בפני | כב' השופטת מרים קסלסי |
המבקשים | 1. ניר יחיא 2. נ.י. ראשון בבטחון בע"מ |
ע"י ב"כ עוה"ד ש.פרנקו נגד |
המשיבה | מדינת ישראל |
בפני בקשה להשיב תפוס (שני רכבים וקטנוע) ולבטל את כל הצווים שניתנו לבקשת המשיבים במעמד צד אחד, בחשבונות הבנק של המבקשים ושל אשת המבקש.
רקע
- כנגד מבקשים 1 ו-2 עלה החשד לפיו בוצעו על ידם עבירות על חוק איסור הלבנת הון התש"ס- 2000 , (להלן: חוק איסור הלבנת הון), חוק מע"מ תשל"ו-1975 (להלן: חוק מע"מ), פקודת מס הכנסה [נוסח חדש], ועבירות על חוק העונשין תשל"ז – 1977 – קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, זיוף בנסיבות מחמירות, רישום כוזב במסמכי תאגיד וקשירת קשר לעשות פשע (להלן: "חוק העונשין")
- על פי החשד ומחומר החקירה שהצטבר הכולל גם ראיות קבילות הכוללות הודעות אחרים, מסמכים וחשבוניות, עולה כי המבקש "קנה" חשבוניות מס פיקטיביות וקיזז תשומות על פיהן, בשווי של 2,379,605 ₪ (רכיב המע"מ בלבד), כשסך העסקאות עומד על 16,178,515 מיליון ₪. כנגזרת מכך הועלמה גם הכנסה חייבת במס. כתב אישום טרם הוגש.
- המבקש מס' 1 נעצר במסגרת גילוי פרשה שכללה עשרות חשודים ולאחר מספר ימים שוחרר בתנאים מגבילים. בטרם מעצרו קיבלה המשיבה צווים שאפשרו לה להקפיא חשבונות בנקים, ולתפוס רכבים.
- מתשובות הבנקים עולה כי יתרון הזכות שנתפסו – כ 85,000 ₪ משמשות כבטוחה להלוואות שנטלו המבקשים, באופן שאין לזכות המשיבה כל סכום משמעותי, אלא בכפוף לזכויות הבנקים. המשיבה תפסה שלושה רכבים: מרצדס ששוויו על פי מחירון כ 116,000 ₪, ב.מ.וו ששוויו כ 137,000 ₪ וקטנוע ששוויו כ 18,000 ₪. על המרצדס והב.מ.וו רשומים שעבודים לטובת הבנקים אשר מהם נלקחה הלוואה או להבטחת אשראי (מש/3 ומש/4). אין בידי המשיבה כל מידע מה יחס ההלוואות לערך הרכבים, למעט הקטנוע שאינו משועבד לכל גורם שהוא. עוד הוטל צו על חשבון חב' בשם ספין דייט בע"מ, אשר המבקש מחזיק 25% ממניות החברה. באותו החשבון נתפסו 158,221.68 ₪.
טענות המבקשים:
- טענות המבקשים בתמצית הם כדלקמן:
- החזקת התפוסים יגרום נזק כלכלי כבד בלתי הפיך. הרכבים משמשים את החברה באופן פעיל לצורך הגעה למקומות והאתרים בהם החברה העוסקת בשמירה, פועלת.
- אין קשר ישיר או עקיף בין התפוסים לבין החקירה המתנהלת.
- החזקת הרכבים במגרשי המשיבה כאבן שאין לה הופכין לא מועילה למשיבה.
- המבקש אינו מציע כל חלופה כספית תמורת שחרור הרכבים וחשבונות הבנקים, למעט היתרה בח-ן חב' ספין דייט שהוא מחזיק בה ב 25%. טוען בא כוחו כי גם כך הוא מתקשה להשלים את הפקדות המזומן שתשלומם נדחה והן חלק מתנאי שחרורו.
טענות המשיבה
- טענות המשיבה בתמצית הם כדלקמן:
- החשדות כנגד המבקשים מבוססים וכתב אישום יוגש בקרוב
- היקף העסקאות הפיקטיביות גבוה.
- היקף הסכומים שנתפסו ושהם נקיים מכל זכות לא ברור ונמוך
- את הקטנוע ניתן לשחרר בכפוף לתשלום של 30% מערכו ואילו את הרכבים – על פי החלטת בית המשפט, שכן כאמור לעיל, ערכם העודף לאחר השעבוד אינו ידוע.
- את הצו בח-ן חב' ספין דייט יש להותיר בעינו.
דיון והכרעה
- אין מחלוקת כי חומר החקירה מעלה חשד סביר ומעבר לכך, לפיו העבירות אכן בוצעו על ידי המשיבים.
- הטענה כי אין קשר בין התפוס לבין העבירות צריכה להיות מוכחת על ידי המבקשת ולא די בהעלאת הטענה. כאשר מועלמים סכומים כה גבוהים, ההנחה היא שנעשה בכספים אלו כדי ליצור הכנסה נוספת ו/או לצורך רכישת נכסים נוספים.
סעיף 21 לחוק איסור הלבנת הון מאפשר חילוט של "רכוש שהושג במישרין או בעקיפין כשכר עבירה או כתוצאה מביצוע העבירה או שיועד לכך". בסעיף 3 לחוק זה מוגדר רכוש לרבות כספים ו"רכוש שהוא תמורתו של רכוש כאמור וכל רכוש שצמח או שבא מרווחי רכוש כאמור"
- הסכומים והרכוש שנתפס על ידי המשיבה, כפופים לזכויות צד ג', למעט הקטנוע ששוייו כאמור הוא 18,000 ₪. סכום זה והיתרה שבין שווי המרצדס והב.מ.וו ובין השעבוד לטובת הבנקים, אינם מהווים אפילו -5% משווי העסקאות הפיקטיביות. במצב דברים זה הסכמתה של המשיבה לשחרור הקטנוע תמורת 30% מערכו היא נדיבה למדי.
- לפיכך אני מורה כדלקמן:
- הקטנוע ישוחרר תמורת 6,000 ₪ במזומן. המשיבה תרשום (אם לא רשמה עד כה) הערה במשרד הרישוי המונעת כל דיספוזיציה בקטנוע.
- רכבי המרצדס והב.מ.וו ישוחררו כל אחד בתמורה להפקדת 10% מערכו. הסיבה לשיעור הנמוך של ההפקדה נעוץ בהיותם משועבדים לצד ג'. המשיבה תרשום דיספוזיציה לגביהם. לענין הנזק הבלתי הפיך שייגרם למבקשים אם רכבים אלו יוותרו אצל המשיבה, לא מצאתי מדוע יש להגיע לאתר שמירה ברכב מסוג מרצדס או ב.מ.וו ששווים הכולל למעלה מ 250,000 ₪!! , בין אם הם משועבדים לצד ג' במלוא ערכם ובין אם לאו.
- צווי הקפאת חשבונות הבנקים, לרבות הח-ן בבנק הפועלים ע"ש חב' ספין דייט, יוותרו בעינם. אין בכך כדי לשבש את פעילות המבקשים, שכן חשבונות העו"ש שוחררו להמשך פעילות שוטפת.
ניתנה היום, כ"ט ניסן תשע"ה, 18 אפריל 2015, בהעדר הצדדים.