לפני: | ||
כב' השופטת הבכירה אורית יעקבס נציגת ציבור (עובדים): גב' ויולט ח'ורי נציג ציבור (מעסיקים) מר אריה להב
| ||
התובע | גריגורי צוריץ ע"י ב"כ עו"ד אלישער פיינגרש | |
- | ||
הנתבע | המוסד לביטוח לאומי ע"י ב"כ עו"ד אברהים מסארווה | |
פסק דין |
1. בתאריך 18/12/16, דחה הנתבע את תביעתו של התובע להכיר בדליות ברגליים, כתאונת עבודה או כמחלת מקצוע.
כנגד דחיה זו הוגשה התביעה שלפנינו.
2. מהלך הדיון
בתאריך 19/3/19 התקיימה ישיבת הוכחות במהלכה נחקר התובע על תצהירו וכן נשאל מספר שאלות על ידי נציגת ציבור (עובדים) גב' ויולט ח'ורי, אשר לה ידע נרחב והבנה רבה בעבודת טכנאי רנטגן.
בסיום ישיבת ההוכחות, קצב ביה"ד לצדדים, בהתאם לבקשתם, מועדים לשם הגשת סיכומיהם וביום 15/5/19, לאחר שהתובע לא הגיש את סיכומיו, גם לאחר שביום 6/5/19, הזכיר לו ביה"ד שעליו לעשות כן, נדחתה תביעתו.
לאחר דחיית התביעה ולמעשה ביום בו נדחתה, הגיש התובע בקשה לביטול פסק הדין, "משיקולי צדק" ולפיכך וכן בהינתן הסכמתו האדיבה של ב"כ הנתבע לבקשה זו, הורה ביה"ד, ביום 15/5/19, על ביטול פסה"ד, וכן נעתר לבקשת התובע והאריך לו את המועד להגשת סיכומיו ב - 7 ימים.
בסופו של דבר הגיש התובע את סיכומיו ביום 20/5/19, כאשר הנתבע הגיש את סיכומיו ביום 30/6/19 ולכן הבשילה העת להכריע בתביעה.
3. להלן העובדות הרלוונטיות:
א. התובע, יליד 1957, עבד (ועדיין עובד) כטכנאי רנטגן משנת 1999.
ב. בתחילת דרכו כטכנאי רנטגן, עבד התובע בקופ"ח כללית, מרכז רפואי
מקצועי במרפאת "עומר" שבעפולה ובהמשך ובמקביל לעבודתו זו, עבד, כטכנאי רנטגן, בין השנים 2000-2013 גם בבית חולים העמק.
ג. לאורך השנים, עבודת התובע היתה במשרה מלאה ולעיתים אף מעבר
לזה, כאשר, כל יום, הוא מבצע כ - 60 צילומים (פרוצדורות).
ד. התובע מבצע את עבודתו בעמידה.
4. לטענת התובע הוא הוכיח תשתית לכאורית למיקרוטראומה שכן הראה כי ביצע תנועות חוזרות ונשנות במהותן, אשר פעלו על מקום מוגדר בגופו ואשר חזרו ונשנו בתכיפות, לפרק זמן ארוך דיו, אשר יש בו כדי להסביר את הנזק שנגרם לו.
עוד טען התובע כי הפסיקה כבר קבעה כי עמידה ממושכת שכלל אינה סטטית או הליכה ממושכת, עשויות להיות מוכרות כתאונת עבודה לפי תורת המיקרוטראומה וכן קבעה כי ביחס לדליות ברגליים, יותר מתאימה הגישה המרחיבה ליישום תורת המיקרוטראומה, זו שאינה מחייבת ביטוי חיצוני של התנועות החוזרות ונשנות.
התובע גם טען שבמקרה דומה לשלו (של טכנאית רנטגן) , לגביה נקבע כי הוכח שזמן ניכר מעבודתה היא שהתה במצב של עמידה, כאשר כלל לא הוקצה לה כיסא, וכי סביבת עבודתה התמצתה במעברים קצרים מצידו האחד של החדר לצידו האחר, כן מונה מומחה מטעם ביה"ד (בל. 40121-03-17)
התובע הוסיף עוד וטען כי גם במקרה שלו, כמו שהסביר לחוקר הנתבע שגבה ממנו את הודעתו, את כל עבודתו הוא מבצע בעמידה, אין לו כיסא והוא לא הולך מרחקים אלא עובד בתוך חדר אחד, כאשר גם המנהלת שלו - גב' אורית בוחבוט, מסרה לחוקר הנתבע כי הוא מבצע את עבודתו בעמידה וכי בכל חדרי הרנטגן העמדה זהה ואין בה כיסא.
לנוכח כל האמור לעיל ביקש התובע כי ביה"ד יורה על מינוי מומחה רפואי מטעמו על מנת שיחווה דעתו בשאלת הקשר הסיבתי בין הפגימות מהן הוא סובל ברגליו לבין תנאי עבודתו.
5. לטענת הנתבע, בתצהירו של התובע הוא הצהיר כי עבודתו מבוצעת בעמידה ממושכת ורציפה באופן הכולל "עמידה סטטית", אך בחקירתו הנגדית הסביר כי "זה לא שאני עומד כמו בול עץ...", כאשר גם מעיון בהודעתו לחוקר ובטופס תביעתו עולה כי עבודתו אינה מתבצעת בצורה סטטית וללא אפשרות תזוזה.
הנתבע הוסיף וטען כי ביה"ד הארצי פסק כי תנוחה גם אם היא עשויה לגרום לנזקים גופניים, היא אינה מקיימת את יסודות המיקרוטראומה מקום שאין בה תנועות חוזרות ונשנות ובהתאם לכך נדחו תביעות רבות שעניינן עמידה ממושכת על הברכיים או על הידיים, כאשר ה"עמדה המרחיבה" אליה התייחס התובע בסיכומיו, עדיין לא הוכרה, הלכה למעשה, על ידי ביה"ד הארצי.
הנתבע טען עוד כי התובע לא הוכיח עמידה ותנועתיות (שכלל לא נטענה) ברגליים ועמידה תוך כדי העברת משקל מרגל לרגל משך חלקים רצופים במשך היום ומכאן שלא הוכיח כי התקיימה בעניינו תשתית עובדתית למיקרוטראומה המצדיקה מינוי מומחה רפואי מטעם בית הדין כאשר לא יעלה על הדעת כי כל עובד שמבצע את עבודתו בעמידה ייחשב כמי שעומד בתנאי הפסיקה לענין קיומה של תשתית עובדתית מספקת למיקרוטראומה ובעקבות כך יוכר כנפגע עבודה.
6. דיון והכרעה
בעב"ל 317/97 המוסד לביטוח לאומי - יניב (פד"ע ל"ה 523,533), נקבע כי:
"תנאי להכרה בפגיעה בעבודה במסגרת תורת המיקרו-טראומה הינו קיומן של פגיעות זעירות שכל אחת מהן הסבה נזק זעיר בלתי הדיר, עד שהצטברות הנזקים הזעירים הללו זה על גבי זה הביאה לנזק אצל המבוטח".
בדב"ע נה/0-116 המוסד לביטוח לאומי - שטיין (פ''ד לז 577), נפסק, באשר לתכלית הפיתוח של הדוקטרינה המרחיבה כך:
"במדינות המערב פותחו שתי שיטות שונות להגדרת מחלות מקצוע כפגיעות בעבודה. השיטה האחת, שיטת "הרשימה הסגורה", היא שיטה לפיה המחוקק מרכיב רשימה של שמות מחלות ולצדן מונה את סוג העובדים שלגביהן הן נחשבות למחלות מקצוע; השיטה השנייה, שיטת "הקשר הסיבתי", היא שיטה לפיה המחוקק קובע האם קיים קשר סיבתי בין עבודתו של המבוטח לבין המחלה, תוך קביעה מפורשת אילו מחלות לא ייחשבו למחלות מקצוע (לדוגמה: Ordinary diseases of life , מחלות אורטופדיות וכדומה).
המחוקק הישראלי, בעקבות המחוקקים האנגלי והאמריקני, בחר בשיטת "הרשימה הסגורה" של מחלות מקצוע. דא עקא, ששיטת "הרשימה הסגורה" מעוררת קושי, והוא אי-הצדק אשר נגרם למבוטחים שלקו במחלות שהתפתחותן או הופעתן קשורות או נגרמות באופן משמעותי על-ידי עבודתם, אולם הן טרם הוכרו כמחלות מקצוע.
לאור האמור, פיתחו בתי-המשפט, במדינות שבשיטתן אומצה שיטת "הרשימה הסגורה", הלכה שמטרתה לפצות את המבוטחים שמחלתם קשורה לתנאי עבודתם, אולם אינה מחלת מקצוע או "תאונת עבודה" במובנה הרגיל. ההלכה שפותחה היא "תורת המיקרו-טראומה".
לתורה זו שני יסודות, והם: (א) קביעה עובדתית שהיו פגיעות זעירות, חוזרות ונשנות במבוטח, שנגרמו לו עקב עבודתו; (ב) חוות-דעת רפואית המעידה על קיומו של קשר סיבתי בין התנועות
הזעירות לבין הופעת המחלה".
במקרה שלפנינו, תאר התובע את עבודתו, במסגרת תצהירו כך: