בפני | כבוד השופט אוהד גורדון | |
התובע | שלומי פרידמן | |
נגד | ||
הנתבעים | 1. ראול סוצ'י 2. רות סוצ'י | |
פסק דין |
לפניי תביעה כספית. לאחר שבחנתי את טיעוני הצדדים והראיות שהוצגו, לא אוכל לקבלה וזאת מהנימוקים הבאים:
א. רקע
א.1. התביעה
לאחר בדיקות התגלתה רטיבות בהיקף של ממש, שהצריכה עבודות שיפוץ. כל אלה עיכבו את השכרת הדירה. על רקע זה, עתר התובע לחייב את הנתבעים בחלק משווי תיקון הנזקים שנגרמו ודמי שכירות לתקופה בה נמנעה השכרת הדירה. התביעה היא לחלק מהשווי האמור, שכן במקור הופנה כתב התביעה גם כלפי בעלי זכויות בשתי דירות נוספות במבנה בו מצויה הדירה, בטענה שאף הם אחראים לנזקים האמורים. בעל אחת הדירות הגיש תביעה שכנגד והודעות לצדדים שלישיים. כל אלה הסתיימו בהסכמי פשרה, לאחר גישור.
א.2. חוות דעת המומחה מטעם בית המשפט
המומחה מצא, כך בתמצית, כי מוקד הרטיבות מושא התביעה מצוי בקיר המערבי של מטבח הדירה. המדובר באזור שהוסף לדירה בשיפוץ, שבוצע בה לפני שנים (להלן: "השיפוץ מטעם הנתבעים". בהמשך אתייחס למועדו של השיפוץ). השיפוץ כלל הרחבה של הדירה מערבה, "אל תוך 'בטן' ההר" (כך בלשון המומחה), ותוספת חדרים כמתואר בשרטוט המצוי בעמוד 7 לחוות הדעת.
מאחורי הקיר החיצוני של התוספת שנבנתה באותו שיפוץ מצוי חלל, בין הקיר לבין צלע הר. המבנה כולו בנוי בצורה מדורגת על צלע ההר, כך שמעל החלל האמור מצויה דירה אחרת שאף היא הורחבה באופן דומה (דירה 12 באיור שבעמוד 5 לחוות הדעת). מעליה מצויה דירה נוספת (באיור: דירה 10).
המומחה מצא, כי רטיבות בחלל האמור חדרה לתוך הדירה וגרמה לנזקים מושא התביעה. זאת, כתוצר של שילוב בין מספר אלמנטים. חלקם נבע מהשיפוץ שנערך מטעם הנתבעים, וחלקם מגורמים אחרים:
בשני הקשרים אלה עסק המומחה במסמך, שלפי חוות הדעת נכלל במסמכי היתרי בניה שניתנו לנתבעים, ועסק בחישובים סטטיים שערך מהנדס שפעל מטעמם, אינג' הופמן (להלן "מסמך החישובים הסטטיים" – איור 6 לחוות הדעת). במסמך נכללו אמירות בדבר "ניקוז יסודות... בעזרת צינור שרשורי מחורר... שיחובר למערכת הניקוז הקיימת (באם קיימת)". בפועל, כך מצא המומחה, לא בוצע ניקוז שכזה.
בנוסף, במסמך החישובים הסטטיים נכללה אמירה על בניית "קירות היקפיים חיצוניים בעזרת בלוקי בטון... בחלק החיצוני של הקירות ייצבע טיח גלנץ, והשליש התחתון יאטם בעזרת 2 שכבות זפת חם עם יריעות חיצוב ביניהן". המומחה אינג' ג'רבי מצא, כי בהקשר זה בוצעה, בפועל, החמרה של רמת הביצוע בהשוואה לאמירות שבמסמך החישובים הסטטיים, וזאת באמצעות בניה של שני קירות מבלוקים, במרווח של כ-40 ס"מ ביניהם, החוצצים בין החלל הנדון לבין תוספת הבניה. עם זאת מצא, כי איטום שבוצע על הקיר הפנימי היה ברמה ירודה, באמצעות כיסוי הגנה מקלקר ומריחת ביטומן ישירות על קיר הבלוקים, ושלא בהתאם לאמירות במסמך החישובים הסטטיים.
א.3. תמצית המחלוקת
מנגד, הכחישו הנתבעים ידיעה כאמור, כי התרשלו וכי היו צריכים לדעת על התרשלות אנשי המקצוע מטעמם, אם ארעה. זהו סלע המחלוקת, ולצדו התעוררות מחלוקות-משנה וטענות נוספות שחלקן יידון בהמשך.
דיון
ב.1. עילה חוזית
בשל כך אומץ בחוק עקרון "יזהר המוכר" תוך העדפתו על פני עקרון מקביל של "יזהר הקונה". באופן זה, זכו רוכשי הדירות להגנה רחבה, הנשללת מהם רק במצב של ידיעה ממשית על אי-ההתאמה וחלה אף כשהתרשלו. מאידך, מטיל הדין על המוכר נטל משמעותי. לפיו, "לא נדרשת ידיעה ממשית מצִדו של המוכר על אודות אי-ההתאמה, וכי די בהוכחת יסוד נפשי של רשלנות על מנת לחייב את המוכר באחריות מלאה כלפי הקונה [...] לפנינו יסוד של התרשלות, כלומר הכוונה היא לעובדה שאדם סביר היה יודע אותה באותן הנסיבות [...] אין נפקא מינה אם סבר המוכר כי מדובר באי-התאמה שולית או בלתי חשובה; גם אז עליו לגלותה לקונה" (ע"א 8068/11 עיני נ' שיפריס, פסק דינו של השופט סולברג ובפרט פיסקאות 11-12 (11.2.14). ראו גם ע"א (חי') 12464-03-19 מלכא נ' ליבנה (24.8.19)).
אני מוצא להיסמך לעניין המחלוקת האמורה על עדות הנתבע 1, שהעיד על מועד השיפוץ ב-1987, ואשר נתמכה בעדותו של אינג' הופמן שלא זכר את השנה המדויקת אך זכר שדובר בשנות השמונים (פ/17). לא מצאתי סיבה שתהיה לעדים אלה להעיד כזב בנושא, ואמינותם נתמכה ברושם שהותירו עדויותיהם, כמו גם בנכונות הנתבע 1 לאשר בהקשר האמור נתון שלא נוח לו - כי חלק מהבניה בוצע טרם קבלת ההיתר שהתקבל ב-1994 (פ/13). לכן, אני מאמץ את טענת הנתבעים בנוגע לעיתוי הבניה.
גם בהקשר זה אני מקבל את טענות הנתבעים, כי לאורך השנים מאז השיפוץ, לרבות בעת המכר, לא הופיעו סימנים כאמור (סעיף 3 לתצהיר הנתבע 1). עדותו של הנתבע 1 בנושא הותירה רושם אמין – וראו לעיל הדיון במהימנות עדותו. בנוסף, דבריו נתמכים בראיות חיצוניות:
ראשית, הנתבעים דאגו לגלות בהסכם המכר על בעיית רטיבות אחרת: "רטיבות הנובעת ממרפסת השכן", שצוינה בלשון ההסכם וכאמור אינה נדונה במסגרת הליך זה. לא בוססה סיבה שתהיה להם לחשוף בעיית רטיבות במיקום אחד בדירה, ולהסתיר בעיית רטיבות במיקום אחר לו ידעו עליה.
שנית, אביו של התובע מר מנחם פרידמן – שטיפל בפועל בענייניו של התובע בדירה – נשאל בישיבת קדם המשפט אודות סימני רטיבות בדירה עת ביקר בה עובר לרכישתה. הוא השיב, ראשית, כי "באזור הדרומי" (שאינו האזור מושא התביעה) הייתה רטיבות וכי הנתבע 1 "פעם בשנתיים... אמר לי שהוא מורח קצת צבע והכל בסדר" (פ/2). אותה רטיבות גולתה, כאמור, בידי הנתבעים בהסכם המכר, דבר הממחיש כי חשפו כל ידיעה-בפועל שלהם, גם אודות בעיה בעצמה מדודה.
עוד נשאל מר פרידמן אודות סימני רטיבות באזור מושא התביעה, הוא האזור המערבי של הדירה, והשיב באופן נחרץ "לא הייתה" (שם). עוד הוסיף, שגם בביקוריו בדירה לאחר קבלת החזקה בה, עם שוכרים פוטנציאליים טרם יולי 2015, לא ראה סימני רטיבות (שם).
מדבריו של מר פרידמן עלה, כי הצבע לא טען בפניו שחלק מהקירות במיקום מושא התביעה – האזור המערבי – לחים באופן המקשה על צביעתם: בישיבת קדם המשפט העיד מר פרידמן כי הצבע "תיקן את אותן נקודות בחלק הדרומי" – הן נקודות הרטיבות שגולו בהסכם המכר. הוא לא טען כי תוקן דבר-מה בחלק המערבי, מושא התביעה (שם). בעדותו בישיבת ההוכחות העיד מר פרידמן אחרת: כי הצבע התייחס לנקודה "בגב של המקרר" אך כשנשאל האם הצבע מסר שאינו יכול לצבוע במקום בשל לחות השיב "הוא לא אמר דבר כזה. הוא השתמש בחומרים מתאימים" והוסיף דברים שמעלים את האפשרות כי התייחס למיקום של בעיית הרטיבות האחרת בדירה ("זו הייתה נקודה ספציפית שהוא הראה לנו בסלון, שבאה מהשכן" - פ/11).
לצד הפער בין אמירות אלה לבין הגרסה הראשונית שהציג מר פרידמן בקדם המשפט כמובא לעיל, אציין שלרבות מהן נלוותה טענה לפיה מר סוצ'י טען באזני התובע או הוריו שדי בצביעת הסימנים פעם בשנתיים – זו אותה טענה שהציג מר פרידמן בתארו את דברי מר סוצ'י אודות סימני הרטיבות באזור הדרומי, שאינו מושא התביעה, והעלאתה באותן מילים בהקשר לסימני רטיבות נטענים נוספים אומרת דרשני, ומחדדת את משקלו של הפער הנדון ברישא לפיסקה זו.
זאת ועוד, לא בוסס כי הסימנים הנטענים (אף אם קיומם היה מוכח) קשורים לרטיבות מושא התביעה. בקדם המשפט מסר התובע כי מיקום הכתמים היה "בין תקרת הסלון למטבח, קיר תמך. זה רחוק מהקיר שפונה לחלל" (פ/2, ההדגשה הוספה). גם בישיבת ההוכחות הצביע אביו, מר פרידמן, על מיקום הסימנים על גבי שרטוט הדירה, באופן שהעלה כי מדובר במיקום הרחוק מקיר התוספת הגובל בחלל, מושא התביעה. אוסיף שאמירותיו של מר פרידמן בעדותו, בהן ניסה לקשור בין הסימנים לבין הרטיבות מושא התביעה, הן בגדר השערות שלא גובו בחוות דעת המומחה ג'רבי, ולא אוכל לקבלן.
לא הוצגה כל ראיה שתבסס איזו מן הפרופוזיציות האמורות. מנגד, הוצגו ראיות המחלישות אותן: כך, ראשית, העובדה שהנתבעים הזמינו שיפוץ עבור עצמם, והמשיכו להתגורר בדירה משך עשרות שנים לאחר השלמתו. האפשרות, שידעו על ביצוע רשלני של השיפוץ ויצירת סיכון לרטיבות במטבח דירתם, ולא עשו דבר בנושא, אינה סבירה. היא מוסיפה ונחלשת בהינתן העדרם של סימני רטיבות לאורך השנים הרבות שחלפו, מאז השלמת השיפוץ בשנות השמונים ועד למועד המכר ב-2014.
אלמנט שני המחליש את הפרופוזיציות האמורות נוגע להתרשמותי מעדות הנתבע 1, כמי שאינו בקי בפרטי הבניה ולא ידע להשיב אודותיהם. כמובא לעיל, המומחה ג'רבי קבע שבמהלך השיפוץ בוצעה החמרה של סטנדרט הבניה בהשוואה לתכנית שבמסמך החישובים הסטטיים, באמצעות בניית קיר כפול בתווך שבין התוספת לחלל הנדון. כשנשאל אודות אלמנט זה, שדווקא מיטב עם עניינו, לא ידע הנתבע 1 להשיב ("לא יודע. זה המהנדס. הבניה זה הוא" – פ/16). הדברים נאמרו בצורה ישירה, שהעידה על כנות ושכאמור סותרת את האינטרס של הנתבע 1. הם מעלים חוסר ידיעה שלו אודות ההחלטות המקצועיות שהתקבלו בזמן אמת, בידי בעלי המקצוע מטעמו. הם גם סותרים את טיעון התובע, שגרס בסיכומיו כי הימנעות מהתקנת צינור שרשורי ואיטום הולם חסכה לנתבע 1 כסף ומכאן שסביר כי ידע עליה – שהרי, בניית קיר נוסף דווקא האמירה את עלויות השיפוץ, וגם עליה לא ידע להסביר.
הלך רוחם נתמך גם בעובדה, שהמשיכו להתגורר בדירה עשרות שנים לאחר אותו שיפוץ, מבלי שהתגלו סימנים לבעיה. יש להישמר מ"חכמה שבדיעבד" שבהיסמכות על ממצאיו של איש המקצוע, אינג' ג'רבי, שבבדיקה מקצועית ויסודית בשנת 2018 מצא כשלים – לנתבעים לא הייתה, בזמן אמת של ביצוע השיפוץ ולאורך השנים שחלפו מאז, סיבה להידרש לבחינה מקצועית נוספת של עבודת אנשי המקצוע מטעמם והחלטותיהם, והם לא היו ערים, בפועל או בכוח, לכשלים האמורים. לכן, בהתאם להלכת עיני הנזכרת לעיל, אין מדובר במקרה בו יש להחיל את עקרון "יזהר המוכר" ולחייב את מוכרי הדירה באחריות לאי-התאמות.
למעלה מן הצורך אציין, שלא הוכח כי הנתבעים הם שאחראים להנחת הפסולת במקום. התובע, שעליו נטל ההוכחה, לא הציג כל ראיה בנושא. טענתו בסיכומיו, כי סביר שכך ארע היות שהדבר מגלם חסכון כלכלי בהשוואה לעלויות פינוי פסולת, ובהצבעה על היקף הפסולת שלטענתו היה אמור להיגרם מהשיפוץ מטעם הנתבעים בשל הצורך לחצוב בדופן ההר (תוך הפניה לחוות דעתו של אינג' ג'רבי), אינה משכנעת. זאת, משום שגם האפשרות האלטרנטיבית עליה הצביע אינג' ג'רבי – שפיכת הפסולת במהלך שיפוץ שבוצע בידי המחזיקים בדירה 12, המצויה מעל לדירה מושא התביעה, וזאת בעיתוי מאוחר לשיפוץ מטעם הנתבעים, מעלה "תמריצים" זהים לחסכון בעלויות פינוי פסולת באמצעות שפיכתה לחלל הנדון. גם שם דובר במהלך דומה של הרחבת הדירה. לכך מתווספות עדויות אינג' הופמן והנתבע 1 ששללו את טענת התובע ומסרו על אמצעים שנשכרו לפינוי פסולת הבניין (פ/15, פ/17). מכאן המסקנה לעיל.
בטענה זו גלומה אמירה, לפיה אמירות שנכללות במסמך חישובים סטטיים המוצג לצורך קבלת היתר מהווה הוראה המחייבת את מקבל ההיתר, והפרתו מקימה אחריות חוזית כלפי רוכש. אמירה זו אודות הסטטוס המשפטי של האמירות לא בוססה. בכלל זה לא הוצגה החלטה של רשות התכנון המוסמכת, שאשרה את ההיתר, להתנותו בתנאים ובכלל זה בעמידה באמירות במסמך החישובים הסטטיים הנוגעות לאיטום. לא בוססה גם סיבה הגיונית כי הוועדה תידרש לסוגיות אלה ותחייב את הבונה לאטום בצורה כזו או אחרת. עוד לא הוצגה מניעה שתהא למהנדס המתכנן לשנות את התכנון במישור האיטום לנוכח הממצאים בשטח – כשבהקשר זה אחזור ואפנה להסברי אינג' הופמן אודות השינויים שערך תוך כדי הבניה, לפי שיקול דעתו המקצועי. לבסוף, לא בוסס כי הנתבעים, שנעזרו באנשי מקצוע ונסמכו עליהם, ידעו על הפערים בין האמור במסמך הנדון לבין הביצוע בפועל, או על נפקותם לגרימתה האפשרית של בעיית רטיבות.
ב.2. עוולת הרשלנות
יצוין, כי החריגים לכלל זה הקבועים בסעיפים הקטנים של סעיף 15 לפקודת הנזיקין לא חלים בעניינם של הנתבעים, והתובע לא ניסה לבסס את תחולתם. עוד יצוין כי תשובת התובע, בסיכומי התשובה מטעמו בנוגע לסעיף 15 האמור, עסקה בחוסר סבירות נטען שבאי-ידיעת הנתבעים על ההתרשלות, בשל החיסכון הכספי עבורם באי-ביצוע הניקוז בצינור שרשורי. נושא זה נדון לעיל וכפי שהוסבר שם, איני סבור שאלמנט זה מבסס את ידיעת הנתבעים, בכוח או בפועל.
למעלה מן הצורך אציין, שלא ניתן לקבל את טענת התובע כי הנתבעים מסרו לידיו את החזקה בדירה במועד שלאחר תקופת החורף של השנים 2014-2015, ועל כן לא הבחין בסימני רטיבות (טענה הנוגעת גם למשך תקופת השכירות שנמנעה ממנו). זאת, משהתובע עצמו טען בכתב התביעה שקיבל את החזקה בדירה ביום 21.11.14, וכי לאורך החורף החזיק בדירה והתקשה להשכירה (סעיפים 1 ו-3 לכתב התביעה). אני ער לכך שבתצהיר מר פרידמן נטען, בשונה, שבנובמבר 2014 בוצעה מסירה "משפטית" אך הנתבעים נותרו בדירה כשוכרים עד פברואר 2015. אני גם ער לכך שהנתבע 1 אישר שנותרו להתגורר זמן-מה במקום. עם זאת, בתצהירו טען הנתבע 1 שהדירה נמסרה לתובע ביום 21.12.14, כלומר בעיצומו של החורף. במכלול השיקולים ובהעדר הסבר הולם, לא ניתן לקבל את הניסיונות המאוחרים להתכחש לאמירות בכתב התביעה, בדגש על האמירה אודות החזקת התובע בדירה בתקופת החורף.
ג. הכרעה
מקובלת עלי טענת הנתבעים, כי בקביעת הסכום יש להתחשב בהיקפו של ההליך שיזם התובע, שהגיש תביעה בסך כ-321 אלף ₪ כנגד מספר בעלי דירות, שחלקם הוסיף להליך צדדים נוספים. כתוצאה נדרשו הנתבעים, שעיקר התביעה נגדם עוסק בטענת הימנעות מגילוי במישור החוזי, להוצאות הכרוכות בניהול הליך בהיקף של ממש, משך קרוב לארבע שנים. נושא זה יישקל, לצד שיקול נוגד שעניינו ברצון לתמרץ תובעים לאחד את טענותיהם בנושא ספציפי להליך אחד, על מנת שלא להביא לריבוי הליכים.
במכלול השיקולים אני קובע, כי התובע יישא בהוצאות הנתבעים בסך 6,000 ₪ ובשכר טרחת עורך דינם כולל מע"מ בסך 18,000 ₪. הסכום הכולל ישולם עד 19.5.21 אחרת יתווספו לו הפרשי הצמדה וריבית כדין מהיום ועד לתשלום בפועל.
ניתן היום, ז' אייר תשפ"א, 19 אפריל 2021, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
19/05/2018 | הוראה לבא כוח תובעים להגיש עמדה לגבי שאלת מינוי מומחה | אוהד גורדון | צפייה |
10/06/2018 | הוראה לתובע 1 להגיש נוסח סוגיות להצגה למומחה | אוהד גורדון | צפייה |
05/07/2018 | הוראה למומחה בית משפט להגיש הודעה על קבלת המינוי | אוהד גורדון | צפייה |
15/01/2019 | פסק דין שניתנה ע"י אוהד גורדון | אוהד גורדון | צפייה |
10/12/2020 | החלטה שניתנה ע"י אוהד גורדון | אוהד גורדון | צפייה |
10/02/2021 | החלטה שניתנה ע"י אוהד גורדון | אוהד גורדון | צפייה |
17/02/2021 | הוראה לבא כוח נתבעים להגיש תגובה לעניין ארכה-תצהיר המומחה | אוהד גורדון | צפייה |
21/02/2021 | החלטה שניתנה ע"י אוהד גורדון | אוהד גורדון | צפייה |
23/02/2021 | החלטה שניתנה ע"י אוהד גורדון | אוהד גורדון | צפייה |
02/03/2021 | החלטה שניתנה ע"י אוהד גורדון | אוהד גורדון | צפייה |
04/04/2021 | החלטה שניתנה ע"י אוהד גורדון | אוהד גורדון | צפייה |
19/04/2021 | פסק דין שניתנה ע"י אוהד גורדון | אוהד גורדון | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | שלומי פרידמן | דוד בן-עוליאל |
נתבע 1 | ראול סוצ'י | אלי יוגב |
נתבע 2 | רות סוצ'י | אלי יוגב |
מקבל 1 | ראול סוצ'י | אלי יוגב |
מקבל 2 | רות סוצ'י | אלי יוגב |
מקבל 3 | שלומי פרידמן | דוד בן-עוליאל |
מקבל 6 | מגדל חברה לביטוח בע"מ | עזרא בריק |
מקבל 8 | ישיר איי.די.איי חברה לביטוח | אמיר עזר |
נתבע שכנגד 1 | ראול סוצ'י | אלי יוגב |
נתבע שכנגד 2 | רות סוצ'י | אלי יוגב |
נתבע שכנגד 3 | שלומי פרידמן | דוד בן-עוליאל |
נתבע שכנגד 6 | מגדל חברה לביטוח בע"מ | עזרא בריק |
משיב 2 | היועץ המשפטי לממשלה |