המבקשים: | 1. יוסף ואריאל קאופמן 2. משה פרי 3. גל אביהוד בן דיין ע"י ב"כ עוה"ד יעקב שפיגלמן ועמית עידו |
נגד | |
המשיבה: | קופת חולים מאוחדת מרכזית עממית ע"י ב"כ עו"ד דן בן נר |
החלטה |
עניינה של החלטה זו בשאלת סמכותו העניינית של בית המשפט לדון בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, אותה הגישו המבקשים כנגד המשיבה.
לטענת המשיבה, (להלן: "קופת חולים מאוחדת") יש לסלק התובענה והבקשה לאישור ניהול התובענה כייצוגית על הסף מאחר ועילתה העיקרית והמהותית מעוגנת בהוראות חוק ביטוח בריאות ממלכתי תשנ"ד-1994 (להלן: "חוק ביטוח בריאות"), ומשכך נעדר בית משפט זה סמכות עניינית לדון בבקשת האישור וכי הסמכות להידרש לבקשה זו נתונה לבית הדין לעבודה.
הרקע בתמצית
בהינתן האמור, כך טענו המבקשים בפתח תביעתם, כי: "מטרתה של התובענה היא כפולה: ראשית מתן פיצוי לנפגעים מהדליפות בגין הנזקים שנגרמו להם. שנית, הרתעת בעלי מאגרי מידע כך שיפנימו את הצורך להגן על מידע אישי שבידיהם נוכח הפיצוי שייפסק לנפגעים בתובענה."
בהתאם, נטען כי קופת חולים מאוחדת הפרה את החובות החלות עליה מכוח הוראות חוק הגנת הפרטיות, התשמ"א-1981 (להלן: "חוק הגנת הפרטיות") וכן הפרה את הוראות התקנון ונהלי הקופה. ועוד נטען לרשלנות קופת חולים מאוחדת עת מסרה מידע אישי רגיש לגורמים פרטיים ללא הסכמת נושאי המידע ובניגוד לנדרש מבעל מאגר מידע סביר, ובכך הפרה את הוראות סעיפים 36-35 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש] (להלן: "פקודת הנזיקין"). (ראו פרק ג' לכתב התביעה).
לפיכך, התבקש סעד הצהרתי, לפיו במעשיה ומחדליה הפרה קופת חולים מאוחדת את הוראות חוק הגנת הפרטיות ו/או תקנות אבטחת מידע ו/או התרשלה כלפי חברי הקבוצה ו/או הפרה הוראות תקנון הקופה; וכן סעד כספי בדמות פיצוי לחברי הקבוצה בגין הנזקים שנגרמו להם, בסך מוערך של 100,000,000 ₪.
עוד נטען, כי בקשת האישור אינה עומדת בתנאי סעיף 3(א) לחוק תובענות ייצוגיות משום שעילה לפי חוק הגנת הפרטיות אינה נכללת בתוספת השנייה לחוק תובענות ייצוגיות.
בהמשך לאמור, נטען כי קופת חולים מאוחדת איננה "עוסק" כמשמעותו בפרט 1 לתוספת השנייה לחוק תובענות ייצוגיות, שכן הפעולות המיוחסות לה הן חלק מפעילויותיה על פי חוק ביטוח בריאות, ומשכך הן פעילויות ציבוריות-שלטוניות. לבסוף, נטען כי דין בקשת האישור להידחות אף מחמת שיהוי והתיישנות בהגשתה.
טענות קופת חולים מאוחדת
בנוסף, נטען כי ריכוז תביעות מסוג זה בבית הדין לעבודה, הכרחי אף נוכח הטענה לפיה קבלת התביעה תשפיע על איזונן התקציבי של קופות החולים ועל היקף סל שירותי הבריאות הניתן למבוטחי הקופות- אשר בית הדין לעבודה הוא בעל המומחיות הנדרשת לה.
טענות המבקשים
במסגרת זו, נטען, כי עיקר הטיעון המשפטי בבקשת האישור נסוב על כך שקופת חולים מאוחדת, במעשיה ומחדליה, התרשלה והפרה את החובות החלות עליה מכוח חוק הגנת הפרטיות. בהקשר לכך, מציינים המבקשים כי במסגרת סעיפים 1-2 ו-31(ב) לחוק הגנת הפרטיות, נקבע כי הפרת פרטיות, במעשה או מחדל, מהווה עוולה לפי פקודת הנזיקין ומכאן נגזרת סמכות בית המשפט האזרחי. זאת ועוד, נטען כי הסעד המבוקש בתביעה הינו סעד נזיקי באופיו - של פיצוי בגין הנזק שנגרם לחברי הקבוצה נוכח ההפרה הנטענת, המצוי בסמכות בית המשפט.
עוד מוסיפים וטוענים המבקשים, כי הסיבה בעטיה יש לשמור על חלוקת הסמכויות בין בתי המשפט האזרחי לבית הדין לעבודה בעניין עילות נזיקיות, הינה יעילות דיונית הנובעת ממומחיותם של בתי הדין לעבודה בעניינים הנוגעים אך לזכויות סוציאליות ולא לעילות נזיקיות. לטענת המבקשים, ביטוי לכך ניתן לראות בהפרדה אשר קבע המחוקק במסגרת סעיף 24(א)(1) לחוק בתי הדין לעבודה תשכ"ט-1969 (להלן: "חוק בית הדין לעבודה"), כמו גם במסגרת סעיף 54(ב) לחוק ביטוח בריאות.
נוכח האמור, נטען כי הואיל ומאוחדת הינה "עוסק" הנכנסת בגדרי פרט 1 לתוספת השנייה לחוק תובענות ייצוגיות, הרי שניתן לנהל נגדה תביעות בכל עילה שהיא ואף אם אינה מנויה בתוספת השנייה לחוק. ובתוך כך, אין מניעה לנהל כנגדה תובענה ייצוגית בעילה של פגיעה בפרטיות.
דיון והכרעה
"עוולת הפגיעה בפרטיות לפי סעיפים 4, 5 ו-29 לחוק הגנת הפרטיות, אינה בין החריגים המנויים בסעיף 24 הנ"ל ולכן אין היא מצויה בסמכותו העניינית של ביה"ד. אף שביה"ד מוסמך לדון בגררה בשאלת עצם קיומה של פגיעה בפרטיות לפי חוק הגנת הפרטיות, הרי שאין הוא מוסמך לפסוק סעד המבוסס על חוק זה. מאחר שככל שקיימת עילת תביעה לפי חוק הגנת הפרטיות כנגד המבקשת, הענקת סעד בגין עילה זו אינה מצויה בתחום סמכותו העניינית של ביה"ד, ולכן אין לביה"ד סמכות להעניק את הסעדים שנתבעו בעילות שמקורן בהפרת חוק הגנת הפרטיות." (ראו עניין אלכס אוריגינלס).
"3. (א) לא תוגש תובענה ייצוגית אלא בתביעה כמפורט בתוספת השנייה או בעניין שנקבע בהוראת חוק מפורשת כי ניתן להגיש בו תובענה ייצוגית; על אף האמור, לא תוגש נגד רשות תובענה ייצוגית לפיצויים בגין נזק שנגרם על ידי צד שלישי, שעילתה הפעלה או אי הפעלה של סמכויות פיקוח, הסדרה או אכיפה של הרשות ביחס לאותו צד שלישי...". (הדגשה שלי – ר.ב).
מנגד, עומדת טענת קופת חולים מאוחדת לפיה עילת התביעה בעיקרה ובמהותה איננה נזיקית כי אם מעוגנת במארג ההתחייבויות של קופת החולים אל מול מבוטחיה במישור החוזי, הן מכוח הוראות חוק ביטוח בריאות והן מכוח התקנון אליו הפנו המבקשים בתביעתם ובבקשת האישור, ועל כן הסמכות לבירור התביעה נתונה לבית הדין לעבודה, מכוח הוראת סעיף 54(ב) לחוק ביטוח בריאות המורה כדלקמן:
"54. (ב) לבית הדין לעבודה תהיה סמכות ייחודית לדון בכל תובענה למעט תביעת נזיקין, שבין מבוטח או מי שהוא טוען שהוא מבוטח לבין שר הבריאות, המנהל, המוסד, קופת חולים, נותן שירותים לפי חוק זה, או הוועדה שהוקמה לפי סעיף 3א, או שבין המוסד לבין קופת חולים או לבין מי שחייב בתשלום דמי ביטוח בריאות". (הדגשה שלי – ר.ב).
האם עסקינן בתביעה המושתתת על מערך הזכויות והחובות הצומחות למבוטח על פי חוק ביטוח בריאות, וזאת בהתאם לאמור בסעיף 3(ה) לחוק ביטוח בריאות הקובע:
"3. (ה) שירותי הבריאות יינתנו תוך שמירה על כבוד האדם, הגנה על הפרטיות ושמירה על הסודיות הרפואית".
וכן בהתאם להוראת סעיף 41 לחוק ביטוח בריאות הקובע את חובת השמירה על הסודיות:
" 41. (א) מסירת מידע ונתונים לפי הוראות חוק זה לא תיעשה אלא במידה הנדרשת לביצוע הוראותיו, ותוך הגנה על הפרטיות של המבוטח ושמירה על הסודיות של המידע הרפואי הנוגע לו." (הדגשה שלי – ר.ב).
או שמא עסקינן בעילות תביעה נזיקיות, ומשכך מוחרגות ממסגרת הסמכות העניינית הנתונה לבית הדין לעבודה.
"החריג של תביעות נזיקין האמור בסעיף 54(ב), עניינו בתביעות כגון רשלנות רפואית, המוגשות בבית המשפט האזרחי כדבר שבשגרה נגד קופות החולים. תביעות מעין אלה הן במישור הנזיקי ולא במישור הזכויות מכוח סל הבריאות. חריג דומה אנו מוצאים בסעיף 24 לחוק בית הדין לעבודה, התשכ"ט-1969 [...] הקובע סמכות ייחודית של בית הדין לעבודה בתביעות עובד-מעביד למעט תביעות נזיקין. חריג זה עניינו בתביעות כגון תאונות עבודה המוגשות בבית המשפט האזרחי כדבר שבשגרה כנגד המעביד".
וכך פירש בית המשפט את החריג בסעיף 54 בעניין רע"א 1001/11 איילון חברה לביטוח בע"מ נ' שירותי בריאות כללית (פורסם בנבו 18.07.2011) (להלן: "פרשת שירותי בריאות כללית") פס' 18:
"החריג המתואר בסעיף 54(ב) לחוק ביטוח בריאות נוגע לתביעת הנזיקין של המבוטח נגד קופת החולים, כשהמקרה האופייני לתביעה זו הוא שקופת החולים היא המזיקה, דרך משל בשל רשלנות רפואית של עובדיה".
כן נקבעו בפסיקה אמות מידה נוספות לבחינה האם מדובר בתביעה נזיקית ובהן: האם התביעה מעוררת שאלות נזיקיות מובהקות, בהן נדרשת בחינה של כלל רכיבי התביעה הנזיקית לרבות קיומו של נזק, וקשר סיבתי שבין הפרת החובה לנזק (ראו: רע"א 363/08 פרפרה נ' קופת חולים מאוחדת (פורסם בנבו 23.11.2009) פס' 8 (להלן: "עניין פרפרה"); האם המדובר בתביעה שעניינה בנזקים תוצאתיים כדוגמת פיצוי בגין נזקי גוף או נזקים בלתי-ממוניים כתוצאה מהתרשלות שנועדו להשיב את מצבו של הנפגע לקדמותו, או שמא בתביעה שמהותה בהסדרתן של זכויות וחובות הצומחות למבוטח על-פי חוק ביטוח בריאות, כדוגמת תביעה להחזר תשלומים שהוצאו עבור שירותים שעל קופת החולים לספק מכוח חוק ביטוח בריאות (ראו: עניין פרפרה, פס' 5; פרשת שירותי בריאות כללית, פס' 17 ).
"כפי שנאמר בעניין איילון "לבתי המשפט האזרחיים אין אפשרות לדון ב'כלים נזיקיים' בתביעה למתן שירותי בריאות לפי חוק ביטוח בריאות". העברת הדיון בנושאים של סל הבריאות לבית המשפט האזרחי, עשויה להביא לחוסר אחידות בפסיקה ואף ליצור אפליה אסורה בין חברי הקופה בינם לבין עצמם. זאת, בניגוד לעקרון השוויון הניצב בבסיסו של חוק ביטוח בריאות אשר "מושתת על עקרונות של צדק, שוויון ועזרה הדדית" (סעיף 1 לחוק). בפני בית המשפט האזרחי הדן בתביעת נפגע על פי חוק הפיצויים, אין את התמונה המלאה לגבי כלל חברי הקופה. מנגד, בתי הדין לעבודה צברו מומחיות מיוחדת בכל הנוגע לחוק ביטוח בריאות ולזכויות חברי הקופה על פי סל הבריאות, כמי שדנים כעניין שבשגרה בתביעות ובסוגיות הקשורות בסל הבריאות ובזכויות של מבוטחים מול קופות החולים".
ומן הכלל אל הפרט
אלא שלעניות דעתי לא מתקיים החריג לפיו מדובר בתביעת נזיקין במובנה הטהור, חריג המקנה לבית משפט אזרחי הסמכות לדון בתביעה, מאחר ועילת התביעה ממוקדת במערך היחסים החוזיים שבין קופת החולים למבוטחיה, מכוח הוראות הדין והתקנון. ואלה נימוקי:
הטענה כי מדובר ביחסים שבין "עוסק לבין לקוח" על פי חוק הגנת הצרכן, ואינה נטועה בחוק הגנת הפרטיות, אך מחזקת את המסקנה כי עסקינן במערך יחסים חוזיים שבין העוסק – המבטח לבין הלקוח – המבוטח.
חוק ביטוח בריאות המסדיר, בין השאר, את המערך החוזי שבין מבוטחי קופות החולים לבין קופת החולים, מעגן את נושא שמירת הפרטיות והסודיות של קופות החולים ביחסיהן עם המבוטחים. כמו כן, סעיף 26 לחוק ביטוח בריאות עוסק בחובת קופת החולים לפרסם תקנון אשר יכלול את זכויות חבריה, על פי חוק ביטוח בריאות. לכן, וכך גם משתמע מכתב התביעה ובקשת האישור, כי ככל שלא ניתן לברר תביעה זו מכוח עוולה נזיקית על פי חוק הגנת הפרטיות, (כפי שצוין לעיל), הרי שניתן לבררה במישור מערכת החוזית על פי חוק ביטוח בריאות. (סעיף 3 וסעיף 41 לחוק ביטוח בריאות), וכך גם נטען בבקשת האישור עת נטען להפרת הוראות התקנון, הפרה העולה לכדי הפרת הסכם. (ראו סעיפים 64,70 לבקשה)
ואולם, התובענה במהותה מצביעה על מערכת הסכמית ספציפית החלה ביחסים שבין הצדדים, שהוא התקנון ונהלי קופת החולים, המאוזכרים בבקשת האישור. גם אם מרחיבים המבקשים את עילות התביעה בהפרת הוראות דברי חוק אחרים כגון, חוק הגנת הפרטיות ו/או חוק כבוד האדם וחירותו ו/או פקודת הנזיקין, הרי שהמרכיב הדומיננטי של עילת התביעה, מצוי בטענה בדבר הפרת סודיות ופגיעה בפרטיות של המבוטחים בניגוד לחובות המסוימות שבינם לבין קופת החולים.
במילים אחרות, למרות העובדה שחוקים אחרים עליהם מבוקש לבסס את התביעה ובקשת האישור מכוננים עוולה נזיקית, יש לקבוע כי הסמכות העניינית נתונה לבית הדין לעבודה, מאחר ומדובר בזכויות הנוגעות להיבטים המתעוררים בין קופת החולים לבין מבוטחיה, בקשר למערך הזכויות והחובות שלהם. משמע כי המרכיב העיקרי במחלוקת נוגע לטענות בדבר הפרת חובות חוזיות החלות על קופת החולים.
גם הסעד ההצהרתי המבוקש נועד להסדיר את מערך ההתחייבויות שבין הצדדים וכך גם הסעד הכספי אשר אינו משקף נזק אישי בר הוכחה כי אם נזק כללי בגין עצם ההפרה הנטענת.
לעניין זה, נקבע בפסיקה כי "פיצול הדיון אינו יעיל, מכביד על הצדדים להליך וגורם לבזבוז זמן שיפוטי. כמו כן, פיצול הדיון בין ערכאות שונות טומן בחובו סכנה של הכרעות סותרות באותה מחלוקת משפטית" (עניין פרפרה, פס' 10). על כן, יש ככלל להעדיף פרשנות המונעת את פיצול הדיון ככל ופרשנות זו עולה בקנה אחד עם לשון החוק ותכליתו (ע"א 25/71 פינשטיין נ' ארגון מורי בתי הספר העל יסודיים, פ"ד כה(1) 129 (1971)). (ראו גם ת"צ (ת"א) 3637-01-17 טל טיומקין נ' מכבי שירותי בריאות בע"מ (11.11.20))
סוף דבר
טענות אחרות שבפי הצדדים יתבררו בפני הערכאה המוסמכת.
בנסיבות העניין, ובשל נימוקי התוצאה, לא ראיתי לנכון ליתן צו להוצאות.
ניתנה היום, י"ח ניסן תשפ"ב, 19 אפריל 2022, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
04/11/2020 | החלטה על (א)בקשה של תובע 1 בתיק 16511-01-20 הודעה מטעם המבקשים | רחל ברקאי | צפייה |
15/11/2020 | החלטה שניתנה ע"י רחל ברקאי | רחל ברקאי | צפייה |
16/11/2020 | החלטה שניתנה ע"י רחל ברקאי | רחל ברקאי | צפייה |
07/02/2021 | החלטה שניתנה ע"י רחל ברקאי | רחל ברקאי | צפייה |
16/02/2021 | החלטה על (א)בקשה של תובע 1 בתיק 53287-12-19 בקשה בהסכמת המשיבה למחיקת המבקש 1 | רחל ברקאי | צפייה |
02/03/2021 | החלטה על (א)בקשה של תובע 1 בתיק 16511-01-20 פנייה מוסכמת להארכת מועד | רחל ברקאי | צפייה |
06/04/2021 | החלטה שניתנה ע"י רחל ברקאי | רחל ברקאי | צפייה |
08/04/2021 | החלטה על (א)בקשה של נתבע 1 בתיק 16511-01-20 בקשה למחיקת התגובה לתשובה לבקשה לאישור התובענה כייצוגית | רחל ברקאי | צפייה |
13/04/2021 | החלטה על (א)בקשה של נתבע 1 בתיק 16511-01-20 בקשה למחיקת התגובה לתשובה לבקשה לאישור התובענה כייצוגית | רחל ברקאי | צפייה |
13/04/2021 | החלטה על (א)בקשה של נתבע 1 בתיק 16511-01-20 בקשה למתן זכות תגובה | רחל ברקאי | צפייה |
27/05/2021 | החלטה שניתנה ע"י מיכל נעמן | מיכל נעמן | לא זמין |
02/06/2021 | החלטה על (א)בקשה של תובע 1 בתיק 16511-01-20 פנייה מוסכמת לדחיית מועד דיון | מיכל נעמן | צפייה |
02/06/2021 | החלטה על (א)בקשה של תובע 1 בתיק 53287-12-19 בקשה לשנות מועד דיון שנקבע ללא תאום עם בא כוח | רחל ברקאי | צפייה |
07/06/2021 | החלטה שניתנה ע"י רחל ברקאי | רחל ברקאי | צפייה |
16/01/2022 | החלטה שניתנה ע"י רחל ברקאי | רחל ברקאי | צפייה |
06/02/2022 | החלטה שניתנה ע"י רחל ברקאי | רחל ברקאי | צפייה |
19/04/2022 | החלטה שניתנה ע"י רחל ברקאי | רחל ברקאי | צפייה |
11/05/2022 | החלטה שניתנה ע"י אריאלה גילצר-כץ | אריאלה גילצר-כץ | צפייה |
15/05/2022 | הוראה לתובע 1 להגיש (א)תגובה | אריאלה גילצר-כץ | צפייה |
30/05/2022 | החלטה שניתנה ע"י אריאלה גילצר-כץ | אריאלה גילצר-כץ | צפייה |
25/01/2023 | החלטה שניתנה ע"י אריאלה גילצר-כץ | אריאלה גילצר-כץ | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | יוסף אריאל קאופמן | יעקב שפיגלמן |
נתבע 1 | קופת חולים מאוחדת מרכזית עממית | דן בן נר |
מבקש 1 | משה פרי | ישראל שמיר |
מבקש 2 | גל אביהוד בן דיין | ישראל שמיר |