05 ספטמבר 2018
לפני: | ||
כב' השופטת אופירה דגן-טוכמכר נציג ציבור (עובדים) מר איתן סלע נציג ציבור (מעסיקים) גב' ורדינה יריב | ||
התובעת | טלי תורגמן ע"י ב"כ: עו"ד א. שאבי | |
- | ||
הנתבעת | רייצ'ל קלינק בע"מ ע"י ב"כ: עו"ד ש. ארז |
פסק דין |
העובדות לענייננו:
התובעת טוענת כי בשיחה זו, שהתקיימה לטענתה גם בנוכחות רוז, הודיעה להן על הריונה (טענה שמוכחשת על ידי הנתבעת).
הנתבעת טוענת כי זאת נעשה בשיחת טלפון בסוף היום השני לעבודתה של התובעת (סע' 12 לסיכומי הנתבעת), ואילו התובעת טוענת כי התייצבה כרגיל ליום השלישי בעבודתה (3.2.16) ורוז הודיעה לה כבר בתחילת היום כי היא ורייצ'ל הגיעו להחלטה שלוח הזמנים של התובעת לא מתאים ולכן היא מפוטרת.
מנגד, הנתבעת טוענת כי רק לאחר שנודע לתובעת על סיום העסקתה, היא הודיעה על הריונה. לטענתה, התובעת פוטרה שכן לא התאימה לדרישות התפקיד מבחינת שעות העבודה הנדרשות.
דיון והכרעה:
נסיבות סיום עבודתה של התובעת:
לטענתה, ביום 3.2.16 (היום השלישי לעבודתה) הגיעה לעבודה כרגיל, וכבר בתחילת היום הודיעה לה רוז כי היא ורייצ'ל הגיעו להחלטה שלוח הזמנים שלה לא מתאים לנתבעת ולכן היא מפוטרת. לטענתה, זו הייתה הפעם הראשונה שהעלו בפניה טענה כזו, שכן התחילה לעבוד כאשר מסגרת השעות שלה לעבודה הייתה ידועה וברורה. לטענתה, לאחר שהבהירה זאת לרוז, זו השיבה לה כי היא נדרשת להתייעץ עם היועץ הפיננסי של הנתבעת.
לטענתה, למחרת, שלחה לה רוז מסרון למכשיר הנייד כי היא אינה מתאימה להשתבץ במערכת.
"יום לאחר שהתחלתי את עבודתי בנתבעת, פנו אליי המנהלת רוז וגב' רייצ'ל , בעלת החברה, והזמינו אותי לשיחה. רוז ורייצ'ל פתחו את השיחה בכך שהן מרוצות מעבודתי ורואות בי פוטנציאל רב לאור ניסיון העבודה שלי, והציעו לי לנהל את מרכז הטיפולים. השתיים המשיכו וציינו כי יתגמלו אותי בשכר גבוה יותר, כמקובל במשרות כאלה. כך לדוגמא, במקום העבודה הקודם שלי, בו עבדתי כמנהלת ספא, שכרי עמד על 9000 ₪ ברוטו בתוספת עמלות של כ-500 ₪ בחודש. עם זאת, לא סיכמנו באופן סופי את העניין, אלא רק דיברנו על תכניות לעתיד.
...
בהמשך השיחה ומתוך הגינות, ציינתי כי אני מצויה בשבוע ה-19 להריון. נראה כי הדבר 'תפס' את השתיים לא מוכנות והשיחה הסתיימה בכך שהן אמרו לי כי הן צריכות 'לחשוב על כך'.
"למען הסר ספק, לא הוצעה לתובעת כל הצעה לגבי תפקיד בכיר יותר. כן עלתה במהלך שיחה ביננו האפשרות להתקדם בנתבעת למשרה ניהולית אולם השיחה כאמור הייתה בגדר תאוריה בלבד ולא הוצעה לתובעת כל הצעה קונקרטית בשל תקופת עבודתה הקצרה".
עוד העידה רייצ'ל בתצהירה, כי התובעת הודיעה על הריונה רק לאחר שנודע לה על סיום העסקתה:
"רק לאחר שנודע לתובעת על סיום העסקתה, היא הודיעה לי כי הינה בהריון, דבר שכלל לא השפיע על החלטתי שלא להמשיך את העסקתה, אלא נסיבות ענייניות אחרות גרמו להחלטתי, כאמור לעיל".
לעומת זאת, בשלב ההוכחות הציגה הנתבעת לפתע גרסה חדשה, שלא היה לה כל זכר בתצהירים מטעמה, לפיה לאחר היום השני לעבודתה של התובעת, הודיעה לה הנתבעת טלפונית על פיטוריה. ראו לעניין זה דברי ב"כ הנתבעת בחקירתה הנגדית של התובעת (עמ' 10 לפרוטוקול):
"ש. אני אומר לך שהודיעו לך טלפונית ב-1.2 שאת מפוטרת, היות ואין התאמה במשמרות?
ת. לא נכון. לא הייתה שום שיחה טלפונית".
ראו לעניין זה גם עדותה של רוז, שהעלתה בחקירתה לראשונה גרסה זו (עמ' 15 לפרוטוקול):
"ש. מפנה לסעיף 15 לתצהירך. ביום הראשון הודעתם לתובעת שהיא לא תמשיך, נכון?
ת. לא, כאן העו"ד שלנו תיקן, הוא אמר שהייתה טעות, טעות בתאריך.
...
לשאלת בית הדין..ג'נס הפקידה שלי ביום א' התקשרה להודיע לתובעת שזה לא מתאים. זה היה בסוף המשמרת של התובעת אחרי שהיא הלכה הביתה, ג'נס התקשרה אליה לפי הנחיה של רייצ'ל להודיע לה שזה לא מתאים, היא התקשרה מהטל' של העסק או הנייד שלה או של רייצ'ל ואמרה לה שזה לא מתאים. ואז ביום רביעי בבוקר התובעת הגיעה. עשתה פתיחה, נכנסה לעסק כאילו הכל בסדר ורצתה שרייצ'ל תגיד לה שהיא לא מתאימה".
יצוין כי היום השני לעבודתה של התובעת היה בכלל ביום 31.1.16 ולא 1.2.16, כך שגם גרסה כבושה זו כלל לא ברורה.
ויודגש, הגם שהיה באפשרות הנתבעת להעיד מטעמה את הפקידה ג'נס להוכחת גרסה מהותית זו, לא טרחה הנתבעת לעשות זאת.
יצוין כי בגרסתה החדשה והכבושה של רוז, הועלו גם פרטים מהותיים נוספים שלא היה להם כל זכר בתצהירה- כמו ניסיון שלא צלח לשבץ את התובעת למשמרות (באשמת התובעת כביכול), ואי זמינותה לעבוד ביום שישי ה-29.1.16 (עמ' 15 לפרוטוקול). ברור שהיעדר פרטים מהותיים אלה בתצהירה, פוגעים באמינות גרסה זו (ראו לעניין זה עדות רוז שלא סיפקה כל הסבר להיעדר פרטים אלה בתצהירה- עמ' 15 לפרוטוקול).
זאת ועוד, הגם שנטען כאמור כי ג'נס התקשרה לפי הנחייתה של רייצ'ל, הרי שבעדותה של רייצ'ל אין כל זכר לגרסה הכבושה הנ"ל והיא לא טענה דבר לגבי שיחת טלפון שנעשתה בהוראה שלה כביכול. בדיון הקדם משפט שהתקיים ביום 25.12.16 בפני כב' הרשם אלעד שביון, הדגישה רייצ'ל כי התובעת קיבלה את הודעת הפיטורים כבר ביום חמישי (עמ' 2 לפרוטוקול מיום 25.12.16):
"..היא בחרה לבוא ביום ראשון כי היא רצתה לשמוע זאת ממני למרות שקיבלה את ההודעה ביום חמישי. אז ישבתי איתה במשרד ואמרתי לה שזה לא מתאים".
גם בעדותה בדיון ההוכחות חזרה תחילה רייצ'ל על הגרסה העולה בתצהירה, כאילו כבר ביום הראשון לעבודתה הודיעה לתובעת כי היא לא מתאימה לתפקיד (עמ' 18 לפרוטוקול):
"ש. מפנה לסעיף 15 לתצהירך אמרת שכבר ביום הראשון לעבודה אמרת לה שהיא לא מתאימה?
ת. כן שיש בעיה עם השעות".
כשעומתה בהמשך עדותה עם הגרסאות השונות שהעלתה הנתבעת, התנערה רייצ'ל מהגרסה הנ"ל וטענה כי זאת נעשה ביום ראשון בשבוע שלאחר מכן (עמ' 19 לפרוטוקול). ויודגש בכל שלל הגרסאות הסותרות של רייצ'ל, אין שום טענה לשיחת טלפון שנעשתה על ידי אחת העובדות בהוראה שלה כביכול.
עינינו הרואות כי רוז ורייצ'ל הציגו למעשה שתי גרסאות שונות בעניין זה.
יצוין כי בעקבות דבריו של ב"כ הנתבעת שהוצגו בחקירתה של התובעת, בדבר שיחת טלפון כביכול, הסכימה התובעת להצעת בית הדין כי יינתן צו לחברת סלקום לפירוט שיחות טל' נכנסות למכשיר הנייד שלה לתקופה שמיום 31.1.16 עד ליום 4.2.16. עם זאת, לבסוף הנתבעת סירבה להשתתף במחצית עלויות הפקת הדו"ח, ומשכך לא הופק הדו"ח הנ"ל. התנהלות זו של הנתבעת תמוהה, לאור העובדה שראיה זו הייתה יכולה לחזק את הגרסה שהועלתה לראשונה על ידה רק בשלב ההוכחות.
מכל האמור לעיל עולה אפוא, כי גרסתה של הנתבעת בעניין זה הייתה לא מהימנה בלשון המעטה.
בניגוד לגרסת רייצ'ל בתצהירה לפיה לא הוצעה לתובעת כל הצעה לתפקיד ניהולי, הרי שעולה מהראיות כי הדבר אכן עלה בשיחה הנ"ל- לעניין זה ראו דברי רייצ'ל בדיון הקדם משפט מיום 25.12.16 (עמ' 2 לפרוטוקול דיון הקד"מ מיום 25.12.16):
"..כאמור אחרי יום וחצי לקחתי אותה לשיחה ושאלתי אותה אם היא מוכשרת מידי לתפקיד הזה כי בתור מנכ"לית להיות פקידת קבלה יש מרחק שקשה לצמצם אותו. הסברתי שאם נרצה משרת ניהול היא צריכה ללמוד את הקבלה כמו שצריך ואם זה יתאים אנחנו נעשה ניהול. אמרתי לה שבחיים לא הייתה לי מנהלת פה".
ראו לעניין זה גם עדותה של רוז בדיון ההוכחות (עמ' 14 לפרוטוקול):
"לא הייתה לנו אף פעם משרה ניהולית כזאת, אבל בגלל שנכנסה מנכ"לית של "כולה" ואנו יודעים מה זה "כולה", אז אולי רייצ'ל חשבה להוריד מעצמה את העומס, לא יודעת מה היא חשבה".
וראו גם עדותה של רייצ'ל בדיון ההוכחות (עמ' 19 לפרוטוקול):
"..ואמרתי לה שאף פעם לא היתה מנהלת אמרתי לה בואי תתחילי בתור פקידת קבלה נראה את היכולות שלך ואז נחליט על קידום כי ראיתי שהיא היתה מנכ"ל. לשאלת בית הדין לפני שדיברתי איתה על המשמרות דיברנו על הנושא של הניהול".
התובעת צירפה לתצהירה תמליל של שיחת טלפון שקיימה עם רוז ורייצל, לאחר סיום עבודתה, והוקלטה על ידה (נספח ג' לתצהירה). עולה מהראיות כי שיחת טלפון זו התקיימה ביום 26.2.16, קרי כשלושה שבועות לאחר סיום עבודתה בנתבעת (ראו דברי ב"כ התובעת בדיון הקדם משפט (עמ' 4 לפרוטוקול דיון הקד"מ מיום 25.12.16) .
גם תמליל השיחה תומך בגרסת התובעת בעניין הצעת תפקיד הניהול (עמ' 6 לתמליל השיחה):
"ריצ'ל: ..אני הצעתי לך את הניהול בעקבות זה...שהיית מנכ"לית של "כולה" והכל, אמרתי לך טו קווליפייד כאילו..".
אם כן, אנו מקבלים את גרסת התובעת כי בתחילת השיחה שהתקיימה ביום השני לעבודתה, דובר על אפשרות קידום לתפקיד ניהולי (הגם שהדבר הועלה באופן תאורטי ולא קונקרטי).
לעניין זה, ראו תמליל השיחה מיום 26.2.16, ממנו עולה במפורש כי רוז ורייצ'ל מאשרות כי בשיחה שקיימה עמן התובעת ביום השני לעבודתה, אכן גילתה התובעת את דבר הריונה. ראו עמ' 4 לתמליל השיחה:
"טלי: ..זה היה העניין הזה שבאמת כאילו, סיפרתי שאני בהריון, ואז מאותו רגע שניכם פשוט..התעלמתם מהנוכחות שלי.
רוז: ממש לא טלי, אני חושבת שאת, את יודעת אנחנו פה סביבה נשית, יש לי פה עובדות שהיו בהיריון, קיבלתי אנשים בהריון, חזרו אחרי לידות, עזבו. כאילו אין בכלל קשר.
טלי: ואז, ואז אמרתי לך.
רוז: טלי, אין לזה קשר, אל תתפסי בזה, באמת אין לזה, את יודעת כאילו זה, את אמרת את זה, זה נאמר, שמה זה כאילו נגמר, עוד אחר כך דיברה איתך בקבלה, אומרת לי הפקידה מה את סתומה. היא אומרת לך היא לא תהיה פה בקיץ ואת אומרת לה את אותו משפט, כאילו באמת שאין לזה מקום, ממש לא. באמת, חבל שאת חושבת ככה...".
אם כן, עינינו הרואות כי רוז אינה מכחישה כי התובעת גילתה לה באותה שיחה על הריונה, ואף מציינת כי בסמוך לכך דנה בכך עם הפקידה הנוספת לגבי חופשת הלידה הצפויה של התובעת שאמורה להיות בקיץ (שאין חולק כי הם חודשי העומס בענף).
יש לציין כי בעדותה לפנינו ניסתה רוז להתנער מהשתתפותה בשיחה הנ"ל, וטענה כאילו לא השתתפה כביכול בשיחה מיום 31.1.16. עדות זו לא תואמת את שנאמר בשיחת הטלפון מיום 26.2.16, שם לא הוכחש כלל כי אכן השתתפה באותה שיחה (ראו עמ' 3 לתמליל- "אמרנו שיש תפקיד כזה וזה יכול לתאים..").
עוד עולה מתמליל השיחה מיום 26.2.16, כי גם רייצ'ל אינה מכחישה כלל את טענת התובעת, לפיה סיפרה לה על הריונה באותה שיחה שהתקיימה ביניהן ביום עבודתה השני (31.2.16)- עמ' 5 לתמליל:
"רייצ'ל: על מה דיברת כי הרגע נכנסתי.
טלי: כן, אני מספרת לך שנשארתי עם השאלה הזאתי כשהגעתי לראיון עבודה, ישבתי עם רוז כמעט שעה וחצי ב, בפגישה, והיא ידעה עלי את כל הדברים ורציתי לדעת בכל זאת, מה, מה, כאילו למה הכנסתם אותי לשיחה ורציתם ש, שאני כאילו, כן, ינהל. כאילו למה כן רציתם את זה, ואז פתאום שסיפרתי לך שאני בהריון, כל התמונה השתנתה.
רייצ'ל: אוקיי, קודם כל אין לי בעיה שאת בהריון זה דבר אחד. אני עובדת רק עם נשים, אז באמת נשים זה הדבר הראשון אצלי...".
עינינו הרואות כי גם רייצ'ל אינה מכחישה כי באותה שיחה גילתה לה התובעת את דבר הריונה.
יצוין כי טענה תמוהה זו נטענה על ידי רייצ'ל גם באותה שיחה מיום 26.2.16, והתובעת העמידה אותה מידית על כך שגרסה זו אינה נכונה (עמ' 8 לתמליל השיחה מיום 26.2.16):
"רייצ'ל: לא שמתי לב אפילו את יודעת, זה לא, אם לא היית אומרת את זה עכשיו לא שמתי,
טלי: מה לא שמת לב? באותה השיחה אמרתי שאני בהריון.
רייצ'ל: כן, אבל מה הקשר של ההיריון, למה את מעלה את זה, למה את חושבת שזה בעיה אצלי.
טלי: כי נכנסתי לשיחה, הצעתם לי ניהול, וישר פיטרתם אותי אחרי זה,
רייצ'ל: סליחה טלי, הריון אני לא מצליחה להבין אותך לאן את מנסה להלביש את זה..".
עינינו הרואות כי לאחר שהעמידה התובעת את רייצ'ל על העובדות לאשורן, לא חזרה רייצ'ל על הגרסה המופרכת ואישרה למעשה כי באותה שיחה הודיעה לה התובעת על הריונה.
*יום חמישי 28.1 היה יום הראשון של התובעת בעבודה.
*יום ראשון- 31.1- יום שני לעבודה זומנה התובעת לשיחה עם רוז ורייצ'ל, שם דובר אף על אפשרות קידום לתפקיד ניהולי בהמשך הדברים והתובעת גילתה להן על דבר הריונה.
עולה מהראיות כי לאחר אותה שיחה, הודיעה לה אחת העובדות כי המשמרת שלה הסתיימה (ראו עדות התובעת- עמ' 7 לפרוטוקול):
"..אני מסתכלת על התאריכים בסוף המשמרת השנייה שנמשכה 5 שעות, אחת העובדות אמרה לי ללכת, אחת הבחורות של הקבלה, לא אחת המנהלות, השיחה עם רייצ'ל ורוז ביחד היתה בתוך המשמרת הזאת ב-31.1 ואז ניגשה אליי עובדת ואמרה לי ללכת הביתה וזה נראה לי בסדר בהתלמדות".
*עולה מהראיות כי המשמרת השלישית של התובעת הייתה ביום 3.2.16 (יום רביעי). ראו לעניין זה עדות התובעת שלא נסתרה (עמ' 8 לפרוטוקול):
"לשאלת בית הדין- ביום שני ושלישי לא הגעתי לעבודה כי לא הייתי צריכה להגיע כנראה..אני זוכרת בדיוק מה שהיה, כי הם רצו שאעבוד עם אנשים מסוימים בתוך הסידור ולכן ביום שני ושלישי לא הגעתי כי לא הייתי מתוכננת להגיע.
עולה מהראיות כי בתחילת המשמרת בתאריך 3.2.16, הודיעה רוז לתובעת על פיטוריה. ראו לעניין זה האמור בתצהירה של התובעת שלא נסתר (סע' 13 לתצהירה):
"בתאריך 3.2.16 הגעתי לעבודה כרגיל. בבוקר יום העבודה, כבר בשעה 8:30 בבוקר, רוז קראה לי לצאת למסדרון, ואמרה לי שהיא ורייצ'ל הגיעו להחלטה שלוח הזמנים שלי לא מתאים ולכן אני מפוטרת. זו הייתה הפעם הראשונה שהעלו בפניי טענה בעניין זה, ואך יודגש כי התקבלתי לעבודה והתחלתי לעבוד כאשר מסגרת שעות העבודה האפשריות מבחינתי גלויות וברורות. עמדתי על דברים אלו בשיחה עם רוז, ובתגובה לכך רוז השיבה כי היא נדרשת להתייעץ עם היועץ הפיננסי של החברה. יום לאחר מכן קיבלתי הודעת sms מרוז, המודיעה לי כי נמצא שאיני מתאימה להשתבץ במערכת".
ראו גם עדותה בעניין זה המקובלת עלינו (עמ' 7 לפרוטוקול):
"..באתי ב-3.2 בבוקר ורוז אמרה לי בבוקר ללכת הביתה, אחרי שעה אולי פחות, רוז אמרה לי ללכת הביתה. אני באתי בבוקר פתחתי את המקום עם עוד בחורה וכשרוז הגיעה היא שלחה אותי הביתה. ואז שאלתי אותה מה קרה? לא הבנתי, אז היא אמרה לי שהיא תחזור אליי עם תשובה ואז קיבלתי את ה sms יום אחרי. ב-4.2 כבר לא הגעתי לעבודה אלא קיבלתי הודעת sms בשעה 10:56".
וכן (עמ' 8 לפרוטוקול):
"..אז הגעתי ב-3.2 שזה יום רביעי בבוקר, פתחתי את המקום כמו שאמרתי, לאחר מכן רוז הגיעה, והיתה מופתעת לראות אותי והרגשתי את זה, ושאלה אם רייצ'ל לא דיברה אתי? ואמרה לי ללכת הבייתה נהיה איתך בקשר, ואז למחרת קיבלתי את ה-sms".
*ביום 4.2.16 שלחה רוז לתובעת מסרון למכשיר הנייד בדבר פיטוריה הסופיים:
"בוקר טוב טלי
לאחר חשיבה מרובה לקליטת פקידה חדשה, נמצא כי אינך מתאימה להשתבץ במערכת. תודה על הזמן. הינך מוזמנת למלא טופס 101 ולהשאיר בקליניקה את השעות ואת פרטי הבנק. תודה ובהצלחה".
נדגיש כי מסרון זה מפריך את גרסת הנתבעת, לפיה התובעת הגיעה ביום 3.2.16 למשמרת על דעת עצמה לאחר שכבר פוטרה כביכול (סע' 9 לכתב הגנה). עולה בבירור כי התובעת פוטרה רק עם קבלת המסרון הנ"ל.
האם הפרה הנתבעת את חוק שוויון הזדמנויות- האם התובעת פוטרה בשל הריונה:
המסגרת הנורמטיבית:
"(א)לא יפלה מעסיק בין עובדיו או בין דורשי עבודה מחמת מינם, נטייתם המינית, מעמדם האישי, הריון, טיפולי פוריות, טיפולי הפריה חוץ-גופית, היותם הורים, גילם, גזעם, דתם, לאומיותם, ארץ מוצאם, מקום מגוריהם, השקפתם, מפלגתם או שירותם במילואים, קריאתם לשירות מילואים או שירותם הצפוי בשירות מילואים ...בכל אחד מאלה:
(1)קבלה לעבודה;
(2)תנאי עבודה;
(3)קידום בעבודה;
(4)הכשרה או השתלמות מקצועית;
(5)פיטורים או פיצויי פיטורים
(6) הטבות ותשלומים הניתנים לעובד בקשר לפרישה מעבודה".
בסעיף 9 (א) לחוק שוויון הזדמנויות, נקבע בעניין נטל ההוכחה:
"(א)בתובענה של דורש עבודה או של עובד בשל הפרת הוראות סעיף 2, תהא חובת ההוכחה על המעסיק כי פעל שלא בניגוד להוראה סעיף 2-
(1)לענין קבלה לעבודה, קידום בעבודה, תנאי עבודה, שליחה להכשרה או השתלמות מקצועית, או תשלום פיצויי פיטורים- אם קבע המעסיק לגביהם תנאים או כישורים, ודורש העבודה או העובד, לפי העניין, הוכיחו כי נתקיימו בהם התנאים או הכישורים האמורים;
(2)לעניין פיטורים מהעבודה- אם הוכיח העובד שלא הייתה בהתנהגותו או במעשיו סיבה לפיטוריו".
עצמתו של השיקול הפסול ביחס לשיקולים אחרים, והשפעתו על ההחלטה שהתקבלה (הקשר הסיבתי), צריך שיבחנו בשלב קביעת הסעד בלבד. ראו לענין זה מאמרה של ד"ר שרון רבין מרגליות, המקרה החמקמק של האפליה בעבודה- כיצד מוכיחים את קיומה, הפרקליט מד 529:
"לדעתי יש חשיבות רבה לנושא הסיבתיות. בשלב הדיון בסעדים יש לחלק מושגית, את התביעה מכוח חוק שוויון הזדמנויות בעבודה לשני שלבים נפרדים, השלב הראשון עוסק באחריות המעביד. אכן, בשלב זה אין רלבנטיות למרכזיותו של הטעם הפסול בהליך קבלת ההחלטות. די שהוכח קיומו. עם זאת, בשלב הדיון בסעדים לאחר שהוכרעה שאלת האחריות בחיוב, יתכן ויינתן משקל לעובדה שהמעביד הצביע על טעמים ענייניים אחרים שיש בהם כדי להצדיק את ההחלטה הסופית..".
ומן הכלל אל הפרט:
עם זאת, וכפי שנפרט להלן, אנו מקבלים את טענת הנתבעת לפיה לאחר תחילת עבודתה התברר כי זמינותה של התובעת לעבודה נופלת מהנדרש, וכך גם נכונותה לעבוד בשעות אחר הצהריים והערב, ואולם התרשמנו כי עניין זה לא היה הטעם העיקרי לפיטוריה.
בתחילה ציינה רוז את הבעייתיות בעובדה שהתובעת צפויה להיעדר בקיץ (עמ' 4 לתמליל):
"..אומרת לי הפקידה מה את סתומה..היא אומרת לך היא לא תהיה פה בקיץ ואת אומרת לה את אותו משפט ..".
לאחר מכן, כשציינה התובעת בפני רייצ'ל כי רוז פיטרה אותה בשל היעדרותה הצפויה בקיץ, ציינה רייצל כי אכן נדרשת ההתחייבות שלה לקיץ (עמ' 9 לתמליל):
"טלי: ..אבל הרגע גם רוז אמרה שהיא, חזרה כמה פעמים להגיד שהיא לא קיבלה אותי כי אני לא אמשיך אתכם בקיץ, משמע שווה, אני בהריון.
רייצ'ל: לא, אבל זה לא קשור, אין ספק שהקיץ זה שיא העונה ומתחיבת ההתחייבות שלך לשנה הזאתי שבקיץ..".
בהמשך השיחה הודתה רייצ'ל בפה מלא כי עניין זה (של אי זמינותה בקיץ), היה שיקול מכריע (עמ' 12-11 לפרוטוקול) :
"טלי: מה הקשר לאיתי ספציפית? אני ספציפית בהריון, ואני ספציפית בהריון, ואני ספציפית לא פנויה, ואני לא פנויה בקיץ.
(מדברים ביחד)
טלי: אבל אני לא פנויה עבורכם בקיץ.
רייצ'ל: נו, אז מה את רוצה שאני אעשה, אני צריכה מישהי שתהיה זמינה לי פה, אני מתחילה עונה, אני צריכה מנהלת בעונה, כשבחורף אני לא צריכה מנהלת. מנהלת יכולה לקחת לעצמה חופש בזה, את יודעת איך התחום הזה עובד.
טלי: או קיי, סבבה.
רייצ'ל: בתחום הזה בחורף יש האטה בעבודה, כולם מקצצים להם בשכר, בימי עבודה, מה שאפשר כדי לעזור לעסק לעבור את התקופה הזאתי ובקיץ שוב זה שוקק, רוצים יותר שעות עבודה, יותר ימי עבודה, אין חופשים, זה, עונתי.
טלי: נכון ואמרתי שאני בחופשת לידה. זה הכל.
רייצ'ל: בסדר, מה את רוצה, אז אני צריכה מישהי שתתאים לי, זה גם לא קשור להריון שלך, גם אם היית אומרת לי שאת ביולי אוגוסט, מתכננת נסיעה למלדיביים כי לא נסעת לירח דבש עם בעלך, גם לא הייתי מקבלת אותך לעבודה כי זה העונה.
טלי: סבבה.
רייצל: ואני צריכה מישהי בעונה, הכי..זה לא קשור להריון.
טלי: סבבה.
רייצ'ל: אני צריכה עונה, ואני צריכה מישהי שאת העונה הזאת תעשה, ותמשיך ותיקח את העסק הזה אתי, אני לא יכולה בעונה עוד פעם להיות פה לבד, הרי מה עשיתי זה גול עצמי".
אם כן, דברים אלה מלמדים בבירור כי היעדרותה הצפויה של התובעת בקיץ בשל חופשת הלידה, היוותה שיקול מכריע בפיטוריה.
"אין רואים הפליה לפי סעיף זה כאשר היא מתחייבת מאפיים או ממהותם של התפקיד או המשרה".
הנתבעת טענה כי כלל לא ידעה על ההריון, ורק מסיבות ענייניות בשל דרישות שכר וזמינות למשמרות, החליטה כי התובעת אינה מתאימה לתפקיד.
ראשית יש להבהיר כי עיון בתמליל השיחה המוקלטת מעלה כי התובעת אכן אישרה כי מחמת אילוצים שלה, היה קושי מסויים לתאם איתה את סידור המשמרות השבועי. נציין כי אין חולק כי באותה תקופה התובעת עבדה במשרה חלקית במקום אחר (שני בקרים בשבוע) וכן נדרשה בשעות אחר הצהריים לטפל בילדיה ולכן הייתה מוגבלת בקביעת משמרות ערב. (ראה עמ' 6 לתמליל,וכן ראה עמ' 9 לפרוטוקול שורות 7-12)
מסקנה זו מבוססת על מספר טעמים. ראשית, עובר לתחילת עבודתה התקיימה שיחה ארוכה בין התובעת לבין רוז (מהתמליל שהוגש עולה כי השיחה הנ"ל נמשכה כשעה וחצי) בה נדון בין היתר עניין זמינותה. לא שוכנענו כי לאחר תחילת עבודתה היה שינוי דרמטי במגבלות השיבוץ ואנו מקבלים את גישת התובעת לפיה הגם שמגבלות השיבוץ שלה היו קיימות, הרי שבהתקיים רצון טוב, ניתן היה למצוא להן פתרון.
שנית, סמיכות הזמנים שבין השיחה שבה הודיעה התובעת על הריונה, לבין ההודעה שנמסרה לה לפיה עליה לסיים את המשמרת (ובהמשך הדברים כי היא מפוטרת) מדברת בעד עצמה. שלישית, עיון בתמליל השיחה מיום 26/2/18 מלמד כי הטעם העיקרי שהנתבעת ראתה כמונע את השתלבותה של התובעת בעבודה היה הצפי היעדרות בחודשי הקיץ.
אשר על כן והגם שבעיות הזמינות של התובעת גם הם נשקלו לחובתה, הרי שהטעם העיקרי להפסקת העסקתה היה ההריון.
הסעד בגין הפרת חוק שוויון הזדמנויות:
"רייצ'ל:..הבנתי שישבת עם רוז לעשות סידור, ואמרת לה פה אני לא יכולה, פה אני עובדת, פה אני מלמדת, פה יש משהו שלי, אני יכולה פה ופה. זה לא הולך ככה, אני צריכה מנהלת שהזמינות שלה צריכה להיות כשלי.
טלי: אבל לא באתי להיות מנהלת, באתי להיות פקידה, ואז כשהיא אמרה את זה, אז אמרתי לה, אין בעיה, אבל אני רוצה להגיש סידור ואת יודעת, בתוך הסידור קבענו על ארבע משמרות בשבוע, אז אחלה, אז ארבע משמרות. אבל לא מתי שהיא רוצה.
רייצ'ל: המשמרות זה רק מתי שאני רוצה. לא מתי שאת רוצה. אני מצטערת שזה נשמע לך בוטה, אבל אני צריכה עובדות שמתאימות לי, לא שאני מתאימה להן. אני פותחת, יש לי שעות עבודה, הרי איך שאני מחפשת פקידות זה כדי, כי בערב יש לי בעיה ואני צריכה מישהי חזקה לערב. אני הצעתי לך את הניהול בעקבות זה..שהיית מנכ"לית של "כולה" והכל, אמרתי לך טו קווליפייד כאילו,
"שאלתי אותה אם היא לא טו-קווליפייד מלהגיע ממנכ"לית לפקידת קבלה, הדיסוננס הזה הורגש בצוות, באו חברי צוות ושאלו אותי, לא מצליחות להבין אותה, הייתה תחושה, כי פקידת קבלה שמגיעה לימים הראשונים רק מתבוננת וסופגת והיא לא מכירה את החוקים שלי בקליניקה ואז, בשיחה שאלתי אותה איך עושים את זה..".
יש להניח כי בעקבות זאת, כבר עם תחילת עבודתה הציעה רייצ'ל לתובעת להתקדם לתפקיד מנהלת, ובכך גם לפתור את הבעייתיות הנ"ל. עם זאת, כאמור, בשלב זה התברר כי התובעת לא זמינה לביצוע תפקיד הניהול, בהתאם לשעות הנדרשות על ידי הנתבעת.
לכן, במצב דברים זה, כאשר התובעת מבחינתה יכולה לבצע רק את תפקיד פקידת הקבלה, שלא תואם את מידת הכישורים שלה, ואף זאת רק בשעות אשר תואמות את עבודתה במקום אחר ואת סדר יומה העמוס, הרי רייצ'ל הייתה יכולה להניח במידה גבוהה של ודאות כי התובעת ככל הנראה לא תמשיך בעבודתה כפקידה בנתבעת אחרי חופשת הלידה.
הרושם שהתקבל הוא, אפוא, כי התובעת תכננה תחילה לנצל תקופת עבודה של מספר חודשים בודדים לצרכיה בלבד (בין היתר לצורך הגדלת דמי הלידה להם תהא זכאית), מבלי כוונה אמיתית לשוב לעבודתה כפקידה. יש להוסיף כי עולה מהראיות כי התובעת עבדה באותה תקופה גם בתור עצמאית כפסיכותרפיסטית גופנית (ראו גם עדותה לעניין זה- עמ' 10 לפרוטוקול), דבר שמחזק עוד יותר את הספק בדבר חזרתה לעבודה בנתבעת לאחר חל"ד.
עובדת בהריון עשויה להעדר מעבודתה במידה זו אחרת עקב ההריון מסיבות שונות (בדיקות שגרתיות, צורך בשמירת הריון וכו'), ככל שההריון יושלם בהצלחה העובדת עתידה להעדר מעבודתה עקב יציאתה לחופשת הלידה, ועל המעביד יהיה להכשיר ולהעסיק עובד מחליף; היות העובדת בהריון עשוי להטיל על המעביד מגבלות בסיום קשר העבודה הן בתקופת ההריון והן בתקופת חופשת הלידה ולאחריה.
ואולם, בבואו להגן על העסקתן של נשים בשוק העבודה, המחוקק מצא לאסור על המעביד לשקול את כל השיקולים הללו, למעט בהתקיים החריג המפורט בסעיף 2(ג) לחוק:
2(ג) אין רואים הפליה לפי סעיף זה כאשר היא מתחייבת מאפיים או ממהותם של התפקיד או המשרה.
האם עובדת הריונה של העובדת בנסיבות העניין שלפנינו רלוונטית לתפקיד מזכירת החברה שאליו בקשה להתקבל, ועליו סב ראיון העבודה שקוים עימה? על פני הדברים התשובה לכך הינה בשלילה. המשימות שלהן נדרשה העובדת לא כללו מאמצים פיסיים מיוחדים המסוכנים לאישה בהיריון; אין מדובר בעבודה המחייבת חשיפה לחומרים מסוימים, המחייבת עובדת להודיע למעבידה על דבר הריונה בתוך עשרה ימים מעת שנודע לה על ההיריון [תקנה 4 לתקנות עבודת נשים (עבודות אסורות ועבודות מוגבלות ועבודות מסוכנות) התשס"א- 2001] או סמוך ככל האפשר למועד בו נודעה לה עובדת הריונה [תקנה 5 לתקנות עבודת נשים (עבודות בקרינה מייננת), התשל"ט -1979]. אף אין לחברה בנסיבות המקרה שלפנינו טענה בדבר חשיבות מיוחדת לתקופה שבה צפויה העובדת לשהות בחופשת הלידה הצפויה, כגון, שבאותה תקופה בדיוק צפוי סיומו של פרויקט חשוב העומד בבסיס ההתקשרות שבין העובדת והמעסיק, וכיו"ב. נמצאנו למדים כי בנסיבות המקרה דנן, להריונה של העובדת אין רלוונטיות בכל הקשור למשרה שבה דובר עימה בראיון העבודה, ואליה התקבלה.
יוצא אפוא כי בייחוס רלוונטיות לעובדת הריונה של העובדת לעניין קבלתה לעבודה, טמונה הפליה פסולה.
חוק עבודת נשים:
ואולם, מתן משקל מכריע לעניינה של העובדת, והעדפתו על פני הפררוגטיבה של המעביד, יהא מוצדק, כך על פי החלטת המחוקק, רק בנסיבות בהן העובדת עבדה במקום עבודתה למעלה משישה חודשים. קביעה זו, המעוגנת בסעיף 9(א) לחוק עבודת נשים מלמדת, בין היתר, על ההבחנה שראה המחוקק בין עובדת שהשתלבה בעבודה לאחר תקופה ראשונית בה הוכיחה את התאמתה, לבין עובדת אחרת, שהתאמתה לעבודה לא הובררה, וזיקתה למקום העבודה אף היא טרם התגבשה, וכך גם חובות המעביד כלפיה.
התובעת עבדה בפועל 3 ימים בלבד, ופוטרה בתחילתה של תקופת התלמדות שהייתה צפויה להימשך כחודש ימים (ראו עדות התובעת שאישרה כי עסקינן בתקופת התלמדות/ניסיון- עמ' 11 לפרוטוקול). אמנם, קבענו לעיל כי שיקול מכריע בפיטוריה היה הריונה של התובעת, אך איננו סבורים כי פיטוריה של התובעת היו על מנת לעקוף את הוראות חוק עבודת נשים. לכן עובדות ענייננו שונות מעובדות פסק הדין בעניין אפלבוים (ע"ע (ארצי) 1353/02 מרגלית אפלבוים נ' ניצה הולצמן, מיום 22.9.03),שם דובר ברצון ברור לעקוף את הוראות חוק עבודת נשים בכך שהעובדת פוטרה 8 ימים לפני חלוף תקופת עבודה של חצי שנה. בית הדין הארצי קבע באותו עניין כי מדובר בקיום חוזה העבודה שלא בתום לב, ונפסק לזכות העובדת פיצוי בגובה הנזק הממשי שנגרם לה לרבות השכר שהיה צפוי להשתלם לה.
בענייננו, כאמור מדובר בנסיבות שונות לחלוטין, ולכן אין כל צורך לפסוק את אותו סעד.
אם כן, לא מצאנו טעם להוסיף על הפיצוי שקבענו לעיל, פיצוי נוסף לפי הוראות חוק עבודת נשים.
פיצוי בגין אובדן דמי לידה:
לטענתה, הפסידה את זכאותה לדמי לידה בסך 42,318 ₪ לפי משכורת שהייתה לטענתה צפויה לקבל כמנהלת בנתבעת.
כמו כן, עוד עולה מתצהירה כי החל מחודש מרץ עבדה במשרה חלקית עד הלידה (ראו תלושי שכר לחודשים מרץ 2016-יוני 2016 –נספח ה' לתצהירה). יש לציין כי עיון בתלושי השכר שהומצאו לתיק לגבי עבודתה כממלאת מקום מעלים, כי באופן תמוה נרשם כי תאריך תחילת העבודה של התובעת היה 26.1.16, קרי יומיים לפני תחילת עבודתה בנתבעת (כמו כן משום מה צוין כי התובעת במצב משפחתי רווקה). עם זאת, התובעת לא נשאלה על כך דבר בחקירתה, ולכן עניין זה לא הוברר עד תום.
מכל מקום, כשנשאלה התובעת אם קיבלה דמי לידה על בסיס עבודתה כשכירה, השיבה תשובה מתחמקת (עמ' 12 לפרוטוקול):
"לא יודעת לענות על זה. מילאתי מקום כמה ימים כשכירה".
קרי בנוסף לדמי הלידה שקיבלה כעצמאית, יש להניח כי קיבלה גם דמי לידה כשכירה (או שבכל מקרה לא עמדה בתנאי הזכאות מבלי קשר לנתבעת, שכן ראינו כי החלה לעבוד מידית אצל מעסיק אחר).
שכר עבודה:
שתי הערות בטרם סיום:
סוף דבר:
ניתן היום, כ"ה אלול תשע"ח, (05 ספטמבר 2018), בהעדר הצדדים ויישלח אליהם.
מר איתן סלע נציג עובדים | אופירה דגן-טוכמכר, שופטת – אב"ד | גב' ורדינה יריב נציג מעסיקים |
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
14/05/2018 | הוראה לבא כוח נתבעים להגיש סיכומי נת | אופירה דגן-טוכמכר | צפייה |
05/09/2018 | פסק דין שניתנה ע"י אופירה דגן-טוכמכר | אופירה דגן-טוכמכר | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | טלי תורגמן | אורי שאבי |
נתבע 1 | רייצ'ל קלינק בע"מ | שי ארז |