בפני כבוד השופט דניאל מרדכי דמביץ | |
מבקשת | עזיזה מוצטפא עבד רבה באמצעות ב"כ עוה"ד ג'יאת נאסר |
נגד | |
משיב | מנהל היחידה הארצית לאכיפת דיני התכנון והבנייה באמצעות ב"כ עוה"ד אסף שטרן |
החלטה |
החלטה בבקשה לביטול צו הריסה מינהלי אשר הוצא על ידי המשיב.
הצו
הבקשה לביטול הצו
טענות המבקשת:
הבקשה אומתה בתצהיר אחיה של המבקשת הואיל ונטען כי אין בידה אישור כניסה לישראל ולכן לא יכלה להתייצב בפני עורך דינה לשם חתימה על תצהיר האימות.
הוריתי על הגשת צילומים צבעוניים של הבינוי מכל עבריו (פנים וחוץ). אלו הוגשו ביום 1.1.2019 (8 צילומים).
תשובת המשיב
התראה הודבקה על המבנה.
באותה עת, המבנה לא היה גמור ולא היה מאוכלס. תמונות שצילם המפקח ביום ביקורו במקום (11.12.2018) מוכיחות את האמור ומפריכות את הטענה כי המבקשת וילדיה מתגוררים במבנה מזה 10 חודשים.
הדיון
נחקר אחיה של המבקשת. עיקרי הדברים:
סיכומי המבקשת
השכונות שבהן אין אכיפה חרף בניה מאסיבית הן ראס ח'מיס, מחנה פליטים שועפט, מחנה פליטים קלדניה, סמיראמיס וכפר עקב.
הרשות מחוייבת לפעול על יסוד מידע נכון ומדוייק.
סיכומי המשיב
בנוסף, לימין המשיב עומדת גם חזקת תקינות המעשה המינהלי.
כל המידע הרלבנטי עמד בפני נותן הצו.
דיון והכרעה
לטובת המשיב עומדת חזקת תקינות המעשה המינהלי. ראו: רע"פ 1088/86 סברי חסן מחמוד ואח' נ' הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה הגליל המזרחי, פ"ד מד(2) 417, 419 (1990); רע"פ 9174/08 גבריאל פרץ ואח' נ' הועדה המקומית לתכנון ובניה תל אביב (16.11.2008); רע"פ 2958/13 תייסיר סבאח נ' מדינת ישראל (8.5.2013); רע"פ 9242/16 כמאל מרזוק נ' יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובניה, מחוז צפון (8.5.2018).
הנטל לשלול את החזקה האמורה מוטל על כתפי המבקש.
קובע סעיף 229 לחוק:
לא יבטל בית המשפט צו מינהלי אלא אם כן הוכח לו שהעבודה או השימוש בוצעו כדין או שלא התקיימו הדרישות למתן הצו כאמור בסימן זה, או אם שוכנע כי נפל הצו פגם חמור שבשלו יש לבטל את הצו.
עילות ההתערבות של בית משפט בצו מינהלי שניתן - מצומצמות.
יסודות דוקטרינת האכיפה הבררנית עוצבו ב-בג"צ 6396/96 זקין נ' ראש עיריית באר שבע ואח', פ"ד נג(3) 289 ו-ע"פ 4855/02 מדינת ישראל נ' בורוביץ ואח', פ"ד נט(6) 776.
סיכם השופט זמיר ב-בג"צ 6396/96 (שם, בע' 305):
אפשר לומר, לצורך עתירה זאת, כי אכיפה בררנית היא אכיפה הפוגעת בשוויון במובן זה שהיא מבדילה לצורך אכיפה בין בני-אדם דומים או בין מצבים דומים לשם השגת מטרה פסולה, או על יסוד שיקול זר או מתוך שרירות גרידא.
הדין ותולדותיו, הן במישור הדיון הפלילי והן במישור הדיון המינהלי, נסקר על ידי כב' השופט פוגלמן ב-ע"פ 6328/12 מדינת ישראל נ' פולדי פרץ ואח' (סעיפים 23-35 לחוות דעתו במסגרת פסק הדין מיום 10.3.2013; ראו הערות יתר חברי המותב).
זה לא מכבר סיכם המשנה לנשיאה בדימוס, כב' השופט רובינשטיין, את הנדרש לשם הוכחת אכיפה בררנית:
כדי להוכיח אכיפה בררנית, יהא על הטוען להראות בראש וראשונה כי אכן עסקינן בהבחנה בין מי שהדמיון ביניהם רלבנטי לעניין, כמצדיק התייחסות דומה בשאלת הגשתו של כתב אישום; בשלב השני, על הטוען להראות כי בבסיס ההבחנה ניצב מניע פסול, כמו למשל שרירותיות, או התחשבות בשיקולים שאינם מן העניין, או שאינם ראויים. מטבע הדברים, מדובר בשני שלבים השלובים זה בזה, ואשר רב המשותף להם. הנטל להוכיחם מוטל על הנאשם, שכן הרשות המינהלית נהנית ככלל מן החזקה לפיה פעולותיה נעשות כדין.
(בר"ש 4252/16 יהושע אלגלי נ' נציבות שירות המדינה, סעיף כב להחלטה מיום 5.7.2016; כן ראו: ע"פ 3215/07 פלוני נ' מדינת ישראל, סעיף 37 לפסק הדין מיום 4.8.2008).
המבקשת, אחיה ועורכי דינם לא פעלו להציג בפני בית המשפט עובדות של ממש לגבי כפר וולאג'ה או לגבי אזורים אחרים בתחום ירושלים.
כל המסד העובדתי הוא רק המעט שהופק מהחקירה הנגדית של המפקח. אין בפני בית המשפט כל מידע נוסף לביסוס טענת האכיפה הבררנית והמפלה.
לגבי אזורים מעבר לגדר ההפרדה, מסתבר כי אכיפה מבוצעת לא רק בכפר וולאג'ה אלא גם בקלנדיה, ביר עונה ומחנה פליטים שועפט.
בכפר עקב אין אכיפה מאז שנת 2005. מעבר לכך אין דבר לטעון נגד המשיב.
הראיות שבפניי דלות ואינן מאפשרות להגיע לכלל מסקנה לגבי אכיפה בררנית, אף לצורך השלב הראשון לשם הוכחת אכיפה בררנית.
נהפוך הוא: מסתבר כי יש אכיפה גם אזורים שונים בירושלים שמעבר לגדר ההפרדה.
בוודאי שאין בכך שיש אזור אחד שבו לא מבוצעת אכיפה (כפר עקב) כדי להניב פטור מאכיפה גם לתושבי וולאג'ה. והרי מכאן קצרה הדרך לטעון שכלל מפרי החוק פטורים מאכיפתו בשל אי אכיפה במקום מסויים. אין בכך הגיון.
כפי שכבר ציינתי בהחלטתי מיום 21.3.2018 ב-בב"נ (י-ם) 64052-02-18 אחמד עלי אבו תין נ' מדינת ישראל, הטענה הכללית של ב"כ המבקשת (אשר גם באותו הליך ייצג תושב של כפר וולאג'ה) היא שאכיפה נרחבת מבוצעת נגד תושבי כפר וולאג'ה ובכך אלה מופלים אל מול תושבי כפר עקב.
מעבר לכך שהטענה לא הוכחה כלל, ספק בידי האם הדין הישראלי מאפשר העלאת טענה של אכיפה בררנית כלפי קבוצה, קרי הפלייתה של קבוצה אשר נגד כלל חבריה נאכף הדין בעוד שנגד ציבור אחר לא נאכף הדין.
הפסיקה שהבאתי לעיל מתייחסת לאכיפה בררנית כלפי יחידים השואלים "מדוע אני כן מואשם והוא לא מואשם". טענת אכיפה בררנית היא תרופתו של היחיד הנרדף על ידי רשויות האכיפה "בסתירה מהותית לעקרונות של צדק והגינות משפטית" (ראו סעיף 149(10) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982). לא מצאתי בדין הישראלי טענה (ודאי לא כזו שהתקבלה) לפיה החוק נאכף כלפי ציבור שלם ובכך אותו ציבור מופלה אל מול ציבור אחר אשר כלפיו הדין אינו נאכף. תרופתו של ציבור (ואף של פרט מתוכו) הטוען כי נגד אותו ציבור ננקטים הליכים פליליים (או הליך מינהלי מעין-פלילי, כמבקרה דנן) לא הוגנים היא בתקיפה ישירה בתחום המשפט המינהלי - כפי שאכן נעשה במקרה דנן על ידי שכניו של המבקש במסגרת עת"מ (י-ם) 20070-05-17 (כמפורט בהמשך).
במקרה דנן עולה כי המבקשת אינה מופלית אל מול שכניה (נסיון לאשר טענה זו באמצעות המפקח כאשר זה שלל אותה והבהיר שהוא יודע מידיעה אישית שאין בסיס לתזה של עורך הדין). הטענה היא שיש מקום אחר בו לא נאכף החוק. בהליך פלילי/מינהלי כנגד יחיד לא ניתן לקבל טענת פטור לקבוצה מפרת חוק אך משום שיש קבוצה אחרת (או יחיד אחר) המפר חוק ואשר כלפיו לא מבוצעת אכיפה.
ערעור על החלטתי ב-בב"נ 64052-02-18 (בה קבעתי כאמור) נדחה על ידי בית המשפט המחוזי בירושלים (עתפב 57730-04-18). בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון נדחתה אף היא (רע"פ 5917/18).
כפי שהוזכר לעיל, תושבי כפר וולאג'ה (לא המבקשת ואחיה) עתרו לבית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים בטענה של מניעת אפשרות לתכנן בכפרם ו/או לבקש הוצאת היתרי בניה. פסק דין בעתירה שניתן ביום 20.12.2018 קבע כי כלל לא הוכח שיש מניעה להגיש בקשות להיתר בניה על פי התכנית המנדטורית החלה במקום (RJ5) וכן כי הצהרת ב"כ המשיבות מלמדת שאין מניעה לעשות כן.
משמע, פסק הדין בעתירה המינהלית (אשר ניתן טרם הדיון בהליך דנן) מקליש עוד יותר את הטענה לקיפוח תושבי כפר וולאג'ה.
למותר לציין כי בהליך כאן לא נטען לנסיון כלשהו של המבקשת ו/או אחיה להוציא היתר בניה כדין.
לאור כל האמור, אני דוחה את הטענה לאכיפה בררנית ו/או אפליה של המבקשת ו/או אחיה.
התנאי בסעיף 221(א) סיפה לחוק קובע:
ובלבד שבמועד הגשת התצהיר לא הסתיימה העבודה האסורה או שלא חלפו יותר משישה חודשים מיום שהסתיימה, ולעניין עבודה אסורה לגבי בית מגורים - בית המגורים לא אוכלס או שלא חלפו יותר מ-30 ימים מהיום שאוכלס.
עסקינן בחקיקה אשר עוצבה מחדש זה מקרוב - בתיקון 116 לחוק. החוק והקריטריונים שנקבעו בו (בסעיפים 221 ו-225) ברורים וחדשים. תכליתו של התיקון (בכללותו; בדין הנוגע להוצאת צווי הריסה מינהליים השינוי היה מינורי) היתה העמקת האפשרות לאכוף את דיני התכנון והבניה.
בעניין בנייה לא חוקית קובע סעיף 221(א) סיפה לחוק מתי לא ניתן להוציא צו הריסה מינהלי. החוק מאפשר להוציא צו הריסה מינהלי לבית אפילו תוך 30 ימים מעת שאוכלס. על אחת כמה וכמה שניתן להוציא צו הריסה לבית אשר כלל לא אוכלס.
שלד אשר נבנה שלא כחוק הוא בר הריסה על פי צו מינהלי ללא תלות במועד בנייתו. הוצאת צו הריסה מינהלי לבית מגורים נמנעת רק בחלוף 30 ימים מאכלוסו של הבית כשהוא גמור ומושלם.
החלטתי בעניין זה מיום 21.10.2018 ב-בצה"מ 3839-08-18 באסמה מוחמד עלי עיסא נ' מנהל היחידה הארצית לאכיפת דיני התכנון והבנייה אושרה על ידי בית המשפט המחוזי ביום 23.1.2019 (עתפ"ב 68242-10-18).
""איכלוס" לעניין זה הוא איכלוס, שמתאים למבנה שבו מדובר, ושימוש במבנה בלתי גמור אינו נופל בגדר דרישותיו של סעיף-קטן 238א(ח) [הסעיף שעניינו צו הריסה מינהלי עובר לתיקון 116 לחוק; ד.ד.]"
(ר"ע 1/84 אברהם דוויק ואח' נ' ראש העיר ירושלים ויושב-ראש הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, פ"ד לח(1) 494, 499 (1984)).
משמע - מבנה בלתי גמור אינו יכול להיחשב כמאוכלס.
מדובר בבינוי שלא הושלם: אין ריצוף; הקירות עשויים בלוקים בלבד, ללא טיח או צבע; התקרה היצוקה אינה מטוייחת או צבועה; אין חלונות (אלא רק מגרעות בקירות הבלוקים); אין מטבח (הוצגה תמונה של כיריים ניידים מונחים על שולחן קטן); לא הוכח קיום שירותים; לא הוכחה התקנת כלים סניטריים כלשהם.
ממצאי המפקח מגובים בצילומים ואלה לא נסתרו.
יש טענה מטעם המבקשת לחיבורי חשמל ומים למבנה. הטענה לא הוכחה. חיבורים כאמור אינם ניכרים אפילו בצילומי המבנה מטעם המבקשת.
די באמור כדי לקבוע שבמנותק משאלת הישיבה בפועל במבנה, מדובר במבנה שלא הושלם. המבנה כלל אינו בר אכלוס (במובן החוקי-נורמטיבי של המונח).
לשם השלמת התמונה ומניעת ספק-ספקא, אציין מפורשות כי טענות מצאתי את טענות העד בעניין האכלוס כבלתי מהימנות. טענת השימוש במבנה בימות החורף היתה חמקמקה, מאולצת ומתפתלת. העד טען כי הריהוט והתנור שצולמו נמצאים במקום כל הזמן, אולם כאשר עומת העד עם הטענה שהמפקח לא ראה את הריהוט והתנור במקום שבו בוצע הצילום, טען העד כי כל אלה מועברים "לבפנים" (עמ' 3, שור' 10-4). צילומי המשפחה במבנה נראו מבויימים בעליל. העד טען כי כל המשפחה עוברת לשבת במבנה "כדי לנשום אוויר" - טענה שהיא מאולצת ואין בה כדי לתרץ את המצולם ובוודאי שלא כדי להוכיח אכלוס.
העד טען כי בניית השלד של כלל המבנה בוצעה לפני 4-5 שנים (עמ' 3, שור' 24), ומיד לאחר מכן טען שבניית השלד בוצעה לפני 3 שנים (עמ' 3, שור' 30). דא עקא, צילומי אוויר של המקום (נספח 8 של התשובה) מלמדים כי לפחות גג הקומה עליונה של המבנה הושלם בין 24.9.2018 ל-30.10.2018. בצילום המוקדם בין השניים רואים גג לא מושלם, ככל הנראה בהליכי יציקה. טענת העד מטעם המבקשת נמצאה לא נכונה.
אני קובע אפוא כי הטיעון העובדתי של העד היחיד מטעם המבקשת (העד אשר חתם על תצהיר האימות של הבקשה וגם נחקר בדיון) אינו מהימן.
אני קובע כי הצו הוצא מבלי שהמבנה הושלם ומבלי שאוכלס; הכל בהתאם להוראת סעיף 221(א) לחוק.
הדברים פשוטים וברורים. הבינוי מושא הצו זוהה היטב ואין כל ליקוי באיתורו ובתיאורו.
אף כי הבקשה הוגשה בשם מתנגדת ששמה הוא עזיזה מוצטפא עבד רבה, הרי שמהעדויות שנשמעו בפני בית המשפט מטעמה של המתנגדת, עולה בבירור כי ההתנגדות באה גם בשמו של האח, פאיז עבד רבה (ת.ז. 987577129).
האח טען לגבי שימושו האישי יחד עם משפחתו הגרעינית (גם ללא זיקה לאחותו-המבקשת וילדיה) בבינוי מושא ההליך. האח אף דיבר בגוף ראשון על משאביו הכספיים בזיקה לבניית הבינוי מושא ההליך וגם בזיקה לעונשים שהוא מוכן לספוג תמורת אי הריסת המבנה.
עולה כי הבחירה לצמצם את זהות המתנגדים מטשטשת את זהותם הנכונה.
אני קובע כי גם מר פאיז עבד רבה (ת.ז. 987577129) הוא מתנגד-מבקש בהליך דנן.
הצו תקין לחלוטין, עומד במלוא דרישות הדין ואין בו כל פגם.
המבקשת ואחיה הם בעלי עניין בביטול הצו ואין טעם לכך שרק המבקשת (אשר כלל לא נכחה בהליך, ולו בכתב) הוגדרה כמתנגדת לבדה.
התוצאה
אני מורה על דחיית ההתנגדות לביצוע הצו.
המבקשת וכן המבקש הנוסף, אחיה, פאיז עבד רבה (ת.ז. 987577129), יישאו (יחד ולחוד) בהוצאות המשיב בסך כולל של 8,000 ₪.
ניתנה היום, כ"ג ניסן תשע"ט, 28 אפריל 2019, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
28/04/2019 | החלטה שניתנה ע"י דניאל מרדכי דמביץ | דניאל מרדכי דמביץ | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
מבקש 1 | עזיזה עבד רבה | ג'יאת נאסר |
מבקש 2 | פאיז עבד רבה | |
משיב 1 | היחידה הארצית לאכיפה דיני התכנון ובניה | עמית אופק שמל, אסף שטרן |