טוען...

גזר דין שניתנה ע"י שרית זוכוביצקי-אורי

שרית זוכוביצקי-אורי07/09/2016

בפני

כבוד השופטת שרית זוכוביצקי-אורי

בעניין:

מדינת ישראל

המאשימה

נגד

שמואל ישראל (אחר/נוסף)

הנאשמים

גזר דין

העבירה והעבר

הנאשם הודה והורשע בעבירות של נהיגה ללא רישיון מעולם, נהיגה ללא ביטוח , שימוש בטלפון נייד תוך כדי תנועה בניגוד לסעיף 10(א) לפקודת התעבורה [נוסח חדש], התשכ"א – 1961, סעיף 2 לפקודת הביטוח רכב מנועי [נוסח חדש], התש"ל – 1970 ולתקנה 28(ב) לתקנות התעבורה, התשכ"א - 1961.

הנאשם בן 44 לא הוציא רישיון נהיגה מעולם, בעל עבר תעבורתי הכולל 6 הרשעות מתוכן 3 הרשעות בעבירה של נהיגה ללא רשיון נהיגה האחרונה משנת 2002 . הנאשם הורשע לאחרונה בשנת 2011 בעבירה של עצירה במקום המפריעה לתנועה .

לנאשם עבר פלילי רב הכולל הרשעות בעבירות שונות בתחום הרכוש, הסמים והאלימות וכן 15 הרשעות קודמות בעבירה של נהיגה ללא רישיון מעולם.

הנאשם הורשע לאחרונה בשנת 2009 בעבירות של הפרת צו של בית משפט שנועד להגן על חיי אדם, איומים, נהיגה ללא רשיון מעולם וללא ביטוח ונגזרו עליו 3 חודשי מאסר בפועל. בעבר ריצה הנאשם מאסרים ממושכים.

לחובת הנאשם 18 הרשעות בעבירה של נהיגה ללא רשיון מעולם אחרונה משנת 2009.

טיעונים לעונש

בשל חומרת העבירה ומספר הפעמים הרב בהם הורשע בעבירה זהה מבקשת המאשימה להשית על הנאשם מאסר בפועל שלא יפחת משנה, מאסר על תנאי שלא יפחת מ- 18 חודשים למשך 3 שנים, פסילה מלהוציא רשיון למשך 4 שנים, קנס מינימאלי מתוך התחשבות במצבו הכלכלי והתחייבות כספית שלא תפחת מ- 20,000 ₪ .

לטענת המאשימה באמצעות הענישה יש להעביר לנאשם מסר ברור כי נהיגה ללא רשיון אינה המלצה אלא חובה וכי חיי אדם אינם הפקר.

עמדת המאשימה היא כי מתחם הענישה בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה נע בין 15 יום מאסר בפועל ועד 18 חודשי מאסר בנוסף ליתר רכיבי הענישה.

ב"כ המאשימה הפנה לפסק הדין רע"פ 665/11 מדינת ישראל נ' אבו עמר שבו נגזרו על נאשם שנהג ללא רשיון מעולם שנת מאסר.

ב"כ הנאשם טען כי למרות הרשעותיו הקודמות של הנאשם בעבירה של נהיגה ללא רשיון יש למקמו בתחתית מתחם הענישה וזאת בשל העובדה שמדובר בהרשעות ישנות.

הרשעתו האחרונה של הנאשם היא משנת 2009, לפני כ-7 שנים, שתי הרשעות נוספות משנת 2002 ומשנת 2001 וכל היתר משנות ה- 90 המוקדמות.

ב"כ הנאשם בקש להימנע מהטל מאסר בפועל על הנאשם שלטענתו עלול להשיב אותו שנות דור אחורה ולהחזירו לפשע. לדבריו מדובר בנאשם שהשתקם, התחתן עם אישה נורמטיבית ועובדת והביא שני ילדים. לדבריו מדובר במעידה חד-פעמית ובמעשה חד פעמי של נסיעה למכולת.

ב"כ הנאשם ביקש להסתפק בחודש המעצר שריצה הנאשם .

לטענת הנאשם לא יכול להוציא רישיון נהיגה בשל חובותיו להוצל"פ.

הנאשם הביע חרטה על מעשיו אך טען שמעולם לא הודה בביצוע עבירות של נהיגה ללא רשיון.

על פי חוות דעת הממונה על עבודות השירות הנאשם מתאים לריצוי מאסר בעבודות שירות.

תסקיר המעצר

בדיון הפנה ב"כ הנאשם לתסקיר המעצר על מנת להסביר את הרקע של הנאשם ונסיבותיו האישיות.

על פי התסקיר, הנאשם חבר בעבר לחברה שולית בשל קושי למצוא מודל לחיקוי בתוך משפחתו ועד היום ניכר כי הוא עודו בעל דימוי עצמי נמוך ואישיות ילדותית ולא הצליח להשתלב בטיפול.

עם זאת אשתו, לה הוא נשוי מזה 17 שנה, מהווה דמות יציבה הממתנת את התנהלותו הבעייתית וכי הוא מצליח לשמור על שגרה יציבה וקבועה תוך דאגה לפרנסת משפחתו. על פי התרשמות שירות המבחן חלה אצל הנאשם התמתנות בביצוע עבירות.

שירות המבחן העריך את הסיכון להישנות העבירות כבינונית.

חומרת העבירה ומתחם הענישה

מי שנוהג ללא רישיון נהיגה מעולם מהווה סכנה ממשית ומוחשית לעוברי הדרך, שכן לא הוכשר ולא הוסמך לנהיגה מעולם ונוהג בכלי תחבורה שעלול ברגע להפוך לכלי משחית כנגד כל הסובבים אותו והוגדר על ידי בית המשפט העליון כ"איום נע" (רע"פ 3149/11 רסאם נ' מדינת ישראל, לא פורסם (מיום 15.5.11).

מי שנוהג כך ועובר אגב כך עבירה נוספת כדוגמת שימוש בטלפון נייד תוך כדי נהיגה, מוסיף חטא על פשע ומסכן במידה רבה אף יותר את עוברי הדרך.

בעפ"ת(י-ם) 10251-11-14 רווידי נ' מדינת ישראל, לא פורסם (מיום 31.5.15) נדון ערעורו של נאשם שהורשע בעבירות של נהיגה ללא רשיון מעולם, נהיגה ברשלנות, נהיגה בשכרות ונהיגה ללא ביטוח, ונדון ל 5 חודשי מאסר בעבודות שירות, קנס בסך 1000 ₪, פסילה של 36 חודשים ו-3 חודשי מאסר על תנאי ל- 3 שנים. בערעור הומתק עונשו ל- 45 ימי מאסר בפועל ול- 30 חודשי פסילה בלבד. ההקלה בעונש ניתנה בשל גילו הצעיר של הנאשם, העדר עבר תעבורתי, רמת השכרות הנמוכה ומשלא הוכח שסיכן מאן דהוא בנהיגתו.

בעפ"ת (ב"ש) 22585-11-12 מדינת ישראל נ' אשורוב, לא פורסם (מיום 3.12.12), נדון ערעורו על נאשם שהורשע בעבירה של נהיגה ללא רשיון מעולם וללא ביטוח כשאין לו עבר תעבורתי.

על הנאשם נגזרו 15 ימי מאסר בפועל, שמונה חודשי פסילה, קנס ופסילה על תנאי, בית המשפט המחוזי קבל את הערעור ובטל את רכיב המאסר בפועל.

לעמדת כב' השופטת חיימוביץ מתחם הענישה בגין עבירה של נהיגה ללא רשיון אינו מתחיל במאסר בפועל אלא במאסר מותנה והכל תלוי בנסיבות המקרה וכדבריה:

"לטעמי, גם על פי הפסיקה המקובלת בה עיינתי, מתחם העונש ההולם בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה , אינו מתחיל במאסר בפועל, אלא הוא נע בין מאסר מותנה לבין מאסר בפועל למשך מספר חודשים ואף שנה, בהתאם לנסיבות העבירה.

נסיבות אלה, דהיינו, העדר עבר תעבורתי, הודיה מהירה, ביחד עם נהיגה על רכב קל, מעמידות את העבירה ברף הנמוך של מתחם העונש ההולם. אילו הייתי מקבלת את גישת בית משפט קמא, הרי שמכן נסיבות העניין הן הקלות ביותר האפשריות. כאמור איני סבורה כך".

בעפ"ת (י-ם) 8013/13 מדינת ישראל נ' בנימיני לא פורסם (מיום 4.9.12), נדון ערעורו של נאשם בן 19 שנהג בקטנוע ללא רשיון מעולם והושתו עליו חודש מאסר על תנאי, פסילת רשיון למשך 89 יום ,פסילה על תנאי וקנס בסך 1000 ₪. בית המשפט המחוזי קבל את ערעור המדינה על קולת העונש באופן חלקי והאריך את תקופת הפסילה ב- 90 ימים נוספים.

בעפ"ת (י-ם) 37090-05-10 עודה נ' מדינת ישראל, לא פורסם (מיום 7.7.10) נדון ערעורו של נאשם שהורשע 7 פעמים בנהיגה ללא רשיון מעולם, ללא פוליסת ביטוח ושימוש ברשיון נהיגה במרמה. לנאשם הרשעות קודמות בעבירות דומות בגינן ריצה עונש מאסר ו עבר פלילי. על הנאשם נגזרו 18 חודשי מאסר בפועל, ו- 9 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים. הערעור על חומרת העונש נדחה בשל הרצידיביזם המובהק של הנאשם.

בעפ"ת (י-ם) 3655-12-11 שאער נ' מדינת ישראל, לא פורסם (מיום 24.1.12) נדון ערעורו של נאשם שהורשע בשתי עבירות של נהיגה כשרישיון הנהיגה פקע לפני 8 שנים ונגזרו עליו 5 חודשי מאסר בפועל, פסילת רשיון נהיגה למשך 6 חודשים, מאסר על תנאי למשך שנה ופסילה על תנאי. בית המשפט דחה את הערעור בשל עברו המכביד ביותר של הנאשם אשר לחובתו 19 הרשעות קודמות בעבירה של נהיגה כשרשיון הנהיגה פקע אשר בגין חלקן אף היה תלוי ועומד עונש מאסר על תנאי בר הפעלה

שהופעל.

בת"ד (י-ם) 1242-03-12 מדינת ישראל נ' ויגדרוביץ, לא פורסם (מיום 9.9.13), הורשע נאשם ללא עבר תעבורתי בעל נסיבות חיים קשות שנהג ללא רשיון מעולם וגרם לתאונת דרכים למאסר של חודש ימים בעבודות שירות, מאסר על תנאי של חודשיים לשלוש שנים ופסילה של 15 חודש.

בפל"א 2896-07-14 מדינת ישראל נ' גנאם, לא פורסם (מיום 28.7.14), הורשע נאשם שלחובתו שתי הרשעות קודמות בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה מעולם, בעבירות של נהיגה ללא רישיון מעולם, ללא ביטוח ותוך שימוש בטלפון הנייד ללא דיבורית . בהתאם להסדר טיעון נגזרו עלן הנאשם 6 חודשי מאסר בפועל, מאסר על תנאי של 7 חודשים, פסילה בפועל ל- 18 חודשים, פסילה על תנאי של 12 חודשים למשך 3 שנים והתחייבות בסך 10,000 ₪.

בתתע"א (ב"ש) 3725-02-14 מדינת ישראל נ' סמאחה, לא פורסם (מיום 26.4.15) הורשע נאשם צעיר כבן גילו של הנאשם בתיק זה שנסיבות חייו קשות אשר לחובתו הרשעה בעבירה זהה שבוצעה מספר חודשים קודם לכן בעבירה של נהיגה ללא רשיון מעולם . לאור מבנה האישיות הייחודי של הנאשם כדברי בית המשפט, נגזר דינו לקולא – ל- 5 חודשי מאסר על תנאי, 24 חודשי פסילה, התחייבות כספית וקנס נמוך.

בפ"ל (י-ם) 2136-11-13 מדינת ישראל נ' עוויסאת, לא פורסם (מיום 5.2.15). הורשע נאשם בן 20 שהורשע בהיותו קטין בעבירה זהה עבירה בעבירה של נהיגה ללא רשיון נהיגה . על הנאשם נגזרו 30 ימי מאסר בפועל, פסילה ל- 11 חודשים ו- 4 חודשי מאסר על תנאי.

בתת"ע (י-ם) 7060-08-13 מדינת ישראל נ' צפאא, לא פורסם (מיום 5.12.13), הורשעה נאשמת אם חד הורית ללא עבר תעבורתי קודם, שעברה בהצלחה מבחן תיאוריה בנהיגה בעבירה של נהיגה ללא רשיון מעולם וללא ביטוח. על הנאשמת נגזרו קנס בסך 800 ₪, פסילה ל- 3 חודשים ופסילה על תנאי של 3 חודשים ל- 3 שנים.

בתת"ע (פ"ת) 8467-03-11 מדינת ישראל נ' אבשייב, לא פורסם (מיום 3.9.12) הורשע נאשם בעבירות של נהיגה ללא רשיון מעולם, כשרשיון הרכב פקע וללא ביטוח תקף. לנאשם עבר תעבורתי המכביד הכולל 4 הרשעות בעבירה של נהיגה ללא רשיון וכן עבר פלילי עשיר. בגזר הדין הובאו בחשבון נסיבות חיים בעייתיות של הנאשם והטענה כי פתח בדף חדש בחייו והושתו עליו 3 חודשי מאסר בעבודות שירות, 8 חודשי מאסר על תנאי, פסילה למשך 5 חודשים תוך הפעלת פסילה על תנאי, פסילה על תנאי וקנס של 2500 ₪.

מהמקובץ עולה כי מתחם הענישה בעבירות בהן הורשע הנאשם נע בין מאסר על תנאי בנסיבות מקלות, ללא עבר או בהתקיים נסיבות מיוחדות לבין מאסר בפועל בעבודות שירות עובר למאסר בפועל עד למעלה משנה כאשר מדובר בנסיבות חמורות או ברצידיביזם, פסילה ארוכה בפועל, פסילה על תנאי, קנס והתחייבות כספית.

העונש המתאים לנאשם

לאחר שבחנתי את חומרת העבירות ועברו התעבורתי של הנאשם מצאתי למקמו ברף הבינוני של מתחם הענישה.

הענישה היא לעולם אינדיווידואלית, ואף לאחר תיקון 113 לחוק העונשין שומה על בית המשפט להניח לצד מתחם הענישה המקובל את המקרה האינדיווידואלי שבפניו ולשקול את העונש המתאים לנאשם בהתאם לנסיבותיו האישיות, עברו ונסיבות ביצוע העבירה.

לקולה התחשבתי בהודאת הנאשם, בכך שהרשעותיו בעבירות זהות רחוקות יחסית ובתהליך השיקומי שעבר לפי שירות המבחן.

לחומרה הבאתי בחשבון את ריבוי ההרשעות בעבירה זהה ובעובדה כי מדובר בפעם ה-19 בה נהג הנאשם ללא רישיון, את התרשמותי כי הנאשם לא הפנים את חומרת העבירה והסיכון הטמון בה ואת העובדה שלעבירה הנהיגה ללא רישיון נוספה עבירה של שימוש בטלפון ללא דיבורית.

מעיון בהרשעותיו של הנאשם וכן מהתסקיר עולה כי הנאשם עבר תהליך של שינוי, אך לא מדובר בהפסקה מוחלטת של התנהלות עבריינית אלא כדברי שירות המבחן "בהתמתנות בביצוע עבירות" .

אני סבורה כי מחד יש מקום לתמוך בנאשם לבל ישוב למעגל העבריינות, ומאידך יש להבהיר לו באופן חד משמעי את חומרת מעשיו וכי אם ישוב ויבצעם צפוי הוא לעונש מאסר ממשי וארוך.

בהתאם לכך ולאחר ששקלתי את נסיבותיו האישיות של הנאשם אני סבורה כי יש מקום להשית על הנאשם עונש מוחשי של מאסר בעבודות שירות לצד ענישה מרתיעה בדמות מאסר על תנאי ארוך, והתחייבות כספית משמעותית. לנוכח מצבו הכלכלי של הנאשם נמנעתי ולהשית עליו קנס.

לאור האמור אני דנה את הנאשם לעונשים הבאים:

1. מאסר למשך 5 חודשים. לצורך קביעת תקופת המאסר הבאתי בחשבון את תקופת מעצרו כך שאין לקזזה מתקופת המעצר.

המאסר ירוצה בדרך של עבודות שירות בהתאם להמלצת הממונה.

על הנאשם להתייצב ביום 22.2.17 עד לשעה 08:00 בבוקר, בפני הממונה על עבודות שירות במפקדת מחוז דרום, יחידת עבודות שירות, ליד כלא באר שבע (קו אוטובוס 46 מתחנה מרכזית ב"ש), לצורך קליטה והצבה.

תשומת לב הנאשם שעליו לבצע כל העבודות המוטלות עליו במסגרת עבודות השירות עפ"י הנחיות שתינתנה לו מעת לעת ע"י הממונה במקום. כל הפרה של עבודות שירות תגרום להפסקה מיידית של עבודות השירות ולריצוי עונש מאסר בפועל.

2. מאסר למשך 10 חודשים וזאת על תנאי למשך 3 שנים.

התנאי הוא שלא ינהג בפסילה או ללא רישיון נהיגה מעולם או שאינו בתוקף מעל 6 חודשים או ללא רשיון נהיגה מתאים לסוג הרכב.

3. פסילת רשיון נהיגה למשך 20 חודשים שתחל מהיום, אין צורך בהפקדה.

4. פסילה למשך 12 חודשים וזאת על תנאי למשך 3 שנים והתנאי הוא שלא ינהג בזמן פסילה או ללא רשיון נהיגה מעולם או בתוקף מעל 6 חודשים או ללא רשיון נהיגה מתאים לסוג רכב.

5. התחייבות בסך של 10,000 ₪ לפיה ימנע מלבצע עבירות בניגוד לסעיף 10א לפקודת התעבורה (למעט נהיגה ברשיון שפקע פחות מ- 6 חודשים) או נהיגה בפסילה למשך 3 שנים. לא יחתום הנאשם היום על התחייבות ייאסר למשך 20 יום.

הודעה לנוכחים הזכות לערער על גזר הדין תוך 45 יום.

ניתן היום, ד' באלול ד' אלול תשע"ו, 07 ספטמבר 2016, בנוכחות הצדדים.

החלטות נוספות בתיק
תאריך כותרת שופט צפייה
07/09/2016 גזר דין שניתנה ע"י שרית זוכוביצקי-אורי שרית זוכוביצקי-אורי צפייה
07/09/2016 הוראה לאחר להגיש הרשאה שרית זוכוביצקי-אורי לא זמין
31/01/2018 החלטה שניתנה ע"י שרית זוכוביצקי-אורי שרית זוכוביצקי-אורי צפייה
צדדים בהליך
תפקיד שם בא כוח
מאשימה 1 מדינת ישראל גלעד יששכר משולם
נאשם 1 שמואל ישראל (אחר/נוסף) אשרף חסן