12 ינואר 2020
לפני: | ||
כב' השופטת מיכל פריימן נציגת ציבור (עובדים) גב' חוה טרטקובסקי-שמשי נציג ציבור (מעסיקים) מר יעקב זיגדון | ||
התובע | אמיל סמעאן ע"י ב"כ עו"ד סמואל דכואר | |
- | ||
הנתבעת | חברת מובילי תפן והגליל (1987) בע"מ ע"י ב"כ עו"ד אפרת אומיאל-פדידה |
פסק דין |
מה שכר היסוד של התובע?
לטענת התובע, שכר היסוד מורכב משכר המינימום ורכיבים נוספים שהופיעו בתלוש השכר והמהווים חלק משכרו.
לטענת הנתבעת, שכר היסוד של התובע הוא שכר המינימום החודשי ששולם לו בכל מקרה ואף אם עבד פחות מ-8 שעות עבודה ליום.
ביחס לרכיבים הנוספים שהשתלמו לתובע, הנתבעת טענה כי רכיבים אלו השתנו מחודש לחודש, בהתאם לעבודה נוספת שבוצעה בפועל, ועל כן אין לראות בהם כחלק מהשכר הרגיל.
כן הודה שקיבל 30 ₪ נוספים למשמרת הסעות מפעלים בשעה 18:00 עד 19:00 שנרשם בתלוש כ-"לילה".
כשהיה יוצא לטיולים היה מקבל את שכר המינימום ובנוסף תשלום שכונה "טיול קצר", "טיול ארוך" או "טיול בינוני".
עבור עבודה בשבת היה מקבל סכום גלובלי של 250 ובהמשך 300 ₪ לכל שבת. כן קיבל תוספת עבור לינה בטיולים ארוכים.
בשורה זו הופיע מידי חודש סכום שהיה שכר המינימום החודשי, נכון לאותו מועד.
כן הופיעו בתלוש רכיבים נוספים – טיול בינוני, טיול ארוך, עבודה נוספת, לילה, שבת, וכו'.
הרכיבים הנוספים השתנו ולא הוספו באופן קבוע.
לדוגמא, בחודש 9.2012 שולם לתובע רכיב עבודה נוספת בסך 450 ₪, טיול בינוני בסך 240 ₪ וכן שולמו לו רכיבים נוספים. לעומת זאת, בחודש שאחרי - 10.2012 – שולם לו רכיב 'עבודה נוספת' בסך 500 ₪, ולא שולמה, למשל, תוספת טיול בינוני.
וכך בכל חודש וחודש – הסכומים ששולמו בכל רכיב השתנו.
תוספות אלו נגזרו מהשינויים בעבודה בפועל.
שוכנענו, כי רכיב עבודה נוספת, כמו גם יתר הרכיבים – לא היה קבוע, ושולם בהתאם לעבודה נוספת בפועל. השאלה אם קיבל התובע את מלוא המגיע לו עבור אותן שעות נוספות הינה שאלה נפרדת בה נדון בהמשך.
אשר על כן, אנו קובעים כי שכר היסוד של התובע יעמוד על שכר המינימום החודשי, וזכויותיו תיקבענה בהתאם לשכר זה.
התביעה להפרשי שכר עבודה בגין עבודה בשעות נוספות ושבת
סעיף 26ב לחוק הגנת השכר, תשי"ח-1958 (להלן: חוק הגנת השכר), קובע כי במקרה שבו שנויות במחלוקת שעות עבודה שבעדן נתבע השכר, תהא חובת ההוכחה על המעסיק שהעובד לא עמד לרשות העבודה, אם הוא לא הציג רישומי נוכחות מתוך פנקס שעות העבודה, ככל שהוא חייב לנהלו.
הנתבעת הגישה דו"ח 'רישום עבודה', שציין את כמות שעות העבודה של התובע בכל יום, בהתאם לדו"ח הנסיעות. אלא שהדו"ח אינו מפרט את שעת התחלה וסיום העבודה, אלא מצוין בו כי התובע עבד 8 שעות ביום, כאשר לגבי חלק מהימים יש שעות נוספות. כן מפרט הדו"ח את השבתות שבהן עבד התובע, וימים שקיבל עבורם רכיב 'לינה'.
לא ניתן ללמוד מדו"ח זה מה היו שעות העבודה בפועל של התובע ואין בו כדי להוות פנקס שעות עבודה.
הנתבעת חולקת על התחשיב וכן טוענת, כי יש להפחית הפסקות שהיו לתובע באמצע יום עבודתו, בין סידור נסיעות אחד לשני, כאשר בזמן זה היה חופשי לעשות כרצונו והלך לביתו.
הנתבעת טענה כי בזמן ההפסקה התובע היה פנוי לעשות כרצונו, לא היה עליו להיות בכוננות, המשרד עצמו היה קטן ולא ייתכן שכל הנהגים שהו במשרד בזמן ההפסקה שבין הנסיעות.
הנתבעת ערכה תחשיב מטעמה על פיו התובע קיבל למעלה מ-17,000 ₪ מעבר למה שהיה מגיע לו.
לנוכח כל אלה, טענה הנתבעת, יש לדחות את טענות התובע ביחס להפרשי שכר עבודה בשעות נוספות ובשבתות.
יחד עם זאת בדיון הראשון שנערך בתיק בפני כב' השופטת רימון-קפלן, ציין התובע:
"אם באמצע היום רציתי לחזור הביתה, הייתי צריך להחנות את האוטובוס בצומת חוסן שזו צומת מרכזית, הייתי עולה הביתה בטרמפים, או שאשתי הייתה לוקחת אותי, והייתי חוזר בכוחות עצמי".
לעומת זאת, בחקירה הנגדית, התובע העיד שהיה יושב במשרד ומחכה לעבודה, ולא היה חוזר לביתו בהפסקה (עמ' 11-12 לפרוטוקול).
הנתבעת הודתה כי שילמה לתובע שכר מינימום חודשי מלא, כשעבור כל יום שולם שכר מלא עבור 8 שעות עבודה רגילות, בין אם עבד התובע את מלוא השעות ובין אם לאו.
הנתבעת לא קיזזה זמני הפסקות ומשעבד התובע בשעות נוספות או עשה סבב הסעות למפעלים אחה"צ אף שילמה לו בגין כך תוספת תשלום, בין אם השלים קודם לכן 8 שעות עבודה, בין אם לאו.
בע"ע (ארצי ) 24946-09-14 ריאן זינאת - איי אס אס אשמורת בע"מ (פורסם בנבו, 04.08.2016) קבע בית הדין הארצי כי :
" ...נוכח העובדה שלא הוכח כי התשלום בעד ההפסקות נבע מטעות, הרי שהמשיבה אינה זכאית, לאחר סיום העבודה, כתגובה להגשת תביעה נגדה לתשלום זכויות אחרות המגיעות למערערת על פי החוק, לטעון כי היא זכאית לקיזוז תשלומים ששולמו למערערת מעבר למגיע על פי הדין במהלך תקופת העבודה. לעניין זה יפים דבריו של בית הדין האזורי בירושלים בתב"ע נא/296–35 --- סוף עמוד 5 --- אשר צוטטו בהסכמה על ידי בית הדין הארצי לעבודה בדב"ע (ארצי) נד/48–3 אבירם מזרה - ענת ימין (2.5.94): "מעביד איננו יכול, מחד לשלם לעובד שכר מלא גם אם הוא מאחר, ומאידך לשמור את הזכות לנכות, בשלב מאוחר יותר את האיחורים (פרט למקרים שהוא הודיע על כך במפורש בעת התשלום). ובהעדר הודעה כזאת, יש לראות את המעביד כמי שמוותר על הזכות לנכות בגין היעדרות, בין אם מדובר באיחורים ובין אם מדובר בחיסורים. דין דומה הוא לתשלום מלא לימי מחלה מעבר למתחייב מהוראות חוק דמי מחלה, תשל"ו – 1976." השוו: ע"ע (ארצי) 1260/00 מרקוביץ אברהם - אקורד הנדסה בע"מ, (5.8.02)."
אשר על כן, אין להפחית בענייננו את זמני ההפסקה (שאף לא תועדו בהיעדר פנקס שעות עבודה) משעות עבודתו של התובע.
השעות הנוספות יחושבו, על דרך האומדן, כך, ששני שלישים מהשעות יחושבו על בסיס שכר שעתי בשיעור של 125% ושליש מהשעות על בסיס שכר שעתי בשיעור 150%.
תחילה נתייחס לשכר המגיע בגין שעות העבודה בימי החול ובהמשך לשעות העבודה בשבת, ומהסך הכולל שיתקבל יופחתו הסכומים ששולמו לתובע מידי חודש עבור עבודה בשעות נוספות ובשבת, כפי שהודה, וכפי שקבענו לעיל בעניין קביעת השכר הרגיל של התובע.
על פי חישוב זה, זכאי היה התובע לשכר בסך 100,462 ₪.
שכר בגין עבודה במנוחה השבועית
התובע אינו מסביר מדוע זכאי הוא לשני ימי מנוחה שבועית ולשכר מוגדל בשיעור 150% עבור יומיים בשבוע.
התובע לא התייחס בתצהירו כלל לשאלה, מהו יום המנוחה השבועית שלו או לטענה, כי יום המנוחה השבועית שלו הוא יום ראשון ולא שבת, בניגוד להתנהלות הצדדים משך כל תקופת העבודה בת כ-25 שנה.
גם בפניותיו לנתבעת טרם התפטרותו וטרם הגשת התביעה לא הלין התובע כי יום המנוחה השבועית שלו הוא יום ראשון, ואף בתצהירו לא הצהיר כי יום המנוחה לגביו הוא יום ראשון או שכך ביקש או שכך סוכם בין הצדדים.
הנתבעת טענה מנגד, כי הוא הועסק בשבתות או 4-5 שעות או 8 שעות, בהתאם לסוג הנסיעה שערך.
"לשאלת בית הדין: כמה שעות הייתי עובד בשבת - אני משיב שאם זה המשיחים אז הייתי עובד משעה 08:00 עד 16:00 או 17:00. ואם היה מדובר בתחרות סיף או דברים אחרים כגון עולים חדשים שהיו הולכים לטייל במקומות בטבריה ובים המלח ועוד, אז הייתי מסיים מאוחר מאוד, בסביבות 21:00 או 22:00. היו כאלה שהיו מסיימים בשעה 19:00. את הסיף הייתי מתחיל בשעה 05:30 או בשעה 06:00. ועם העולים החדשים הייתי מתחיל בסביבות השעה 07:30-08:00".
עדות זו אינה מתיישבת עם תצהירו שבו הוא ציין שעבד 10-12 שעות בכל שבת.
אנו קובעים איפוא, על דרך ההערכה, כי בשבתות עבד התובע בממוצע 10 שעות.
בהתבסס על תחשיב התובע (נספח 12 לתצהיר) המבוסס על דו"ח הפעילות לנהג, המוסכם, התובע הועסק 126 שבתות במשך כל תקופת התביעה. אשר על כן, יש לחשב את שכרו בשבת באופן הבא:
עבור 8 שעות העבודה הראשונות בשבת זכאי התובע לשכר שכר שעתי של 150% ועבור השעתיים הנוספות זכאי הוא לשכר לפי תעריף של 175% משכר הבסיס.
(ס' 17(א)(1) לחוק שעות עבודה ומנוחה, התשי"א-1951; ע"ע (ארצי) 300175/97 דניאל כהן נ' עיריית נהריה, מיום 30.10.2001, וכן ע"ע (ארצי) 305/05 אשר מאיר נ' החברה להגנת הטבע, מיום 1.2.2007).
(ויצוין, התובע ביסס תחשיביו לגמול שעות נוספות על חישוב יומי בלבד, ולא על חישוב שבועי).
להלן חישוב השכר המגיע בגין שעות העבודה בשבת:
הסכומים ששולמו מפורטים בטבלה הבאה:
התביעה לתשלום שעות עבודה בחג
טענת התובע כי עבד בחגים נטענה בעלמא, וללא שפורט באיזה חגים, ומתי חלו. אשר על כן התביעה ברכיב זה נדחית.
התביעה לפיצויי פיטורים
"עובד המבקש להוכיח זכאותו לפיצויי פיטורים מכוח סעיף 11(א) לחוק פיצויי פיטורים, צריך לעמוד בשלושה תנאים: ראשית, עליו להוכיח כי אכן הייתה "הרעה מוחשית בתנאי העבודה" או "נסיבות אחרות שביחסי עבודה לגבי אותו העובד שבהן אין לדרוש ממנו כי ימשיך בעבודתו"; שנית, עליו להוכיח כי התפטר בשל כך ולא מטעם אחר, דהיינו, עליו להוכיח קיומו של קשר סיבתי בין ההתפטרות לבין ההרעה או הנסיבות הללו; שלישית, עליו להוכיח כי נתן התראה סבירה למעביד על כוונתו להתפטר והזדמנות נאותה לתקן את ההרעה או את הנסיבות ככל שהיא ניתנת לתיקון. לתנאי השלישי קיים חריג, לפיו אי מתן התראה לא ישלול את הזכות לתשלום פיצויי פיטורים כאשר ברור כי המעביד אינו יכול או אינו מתכוון לפעול לתיקון ההרעה המוחשית או הנסיבות, או במקרים בהם תנאי עבודתו של העובד נחותים מתנאי העבודה על פי הוראות החוק במידה ניכרת. [דב"ע (ארצי) שנ/10 - 3 כהן – הלר פיסול ותכשיטים בע"מ, [פורסם בנבו] פד"ע כא 238; ע"ע (ארצי) 354/07 אחים אוזן-חברה לבנייה פיתוח וייזום בע"מ – ולי טקין ואח', [פורסם בנבו] ניתן ביום 27.1.2012 וההפניות שם]".
(ע"ע (ארצי) 60018-12-14 יורדאו אסמארה נ' שאען אחזקות בע"מ, מיום 29.9.16).
משכך, קמה לתובע הזכות להתפטר בדין מפוטר, בתנאים שקבעה הפסיקה – הוכח שהייתה הרעה, הוכח קשר סיבתי בין ההתרעה לבין העזיבה, וניתנה הודעה למעסיק ואפשרות לתקן.
לנוכח קביעותינו לעיל ביחס לאי תשלום שעות נוספות ולתשלום החסר בגין עבודת התובע בימי שבת, הוכח שהתקיימו נסיבות אחרות ביחסי עבודה שאין לדרוש בהן שהעובד ימשיך בעבודתו.
טענת הנתבעת כי התובע ביקש מכתב פיטורים בשביל להונות את הביטוח הלאומי – לא הוכחה.
גם התנאי השלישי מתקיים שכן התובע התריע בפני הנתבעת על כוונתו לעזוב באם לא יתוקנו הליקויים שעליהם הצביע במכתביו.
אמנם כבר לאחר 10 ימים מיום מכתבו הראשון, ובטרם קיבל תשובה לגוף טענותיו מהנתבעת, הודיע התובע על כך שהוא ממש את 'איומו' ומתפטר בדין מפוטר, וייתכן שיש בכך כדי לראות שכוונתו הראשונית של התובע הייתה להתפטר. אולם, במכתב שלאחר מכן, הודיע התובע כי יחזור בו מהתפטרותו באם יתוקנו הליקויים. הליקויים לא תוקנו, והנתבעת קיבלה את התפטרות התובע.
שכר היסוד האחרון של התובע הוא 4,300 ₪, ותקופת עבודתו – 24.83 שנים. משכך, הוא זכאי לפיצויי פיטורים בסך של 106,769 ₪.
בקופת הפיצויים שעל שם התובע בחברת מגדל צבור סך של 72,132 ₪ (נספח 8 לתצהיר התובע).
משכך, זכאי התובע לשחרור הפיצויים הצבורים בחברת מגדל ועל הנתבעת ליתן לתובע טופס מתאים לשחרור כספים אלה, וכן לשלם לו סך של 34,637 ₪ נוספים כהשלמת פיצויי פיטורים.
הסכום יישא ריבית והצמדה מיום 19.1.2014 ועד ליום התשלום בפועל.
סיכום
על הנתבעת למסור לתובע מכתב לשחרור מלוא הכספים הצבורים בחברת מגדל, פיצויים ותגמולים, ואת הטפסים הנדרשים לצורך כך, תוך 15 יום וכן עליה לשלם לתובע את הסכומים כדלקמן:
כן תשלם הנתבעת לתובע הוצאות משפט בסך של 2000 ₪ ושכ"ט עו"ד בסך של 6,500 ₪ אשר ישולמו תוך 30 יום מקבלת פסק הדין שאם לא כן יישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום מתן פסק הדין ועד למועד התשלום בפועל.
בפסיקת סך זה התחשבנו בפער הניכר שבין הסכומים שנתבעו מלכתחילה (523,522 ₪) והסך שנפסק בפועל כאמור לעיל.
ניתן היום, ט"ו טבת תש"פ, (12 ינואר 2020), בהעדר הצדדים ויישלח אליהם.
גב' חוה טרטקובסקי שמשי נציגת עובדים | מיכל פריימן שופטת | מר יעקב זיגדון נציג מעסיקים |
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
12/01/2020 | פסק דין שניתנה ע"י מיכל פריימן | מיכל פריימן | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | אמיל סמעאן | סמואל דכואר |
נתבע 1 | חברת מובילי תפן והגליל (1987) בע"מ | אפרת אומיאל פדידה |