לפני | כב' השופט חאלד כבוב, סגן נשיא | |
המבקש | דוד פיקז ע"י ב"כ עו"ד אסף שילה מרחוב עמק אילון 2ב, כפר סבא טל': 054-7372987; | |
נגד | ||
המשיב | בנק הפועלים בע"מ-סניף ראשי ע"י ב"כ עו"ד נ. הופטמן ו/או נחום הופטמן מרחוב מנחם בגין 7, רמת גן טל': 03-6126595; פקס: 03-6126639 |
פסק דין |
כפי שהובהר לצדדים בהחלטתי כאמור, הרי שבהתאם להסכמה זו, ככל שתתקבל עמדתו של המבקש, ימשיך בירור תביעתו בגדרי ההליך שבכותרת, תוך סילוק המשוכה הניצבת לפניו בשלב זה; וכך, אם פרשנותו של הבנק היא שתתקבל, אזי יהיה מקום לדחות את בקשת האישור שבכותרת.
בנוסף נטען, כי ניתן להחיל חובות אלו על הבנק גם מכח סעיף 9 לחוק הייעוץ.
כמו כן נטען, כי סעיף זה הוא חלק מההסדר אשר חל על הבנק לעניין ניגוד עניינים במתן ייעוץ להשקעות. בבחינת הסעיף יש לבחון גם את הוראה 322 [הוראה 322 להוראות המפקח על הבנקים: ניהול בנקאי תקין [7] (01/1) (פעילות מערכת הבנקאות בשוק ההון), בנק ישראל, הוצאה לראשונה בשנת 1992 (להלן – הוראה 322)], לפיה הבנק נדרש להקים "חומות סיניות" בין מחלקותיו השונות, באופן שיימנע מיועצי ההשקעות בבנק גישה למידע המתקבל, בין היתר, ביחידת המחקר של הבנק. מהוראה זו מבקש הבנק ללמוד, כי הבחינה נעשית לפי ידיעת יועץ ההשקעות ולא הבנק, ולכן נדרשות אותן חומות סיניות בין מחלקות הבנק השונות.
"15. (א) נודע לבעל רשיון על ניגוד ענינים בינו או בין התאגיד המורשה שבו הוא עובד או שותף, לבין הלקוח, בין במתן שירות לאותו לקוח דרך כלל, ובין לגבי עסקה מסויימת, חייב בעל הרשיון להודיע ללקוח, בכתב או באמצעות טלפון, בשיחה שתירשם על ידי בעל הרישיון, על קיום ניגוד הענינים ולהימנע מלבצע כל פעולה שיש בה ניגוד ענינים, זולת אם הסכים הלקוח לכך מראש בכתב או באמצעות טלפון, בשיחה שתירשם על ידי בעל הרישיון, ביחס לאותה עסקה; שר האוצר, בהתייעצות עם הרשות ובאישור ועדת הכספים של הכנסת, רשאי לקבוע את הפרטים שיש לכלול ברישומים כאמור בסעיף זה וכן את אופן עריכתם, שמירתם ומסירתם ללקוח.
(ב) מבלי לפגוע בכלליות הוראות סעיף קטן (א), רשאי שר האוצר, בהתייעצות עם הרשות, לקבוע נסיבות שיראו בהן ניגוד ענינים."
המונח "בעל רשיון" מוגדר בסעיף 1 לחוק זה כ"בעל רשיון יועץ, בעל רשיון משווק או בעל רשיון מנהל תיקים שניתן לו לפי חוק זה".
בדברי ההסבר להצעת החוק, נכתב:
"בנוסף לחובת הנאמנות הכללית המוטלת על בעל רשיון, יש לקבוע גם את חובות המשנה המוטלות על בעל רשיון והנגזרות מחובת הנאמנות. מוצע לקבוע כי בהתקיים מצב של ניגוד ענינים בין בעל רשיון לבין לקוח, חייב בעל הרשיון להודיע ללקוח בכתב על קיום ניגוד כזה, ולהימנע מלבצע כל פעולה במהלך עיסוקו הכרוכה בקיום ניגוד כאמור, אלא אם כן הסכים לכך הלקוח בכתב. כמוכן מוצע להסמיך את שר האוצר לקבוע בכללים נסיבות שבהן מתקיים ניגוד ענינים " [הצעת חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות ובניהול תיקי השקעות, התשנ"ה-1995, ה"ח 2320, 427].
"יש להעיר בתמיהה מסוימת, כי המחוקק מצא לנכון להטיל את החובות בנושא זה על בעל הרישיון עצמו, באופן אישי ונמנע מלהטיל חובה כזו גם על התאגיד בעל הרישיון" [שם, 865-864].
בעניין סופיריור קבעתי, כי חוק הייעוץ קובע שעל יועץ ההשקעות חלה החובה להודיע ללקוח ולהימנע מניגוד עניינים [שם, פס' 401], ובהמשך לכך קבעתי גם את הדברים הבאים:
"עוד קובע חוק הייעוץ כי במצב שבו נודע ליועץ על ניגוד עניינים, נדרש הוא להודיע על כך ללקוח בשיחה שתתועד על ידו, ועליו להימנע מביצוע פעולה שיש בה ניגוד עניינים, אלא אם קיבל את הסכמת הלקוח ותיעד אותה ביחס לאותה עסקה (סעיף 15(א)" [שם, פס' 401].
שימוש זה בסעיף 15 לחוק הייעוץ מראה בבירור שדרך הפעולה היא בחינה האם היועץ יודע אודות ניגוד העניינים. ככל שמתקיים ניגוד עניינים והיועץ יודע עליו, אזי עליו לפעול בהתאם להוראות סעיף 15 לחוק – היינו, להודיע ללקוח על קיום ניגוד העניינים ולהימנע מלבצע כל פעולה שיש בה ניגוד עניינים, זולת אם הסכים לכך הלקוח מראש.
בהמשך, תחת הכותרת "מניעת ניגודי עניינים בייעוץ להשקעות בניירות ערך", נקבע כי על תאגיד בנקאי להפריד בין עיסוקו בייעוץ ללקוחות לבין יתר עסקיו, כדי למנוע ניגודי עניינים כאמור, כך שיתקיימו "החומות הסיניות". חומות אלו כוללות הפרדה בשלוש רמות: ברמה הארגונית, המקצועית והעסקית.
כך, נקבע שעובדי הבנק העוסקים בייעוץ השקעות יאורגנו במסגרת יחידה נפרדת בתוך הבנק ויעסקו בתחום זה בלבד. כמו כן, המידע עליו יתבססו יועצי ההשקעות יוכן על ידי עובד שיעסוק רק בבדיקת הנתונים והעברתם וזה לא יסתמך על מידע פנים של הבנק. כך, הבנק לא יעביר לעובדים בייעוץ מידע פנים – מידע הידוע לו במסגרת עיסוקיו האחרים ואינו נחלת הכלל ומנגד, לעובדי הייעוץ לא תהיה גישה לנתונים שנצברו בשאר יחידות הבנק ובפרט לנתונים על אשראי והשקעות [רות פלאטו-שנער, דיני בנקאות חובת האמון הבנקאית, 183-182 (2010)].
בחינת שתי הוראות החוק יחדיו מלמדת שקבלת פרשנותו של המבקש משמעה ריקונה מתוכן של הוראה 322 של המפקח על הבנקים, שכן ככל שנבחן הבנק כ"בעל הרישיון" בסעיף 15 לחוק יש לבחון את ידיעתו ולא את ידיעת יועץ ההשקעות, ואין משמעות לכל מנגנון ההפרדה הקבוע בהוראה 322.
מעבר לכך, מקובלת עלי טענת הבנק לפיה בחינת הבנק, אחד הבנקים הגדולים במשק הישראלי, באופן המוצע על ידי המבקש, יבטל בפועל את יכולתו לספק ייעוץ ללא ניגוד עניינים. לעניין זה, מקובלת עלי הפרשנות לפיה זוהי תכליתה של הוראה 322, והמענה לניגוד העניינים הלכאורי בו מצוי הבנק, הוא הקמתן של אותן "חומות סיניות" בין מחלקותיו השונות.
עמדת הרשות הייתה עקבית בפרשנות הסעיף בציינה, כי "לפי סעיף 15 לחוק הייעוץ, היועץ נדרש לתת גילוי ללקוח אודות ניגוד עניינים בינו או בין הבנק לבין החברה אליה מתייחס היועץ בהמלצתו, רק כאשר היועץ מודע לקיומו של ניגוד עניינים זה" [ההדגשה אינה במקור – ח.כ.; נספח ו' לבקשת הבנק לדחיית בקשת האישור על הסף].
היינו, גם לעמדת הרשות יש לבחון את התקיימות ניגוד העניינים בהתאם לידיעת יועץ ההשקעות, ולבחון האם זה היה מודע לניגוד עניינים בינו או בין הבנק לבין הלקוח.
למען שלמות התמונה אציין כי ביום 02.07.2019 הורה כב' המשנה לנשיאה מלצר על קיום דיון נוסף בפסק הדין בעניין זליגמן, ונכון למועד זה הליך זה עודו תלוי ועומד וטרם הוכרע.
כך נקבע בעניין זליגמן:
"קיימת תמימות דעים לפיה ניתן לייחס משקל מסוים לעמדתה הפרשנית של הרשות המינהלית המיישמת את הוראות החוק, ואולם הדעות חלוקות לגבי כובד המשקל שיש לייחס לעמדה זו [...] מהפסיקה עולה כי מקום בו קיימת עמימות פרשנית, ולשון דבר החקיקה מאפשרת פרשנויות שונות, עשויה הפרשנות של הרשות המינהלית – ככל שהיא אינה סותרת את לשון ההוראה – להכריע את הכף. כמו כן, ככל שההסדר הנורמטיבי עוסק בתחום הדורש מומחיות מקצועית והיכרות קרובה ומעמיקה עם יישום ההוראות בשטח, ייטה בית המשפט לאמץ את פרשנותה של הרשות המינהלית" [פס' 34; ההדגשה אינה במקור – ח.כ.]
בהתאם לכך, מצאתי במקרה דנן כי יש בעמדת הרשות כדי לחזק את מסקנתי לעניין פרשנותו של סעיף 15 לחוק הייעוץ, שכן היא הרגולטור הרלוונטי לחיקוק זה. זאת, לצד ובנוסף לניתוח המפורט לעיל ולהלן.
"הוראות פרק ג' וסעיף 25(ב) החלות על בעל רשיון יועץ יחולו גם על עיסוק בייעוץ השקעות בידי בנק או תאגיד בנקאי אחר כאמור בסעיף קטן (ב) [...]"
כאמור, בחינת לשון הסעיף מראה שהוא מכיל סייג – שהחובות יחולו "על עיסוק בייעוץ השקעות בידי בנק או תאגיד בנקאי אחר כאמור בסעיף קטן (ב)." סעיף 9(ב) עוסק ביכולתו של בנק לעסוק בייעוץ השקעות ללא צורך בקבלת רישיון:
"(ב) בנק, וכן תאגיד בנקאי אחר ככל שהדבר מותר לו לפי חוק הבנקאות (רישוי), רשאים לעסוק בייעוץ השקעות ללא צורך בקבלת רשיון לפי חוק זה, ובלבד שלא התקיים לגביהם תנאי מהתנאים שבסעיף 7(ג1), למעט התנאי שבפסקה (4) שבו הנוגע להיותם מחזיקים ביותר מעשרה אחוזים מסוג כלשהו של אמצעי שליטה בגוף מוסדי שהוא מבטח או הנוגע להיותם שולטים בסוכן ביטוח בהתאם להוראות סעיף 11(ב)(2) לחוק הבנקאות (רישוי); ואולם העוסקים בשם הבנק או התאגיד הבנקאי, לפי העניין, בייעוץ השקעות, יהיו מהמנויים להלן:
(1) עובדי הבנק או התאגיד הבנקאי שהם בעלי רישיון יועץ;
(2) עובדי הבנק או התאגיד הבנקאי הרשאים לעסוק בייעוץ השקעות בלא רישיון לפי הוראות סעיף 3(א)(4) או (11);
(3) עוסקים זרים הרשאים לעסוק בייעוץ השקעות לפי הוראות סעיף 10ב."
משמע, קריאת סעיף 9(ג) יחד עם סעיף 9(ב) אליו הוא מפנה, מלמדת שהחלת הוראות פרק ג' לחוק נדרשת מקום בו בנק או תאגיד בנקאי אחר בוחר לעסוק בייעוץ השקעות באמצעות שלא באמצעות יועצי השקעות בעלי רישיון. בהתאם לכך, הרי שסעיף זה אינו רלוונטי להליך דנן.
"סעיף 9 לחוק שעניינו עיסוק בתאגיד בנקאי, קובע בסעיף קטן (ב) שתאגיד בנקאי רשאי לעסוק בייעוץ השקעות בלא צורך בקבלת רישיון לפי חוק זה בתנאים המפורטים בו, אך עובדיו של התאגיד העוסקים בייעוץ השקעות יהיו כולם בעלי רישיון יועץ. בדומה לפטור מרישיון שבסעיף 3(א)(11) לחוק, מוצע לקבוע כי גם עובדיו של תאגיד בנקאי המייעצים ללקוחות כשירים, יהיו רשאים לעשות כן בלא רישיון. בנוסף, בדומה למוצע בסעיפים 6(2) ו–(3) ו–7(2)(ב) להצעת החוק, מוצע לאפשר גם למי שרשאי לעסוק בייעוץ השקעות לפי הוראות סעיף 10ב המוצע, לעסוק בשמו של התאגיד הבנקאי בייעוץ השקעות, וזאת גם אם אינו עובד שלו." [ההדגשות אינן במקור – ח.כ.; הצעת חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות ובניהול תיקי השקעות, התשנ"ה-1995, ה"ח הממשלה 402, 678].
אחת מטענותיו של המבקש הייתה, כי החומות הסיניות מונעות העברתו של "מידע פנים" בלבד, זאת בהתאם לכך שתחת "ההפרדה העסקית" בהוראה 322 של המפקח על הבנקים נכתב, כי "התאגיד הבנקאי יפעל למניעת העברת מידע פנים על נושא ההשקעה בין היחידות השונות בתאגיד הבנקאי לבין העוסקים בייעוץ".
לעניין הוראה 322, מצאתי שהעובדה שלא ניתן להגדיר את המידע כ"מידע פנים" כמשמעותו בסעיף ח'1 לחוק ניירות ערך, כאמור בהוראה 322, אינה אומרת שיש להניח שיועצי ההשקעות בבנק מודעים לו.
לכן ובהתאם לאמור לעיל, אילו הייתי נדרש לסוגיה זו, ראוי היה לבחון את ידיעתה של יועצת ההשקעות. ודוק, שאלת ידיעתה של יועצת ההשקעות אפוטה נבחנה במסגרת חקירתה בהליך הקודם (אליו נדרשתי בהתאם להסכמת הצדדים), וממנה עולה כי אפוטה לא ידעה אודות ניגוד העניינים הלכאורי, והמליצה על רכישת מניות אלביט בהתבסס על ניתוח אותו קיבלה מהמחלקה הרלוונטית בבנק [ראו פרוטוקול ההליך הקודם מיום 10.07.2019]. גרסה זו לא נסתרה על-ידי המבקש.
אולם כאמור, הכרעתי בסוגיה זו ממילא אינה נדרשת.
ניתנה היום, ל' תשרי תשפ"א, 18 אוקטובר 2020, בהעדר הצדדים.
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | דוד פיקז | אסף שילה |
נתבע 1 | בנק הפועלים בע"מ-סניף ראשי | נחום הופטמן |