טוען...

פסק דין שניתנה ע"י משה הולצמן

משה הולצמן05/04/2022

בפני

כבוד השופט משה הולצמן

החייב

ולרי בורוחין
ע"י ב"כ עו"ד אינה ברגר
טל: 050-8478838

נגד


המשיבים

ובעניין

עיריית ערד ונושים נוספים

1. ממונה על חדלות פירעון – מחוז באר שבע והדרום

2.עו"ד אורטל אסולין (נאמנת)

פסק דין

לפניי בקשה מטעם הנאמנת לביטול הצו פתיחת ההליכים.

ביום 05.05.2021 התקיים דיון בעניין מתן צו שיקום כלכלי לחייב ונקבע שעליו להוסיף לקופת השנייה סך של 25,550 ₪ (כולל חוב פיגורים שצבר עד לדיון), אשר ישולמו ב- 36 תשלומים חודשיים רצופים בסך של 700 ₪, ותשלום אחרון נוסף בסך של 350 ₪.  

ביום 06.10.2021 הגישה הנאמנת בקשה לביטול ההליכים מהטעם שהחייב אינו עומד בפירעון התשלומים שנקבעו במסגרת הצו לשיקום כלכלי.

החייב טען בתגובתו כי בשל הרעה במצבו הרפואי הוא אינו יכול לשאת בתשלומים ולפיכך ביקש פריסה מחודשת של התשלומים.

בהחלטתי מיום 31.10.2021 החייב התבקש להגיש תצהיר מפורט בגיבוי אסמסכתאות בנוגע למיצוי זכויותיו אצל המוסד לביטוח לאומי, אך החייב לא התייחס לבקשה ובהמשך הודיעה באת כוחו של החייב שהוא אינו משתף פעולה.

הנאמנת טענה שהחייב אינו משתף פעולה, לא הפקיד כלל תשלומים לפי הצו לשיקום כלכלי, לא הגיש דו"ח תקופתי, לא שיתף פעולה עם באת כוחו, ומשכך יש מקום להורות על ביטול ההליך.

באת כוחו של הממונה הצטרפה להמלצת הנאמנת בעניין ביטול ההליך בשים לב למחדליו בהליך ובדגש על אי הגשת דו"חות תקופתיים מתחילת ההליך. עוד ציינה כי מדובר בהליך שני של החייב לאחר שביום 06.07.2015 ניתן לו צו הפטר חלוט מחובותיו בתיק פש"ר 33205-02-14, כך שיש להחזיקו כמי שחובותיו בהליך של חדלות פירעון ידועת לו היטב.

הנושים לא מצאו לנכון להביע עמדה לגבי הבקשה לביטול הצו לפתיחת הליכים.

בסעיף 183(א) לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע"ח-2018 (להלן: "החוק") נקבע כי-"מצא בית המשפט בהליכי חדלות פירעון שנפתחו לבקשת יחיד, כי מתקיים תנאי מהתנאים שבסעיף 163(ג)(1) או כי החייב הפר תנאי מתנאי הצו לשיקום כלכלי וכי בשל כך נפגע באופן מהותי ניהולם התקין של הליכי חדלות הפירעון, רשאי הוא, לאחר שנתן ליחיד ולנושים הזדמנות להשמיע את עמדתם, לבטל את הצו לפתיחת הליכים; הורה בית המשפט על ביטול הצו, יורה כיצד לנהוג בנכסי קופת הנשייה".

בסעיף 163(ג)|(1) לחוק נקבע כי- "(1) בהליכי חדלות הפירעון, החייב עשה אחד מאלה: (א) נהג בחוסר תום לב, במטרה לנצל לרעה את ההליכים; (ב) לא שיתף פעולה עם הנאמן או הממונה; (ג) הפר את ההגבלות שהוטלו עליו באופן שהיה עלול לפגוע בהליך חדלות הפירעון".

לעניין זה נקבע כי "... סעיף 183 לחוק חדלות פירעון קובע כי בית המשפט רשאי לבטל "צו לפתיחת הליכים" שניתן בהליכי חדלות פירעון שנפתחו לבקשת חייב, אם התקיימו הנסיבות המפורטות בסעיף 163(ג)(1), ובכלל זה אם החייב "נהג בחוסר תום לב, במטרה לנצל את ההליכים". גם הנסיבות הנוספות המפורטות באותו סעיף, שהתקיימותן מאפשרת ביטול ההליך – אי-שיתוף פעולה עם הנאמן או עם "הממונה" והפרת ההגבלות שהוטלו עליו באופן שהיה עלול לפגוע בהליך חדלות הפירעון – אף הן ממקדות את המבט בהתנהלות החייב במסגרת ההליך ונועדו למנוע ניצול ההליך לרעה ..." (ע"א 7375/18 יניב גל נ' מוטי בן ארצי עו"ד, פסקה 13, 2.10.2019).

בענייננו, החייב לא שיתף פעולה עם הנאמנת והממונה, צבר חוב פיגורים בסך של 6,300 ₪ (עד לחודש ינואר 2022) ולא הגיש כלל דו"חות כלכליים, למרות שהוא מיוצג על ידי עורך דין.

בנסיבות אלה יש לייחס לחייב חוסר תום לב וניצול לרעה של ההליך, מכיוון שמחד גיסא חסה תחת ההגנות שהחוק העמיד לו מפני הליכי גבייה של הנושים ומאידך גיסא גילה אדישות וזלזול ובעצם זנח את ההליך, ומשכך אין הצדקה להמשיך בהליך הנדון.

לעניין אי הגשת דו"חות כלכליים נקבע בעניין שנדון ב-עחדל"פ (מחוזי ת"א) 11856-05-21יונתן סלומון  נ' עו"ד ארז חבר, נאמן (30.6.2021), כי "... לא למותר לציין, כי תשלום חודשי סדיר לקופת הכינוס, כמו גם הגשת דו"ח"ת כלכליים מפורטים ומגובים באסמכתאות בזמן אמת, הם מאבני היסוד של ההליך. ... ביצוע תשלומים בלתי סדירים ואי הגשת דו"חות במועד, פוגעים במכלול המטרות לשמן נועד ההליך. הפגיעה אינה רק בנושים הממתינים לכספם אלא גם ביחיד עצמו אשר מונע את היכולת לברר את עניינו ולקדם את התיק לכדי הפטר. מטרת המחוקק לא הייתה לאפשר שמיטת חובות ללא מעצור. המטרה החשובה של שיקום החייב, לא תושג ללא התנהלות כלכלית נאותה, המוצאת ביטויה בתשלומים סדירים ודו"חות תקינים" (שם, פסקה 18; הדגשה לא במקור- מ.ה.).

לאור האמור לעיל, ומכיוון שהשתכנעתי שהתקיימו התנאים הקבועים בסעיף 183(א) לחוק אני מורה על ביטול הצו לפתיחת ההליכים שניתן בעניינו של החייב.

צו עיכוב היציאה מן הארץ וההגבלות שהוטלו בעניינו של החייב יבוטלו בתוך 60 יום ממועד מתן החלטה זו, על מנת לאפשר לנושים לפעול בעניינים אלה בהליכי הוצאה לפועל פרטניים.

הכספים שנצברו בקופת הנשייה, ככל שנצברו, ישמשו לתשלום שכר טרחתה של הנאמנת והוצאות ההליך לפי הכללים הנוהגים אצל הממונה בעניין זה ולפי הדין.

ערעור בזכות ניתן להגיש לבית המשפט המחוזי בבאר שבע בתוך 60 ימים ממועד המצאת פסק הדין.

המזכירות תודיע לכל הצדדים בהליך ותסגור את התיק ברישומיה.

ניתן היום, ד' ניסן תשפ"ב, 05 אפריל 2022, בהעדר הצדדים.

החלטות נוספות בתיק
תאריך כותרת שופט צפייה
05/04/2022 פסק דין שניתנה ע"י משה הולצמן משה הולצמן צפייה