בפני | כב' הרשמת הבכירה, עינת דינרמן |
תובעים | מוחמד מוסא |
נגד |
נתבעים | עבדאללה גאנם |
- בפני בקשה לביטול פסק דין מתאריך 28.10.20 שניתן כנגד המבקש בהעדר הגנה, לאחר שכתב התביעה וההזמנה לדין נמסרו לו, לכאורה בתאריך 5.9.20.
- בבקשתו המקורית נטען על ידי המבקש כי כתב התביעה לא נמסר לו כדין/כי הוא לא זומן לדיון.
- התובע (להלן: "המשיב") הגישה תגובתו לבקשה לביטול פסק דין, וטען כי המבקש לא הצביעה על צידוק לביטולו של פסק הדין שניתן כדין, לא מסר שום נימוק משכנע מדוע לא הגיש כתב הגנה במועד מאחר והמסירה בוצעה בתאריך 5.9.20 כדין ולא הראה מהם סיכויי הגנתו לפיכך, טען המשיב כי יש להותיר את פסק הדין על כנו.
- עסקינן בתביעה כספית ע"ס 22,202 ₪ בהליך של סדר דין מהיר, שהגיש התובע כנגד הנתבע בגין כך שלטענתו התחזה לעובד חברת חשמל והתחייב להתקין בדירת התובע חיבור תלת פאזי אולם ברח עם כספו של התובע.
- בתשובתו לתגובת המשיב טען המבקש והוסיף כי נטען על ידי התובע שמסירת כתב התביעה בוצעה לבנו בשם סלמאן אשר מלאו לו 18 שנה והוא גר עמו ואולם אין לתובע בן בשם זה. אסמכתא לטענתו צירף המבקש ספח תעודת זהות עם פרטי ילדיו.
- עוד טען המבקש בתשובתו כי עיון בבקשה למתן פסק דין שניתן בהעדר מעלה כי כתב התביעה נשלח תחילה בדואר רשום אשר לא נדרש ולפיכך אין לייחס לו כל ידיעה אודות התביעה ועוד נטען כי בבית ג'אן מקום מגורי המבקש, ישנם 6 אנשים הנושאים שם זהה לשמו.
דיון והכרעה:
- אמנם הבקשה לביטול פסק הדין הוגשה בחלוף 30 יום ממתן פסק הדין ולכן לכאורה אנו נדרשים לתקנה 528 לתקנות אשר קובעת כלהלן: "מועד או זמן שקבע בית המשפט או הרשם לעשיית דבר שבסדר הדין או שבנוהג, רשאי הוא, לפי שיקול דעתו, ובאין הוראה אחרת בתקנות אלה, להאריכו מזמן לזמן, אף שנסתיים המועד או הזמן שנקבע מלכתחילה; נקבע המועד או הזמן בחיקוק, רשאי הוא להאריכם מטעמים מיוחדים שיירשמו".
- אולם עיון באישור מסירת פסק הדין לידי המבקש מעלה כי הוא נמסר לו רק בתאריך 24.12.20 ולפיכך טרם חלף המועד של 30 יום להגשת בקשת הביטול הנמנה ממועד המצאתו של פסק הדין לידי הנתבע. לפיכך בעניין זה אין אנו נדרשים להוראת תקנה 528 לתקנות.
העילות לביטול פסק דין שניתן בהעדר:
- תקנה 201 לתקנות סדר הדין האזרחי דנה בביטול פסק דין או החלטה שניתנו במעמד צד אחד בלבד, וזו לשונה:
ביטול החלטה על פי צד אחד
201 . ניתנה החלטה על פי צד אחד או שניתנה בהעדר באין כתבי טענות מצד שני והגיש בעל הדין שנגדו ניתנה ההחלטה בקשת ביטול תוך שלושים ימים מיום שהומצאה לו ההחלטה, רשאי בית המשפט או הרשם שנתן את ההחלטה- לבטלה, בתנאים שייראו לו בדבר הוצאות או עניינים אחרים, ורשאי הוא, לפי הצורך, לעכב את ההוצאה לפועל או לבטלה; החלטה שמטבעה אינה יכולה להיות מבוטלת לגבי אותו בעל דין בלבד, מותר לבטלה גם לגבי שאר בעלי הדין, כולם או מקצתם.
ביטול מחובת הצדק
- כאשר פסק הדין שניתן במעמד צד אחד הוא פגום – ובדרך כלל נובע הפגם מאי המצאה כדין- הוא יבוטל בלי להתייחס כלל למשקל הטענות ולסיכויי ההצלחה.
- ביטול כזה נעשה מתוך חובת הצדק ex debito justitiae. פסק דין כזה הוא פגום ומשום כך אין לקיימו, תהא אשר תהא הגנת הנתבע לגופו של עניין.
- במקרה שלפנינו, המבקש טען כי לא ידע על קיומו של כתב התביעה ולכן לא הוגשה הגנתו.
- אמנם בקשתו המקורית של המבקש נעדרה פירוט מספיק אולם פגם זה רופא בתגובתו לתגובת המשיב שם הבהיר המבקש כי בוצעה לבנו בשם סלמאן אשר מלאו לו 18 שנה והוא גר עמו ואולם אין לתובע בן בשם זה.
אסמכתא לטענתו צירף המבקש ספח תעודת זהות עם פרטי ילדיו.
- עוד טען המבקש בתשובתו כי עיון בבקשה למתן פסק דין שניתן בהעדר מעלה כי כתב התביעה נשלח תחילה בדואר רשום אשר לא נדרש ולפיכך אין לייחס לו כל ידיעה אודות התביעה. עוד נטען כי בבית ג'אן, מקום מגורי המבקש, ישנם שישה אנשיפ הנושאים שם זהה לשמו.
- לאור האמור לעיל נראה כי המבקש עמד בנטל המוטל עליו כי כתב התביעה לא הומצא לו כדין באשר הוכיח כי אין לו בן בשם אשר נחזה להיות חתום כמי שקיבל/ נמסר לו כתב התביעה משכך מתקיים התנאי של ביטול פסק הדין מחובת הצדק, שכן פסק הדין שניתן בהעדר הגנה פגום.
- בנסיבות אלו אין מקום לבחון את סיכויי הגנתו של המבקש מפני התביעה, הגם שלא פורטו ולא נטענו כלל.
- בנסיבות אלו אני מורה כי פסק הדין שניתן בהעדר הגנה ביום 28.10.20 יבוטל ללא צו להוצאות. המבקש יגיש כתב הגנה בתוך 30 יום מהיום.
ניתנה היום, כ"ז אדר תשפ"א, 11 מרץ 2021, בהעדר הצדדים.