לפני | כב' השופטת צילה צפת, סגנית הנשיא | |
מבקשת | הילה כהנא ע"י ב"כ עו"ד יואב כהנא | |
נגד | ||
משיבות | 1. תנובה – מרכז שיתופי לשיווק תוצרת חקלאית בישראל בע"מ ע"י ב"כ עו"ד אמיר דולב 2. גליקסמן שיווק ביצים (1994) בע"מ ע"י ב"כ עו"ד אמיר פרנקל 3. מ לסר בע"מ ע"י ב"כ עו"ד רייטר ז'אן שוכטוביץ ושות' |
פסק דין |
בקשה לאישור תובענה ייצוגית על-פי הוראות חוק תובענות ייצוגיות, התשס"ו–2006 (להלן: "חוק תובענות ייצוגיות" ו-"בקשת האישור"), שעניינה בטענה כי המשיבות שווקו ביצים שסומנו בגודל L או XL בעוד שבפועל משקלן היה נמוך יותר, היה צריך לסמנם בגודל קטן יותר ולקבוע את מחירם בהתאם.
רקע וטענות הצדדים בתמצית
תקנה 16 לתקנות המועצה לענף הלול (הסדרת ייצור, מיון ושיווק), תשכ"ח - 1968 (להלן: "תקנות הסדרת ייצור, מיון ושיווק") קובעת כי ביצה תסווג בהתאם למשקלה, וזו לשונה:
"ביצה תסווג לפי משקלה באחד הסוגים האלה:
(1) ענק (XL) – למשקל 73 גרם ויותר;
(2) גדול (L) – למשקל 63 גרם ויותר אך פחות מ-73 גרם;
(3) בינוני (M) – למשקל 53 גרם ויותר אך פחות מ-63 גרם;
(4) קטן (S) – למשקל מתחת ל-53 גרם".
"הקבוצה המיוצגת המוצעת תכלול כל אדם אשר רכש ו/או צרך את המוצרים של המשיבות (להלן: "הקבוצה המיוצגת המוצעת") תוך הטעייתו והטעיית חברי הקבוצה לרכוש את המוצרים הארוזים באריזות המסומנות כמכילות ביצים בגודל L ו/או את המוצרים הארוזים באריזות המסומנות כמכילות ביצים בגודל XL. כאשר אותן אריזות הכילו ביצים שמוינו, סומנו, הוחתמו נארזו, שווקו ונמכרו כגודל L או כגודל XL למרות שמשקלן היה נמוך מהמשקל המינימלי המותר בקבוצת הגודל בה, מוינו, סומנו, הוחתמו, נארזו, שווקו ונמכרו ולמעשה היו בגודל M ו L בהתאמה, זאת תוך הפרת הוראות חקוקות בניהן: כללי ייצור, מיון ושיווק ביצים לתקנות המועצה לענף הלול (הסדרת ייצור, מיון ושיווק), תשכ"ח-1968 החתמת ביצים כללים תשנ"ד-1993, צווי פיקוח על מחירי מצרכים ושירותים (מחירים מרביים לביצי מאכל) 2008-2017 כמפורט בבקשה זו ואשר שווקו ונמכרו ע"י המשיבות במישרין או באמצעות אחרים תחת סימון הגודל המפורט לעיל".
דיון
דומה כי אין צורך לקבוע מסמרות בסוגית קבילות ומשקל המסמך, אמנם בתהליך שקילת הביצים נפלו פגמים לא מעטים, אך גם המשיבות אינן חולקות על כך שמשקל חלק מהביצים פוחת בשל תופעת הנידוף.
בסיכום חוות דעתו ציין המומחה, כי ניתן להסיק שביצים הנרכשות בחנויות 7 ימים מתאריך מיונן, יפסידו באופן טבעי לפחות כ 1.5% ממשקלן או גרם אחד לביצה שמשקלה 65 גרם. כעבור 14 יום ממיונן יפחת משקלם באופן טבעי ב 3.1% או כ 2 גרם, לפחות וכך הלאה. הפסד המשקל יהיה גבוה יותר ככל שהביצים שהו בטמפרטורה גבוהה מ 20 מעלות צלזיוס. בחקירתו העיד המומחה לם, כי אם ביצה תהיה במשך שנה בטמפרטורת החדר, ולא חדרו פנימה חיידקים, היא תתייבש לגמרי, החומר היבש יישאר, והמים הרבים שבביצה יתאיידו (עמ' 280).
ד"ר לם מציין כי מעיון במסמך השקילה עולה, כי רוב הביצים נשקלו בחלוף ימים רבים ממועד המיון. על פי חוות דעתו, "איבוד המשקל של הביצים המובא בבקשת האישור איננו חורג מגדר הסביר, ולא יכול ללמד על סיווג שגוי של הביצים בעת שקילתן" (סעיף 12 לחוות הדעת). עוד ציין המומחה כי הדברים נכונים בוודאי בהתחשב בכך ששקילות הביצים בוצעו במהלך חודשי הקיץ, ולא ברור באילו התנאים נשמרו הביצים. אם לא נשמרו בקירור, או נשמרו ברכב, די בכך בכדי להגדיל באופן משמעותי את הנידוף.
"א) לא יוציא קבלן מורשה מתחנת מיון ביצים, אלא אם כן כל ביצה ואריזה קמעונאית של ביצים מוחתמת בחותמת שאינה ניתנת למחיקה, הכוללת באותיות ברורות את שמו של הקבלן המורשה או את הסימן המסחרי שלו הרשום כדין ואת סוג הביצה בהתאם לסעיף 16, כשהביצים ארוזות באריזה קמעונאית מסוג שאישר המנהל ועליה מוטבע תאריך מיונן של הביצים הארוזות בה.
(ב) קבלן מורשה לא יחזיק בתחנת המיון שלו ביצי מאכל מוחתמות אלא אם החותמת שעל כל ביצה היא כאמור בסעיף קטן (א).
(ג) מחלק או קמעונאי לא יחזיק ולא יוציא מחזקתו ביצי מאכל אלא אם הוחתמה כל ביצה בהתאם להוראות סעיף קטן (א).
(ד) החתמת ביצי מאכל לפי סעיף זה תיעשה במכונה העומדת לרשות הקבלן המורשה כאמור בסעיף 14ב, בעת ובעונה אחת עם סיווג הביצים לפי סעיף 16, וקבלן מורשה לא יחתים ביצי מאכל בדרך אחרת.
(ה) לא יחזיק אדם ביצה שאינה מוחתמת כאמור בסעיף קטן (א) פרט –
(1) למגדל במשקו;
(2) לקבלן מורשה במחסנו;
(3) לביצים המובלות או המועברות ממקום למקום בליווי תעודת משלוח על פי פרק ה'.
ו) לא יחתים אדם ביצי מאכל ולא יסווג אדם ביצי מאכל אלא אם הוא עושה כן מטעמו של קבלן מורשה לשיווק ביצי מאכל באופן המפורט בסעיף קטן (ד) ובבנין כאמור בסעיף 4(5)(א)(1).
(ז) לא יחזיק אדם ביצה מוחתמת שסיווגה אינו בהתאם להוראות סעיף 16".
מתקנות אלו עולה, כי הביצים מסווגות בתחנת המיון ל 4 גדלים בהתאם למשקלן, וסימון הביצים מבוצע על פי הסיווג המתאים. על פי הדין התאריך האחרון לשיווק, המסומן על גבי הביצים, לא יעלה על 16 ימים מיום המיון, והן טובות לשימוש חודש לאחר התאריך האחרון לשיווק ובלבד שאוחסנו במקרר (ראו תקנה 7 לתקנות בריאות הציבור (מזון) (שיווק ביצי מאכל), תשנ"ה – 1994). על פי התקנות, סיווג הביצים לפי משקל יעשה בעת ובעונה אחת עם החתמתן בתחנת המיון. המשקל לפיכך נקבע במועד המיון. תקנות 15(ה) ו (ו) לתקנות הסדרת ייצור מיון ושיווק, אוסרות על כל אדם להחזיק ביצים שאינן מוחתמות, למעט חריגים המפורטים, וקובעות כי ההחתמה צריכה להיעשות כמפורט בתקנה 15(ד) היינו בעת המיון.
המומחה לם אישר את הדברים (עמ' 284) והוסיף כי "הביצים שנמצאות בדלת המקרר, זה מקום רע מאוד, משני טעמים, כשפותחים את המקרר...על הביצה נוצרת שכבת מים שבאה מהאוויר. השכבה הזאת מחדירה חיידקים פנימה אל תוך הביצה, דרך החרירים האלה שמנדפים 2CO מהביצה ומכניסים חמצן, ובמקררים המודרניים, כפי שכתוב כאן, הם No Frost ...רמת הרטיבות בתוך המקרר היא נמוכה ביותר, ולכן ביצים אמורות, במקרר, ה- No Frost, להתייבש מאוד. ולכן, אומר מי שאומר נכון מאוד, עדיף להשאיר את הביצים באריזה המקורית, שזאת הגנה מסוימת".
המשיבה 1, תנובה, טענה כי לאחר שהביצים מתקבלות מהמגדלים הן מועברות למכונות מיון מתקדמות אוטומטיות, ללא התערבות יד אדם. לאחר הליך המיון, הביצים התקינות עוברות תהליך שקילה בעזרת 12 מאזניים סטטיים ומשקל דינמי ואז נקבע גם סיווגן לפי גודלן. בנוסף, אחת לשעה מתבצעת בקרת איכות לתבנית רנדומלית, במסגרתה נשקלות הביצים שבתבנית במשקל מכויל שאינו קשור למכונת המיון (ראו סעיף 14(ה) לתצהירו של מר תמיר גל, מנהל תחום הביצים בתנובה). מר גל העיד כי "אין תעודות כיול למכונות המיון, יש תעודת כיול למשקל שבודק את התוצאה בשביל לוודא שהיא אכן נכונה, הכל דיגיטלי... מכונות המיון יש להם מערכת מחשב ששולטת בהן ואנחנו מזינים עפ"י תקנות מועצת הלול את המשקל המבוקש וזה חד ערכי" (עמ' 238, ש' 11-23). מר גל העיד כי מתקיימת בדיקה של איכות השקילה מטעם הרגולטור, מועצת הלול (עמ' 290, 291 ועמ' 298 ש' 1-5).
המשיבות טוענות, כי מדובר בטענה שאין לה זכר בבקשת האישור ומהווה הרחבת חזית פסולה. אינני מקבלת את טענת המשיבות בעניין זה שהרי הן אלו שהעלו בתגובתם את תופעת הנידוף שלא ניתן היה לצפותה מראש, ועל כן הייתה רשאית המבקשת להשיב לתגובתם ולהפנות לתקן אשר רלוונטי לטעמה. יחד עם זאת מקובלת עלי טענת המשיבות לגופו של עניין.
על יסוד כל האמור לעיל, לא שוכנעתי כי קיימת אפשרות סבירה להכרעת התובענה לטובת הקבוצה. העילות יבחנו לפיכך בקצרה.
עילת הפרת חובה חקוקה
בקשת האישור אינה מפנה במדויק להפרה ספציפית של החיקוקים שצויינו בבקשת האישור. הבקשה כוללת רשימת חיקוקים ללא פירוט מספק.
גם לא הוכח נזק כלשהו מתופעת הנידוף. הוכח שמשקל הביצה ירד עקב נידוף מים ללא כל פגיעה בערכים התזונתיים (ד"ר לם עמ' 287-288).
"(1) לא ימכור אדם במהלך עסקו מצרך ולא יעשה במהלך עסקו שירות במחיר העולה על המחיר הקובע; נקבע למצרך או לשירות מחיר קובע שאינו מחיר מרבי, לא ימכור אדם במהלך עסקו את המצרך ולא יעשה אדם במהלך עסקו את השירות, אלא באותו מחיר;
(2) נקבע למצרך או לשירות רווח מרבי כאמור בסעיף 12(ב), לא ימכור אדם במהלך עסקו אותו מצרך או לא יעשה במהלך עסקו אותו שירות במחיר שיש בו למוכר או לעושה השירות יותר מהרווח שנקבע;..."
בהתאם לצו הפיקוח על מחירי מצרכים ושירותים (מחירים מרביים לביצי מאכל) (תיקון), התשע"ו –2016, נכון למועד כתיבת סיכומי המבקשת, חלה חובה מוחלטת על המשיבות למכור ביצי מאכל באריזה קמעונאית של 12 ביצים, בפיקוח משרד החקלאות, בהתאם להגבלות הבאות:
ענק (XL) למשקל 73 גרם ויותר המחיר לצרכן (כולל מע"מ) הוא 12.55 ₪.
גדול (L) מעל 63 גרם ועד 73 גרם המחיר לצרכן (כולל מע"מ) הוא 11.45 ₪.
בינוני (M) מעל 53 גרם עד 63 גרם המחיר לצרכן (כולל מע"מ) הוא 10.55 ₪.
בחקירתה (עמ' 77) טענה המבקשת שגם אם קיימת תופעת הנידוף, "אין לזה שום קשר לתביעה. התביעה היא שהצרכן משלם על משהו לפי חוק פיקוח המחירים שכתוב בדיוק מה הביצה שאני אמורה לקבל באיזה משקל, יש לה מקסימום ומינימום והביצים האלה, לא רק שהן לא היו במקסימום, הן היו מתחת למינימום. אז אני חושבת שמגיע לי תמורה הולמת למה שאני משלמת עליו. זו דעתי" (עמ' 77 ש' 18-23).
אלא שהדין מורה, כי יש לסווג את הביצים לפי ערכי משקל מקסימום ומינימום במועד המיון, ולא בעת מועד הרכישה על ידי הצרכן וכך פעלו המשיבות. המאסדר היה מודע לתופעת הנידוף שהרי לפי תקנה 38 לתקנות הסדרת ייצור, מיון ושיווק, ניתן לדרוש בחודשי הקיץ כי ביצי המאכל יהיו במשקל העולה בגרם אחד על המשקל התואם את סוגן לפי תקנה 16. המבקשת לא הוכיחה כי בעת סיווג ביצי המאכל משקלן היה נמוך מסווגן.
המבקשת גם לא הוכיחה נזק, שכן הערך התזונתי של הביצה נותר כשהיה בהתאם לגודל המסומן.
עילת ההטעיה
סעיף 2(א) לחוק הגנת הצרכן קובע:
"לא יעשה עוסק דבר – במעשה או במחדל, בכתב או בעל פה או בכל דרך אחרת לרבות לאחר מועד ההתקשרות בעסקה – העלול להטעות צרכן בכל ענין מהותי בעסקה [...]; בלי לגרוע מכלליות האמור יראו ענינים אלה כמהותיים בעסקה:
(1)הטיב, המהות, הכמות והסוג של נכס או שירות;
(2) המידה, המשקל, הצורה והמרכיבים של נכס;
(3) מועד ההספקה או מועד מתן השירות;
(4) השימוש שניתן לעשות בנכס או בשירות, התועלת שניתן להפיק מהם והסיכונים הכרוכים בהם.
...
(10) החסות, העידוד או ההרשאה שניתנו לייצור הנכס או למכירתו או למתן השירות;
(11) התאמתו של הנכס או השירות לתקן, למיפרט או לדגם;
[...]"
וסעיף 31(א) קובע:
"דין מעשה או מחדל בניגוד לפרקים ב', ג', ד' או ד'1 כדין עוולה לפי פקודת הנזיקין [נוסח חדש]".
שלושה הם יסודותיה של עילת ההטעיה לפי חוק הגנת הצרכן: הפרת איסור ההטעיה, נזק וקשר סיבתי בין ההפרה ובין הנזק.
על-פי לשונו של הסעיף, אין צורך להוכיח כי הצרכן הוטעה בפועל ודי אם הוא עלול היה לטעות. ברע"א 2837/98 ארד נ' בזק החברה הישראלית לתקשורת בע"מ, פ"ד נד(1) 600, 607א-ב (2000) קבעה כבוד השופטת טובה שטרסברג-כהן:
"הטעיה היא הצהרה כוזבת. ההטעיה נוצרת כאשר קיים פער בין הדברים הנאמרים (או המוסתרים) לבין המציאות. הטעיה יכולה ללבוש שתי צורות: האחת, הטעיה במעשה על דרך של מצג שווא הכולל פרטים שאינם תואמים את המציאות; השנייה, הטעיה במחדל, קרי: אי-גילוי פרטים מקום שיש חובה לגלותם [...]. ודוק: אין דין עילת ההטעיה לפי דיני החוזים כדינו של איסור ההטעיה על-פי חוק הגנת הצרכן. בעוד שבדיני החוזים על-מנת שתתגבש עילת ההטעיה נדרש כי הצד הטוען להטעיה אכן טעה ובשל טעותו זו התקשר בחוזה [...], האיסור מכוח חוק הגנת הצרכן רחב יותר והוא חל על כל 'דבר... העלול להטעות צרכן' [...] גם אם הלה לא הוטעה בפועל [...]".
בענייננו המשיבות פעלו לפי דרישות החוק וסימנו את הביצים לפי משקלן בעת מיונן. אף אם היה נקבע כי המשיבות לא גילו שמשקל הביצים פוחת עם הזמן בשל התאיידות מים הרי שאין מדובר בעניין מהותי בעסקה.
סעיף 4(א) לחוק הגנת הצרכן קובע:
"(א) עוסק חייב לגלות לצרכן –
(1) כל פגם או איכות נחותה או תכונה אחרת הידועים לו, המפחיתים באופן משמעותי מערכו של הנכס;
(2) כל תכונה בנכס המחייבת החזקה או שימוש בדרך מיוחדת כדי למנוע פגיעה למשתמש בו או לאדם אחר או לנכס תוך שימוש רגיל או טיפול רגיל;
(3) כל פרט מהותי לגבי נכס שקבע השר באישור ועדת הכלכלה של הכנסת;
אולם תהא זו הגנה לעוסק אם הוכיח כי הפגם, האיכות או התכונה או הפרט המהותי בנכס היו ידועים לצרכן.".
סעיף זה קובע חובת גילוי לגבי כל תכונה המפחיתה באופן משמעותי מאיכותו או מערכו של המוצר. בענייננו, לפי חוות דעת המומחה, שלא נסתרה, התאיידו רק מים ולא הערכים התזונתיים של הביצה. מכאן שלא הוכחה הטעיה בעניין מהותי בעסקה (סעיף 2) וגם לא הוכח כי הופרה הוראת סעיף 4(א) לחוק הגנת הצרכן.
עילת עשיית עושר ולא במשפט
"מי שקיבל שלא על פי זכות שבדין נכס, שירות או טובת הנאה אחרת (להלן – הזוכה) שבאו לו מאדם אחר (להלן – המזכה), חייב להשיב למזכה את הזכיה, ואם השבה בעין בלתי אפשרית או בלתי סבירה – לשלם לו את שוויה."
המבקשת טוענת כי המשיבות הפיקו ממעשיהן הפסולים טובת הנאה כספית, תוך שהן מתעשרות על חשבונם של חברי הקבוצה, שכן התמורה שקיבלו עבור כל ביצה שסווגה כגדולה יותר, גבוהה מהתמורה המגיעה להן לפי צו פיקוח על מחירי מצרכים ושירותים (מחירים מרביים לביצי מאכל).
המשיבות טוענות כי הן זכאיות לאותה עמלת שיווק ללא תלות בגודל הביצה, כך שלא הרוויחו ולא יכולות היו להרוויח מסימון הביצים בסימון אחר. העד תמיר גל מטעם המשיבה 1, העיד כי "עמלת המשווק... בין המחיר שאנחנו מחויבים, המינימום לספק, למגדל, לבין המחיר שאנחנו מוכרים לקמעונאי, הייתה זהה בביצים לארג', אקסטרה לארג' ומדיום" (עמ' 256 ש' 5-8). מר גל העיד כי "המרווח, מה שנקרא עמלת המשווק, היא זהה לכל הגדלים" (עמ' 255 לפרוטוקול). מר לסר הצהיר (סעיף 16 לתצהירו) כי "מאחר וביצים הם מוצר מפוקח, הרווח הקמעונאי של לסר מביצת L או XL הוא זהה ועומד על 26.7 אג'. יתרה מזאת, לסר משלמת למגדלי הביצים עפ"י סוג (גודל) הביצה, כפי שסווגה מוינה במכון המיון". משכך טוענות המשיבות כי הן אדישות לתוצאות הליך השקילה. המבקשת לא סתרה את עדויות נציגי המשיבות כי הן זכאיות לאותה עמלת שיווק. לא הוכח יסוד ההתעשרות, ומה גם שלא הוכח שמהשיבות פעלו שלא לפי הוראות הדין.
עילות תרמית ורשלנות
המבקשת טוענת כי המשיבות הציגו היצג כוזב, שכן הן סימנו ביצים בגודלL ו LX באריזות בידיעה שחלק מהביצים משקלן יהיה נמוך מהמשקל המצוין על הביצה. לא הוכח כי המשיבות חותמות את גודל הביצים שלא בהתאם לדין או כי התרשלו כלפי הלקוחות.
לא מצאתי צורך לבחון את שאר התנאים שבהתקיימם רשאי בית המשפט לאשר לנהל את התובענה כייצוגית, כמו גם הטענה להגנה לפי סעיף 6 לפקודת הנזיקין.
סוף דבר
מכל הטעמים שלעיל הבקשה לאישור תובענה ייצוגית נדחית.
המבקשת תשא בהוצאות ושכר טרחת ב"כ כל אחת מהמשיבות בסך של 35,000 ₪ (105,000 ₪ בסך הכל)
ניתן היום, ל' תשרי תשפ"ג, 25 אוקטובר 2022, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
17/10/2018 | החלטה על בקשה של מבקש 1 שינוי מועד דיון | צילה צפת | צפייה |
28/11/2019 | החלטה שניתנה ע"י צילה צפת | צילה צפת | צפייה |
02/12/2019 | החלטה שניתנה ע"י צילה צפת | צילה צפת | צפייה |
15/12/2020 | החלטה על בקשה של תובע 1 בקשה לתיקון פרוטוקול דיון | צילה צפת | צפייה |
29/12/2020 | החלטה שניתנה ע"י צילה צפת | צילה צפת | צפייה |
31/12/2020 | הוראה לתובע 1 להגיש סיכומים | צילה צפת | צפייה |
07/01/2021 | החלטה על בקשה של תובע 1 בקשה לתיקון פרוטוקול דיון | צילה צפת | צפייה |
24/02/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 3 בקשה מוסכמת להארכת מועד | צילה צפת | צפייה |
25/02/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 1 בקשה מוסכמת למתן ארכה להגשת סיכומי המשיבות 1 2 | צילה צפת | צפייה |
25/03/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 3 בקשה מוסכמת להארכת מועד | צילה צפת | צפייה |
02/05/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 1 בקשה מוסכמת למתן ארכה להגשת סיכומי המשיבות | צילה צפת | צפייה |
25/05/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 3 בקשה מוסכמת להארכת מועד | צילה צפת | צפייה |
26/05/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 1 בקשה מוסכמת למתן ארכה להגשת סיכומי המשיבות 2-1 | צילה צפת | צפייה |
17/06/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 3 בקשה מוסכמת להארכת מועד | צילה צפת | צפייה |
08/07/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 3 בקשה מוסכמת להארכת מועד | צילה צפת | צפייה |
15/07/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 3 בקשה מוסכמת להארכת מועד | צילה צפת | צפייה |
25/07/2021 | החלטה שניתנה ע"י צילה צפת | צילה צפת | צפייה |
04/08/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 3 בקשה דחופה להארכת מועד קצרה | צילה צפת | צפייה |
13/09/2021 | החלטה על בקשה של תובע 1 בקשה אחרת/ הודעה בעניין הארכת מועד | צילה צפת | צפייה |
14/11/2021 | החלטה על בקשה של תובע 1 בקשה למתן ארכה להגשת תשובה | צילה צפת | צפייה |
03/04/2022 | החלטה שניתנה ע"י צילה צפת | צילה צפת | צפייה |
05/04/2022 | הוראה לנתבע 2 להגיש תשובת משיב 2 | צילה צפת | צפייה |
25/10/2022 | החלטה שניתנה ע"י צילה צפת | צילה צפת | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | הילה כהנא | יואב כהנא |
נתבע 1 | תנובה – מרכז שיתופי לשיווק תוצרת חקלאית בישראל בע"מ | מילי רדמילה פנחס |
נתבע 2 | גליקסמן שיווק ביצים (1994) בע"מ | אמיר פרנקל |
נתבע 3 | מ לסר בעמ | רם זאן |