יושר ותום לב.
א. קיומה של עילת תובענה
30. באשר לקיומה של עילת תובענה, אני סבור כי די בחומר הראיות אשר הוגש על ידי הבנק לעניין זה, בכדי לצלוח את רף ההוכחה הלכאורי הנדרש בבקשה לסעד זמני. הבנק צירף אל בקשתו את ארבעת פסקי הבוררות אשר ניתנו באוקראינה, הן בשפה האוקראינית והן בתרגום לאנגלית מאושר על ידי נוטריון. בדומה לכך, צורפו לבקשתו גם ארבעת פסקי החוץ (וכן פסקי דין מאוחרים יותר אשר ניתנו בבתי משפט באוקראינה בהליכים שונים בעניינם של הצדדים) אשר ניתנו על ידי בתי המשפט באוקראינה בעניין חובו של גרנובסקי לבנק, בשפה האוקראינית ובצירוף תרגום לאנגלית מאושר על ידי נוטריון. לעניין זה, גרנובסקי אינו חולק על העובדה כי פסקי החוץ ופסקי הבוררות האמורים אכן ניתנו על ידי ערכאות מוסמכות באוקראינה, לרבות בתי משפט, אך לגרסתו לאור פגמים פרוצדוראליים ומהותיים אשר נפלו במסגרת הליכי הבוררות באוקראינה - אין לאפשר אכיפת פסקים אלו בישראל. נראה כי אף אם יש ממש בטענותיו של גרנובסקי, ומבלי לקבוע כמובן כל עמדה בעניין זה באשר להליך העיקרי, הרי שלאור טיבן וטבען, דורשות הן בירור עובדתי מעמיק ויסודי, החורג ממסגרת הדיון בבקשה זו. הגם שגרנובסקי מתבסס בטענותיו על מספר ראיות, דומני כי אין בהן כדי ליצור משקל-נגד משמעותי לפסקי הבוררות ופסקי החוץ האוקראינים אשר הוגשו על ידי הבנק (ראו גם ת"א 2244/81 קומפני פריזיין דה פרטיסיפסיון נ' פלאטו שרון, פס' 47 להחלטת בית המשפט (פורסם בנבו, 31.12.1981):
"חזקה על בתי המשפט בצרפת, ששקדו, בכל בית משפט נאור, להוציא לאור משפט, ולכן ראויות קביעותיה והכרעותיהם להכרה, למצער להכרה לכאורית עד בירור ממצה."
משנה תוקף יש לאמור, משנמנע גרנובסקי מלצרף כל תצהיר לתמיכה בטענותיו, ואף תצהיר שצורף על ידו מאוחר יותר לתשובה לבקשה המתוקנת, ואשר נחתם על ידי מר יוסי שניאורסון (מנכ"ל BGI), נמשך לבקשתו והוצא מהתיק עת נדרש ע"י ב"כ הבנק להעמיד את המצהיר לחקירה על תצהירו. ברור איפוא שבנסיבות אלה קיים קושי ממשי להתבסס על העובדות שנטענו על ידי בא כוחו של גרנובסקי, ללא גיבוי בתצהיר או אסמכתה ממשית אחרת מטעמו.
גרנובסקי מבסס בין היתר את טענותיו בדבר הליך אישור הפסקים האוקראינים על המסמכים הבאים: תדפיסים מאתר רשם החברות האוקראיני (הזוכים להתייחסות בחוות דעתו של מומחה גרנובסקי), תדפיס כתבה כלשהי מהאינטרנט משנת 2009 ללא כל תרגום לעברית, ולהוכחה כי כתובת הבנק ומוסד הבוררות זהה, צורפו העתק כתובת הבנק מאתר האינטרנט שלו, בשפה האוקראינית וללא תרגום וצילום מטושטש של בניין אשר נטען כי בו מצויים הבנק ומוסד הבוררות. בנוסף, מסמכים נוספים אשר לטענת גרנובסקי מעידים על הקשר שבין הבנק למוסד הבוררות, צורפו לתשובתו לבקשה המקורית, גם הם בשפה האוקראינית וללא כל תרגום. גרנובסקי מציין כי הוא נסמך גם על האמור בעמוד הפייסבוק של עובדת לכאורה בבנק, ובכרטיס ביקור של אחד - מר גרצ'וב יורי בו מתואר הוא כסגן מחלקת גבייה בבנק, כאשר גם לגביהם לא מצורף כל העתק ישיר של האמור בהם או תצהיר אשר יתמוך בגרסה זו.
לאור כל זאת, אינני סבור כי די בטענות אלו, אשר, כאמור, חלקן אף נטענות בכתב הטענות בלבד וללא כל ראייה חיצונית לתמיכה בהן, למעט חוות דעת מטעם מומחה גרנובסקי, אשר לא נחתמה על ידו כלל, כדי לבסס טענות כבדות משקל בדבר פגמים מהותיים היורדים לשורשו של עניין בהליכים אשר התקיימו בערכאות זרות, קל וחומר כאשר מן העבר השני מוצגים על ידי הבנק פסקי חוץ ופסקי בוררות הנחזים על פניהם להיות תקינים וללא כל פגם (ראו גם ע"א 6796/97 ברג יעקב ובניו (רהיטים) בע"מ נ' Berg East Imports Inc., פס' 3 לפסק דינה של השופטת ביניש (פורסם בנבו, 7.3.2000): "אכן, חובת ההוכחה כי נתקיימו התנאים הקבועים בסעיף 3 לחוק רובצת על כתפיו של מי שמבקש את אכיפת פסק-החוץ, אך בנסיבות העניין נראה כי המשיבה הרימה את הנטל המוטל עליה בבקשתה לאכוף את הפסק בכל הנוגע לסמכותו של בית-המשפט, ואילו המערערת לא הצליחה לסתור את ההוכחה הלכאורית שהובאה מטעם המשיבה..."). אף אם יש ממש בטענות גרנובסקי בנושא זה, ואינני קובע כי אכן כך הם פני הדברים, הרי שאין מקומן להתברר בשלב בקשה לסעדים זמניים אלא נדרש בגינן דיון מעמיק והצגה של תשתית עובדתית נרחבת, במסגרתו של ההליך העיקרי.
אין צורך לחזור ולהדגיש, כי משמעותו של תנאי "עילת תביעה" נובע מהשאלה האם עולה מהתובענה שאלה רצינית המצריכה דיון, או שמא מדובר בתביעת סרק על פניה, כשבדיקת התנאי נעשית בשלב זה באורח לכאורי בלבד בלא לשקף עמדה נחרצת ביחס לסיכויי התביעה (ראו למשל רע"א 8226/11 שאול באטה נ' מדינת ישראל – ממ"י, פסקה 37 להחלטת השופטת (כתוארה אז) נאור, מיום 1.12.11). נוכח המפורט לעיל, לא יכול להיות לכל הפחות ספק בדבר קיומה של שאלה רצינית המצריכה דיון, ובהתאם סבורני כי לבנק קיימת עילת תובענה, על בסיס ראיות מהימנות לכאורה כנגד גרנובסקי. משכך, אוסיף ואבחן עתה את התקיימותם של יתר היסודות הנדרשים.
ב. מאזן הנוחות
31. יסוד מאזן הנוחות איננו נבחן בריק, אלא משולב הוא עם יסוד עילת התביעה, באופן בו מתקיימים יחסי גומלין הדוקים בין השניים. הזיקה הקיימת בין שני גורמים אלו אף הובילה לכינויים בפסיקה כ"מקבילית כוחות", ולפיה - מקום בו יווכח בית המשפט כי סיכויי התובענה העיקרית גבוהים, יקל הוא בעוצמת הטייתו הנדרשת של מאזן הנוחות לטובת מבקש הסעד, ולהיפך. (ראו למשל רע"א 2826/06 שלמה אליהו אחזקות בע"מ נ' ישעיהו לנדאו אחזקות 1993 בע"מ, פס' 3 לפסק דינו של השופט (כתוארו אז) גרוניס (פורסם בנבו, 6.6.2006); תא (מרכז) 14281-05-10 גולדשמיט נ' טי.ג'י. אי. השקעות נדל"ן בע"מ, עמ' 12 להחלטתו של השופט שינמן (פורסם בנבו, 21.9.2010); פרק (ת"א) 36681-04-13 אי די בי חברה לפיתוח בע"מ נ' בנק הפועלים בע"מ, פס' 7.6 לפסק דינו של השופט אורנשטיין (פורסם בנבו, 9.6.2013); פרייליך, בעמ' 99).
32. בבחינת מאזן הנוחות בענייננו, עומד הנזק שייגרם לבנק אם לא יינתנו הסעדים הזמניים אל מול הנזק שייגרם לגרנובסקי ככל שיינתנו אלה. כמו כן, יובאו בחשבון אף נזקים העלולים להיגרם "למחזיק או לאדם אחר" (תקנה 362(ב)(1) לתקסד"א; גורן, בעמ' 913). אל מול טענת הבנק לפיה ככל שלא יינתנו לטובתו הסעדים הזמניים יהיה בכך כדי לסכל יכולתו לפירעון חוב בסכום ניכר ביותר של גרנובסקי כלפיו, טוען גרנובסקי כי מתן הסעדים הזמניים כמבוקש יגרום לצדדים השלישיים ולמחזיקי האג"ח לממש את שעבודיהם ויוביל בכך להתמוטטותו של אשכול החברות. לטענת גרנובסקי, בכך צפויים להיגרם לצדדים השלישיים נזקים בלתי הפיכים, היות שגם אם יממשו שעבודיהם, לא יהא בכך כדי להועיל להם, נוכח הפער הקיים בין שערן של המניות המשועבדות להם לגובה החובות הקיימים כלפיהם.
33. אף כי בטענותיו לא מציג גרנובסקי נזקים כלשהם אשר יגרמו לו באופן אישי ממתן הסעדים הזמניים וכל תגובתו מתמקדת בנזקים הניכרים הצפויים, לגרסתו, להיגרם לאותם צדדים שלישיים, ברור כי ככל שנזקים כאמור אכן עלולים להתרחש, הרי שאין מדובר בנזקים קלי-משקל כל ועיקר. יחד עם זאת, לצערי, ביחס למרביתם של אותם נזקים נטענים, לא הובאה כאמור על ידי גרנובסקי ולו ראשיתה של ראייה. משכך, מסקנתי היא כי לא ניתן לקבוע כי נזקים כאמור אכן יתרחשו כלל, או לצפות את שיעורם, אף לא על דרך האומדן (ע"א 8069/13 ג'באלי נ' ג'באלי, פס' 10 להחלטתו של השופט מלצר (12.3.2014)):
"במישור של מאזן הנוחות טוענים המבקשים בגדרי בקשתם (שזו הפעם נתמכה בתצהיר – בניגוד לבקשה שהונחה בפני בית המשפט קמא הנכבד), כי חיובם לחתום על הסכם לתיקון השומות יגרום להם "נזק כספי רב" וביצועו המיידי של פסק הדין ישנה "את מצב המבקשים לרעה כך שיהיה קשה להחזיר את המצב לקדמותו". אלא שטענה זו נטענת בעלמא, ללא פירוט כלשהו, ומבלי שצורפו סימוכין לדבר. מכאן שהמבקשים לא הניחו תשתית ראייתית כלשהי להוכחת טענתם בדבר נטיית מאזן הנוחות לטובתם."
בעע"מ 5582/11 נאות דברת פיתוח ובניין בע"מ נ' עיריית רחובות, פס' 8 להחלטתו של השופט פוגלמן (פורסם בנבו, 27.10.2011) נקבע בעניין זה:
"...בהיעדר תשתית ראייתית להיעדר יכולתה של המבקשת לבצע את העבודות ולכך שייגרם לה נזק בלתי הפיך אם תיאלץ לבצען על אתר, מדובר באינטרס כלכלי גרידא, שניתן יהיה לדרוש פיצוי בגינו, ככל שיתקבל ערעור המבקשת בסופו של יום. בנסיבות אלה, אין מקום לתת סעד זמני."
(ראו גם: עע"מ 5047/13 ילנה שוטשוילי נ' משרד הפנים, רשות מינהל האוכלוסין וההגירה, פס' 6 להחלטתה ל השופטת חיות (פורסם בנבו, 27.8.2013); ע"א 3487/07 זוהר עבוד נ' עו"ד יוסף ברינט - כונס נכסים קבוע, פס' 5 להחלטת השופט פוגלמן (פורסם בנבו, 10.5.2007)).
נראה כי העדרה של תשתית ראייתית בולט בענייננו אף יותר, נוכח ראיות משמעותיות לכאורה אשר מציג הבנק - הן לקיומו של החוב והן לאי תשלומו על ידי גרנובסקי - בצירופם של הסכמי ההלוואה והסכמי הערבות, תדפיסים מרישומי הבנק ופסקי בוררות וחוץ המכריעים בעניין, וכן תצהירים תומכים.
החסר הראייתי האמור, המותיר את קיומו של נזק נטען לצדדים שלישיים לא מוכח כלל, ולמצער – כדבעי, בא לידי ביטוי, בתגובת המשיב, בין היתר, במרכיבים הבאים:
יוער לעניין זה כי לתגובת גרנובסקי לבקשה הראשונה צורף, לאחר הגשתה, תצהיר מטעם מר אלכסנדר קונדרטוק, המשמש, על סמך תצהירו זה, כסמנכ"ל הכספים של: "group of companies controlled by Mr. Oleksandr Granovski and his partners". (להלן: "סמנכ"ל הכספים") אף אם אניח לטובת גרנובסקי כי קבוצת החברות האמורה הינה אשכול החברות הנדון בענייננו, (הגם שאין כל התייחסות לכך), מדובר בתצהיר המשתרע על פני עמוד וחצי והכולל שמונה סעיפים בלבד, ועיקריו הם: העדר ידיעה של סמנכ"ל הכספים על קשר (לכאורה) בין אחד מעובדי הבנק למוסד הבוררות, התייחסות להגשת הליכים לביטול פסקי הבוררות באוקראינה וכן קביעה כי חלק מסכום החוב שולם לבנק (ללא כל פירוט מהו הסכום ששולם או אסמכתא לתשלום). יתר סעיפי התצהיר דנים במידע אשר סמנכ"ל הכספים מציין כי נמסר לו על ידי פרקליטיו של גרנובסקי. יצוין כי תצהיר דל זה ניתן כתמיכה לתגובה הכוללת 31 עמודים ו-196 סעיפים. ברי כי בנסיבות האמורות אין בתצהירו של סמנכ"ל הכספים כדי לשפוך אור על רוב רובן של העובדות הנטענות על ידי גרנובסקי.
אף בהסכם ההלוואה אשר נחתם בין גרנובסקי לאחים ויליגר ביום 24.2.2015 (להלן: "הסכם ההלוואה") אין כל אזכור באשר לגובה הסכומים אשר יועברו מסכום ההלוואה לשני, לפורטיסימו ולבארינבוים, ולמעשה, בניגוד מוחלט לטענת גרנובסקי, עולה אף מלשון הסכם ההלוואה, כי צפויה להיות תמורה מסכום ההלוואה אשר תיוותר בידי גרנובסקי לאחר התשלום לצדדים השלישיים (עמ' 3 ס"ק 4 להסכם ההלוואה) (ההדגשות שלי – י.ש):
"4. The balance of the funds deposited in the Escrow Account after the completion of all of the above actions and the deduction of any and all bank fees, commissions and expenses, as well as deduction of all payments of leagal fees and other expenses of Orot, shall be transferred to the Borrower."
כמו כן, מצרף המשיב לתגובתו שני תיקונים להסכמי רכישת מניות משנת 2013, הראשון, נערך בין שני, ישראל 18 (בשמה הקודם: "חב"ד 770"), BGI וגרנובסקי (להלן: "תיקון להסכם שני"), והשני, בין פורטיסימו ו-BGI (להלן: "תיקון להסכם פורטיסימו", וביחד עם התיקון להסכם שני: "התיקונים להסכמים") – ואולם, הוא אינו מצרף את הסכמי הרכישה אשר מכוחם נכרתו התיקונים להסכמים, וזאת על אף שאופציות ה-CALL עצמן, אשר ניתנו ל-BGI, אינן מוגדרות כלל בתיקונים להסכמים ולא ניתן להסיק מהן מהו מחיר מימושן ומהו למעשה גובה החוב הקיים כלפי שני ופורטיסימו ואם אכן ישמש כל סכום ההלוואה לשם החזרו.
"....הנזק שייגרם למחזיקי אגרות החוב האחרים הוא נזק שניתן לאמוד אותו בכסף (ההפרש בין הסכום שיקבלו מחזיקי האג"ח עבור אגרות החוב שלהם, לבין הסכום שהיו מקבלים לו היו אגרות החוב של MBM נחשבות כנדחות). הנאמן יוכל לשקול הגשת תביעה כספית ביחס לנזק שנגרם לטענתו ליתר מחזיקי אגרות החוב כתוצאה ממכירת אגרות החוב לצד שלישי."
זאת ועוד, על פי הדיווח של ויליפוד לבורסה, מיום 25.2.2015, על פי תנאי ההלוואה נדרש כי בחברת קראון תישאר בכל תקופת ההלוואה קופת מזומנים אשר לא תפחת מ-35 מיליון דולר וכי בחברת ויליפוד יוותר הון עצמי הגבוה מ-250 מיליון ₪, סכומים העולים בהרבה על החובות הנטענים כלפי הצדדים השלישיים (אשר, לטענת גרנובסקי, עומדים על כ-80 מיליון ₪).
בע"א 7017/12 סיגמא וויב בע"מ נ' אנקום גרופ בע"מ (פורסם בנבו, 2.12.2012), נדון מאזן הנוחות בהקשר של עיכוב ביצוע פסק דין כספי, כאשר שם נטען כי אי קבלת הבקשה תגרום למימוש מניות, קבע השופט עמית (בפס' 12):
".....ספק אם מניות החברה כשלעצמן הן נכס בעל "עניין מיוחד" שמימושו מצדיק עיכוב ביצוע פסק דין כספי, מה עוד שטענת המבקשים ל"קריסה" עקב מימוש המניות היא טענה בעלמא שאיננה נתמכת בראיות."
והוא הדין בענייננו.
"The Pledged Shares will be Free and Clean other than as set forth in the Voting Agreement."
ובעמ' 5 להסכם ההלוואה:
"The Securities will be free and clear of any pledge and/or liens charges and/or mortgage and/or other right of any third party ("Free and Clean") other than as set forth in the Voting Agreement."
מכאן, שישנם שעבודים ו/או זכויות צדדים שלישיים (ביחס למניות אשר אמורות להיות משועבדות לויליגר), "חריגים", אשר קיומם אינו פוגע בתוקפו של הסכם ההלוואה, ואולם הם מנויים בהסכם הצבעה נפרד. הסכם הצבעה זה לא צורף על ידי גרנובסקי לתגובתו ועל כן לא ניתן לדעת האם הסעדים המבוקשים בענייננו נכללים באותם חריגים אם לאו, וברי כי חסר ראייתי זה אף הוא מקשה על תמיכה בגרסת גרנובסקי.
34. בהערת אגב אציין כי כשלעצמי סברתי שברצף הנסיבות האופף את עסקת ההלוואה כפי שנגלה בפני בשלב זה, רב הנסתר על הגלוי. הימנעותו של המשיב מצירופה של אסמכתא כלשהי לטענתו לפיה עסקת ההלוואה בינו לבין האחים ויליגר החלה להתגבש חודשים רבים עובר למועד הגשת התובענה דנן על ידי הבנק – יש בה, לכל הפחות, כדי לעורר ספקות באשר למניעים שהובילו לכריתתה של עסקת ההלוואה ולכנותה. כך כאמור, ביום 11.12.2014, דווח לבורסה על ידי ויליפוד כי ישראל 18 מנהלת מגעים להכנסת שותף לאחזקותיה בויליפוד ובקראון. ביום 3.2.2015 דיווחה ויליפוד לבורסה כי התקשרה במערך הסכמים מותנה להכנסת שותף כאמור, בתמורה להשקעה של 20 מיליון דולר. ביום 23.2.2015 הגיש הבנק את התובענה העיקרית בענייננו והן את הבקשה הראשונה לסעדים זמניים כלפי גרנובסקי וביום ה-25.2.2015 דיווחה ויליפוד לבורסה כי ביום 24.2.2015 לא התקיימו התנאים להבשלת העסקה המקורית וכי באותו היום נכרת הסכם ההלוואה עם האחים ויליגר. הנה כי כן, מדובר בעסקת הלוואה, אשר ללא כל אסמכתא סותרת עשויה להתפרש כ"עסקת בזק" של ממש, אשר נכרתה והפכה לטענת גרנובסקי ל"מעשה עשוי" ביומיים בלבד, על אף היקפה הנרחב והעובדה כי במסגרתה ישועבדו לאחים ויליגר מלוא האחזקות באשכול החברות של גרנובסקי (אשר תהיינה ברות מימוש ככל שלא תוחזר ההלוואה). אותן האחזקות אשר לגביהן ביקש הבנק סעדים זמניים רק יום אחד עובר לכריתת הסכם ההלוואה. נראה כי הספקות בעניין זה מתחדדים, נוכח העובדה שאך יומיים קודם לכן, במה שניתן לראות כ"תנאי שוק", עבור השקעה של כ-20 מיליון דולר (השווה בקירוב ל-80 מיליון ₪, סכום ההלוואה), נדונה אפשרות להעברת שליטה במחצית מאחזקותיה של חברת אורות ישראל (דהיינו, ללא כל אחזקה בישראל 18, בישראל 180 או בחב"ד), כאשר לא מצאתי כי ניתן כל הסבר מניח את הדעת, או אף הסבר כלשהו, בדבר השינוי המהיר שחל בעניין זה.
אעיר כי מקובלת עלי עקרונית הטענה, לפיה יש ככלל מקום לצירוף צדדי ג' העלולים להפגע ותשובת הבנק, לפיה אין מקוםפ לעשות כן בשל ריבוי פוטנציאלי של משיבים אינה נראית לי. עם זאת, אין באמור כדי למנוע ממתן החלטה במערך היחסים נושא הנדון שבין הבנק למשיבים, זאת בין היתר אף נוכח תקנה 27 לתקסד"א לביהמ"ש לדון אפילו לא צורפו להליך כל בעלי הדין הדרושים (ראו גם גורן, עמ' 156).
באשר לנזק הצפוי לצדדי ג', אעיר להשלמת התמונה, כי לדיון שנערך לפניף התייצבו עו"ד נחושתן המייצג את פורטיסימו ועו"ד גיסין בשם הנאמן למחזיקי האג"ח, אשר הביאו טיעוניהם בשמם של מרשיהם. שמעתי בקשב רב את שטענו, ואולם לא מצאתי שיש בכך כדי לשנות מהמסקנה, שכן גם דבריהם לא נתמכו בכל תצהיר או אסמכתא שהיא. על כן גם בעניין זה לא הונחה תשתית ראייתית להוכחת טיעוניהם.
35. בנוסף, אינני סבור כי עסקת ההלוואה בענייננו הינה בבחינת "מעשה עשוי", הן מהטעם שהכספים במסגרתה נמצאים בנאמנות וטרם הועברו לצד כלשהו, הן מהטעם שלא צורפה אסמכתא לכך שכלל השעבודים במסגרתה (לרבות השעבודים בהולנד) נרשמו באופן סופי, והן מהטעם שלא הוצג כל ביסוס ראייתי לכך שמי מהצדדים להלוואה שינה מצבו לרעה בתום לב בעקבותיה. לאור זאת, נראה כי המקרה שבפני אינו נופל לגדרי אותם המקרים לגביהם ניתן לטעון לקיומו של "מעשה עשוי" ואין הדיון במסגרתו מתמצה לכדי שאלות שבתיאוריה גרידא (עע"מ 4881/08 אלמוג אילת (מ.ד.ע) 2000 בע"מ נ' הוועדה המקומית לתכנון ובניה אילת, פס' י"א לפסק דינו של השופט רובינשטיין (פורסם בנבו, 10.2.2010)). כמו כן, אני סבור כי אין מקום לתת אפשרות למשיב להיבנות מטענה לפיה ההלוואה הינה בגדר "מעשה עשוי", שעה שהרושם המתקבל בשלב זה הינו כי הצדדים אצו לחתום על ההלוואה לאחר הגשתה של התובענה על ידי הבנק, וביחס לאותן המניות אשר שועבדו לאחר מכן לאחים ויליגר, במסגרת ההלוואה.
36. לסיכומה של נקודה זו ולאחר ששקלתי את הנזק אשר צפוי להיגרם לבנק מאי מתן הסעדים הזמניים לעומת הנזק אשר צפוי להיגרם למשיבים ו/או לצדדים השלישיים, ונוכח העובדה כי בשלב זה, ומבלי שאקבע כל הכרעה בעניין זה ביחס לתובענה העיקרית, קיימת עילת תביעה לכאורה בעלת סיכויי הצלחה ממשיים, הרי שלאורה של "מקבילית הכוחות", רף ההוכחה אשר בו יידרש הבנק לעמוד בגדרי מאזן הנוחות - ממילא פוחת. (ע"א 8194/14 חסיד נ' אפרמיאן, פס' 13 לפסק דינה של השופטת ברק-ארז (פורסם בנבו, 18.1.2015)). בנוסף לכך, שוכנעתי כי המשיב לא עמד בנטל ההוכחה באשר לנזק הצפוי להיגרם ממתן הסעדים הזמניים בשל העדר הנחתה של תשתית ראייתית כאמור. צירופן של מסקנות אלו מביאני לכלל דעה כי מאזן הנוחות נוטה במובהק לטובת הבנק.
יחד עם זאת, אינני סבור כי ניתן להתעלם כליל מנזק פוטנציאלי העלול להיגרם לצדדים שלישיים ולמחזיקי האג"ח, אולם שוכנעתי כי בנסיבות האמורות די יהא במתן ערובה ראויה על ידי הבנק, כפי שאפרט להלן, כדי שתהווה איזון ראוי, להבטיח כי ככל שייגרמו נזקים לצדדים השלישיים ולמחזיקי האג"ח, ניתן יהיה לפצותם בגינם.
ג. שיקולי יושר ותום לב
37. לא מצאתי ממש בטענת גרנובסקי לפיה הבנק נקט בשיהוי בהגישו את הבקשה דנן אשר גרם לצדדים שלישיים לשנות מצבם מהותית. הבנק נקט בהליכים כלפי המשיב עוד באוקראינה, באמצעות פסקי הבוררות ופסקי החוץ, לרבות הליכי ערעור אשר נמשכו באוקראינה עד ליום 29.12.2014, כאשר הבקשה דנן הוגשה ביום 23.2.2015, לאחר שדווח ידי חברת ויליפוד לבורסה, על העסקה הראשונה, ביום 3.2.2015. כמו כן, וכפי שציינתי לעיל, טענות המשיב בדבר היות פסקי הבוררות מנוגדים לתקנת הציבור בשל פגמים מהותיים אשר נפלו במסגרתם, דורשים ביסוס עובדתי נרחב מכפי שקיים בגדרי הבקשה שבפני ודינם להתברר במסגרת ההליך העיקרי. משום כך, אף הטענה לחוסר ניקיון כפיו של הבנק בכך שלא גילה לבית המשפט כי מוסד הבוררות מנוהל, לכאורה, בידי הבנק ועובדיו, חורגת מגדרי בקשה זו. כמו כן, סבורני כי הגשת בקשה לסעדים זמניים על בסיסו של פסק דין חלוט הניתן במדינה זרה, איננה עולה כדי חוסר תום לב. לאור כל זאת, נחה דעתי כי אף שיקולי היושר ותום הלב הדרושים למתן סעדים זמניים התקיימו בענייננו.
סוף דבר
38. אשר על כן, הגעתי לכלל מסקנה כי האיזון הראוי בנסיבות אלו הינו בקבלה חלקית של הבקשה. לפיכך, הנני מורה בזאת על מתן צווים כדלקמן:
הערבות תופקד עד יום 29.3.15 בשעה 12:00, שאם לא כן יפקע תוקפם של הצוים הזמניים שניתנו.
המשיב ישלם הוצאות המבקש בהליך זה בסך של 30,000 ש"ח.
המזכירות מתבקשת להמציא עותק ההחלטה לב"כ הצדדים.
ניתנה היום, ב' ניסן תשע"ה, 22 מרץ 2015, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
23/02/2015 | החלטה על בקשה של מבקש 1 צו לא תעשה (צו מניעה) זמני | ורדה מרוז | צפייה |
22/03/2015 | החלטה על בקשה מתוקנת למתן סעדים זמניים נוספים | יעקב שפסר | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
מבקש 1 | public joint stock company alfa bank | ליפא מאיר |
משיב 1 | אלכסנדר גרנובסקי | בעז בן צור |
מבקש 1 | צבי ויליגר | גיל חגי |
מבקש 2 | יוסף ויליגר | גיל חגי |
מבקש 3 | חברת צבי ו. ושות' בע"מ | גיל חגי |
מבקש 4 | י.מ דקל החזקות והשקעות בע"מ | גיל חגי |