לפני הרכב כבוד השופטים: רון שפירא, נשיא [אב"ד] אברהם אליקים, סגן נשיא תמר נאות פרי | |||
המערערת | מדינת ישראל, משרד הבריאות ע"י עו"ד עמית קורן ועו"ד קרן וול פרקליטות מנהלית ואזרחית מחוז חיפה | ||
נגד | |||
המשיב | רון ברק ת.ז. 028603348 ע"י ב"כ עו"ד בשארה פארס | ||
הודעת ערעור מיום 23.5.19 על החלטה של בית משפט השלום בחיפה (כב' ס. הנשיא, השופט רמזי חדיד), מיום 21.5.19, בתיק ת"א 44424-05-19 |
פסק דין |
השופטת תמר נאות-פרי:
"פקודת הכלבת, כשמה כן היא, נסובה סביב מחלת הכלבת: "פקודת הכלבת מטרתה מניעת התפשטותה של המחלה, הן לאנשים והן לכלבים נוספים, ולכן מיוחדים אמצעי הזהירות שנקבעו בה ומכוונים הם למניעת התפשטות המחלה הקשה והמסוכנת" (ע"פ 385/89 אמנון אבנת נ' מדינת ישראל, פ''ד מו(1) 1, 17 (1991); בג"ץ 1555/90 "חיים לבעלי-חיים" – האגודה הישראלית נגד ניסויים אכזריים בבעלי חיים נ' מנהל השירותים הווטרינריים, פ''ד מה(1) 083 (1990))."
"חייבים בעליו להציג בפני רופא וטרינר עירוני מסמך רשמי המעיד על ביצוע חיסון נגד כלבת ומכתב חתום על ידי רופא וטרינר הקובע כי הבעל-חי חוסן נגד כלבת בשנה שקדמה לאירוע הנשיכה; ביום העשירי ממועד הנשיכה חייב בעליו של הבעל-חי להביא את הבעל-חי לרופא וטרינר לשם בדיקת קיומם של סימני כלבת, ולהציג בפני רופא וטרינר עירוני אישור מרופא וטרינר בדבר תוצאות בדיקה כאמור";
וראו את דברי ההסבר לגבי רכיב זה, לאמור:
"מוצע, לפעול בהתאם למסקנות צוות בדיקה שהוקם במשרד החקלאות ופיתוח הכפר. על פי מסקנותיו של צוות זה ניתן לצמצם את מספר המקרים בהם יוחזקו כלבים בבידוד, כאשר הנסיבות מצביעות על היעדר הצדקה לכך. כך, למשל, אין הצדקה להחזיק בבידוד כלב שמחוסן נגד כלבת, באזור שאינו נגוע בכלבת ושלא ננשך בידי בעל חיים אחר. לפי ההצעה, מנהל השירותים הווטרינרים הוא שיקבע את הנסיבות בהן לא תחול חובת בידוד, והוא יהיה רשאי לקבוע הוראות חלופיות לפיקוח הדוק יותר ולמעקב אחר מצבו של הכלב בתקופה המקבילה לתקופת הבידוד."
"היה הבעל חי הנושך כלב או חתול, רשאי הרופא הווטרינר העירוני להתיר את החזקתו במקום שאינו מאורת בידוד, ובכלל זה במקום מגורי בעליו, אם התקיימו לגבי הבעל חי האמור תנאים אלה:
(א) הוא נמצא באזור שאינו נגוע בכלבת ולא התגלו בו תסמינים המעלים חשד כי הוא נגוע בכלבת;
(ב) הוא מחוסן, מסומן באמצעות שבב ומוחזק ברישיון בהתאם לחוק להסדרת הפיקוח על כלבים, התשס"ג-2002";
ובהמשך מוצע לקבוע כך:
"החליט הווטרינר העירוני כאמור בסעיף קטן (1א), יחולו הוראות אלה:
(א) הבעל חי הנושך ישהה בהסגר מלא במקום שהווטרינר התיר להחזיקו; היה הבעל חי כלב, רשאי בעליו להוציאו מהחזקתו במקום ההסגר שנקבע לשם עשיית צרכים, כשהוא רתום לרצועה ומחסום על פיו, ותוך מניעת מגע עם בני אדם אחרים;
(ב) בתקופת ההסגר יהיה הבעל חי הנושך תחת פיקוח הרופא הווטרינר העירוני; בעליו של בעל החי האמור, יגיע מדי יום למעקב אצל הרופא הווטרינר העירוני שיעביר למנהל השירותים הווטרינרים במשרד החקלאות ופיתוח הכפר דיווח מלא על תוצאות המעקב; מצא הרופא הווטרינר האמור בתום תקופת ההסגר שהבעל חי בריא, יתיר את הוצאתו מההסגר".
דברי ההסבר להצעה זו כוללים, בין היתר את הדברים הבאים:
"פקודת הכלבת (להלן – הפקודה), מהווה את המסגרת החוקית להתמודדות עם מחלת הכלבת. תכלית הפקודה היא לצמצם ככל האפשר את הסכנה הצפויה לאדם ולבעלי החיים מפני מחלת הכלבת. סעיף 3 לפקודה, קובע כי על רשות מקומית להתקין מקום לבידודם של כלבים, חתולים וקופים, המוגדר בפקודה כ"מאורת בידוד". לפי סעיף 4(1) לפקודה, על בעליו של כלב, חתול או קוף שנשך אדם להודיע על כך לגורמים המנויים בסעיף ולהעביר את בעל החיים שנשך למאורת בידוד, וזאת לשם ביצוע תצפית במשך 10 ימים, כדי לבחון אם הכלב, החתול או הקוף חולה בכלבת ומצוי בשלב המדבק של המחלה. בעקבות בקשות לצווי מניעה שהוגשו על ידי בעלי כלבים שנדרשו למסור את כלביהם להסגר לאחר אירוע נשיכה, התקבלו החלטות בבתי משפט השלום (למשל, בת"א 56426-01-15 אקרמן נ' המועצה האזורית חוף הכרמל - הוטרינר הראשי) שבהן נעתר בית המשפט לבקשות והורה על החזקת כלבים בבית בעליהם ("הסגר בית") ולא במאורת בידוד עירונית. לעניין זה אמר בית המשפט בת"א 19702-08-16 רוזן ואח' נ' מנהל השירותים הווטרינריים: "יש להימנע מהחלטות "יבשות" המנותקות מהמציאות. הכלבה מחוסנת, מדובר בכלבת בית מטופלת שהסיכוי שהיא חולה בכלבת אפסי ואם אנהג בזהירות בניסוח, ההסתברות "נמוכה ביותר" ויש לקוות כי החלופה של הסגר בפיקוח פרטי תתגבש לכדי הוראה חוקית ולא רק תהיה יציר הפסיקה". נוכח מקרים אלה ובהתאם להמלצת הצוות לבחינת המדיניות בעניין, אשר אומצה על-ידי מנהל השירותים הווטרינריים, מוצע לאפשר, בהתמלא תנאים מסוימים (דוגמת הימצאות הכלב באזור שאינו נגוע בכלבת, היותו מחוסן, מסומן בשבב ומוחזק ברישיון בהתאם לחוק ההסדרה, וללא תסמינים קליניים המעלים חשד לכלבת), החזקת כלב או חתול שנשכו בתצפית שלא במתקן הסגר עירוני (מאורת בידוד). להערכת הגורמים המקצועיים בשירותים הווטרינריים, התיקון המוצע, ככל שיתקבל, יוביל לכך שיותר ממחצית מהכלבים הנושכים לא יועברו למתקן הסגר מאושר וניתן יהיה להסתפק לגביהם בביצוע תצפית כלבת מחוץ למתקן כאמור. ... התיקון המוצע בעניין זה מאזן באופן מושכל בין תכליתה העיקרית של הפקודה, שהיא צמצום הסיכון להדבקות במחלת הכלבת, לבין אינטרסים חשובים נוספים כגון צמצום הפגיעה בבעל החיים, ובחיות בית בפרט."
"להציג בפני רופא וטרינר עירוני מסמך רשמי המעיד על ביצוע חיסון נגד כלבת ומכתב חתום על ידי רופא וטרינר הקובע כי הבעל-חי חוסן נגד כלבת בשנה שקדמה לאירוע הנשיכה; ביום העשירי ממועד הנשיכה חייב בעליו של הבעל-חי להביא את הבעל-חי לרופא וטרינר לשם בדיקת קיומם של סימני כלבת, ולהציג בפני רופא וטרינר עירוני אישור מרופא וטרינר בדבר תוצאות בדיקה כאמור";
ובדברי ההסבר, נכתב כך:
"נושא הבידוד וההסגר של בעלי חיים שנשכו הוא כאוב ביותר הן לבעל החיים והן לבעליו. על כן מוצע למזער, ככל שניתן, את הנסיבות שבהתקיימן בעל החיים ישהה בבידוד ואת משך הבידוד, ובלבד שאין בכך כדי לסכן את בריאות הציבור. ... אין טעם להכניס בעל חיים להסגר לאחר שנמצא כי הוא מחוסן נגד כלבת, ודי בכך שייבדק בתום עשרה ימים מיום הנשיכה. לפיכך, מוצע לקבוע שבעל חיים שנשך, אשר בעליו הציג מסמך רשמי שבו רישום לחיסון נגד כלבת ומכתב מרופא וטרינר הקובע כי בעל החיים חוסן כראוי במהלך השנה שקדמה לאירוע, לא יילקח לבידוד במאורת בידוד עירונית, ובתנאי שבעליו הציג בפני רופא וטרינר עירוני תוצאות של בדיקה וטרינרית שעבר בעל החיים ביום העשירי ממועד הנשיכה אשר שוללת קיומם של סימני כלבת. "
תמר נאות פרי, שופטת |
הנשיא רון שפירא, אב"ד:
ההליך שבפנינו עורר שתי שאלות נפרדות. הראשונה היא שאלת הסמכות הדיונית והשניה היא התנהלות המשיב לגופו של עניין.
בכל הנוגע לסמכות הדיונית סבור אני כי נפלה שגגה תחת ידו של בית משפט קמא. סבר המשיב כי החלטת הווטרינר לא ניתנה בסמכות או משיקולים פסולים וכיוצ"ב – היה עליו להגיש עתירה מנהלית המופנית כנגד ההחלטה. נעיר לעניין זה כי סוגית הסמכות אינה ברורה מאליה ונתונה במחלוקת, מאחר ופקודת הכלבת אינה נמנית על הנושאים המפורטים בתוספת הראשונה לחוק בתי משפט לעניינים מנהליים תש"ס-2000 (להלן: "החוק"). עם זאת בתי משפט לא דחו ודנו בעתירות מנהליות המופנות כנגד החלטת הווטרינר של הראשות המקומית וראו בעתירה כעתירה המופנית כנגד "החלטה של רשות מקומית או של נושא משרה או תפקיד בה" כמשמעו בסעיף 8(א) לתוספת הראשונה לחוק. בכל מקרה בית משפט קמא לא בחן את עצם סמכותו ולא הבהיר את הנושא. לטעמי, הפניה לבית משפט השלום בבקשה למתן צו עשה או צו מניעה זמני כנגד החלטה של גורם שלטוני בנסיבות תוארו, והכל תוך עשיית דין עצמית, היא בחירה של הליך שאינו נכון ושאינו בסמכותו של בית המשפט קמא. עם זאת, ומאחר והנושא לא נדון בהרחבה בבית משפט קמא ובפנינו לא מצאתי מקום להרחיב בנושא מעבר לאמור.
יוער, בהקשר זה, כי בהליך מנהלי נכון היה מקום לדחות את העתירה על הסף מחמת חוסר ניקיון כפיים ועשיית דין עצמית (בשונה מעתירה המוגשת לאחר מסירת הכלב לווטרינר בבקשה להורות על שחרורו לחלופה פרטית).
לעניין עצמו – מחלת הכלבת לא פסה מהעולם ובשנים האחרונות אף מתעצמת. עובדה זו מטילה אחריות כבדה על גורמי האכיפה שמטרתם להגן על שלום הציבור ושלום יתר בעלי החיים, ובמיוחד המשק החקלאי. עם זאת, בצד החובה המוטלת על הרשויות להילחם בכלבת, קיימת גם החובה לשוב ולבחון את נחיצות אמצעי ההגנה וההליכים שנקבעו בפקודת הכלבת משנת 1934. מעבר לעובדה שבמדינה המציינת 71 שנים לעצמאותה ראוי להתהדר בחקיקה עצמאית, שאינה שריד למנדט הבריטי, הרי שבעולם הרפואה, לרבות רפואת בעלי החיים, חלו תמורות משמעותיות בשמונים וחמש השנים שחלפו מעת שחוקקה הפקודה. הגיעה העת שהגורמים האמונים על הפיקוח הווטרינרי יבחנו את החלופות הקיימות היום לטיפול ולמניעת התפשטות הכלבת באופן שבצד הדאגה לאדם יביאו לידי ביטוי גם את הפחתת הפגיעה בבעלי החיים עצמם.
נזכיר כי כבר נפסק שזכותם של בעלי החיים לחיות, גם אם איננה מעוגנת ישירות בחקיקה הישראלית, מהווה חלק מתרבותנו ומתחושה פנימית ערכית ותועלתית כאחד בדבר החובה והצורך להגן על כל אשר נברא עלי אדמות ורוח חיים באפו [בג"צ 6446/96 העמותה למען החתול נ' עיריית ערד ואח' פ"ד נה(1) 769, 778 ב-ג (3.2.1998)]. כפועל יוצא מזכות זו גם החובה לפעול באופן שיפחית סבלן של חיות, ככל שניתן ומבלי לפגוע במטרות חיוניות אחרות, כגון הגנה על שלום הציבור ויתר בעלי החיים.
בשנים האחרונות הוגשו לכנסת הצעות חוק פרטיות רבות שעניינן בחלופות שונות לפקודת הכלבת. ריבוי הצעות החוק מצביע על הצורך. ואולם ראוי הוא כי המשרד הממשלתי האחראי על המלחמה בכלבת, שלו גם הידע הרחב על כל ההשלכות של הנושא, יזום חקיקת חוק חדש, שמעבר להיותו ישראלי, גם יביא לידי ביטוי את ההתפתחות בעולם הווטרינריה והמלחמה במחלת הכלבת.
לעת הזאת, וכן עוד לא תוקן החוק, חובה על אלו המגדלים בעלי חיים להקפיד במילוי הוראות החוק ובציות לדרישות גורמי הפיקוח הווטרינרי.
בכפוף להבהרות דלעיל, אני מצטרף לעמדתה של חברתי, השופטת ת. נאות פרי.
רון שפירא, נשיא [אב"ד] |
השופט אברהם אליקים, סגן נשיא:
אני מסכים עם האמור בפסקי הדין של חברי למותב ומבהיר כי לטעמי על פי המצב הנורמטיבי נכון להיום אין לבית משפט אפשרות להתיר לסטות מהוראות סעיף 4 לפקודת הכלבת.
בעליו של בעל חיים שנשך אדם חייב לקחתו לבידוד במקום המפוקח ומנוהל על ידי רופא וטרינר ממשלתי או עירוני ולטעמי אין אופציה חוקית אחרת.
חריגה מהוראות פקודת הכלבת מהווה עבירה פלילית ואין להשאיר תחום זה עמום בעקבות דעות שונות של בתי משפט שונים שמצאו לנכון להתיר סטייה מהוראות פקודת הכלבת בניגוד ללשונה ותכליתה.
עוד חשוב לזכור גם את האינטרס של האדם שננשך וממתין לדעת באותם עשרת ימי הבידוד כי לא חלה בכלבת ואת האינטרס של הציבור כולו שיכול לבוא במגע עם אותו כלב. כל עוד לא קבע המחוקק אחרת, אין לאפשר לעקוף את הוראות פקודת הכלבת בדרך של פנייה לשוק הפרטי שהאינטרסים לפיהם הוא פועל אינם בהכרח זהים לאינטרסים שלשמם נקבעו הוראות פקודת הכלבת.
אברהם אליקים, סגן נשיא |
סיכום -
הוחלט לקבל את הערעור במובן זה שאנו קובעים כי הוראות פקודת הכלבת מחייבות עד אשר יהיה שינוי בחקיקה. השימוש בחלופות פרטיות כאלו ואחרות אינו מתיישב עם הוראות החוק הקיימות.
לעת הזאת, ובטרם יתוקן החוק, אין לאפשר מנגנונים חלופיים שאף לא עומדים בכל המבחנים המצטברים המוצעים בהצעות החוק הרלבנטיות.
ריבוי ההתדינות המגיע לפתחם של בתי המשפט מצביע על הצורך והחשיבות לקידום החקיקה בנושא. ראוי כי המחוקק יפעל לקדם את הטיפול בהצעות החוק שכבר הוגשו או יציג בפני הכנסת הצעת חוק סדורה מטעם גורמי האכיפה המוסמכים.
וללא כל קשר להליכי החקיקה – על ציבור בעלי הכלבים לעשות כל מאמץ שמקרים דומים לא יקרו מלכתחילה, כלומר – להדק את הפיקוח על החיות שבמשמורתם כך שלא תתרחשנה נשיכות וכדי למנוע את סיכון שלום הציבור.
בנסיבות העניין יישא כל צד בהוצאותיו.
המזכירות תשלח עותק מפסק הדין לב"כ הצדדים.
ניתן היום, כ"ט אייר תשע"ט, 03 יוני 2019, בהעדר הצדדים.
רון שפירא, נשיא [אב"ד] | אברהם אליקים, סגן נשיא | תמר נאות פרי, שופטת |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | רון ברק | בשארה פארס |
נתבע 1 | מדינת ישראל | אילה פיילס-שרון |