לפני | כבוד השופטת עידית ברקוביץ | |
מבקש | כורם מאור ע"י ב"כ עו"ד כהן | |
נגד | ||
משיבות | 1. מגה קמעונאות בע"מ ע"י ב"כ עו"ד מחלב |
ובעניין:
מתנגדים 1. זיו גלסברג
2. אל ספאם
ע"י עו"ד זיו גלסברג ו/או חנא עודה ו/או נדב אפלבאום
פסק דין |
לפניי בקשה לאישור הסדר פשרה, בהתאם לסעיף 19 לחוק תובענות ייצוגיות, התשס"ו – 2006 (להלן: "חוק תובענות ייצוגיות") .
בבסיס בקשת האישור, טענה להפרת הוראות הדין לעניין דיוור פרסומי.
בקשת האישור
המשיבה 1, חברה פרטית שמפעילה רשת מרכולים; משיבה 2, היא חברת הפרסום של משיבה 1.
בבקשת האישור נטען כי המבקש ביקש מהמשיבה 1, לפני שנים רבות, להסיר את שמו מרשימת התפוצה, בכל הנוגע לדיוור פרסומי, דוא"ל ומסרונים, ואכן, במשך תקופה ארוכה הוא לא קיבל דיוור שכזה.
עם זאת, ביום 6.6.2018 שב וקיבל המבקש הודעת דיוור פרסומי לגבי מבצעים שעורכת המשיבה ללקוחותיה. בהודעה לא הייתה אפשרות הסרה בהתאם להוראות הדין.
המבקש יצר קשר עם המשיבה 1 וזו הפנתה אותו למשיבה 2, הגם שלא ניתן לו כל הסבר בגינו נשלחה הודעה זו ללא הרשאה. המשיבה 2 הודתה במשלוח ההודעה.
תמצית תשובת המשיבות
לצד זאת, במסגרת הסדר הפשרה, שיוצג להלן, טענו המשיבות כי לא הייתה כל הפרה מצידן. משלוח ההודעה נעשה בשוגג. הוסבר כי ביום 30.5.2018 הועברה רשימת הדיוור של הניוזלטר של המשיבה 1 אל משרד פרסום שהיה אמור לבצע הדיוור ממועד זה.
אולם, עקב טעות, המשיבה 2 העבירה למשיבה 1 קבצי דיוור שאינם פעילים. וכך, 110,000 לקוחות אשר נחסמו או הוסרו בעבר, קיבלו דיוור פרסומי בשוגג. לאחר האירוע, תוקנה התקלה ועודכנו הקבצים.
פרסום הסדר הפשרה
עיקרי הסדר הפשרה
התנגדות להסדר הפשרה – השתלשלות העניינים:
תמצית טענות ההתנגדות
דא עקא, כעבור יותר משנה החל לקבל דברי פרסומת נוספים, ועל כן שב ודרש מהמשיבה 1 להסירו מרשימת התפוצה. על אף המגעים בין הצדדים, הדבר לא הבשיל להסכם.
במקביל, שיגרה המשיבה 1 למתנגד את הודעת הדוא"ל מיום 6.6.2018, נשוא התובענה דנן. בהיעדר הסכמה, עילת התביעה של המתנגד נותרה בעינה.
תמצית טענות המשיבות
המשיבות ציינו כי בית המשפט לא מצא לנכון לדחות על הסף את הבקשה לאישור הסדר הפשרה ואף היועמ"ש לא הביע התנגדותו לכך.
לגופן של הטענות, ציינו כי משלוח דבר הפרסומת נעשה עקב טעות אנוש, בניגוד למקרים אחרים, ולא כתוצאה ממדיניות מכוונת מטעם המשיבות. מכל מקום, התקלה תוקנה. בכך יש כדי להמעיט מסיכויי הצלחת בקשת האישור.
מעבר לכך, חברי הקבוצה לא ניזוקו, וחלקם הגדול כלל לא פתח את הקובץ המדוור. פחות מעשרה מחברי הקבוצה פנו למשיבה במטרה לקבל פיצוי על משלוח הדוא"ל.
לעניין מתן פיצוי ישיר לחברי הקבוצה – הרי שצעד שכזה איננו פרקטי, שכן המדובר בסכום פעוט וזניח עבור כל חבר קבוצה.
באשר לזהות העמותה, טענו כי המדובר בגוף העוסק בפעילות מבורכת הנוגעת כמעט לכל בית אב בישראל. מכל מקום, המשיבות משאירות סוגייה זו לפתחו של בית המשפט.
תיקון הסדר הפשרה
מעבר לכך, ציין ב"כ המתנגדים כי הוא "לא כאן בגלל הכסף" וכי אין בכוונתו לפתוח בהליך ייצוגי אחר בקשר לאותה הודעה. הוא הציע כי הסדר הפשרה יומר לבקשת הסתלקות, ולחילופין כי יוגדל סכום הפיצוי.
נציג המשיבה 2 ציין כי המדובר היה בכשל טכני שנגרם עקב טעות אנוש נקודתית, האירוע היה נקודתי והלקח נלמד.
לצד זאת, ציינו כי הסכימו להגדיל סכום התרומה הניתנת ב-25,000 ₪ נוספים, אשר יינתנו בדמות שירותים שתעניק המשיבה בתחום העיסוק שלה לכל עמותה ו/או גורם, כפי שבית המשפט ימצא לנכון (להלן: "הסדר הפשרה המתוקן").
המבקש הביע הסכמתו לעמדת המשיבות.
המתנגדים חזרו על התנגדותם גם להסדר הפשרה המתוקן וטענו, כי ההטבה הרעיונית לכל נמען בקבוצה תעמוד על 45.5 אגורות בלבד, הטבה שאיננה סבירה. לדבריהם, לא ניתן לקבוע את מידת התאמת ההיקף הכספי בהסכם הפשרה לגודל הקבוצה ולהיקף ההפרה, שכן המשיבות סירבו להציג מידע בדבר ההודעות שנשלחו בהצלחה לחברי הקבוצה, אלו שהשליחה אליהם נכשלה וכן מספר ההודעות שנפתחו בפועל.
"לקוחות המשיבה 1 אשר קיבלו את ההודעה מושא הבקשה שנשלחה ב-6.6.2018."
כמו כן, הוסכם כי הפיצוי בסך 50,000 ₪ יהיה על ידי קניית שטחי פרסום עבור עמותת "לא מפקירים פצועים בשטח".
לעניין גודל הקבוצה, הוסכם כי ניתן להעריך שהמדובר בממוצע של כ- 15% אשר פתחו את ההודעות, מתוך 110,000 לקוחות אליהם נשלחה ההודעה.
בנוסף, ציין ב"כ המתנגדים כי בכוונתם לתרום כל שכר טרחה וגמול שיתקבלו.
כך, הגדרת הקבוצה תהא:
"לקוחות המשיבה 1 אשר קיבלו את ההודעה מושא הבקשה שנשלחה ב-6.6.2018."
הפיצוי יעמוד על סך של 50,000 ₪. סכום זה יועבר כתרומה לטובת עמותת "לא מפקירים פצועים בשטח", על דרך קניית שטחי פרסום עבור עמותה זו (להלן: "הסדר הפשרה המעודכן").
השיקולים - המסגרת הנרמטיבית
"(א) בית המשפט לא יאשר הסדר פשרה אלא אם כן מצא, כי ההסדר ראוי, הוגן וסביר בהתחשב בעניינם של חברי הקבוצה, ואם הבקשה לאישור הסדר הפשרה הוגשה לפני שאושרה התובענה הייצוגית – גם כי התובענה שהוגשה עומדת, לכאורה, בתנאים לאישור תובענה ייצוגית הקבועים בסעיפים 3, 4 ו-8(א) וכי סיום ההליך בהסדר פשרה הוא הדרך היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת בנסיבות הענין...
"(ג) (1) החלטת בית המשפט אם לאשר הסדר פשרה או לדחותו תהיה מנומקת ותכלול, בין השאר, את כל אלה:
(א) הגדרת הקבוצה שעליה חל הסדר הפשרה;
(ב) עילות התובענה, השאלות המהותיות של עובדה או משפט המשותפות לכלל חברי הקבוצה והסעדים הנתבעים כפי שפורטו בבקשה לאישור או כפי שהוגדרו בהחלטת בית המשפט לפי סעיף 14, לפי הענין;
(ג) עיקרי הסדר הפשרה.
(2) בהחלטתו לפי פסקה (1) יתייחס בית המשפט, בין השאר, לשיקולים אלה:
(א) הפער בין הסעד המוצע בהסדר הפשרה לבין הסעד שחברי הקבוצה היו עשויים לקבלו אילו היה בית המשפט מכריע בתובענה הייצוגית לטובת הקבוצה;
(ב) התנגדויות שהוגשו לפי סעיף 18(ד), וההכרעה בהן;
(ג) השלב שבו נמצא ההליך;
(ד) חוות דעת של הבודק שניתנה לפי סעיף קטן (ב)(5);
(ה) הסיכונים והסיכויים שבהמשך ניהול התובענה הייצוגית אל מול יתרונותיו וחסרונותיו של הסדר הפשרה;
(ו) העילות והסעדים שלגביהם מהווה ההחלטה לאשר את הסדר הפשרה מעשה בית דין כלפי חברי הקבוצה שעליהם חל ההסדר."
עיקר הטעמים לאישור הסדר הפשרה
"ב) לא ישגר מפרסם דבר פרסומת באמצעות פקסימיליה, מערכת חיוג אוטומטי, הודעה אלקטרונית או הודעת מסר קצר, בלא קבלת הסכמה מפורשת מראש של הנמען, בכתב, לרבות בהודעה אלקטרונית או בשיחה מוקלטת...
...ד) (1) הסכים הנמען לקבל דברי פרסומת לפי הוראות סעיף קטן (ב) או לא הודיע על סירובו לקבלם לפי הוראות סעיף קטן (ג), רשאי הוא, בכל עת, להודיע למפרסם על סירובו לקבל דברי פרסומת, דרך כלל או מסוג מסוים, ולחזור בו מהסכמתו, ככל שניתנה (בסעיף זה – הודעת סירוב); הודעת הסירוב לא תהיה כרוכה בתשלום, למעט עלות משלוח ההודעה; הודעת הסירוב תינתן בכתב או בדרך שבה שוגר דבר הפרסומת, לפי בחירת הנמען;..."
הסרת פרטי הלקוח מרשימת התפוצה, מטרתה איננה להגן על משתמשים מכל דבר פרסומת, אלא לחסוך מהם את הפגיעה והטרדה שכרוכה בטיפול בדבר פרסומת, כאמור (ע"א 534/17 עו"ד רונן לפיד נ' סלקום ישראל בע"מ (פורסם בנבו, 6.3.2019); ו-רע"א 1954/14 חזני נ' הנגבי (פורסם בנבו, 4.8.2014).
המשיבה 2 הודתה במשלוח ההודעות ביום 6.6.2018 והבהירה כי המדובר היה בטעות אנוש, וכי התקלה טופלה.
"(1) מצא בית המשפט כי פיצוי כספי לחברי הקבוצה, כולם או חלקם, אינו מעשי בנסיבות הענין, בין משום שלא ניתן לזהותם ולבצע את התשלום בעלות סבירה ובין מסיבה אחרת, רשאי הוא להורות על מתן כל סעד אחר לטובת הקבוצה, כולה או חלקה, או לטובת הציבור, כפי שימצא לנכון בנסיבות הענין;
(2) הורה בית המשפט על מתן סעד כספי לטובת הציבור, יורה על העברת הכספים המיועדים לכך לקרן שהוקמה מכוח סעיף 27א; בית המשפט ייעד את הכספים לתחום הקרוב לנושא התובענה הייצוגית שהוגשה; נוכח בית המשפט כי העברת הכספים לתחום קרוב כאמור אינה מתאפשרת בנסיבות העניין, רשאי הוא להורות כי הכספים ייועדו לתחום אחר, הקרוב ככל האפשר לנושא התובענה."
אכן, סכום ההטבה לכל נמען הינו נמוך יחסית למקובל בתביעות מסוג זה, אולם נוכח נסיבותיו הייחודיות של מקרה זה , מצאתי לנכון לאשרו.
בשני הדיונים שהתקיימו, דיבר מר סעדון מדם ליבו.
בדיון מיום 12.6.2019 העיד מר סעדון כי:
"בתהליך הזה אני בעצם הפסדתי פעמיים. התהליך קרה כשנפרדתי ממגה שהיה לקוח משמעותי מאוד בתוך המשרד, ובאותה פעולה גם נוצרה הטעות הנקודתית הזאת.
קרה כשל טכני שניהלנו אותו בצורה הטובה ביותר וקרתה טעות אנוש נקודתית.
בסופו של דבר אני זה שלוקח את האחריות והלקח נלמד.
התהליך הזה גרם לי לעלויות מאוד גבוהות, לצערי"
בדיון מיום 2.7.2020 ציין מר סעדון את הקשיים הכלכליים אליהם נקלעה המשיבה 2, אשר התעצמו באופן דרסטי מחמת משבר הקורונה.
מהתרשמותי מדבריו של מר סעדון, נחה דעתי כי לא היה מדובר במדיניות מכוונת ומתמשכת מצד המשיבה 2, אלא בתקלה חד פעמית, אשר טופלה, תוך לקיחת אחריות והפקת לקחים.
בנסיבות האמורות, הריני מאשרת את סכום הפיצוי ע"ס 50,000 ₪.
בשים לב לגודל הקבוצה ולנזק המינורי לכל נמען, אין טעם במתן פיצוי מזערי לחברי הקבוצה, ויש לבכר מתן תרומה (ר' אלעד אופיר תובענות ייצוגיות בישראל 243, 275-278, 343-344 (2017).
מינוי בודק
"(ב)(1) בית המשפט לא יאשר הסדר פשרה אלא לאחר שקיבל חוות דעת מאדם שמינה לשם כך, שהוא בעל מומחיות בתחום שבו עוסקת הבקשה לאישור או התובענה הייצוגית (בסעיף זה - בודק), אלא אם כן סבר בית המשפט שחוות הדעת אינה נדרשת, מטעמים מיוחדים שיירשמו; שכרו והוצאותיו של בודק, וכן אופן תשלומם, ייקבעו בידי השר".
בנסיבות העניין, מינוי בודק אינו מחוייב בשים לב למחלוקות המבוססות עובדה ומשפט בלבד, ואינן מחייבות מומחיות מלבד זו של בית המשפט. מה עוד שהנזק שנגרם, לכאורה, אינו בהכרח נזק הניתן לכימות מדוייק. לאור האמור, ועל מנת שלא לסרבל את הדיון באישור הסדר הפשרה ולא להכביד על הצדדים בעלויות מיותרות, מצאתי לנכון להיעתר לבקשה שלא למנות בודק.
גמול ושכר טרחה
כך נקבע כי "התכלית העיקרית של הגמול לפצות את התובע הייצוגי על הטרחה שטרח, ועל הסיכון שנטל על עצמו נוכח האפשרות כי התובענה הייצוגית שהגיש תדחה, והוא יחויב בהוצאות הנתבע. גמול זה משמש גם מעין פרס לתובע המייצג, אשר נועד להגביר את הכדאיות בהגשת תובענות ייצוגיות ראויות, במיוחד במקרים שבהם אין די בפיצוי על הנזק הקונקרטי כדי להפוך את הגשת התובענה לכדאית" (עע"מ 2395/07 אכדיה סופטוור סיסטמס בע"מ נ' מדינת ישראל (27.12.2010), פיסקה 20).
במסגרת הוראותיו של סעיף 23 לחוק תובענות ייצוגיות, התווה המחוקק מסכת שיקולים אותם ייקח בית המשפט בחשבון בקביעת שכר הטרחה לבא-כוח המייצג.
בהתייחס לשיקולים אלה נאמר כי:
"קריטריונים אלו מציירים קווים מנחים אשר מהם ניתן ללמוד על מגמתו של החוק ועל המטרות אותן ביקש להשיג באמצעות מוסד שכר הטירחה בתובענות ייצוגיות" (ע"א 9134/05 לויט נ' קו אופ צפון אגודה שיתופית לשירותים בע"מ (7.2.2008), להלן: " עניין לויט")
בעניין לויט סיווג בית המשפט את השיקולים כדלקמן:
"דומה, כי ניתן להצביע על שלושה סוגי שיקולים המשתקפים בקריטריונים המנויים בסעיף. סוג שיקולים אחד נוגע לסוגיית התמריץ להגשת תביעה ייצוגית. בעניין זה קיים מתח בין שני שיקולים נוגדים אשר יש לאזן ביניהם: יצירת תמריץ חיובי להגשת תביעות ייצוגיות ראויות אל מול הצורך למנוע הגשתן של תביעות סרק ייצוגיות או מנופחות יתר על המידה.... סוג שיקולים שני עניינו הכוונת התנהגות "בא כוח מייצג", כהגדרתו בסעיף 2 לחוק, בנוגע לאופן ניהול התובענה והבקשה לאישורה. החוק מבקש ליצור תמריץ לכך שהדיון בבקשה לאישור התובענה הייצוגית ובתובענה עצמה ינוהל ביעילות ובהגינות. לאור מטרה זו קובע החוק, כי בקביעת גובה שכר הטירחה יש להתחשב באופן בו ניהל בא הכוח המייצג את התובענה הייצוגית ...
סוג שיקולים שלישי המשתקף בסעיף הינו השאיפה כי יהיה יחס הולם בין שכר הטירחה לבין התובענה הייצוגית. היינו, כי שכר הטירחה יהיה סביר והוגן בהתחשב בכלל מאפייניה של התובענה הייצוגית. חלק מהגורמים המשפיעים על סבירותו של גובה שכר הטירחה הינם המאמץ שהושקע בה והתועלת שהיא הניבה לקבוצה" (פסקה 12 לפסק דינו של כב' השופט (כתוארו אז) גרוניס).
אמות המידה והשיקולים שנקבעו בסעיפים 22 ו-23 לחוק תובענות ייצוגיות, יחולו אף במקרה בו "אישר בית המשפט הסדר פשרה", כאשר לפי הוראת סעיף 19 (ו) לחוק "... רשאי בית המשפט להתחשב בהמלצה מוסכמת שהוגשה לו על ידי הצדדים לענין זה".
בעקבות ההליך, קבלה המשיבה 2 על עצמה להרים תרומה על סך 50,000 ₪, אשר תופנה לטובת העמותה שנבחרה, כאמור לעיל. בכך יש כדי ללמד על התועלת שהניב ההליך לחברי הקבוצה ולציבור בכללותו.
עוד יש להביא בחשבון את חשיבות הסוגיה שהועלתה במסגרת ההליך.
ברי, כי הגשת התובענה והבקשה לאשרה כתובענה ייצוגית הצריכו מהמבקש ובא כוחו השקעת זמן ומשאבים, המזכים אותם בגמול ובשכר טרחה.
"קיבל בית המשפט את טענות ההתנגדות, כולן או חלקן, רשאי הוא לפסוק גמול לאדם או לארגון שהגיש את ההתנגדות; בהחלטתו אם לפסוק גמול כאמור ישקול בית המשפט את התועלת שהביאה ההתנגדות לחברי הקבוצה."
במקרה דנן, התנגדותם של המתנגדים הביאה לעדכון הסכם הפשרה, באופן ששיפר משמעותית את שיעור הפיצוי לטובת הציבור, וסייעה לחדד את הגדרת הקבוצה.
משכך, מצאתי לנכון לאשר תשלם גמול ושכר טרחה למתנגדים ובא כוחם.
סוף דבר
הגמול למתנגדים יועמד ע"ס 3,000 ₪. שכר טרחתם של ב"כ המתנגדים יועמד ע"ס 5,000 ₪ בצירוף מע"מ.
הגמול למבקש ולמתנגדים ישולם בתוך 14 יום. מחצית שכר הטרחה לב"כ המבקש ולב"כ המתנגדים תשולם בתוך 14 יום. יתרת שכר הטרחה תשולם לאחר שתוגש הודעה כי המשיבה 2 ביצעה התחייבויותיה, תוך הצגת אסמכתאות לעניין הרמת התרומה, כאמור.
המשיבות תישאנה בעלויות הפרסום.
נוסח הודעת הפרסום יובא לאישור בית המשפט בתוך 10 ימים מהיום.
ניתן היום, כ"ט תמוז תש"פ, 21 יולי 2020, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
23/07/2018 | החלטה שניתנה ע"י עידית ברקוביץ | עידית ברקוביץ | צפייה |
21/07/2020 | פסק דין שניתנה ע"י עידית ברקוביץ | עידית ברקוביץ | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | כורם מאור | חן אהרון כהן |
נתבע 1 | מגה קמעונאות בע"מ | קובי בר-און |
נתבע 2 | בלאנקו משרד מיתוג ופרסום בע"מ | קובי בר-און |
נתבע 3 | אל ספאם | זיו גלסברג |
מבקש 1 | זיו גלסברג | זיו גלסברג |
מבקש 1 | פרקליטות מחוז תל אביב אזרחי | |
מבקש 2 | שי קרוננברג |