| מספר בקשה:3 |
בפני | כב' הרשם הבכיר ריאד קודסי |
המבקש / הנתבע | משה קליין |
נגד |
המשיבה / התובעת | הפניקס חברה לביטוח בע"מ |
לפניי בקשת הנתבע להתיר לו לתקן את כתב ההגנה.
- ביום 15.10.2020 הגישה התובעת נגד הנתבע תובענה כספית בסך 9,318 ₪. בכתב התביעה נטען כי עת עמד רכב התובעת בחניה מצד ימין של הכביש, לפתע הגיח רכב הנתבע במהירות ובחוסר זהירות, סטה מנתיבו ופגע בעוצמה רבה בחלקו השמאלי קדמי של רכב התובעת.
- הנתבע הגיש כתב הגנה אשר נערך בעזרתו של מתנדב ש.י.ל – שירות יעוץ לאזרח, ומבלי ייצוג של עו"ד. בכתב ההגנה, הכחיש הנתבע את נסיבות התאונה כפי שתוארו בכתב התביעה וטען כי רכב התובעת היה בתנועה בעת התאונה וכי נהגת התובעת גרמה לתאונה.
- דיון נקבע ליום 16.11.2021, כאשר הוריתי כי הדיון יתנהל עפ"י סעיף 79א לחוק בתי המשפט, במסגרתו יישמעו הנהגים המעורבים ועדי הראיה.
- ביום 28.7.2021 הוגשה הבקשה שלפניי. הנתבע מבקש לתקן את כתב ההגנה, שכן הוא אזרח ארה"ב, סטודנט זר הלומד בארץ, הוא אינו מכיר את הדין והגיש את כתב ההגנה מבלי להיוועץ בעו"ד. לטענת הנתבע, תיקון כתב ההגנה נדרש לקיומו של הליך שיפוטי ראוי והוגן לנתבע, וכי לא ייגרם כל נזק למי מהצדדים בשל כך, זאת בשים לב לשלב בו מוגשת הבקשה.
- התובעת טענה בתגובתה כי ככל והנתבע מבקש לתקן את כתב ההגנה, עליו לפרט מה ברצונו לתקן על מנת שתוכל התובעת להתייחס לגופו של עניין.
- לאחר שעיינתי בבקשה, בתגובה ובתשובה מצאתי כי דין הבקשה להתקבל.
- סעיף 46 (א) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט – 2018 קובע כלהלן:
"בית המשפט רשאי בכל עת להורות כי יתוקן כל עניין בכתב טענות או כי יצורף בעל דין או יימחק שמו של בעל דין מכתב התביעה, לשם קיומו של הליך שיפוטי ראוי והוגן, תוך התחשבות, בין השאר, בהתנהלותו של מבקש התיקון, השלב הדיוני שבו מוגשת הבקשה, והמטרה שהתיקון המבוקש צפוי להשיג."
- בקשה לתיקון כתב תביעה מחייבת בחינה של "אינטרס מבקש התיקון להעלאת טענה אמיתית אל מול אינטרס המשיב שיריעת הדיון לא תורחב שלא לצורך, ואת אינטרס הציבור ביעילות הליכים ואי הקצאת זמן שיפוטי יקר שלא לצורך..... בין היתר, על בית המשפט לבחון גם את השלב הדיוני בו מוגשת הבקשה, האם נהג המבקש בשיהוי בהגשת בקשת התיקון, והאם היעתרות לבקשה תגרום להכבדה והארכת ההליך וסרבולו." (ראה: רעא 3162/14 אברהם גזונטהייט נ' שלמה איזנברג, (פורסם בנבו)).
- בענייננו, מצאתי לקבל את הבקשה. המבקש הגיש כתב הגנה ללא היוועצות בעורך דין ועתה חושש שמא יגרום לו נזק, בשל כך פנה הנתבע אל עורך דין וקיבל ייצוג וסיוע משפטי. סברתי כי אין בתיקון כתב ההגנה כדי להרחיב את יריעת הדיון. יתר על כן, הבקשה לתיקון כתב ההגנה הוגשה בראשית ההליך, עוד בטרם התקיים דיון במעמד הצדדים, וכשלושה חודשים טרם הדיון שנקבע, ואין בתיקון המבוקש לגרום להכבדה או להתארכות הדיון. כמו כן, תיקון כתב ההגנה אינו כרוך בתיקון כתב התביעה או בהוצאות נוספות מצד התובעת.
- סיכומו של דבר, אני מתיר לנתבע לתקן את כתב ההגנה.
- כתב-הגנה מתוקן יוגש בתוך 15 יום מהיום.
- לתובעת עומדת הזכות להגיש כתב תשובה.
- אין צו להוצאות.
- הדיון ליום 16.11.21 מתייתר בשלב זה ואני מבטל אותו ואשוב ואקבע דיון לאחר הגשת כתב-ההגנה המתוקן וכתב-התשובה ככל שיוגש.
- התיק יובא לעיוני ביום 1.12.21.
ניתנה היום, כ"ה חשוון תשפ"ב, 31 אוקטובר 2021, בהעדר הצדדים.