בפני | סגנית הנשיא, כב' השופטת עדי במביליה – אינשטיין | |
מבקש | זיאד פדל | |
נגד | ||
משיבה | מדינת ישראל | |
החלטה |
לפניי בקשה לגילוי חומר חקירה, אשר הוגשה בהתאם לסעיף 74 לחוק סדר הדין הפלילי (נוסח משולב), התשמ"ב – 1982.
המבקש עותר לקבלת חומר הראיות בת"פ (נצ') 30697-11-14 (להלן: "התיק הנוסף" או "התיק האחר").
הועמד לעיוני חומר החקירה נשוא המחלוקת.
נימוקי המבקש:
המשיבה מתנגדת לבקשה, מן הנימוקים הבאים:
הזכות לעיון בחומר חקירה – עמדת החוק והפסיקה:
"(א) הוגש כתב אישום בפשע או בעוון, רשאים הנאשם וסנגורו, וכן אדם שהסנגור הסמיכו לכך, או, בהסכמת התובע, אדם שהנאשם הסמיכו לכך, לעיין בכל זמן סביר בחומר החקירה וכן ברשימת כל החומר שנאסף או שנרשם בידי הרשות החוקרת, והנוגע לאישום, שבידי התובע ולהעתיקו.
(ב) נאשם רשאי לבקש, מבית המשפט שאליו הוגש כתב האישום, להורות לתובע להתיר לו לעיין בחומר שהוא, לטענתו, חומר חקירה ולא הועמד לעיונו".
"זכותו של נאשם לעיין בחומר חקירה הנוגע לאישום נגדו נובעת מזכותו למשפט הוגן וכוללת את הזכות לעתור לקבלת חומר שלא הועבר לידיו. לנאשם זכות לנהל את הגנתו כשהוא מכיר את מלוא חומר החקירה הנוגע לעניינו (ראו למשל: בש"פ 3823/06 ממן נ' מדינת ישראל ([פורסם בנבו], 5.6.2006)) ומכוחה של זכות זו, מצווה בית המשפט "לדקדק עם התביעה ולהרחיב יריעתו של "חומר חקירה" באופן שהגנתו של הנאשם לא תתקפח" (בש"פ 6022/96 מדינת ישראל נ' מזור, פ"ד נ(3) 686 (1996)).
10. ואולם, כמו כל זכות אחרת, גם הזכות לעיין בחומר החקירה אינה זכות מוחלטת, והיא אינה חלה על כל חומר באשר הוא. המבחן שנקבע לעניין זה בפסיקה הוא מבחן הנגיעה של החומר לאישום, במסגרתו נדרש "יסוד של ממש להשערה או לתקווה של הנאשם כי החומר אכן ישפיע על בירור האישום נגדו" (בש"פ 4157/00 נמרודי נ' מדינת ישראל, פ"ד נד(3) 625, 632 (2000); ראו גם: בש"פ 7064/08 מדינת ישראל נ' ברקו ([פורסם בנבו], 13.08.2009)). לא כל השערה ספקולטיבית עשויה לשמש תשתית מספקת להגדרת חומר כ"חומר חקירה", ואין די בתקווה בלבד כי בתיק מסוים יימצא חומר שעשוי להועיל להגנת הנאשם, כדי להכניס את החומר בגדרי הגדרה זו (ראו בש"פ 9322/99 מסארווה נ' מדינת ישראל, פ"ד נד(1) 376, 382 (2000)).
11. במסגרת הבדיקה האם חומר מסוים ייחשב כחומר חקירה, יש לקחת בחשבון מכלול שיקולים הקשורים בחומר הנדון. כך, למשל, יש לבחון את זיקתו של החומר לאישום ולנאשם, וכן יש לבחון את האפשרות הסבירה כי תהיה בחומר תועלת להגנת הנאשם (ראו: בג"ץ 620/02 התובע הצבאי הראשי נ' בית הדין הצבאי לערעורים, בפסקה 6 ([פורסם בנבו], 29.05.2003) (להלן: פרשת התצ"ר)). במסגרת זו, חשיבות החומר המבוקש להגנת הנאשם היא שאלה מרכזית שעל בית המשפט לשקול בדונו בחומר שאינו "חומר חקירה" במובהק. כפי שנקבע, "בבחינת הרלוונטיות של החומר לאישום, אין בית המשפט צריך להביא בחשבון אפשרויות הגנה ערטילאיות שאינן נראות לעין, ואל לו לתת ידו ל'מסע דיג' שאין רואים את תכליתו המעשית. הביטוי שהשתרש בפסיקתנו מקדמת דנא כי 'אין חקר לתבונת סנגור' ...הוא שובה לב אך גם תבונת הסנגור נשענת בדרך כלל על נקודת אחיזה ממשית, ואינה בגדר מעשה קסמים" (שם, בפסקה 7).
12. אכן, בשל מעמדה הרם של הזכות למשפט הוגן, בית משפט זה נוקט גישה מרחיבה בהגדרת המונח "חומר חקירה" כאשר הוא נדרש לבחון רלוונטיות של מסמכים מבוקשים (ראו: בג"ץ 9264/04 מדינת ישראל נ' בית משפט השלום בירושלים, פ"ד ס(1) 360, 378 (2005)). יחד עם זאת, יש לתת את הדעת לכך כי "...הגישה המרחיבה אינה חסרת גבולות. הרחבה יתרה עשויה בנסיבות מסוימות להרחיב את היריעה שלא לצורך, ובכך ... לא תתרום להגנת הנאשם" (ראו: פרשת התצ"ר)".
מן הכלל אל הפרט:
לפי עובדות כתב האישום, בשנת 2014 ועד 25.3.14, עבד הנאשם בחברת א.י. אדיר בע"מ שהנה עסק לממכר חומרי בניין בבעלות יורם כהן ויעקב כהן (להלן: "העסק").
עובר לתחילת שנת 2014 עד לפיטורי המבקש ביום 25.3.14, ובפרט בתאריכים:3.2.14, 21.2.14, 24.2.14, 14.3.14, 18.3.14 – פעלו הנאשמים למימוש הקשר, בדרך הבאה: לפנות בוקר קיימו קשר טלפוני ונפגשו בעסק. המבקש הגיע ברכבו והנאשם 2 נהג במשאית הרשומה ע"ש נאשם 3. המבקש היה מעמיס על המשאית סחורות וחומרי בניין בשווי עשרות אלפי שקלים, והנאשם 2 הסיע את המשאית עם הסחורות הגנובות מן המקום. כך גנבו הנאשמים סחורות וחומרי בניין במאות אלפי שקלים.
נרשם כי "נקשר קשר בין מספר בני אדם (להלן: "הגנבים") לבצע התפרצויות ולגנוב רכוש מהחברות הנ"ל" והנאשם ג'בארין קשר קשר עם הגנבים לסחוט את בעלי החברות לתשלום כסף.
באישום הראשון הואשם בעבירות של סחיטה באיומים וקשירת קשר לפשע.
ביום 25.8.14, בשטח חברת "בית המשאבה בע"מ", התפרצו הגנבים למשאית מערבל בטון וגנבו ממנה שלט רחוק המשמש להפעלת משאבת הבטון, שלט הכבל ומכשיר המכונה "מוח פיקוד" של השלט, מכשירים החיוניים להפעלת המשאית. כתוצאה מהגניבה לא ניתן היה להפעיל את המשאית והחברה נאלצה לרכוש רכיבים חדשים בעלות 80,000 ₪.
ביום 26.8.14 התקשר הנאשם ג'בארין למתלונן ביטון, אמר לו "שהוא חייב כסף לאחד העובדים שלו ושאם הוא רוצה את השלט והאביזרים שנגנבו עליו לשלם כסף".
למחרת ביום 27.8.14 שוב התקשר הנאשם ג'בארין לביטון ודרש ממנו לשלם 20,000 ₪ תמורת הרכוש שנגנב ואמר: "יש לך כסף ואני רוצה כסף ממכם אם לא אני אגנוב שלט ממשאבה אחרת אני אפעיל את כל החיילים שלי וזה יעלה לכם גם בחיים".
באישום השני הואשם הנאשם גבארין בעבירה של סחיטה באיומים.
בלילה שבין 20.9.14 לבין 21.9.14, התפרצו הגנבים למשרד בעסק א.י. אדיר בע"מ, וגנבו מהמשרד כספת שהכילה 90,000 ₪ וכן מארז מחשב מצלמות האבטחה.
בתאריך 24.9.14 ערב ראש השנה, חן אזואלוס, עובד חברת "בית המשאבה בע"מ", החנה משאית של אותה חברה ליד ביתו. בין 24.9.14 לבין 28.9.14, פרצו הגנבים למשאית וגנבו ממנה את ה"מוח" של משאבת הבטון וכן שלט רחוק של משאית אחרת. שווי הרכיבים שנגנבו כ-110,000 ₪ והחברה נאלצה לרכוש רכיבים חדשים במקומם. ביום 2.10.14 התקשר הנאשם לטלפון הנייד של המתלונן ודרש ממנו לשלם לו תוך יומיים 60,000 ₪ שלאחריהם יהא עליו לשלם לנאשם ג'בארין 100,000 ₪, ואם לא יעשה כן לא יפסקו הפריצות והגניבות לעסק ולמשאיות בנוסף, איים הנאשם ג'בארין על המתלונן ושותפיו ברצח, ביקש מהמתלונן להודיע לו תוך מספר ימים היכן יפגשו למסירת הכסף ואמר למתלונן שיודיע לשותפו שלא יועילו אמצעי הגנה ועד שלא ישלם שום דבר לא יפסק והנאשם ישבית להם את העסק. עוד אמר כי אם יקבל את הכסף תהיה למתלונן שנה של שקט ויקבל את השלטים חזרה. הנאשם ג'בארין ציין בשיחה ששותפו של המתלונן חייב למישהו כסף והנאשם "יטפל בזה וימצוץ לו את הדם".
בהמשך לאיומים, ביום 4.10.14 התפרצו גנבים למשרדו של המתלונן בחברה וגנבו שני מכשירי שלט רחוק ששוויים המצטבר 40,000 ₪.
ביום 12.10.14 התקשר הנאשם לטלפון הנייד של המתלונן ודרש ממנו להביא לו לג'נין 100,000 ₪, כשביקש להתייעץ עם שותפו, אמר: "אני נותן לך יומיים שלושה אם לא אין מוח ושלט באחת המשאבות, אני שורף את המשאבות או שם סוכר בסולר ואז הולך לך מנוע".
ביום 14.10.14, 24.10.14 ו-27.10.14 בוצעו שיחות סחיטה ותיאום בהן דרש מהמתלונן 60,000 ₪.
התקופה בה בוצעו העבירות נשוא התיק האחר הנה 8/14 – 10/14. התקופה בה בוצעו, לכאורה, העבירות נשוא כתב האישום הנוכחי הנה תחילת שנת 2014 עד מרץ 2014. המרחק אינו רב יחסית מבחינת לוח זמנים.
בשני התיקים מדובר בעבירות רכוש שבוצעו כלפי חברת א.י. אדיר בע"מ.
בתיק הנוכחי מדובר בגניבה בידי עובד החברה בשותפות עם בעלי משאית. בתיק האחר זהות ה"גנבים" אינה ידועה, אך צוין בחלק הכללי באופן מפורש כי לנאשם ג'בארין קשר עם עובדים בחברות מהן נגנב הרכוש.
בתיק האחר מדובר בגניבת כספת ובה 90,000 ש"ח וכן בגניבת חלקי משאיות כגורם מניע לסחיטת מנהלי החברה לשלם תמורת החלקים 60,000-100,000 ₪. בתיק הנוכחי מדובר, לכאורה, בגניבת סחורות וחומרי בניין בשווי של מאות אלפי שקלים.
נטען ע"י ב"כ המשיבה כי פרט לעובדה שהעבירות בוצעו כלפי אותם אנשים, אותם עסקים קשורים, אין קשר בין התיקים, אך אינני רואה עמו עין בעין בנושא זה.
בשני המקרים נטען בכתב האישום לקשר בין הנאשמים לבין עובדי החברה הנפגעת, וזאת בהקשר של ביצוע העבירות. בתיק הנוכחי מדובר בגניבה בידי עובד החברה. בתיק האחר זהות ה"גנבים" לא הוכחה, אך צוין בחלק הכללי באופן מפורש כי לנאשם ג'בארין קשר עם עובדים בחברות מהן נגנב הרכוש. חזקה על המשיבה שלא השחיתה מילותיה לשווא, ואזכור עובדה זו בכתב האישום המתוקן בא להבהיר שקיים קשר בין מי מעובדי החברה לבין המעשה המיוחס לנאשם ג'בארין באותו כתב אישום. מבלי להידרש לתוכן חומר החקירה בתיק האחר, אציין בכלליות כי נחקרו עובדים בחברה חלקם תחת אזהרה.
הצדק עם ב"כ המשיבה כי שיטת הביצוע אינה זהה, אך לא ניתן להתעלם מן הקשר בין עבירת הגניבה שבוצעה בתיק האחר, בנסיבות בהן בוצעה, לבין אירוע הגניבה בתיק הנוכחי.
לפי הצהרת ב"כ המשיבה, הודעותיו של המבקש וכל הודעה המאזכרת את שמו, עברו להגנה.
סבורני כי ברגע שסבר הפרקליט המלומד שקיימת זיקה בין האירוע בתיק האחר לבין התיק הנוכחי ולכן מסר חלק מחומר החקירה לסנגור – יש לחשוף בפניו גם את חלקו האחר של החומר, העוסק באותה מטריה, גם אם אינו כולל את שם המבקש, זאת נוכח הזיקה בין החומר לבין המבקש והמעשה.
ב"כ המשיבה ריכז בקלסר אדום את החומר שהועבר לסנגור, הכולל: הודעות יורם כהן מיום 21.9.14, 5.10.14 וכן הודעת גבריאל ביטון מיום 3.10.14 והודעות מחמוד ג'בארין מיום 28.10.14, 1.11.14.
שתי הודעות המבקש מאותו תיק לא נמצאות בקובץ שנשלח לסנגור וצורף לעיוני, אך אני מניחה שהועברו אליו נוכח הצהרת ב"כ המשיבה.
לאחר עיון בתיק האחר, שחשיפתו מתבקשת, והשוואת הקיים בו לחומר שהועבר לסנגור מאותו תיק, נראה שקיימים הודעות ומסמכים רבים נוספים בתיק האחר, מעבר לאלו שהועברו לסנגור, המאזכרים את המבקש והחשד שהתעורר נגדו, לרבות לעניין הקשר בינו לבין חשודים אחרים באותה פרשה.
דוגמאות לכך הן הודעות אדהם סינדיאני, רג'א סינדיאני, אחמד ג'בארין, הודעת גבריאל ביטון מיום 29.10.14 (אחרת הועברה), עלי ג'בארין, מוחמד ג'בארין (כל אמרותיו), הודעת מחמוד ג'בארין מיום 6.11.14, 4.11.14 (אחרות הועברו), מזכר מיום 1.11.14 שערך רס"ב גבי דולב אודות תיעוד "ראשית הודאה" של מחמוד ג'ברין בה הוזכר המבקש. מזכר פ"ו דו"ח צפייה מיום 6.11.14 של רס"ב גבי דולב מאזכר את המבקש והקשר בינו לבין הנאשם בתיק האחר. בתיק קיים דו"ח עימות עם המבקש וכן תרגיל חקירה עמו וחיפוש בביתו, שלא הובהר אם הועברו לסנגור.
סביב המסמכים שציינתי בוצעו פעולות חקירה נוספות, אשר אף שהמבקש אינו מאוזכר בהם, הרי שהן קשורות אליו בעקיפין נוכח החשד שעלה ביחס למעורבותו בתיק האחר.
טוען ב"כ המשיבה כי אין קשר ענייני בין התיקים, אך כפי שצוין לעיל קיימים מאפיינים משותפים בין התיקים. אותם מאפיינים משותפים בין האירועים עצמם, כמו גם החשודים העולים מתיק החקירה האחר, הקשר בינם לבין המבקש והקשר בינם לבין בעלי העסק, כל אלה עשויים לסייע בהגנת המבקש בתיק הנוכחי.
בנקודה זו אציין כי לחומר האמור פנים לכאן ולכאן, וביכולתו לסייע גם בידי המשיבה.
אשר על כן, הנני מקבלת את הבקשה ומורה על העברת העתק חומר החקירה בתיק האחר לב"כ המבקש.
המזכירות תשלח החלטתי לב"כ הצדדים באמצעות פקסימיליה.
ניתנה היום, כ"ו אדר תשע"ח, 13 מרץ 2018, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
13/03/2018 | החלטה שניתנה ע"י עדי במביליה – אינשטיין | עדי במביליה-אינשטיין | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
מבקש 1 | זיאד פדל | מארון אבו נסאר |
משיב 1 | מדינת ישראל | מירית שטרן |