בפני | כבוד הרשמת בכירה אפרת רחלי מאירי | |
תובע | עמירם עומר | |
נגד | ||
נתבעים | 1.שי כהן מגדי 2.יאיר כהן מגדי | |
פסק דין |
העובדות הצריכות לעניין
טיעוני הצדדים
עוד ציין התובע בתביעתו, כי לאחר מספר שבועות בהן הנתבע התגורר במושכר החל הוא לגדל סמים ולהפוך את החצר למגרש גרוטאות. הוא אף איים על כל מי שמתקרב לחצר והסתובב עם סכין. בשל אלימות קשה מצדו של הנתבע, הגיש התובע נגדו תלונות במשטרה וכן בקשה למתן צו הגנה מפניו. עוד ציין כי מחוסר ברירה פנה לאביו של הנתבע, הוא הנתבע 2 (להלן:" האב" או "הערב") וביקש ממנו סיוע והתערבותו במצב אך הנתבע איים על אביו לבל יתערב. ביום 12.12.17 כאשר הגיע ליחידת הדיור, הבחין בנזק גס וברוטאלי ביחידת הדיור – בכלל זה נזק לדלת המושכר, לדלת חדר האמבטיה (בשווי של 1200 ₪), לפרקט (בשווי של 1900 ₪ ומצריך התקנת פרקט בשווי של 800 ₪), לפאנלים (בשווי של 350 ₪), ולקירות הגבס (בשווי של 2800 ₪). בדירה הושארה אשפה "רקובה ומצחינה". נלקח ברז המטבח בשווי של 320 ש"ח, סט חדש של המקלחון בשווי של 450 ש"ח, טלוויזיה 32 אינטש בשווי של 750 ש"ח, שולחן ו-4 כסאות בשווי של 1000 ש"ח, מנעול דלת בשווי של 80 ₪, ממיר ושלט בשווי של 450 ₪, כיריים חשמליות חדשות בשווי של 380 ש"ח, ראש מקלחת, כלל השקעים של החשמל בבית (בשווי של 500 ₪). על הקירות נכתב כיתוב מאיים וכל הרכוש שהיה בדירה נגנב. סך הנזק שנגרם לדירה עומד על 9,350 ₪ ושווי הרכוש הגנוב עומד על 3,430 ₪.
אביו של הנתבע נתבע אף הוא בשל היותו ערב לבנו.
על פי האמור בכתב ההגנה, הנתבע שילם במזומן עבור חודש יולי 2017 וכן חתם על חוזה שכירות עם התובע. במהלך החודשיים הראשונים לתקופת השכירות היו יחסי שכירות תקינים. ברם, היחסים עלו על שרטון כאשר ביקש התובע מהנתבע כי יבצע עבורו עבודת תוספת בנייה של פרגולה והנתבע נעתר לבקשתו והחל בעבודת הבנייה. שכן, התובע נמנע מלשלם עבור הסחורה אותה הזמין הנתבע לשם ביצוע העבודות וגרם לפגיעה בשמו הטוב של הנתבע מול ספק העץ. ואולם, לא רק שלאחר תקופה בה נגרמו לנתבע נזקים, נגנב לו ציוד, נפגע שמו הטוב והוא אף הורחק -הוא נעצר ונאזק עקב תלונתו של התובע כלפיו.
לטענת הנתבע, הוא שילם לתובע עבור ארבעה חודשי שכירות בקיזוז הנזקים שנגרמו לו עקב התנהלות התובע. כן התייחס לטענות התובע בדבר הנזקים הנטענים וציין כי הוא עצמו פעל בהתאם להנחיות התובע. כך או אחרת, הנזקים הנטענים ביחס לדלת חדר השירותים ולמבנה תוקנו זה מכבר. הוא הכחיש את הנזק הנטען לריצוף וטען כי הלה רובץ לפתחו של התובע עצמו. עוד מוכחשת ערבותו של האב להסכם השכירות.
הראיות
לטענתו, הוא הסכים לוותר על מספר חודשי שכירות במסגרת ניסיון לגישור בין הצדדים, אך בסופו של דבר זה לא יצא לפועל ובעת עזיבת הנתבע את הדירה, הוא אף נטל עימו רכוש שלא כדין, דבר שהוא אף הודה בו.
הנתבע חזר על טענותיו והעיד כי הוא שילם עבור ארבעה חודשי שכירות, מתוכם שלושה תשלומים במזומן ועוד אחד בהמחאה. באשר לנזק, הוא הציג תצלומים מיום כניסתו לדירה ומיום יציאתו מהדירה. כן סיפר כי התובע העלים ציוד פרטי שלו, ניתק אותו ממים ומחשמל.
לאחר הדיון ביקש התובע להציג עדות נוספת לתמיכה בטענותיו וקבעתי דיון נוסף.
דיון והכרעה
ביום 1.7.17 התקשרו הצדדים בהסכם שכירות שתוקפו לשנה לפיו דמי השכירות החודשיים יעמדו על 3,300 ₪. התביעה היא לפיצוי בגין שלושה מרכיבים עיקריים. המרכיב הראשון עניינו פיצוי בגין נזק שנגרם למושכר. המרכיב השני הוא לתשלום דמי שכירות שלא שולמו. המרכיב השלישי הוא לפיצוי בגין נטילת רכוש ללא רשות.
יצוין זה עתה, כי התביעה ביחס לנתבע 2 דינה להידחות משלא הוכח לפניי שהנתבע 2 הוא ערב לכלל חובותיו של הנתבע 1.
נדון ראשון ראשון אחרון אחרון.
הנזק למושכר
האחריות לנזק
כעולה מעדותו של בועז מיכאל, הנתבע פרץ לדלת הבית והכניס מים מתחת לפרקט. עוד העיד כי הנתבע הרס את הפרקט על ידי החדרת מים כאמור וכן ראה אותו מפרק את המקלחות. לעדות זו צירף התובע תמונות המתעדות את הנזק שנגרם. בין היתר צירף את תמונת ברז המקלחת המפורק, הפרקט ההרוס וכן תועד הנזק לקירות הגבס ולפאנלים, המנעול החסר והדלת הפרוצה. נוסף לתמונות אלה צירף התובע תמונות נוספות המתעדות פירוק ברז המטבח והנזק לשקעי החשמל.
עדותו של בועז מיכאל עולה בקנה אחד עם הראיות החיצוניות שהוצגו ולא נסתרה על ידי הנתבע. הנתבע צירף תקליטור לבית המשפט בו ביקש ללמד כי יש לפקפק במהימנות עדותו של מר מיכאל בועז אולם לא מצאתי כי היה בכך להעלות או להוריד, והיה מקום לצרף את התקליטור קודם למסכת הראיות, על מנת ליתן לצדדים אפשרות לחקור כדבעי, ובכלל זה לערוך עימות עם העד. מכל מקום, שוכנעתי במאזן ההסתברותי הנדרש במשפט האזרחי כי הנתבע הזיק למושכר וגרם לנזק הנטען על ידי התובע, אשר חיזוק לו נמצא בעדותו של מר בעז מיכאל ומתועד בתמונות.
שווי הנזק
אומנם, הואיל והוכח קיומו של נזק, הרי שאין באי יכולת לחשב אותו בדייקנות כדי לדחות את תביעת הפיצויים. מקום בו הוכח כי נגרם נזק שלא ניתן לחישוב מדויק, כי אז רשאי בית המשפט לפסוק פיצויים על פי אומדנה ובלבד ששיעור הפיצוי יאומד לפי מידת הנזק המשוערת. ואולם, נפסק לאחרונה כי הגם שבית המשפט לתביעות קטנות נועד לפתוח את שערי ביהמ"ש בפני "האזרח הקטן" בדרך של פישוט סדרי הדין והראיות, אין בכך כדי לחדור לתחומי הדין המהותי, ואין בכך כדי לאפשר לקבל תביעה של תובע שלא השכיל להרים את נטל ההוכחה המוטל עליו, גם בנוגע לגובה הנזק (רע"א 10124/17 אשקר נ. סלימאן (30.1.2018)). לשון אחר; מקום בו בעל דין יכול היה להביא ראיות ובחר שלא להביא, אין בית המשפט פוסק על דרך של אומדנה בנוגע לרכיב זה. וכך נפסק:
"בנוגע למצבים כאלה, עשוי בית המשפט "לנצל" את הגמישות בסדרי הדין ודיני הראיות על מנת לאפשר לתובע לתקן את מחדלו, ולהוכיח את הנזק הנטען באמצעות ראיות מתאימות. פתרון זה מצוי בסמכותו, ובמידה רבה אף משרת את תכלית הקמתו: פתיחת שערי בית המשפט בפני האזרח הקטן שאינו בקיא בהוויות המחוקק וההלכה הפסוקה, ואינו מודע, בהכרח, לחובת הוכחת שיעור הנזק. אולם, מכאן ועד חריגה מהוראות הדין המהותי באשר לנטלי ההוכחה – ארוכה הדרך, ובלתי עבירה. עם כל ההבנה, אין להשלים עם גישת בית המשפט המחוזי לפיה דרך ההתמודדות עם מצב בו לא הובאו ראיות מספיקות היא לפסוק פיצוי מופחת. ברוח דומה, נכון לערער על הדרך בה צעד בית המשפט לתביעות קטנות בקבעו כי על בית המשפט לבכר פסיקה על דרך האומדן על פני דחיית התביעה הקטנה, כאשר האיזון בין הדברים יתבטא בעריכת האומדן על הצד הנמוך. נבהיר כי השאיפה להגיע לתוצאה צודקת יותר נשגבת היא, אך יש לממשה אך ורק בכלים משפטיים ראויים, כגון הסכמות בין הצדדים או דחיית הדיון על מנת לאפשר הבאת ראיות מספקות" (שם).
הנה כי כן, גם כאשר בית המשפט לתביעות קטנות חש כי דחיית התביעה בשל אי הוכחת שיעור הנזק אינה ראויה, אין בידו להתעלם מן הדין המהותי ולפסוק לתובע שלא השכיל להציג ראיות ממשיות לגבי שיעור הנזק פיצוי על סמך אומדנה. אומנם בית המשפט רשאי "לנצל" את הגמישות בסדרי הדין ודיני הראיות על מנת לאפשר לתובע לתקן את מחדלו, ולהוכיח את הנזק הנטען באמצעות ראיות מתאימות. פתרון זה מצוי בסמכותו, ובמידה רבה אף משרת את תכלית הקמתו. ואולם, אין די בהוכחת קיומו של נזק אלא יש להוכיח גם את גובה הנזק. העיקרון בדיני הנזיקין הוא פיצוי מקום שבו נגרם נזק. רוצה לומר, כי גם אם פלוני אחראי לנזק והוכחה אחריותו, מקום שאין נזק, לא פועל עקרון "האשמה והגמול" כבדין הפלילי, ומשכך, גם אם קיימת חבות לאדם, הרי משלא הוכח כי גרם לנזק בר כימות, כי אז אין לחייבו. במקרה דנן התמונות מלמדות על נזק, וכך עולה מעדות התובע, אולם אין כל נתון המעניק כלים לאמוד את הנזק.
דמי השכירות
קיים קושי לקבל את טענות התובע לפיהן, הנתבע לא שילם בפועל עבור השכירות. שכן, התובע עצמו מאשר בסעיף 13 לכתב התביעה המתוקן כי הנתבע שילם לו פעמיים: פעם אחת במזומן ופעם אחת בשיק. רוצה לומר, כי לכל היותר יכול התובע לתבוע דמי שכירות של חודשיים וחצי ולא ארבעה חודשים וחצי.
עולה מתכתובות בין הצדדים כי התשלום היה פרוספקטיבי. היינו, בתחילת חודש אוקטובר שולם עבור חודש אוקטובר. לא נעלמה מעיניי הודעה מיום 27.10.17 לפיה פונה התובע לנתבע ואומר לו כי לא שילם שכירות במשך חודשיים וחצי (היינו, עבור חודשים ספטמבר ואוקטובר) ולכאורה הנתבע, בהתאם לאמור על ידי התובע שם, מאיים עליו כי לא ישלם גם בחודש הבא, היינו לנובמבר. כן ביום 26.10.2017 הנתבע כותב לתובע: "החודש שכר הדירה יקוזז עבור חובות ונזקים שאתה צברת! סה"כ סכום לקיזוז עבור את גובה תשלום שכר הדירה. 3300. ". לא ברור אם הנתבע מתייחס לחודש אוקטובר או לחודש נובמבר, משעבור חודש אוקטובר מסר לתובע כי התשלום מוכן בתחילת החודש, וכן הוצג שיק מטעם הנתבע המיועד לתובע עבור חודש אוקטובר על סך של 3300 ₪, אשר על פי תנועות החשבון נפרע ביום 10.10.2017. לכן ניתן לכאורה להסיק כי התשלום אותו מבקש לקזז בתום חודש אוקטובר הוא עבור חודש נובמבר. אומנם הנתבע לא סתר בתכתובות אותן הוא צירף כי הוא לא שילם עבור חודשיים וחצי כגרסת התובע בתכתובות, אולם, וכאמור, הראיות נוטות לטובת הנתבע ביחס לתשלום עבור חודש אוקטובר. כמו כן, מדיון ביום 2.11.17 במסגרת ה"ט 59448-10-17, בעמ' 2 לפרוטוקול בשורות 24-25 שהובא לעיוני עולה כי " המשיב לא משלם את דמי השכירות. אם הוא משלם הוא משלם כאשר הוא בוחר בכך. החודש הוא לא שילם חצי חודש דמי שכירות"
צא ולמד, כי עד למועד הדיון, הנתבע (המשיב שם) הנתבע כן שילם, אולם לא עבור חודש מלא. התובע הדגיש כי מדובר בחצי חודש. הוא היה ספציפי. מכאן ניתן ללמוד כי לכל היותר לא שילם עבור מחצית חודש אוקטובר ועבור חודש נובמבר הואיל ובתחילת החודש עליו לשלם קדימה. אומנם מהנתונים שהוצגו עולה כי שילם עבור חודש אוקטובר, אך בחינת תנועות החשבון שצירף הנתבע והוא עצמו הצביע על תשלום בחודש ספטמבר עבור דמי שכירות בסך של 2000 ₪, מעלה כי בחודש אוקטובר היה צריך לשלם גם עבור השלמת חודש ספטמבר, היינו, סך של 4600 ₪ והוא שילם רק 3300 ₪ ומשכך נותר חייב, הלכה למעשה, 1300 ₪ המשולים לחצי חודש לערך.
מהאמור עולה, כי אמנם הנתבע שילם את דמי השכירות שלא במועדם, אך שילם "כאשר בחר בכך", ובחלקים. התובע (המבקש שם) לא טען באותו דיון כי הנתבע לא שילם כלל וכלל, אלא הביע טרוניה על כי טרם שולמה יתרת חודש אוקטובר.
אולם, מכל מקום, מנספח המסומן 16 לכתב התביעה המתוקן עולה כי התובע מוכן לוותר על דמי השכירות של חודש אוקטובר ואין התייחסות לחוב השכירות עבור חודשים קודמים. בשולי הדברים יוער, כי התובע העיד כי היה מוכן לוותר על תשלום דמי השכירות במהלך הגישור אולם עצם תיקון כתב התביעה והסרת רכיב דמי שכירות עבור חודשים קודמים מלמד כי אין מדובר ב"מחווה" או "רצון טוב" במסגרת הליך של גישור אלא מתוך הכרה שככל הנראה לא קיים חוב עבור חודשים קודמים, ועל כן נזנח רכיב זה.
על כן, עולה אפוא כי הנתבע שילם עבור חודשי השכירות יולי, אוגוסט, ספטמבר, ומחצית חודש אוקטובר וכי עליו להשלים את יתרת חובו, היינו, תשלום עבור כחצי חודש ע"ס של 1300 ש"ח.
הנה כי כן, הנתבע מודה כי הוא חב תשלום דמי שכירות עבור חודש נובמבר אולם טוען כי סכום החוב שווה בגובהו לסכום הנזק שנגרם לו ומכאן הקיזוז המייתר את חובו לכאורה כלפי התובע. לפנינו, אפוא, טענת "הודאה והדחה". משכך מוטל עליו נטל השכנוע לגבי העובדות "המדיחות" הנטענות על ידו. מושכלות יסוד הן כי מקום בו נטענת טענת הודאה והדחה והטוען כי פרע אינו מרימו, מתקבלת גרסת התובע אם בסופו של המשפט יימצא כי כפות המאזניים מעוינות ביחס לטענות הנתבע – שכן הנתבע הודה בעובדותיה (וראו לעניין זה למשל ע"א 11100/02 חצור נ' דותן (16.2.2004); רע"א 3592/01 עיזבון המנוח סימן טוב מנשה נ' ע. אהרונוב קבנות בניין (1998) בע"מ, פ"ד נה (5) 193; ע"א 642/61 טפר נ' מרלה, פ"ד טז 1000; י' זוסמן, סדרי הדין האזרחי (מהדורה שביעית, 1995, ש' לוין עורך) 321-320; י' קדמי, על הראיות – הדין בראי הפסיקה (תשס"ד), עמ' 1530).
זאת ועוד. לא די לטעון אודות נזקים וקיזוזם, אלא יש להצביע על סכומים ספציפיים. על הנתבע לפרט הגנתו ולפרט טענת הקיזוז ובין היתר לפרט הסכומים הנתבעים במסגרתה, כולל הצגת מערכת הנתונים המדויקת אשר עליהם היא מבוססת (ראו והושוו: ע"א 1907/06 קליברה החברה לקידום מכירות בע"מ נ' בנק המזרחי המאוחד בע"מ (7.1.07); ע"א 4345/05 שובל שדמה מימון וסחר בע"מ נ' בנק לפיתוח התעשייה בישראל בע"מ (3.12.2006)), ואין להסתפק בהעלאת טענות בעלמא.
בנידון דידן, אין חולק לגבי עצם קיומו של חוב דמי שכירות וגובהו בחודש נובמבר. ברם, לשיטת הנתבע, יש לקזז כנגד חוב זה את נזקיו –עקב הנזקים שנגרמו לו שהם בני פיצוי, כך שהלכה למעשה, אינו חב בחוב כלפי התובע. עם זאת, וכאמור, הנתבע לא הציג כל מסד נתונים המבסס קיומו של גובה הנזק הנטען. אין בטענותיו כדי לעמוד בדרישת הפסיקה הנוגעת להגנת קיזוז משאין בהן כדי לבסס את טענת הקיזוז ולו בדוחק.
על כן, משסכום הקיזוז לו טען הנתבע לא הוכח ולא פורט ולא ברור מה קוזז כנגד דמי השכירות - אני קובעת כי הוכח לפניי שהנתבע לא שילם את דמי השכירות עבור חודש נובמבר והוא כשל בהוכחת הנזק הנטען כנגדו קיזז את דמי השכירות. משכך חב הוא בתשלום דמי השכירות עבור חודש נובמבר סך של 3300 ש"ח.
הרכוש החסר
הנתבע הכחיש נטילת החפצים. הראיה היחידה הקיימת בחומר הראיות שהוצג לפניי היא עדות הראיה של העד מיכאל בועז שטען כי ראה את הנתבע נוטל את הטלוויזיה וציוד מהמטבח אולם הוא לא פירט מה הציוד שנלקח, ולא ידוע מהו הציוד שהיה ברשותו של הנתבע קודם למעבר ליחידת הדיור (כך למשל כלי מטבח מסוימים), בשים לב שלא התקיים פרוטוקול מסירה וככל שהיה, הוא לא צורף. יובהר, כי במסגרת החקירה הנגדית הבהיר העד כי אין המדובר בריהוט. על כן, לא די בכך כדי לקבוע כי הנאשם "גנב" או שמא יש לומר "גזל" את רכושו של התובע.
מכל מקום, עדות זו היא הראיה היחידה לנטילת הרכוש ועליה לעמוד בנטל ההוכחה הנדרש בהליך האזרחי במסגרת מאזן ההסתברויות. כל אשר ניתן לקבוע הוא כי הוכח במאזן ההסתברויות (ולא בלי קושי) כי הנתבע נטל טלוויזיה אשר נתן לו התובע לשימושו.
עם זאת, לא הוכח שוויה של הטלוויזיה שנגנבה, לא הובהרה רמת תקינותה ומהו טיבה, מיהו היצרן, מתי נקנתה וממי נקנתה (כך למשל האם מדובר ברכוש "יד שנייה" או טלוויזיה שניתנה במתנה וכיוצ"ב). ברי, כי על מנת לאמוד שוויה על התובע להוכיח אי אלו נתונים הנוגעים למאפייניה. נחזור להלכת אשקר. מדובר ברכיב שניתן היה בנקל להוכיחו, ולא כך היה. בנסיבות אלה, תביעת התובע באשר למרכיב זה נדחית בהיעדר הוכחה בדבר שוויה. משאין מדובר במשפט פלילי, כי אז עקרון התגמול אינו פועל כאן. עם זאת, מצאתי לפסוק עבור "אובדן הנאה" משיכול היה התובע להטיב עם אחר בשימוש בטלוויזיה, ואפשרות זו נשללה ממנו. על כן, אני מחייבת את הנתבע בסך של 100 ש"ח.
סך הכל ישלם הנתבע לתובע סך של 10300 ₪ וזאת תוך 45 יום מהיום, שאם לא כן, הסכום יישא הפרשי ריבית והצמדה מיום מתן פסק הדין ועד ליום התשלום בפועל.
בקשת רשות ערעור לבית המשפט המחוזי תוך 15 ימים.
המזכירות תמציא עותק מפסק הדין לצדדים.
ניתן היום, י"ג חשוון תשע"ט, 22 אוקטובר 2018, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
22/10/2018 | פסק דין שניתנה ע"י אפרת רחלי מאירי | אפרת רחלי מאירי | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | עמירם עומר | |
נתבע 1 | שי כהן מגדי | |
נתבע 2 | יאיר כהן מגדי |