מדינת ישראל ע"י ב"כ עו"ד | המאשימה |
נגד | |
גבי מגידיש ע"י ב"כ עו"ד | הנאשם |
הכרעת דין |
כתב האישום
אז פנה הנאשם לשוטרת ואמר לה: "אל תפני אלי עם הסמרטוטים האלה שאת לובשת".
בהמשך פנה אל השוטר ואמר לו: "גם אתה אל תפנה אלי י'חתיכת סמרטוט".
בהמשך לכך, הנאשם סימן לכלבו שהיה בדירה לתקוף את השוטרים. בעוד הכלב מסתכל לעבר השוטרים וחושף את שיניו, איים הנאשם על השוטר באומרו: "עכשיו אתה גבר בוא נראה אותך".
בהמשך לכך, הנאשם התבקש להחליף בגדים, וכשהשוטר נכנס איתו למקלחת דחף אותו הנאשם ואמר לו "תצא מפה".
בהמשך הנאשם צעק ואיים על השוטר בפגיעה בו ובאשתו באומרו: "י'בן זונה שרמוטה שכמוך, אל תדאג אותך ואת אשתך אני אזיין, אתה כבר פעם אחת התעסקת איתי ושילמת על זה".
בהמשך הנאשם קילל את השוטרת באומרו: "הזונה הזו כנראה לא קיבלה זין בחג בגלל זה היא מתנהגת כך" ועשה לעברה אצבע משולשת.
בהמשך, כשנתבקש על ידי השוטר להתלוות אליו איים על השוטר בפגיעה בו ובאשתו באומרו: "אל תדאג בך ובאשתך אני יטפל".
בהמשך, במהלך הנסיעה לתחנת המשטרה המשיך הנאשם לקלל את השוטרים ובתחנה סירב לביצוע חיפוש טרם הכנסתו לתא המעצר.
איומים – לפי סעיף 192 לחוק העונשין, תשל"ז – 1977 (להלן – החוק)
הפרעת שוטר במילוי תפקידו – לפי סעיף 275 לחוק.
מהלך המשפט
נטען, כי הנאשם ואביו הוכו על ידי השוטרים באירוע. במעמד זה הודיעה המאשימה, כי מכתב מח"ש נשלח לכתובת גרושתו וכי התיק נבדק במח"ש ונסגר בעילה של אין עבירה.
בית המשפט הורה לאפשר לב"כ הנאשם להעתיק את תיק המח"ש ודחה המשך הדיון ליום 2.6.19. בהמשך נדחה הדיון פעם נוספת ליום 15.9.19 משטרם הועתק תיק המח"ש.
על פי הודעת המאשימה, העתק תיק המח"ש הועבר לעיון ב"כ הנאשם ביום 9.7.19.
נטען, שתיק המח"ש נסגר בעקבות בדיקת פוליגרף ללא חקירה נוספת, אף שבחומר הראיות חיזוק לטענות הנאשם בהודעות שני הוריו. תלונת האב לא נחקרה כלל. המאשימה ביקשה ארכה להגשת תגובתה לאחר בדיקה. בשלב זה נותב התיק להמשך טיפולי.
במוקד עתירת הנאשם להגנה מן הצדק עמדה הטענה, שאף שהגיש תלונה מפורטת למח"ש בגין אלימות שוטרים כלפיו במהלך האירוע, התלונה נסגרה ללא חקירה, באופן רשלני ומקומם וכן לא הודע לנאשם כדין על סגירת התיק על מנת שיוכל להגיש ערר. כן נטען, כי העמדת הנאשם לדין מהווה בנסיבות אלה אכיפה בררנית אל מול השוטרים. נטען, כי מדובר בפגמים המצדיקים ביטול כתב האישום. לאחר שהתקבלה תגובת המאשימה דנתי בבקשה וביום 27.11.19 הוריתי על דחיית הבקשה. להלן תמצית נימוקיי:
הטענה בדבר אכיפה בררנית נדחתה בנימוק, שטענות הנאשם אינן מתאימות מבחינה משפטית לגדרי טענה זו.
הטענה בדבר הגנה מן הצדק נדחתה לאחר שנקבע, כי טענות הנאשם מהוות תקיפה עקיפה של התנהלות מח"ש, שאין לקבלן בנסיבות מקרה זה. נקבע, כי הנאשם לא מיצה הליכים בהתנהלותו מול מח"ש בדרך המוסדרת בדין.
ביחס לטענות העובדתיות בנוגע לאלימות השוטרים נקבע, כי אלה צריכות להיבחן במהלך המשפט.
הנאשם לא אמר לשוטרת את הדברים המיוחסים לו בסעיף 2.
בנוגע לסעיף 3, השוטר דניאל היה זה שפנה לעבר הנאשם ואמר לו "תעלה, תעלה יא סמרטוט" בזמן שהנאשם עמד בחדר המדרגות.
בנוגע לסעיף 4, לטענת הנאשם, הכלבה שלו ידידותית ואינה תוקפת והוא מכחיש שאיים על השוטר.
בנוגע לסעיף 5, הנאשם אכן נכנס למקלחת להחליף בגדים והשוטר דניאל נכנס איתו למקלחת תוך בעיטה, שאל את הנאשם אם בכוונתו לברוח תוך שביקש לאזוק אותו ובסופו של דבר הנאשם לא נאזק.
בנוגע לאמור בסעיפים 6 ו – 8, טען הנאשם כי לא צעק ולא איים על השוטר דניאל. הנאשם כלל אינו מכיר את דניאל ולא פגש בו עובר לאירוע המיוחס בכתב האישום ומעולם לא היה כל אירוע קודם בין הנאשם לבין דניאל.
בנוגע לסעיף 7, הנאשם הכחיש את כל הקשור לקללות וטען כי לא קילל את השוטרת יובל. הנאשם הודה שהניף לעברה אצבע משולשת לאחר שצילמה אותו ופגעה בפרטיותו.
בנוגע לסעיף 9, הנאשם לא קילל את השוטרים במהלך נסיעתם לתחנה ולטענתו ישב בניידת כמו "טטלה" ובנוסף, בטרם כניסתו לניידת אזק אותו דניאל וטרק את דלת הניידת בפניו.
הנאשם טען, כי לא הפריע לשוטרים למלא את תפקידם כחוק.
הנאשם הוסיף וטען, כי התנהגות השוטרים כלפיו הייתה אלימה וחריגה בחומרתה ועם הגעת הנאשם לתחנת המשטרה השוטר דניאל הכניסו לשירותים ותקף אותו בסטירות בפנים, חנק אותו ובעט ברגליו. בהמשך הצטרף אליו הקצין אושרי אשר הצמיד את ראשו לקיר ואיים עליו שאם לא ישתוק "אני שובר אותך".
הנאשם ביקש לזמן את כל עדי המאשימה.
בנסיבות אלה נקבעו שני מועדי הוכחות וכן ניתנה החלטה בדבר השלמת העתקת חומר חקירה, לאור טענת ב"כ הנאשם שלא הועתק עבורו סרטון המצוי בתיק.
כן התקיים דיון הוכחות, לשמיעת פרשת התביעה.
מטעם המאשימה התייצבו השוטרת יובל הראל והשוטר דניאל ברוסאן, מסמכים נוספים הוגשו בהסכמה, בהתאם להסכמות דיוניות בין הצדדים.
כמו כן, הוגשו המוצגים הבאים:
ת/1 אמרת נאשם מיום 1.6.17
ת/2 דוח פעולה שוטר דהן מיום 1.6
ת/3 דוח צפיה של השוטר שרון סויסה
ת/4 דוח מעצר
ת/5 פרוטוקול מ"י 34270-06-17 מיום 2.6.17
ת/6 ו – ת/6א תמונה בשחור לבן ודיסק ובו קובץ דיגיטלי בצבע כפי שצולם בחקירה
ת/7 דיסק ובו סרטון מיום האירוע
נ/1 דוח פעולה של השוטרת יובל
בתום פרשת התביעה הועלתה טענת "אין להשיב לאשמה". הטענה נדחתה.
מטעם הנאשם העידו הנאשם בעצמו, אמו של הנאשם - מגי מגידיש ואביו של הנאשם – דוד מגידיש.
כמו כן, הוגשו המוצגים הבאים:
נ/2 אמרת נאשם במח"ש
נ/3 אמרת אביו של הנאשם במח"ש
נ/4 תשובת מח"ש לנאשם מיום 25.6.18
נ/5 סיכום אישפוז
תמצית סיכומי הצדדים:
ב"כ המאשימה עתרה להרשיע את הנאשם במיוחס לו, לתת אמון מלא בעדויות עדי התביעה ולהעדיף את גרסת השוטרים על פני גרסת הנאשם והעדים מטעמו.
לטענת המאשימה, השוטרת יובל הראל העידה בבית המשפט בדומה לאמור בדוח הפעולה שלה ועדותה ברורה וקוהרנטית, ותומכת באמור בכתב האישום.
עדות השוטר דניאל ברוסאן תואמת את זו של השוטרת יובל הראל, תומכת באמור בכתב האישום בנוגע למלל המיוחס לנאשם וכן לאיום באמצעות הכלב.
שני השוטרים העידו, שהנאשם סימן לכלב באופן פוזיטיבי ושניהם מסרו, כי חשו מאוימים בהקשר זה. עדות השוטר קוהרנטית ואמינה, לעומת גרסת הנאשם שטוען לעלילה, הגם שלטענתו אין היכרות קודמת בינו ובין השוטרים.
אין בגרסת הנאשם הסבר מדוע השוטרים הרגישו צורך לצלם את האירוע והדבר מתיישב עם עדות השוטרים, שמסרו שמרגע שהחל הצילום הנאשם הפסיק את תוקפנותו.
בנוסף, הנאשם אישר, כי הפנה אצבע משולשת לעבר השוטרת כשצילמה.
השוטרת יובל מסרה שאמו של הנאשם דחפה אותה כשצילמה ולמרות זאת הפעילה שיקול דעת ולא עצרה אותה ויש בכך להראות שהשוטרים לא ביקשו להסלים את האירוע.
מעדויות השוטרים עולה, כי הנאשם המשיך והתנהג באותה צורה גם בתחנה וסירב לחיפוש ובכך ביצע מעשה של הפרעה לשוטר.
טענת הנאשם לגבי תוקף צו המאסר שהועלתה באיחור אינה נתמכת בראיות. השוטרים העידו, שהצו הוצג לנאשם. טענת הנאשם שלא הוסברה לו סיבת עיכובו הועלתה בחקירה הנגדית, בניגוד לדבריו בחקירה הראשית וכן הדבר לא הועלה בהליך המעצר או במענה לכתב האישום. מהתיק עולה, שהנאשם נכלא בגין אי תשלום המזונות למשך 8 ימים. מכל מקום, אין בכך היתר לנאשם לנהוג כפי שנהג.
בנוגע לטענות הנאשם לאלימות שוטרים, כתב האישום הוגש לאחר שההלי במח"ש הסתיים והנאשם בחר שלא להגיש ערר על סגירת התיק.
טענת הנאשם לאלימות שוטרים אינה נתמכת בראיות, לא נגרמו לו חבלות ואין ראיה נוספת התומכת בטענותיו.
טענות הנאשם לאלימות גם לא הועלו בפני גורמים שיפוטיים או רפואיים בעניינו, החל משלב המעצר.
דוח הפעולה של השוטר דהן, המתייחס לחיפוש שבוצע לנאשם בתחנה, הוגש בהסכמה, וההגנה לא חלקה על הדוח ולא ביקשה לזמן את העדים.
עדויות הורי הנאשם תומכים בעדויות השוטרים ושניהם העידו שלא ראו אלימות מצד השוטרים כלפי הנאשם. הטענה, שהשוטר דניאל דחף את האב בכוונה אינה סבירה ואינה מתיישבת עם יתר הראיות ועם הסרטון.
הורי הנאשם לא נכחו בחלקו הראשון של האירוע ואינם יכולים להעיד לגביו, גם לא לגבי ההתרחשות מחוץ לבית ובתחנת המשטרה בחלקו האחרון של האירוע.
לחילופי חילופין, עתר ב"כ הנאשם להורות על ביטול כתב האישום מחמת הגנה מן הצדק. להלן תמצית הטענות:
לגבי מספר אמירות המיוחסות לנאשם בכתב האישום מגבשות לכאורה עבירת איומים, אך בפועל לא נטענו במשפט וממילא לא הוכחו.
השוטר דניאל היה זה שפנה לנאשם באופן אלים, והנאשם הוא שהותקף על ידי השוטרים באופן אלים. מלבד הפניית אצבע משולשת כלפי השוטרים, שצילמה אותו ופגעה בפרטיותו, הנאשם לא עשה כל עבירה.
לא ניתן לתת אמון בעדויות עדי התביעה, מהן עלו סתירות מהותיות וכן עלה שתיאמו ביניהם גרסאות. בין היתר, העדים סתרו זה את זה בנוגע לשיחה שקיימו בנוגע לזימון לדיון. כן הפנה לעדות הראשית של השוטרת יובל, שסיפרה על השתלשלות העניינים בניידת ובתחנת המשטרה באופן דומה לגרסת השוטר דניאל, אף שהדברים לא הוזכרו כלל בדו"ח הפעולה שלה.
סתירה נוספת בעדות השוטרת שהעידה, שהנאשם לא רצה לשלם את המזונות חלף המאסר, אך לפני כן העידה שבזמן אמת לא ידעה שיש לנאשם אפשרות כזו.
השוטרת יובל העידה בחקירה הראשית על דברי הנאשם כלפיה "את מתנהגת ככה כי לא קיבלת זין בחג", אף שהדברים מופיעים בדוח הפעולה של השוטר דניאל ולא בשלה. בחקירה הנגדית טענה ששכחה לציין זאת בדוח הפעולה שלה ושהדבר "חקוק בזיכרונה".
מכך עולה, שהשוטרת קראה את דוח הפעולה של השוטר דניאל לפני עדותה, או ששוחחה אתו ויש בכך להשפיע על הערכת מהימנותה ולהפחית ממשקל העדות.
עדות הנאשם נתמכת בעדויות הוריו ואין להעדיף את עדויות השוטרים על פניו.
אין מחלוקת, כי הנאשם פגש בשוטרים מתחת לביתו, כאשר הוא עם אחייניתו הקטינה. הנאשם לא התנגד למעצרו וביקש לעלות לבית על מנת להחליף בגדים. לנאשם לא הייתה כוונה להסלים את האירוע, וה"בלאגן" החל בתוך הבית, עקב התנהלות השוטרים - כניסת השוטר דניאל לשירותים בזמן שהנאשם מתלבש, הפעלת המצלמה בביתו, תוך פגיעה בפרטיותו, ותקיפת אביו של הנאשם.
טענת הנאשם לאלימות השוטרים כלפיו לא נסתרה, והיא נתמכת בעדויות ההורים, וכן בנ/3 (הודעת האב במח"ש).
הודעות הנאשם ואביו במח"ש הוגשו בהסכמה בכפוף לחקירה נגדית. בפועל, האב לא נשאל דבר על כך, וטענותיו במח"ש לא נסתרו.
עדויות עדי התביעה אינם מאפשרים לקבוע ממצאים מרשיעים כי הנאשם עבר עבירת איומים בנוגע לכלב, וגם בית המשפט העיר בעניין זה במעמד הדיון. השוטר דניאל לא התייחס לכלב בעדותו, גם לאחר שב"כ המאשימה הנחתה אותו במהלך החקירה הראשית ואף סימנה לו מהיכן לקרוא בדו"ח הפעולה שלו. גם העובדה שהשוטרת יובל לא צילמה את הכלב תומכת בטענה. הטענה, שמדובר בכלב מבוגר, ידידותי וגם אם נבח, לא היה בכך איום, לא נסתרה.
הסרטון שצילמה השוטרת יובל תומך בטענת הנאשם שהתלבש בביתו והתנהג באופן רגוע, למרות שפרטיותו נפגעה. אין בסרטון שצולם כדי לחזק את טענות השוטרים.
בפתח דיון ההוכחות ביום 5.2.2020 הוסיף הנאשם טענה בנוגע לאי חוקיות צו המאסר, באופן שאפשר לו להתנגד בכוח למעצר, והדבר הועלה גם בחקירת השוטרת יובל. אין מניעה להעלות את הטענה בשלב בו הועלתה, ובית המשפט אף איפשר למאשימה להביא ראיות
להוכחת תוקפו של הצו, אך המאשימה בחרה שלא לעשות כן ואף לא הגישה לבית המשפט את הצו, כדי לבסס את הטענה שמדובר בצו חוקי ותקף. נטען, כי הצו איננו תקף ולא נמסר לידי הנאשם כנדרש במעמד האירוע. הנאשם נעצר, והובא בפני שופט בשל המעשים המיוחסים לו בכתב האישום ולא בשל צו המאסר ולכן אין בפרוטוקול שהוגש (ת/5) כדי להכשיר את צו המאסר. התנהלות המאשימה הינה בניגוד לבתנאי סעיף 24 לחסד"פ, שכן לא נמסרה לנאשם הודעה על מעצרו בטרם המעצר, וגם דניאל איננו שולל, שצו המאסר נמסר לנאשם רק בתחנת המשטרה ולא לפני מעצרו, כפי שקובע החוק. במצב דברים זה, קמה לנאשם זכות להתנגד למעצרו בהפעלת כוח סביר ומידתי ולכן גם אם הנאשם איים על השוטרים, יש לזכותו מהמיוחס לו.
בנוגע לטענות הנאשם בדבר אלימות השוטרים, הנאשם עמד על גרסתו וזו לא נסתרה.
הנאשם טען לאלימות שננקטה נגדו כבר בהליך מעצר הימים (ת/5) וחיזוק לגרסתו ניתן למצוא בעדות אביו. מעיון במסמכים בתיק המח"ש עולה, שתלונת הנאשם לא נבדקה כלל ולא בוצעה ולו פעולת חקירה אחת בטרם גניזת התיק ללא נימוקים.
דיון והכרעה:
אציין, כי הדבר איננו נובע מהעדפה פוזיטיבית של עדות הנאשם ועדי ההגנה הנוספים על פני עדויות השוטרים. נהפוך הוא: בבחינת מכלול הראיות עולה, כי מסתברת יותר האפשרות שהתנהגות הנאשם באירוע היתה בלתי ראויה, הפריע לשוטרים בביצוע עבודתם ונועדה לעורר פרובוקציה. למרבה הצער, הנאשם אכן הצליח לעורר פרובוקציה ולהביא בהתנהלותו להסלמה באירוע.
כפי שיוסבר להלן, את עדויות הורי הנאשם לא ניתן לקבל כעדויות אמת, ובמספר עניינים חשובים הן גם לא מתיישבות זו עם זו.
אלא שהמאשימה לא הצליחה לבסס במהלך המשפט את אשמת הנאשם במיוחס לו בכתב האישום, באופן ברור וקוהרנטי ושאינו מותיר ספק לגבי פרטי האירוע. מעדויות השוטרים נותרו תמיהות ואי התאמות בלתי מוסברים באופן מספק.
לאור זאת, הגם שניתן לקבוע כממצא ברור וללא ספק, כי במהלך האירוע הנאשם גידף את השוטרים וקילל אותם, לא הוכחה באופן מספק ומעבר לכל ספק סביר, מהותו הפלילית של האירוע.
במובן זה, מדובר בזיכוי מחמת הספק, ממנו זכאי הנאשם ליהנות. זאת, אף שחלק נכבד מטענות הנאשם – עובדתיות ו"משפטיות", דינן להידחות.
להלן נימוקיי:
הרקע לאירוע בדירה:
ב"כ הנאשם שאל את השוטרת בעניין זה האם היא מכירה את פקודת המטא"ר בנוגע לביצוע צו מאסר בגין אי תשלום מזונות. יובהר, כי לא נטען במסגרת הסיכומים שהשוטרים פעלו בניגוד לפקודה והפקודה גם לא הוגשה.
ראו גם בעדות השוטר דניאל בעמוד 22 משורה 32.
העבירה של הפרעה לשוטר במילוי תפקידו
מוטב היה לנסח את כתב האישום באופן ברור יותר.
עניין זה התברר והובהר למעשה רק בעת שמיעת העדויות.
מכל מקום, בעת ניתוח הראיות ולצורך קביעת הממצאים, יש "לפרק" את האירוע על פי שלביו.
ההתרחשות בחצר הבניין
הסכמת השוטרים לאפשר לנאשם לעלות לביתו נעשתה מתוך התחשבות בנאשם ולמעלה מן הצורך, ומתוך הכלה והבנה של המצב שהוא נתון בו, חרף האופן שבו התבטא כלפיהם.
בשלב זה מדובר בהתנהגות תקינה וראויה של השוטרים, שאכן מצופה מהם במסגרת תפקידן "להכיל" גם התנהגות בוטה וחצופה מצדם של אזרחים, בפרט במצב הדברים שנוצר, וכאשר ברור שלא מדובר במקרה "רגיל" של מעצר על רקע מסוכנות או אירוע "עברייני", אלא במאסר על רקע אזרחי.
כפי שיפורט להלן, החלטה זו של השוטרים מקורה ברצון להיטיב עם הנאשם ולהקל עליו, היא שאפשרה בסופו של דבר את המשך הסתבכות האירוע.
חדר המדרגות
גרסת הנאשם בעניין זה מיתממת. הנאשם שהיה כעוס ולהוט, והבין, כאמור בעדותו, שהוא צפוי להיאסר. הנאשם גידף את השוטרים, והתנהל באיטיות ולא שש לשתף פעולה עם השוטרים או למהר להתלוות אליהם. לעומתו השוטרים בשלב הזה עדיין מכילים את התנהגותו הטעונה של הנאשם ומתחשבים גם בכך שהיתה במקום ילדה קטנה.
טענת הנאשם, שהתנהג באופן רגוע ותמים, התכוון להתלוות אל השוטרים בהסכמה מלאה, ועדותו הנאחזת בכך שהיה חייב להתאים את קצב עלייתו במדרגות לזו של ילדה פעוטה (שניתן בקלות להרים על הידיים), איננה אמינה כלל ודינה להידחות.
ההתרחשות בבית
בעניין זה השוטרת יובל העידה: "עלינו איתו לבית הוא הכניס את האחיינית הביתה, בבית היו אמא ואבא שלו, אבא שלו בכורסא בסלון שלא הרגיש טוב והיה חלש. היה ויכוח קולני הוא צעק לעברנו. היה כלב גדול בבית, הוא כל הזמן החזיק את הכלב כשהכלב נובח עלינו, ואמר עכשיו בוא נראה אותכם גברים, עכשיו תדברו כשהכלב נבח כלפינו בצורה מאיימת. ההורים שלו ניסו להרגיע אותו וגם את הכלב. אבא שלו התחיל להילחץ הוא לא הרגיש טוב, שאלתי את אבא שלו אם הוא צריך מד"א אם הוא צריך מים וניסיתי להרגיע אותו אמרתי לו שהכל בסדר. אמא שלו התערבה והתחילה לזרוק לנו הערות ודברים לא רלוונטים. אמרנו לו שיתלווה אלינו והוא אמר שהוא צריך להחליף את הבגד שלו, הוא לקח משהו ונכנס לשירותים" (עמוד 11, משורה 19; ראו גם בדו"ח הפעולה של השוטרת נ/1).
השוטר דניאל העיד: "היתה שם ילדה קטנה הוא ביקש שנעלה איתו לבית, כדי למסור את הילדה לאדם בעל אחריות. הכנסנו אותו הביתה, שם נכחו אמא ואביו. היה שם כלב הוא כביכול סימן לכלב להתגרות בנו, הכלב חשף את השיניים, אחר כך הוא ביקש להחליף בגדים" (עמוד 19 משורה 5); "בבית ההתלהמויות המשיכו היה את הכלב היו קללות ביקשתי מהשותפה שלי שתצלם. הוא רצה להחליף לבד בגדים כמובן מה שבלתי אפשרי בסטטוס שהוא נמצא בו כמעוכב, נכנסתי איתו לשירותים וירדנו לניידת. היו פעמים שהוא משך את הזמן, התיישב על הספה לקח קצת זמן, תוך כדי הרבה קללות" (עמוד 19 משורה 23).
איום באמצעות הכלב
סימון הנאשם לכלב בדירה שיתקוף את השוטרים, תוך שהכלב חושף את שיניו ובמקביל הנאשם אומר לשוטר דניאל: "גבר בוא נראה אותך" (פסקה 4).
דברי הנאשם לשוטר: "אל תדאג אותך ואת אישתך אני אזיין, אתה כבר פעם אחת התעסקת איתי ושילמת על זה" (פסקה 6).
דברי הנאשם לשוטר: "אל תדאג אתה, בך ובאישתך אני אטפל" (פסקה 8).
בחקירה הנגדית השוטר דניאל מסר:
"כשנכנסנו הוא סימן לכלב והכלב גהר וחשף שיניים" ולשאלה איך סימן לו העד השיב: "פסס, פסס" (עמוד 24, במה שצויין בהערות בית המשפט כקול קריאה טיפוסי לחתול). בהמשך העד מסר שהוא חשש מהכלב, אמר לנאשם להרגיע את הכלב ואישר שהנאשם סימן לכלבה והיא נרגעה מיד, והעניין כולו נמשך שניות ספורות (עמוד 30).
כלומר, גם בשלב זה, העד לא ייחס לנאשם את המלל המאיים שבכתב האישום ולמעשה מעדותו, לא ברור לאור ה"סימן" שתאר, שאכן מדובר בסימן תקיפה לכלב.
בעניין זה, עדות השוטר דניאל גם אינה מתיישבת עם עדות השוטרת יובל שהנאשם החזיק את הכלב הנובח "כל הזמן".
הכניסה לשירותים
טענה זו של הנאשם, הגם שלא ניתן לשללה כליל, קשה גם לייחס לה משקל מהימן מלא. בסרטון ת/7 נראה הנאשם כשהוא מתלבש מחוץ לחדר השירותים וגם אמו של הנאשם מסרה, לפי תומה, בעדות שהנאשם הלך לחדר להתלבש "איפה שהוא רגיל להתלבש" (עמוד 63 משורה 30).
אך נכון הדבר, שמבחינה עובדתית לנאשם לא היה בשלב זה לאן לברוח, אלא דרך דלת הכניסה. מדובר בדירה בקומה השניה והובהר שהחלונות בדירה מסורגים. החשש שמא הנאשם יברח מהמקום אם ישהה לבד בחדר השירותים לא היה קיים באופן מעשי במקרה זה; לא נמסר גם, שהיתה קיימת אינדיקציה כלשהי לחשש שהנאשם עלול לפגוע בעצמו בתוך חדר השירותים. אשר לחשש שהנאשם יצטייד בכלי מסוכן, דומה שניתן היה להתמודד עם חשש זה, באותו אופן שבו צריכים היו השוטרים להתמודד עם חשש דומה, גם לו נכנס הנאשם לניידת המשטרה ישירות מהחצר. ואין מחלוקת, שבהגעה לתחנה בוצע חיפוש נוסף על גופו של הנאשם.
לדברי הנאשם, אמא שלו הגיעה אל הדירה ופתחה את הדלת של השירותים "היא זו שפתחה את הדלת בפתאומיות, ולמה אתה מרביץ לבן שלי, כי היא שומעת הכל מלמטה, שומעים הכל" (עמוד 43)
לגבי אביו הנאשם העיד: "הוא קם מהכסא שלו שבפינת אוכל ויותר התקרב לאיזור השירותים היה בניהם באמצע אפשר לומר בין המקום שהוא ישב לבין המקלחת שירותים... ... כשהיינו לבד בהתחלה כמובן הוא ניסה כמה פעמים לפתוח את הדלת כי הוא שמע אותי צורח, ובא כאילו בקטע של השוטר, כאילו תהיה רגוע, קחו אותו תעשו מה שצריך אבל תהיו רגועים" (עמוד 44 משורה 2) ולשאלת ב"כ הנאשם מה צרח: "עזוב אותי, תשחרר אותי, תן לי להתארגן, די, למה להרביץ?".
אין באותה שיחה דבר וחצי דבר לגבי אלימות כלפי האב, וזאת בניגוד לעדותה.
יובהר, בנוסף, שבעת העדות הבהירה האם, שהיא עצמה לא הבחינה באלימות כלשהי של השוטרים כלפי הנאשם והיא איננה יודעת מה התרחש בתוך חדר השירותים (עמוד 63, 65) ולמרות זאת כעסה על השוטרת המצלמת "כי כשהיו מכות בפנים היא לא צילמה" (עמוד 64, משורה 8, עמוד 66) וכן עמדה על כך שהשוטר דניאל תקף את האב ועל כך רצתה להתלונן כשהתקשרה למשטרה. כאמור לעיל, דין טענת תקיפת האב להידחות והנצפה בסירטון סותר חזיתית את עדות האם: האם לא הזכירה דבר בנוגע לתקיפת בעלה אך חזרה בצרחות שוב ושוב שהיכו את בנה בשירותים, וזאת בניגוד לעדותה בבית המשפט.
עוד יצויין, שבעדותה (עמוד 68, שורה 8) שללה האם נחרצות, שהשוטר דניאל שוחח עם בעלה, דבר הנראה בבירור בסירטון.
עוד במאמר מוסגר יצוין, שדי בכך גם כדי לסתור ולשלול את הטענה, שהשוטרים מנעו מהאם להתקשר למשטרה, או שניתקו לה את השיחה, כפי שהעידה.
לדברי השוטרים, מיד עם פתיחת המצלמה הנאשם עצמו חדל מהתנהגותו ומגידופיו. קשה לקבל טענה זו במלואה, נוכח תיאור השוטרים השתוללות והתלהמות מצד הנאשם, שהפסיקה באחת.
מכל מקום, ספק נוסף שעולה בהקשר לפסקה 7 לכתב האישום הוא טענת המאשימה, שמלל זה נאמר בעת שהנאשם הפנה לעבר השוטרת יובל "אצבע משולשת". בעניין זה, הנאשם אישר בחקירתו ת/1 שאכן בעת שהשוטרת צילמה אותו, הפנה כלפיה אצבע משולשת. בעת עדותו הנאשם הכחיש את הדבר מספר פעמים, אך כשעומת בחקירה הנגדית עם הודאתו בפרט זה, אימץ את האמור בהודעה.
בסירטון ת/7 נראה הנאשם מעת לעת, אך לא לכל אורך הסירטון ולכן עצם העובדה שהתנועה המגונה אינה מתועדת בסירטון אינה שוללת את הדבר (שכאמור, הנאשם הודה בו) אך הסירטון כולל מלל מלא. גם בצפיה חוזרת ונשנית, לא נשמע ברקע המלל המיוחס לנאשם בפסקה 7.
המאשימה בסיכומיה לא יישבה בין אי ההתאמות והסתירות לכאורה. משכך, נותר בעניין זה ספק סביר כי הדברים התרחשו כמתואר בכתב האישום.
האיומים הנוספים
ראו עדות השוטר דניאל בעמוד 19 משורה 12, לשאלת התובעת איך הנאשם הגיב "למטה בחניה...כשאמרתם לו שיש צו מאסר?" "קללות, אתם סמרטוטים, הוא אמר לשותפה שלי בבית כנראה לא קיבלת זין בחג ובגלל זה את מתנהגת ככה, לי הוא אמר שהוא יטפל באשתי. איומים וקללות".
זו ההתייחסות היחידה של השוטר דניאל לאיומים המילוליים המפורטים בכתב האישום, לא נמסר שהדברים נאמרו פעמיים וגם לא פורט שילוב הדברים ברצף האירועים. בעניין זה נותרה עמימות, שלא יושבה ולא הובהרה בהמשך המשפט או בסיכומים.
תחנת המשטרה
גם בעניין זה העלה ב"כ הנאשם טענה לתיאום עדויות, בהסתמך על הדו"ח של השוטר דניאל וכן בהסתמך על מועד חתימת הדוחו"ת, אך כאמור, הדו"ח של השוטר דניאל לא הוגש כראיה.
מכל מקום, הנאשם הסכים להגשת דו"ח הפעולה של השוטר דהן ת/2 ללא הסתייגות. בכך ויתר הנאשם על האפשרות לחקור את העד ולעמת אותו עם טענות הנאשם לאלימות כלפיו בתחנה, אך הוא ויתר על האפשרות לעשות זאת ובכך מדובר, מבחינה משפטית, בזניחת הטענה. הנאשם לא יכול, בשלב זה, להעלות טענות עובדתיות הנוגדות את האמור בדו"ח. מהדו"ח עולה, שהשוטר דהן שמע צעקות מאיזור השירותים בתא ההמתנה, כשהגיע ראה את הנאשם עומד מול השוטר דניאל באופן צמוד ואגרסיבי וצועק עליו "תפסיק כבר תפסיק", ביקש ממנו להירגע כי מדובר בחיפוש חוקי, ואז בוצע המשך החיפוש ללא חריג.
האמור בת/2 אינו מתיישב כלל עם עדות הנאשם (ראו עמודים 46-47) ודי בכך על מנת לדחות את עדות הנאשם הנוגעת, כאמור, גם לטענות חמורות כלפי שוטרים נוספים שלא העידו בפניי כלל.
סוף דבר
במובן זה, מסתברת יותר עדות השוטרים בנוגע להתנהלותו הכללית של הנאשם מעדות הנאשם והוריו.
ניתנה היום, ט"ז תמוז תש"פ, 08 יולי 2020, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
27/11/2019 | החלטה שניתנה ע"י ענת חולתא | ענת חולתא | צפייה |
19/04/2020 | החלטה שניתנה ע"י ענת חולתא | ענת חולתא | צפייה |
08/07/2020 | הכרעת דין שניתנה ע"י ענת חולתא | ענת חולתא | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
מאשימה 1 | מדינת ישראל | איה קמושוביץ' (מרקוביץ') |
נאשם 1 | גבי מגידיש | אסף שלם |