לפני | כב' השופט חאלד כבוב, סגן נשיא | |
תובעים | 1. PUNCHLINE APS 2. Adam Nagel ע"י ב"כ עו"ד גד טיכו ואח' ממשרד כספי ושות' | |
נגד | ||
נתבעים | שידורי קשת בע"מ ע"י ב"כ עו"ד רון גזית, רוטנברג ושות' |
החלטה |
במסגרת הבקשה עתרו המבקשים לבית המשפט לאסור על שידורי קשת בע"מ (להלן: "המשיבה" או "החברה"), לדון בישיבת דירקטוריון החברה הקבועה למחר, 28.8.2018, בדילול הון מניות המבקשת בחברה באמצעות אישור הליך הנפקת מניות לבעלי המניות בה (להלן: "הדילול המתוכנן"). לחלופין, עתרו המבקשים למתן צו המורה למשיבה לא לנקוט כל פעולה לביצוע הדילול המתוכנן, ובכלל זאת שלא ייערך שינוי בספרי החברה וברישומיה ברשם החברות בקשר עם הון המניות של המבקשת ובקשר עם רישום המבקש 2 כדירקטור בחברה.
כן עתרו המבקשים בחיוב המשיבה בהוצאות הבקשה ובשכר טרחת עו"ד.
טענות המבקשים
המבקשים מוסיפים וטוענים בעניין זה כי ביקשו להופיע בפני ועדת הכספים של המשיבה אשר עסקה בתהליך הדילול, אך בקשתם זו לא נענתה על ידי המשיבה. כן נטען כי המבקשת כלל לא קיבלה לידיה גרסה מלאה של הערכת השווי לפיה יקבע שיעור הדילול המתוכנן, אלא תמצית בלבד. עוד נטען כי לא ניתנה למבקשת הזדמנות להעיר הערותיה בקשר לתמצית הערכת השווי, שכן לא היה בפניה מלוא המידע הרלוונטי. בהתחשב אף בטעמים אלו נטען כי יש מקום לקבל את הבקשה דנן.
בעניין זה מרחיבים המבקשים כי רק בחודש יוני 2018 סופקו לה פרוטוקולים של ישיבות הדירקטוריון מהשנים 2016-2017 בלבד. כן נטען כי במשך שנים אושרו השקעות של החברה תוך חריגה מתקציב החברה וללא מדיניות מוסדרת, תוך מתן אפשרות למבקשת לקחת בהן חלק, בחריגה מהתקציב. לטענת המבקשים חלק מההשקעות התגלו על ידיהם בדיעבד, כגון רכישת חברת Greenbird, אודותיה נודע למבקשים מפרסומים בתקשורת.
דיון
יחד עם זאת, אציין כבר בשלב זה כי לא ברור כלל ועיקר מדוע השתהו המבקשים בהגשת הבקשה למתן צו מניעה במעמד צד אחד עד יום לפני כינוס אסיפת הדירקטוריון.
טרם אגש לבחינת השיקולים שבמתן צו מניעה זמני במעמד צד אחד אעמוד על השתלשלות האירועים והיחסים בין הצדדים, אשר הובילו להגשת הבקשה דנן.
השתלשלות האירועים טרם הגשת הבקשה
בתוך כך, כבר בשנת 2015 התנגדה המבקשת להחלטה שהתקבלה בדירקטוריון החברה להזרמת כספים על ידי בעלי המניות, תוך דילול אותם בעלי מניות שאינם משתתפים בהזרמת הכספים. כבר אז טרחה המבקשת לציין כי היא אינה מתנגדת להחלטה להזרים כספים אך נוכח התנהלותה הלא חוקית של המשיבה, המקפחת את זכויותיה, ונוכח העובדה שהמשיבה אינה מספקת לה את כל הנתונים והמסמכים הנדרשים לקבלת החלטה מושכלת בנדון היא נמנעת מהזרמת הכספים לחברה (ראו מכתבי ב"כ המבקשת מיום 28.4.2015; נספחים 17 ו-19 לבקשה).
המשיבה השיבה לטענות אלה של המבקשת במכתב תשובה מיום 3.6.2018, דחתה את כל הטענות שהועלו במכתב הדרישה תוך שהיא מוסיפה שמדובר בטענות שהן בגדר מסך עשן של האשמות שווא שנועדו להצדיק אי השתתפות בהשקעה כספית של עשרות מיליוני שקלים שהוזרמו על ידי יתר בעלי המניות (כ-160 מיליון ₪ החל משנת 2016, כפי שפורט בסעיף 3 למכתב הנ"ל; נספח 42 לבקשה). לטענת המשיבה מדובר אם כן בטענות סרק שנועדו להצדיק לכאורה הימנעות מהזרמת כספים כאשר כל יתר בעלי המניות משתתפים במימון השוטף שנדרש להמשך פעילות המשיבה.
המשיבה הוסיפה וציינה כי המציאה לידי המבקשים את כל המסמכים שנתבקשה להמציאם, הוסיפה וציינה כי למבקשת יש נציגים אשר קיבלו ורשאים לקבל כל מסמך, נציגים שנפגשים עם הנהלת החברה. נוסף על כך, פירטה המשיבה כי המבקשת גם לא סיפקה ערבויות כספיות משך שנים.
כן ראיתי להפנות גם למכתב של ב"כ המבקשת מיום 11.7.2018 במענה לאמור (נספח 44 לבקשה). גם הוא מכתב ארוך, מפורט שחוזר על הטענות נשוא ההליך הנוכחי, אך מתייחס גם להתנהלות המשיבה בעבר, משך שנים, בנוגע לליקויים בהערכות השווי, הבעת התנגדות לדילול, העלאת בקשה לפגישה עם וועדת הכספים האחראית על הדילול, דרישה למתן ארכה לתרגם את המסמכים הרבים שהתקבלו מהמשיבה, דרישה למתן ארכה ללימוד החומר וכן דרישה נוספת לקבלת מסמכים על השקעות כספיות, על תכניות עסקיות וכיו"ב דרישות.
כל זאת, עד להעלאת הדרישה של המבקשת ביום 20.8.2018 לביטול אסיפת הדירקטוריון המיועדת ליום 28.8.2018 (נספח 47 לבקשה). במכתב זה העלתה המבקשת טענה שנדרש לה פרק זמן נוסף כדי ללמוד את כל הנושאים, לעבור על המסמכים, ועל כן עתרה היא לדחיית מועד כינוס אסיפת הדירקטוריון לחודש ספטמבר והוסיפה שלפי הידוע לה ישנו גם בעל מניות מיעוט נוסף, אחד או יותר, ודירקטור נוסף שמתנגדים למהלך הלא חוקי של החברה ועתרו לדחיית כינוס הדירקטוריון עד לחודש ספטמבר.
בתשובת המשיבה מיום 22.8.2018 (נספח 48 לבקשה) דחתה היא פעם נוספת את טענות המבקשת ואת עתירתה לדחיית כינוס אסיפת הדירקטוריון תוך שהיא מציינת שאין לה כל מידע על בעל מניות נוסף או דירקטור שעתרו לדחיית האסיפה.
הבקשה למתן צו מניעה במעמד צד אחד
כמו כן, אינני בא לקבוע ממצאים בדבר הערכות השווי לגביהן טוענים המבקשים – האם אלו ראויות ומבוססות או שמא מדובר בהערכות שווי שנערכו על ידי גורמים בעלי עניין, .אלו סוגיות שיידונו, אם בכלל, בהמשך הדרך היה והתביעה תתברר בפני בית משפט.
כל שאני נדרש להכריע בו בשלב זה הוא האם קיימת הצדקה למתן צווים זמניים דחופים במעמד צד אחד. כפי שיפורט להלן, לא מצאתי כי יש מקום למתן צווים כאמור במקרה דנן.
לצד שיקולים אלו על בית המשפט לשקול שיקולים שבצדק וביושר, האם הבקשה הוגשה בתום לב או בשיהוי, והאם מתן הסעד צודק וראוי בנסיבות העניין ואינו פוגע במידה העולה על הנדרש (תקנה 362(ב)(2) לתקנות; גורן, עמודים 864-866).
יתרה מזאת, בשל החשיבות המעשית הנודעת לסעד הזמני, קובעת תקנה 366(א) לתקנות כי "בקשה למתן סעד זמני תידון במעמד הצדדים". זוהי "דרך המלך אותה התווה מחוקק המשנה, והיא נועדה על מנת לוודא כי טענות הצדדים בבקשה לסעד זמני ידונו כדבעי" (רע"א 6830/15 פלוני נ' פלונית, פסקה 19 (12.1.2016). אם כן, הכלל הוא כי בקשה לא תידון במעמד צד אחד, אלא אם היא נמנית עם סוג הבקשות האמורות בתקנה 366(ב), או אם בית המשפט שוכנע, על בסיס ראיות מהימנות לכאורה, כי קיים חשש סביר שההשהיה שבקיום הדיון המעמד הצדדים תסכל את מתן הצו או תגרום למבקש נזק חמור (תקנה 366(א) לתקנות).
כבר במכתבה של המבקשת מיום 7.5.2018, דהיינו לפני כשלושה וחצי חודשים, הביעה המבקשת התנגדות נחרצת לכוונה לדילול מניותיה תוך שהיא מעלה באותה פנייה את שלל הטענות שמועלות בבקשה. לא ברור אם כן, מדוע בחרו המבקשים להשהות את פנייתם לבית המשפט משך חודשים רבים, עד יום אחד לפני כינוס הדירקטוריון כדי לעתור לביטול כינוס ישיבת הדירקטוריון שמיועדת למחר.
מדובר כאמור בטענות שמועלות על ידי המבקשים בנוגע להערכות שווי משנת 2014 ומשנת 2016, טענות בדבר אי-קבלת מסמכים משנים עברו, טענות לגבי חריגה מתקציבים משך שנים, טענות בדבר השקעות כספיות שנעשו בניגוד להחלטות דירקטוריון, על ממשל תאגידי לא תקין ושורה ארוכה של טענות שעניינן התנהלות ארוכת שנים של המשיבה אשר לכאורה פוגעת בזכויות המבקשים. חרף האמור, המבקשים לא עתרו לבית המשפט להגנה על זכויותיהם משך כל אותן שנים וזאת ללא כל הסבר שמניח את הדעת וללא הצדקה לשיהוי כה ניכר וכה בלתי סביר, אשר הוביל כאמור לצורך בהגשת בקשה למתן צווים במעמד צד אחד.
טענות המבקשת כנגד דילולה המתוכנן כבעלת מניות הן בגדר כמעט חזרה על אותן טענות שהועלו על ידה בנוגע לדילול קודם שגם אותו תוקפים המבקשים, ולא ברור כלל ועיקר האם עתרו בזמנו כנגד אותן החלטות בדירקטוריון.
לא נטען ולא הובאו ראיות לכאורה שהמשיבה בעצמה או באמצעות מי מבעלי מניותיה פעלו כדי להזיק לעצמם או להעמיס על קופת החברה הוצאות, שממילא בעלי המניות של החברה הם שנשאו בהן כאשר המבקשים לא השתתפו בנטל. בהקשר זה יודגש כי רוב בעלי המניות של המשיבה הזרימו עשרות מיליוני שקלים משנת 2016 כדי לאפשר את המשך פעילותה של המשיבה מבלי שהמבקשים ייטלו חלק בהזרמת כספים אלה.
עתירתם של המבקשים אינה כנגד ההחלטה על הזרמת הכספים, אלא נוגעת כל כולה להחלטת הדירקטוריון לדלל את אותם בעלי מניות שסירבו לשאת בחלקם כמתחייב בהזרמת הכספים להמשך פעילות המשיבה ולסירוב המשיבה לכאורה להעברת מידע ומסמכים. מדובר בהעלאת טענות של קיפוח בעל מניות מיעוט, טענות שהועלו לראשונה בשנת 2012 והעלאתן חוזרת פעם אחר פעם.
בהקשר זה יוער כי המבקשים אישרו במסגרת הבקשה דנן כי בעקבות פניות המבקשת למשיבה היא קיבלה לידיה את פרוטוקולי האסיפה הכללית של השנים 2016 ו-2017. לכך יש להוסיף את מכתבו של היועץ המשפטי של החברה מיום 24.4.2018 שהוגש לבית המשפט במעטפה חתומה (נספח 40 לבקשה) אשר מכיל פירוט של הזרמות הכספים שבוצעו על ידי בעלי המניות וסיכום של ישיבות דירקטוריון של המשיבה. זאת ועוד, כפי שעולה מנספח 30 לבקשה, המבקש 2 השתתף בישיבת הדירקטוריון בשנת 2016, ובמסגרתה העלה טענות לגבי הערכות השווי, טענות לגבי היקף המסמכים שהועברו למבקשים וטענות כנגד ההחלטה על הזרמת כספים מצד בעלי המניות. גם שם ההחלטה התקבלה על ידי רוב בדירקטוריון בהתנגדות המבקש 2.
בשולי הדברים יצוין כי טענות המבקשים כנגד הליקויים בהערכות השווי, לרבות טענות לניגוד עניינים מצד מעריכי השווי, לרבות משרד רו"ח קסלמן וקסלמן, אינן ייחודיות להערכת השווי השלישית, אלא נוגעות כאמור להערכות השווי הקודמות גם כן (ולראייה טענות המבקש 2 בישיבת הדירקטוריון משנת 2016, נספח 30). בגין טענות אלה לא סברו המבקשים לנקוט בהליך משפטי כלשהו משך כל השנים שעברו. ללמדך, אילו סברו המבקשים שטענות אלה מצדיקות בירור משפטי חזקה עליהם כי היו נוקטים הליך משפטי בנדון (ולא ממתינים כאמור עד ליום זה).
יתרה מכך, אין בידי לקבל בשלב זה את הטענה שמדובר במעין שותפות בין שישה בעלי מניות בלבד, שהרי מדובר בחברה שיש לה הנהלה מקצועית שמנווטת את פעילותה העסקית גם אם זו אינה נעשית או מתבצעת על פי ציפיות המבקשים.
עתירתם של המבקשים לדחות את כינוס הדירקטוריון לחודש ספטמבר, עתירה שמצאה ביטויה במכתב מיום 20.8.2018 (נספח 47 לבקשה), לא הייתה משנה כלל ועיקר את מצב הדברים, שהרי מה תועלת יפיקו המבקשים אם כינוס הדירקטוריון יידחה פרק זמן של מספר ימים או שבועות. סבורני כי בנסיבות המקרה כפי שהובאו בפניי, כאשר אני שב ומציין שמדובר על טענות שהועלו על ידי המבקשים אי אילו פעמים ולאורך מספר שנים, אינני סבור כי דחיית הישיבה עשויה לקדם את פתרון המחלוקת בין הצדדים כפי שלא נעשה עד היום.
נוסף על האמור, שניתנו למבקשים פרקי זמן ארוכים לצורך קבלת החלטה האם להיענות להצעת הדירקטוריון לאפשר להם לשלם את חלקם בהזרמות הכספים. משכך, נדמה כי לא יהיה זה נכון לדחות את כינוס הדירקטוריון פרק זמן נוסף, כאשר רוב בעלי המניות נשאו בנטל של הזרמת הכספים הנחוצים להמשך פעילות החברה בסכומים ניכרים של עשרות מיליוני שקלים בעוד שהמבקשים נמנעו מלשאת בחלקם בתשלומים אלה.
ניתנה היום, ט"ז אלול תשע"ח, 27 אוגוסט 2018, בהעדר הצדדים.
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | PUNCHLINE APS | גד טיכו, מיכאל נאור |
תובע 2 | Adam Nagel | גד טיכו, מיכאל נאור |
נתבע 1 | שידורי קשת בע"מ | רון גזית (גינזבורג) |