בפני כבוד השופטת איילת הוך-טל | |
בעניין | חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח-2018 | |
| | להלן – החוק |
ובעניין | אוקסנה איסאקוב, ת"ז 310616867 | |
| | להלן – היחידה |
ובעניין | הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי – מחוז חיפה | |
| | להלן – הממונה |
ובעניין | שי מרצינקובסקי, עו"ד | |
| | להלן – הנאמן |
| | |
פסק דין |
- ביום 20.10.20 ניתן צו לפתיחת הליכים בעניינה של היחידה.
- עו"ד שי מרצינקובסקי מונה כנאמן לניהול הליכי חדלות הפירעון.
- במסגרת הצו הושת על היחידה תשלום חודשי בסך 400 ₪.
- במסגרת ההליך הוגשו נגד היחידה 3 תביעות חוב בסכום כולל של 257,364 ₪.
- תביעות החוב נבדקו על ידי הנאמן ואושר סך כולל של 252,720 ₪ בדין רגיל.
- ביום 23.9.21 הגיש הנאמן את דו"ח הממצאים המפרט את נתוניה של היחידה. מטעמי צנעת הפרט לא יפורטו כאן מכלול הנתונים. ייאמר אך כי מדובר באישה צעירה, בשנות ה 30 לחייה, גרושה ומטופלת ב-3 קטינים בגילאי 3 עד 9. החובות ביסוד הליך זו נוצרו עקב התנהלות הגרוש אשר נטל הלוואות כספיות, אותן ניתב לבני משפחתו ויצר חובות כבדים עבורו ועבור היחידה. היחידה מקבלת סיוע בשכר דירה, עובדת כשכירה ובנוסף מנסה למקסם הכנסה מעסק לבניית ציפורניים. במסגרת הדו"ח מייחס הנאמן ליחידה פוטנציאל השתכרות בגבולות 10,000 ₪ ובהתאם מציע תכנית שיקום לפיה תוסיף היחידה סך של 54,000 ₪ לקופת ההליך. הצעת הממונה מיום 13.12.21 נשענת על המלצות הנאמן ומציעה תכנית שיקום דומה המורכבת מצו תשלומים בסך 1300 ₪ לחודש ונפרסת על פני 42 חודשים.
- היחידה התייצבה לדיון היום וטענה כי אינה מסוגלת לעמוד בצו התשלומים הנדרש.
בדיון הציגה היחידה נתונים חדשים לגבי מקורות הכנסתה בעת האחרונה, עדכנה כי החליפה מקום עבודה זה עתה נוכח העתקת מקום עבודה קודם למרחק רב ממקום מגוריה ומצפה לשמור על רמת שכר דומה (בגבולות 6000 ₪) לחודש. היחידה ציינה בהגינות כי נוכח הקושי הכלכלי היא מנסה לייצר הכנסה נוספת באמצעות בניית ציפורניים. עם זאת, בקשה למתן היתר לניהול עסק לא הוגשה. היחידה טוענת כי כרגע אין יציבות כספית מהכנסותיה בעסק זה מכיוון שיכולת העבודה שלה בתחום מוגבלת, הן נוכח שעות עבודה ממושכות במשרה העיקרית והן נוכח הצורך לטפל ב 3 קטינים, בהיותה אם חד הורית אשר כל נטל הטיפול והפרנסה מושת לפתחה.
- בחנתי את נתוניה של היחידה ושקלתי את עמדות הצדדים. אני סבורה כי יש מקום להגמיש קמעא את המלצות בעלי התפקיד על מנת לגבש תכנית שיקום שבה תוכל היחידה לעמוד.
תכנית השיקום תיערך על בסיס פוטנציאל הכנסה חודשית בסך כ 7000 ₪ ממשרה קבועה ומתוספת פוטנציאל הכנסות מהעסק דלעיל, כפוף לכך שהיחידה תגיש בקשה מתאימה למתן היתר ניהול עסק ללא דיחוי. בנוסף, יש להתחשב בדמי המזונות שמקבלת היחידה לעת הזו (מזונות זמניים בסך 3500 ₪ נכון לעת הזו). עם זאת נרשמה הודעת היחידה לפיה הגרוש נמצא גם הוא בהליך חדלות פירעון ולכן דמי המזונות הזמניים עדיין אינם עוגן כלכלי יציב להישען עליו. - המשמעות היא כי התשלום החודשי השוטף בו יהא על היחידה לעמוד יעמוד על סך 1300 ₪, בהתאם להמלצת הממונה. עם זאת, לא נעלמה מעיניי העובדה שמדובר באם חד הורית, המשמשת עוגן כלכלי ורגשי ל – 3 ילדים קטינים ולכאורה נעדרת כל מקורות תמיכה חיצוניים בהתמודדות זו. פוטנציאל ההשתכרות נקבע על בסיס תוספת הכנסה חושית מעסק אשר עדיין אינו יציב ולכן יש לאפשר ליחידה לבסס את הכנסותיה מעבודה זו ולאפשר לה 'שנת התארגנות'. בנסיבות אלה, אני סבורה כי ניתן להקל על היחידה את נטל העמידה בתשלום השוטף כך שבמהלך שנת התכנית הראשונה יעמוד התשלום החודשי על סך 500 ₪ לחודש ולאחר מכן יעלה ויעמוד על סך 1300 ₪ עד תום התכנית, בציפייה כי היחידה תמקסם את פוטנציאל השתכרותה בעתיד. הגם שהדבר יחייב הארכת תקופת התכנית, דומני כי יהא בכך להקל על היחידה, לאפשר לה לעמוד בתכנית ומאידך להשיא את גביית החוב לנושים.
לאור האמור אני מורה על מתן צו לשיקום כלכלי בהתאם לסעיף 161 לחוק ובכפוף לתנאים כדלקמן.
- חובת התשלומים - על היחידה להוסיף לקופת הנשייה סך של 54000 ₪, באופן הבא –
- סכום התשלומים – היחידה תישא בתשלום חודשי בסך 500 ₪ למשך 12 חודשים החל מחודש ינואר 2022.
- לאחר מכן יעלה התשלום החודשי ויעמוד על סך 1300 ₪ לחודש למשך 36 חודשים נוספים. במסגרת התשלום האחרון, ככל שיהא צורך בהשלמות לצורך סילוק הסכום דלעיל, תבוצע התאמה של סכום התשלום האחרון הנדרש.
- היה ותבקש היחידה להקדים תשלומים, תהא רשאית לעשות כן כפוף לאישור בית משפט ובהתאמה תתקצר תקופת התכנית.
- נכסים הנכללים בקופת הנשייה ואופן מימושם – בהתאם להצעת הממונה, ליחידה יש זכויות פיננסיות לא מוגנות אשר לכאורה מוקנות לקופת ההליך. על פי דו"ח הנאמן מדובר בסכומים זניחים לכאורה. בנסיבות הליך זה, לנוכח מצבה האישי של היחידה, והעובדה שככל הנראה תזדקק לעוגן כלכלי זה בבוא העת עם הגעתה לגיל פרישה, איני סבורה כי מימוש הזכויות יניב תועלת משמעותית לנושים ומאידך, בהחלט עשוי לתרום משמעותית לשיקום הכלכלי של היחידה. לכן, איני מוצאת מקום להורות על מימוש זכויות אלה בשלב זה. ככל שתעמוד היחידה במלוא תכנית התשלומים דלעיל, ניתן יהא לקבוע כי זכויות אלה מגולמות במסגרת תכנית התשלומים דלעיל ולהותירן ברשות היחידה.
בעניין זה חל סעיף 164 לחוק באופן שנכס שיוקנה ליחיד במהלך תקופת התשלומים ייכלל בנכסי קופת הנשייה, למעט נכסים על פי ההתניות הנקובות שם.
- תחולת ההגבלות – ההגבלות אשר הוטלו על היחידה במסגרת הליך זה ימשיכו לחול עד לסיום מילוי הוראות צו זה. במידת הצורך, ניתן לפנות לממונה לביטול הגבלות לפי סעיף 143 לחוק או להתלייתן לפי סעיף 169 לחוק.
- הכשרה להתנהלות כלכלית נכונה – בהתאם להמלצת הממונה, אין להפנות את היחידה להכשרה להתנהלות כלכלית נכונה.
- בכפוף למילוי ההוראות דלעיל , תהא היחידה, והיא בלבד, פטורה מחובות העבר שלא ניתן לפרוע מנכסי קופת הנשייה, בהתאם לסעיף 174 לחוק.
ההפטר לא יחול על חובות המנויים בסעיף 175 לחוק.
- הפרת תנאי תכנית הפירעון – במידה והיחידה תפר את הוראות הצו לשיקום כלכלי, תהא חשוף לסנקציות, על פי הוראות החוק, כדלקמן.
- הארכת תקופת התשלומים – בהתאם להמלצת הממונה והנאמן, ניתן יהיה להאריך את תקופת התשלומים בכל אחד מן המקרים הבאים –
- היחידה לא קיימה תנאי מתנאי הצו לשיקום כלכלי, ובכלל זה אם אינה עומדת בחובת התשלומים הקבועה בצו;
- היחידה נהגה בחוסר תום לב, במטרה לנצל לרעה את ההליכים;
- היחידה לא שיתפה פעולה עם הנאמן או הממונה;
- היחידה הפרה את ההגבלות שהוטלו עליה באופן שהיה עלול לפגוע בהליך חדלות הפירעון;
- ליחידה חוב אשר נוצר באחת מן הנסיבות הבאות –
- מהתחייבות או מהתקשרות בעסקה בהיקף משמעותי שביצעה היחידה בעת שידעה או שהיה עליה לדעת כי יש סיכוי גבוה שלא תוכל לעמוד בהתחייבויותיה;
- נוצר מהזנחה חמורה בניהול ענייניו הכלכליים של היחידה, שנעשתה בחוסר תום לב;
- מקורו בחובת תשלום פיצויים לפי סעיף 77 לחוק העונשין;
- היחידה ביצעה פעולה כאמור בסעיפים 219 עד 221 לחוק הגדלת במטרה להעדיף נושה על פני נושים אחרים, לגרוע נכסים מקופת הנשייה או להבריח נכסים;
- ניתן לגבי היחידה צו לפתיחת הליכים אחר בשבע השנים שקדמו לתחילת הליכי חדלות הפירעון.
- הגדלת סכומי התשלומים – בית המשפט יהיה רשאי להגדיל את סכומי התשלומים החודשיים, לאור שינוי נסיבות או גילוי עובדות חדשות.
- הטלת הגבלות – במקרה של הפרת הוראות צו זה, בית המשפט רשאי להטיל מחדש של הגבלה שהוסרה על ידי הממונה בהתאם לסעיף 169 לחוק.
- ביטול הליך – בית המשפט רשאי לבטל צו זה ו/או הפטר שניתן ליחידה, בהתקיים התנאים הקבועים בסעיף 176 לחוק; או לבטל את הצו לפתיחת הליכים בהתקיים התנאים הקבועים בסעיף 183 לחוק. ביטול צו אינו פוגע בתוקפם של מכירה, העברה, תשלום או פעולה משפטית אחרת שנעשו כדין לפני הביטול.
הסתרת מידע מבית המשפט או מהממונה בנוגע לזכויות היחידה, עלולה להוביל לביטול צו זה וההפטר שניתן או ביטול ההליך. כמו כן, הדבר עלול להוביל להגשת אישום פלילי בהתאם לסעיף 346 לחוק.
- הקניית נכסים לקופת הנשייה – כל נכס, כספים וזכויות להם זכאית היחידה מכל מקור שהוא ולא דווחו במהלך הליכי חדלות הפירעון, יועברו לקופת הנשייה מיד עם גילויים, בין אם נתגלו לאחר אישור התכנית לשיקום כלכלי, לאחר סיום ביצועה או אף לאחר מתן הפטר חלוט.
- הנאמן יפעל ליישום הצו לשיקום כלכלי ויפקח על עמידתה של היחידה בתנאיו.
- מובהר כי היחידה פטורה מחובת הגשת דוחות חודשיים שוטפים במהלך תקופת התכנית, למעט הגשת דוחות אחת לחצי שנה בלבד.
- הנאמן יפנה לבית המשפט בכל בקשה נדרשת במקרה של הפרת הצו על ידי היחידה.
לחילופין, יגיש דו"ח מסכם לבית המשפט לצורך מתן הפטר מאת הממונה בתום תקופת התשלומים. - ככל שלא תתקבל כל הודעה אחרת בתיק, צו השיקום ייכנס לתוקפו ביום 22.1.22.
- דו"ח מעקב ביצוע התכנית יוגש על ידי הנאמן עד ליום 22.1.24
ניתן היום, י"ח טבת תשפ"ב, 22 דצמבר 2021, בהעדר הצדדים.