לפני כבוד השופט רונן אילן | |
התובע: | אברהם לסט |
נגד | |
הנתבעים: | 1. עיריית בני ברק 2. החברה הכלכלית לבני-ברק בע"מ |
פסק דין |
לפני תביעת מחזיק, שאיננו בעלים, לפיצויי הפקעה.
בהתאם לזכותן לפי דיני התכנון והבנייה, הפקיעו הנתבעות חלק ממגרש לשם הרחבתה של דרך, כאשר התובע היה ועודנו זה שהחזיק במגרש וזה שהפעיל במגרש עסק. התובע איננו הבעלים של המגרש, בעלות הנתונה לחברה משפחתית שהתובע נמנה על בעלי מניותיה.
התובע הרס את המבנים שהיו בחלק שהופקע ומסר את החזקה בו לנתבעות, אשר פעלו להרחבת נתיב הנסיעה תוך שימוש בחלק שהופקע.
על רקע זה, עותר התובע לחיוב הנתבעות בפיצוי על ההוצאות שנגרמו לו בהריסת המבנים בחלק שהופקע ובניית מבנים חדשים ביתרת שטח המגרש. עוד עותר התובע לחיוב הנתבעות בהקצאת שטח לפריקה וטעינה של סחורות לבית העסק שלו, על יסוד התחייבות בהסכם שכרתו הצדדים עובר לפינוי השטח שהופקע.
במוקד המחלוקות העומדות להכרעה עומדת לפיכך השאלה אם עומדת לתובע, כמחזיק, הזכות לפיצוי בגין ההפקעה, וככל שזו עומדת לו מהו שיעור הנזק שנגרם לתובע ובגינו ייעשה חיוב בפיצוי.
מחלוקת נוספת העומדת להכרעה הינה בשאלת פרשנות ההסכם שכרתו הצדדים, בכל הנוגע למתן האפשרות לתובע לפריקה וטעינה של סחורות בנתיב הדרך הסמוך למגרש.
העובדות
לפי הרישום בלשכת רישום המקרקעין, הבעלים של המגרש הינה חברה פרטית, חברת אומלק בע"מ (להלן: "החברה").
התובע הינו אחד מבעלי המניות של החברה (לטענתו – הבעלים של 2% ממניות החברה, כאשר לרעייתו הבעלות ב- 48% מהמניות – עמ' 13; ש' 4 – 6 בפרוט').
הנתבעת 1, עיריית בני ברק, הינה הרשות המקומית שבתחום שיפוטה מצוי המגרש.
הנתבעת 2 הינה חברה עירונית אשר עוסקת בפיתוח מתחמים שונים בשטחה של הנתבעת 1, ובהם גם אותו מתחם שהמגרש מהווה חלק הימנו.
פעילותו של העסק במגרש, כל עוד החזיק בו התובע בשלמותו עד לתחילת 2017, נעשתה בעיקר ממבנים בבנייה קלה (קונסטרוקציית ברזל בחיפוי לוחות איסכורית).
במסגרת תכניות פיתוח אלו, פורסמו כבר ב- 14.8.52 וב- 26.9.75, תכניות המבטאות הסדרת פיתוח האזור וכוללות, בין היתר, הוראות בדבר הפקעת שטחים שונים הנדרשים לקידום התוכנית.
אותו חלק המגרש נשוא ההודעה הינו קטע שטח ברוחב של כ- 10 מ' משטח המגרש הגובל בדרך, ומשתרע על שטח כולל של כ- 268.78 מ"ר (להלן: "השטח המופקע"), דהיינו למעלה ממחצית המגרש.
המועד הקבוע בדין להגשת התנגדויות חלף, התנגדויות לא הוגשו, וביום 15.9.13 פורסמה ברשומות הודעה שלפיה עבר השטח המופקע לבעלות הנתבעת 1.
נוכח הודעה זו, הגיש התובע לבית המשפט המחוזי בתל אביב עתירה מנהלית, ובמסגרתה בקש צו מניעה שיאסור על הנתבעות לפעול לתפיסת השטח המופקע.
בעקבות עתירה זו, החל בין הצדדים דין ודברים לגבי האפשרות שישולם פיצוי על ההפקעה. במהלך דין ודברים זה, פנתה העירייה לשמאי מטעמה לעריכת שומה באשר לשווי המגרש לצורך פינוי (השמאי מרדכי זייד), והתובע פנה לשמאי מטעמו הוא (השמאי נחמיה גנות).
נוכח הפערים שבין השמאים אליהם פנו הצדדים, הוסכם על פנייה לשמאי נוסף, וכך פנו הצדדים לשמאי אריה קמיל.
בשומה מיום 9.5.16, הציג השמאי קמיל בפני הצדדים את הערכתו באשר לדמי הפינוי הראויים (להלן: "שמאות קמיל").
ביום 20.2.17 נכרת בין הצדדים הסכם המסדיר את פינוי השטח המופקע (על גבי ההסכם צוין בשוגג יום 20.2.16 כמועד חתימתו; להלן: "ההסכם").
כמו כן, הסכימו הנתבעות לפעול בכדי לאפשר לתובע כניסה, יציאה וחניה של כלי רכב בחזית המגרש, בפאה הפונה לדרך.
ההסכם איננו קובע דבר בכל הנוגע לתשלום פיצוי לתובע, ומבהיר (סעיף 4.6 בהסכם) שאין בו כדי לגרוע מכל זכות שיש למי מהצדדים לפי שמאות קמיל.
תמצית הטענות, ההליך והראיות
לפי גרסת התובע, כיוון שהוא הוא זה שהחזיק בשטח המופקע, עומדת לו זכות לפיצוי על הנזק וחסרון הכיס שנגרמו לו עקב ההפקעה. בשטח שהופקע היו מבנים שונים אותם הקים, והוא נאלץ להרסם ולהקימם מחדש ביתרת שטח המגרש שלא הופקע, ובהוצאה כספית גדולה, שעליה הוא זכאי לפיצוי. פיצוי זה לו הוא זכאי, טוען התובע, הינו פיצוי נפרד מזה לו זכאית החברה כבעלת המגרש.
הנזק שנגרם לו בגין הפקעת השטח המופקע, לפי גרסת התובע, כולל שני ראשים נפרדים.
הראשון, כולל את עלויות ההריסה וההקמה מחדש של המבנים שהיו בשטח המופקע. היקף עלויות אלו מתבסס על חוות הדעת של השמאי מטעמו, השמאי גנות, ועומד על סך של 1,600,000 ₪, ולחילופין על האומדן של השמאי המוסכם, השמאי קמיל, בסך של 710,000 ₪.
השני, כולל את ההפסד שנגרם לו עקב הפסקת פעילותו הסדירה של העסק במשך חודשים ובנוסף לכך גם שכירת שטח חלופי. נזק זה, בהתבסס על חוות הדעת של השמאי מטעמו, השמאי גנות, מסתכם בסך של 940,000 ₪, ולחילופין על האומדן של השמאי המוסכם, השמאי קמיל, בסך של 280,000 ₪.
סך הנזק שנגרם לפיכך לתובע, לטענתו, בגין ההפקעה ושאותו הוא מבקש להשית על הנתבעות, עומד על 2,540,000 ₪, ולצורכי אגרה הועמד על הסך של 990,000 ₪.
בנוסף לעתירה לפיצוי על נזקי ההפקעה כאמור, עותר התובע לצו המחייב את הנתבעות לאפשר לו פריקה וטעינה של סחורות בקטע הדרך אשר בחזית המגרש.
לפי גרסת התובע, התחייבו לכך הנתבעות בהסכם, אך הן אינן עומדות בהתחייבות זו ואף הציבו פקח המונע עצירת לקוחות בחזית בית העסק.
לפי גרסת הנתבעות, אכן התנהל בין הצדדים משא ומתן לקביעת אומדן הפיצוי שישולם, ובמסגרתו גם פנו הצדדים במשותף לשמאי קמיל כדי שיערוך אומדן מכריע, ברם כל זאת נעשה בהתייחס לאפשרות לפינוי מלא של המגרש בשלמותו, ולא לשם הפינוי החלקי של השטח המופקע. ביחס לפינוי השטח המופקע, טוענות הנתבעות, ההסכם מסדיר את הפינוי, איננו כולל הסכמה לתשלום פיצוי לתובע, ושולל מהתובע זכות לפיצוי שכזה החורג מאשר מורה ההסכם.
הנתבעות מכחישות את הטענה לזכות שעומדת לתובע לפי הדין לפיצוי, וטוענות שכלל אין בסיס לטענות התובע לנזקים שנגרמו לו. הרי החברה היא בעלת המגרש בעוד התובע, כך טוענות הנתבעות, מוסיף לנהל במגרש את עסקיו ובאותם מבנים שהיו בו, כך שלא ברורה הטענה לנזק כלשהו שנגרם לו עקב ההפקעה.
ביחס לטענות לזכות לה עותר התובע להקצאת מקום לפריקה וטעינה, טוענות הנתבעות שלא ניתנה לתובע כל התחייבות שכזו, אלא לתקופת הביניים של ביצוע עבודות הסלילה בדרך. תקופה זו הסתיימה זה מכבר, בחזית המגרש שני נתיבי תנועה עמוסים ואין כל היגיון בטענה לזכות שיש לתובע לחסום אחד מהם בשל צרכי העסק שהוא מפעיל במגרש.
הנתבעות תמכו את גרסתן בתצהירו של מר שלום שמעון, מנכ"ל הנתבעת 2 בתקופה הרלוונטית.
הנתבעות ויתרו על חקירתו של השמאי שמשוני, ובמועד שנקבע לדיון נחקרו בחקירה נגדית המצהירים. בתום החקירות הנגדיות סיכמו ב"כ הצדדים את טענותיהם בעל פה.
דיון
המישור הראשון של טענות התובע, עוסק בנזקים שנגרמו לו עקב פינוי השטח המופקע ובזכות שעומדת לו לפי דין לפיצויים על נזקים אלו.
המישור השני של טענות התובע, עוסק בשימוש בקטע הדרך שבחזית המגרש לצורכי פריקה וטעינה של רכבים, ובטענות התובע לזכות שעומדת לו לשימוש שכזה לפי ההסכם.
טענות אלו יידונו בנפרד וכסדרן.
יצוין, כי בטענותיהן להדיפת התביעה, לא בקשו הנתבעות להבחין בין הנתבעת 1, עיריית בני ברק, לבין הנתבעת 2, החברה הכלכלית לבני ברק בע"מ. משכך, אף בפסק הדין תיעשה ההתייחסות לנתבעות יחדיו.
אין גם מחלוקת על כך כי ככלל במצב שכזה, מצב של הפקעת חלק ממגרש ולא את המגרש בשלמותו, חייבת הנתבעת 1 בתשלום פיצוי (ראו למשל: ע"א 6407/14 הוועדה המקומית לתכנון ובניה כרמיאל נ' אחמד מסרי [פורסם בנבו] 24.5.18, פסקה 97 בפסק הדין של השופט עוזי פוגלמן). בפרסום שנעשה ברשומות על ההפקעה (פרסום מיום 15.1.13 – נספח ג' לכתב התביעה) אף הצהירה הועדה המקומית לתכנון ולבנייה על נכונותה לשלם פיצויים לבעל זכות בקרקע.
במוקד המחלוקות שנתגלעו בין הצדדים נוכח תפיסתו של השטח המופקע, עומדת השאלה אם לתובע, כמי שאיננו הבעלים של המגרש ברם החזיק בשטח המופקע עד למסירתו לנתבעות, עומדת זכות לפיצויים בגין ההפקעה.
כך, על בסיס ההסכמות בהסכם, פעלו הנתבעות לסייע לתובע לקבל אישור חריג לבנייה על יתרת שטח המגרש, כך שלא תגרם פגיעה לעסק שהוא מנהל ביתרת המגרש. הגשת תביעה זו איפוא, לשיטת הנתבעות, עומדת בסתירה להסכם ונעשתה שלא בתום לב.
עיון בהסכם מלמד שאין בו כל אמירה המבטאת כזו הסכמה לה טוענות הנתבעות. נהפוך הוא. כך למשל מורה ההסכם (סעיף 4.6):
"אין בהסכם זה כדי לגרוע מכל זכות המגיעה למי מהצדדים על פי שומת השמאי אריה קמיל ולמען הסרת ספק מובהר כי המחזיק לא קבל במסגרת הסכם זה [וגם לא במסגרת כל הסכם אחר] שום פיצוי מאת הרשות המקומית או מי מטעמה לרבות החברה, למעט האמור בהסכם זה."
כך מסתבר שהצדדים הסכימו, במפורש, שלא לוותר על זכויות שעומדות להם בקשר עם שומת קמיל והסכימו שאין בהסכם כדי לבטא פיצוי לתובע. הוראה זו איננה עולה בקנה אחד עם הטענה להסדר הכולל גם ויתור על טענות התובע לפיצוי המגיע לו.
ההסכם, כטענת התובע, הסדיר את פינוי השטח המופקע ומסירתו לחזקת הנתבעות, אך לא הסדיר את המחלוקות בקשר עם הפיצוי לו טען התובע.
לפי טענת התובע, בהיותו זה שהחזיק בשטח המופקע ובכלל שטח המגרש, מקנה לו הדין את הזכות לפיצוי על ההוצאות וההפסדים וחיסרון הכיס שנגרמו לו עקב מסירת השטח המופקע לנתבעות. הוצאות הכוללות את עלויות הריסת המבנים שהיו בשטח המופקע והקמתם מחדש ביתרת שטח המגרש שלא הופקעה ולרבות פיצוי על הפסדי הכנסות בתקופת ההסתגלות. זכות זו לפיצוי, טוען התובע, עומדת לו בנפרד ובלי קשר לזכות שאפשר ויש לבעלת המגרש, החברה, על אותה ההפקעה.
מטרת הפיצויים בגין הפקעה הינה להעמיד את בעל הזכות שהופקעה במצב דומה לזה בו היה נמצא אלמלא ההפקעה. בקביעת הפיצויים אין לשפר או להרע את מצבו של התובע" (ע"א 9396/07 כסלו נ' רכבת ישראל, [פורסם בנבו] 4.11.10, פסקה 26)
כך בהפקעת מגרש בשלמותו וכך גם בהפקעה של חלק ממגרש. פיצויים אלו מיועדים להעמיד את בעל הזכות שהופקעה במצב דומה לזה בו נמצא אלמלא ההפקעה.
במידה שלא נקבעו הוראות מיוחדות בחוק זה, תבוצע ההפקעה על פי פקודת הקרקעות (רכישה לצרכי ציבור), 1943, כאילו הורשתה הועדה המקומית בהודעה ברשומות להשתמש בסמכויות ולמלא את התפקידים של הממשלה או של היועץ המשפטי לממשלה לפי הפקודה האמורה, לענין המקרקעין העומדים להפקעה...
הוראה זו מפנה להוראות פקודת הקרקעות (רכישה לצרכי ציבור), 1943 (להלן: "פקודת הקרקעות"), בהן, בין היתר, מוסדרת האפשרות לתשלום פיצוי בגין ההפקעה.
בכל הנוגע לזהות מי שזכאי לפיצוי בגין ההפקעה, מורה סעיף 9 בפקודת הקרקעות כי זכות זו נתונה ל"כל אדם שיש לו, או התובע, כל זכות או טובת-הנאה בכל קרקע". לפי הוראה זו, אף לשוכר נתונה הזכות לפיצוי בגין הפקעת מקרקעין בהן הוא מחזיק.
בכל הנוגע לעצם החבות בפיצוי במצב של הפקעה חלקית של מקרקעין, מורה סעיף 20 בפקודת הקרקעות כך:
(א) מקום ששטח הקרקע שנלקח, והוא נכלל במגרש, אינו עולה על רבע כלל שטחו של המגרש, ואין שום בנינים, עצים או דברים אחרים מחוברים אל הקרקע שנלקחה, לא ישתלמו פיצויים, ואם מצויים בנינים, עצים או דברים אחרים כאלה כל שהם המחוברים כן, יופחתו הפיצויים בסכום העולה כדי שוויה של הקרקע בלבד הנכללת בחלק המגרש שנלקח;
(ב) מקום ששטח קרקע שנלקח, והוא נכלל במגרש, עולה על רבע כלל-שטחו של המגרש, יופחתו הפיצויים בסכום שמתכונתו לערך הקרקע בלבד, הנכלל בחלק המגרש שנלקח, היא כמתכונת רבע כלל-שטחו של המגרש לכלל שטח-הקרקע, הנכלל בחלק המגרש שנלקח;
הוראה זו בפקודת המקרקעין, מבהירה כי הזכות לפיצויים בגין ההפקעה כוללת גם פיצוי על "בניינים, עצים או דברים אחרים כאלה" אשר מחוברים לשטח שהופקע.
אם כך, כאשר אין מחלוקת על כך שהנתבעות הפקיעו את השטח המופקע לפי הסמכות הנתונה להן בחוק התכנון והבניה, הרי שחבות תשלום הפיצויים בגין ההפקעה כוללת גם פיצוי על מבנים בשטח המופקע, והזכות לפיצוי על הנזק שנגרם בגין ההפקעה נתונה גם לשוכר המקרקעין שהופקעו.
ראוי לציין כי לביסוס טענותיו לנזקים שנגרמו לו, מבקש התובע להתבסס על שומת קמיל, אותו שמאי אליו פנו הצדדים נוכח הפערים בשומות שנערכו עבור כל אחד מהם. עם זאת, אף התובע איננו טוען להסכמה שפיה מונה השמאי קמיל כ"שמאי מכריע". התובע איננו טוען לקיומה של הסכמה שלפיה שומת קמיל תחייב את הנתבעות, וגם לשיטתו שומת קמיל הייתה בסך הכל "בסיס למשא ומתן" (סעיף 26 (ב) בכתב התביעה המתוקן).
עוד ראוי לציין כי התובע איננו עותר כלל לפיצוי על שווי הזכויות בשטח המופקע, באשר אלו, לפי טענתו, זכויות הנתונות לבעלת המגרש – החברה (סעיף 27 (א) בכתב התביעה המתוקן).
חלקה הראשון של התביעה לפיצוי מתבסס על הטענה לעלויות אותה הקמה מחדש של המבנים ביתרת שטח המגרש. חלקה השני של התביעה לפיצוי מתבסס על הטענה להפסד שנגרם לתובע עקב ההפסקה בפעילות העסק, בתקופה שבה נהרסו המנים והוקמו מחדש ביתרת שטח המגרש.
אלא שהתובע איננו הבעלים של המגרש אלא "המחזיק" בלבד. אותו "בעלים" של המגרש כולו הינה החברה. ואם טוען התובע למערכת יחסים כזו במסגרתה הוא לבדו, לא הבעלים, נושא בעלויות ההקמה והפירוק של המבנים, מצופה היה שיובא פירוט מלא של מערכת יחסי התובע עם החברה.
כך למשל נפסק:
המבקש עתר גם לפיצוי בגין אובדן השקעות בנכס. הכלל היסודי הוא שפיצויי הפקעה נועדו להעמיד את בעל הזכות שהופקעה במצב בו היה אלמלא ההפקעה. לכן, השאלה שיש לשאול היא האם המבקש היה זכאי להחזר השקעותיו במושכר עם סיום הסכם השכירות, אלמלא ההפקעה. התשובה על שאלה זו שלילית. נראה כי הגישה הרווחת הינה ששוכר זכאי בתום תקופת השכירות להחזר השקעותיו, שהן בגדר מחוברים שלא ניתן ליטול מהמושכר, אפילו הוספו ללא רשות המשכיר, כפי שניתן ללמוד מהוראת סעיף 21 לחוק המקרקעין, התשכ"ט-1969, המתייחסת למסיג גבול. אך תוצאה זו מותנית בכך שהמשכיר מודיע כי הוא מעוניין להותיר השקעות אלו, עם החזרת המושכר המושבח לידיו. בעל המקרקעין זכאי לבחור בין האפשרות לדרוש את סילוקן של ההשקעות מן הקרקע, לבין האפשרות להשאירן תמורת תשלום לשוכר; זכות בחירה זו איננה נתונה לשוכר, אשר חייב להחזיר את הנכס במצבו המקורי, אלא שהיא נתונה רק למשכיר (ראה: י, ויסמן, דיני קנין – החזקה ושימוש, תשס"ו-2005, בעמ' 401; מ' דויטש, קנין, חלק ב', התשנ"ט-1999, עמ' 389-390; ש' לרנר, שכירות ונכסים, תש"ן-1990, עמ' 205-208). ת.א. (ת"א) 1641/09 הפ (ת"א) 1641-09 בנימין אבן נ' הועדה המקומית לתכנון ולבניה תל אביב [פורסם בנבו], 30.12.12, פסקה 18)
אם כך, כאשר התובע טוען שהוא הוא זה שהקים את המבנים במגרש, הוא הוא זה שפירק אותם בשטח שהופקע והוא הוא זה שגם נשא בעלויות בנייתם מחדש ביתרת המגרש, מצופה היה שיראה שאלו אלו זכויותיו במערכת היחסים מול החברה – בעלת המגרש.
התובע טען כי החברה, בעלת המגרש, הינה "חברה מחוקה" (סעיף 9 בתצהיר התובע). אלא שהתובע העיד כי הוא עצמו בעל 2% ממניות החברה ורעייתו הינה בעלת 48% נוספים ממניות החברה (עמ' 13; ש' 1 – 8 בפרוט'). התובע לא הסביר ולא הביא ראיות שיסבירו מדוע הוא, כבעל מניות, אפשר את מחיקת החברה. התובע לא הסביר ולא הביאו ראיות לגבי עמדתם של יתר בעלי המניות בחברה. התובע לא הסביר ולא הביא ראיות לגבי אותו הסכם היולי שמכוחו הוא זה שמחזיק במגרש וההסדר מול החברה או מול יתר בעלי המניות בחברה.
אכן, אין מחלוקת על כך שהתובע החזיק במגרש עובר לתפיסת השטח המופקע וניהל בו עסק, ברם עובדה זו איננה מספקת לקבלת הטענה שהתובע, כמחזיק, ספג הפסדים בשל עלויות פירוק והרכבת המבנים במגרש. כדי להראות שהפסדים אלו היו נחלתו הבלעדית של התובע, חייב היה התובע לפרוש תמונה מלאה של יחסיו כמחזיק עם בעלת המגרש – החברה. כך ודאי כאשר מסתבר שלצד התובע בעלי מניות נוספים שעמדתם לא נשמעה ואפשר, כפי שעלה במהלך החקירה הנגדית (עמ' 27; ש' 30 – 33 בפרוט'), שיש להם עניין רב בתביעה לפיצויים בגין ההפקעה.
אי הצגת תמונה שלמה של מערך זכויות התובע כמחזיק ומול בעלת המגרש, החברה, מציב קושי בפני קבלת טענת התובע לנזקים שנגרמו לו עצמו לבדו עקב ההפקעה.
אותו צו שיפוטי שלא קיים התובע, ניתן עוד במאה הקודמת, ב- 17.2.97, ובמסגרתו הצטווה התובע להרוס 2 סככות שנבנו במגרש בניגוד להוראות חוק התכנון והבנייה.
לא תחול חובת תשלום פיצויים על הפקעת כל מבנה, גידול, עץ או דבר אחר המחובר לקרקע אם הוקמו, ניטעו או חוברו תוך הפרת חוק זה; אך רשאית הועדה המקומית לשלם פיצויים לתובע אם ראתה כי הוא פעל בתום לב וכי קיימות נסיבות מיוחדות המצדיקות תשלום פיצויים.
ההוראה הקושרת את הזכות לפיצוי בגין הפקעה עם הקפדה על הוראות החוק בכל הנוגע לשימוש במגרש, משקפת את האינטרס הציבורי להקפדה על שימוש במקרקעין על בסיס ייעודה התכנוני, ובהקפדה על עקרונות שלטון החוק והציות לחוק.
וכך נפסק:
הפרשנות לפיה במסגרת שומת הפיצויים בגין הפקעה לא יינתן ביטוי לשימוש בלתי-חוקי בקרקע אף עולה בקנה אחד עם עקרון שלטון החוק ותקנת הציבור. כפי שתואר לעיל בהרחבה, עקרון שלטון החוק, המהווה עקרון יסוד בשיטת המשפט הישראלית, מטה את הכף לטובת פרשנות השוללת ממי שהפר את הוראות החוק לקבל פיצוי המשקף את המעשה הבלתי-חוקי שביצע. לאורו של עקרון זה, לא ראוי כי אדם אשר פעל בניגוד לחוק במשך שנים יקבל מהמדינה פיצוי אשר מתחשב בפעילות הבלתי-חוקית שביצע. במובן זה, ניתן לראות בפיצוי הניתן על-ידי המדינה בגין הפקעה המתחשב בשימוש הבלתי-חוקי בקרקע, משום גושפנקא, אישור ואף פיצוי, ולו בדיעבד, להפרת החוק. הדבר אף עלול לתמרץ אנשים להשתמש באופן בלתי-חוקי בקרקעותיהם תוך ידיעה כי לשימוש זה יהיה ביטוי בפיצוי אותו יקבלו, אם וכאשר תופקע מהם הקרקע. (ע"א 3015/06 מדינת ישראל נ' פנינה פינקלשטיין [פורסם בנבו] 9.12.18, פסקה 23)
התובע לא טרח להסביר כיצד מתיישבות טענותיו עם אותו גזר דין (ת/1) ממנו, כך עולה, מדובר בכלל בסככות שניבנו בלי היתר כדין. התובע אף לא הראה שפעל בתום לב או שמתקיימות נסיבות מיוחדות המצדיקות תשלום פיצויים גם בנסיבות אלו, ולמעשה, כאשר מוצג גזר דין המבטא הפרת צו שיפוטי, קשה לראות כיצד יעלה הדבר בקנה אחד עם טענה להתנהלות בתום לב.
על מנת להמשיך לקיים את העסק על יתרת הקרקע, נאלצתי להרוס את כל המבנים שהקמתי ולהקימם מחדש על יתרת הקרקע והדבר הצריך משאבים כלכליים רבים.
בהמשך תצהירו (סעיף 47), מביא התובע תיאור של העבודות הכרוכות בהתאמת המבנים נוכח פינוי השטח שהופקע. התובע איננו מציין מועדים, זמנים או כספים שהושקעו באותן עבודות, אך טוען כך (סעיף 47 (ט) בתצהיר התובע):
מרבית החומרים שנדרשו לשם ביצוע העבודות המתוארות בדו"ח השמאי שמשוני, היו מוצרים מהמלאי של העסק, ורוב העבודות בוצעו על ידי עובדי העסק. לא לקחתי קבלן חיצוני שיבצע את העבודה.
כך מצהיר התובע ובכך מסתכמות טענותיו להוצאות שהוציא בגין ההפקעה.
התובע איננו מפרט דבר וחצי דבר בקשר עם אותן הוצאות. התובע איננו מפרט כמה זמן נמשכו עבודות ההריסה וההקמה מחדש. התובע איננו מפרט מי אלו אשר עסקו במלאכת ההריסה וההקמה מחדש, ואם היו אלו עובדיו – זהותם והיקף הזמן שהשקיעו. התובע איננו מציין אילו תשלומים שילם בגין עבודות אלו של הריסה והקמה מחדש, ואם היו אלו עובדיו – שכרם בגין הזמן שהשקיעו בעבודות אלו. התובע איננו מציין כיצד מימן את אותן עבודות. והתובע איננו מנסה כלל להפנות לאסמכתאות שיבססו טענות להוצאות שהוציא. אסמכתאות כגון שיקים שמשך, או חשבוניות שקבל, או רישום כדין שנערך בהנהלת החשבונות על תשלומים שכאלו. דבר מאלו לא מביא התובע בראיותיו.
התובע מוסיף וטוען לשעות עבודה שהושקעו (סעיף 49 בתצהיר התובע), כך:
אני מעריך שהושקעו על ידי ועל ידי בני המשפחה שלי לפחות 1,000 שעות עבודה נוספות בכל המהלך של הריסת העסק, בנייתו מחדש, והפעלתו המאולתרת בכל אותה תקופה קשה בשנים 2017 – 2017 (כך במקור – הח"מ) ואני זכאי לקבל מהנתבעות פיצוי של 300,000 ₪ עבור כל הטרחה הזו. (מחושב לפי 300 ₪ לשעה).
ואף טענה זו (גם בהתעלם מכך שלא נטענה כלל בכתב התביעה) הובאה בלי כל ניסיון להביא לה פירוט, להביא רישום שעות שהושקעו, להסביר במה ועל ידי מי הושקעו השעות, או להראות מה בסיס יש לטענה לשווי "שעת עבודה" של התובע או בני משפחתו.
בכל הנגוע לשמאות קמיל, עיון בשומה מלמד שהיא בכלל מתייחסת לפינוי כלל שטח המגרש והעברתו לנתבעות, כאשר הפיצוי אותו אומד השמאי קמיל בסך כולל של 3,000,000 ₪ בכלל מופנה לבעלת המגרש (סעיף 11 בשומת קמיל). השמאי קמיל איננו מתייחס כלל לאומדן הנזק למחזיק המגרש ובגין הפקעת החלק המופקע בלבד. שומת קמיל איפה, כטענת הנתבעות, כלל איננה רלוונטית לטענות התובע.
חוות דעת זו נערכה ביום 27.8.19. מספר שנים לאחר השלמת אותן עבודות. השמאי שמשוני הרי יכול היה בנקל לבקש נתונים על העלויות שהיות בפועל אך בחוות דעתו אין כל אינדיקציה לכאלו נתונים.
השמאי שמשוני מציין בחוות דעתו כי הביא בחשבון "עלויות הריסה ופינוי פסולת" (סעיף 8 (ה) בחוות הדעת), אך איננו מציין כאלו הוצאות שהוציא בפועל התובע. והרי אם אכן היו לתובע כאלו הוצאות, לא ברור מדוע לא ניתן להציג להן פירוט ואסמכתאות.
השמאי שמשוני מציין בחוות דעתו כי במסגרת הערכת העלויות אף הביא בחשבון "הצעות מחיר מספקים" (סעיף 8 (ו) בחוות הדעת) אך איננו מציין אם אלו הצעות מחיר שנתקבלו בזמן אמת, בקשר לאותן עבודות נשא חוות הדעת, ואיננו מציין אם בקש כאלו הצעות מחיר ואם היו כאלו הצעות מחיר.
די בדוגמאות אלו כדי להמחיש את הקושי בקבלת טענה המבקשת להתבסס על חוות דעת מומחה. קושי הנובע מאי הצגת נתוני אמת על עלויות. אי הצגתן בפני בית המשפט ואי הצגתן בפני השמאי עצמו.
פן אפשרי נוסף לפגיעה הנגרמת כתוצאה מהפקעה חלקית של מגרש, הינה פגיעה ביכולת השימוש ביתרת המגרש שלא הופקעה. מצב בו הופקע חלק ממגרש, עלול להביא לכך שתפגע אפשרות השימוש ביתרת המגרש שלא הופקעה או שיפגע המוניטין של העסק אשר נאלץ להיערך מחדש ביתרת השטח נוכח ההפקעה. אלו פגיעות אשר עשויות היו לבסס טענה לפיצוי בכלל, ופיצוי מחזיק בפרט.
דא עקא, שהתובע כלל לא טוען לכאלו נזקים, ולא כל שכן שאיננו מביא נתונים שיאפשרו לאמוד כאלו נזקים.
נקודת המוצא של הדיון הייתה החובה העקרונית המוטלת על הנתבעות, לשלם פיצוי על הנזקים שנגרמו עקב ההפקעה, חובה החלה עליהן גם כלפי התובע, כמי שהחזיק במגרש עובר להפקעה וממשיך להחזיק ביתרת שטח המגרש לאחר ההפקעה. כמי שניהל עסק במגרש עובר להפקעה וממשיך לנהל עסק ביתרת המגרש לאחר ההפקעה.
כיוון שהתביעה הוגשה על ידי מי שאיננו הבעלים של הקרקע והתבססה על טענות עובדתיות לזכויות שיש לו, כמחזיק, במבנים שהוקמו ונהרסו ונבנו מחדש במגרש, שומה היה על התובע להציג תשתית עובדתית מלאה ומפורטת שתראה את יחסיו וזכויותיו כמחזיק מול החברה, בעלת הזכויות במגרש. שתראה כי במערכת יחסים זו דווקא הוא הוא, המחזיק ולא הבעלים, זה שנפגע ונשא בעלויות פינוי השטח שהופקע. תשתית עובדתית ליחסי התובע כמחזיק מול החברה כבעלת המגרש – לא הוצגה.
כיוון שהתביעה הוגשה בהתייחס למבנים שנהרסו, חלה ההוראה שבחוק לפיה לא ישולם פיצוי על מבנים שהוקמו בניגוד להוראות חוק התכנון והבנייה. במהלך הדיון התברר שכבר ב- 1997, ושוב ב- 2015, ניתנו פסקי דין המצווים על התובע להרוס סככות שנבנו במגרש בלי היתר. התובע לא הסביר ולא הביא ראיה שתסביר כיצד עומדת לו זכות לפיצוי הפקעה על הריסת מבנים שממילא הצטווה להרוס שכן נבנו שלא כדין.
התובע עתר לפיצויים בטענה להוצאות שהוציא להריסת ובנייה מחדש של מבנים במגרש. נוכח טענה זו, רבץ לפתחו של התובע הנטל לפרט ולהביא ראיות לאותן הוצאות שהוציא, אלא שכאלו ראיות לא הוצגו. במקום ראיות להוצאות שהוצאו בפועל, הציג התובע חוות דעת שמאי שאין בה בכלל התייחסות לתשתית העובדתית הרלוונטית להוצאות שהוצאו בפועל על ידי התובע.
ולבסוף, התברר שהתובע לא טוען לנזק שנגרם לפעילות העסק עקב צמצום פעילותו ליתרת שטח המגרש שלא הופקעה, וממילא שגם לא מביא ראיות לנזק אפשרי שכזה.
נוכח כל הטעמים הללו, כל אחד מהם בנפרד וודאי נוכח משקלם המצטבר, לא ניתן לקבל את הטענה שעומדת לתובע הזכות לפיצוי עקב ההפקעה. זכות שכזו אפשר ועומדת לחברה, בעלת המגרש, אך לא לתובע כמחזיק.
הנתבעות, טוען התובע, הפרו התחייבות זו ולפיכך הוא עותר לצו האוכף אותה עליהן. לצו שיורה לנתבעות לאפשר פריקה וטעינה בקטע הדרך שבחזית המגרש לפחות 4 שעות ביום.
אין בין הצדדים מחלוקת על כך שההסכם כולל התייחסות לסוגיה זו, פריקה וטעינה של סחורות בעסק של התובע, ואין בין הצדדים מחלוקת על כך שההסכם מחייב אותם.
ולפיכך, יש לבחון את ההסכם ולמצוא את אומד דעת הצדדים ביחס לסוגיה זו.
בזמן ביצוע עבודות סלילת הכביש תעשה החברה כמיטב יכולתה על מנת לאפשר למחזיק להמשיך ולפעול בשטח הנותר, ובין היתר, תתאפשר עד כמה שניתן כניסה, יציאה וחניה זמנית של כלי רכב בחזית השטח הנותר, בצמוד למדרכה וזאת למטרות פריקה ו/או טעינת סחורה בלבד ולא יוצבו מחסומים בחזית המגרש, אלא לשם ביצוע עבודות חפירות לשם הטמנת תשתיות ו/או לשם סלילת הכביש, ו/או המדרכה ובכפוף לאמור ובמידת האפשר, תתאפשר חניה זמנית של כלי רכב עד השלמת סלילת הכביש.
על בסיסה של הוראה זו, נקבע זה כבר כי לשון החוזה היא "כלי הקיבול" של אומד דעת הצדדים, התוחם את גבולות הפרשנות ואינו מאפשר לייחס לחוזה פרשנות שאינה מתיישבת עם לשונו. ועוד נקבע, כי קיימת חזקה שלפיה פרשנות החוזה היא זו התואמת את המשמעות הפשוטה, הרגילה והטבעית של הכתוב, ומשמע: במקרים שבהם לשון החוזה היא ברורה על פניה, קיימת חזקה שהיא משקפת את אומד דעת הצדדים (ע"א 8080/16 עמודי שחף בע"מ נ' אנטונינה לברינצ'וק [פורסם בנבו], 8.8.18, עמ' 8 – 9 בפסק הדין).
לשון אותו סעיף הרי נוקבת במפורש בהתחייבות שתחולתה "בזמן ביצוע עבודות סלילת הכביש". לא לאחר סיום עבודות הסלילה. ואף בהמשך הסעיף מובהר כי מדובר בהסכמה אשר תחולתה "עד השלמת סלילת הכביש".
למעשה, אף ב"כ התובע הודה כי אותה התחייבות תפקע בהשלמת סלילת הכביש, כך (עמ' 5 בפרוט' הדיון מיום 18.5.19):
אני לא טוען לזכות ללא הגבלת זמן, סלילית הכביש טרם הסתיימה וכאשר יגיע היזם ויתחילו תוכניות בנייה ויתחילו לבצע אותם אז תפוג ההתחייבות. כאשר כל רחוב הירקון יהיה עם שני נתיבים ועבודות הסלילה של הכביש יסתיימו אז תפוג ההתחייבות.
באותה נשימה, המשיך התובע וטען שלמעשה טרם הסתיימו עבודות הסלילה בדרך (סעיף 56 בתצהיר התובע), אלא שהתובע לא הציג כל ראיה שתתמוך בטענה זו. ראיה כגון פירוט או תיעוד שימחישו את אותן עבודות להן הוא טוען.
למעשה, לשון טענת התובע נראה כמבטאת ניסיון לפרשנות שקשה לקבל. התובע טוען כי עבודות סלילת הדרך טרם הושלמו ב"חלקים ניכרים" של רחוב הירקון. נראה כי לשיטתו אפילו מבצעים עבודות בתוואי הדרך הרחק מהמגרש – עדיין עומדת לו הזכות שנקבעה בהסכם.
טענה זו קשה לקבל. התובע לא הסביר מה הגיון יש בניסיון לקשור התחייבות הקשורה למגרש ולעסק שהוא מנהל עם עבודות שמתבצעות הרחק ממנו, וכיצד פרשנות שכזו מתיישבת עם אומד דעת הצדדים בכריתת ההסכם.
לביסוס הטענה לאי השלמת העבודות לסלילת הדרך שומה היה על התובע להציג ראיות לעבודות שעודן מתבצעות ובקטע הדרך הסמוך למגרש וכאלו – לא הוצגו.
בהיעדר ראיות סותרות, אני מקבל את טענת הנתבעות שלפיה בכל הנוגע להסכם הרי שעבודות הסלילה של הדרך הסתיימו.
לשון זו מלמדת על התחייבות שהיא אך ורק השתדלות. לא התחייבות קטגורית.
ואף שאפשר שאף התחייבות מסוג זה תופר, למשל אם התנהג המתחייב באופן המלמד שלא התכוון למלא אחת התחייבותו, לא הועלתה טענה שכזו ולא הובאו ראיות לתמיכה בטענה שכזו.
טענת התובע לפיצוי המגיע לו בגין ההפקעה נדחית, מאחר והתברר שהוא איננו הבעלים אלא המחזיק ולא הובאו ראיות לביסוס זכויות התובע במבנים שפורקו; מאחר והתברר שבכלל מדובר במבנים שנבנו בניגוד להוראות חוק התכנון והבנייה וניתן צו שיפוטי להריסתם; מאחר ולא הובאו ראיות לחישוב הנזק שנגרם לתובע בשל פירוק והרכבת מבנים; ובהיעדר טענה לנזקים נוספים שנגרמו לתובע עקב ההפקעה, כגון פגיעה בהכנסות העסק או במוניטין שלו.
אכן אפשר, ועניין זה לא התברר כלל, ובגין ההפקעה ימצאו הנתבעות חבות בפיצוי החברה, בעלת הזכויות במגרש, אך התובע עצמו בכובעו כמחזיק – איננו זכאי בנסיבות אלו לפיצוי.
אף טענות התובע לצו המחייב את הנתבעות במתן אפשרות לשימוש בנתיב הדרך לפריקה וטעינה נדחו, באשר אותה התחייבות בהסכם עליה התבסס הטענה נמצאה כחיוב לפרק הזמן המוגבל של עבודות סלילת הדרך ולא לאחר שהסתיימו, ומה גם שמדובר בחיוב השתדלות ותו לא.
התובע יישא בהוצאות הנתבעות בגין בירור התביעה בסך של 35,000 ₪.
ניתן היום, ט"ז תשרי תשפ"א, 04 אוקטובר 2020, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
13/05/2020 | החלטה שניתנה ע"י רונן אילן | רונן אילן | צפייה |
04/10/2020 | פסק דין שניתנה ע"י רונן אילן | רונן אילן | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | אברהם לסט | אביר בראל |
נתבע 1 | עיריית בני ברק | אליהו סומך |
נתבע 2 | החברה הכלכלית לבני-ברק בע"מ | אליהו סומך |