בפני | כבוד השופט שרון דניאלי | |
מבקשים | 1. דורון אברהמי 2. אס.די.אל. עריכה דיגיטלית בע"מ | |
נגד | ||
משיבים | 1. משה רביד 2. דורית לנג | |
פסק דין |
במסגרת הבקשה מתבקש בית המשפט להפחית "שכר מוגזם" שנקבע על פי הנטען שלא על דעת הצדדים להליך הבוררות, ולצוות על המשיב להחזיר סכומים ששולמו לו על ידי הצדדים בגין ניהול הליך הבוררות.
שתי השאלות העיקריות שמעוררת בקשה זו הן האם קבע המשיב את שכרו שלא על דעת הצדדים, והאם בנסיבות תיק זה מדובר בשכר מוגזם.
שתי הבקשות נדונו לפניי, וביום 6.7.22 ניתן פסק דיני בהפ"ב 17717-08-20 בו דחיתי את הבקשה לביטול פסק הבורר.
בטרם הצגת טענות הצדדים, ראוי להציג את הרקע העובדתי להגשת הבקשה כמו גם להליך הבוררות שניהל המבקש לפני המשיב.
הרקע העובדתי להגשת הבקשה
המשיבה הפורמלית הגישה ביום 1.3.17 תביעה על סך 148,000 ₪, מתוכם 48,000 ₪ בגין החזר תשלומים ששילמה למבקשים, ועוד 100,000 ₪ בגין עוגמת נפש שנגרמה למשיבה הפורמלית לטענתה בגין הפרת ההסכם.
המבקשים הגישו ביום 19.4.17 כתב תביעה שכנגד על סך 159,589 ₪, מתוכם 8,160 ₪ בגין תשלומי מע"מ שלא שולמו, 25,000 ₪ בתוספת מע"מ בגין צ'קים שבוטלו, 26,429 ₪ בתוספת מע"מ בגין יתרת התשלום המגיעה למבקשים לטענתם, ועוד 100,000 ₪ בגין עוגמת נפש שנגרמה למבקשים.
במהלך הדיון אמר המבקש: "בהסכם המקורי שלנו בכלל נכתב שזה ילך לבוררות של פוסק יחיד ... ואני אשמח לבוררות ואגיד למה אני מחכה שנה לכסף שלי..." (ע' 2, ש' 1), ולאחר שהמשיבה ובא כוחה הציגו את עמדתם, שב ואמר המבקש: "אני מבקש להעביר את ההליך לבוררות" (ע' 2, ש' 23).
ב"כ המשיבה הגיב לכך בבקשו להעביר את ההליך לגישור, "ואם בית המשפט חושב שצריך להעביר לבוררות נבקש לפעול כפי הקבוע בהסכם, פניה לראש לשכת עוה"ד".
"ככל שבית המשפט ימנה בורר מטעמו מסכימים שלא יהיה כפוף לדין המהותי ולדיני הראיות וכן מסכימים שפסק הבוררות לא יהיה מנומק".
מיד בהמשך ניתנה החלטת בית המשפט לפיה אין חולק כי תניית הבוררות בהסכם בין הצדדים לא מומשה, וכי הם גם לא פנו לראש לשכת עורכי הדין בבקשה למינוי בורר. בית המשפט הפנה להוראת סעיף 8 לחוק הבוררות הקובע כי במצבים בהם לא התמנה בורר על פי הסכמת הצדדים, רשאי בית המשפט על פי בקשת בעל דין למנות את הבורר. מכאן קבע בית המשפט (ע' 3, ש' 13):
"נוכח האמור ושהנתבע מעונין לקיים את ההסכם לא ראיתי לנכון לקיים את המנגנון שננטש על ידי הצדדים והחלטתי למנות את השופט בדימוס משה רביד מהמוסד הישראלי לבוררות עסקית לקיים בוררות בתיק זה".
כן קבע בית המשפט:
"הבורר לא יהיה כפוף לדין המהותי ודיני הראיות ולא יהיה חייב לנמק את פסק דינו".
הוא ציין מפורשות (הקו התחתי במקור):
"להדגיש: ההצעה אינה פסק דין. אם הצדדים, או אחד מהם לא יסכימו לקבלה – ישמעו העדים ויוגשו הראיות ופסק הדין יינתן אך ורק על סמך הראיות הקבילות ולאחר חקירות העדים".
המבקשים קיבלו את הצעת בית המשפט, ואילו המשיבה הפורמלית דחתה אותה, ומשכך קבע המשיב את התיק להמשך שמיעת העדים.
בהמשך ההודעה התייחס המבקש למה שנראה כבקשה שהגישה המשיבה הפורמלית לחייבו בהפקדת ערבות, ביקש לדחות את הבקשה וגם ציין כי ביקש להפנות את התיק לבוררות בשל הסחבת בה נקטה המשיבה הפורמלית, והוסיף:
"לא תארתי לעצמי את עלויות הבוררות שפשוט אני מתקשה לעמוד בהן".
בהמשך גם כתב בהדגשה:
"לגופו של עניין אעמוד בכל ההתחיבויות, כפי שעמדתי עד היום".
שתי ההודעות הללו, מימים 8.12.18 ו-28.1.19, שצורפו כנספחים ט'1 ו-ט'2 לבקשה, הוכתרו על ידי המבקשים ברשימת הנספחים שלהם כ"מחאת המבקש על העלות...".
כן ציין המשיב כי שלח הצעה לסיום התיק, אך משום שהמבקש לא שילם את חלקו בהוצאות הבוררות, הצדדים אינם מקבלים את פירוט ההצעה, וכי אם צד אינו מקיים את החלטות הבורר, ובכלל זה תשלום שכר טרחתו, "הבורר יכול להפעיל סנקציה..." הכוללת את דחיית תביעתו של המבקש וכן את מחיקת כתב ההגנה שלו בתביעה הנגדית. המשיב הפנה בעניין זה להוראות חוק הבוררות והפסיקה, ולבסוף ציין: "הבורר מוכן לתת לדורון אברהמי הזדמנות אחרונה להסדיר את חובו למוסד הישראלי לבוררות עסקית עד ליום 6 בפברואר 2019...".
בתעריף שנקבע בשיעור של 1,600 ₪ לשעת עבודה של הבורר (בתוספת מע"מ), מדובר בשכר כולל של 100,800 ₪ ובתוספת מע"מ – 117,936 ₪, ועל שני הצדדים להליך הבוררות לשאת בו במשותף בחלקים שווים. סכום זה שווה ערך כאמור ל-63 שעות עבודה של המשיב.
דיון מקדמי בבקשה התקיים ביום 14.2.22, ובסיום הדיון הוריתי לצדדים להגיש סיכומים בכתב שלא יעלו על 5 עמודים. ביום 27.3.22 הגישו המבקשים את סיכומיהם, ואילו המשיב הגיש את סיכומיו ביום 2.5.22.
ביום 24.3.22 התרתי למבקשים להגיש לתיק בית המשפט מסמכים שהועברו להם על ידי מזכירות המוסד לבוררות, שתחת קורתו ניהל המשיב את הליך הבוררות. מדובר בדרישות תשלום פרטניות שנשלחו לצדדים מהמוסד לבוררות, לאחר דיווחים של המשיב בגין שעות העבודה שלו, בשלבים שונים של הליך הבוררות, וכן דו"ח פירוט ישיבות ושעות חיוב, ופרוטוקולי ישיבות הבוררות.
להלן אסקור את טענות הצדדים בבקשה, בתגובה לה, ובתשובה לתגובה, כמו גם בסיכומי הצדדים.
טענות הצדדים
כך, שכר הבורר נקבע שלא על דעת הצדדים ולא ניתנה לצדדים לבוררות הזדמנות לנהל מו"מ מול הבורר על עלות שכרו או אופן קביעתו, ואף לא לקיים "שופינג", ולבדוק את האפשרות לנהל את ההליך בעלות נמוכה יותר או באופן תמחור אחר.
בנוסף, לנוכח ברירת המחדל בתניית הבוררות בדבר פנייה לראש לשכת עורכי הדין במקרה שלא תהיה הסכמה בין הצדדים בדבר זהות הבורר, הרי שניתן ללמוד על אומד דעת הצדדים, כי פרוצדורת הבוררות וכן עלות התהליך תהיינה לפי התעריפים המומלצים על ידי לשכת עורכי הדין, ובהתאם למקובל בה (ע' 3, סעיף 13 לבקשה);
בנוסף, המבקש הסתמך בתום לב על מקצועיותו של ב"כ המשיבה הפורמלית, וסבר שאם יש דרך לפעול בנדון, היא תינקט על ידי בא כוחה, שלא נמנע מלהתעמת עם המשיב בעניין אחר שעלה בבוררות ונגע למינוי מומחה;
מדובר בשכר מוגזם, הן לנוכח התעריף השעתי הגבוה בהרבה מזה המומלץ על ידי לשכת עורכי הדין או הפדרציה לבוררות, הן לנוכח העובדה כי המשיב אינו מומחה בשאלות שנבחנו במסגרת הליך הבוררות, והן לנוכח העובדה שפסק לטובת בא כוח המשיבה הפורמלית שזכתה בתביעה, שכר טרחה בשיעור של 20,000 ₪, וזהו מדד ראוי להערכת שכרו של המשיב, כבורר, שבוודאי לא נדרש להשקיע שעות עבודה יותר מבא כוח המשיבה הפורמלית;
כן טען המשיב כי אין בהפניית המבקשים לתעריפי לשכת עורכי הדין או תעריפים אחרים כדי להעיד על כך שמדובר ב"שכר מוגזם", ובכל מקרה המשיב ניהל את הליך הבוררות באופן מקצועי ויסודי, ואף אם אין מדובר על תביעה על סכומי עתק, הרי ש"דין פרוטה כדין מאה", וגם תביעות על סכומים פחותים צריכות להתנהל בצורה מקצועית ויסודית;
מכאן, אדון ואכריע בטענות הצדדים.
דיון והכרעה
"בית המשפט רשאי, על פי בקשת בעל-דין, להפחית שכר שקבע הבורר שלא על דעת בעלי-הדין, אם ראה שהשכר מוגזם, ורשאי הוא לפי זה לצוות על החזרת סכומים ששולמו לבורר לחשבון השכר, והכל כשאין כוונה אחרת משתמעת מהסכם הבוררות".
סעיף 32(ב) לחוק הבוררות קובע:
"לא ייזקק בית המשפט לבקשה להפחית שכר שהוגשה לפני מתן פסק הבוררות או אחרי עבור התקופה האמורה בסעיף 27(א)".
סעיף 27(א) לחוק הבוררות קובע:
"לא ייזקק בית המשפט לבקשת ביטול שהוגשה כעבור ארבעים וחמישה יום מיום מתן הפסק, אם ניתן בפני המבקש, או מהיום שנמסר למבקש, על ידי הבורר או על ידי בעל-דין, העתק הפסק, אם ניתן שלא בפניו; בית המשפט רשאי להאריך את התקופה האמורה, אף אם כבר עברה, מטעמים מיוחדים שיירשמו...".
סעיף ט' לתוספת הראשונה לחוק הבוררות קובע:
"ציווה הבורר על בעל-דין דבר הכרוך בניהול הבוררות, וללא סיבה מוצדקת לא מילא בעל-הדין אחרי הצו, רשאי הבורר, לאחר שהתרה בבעל-הדין, לדחות את התביעה, אם ניתן הצו נגד תובע, או למחוק את ההגנה ולפסוק בסכסוך כאילו לא התגונן הנתבע, אם ניתן הצו נגד נתבע".
בספרו "דיני בוררות, אופק חדש בבוררות" (מהדורה שלישית מורחבת) מציין ד"ר ישראל שמעוני כי קביעת השכר על ידי הבורר צריך שתיעשה על דעת בעלי הדין, משמע בהסכמתם, וכי הסכמה זו יכול שתינתן מראש ו"יכול שתינתן במנוד ראש, שעה שהבורר נוקב בסכום בקולמוסו". כלשונו: "תשלום שכר הבורר בלא מחאה – כהסכמה דמיא" (שם, כרך א', ע' 199).
בדבריו אלו נסמך על פסק הדין בת"א (מחוזי-ת"א) 1451/83 אשטרום חברה להנדסה בע"מ נ' אינג' יוסף בן אברהם (פורסם בנבו, 5.8.86).
מהו "שכר מוגזם"? לשיטתו של ד"ר שמעוני, "מוגזם" הוא מופרז למעלה מן המתקבל על הדעת, ולא רב, ואפילו לא רב ועצום, והוא סבור כי דבר היותו של השכר מוגזם אינו נחתך על פי ערכים מוחלטים של גובה התשלום שנדרש, אלא על פי ערכים יחסיים – היחס בין השכר לתמורתו (שם, כרך א', ע' 200).
דברים דומים ציינה פרופ' אוטולנגי בספרה בהפנותה להחלטת בית המשפט המחוזי בת"א בהמ' 6056/75 מדינת ישראל נ' יעקב שמשון שפירא (פורסם בנבו, 1.1.76).
הבורר שם ניהל הליך בוררות ממושך שכלל לא פחות מ-10 ישיבות הוכחות, נשמעו בו עדים רבים והוגשו סיכומים ארוכים בכתב, עד שניתן פסק הבורר שהשתרע על פני 110 עמודים. הבורר שם חייב את הצדדים בשכר טרחה בסך 345,000 ₪ בתוספת מע"מ, מתוכם סך של 180,000 ₪ בתוספת מע"מ בגין כתיבת פסק הבורר.
על רקע זה סבר בית המשפט המחוזי כי הצדדים ייחשבו כמי שנתנו הסכמתם לשכר טרחת הבורר, רק אם הבורר יחתים את הצדדים על הסכם שכר טרחה מפורט עם תחילת הליכי הבוררות, בו ייקבע במפורש שיעור שכר הטרחה והיקף שעות העבודה הצפוי, ואם יחול שינוי בהיקף השעות הצפוי, על הבורר לעדכן את הצדדים מבעוד מועד.
לעניין שאלת השכר המוגזם סבר בית המשפט המחוזי כי בעת בחינת שכר הבורר יש לתת משקל לחובת הנאמנות של הבורר כלפי הצדדים ולחובת תום הלב מכוח היותו צד להסכם שכר הטרחה, ועל כן מוטלת על הבורר חובה להכריע בסכסוך שלפניו בדרך תמציתית ומעשית, אשר צריכה לבוא לידי ביטוי גם בהיקף שעות העבודה המושקעות על ידו בהכנת פסק הבוררות.
כבוד השופט מינץ התייחס להוראת סעיף 32 לחוק הבוררות, וציין:
"משמעותו היא מתן בכורה על ידי המחוקק לעיקרון חופש החוזים ולאפשרותם של הצדדים לעצב את יחסיהם והתחייבויותיהם בהתאם לרצונם, ועל כן על בית המשפט להימנע מלתת פרשנות מרחיבה לדרישה כי שכר הבורר ייעשה על דעת הצדדים ולהוסיף תנאים שאינם מנויים עלי חוק".
עוד הוסיף:
"על מנת שצדדים לבוררות יוכלו לפנות לבית המשפט בבקשה להתערב בשכר שקבע בורר, נדרש שהקביעה תיעשה באופן ברור שלא על דעתם ... מובן מאליו כי שכר הבורר יכול שייקבע בדרכים שונות: כשכר שעתי; אחוז מסכום התביעה; סכום גלובאלי או כל הסדר מקובל אחר. כמו כן, הסכמת הצדדים יכולה להיות אף משתמעת ולא מפורשת, לדוגמה תשלום חשבונות ביניים לבורר ללא כל מחאה".
ומכאן, יש ליישם כללים אלו על המקרה שלפניי, במסגרת הדיון בטענות הצדדים.
הטענה המקדמית – הבקשה הוגשה באיחור
לא מצאתי להרחיב בעניין זה, שכן למעשה מדובר בטענה ערעורית על החלטתו של בית המשפט (שניתנה על ידי כבוד השופט מיכאל קרשן, המותב שדן בבקשה תחילה, ונטענה עוד לפניו), אך בית המשפט אינו יושב כערכאת ערעור על החלטותיו שלו, גם לאחר חילופי המותב בתיק, לא הוצגו כל טעמים המצדיקים עיון מחדש בהחלטה זו, ואף אני איני נדרש גם להרהר אחריה. כפי שטען המבקש, הבקשה המתוקנת הוגשה במסגרת הזמן שהתיר לו בית המשפט להגישה, ועל כן יש לדחות את הטענה.
מכאן, יש לבחון את טענות הצדדים בראי שני התנאים המצטברים לקבלת בקשה להפחתת שכר הבורר. שאלת ההסכמה לשכר הבורר ושאלת השכר המוגזם.
שאלת ההסכמה
המבקשים טוענים כי טענותיהם במסגרת הבקשה כאן בנוגע למינויו של המשיב אינן נגד החלטת בית המשפט, אלא הן נוגעות לשאלת אומד דעת הצדדים. קרי, מאחר שתניית הבוררות בהסכם בין הצדדים הייתה אמורה להוביל את הצדדים למינוי בורר על ידי ראש לשכת עורכי הדין, אם לא יסכימו ביניהם על זהותו של הבורר, ניתן ללמוד כי זו הייתה כוונתם, ויש בכך משום השלכה מיידית על השאלה מהו שכר הבורר לו הסכימו, וליתר דיוק לכך שלא הסכימו לשכר שגבה הבורר.
עוד טענו המבקשים כי לנוכח החלטת המינוי, לא ניתנה להם האפשרות לנהל מו"מ עם המשיב על גובה שכרו או לקיים "שופינג" לאיתור בורר חלופי, שעלות שכרו נמוכה יותר.
איני מקבל טענות אלו. בית המשפט מצא לנכון למנות את המשיב כבורר בסכסוך בין הצדדים, לאחר שמצא כי הצדדים זנחו את מנגנון הבוררות המוסכם, ולאחר שהמבקש עמד על קיום הליך בוררות. על כן, אין ממש בטענת המבקשים לפיה החלטת בית המשפט "דילגה מעל האוטונומיה" של הצדדים לקבוע את זהות הבורר ואת גובה שכרו.
משהתמנה המשיב לבורר בתיק, ומשנזנח מנגנון הבוררות המוסכם כקביעת בית המשפט, לא ניתן ללמוד ממנגנון הבוררות המקורי על אי הסכמתם של הצדדים לשכר שנקבע על ידי הבורר.
למעלה מן הצורך אציין, כי ממילא לא נקבע בהסכם בין הצדדים מה אמור להיות שכרו של הבורר, וגם לא ניתן להניח כי שכרו של בורר שהיה ממונה על ידי ראש לשכת עורכי הדין היה נמוך יותר, שכן השכר היה נקבע על ידי הבורר בכפוף להסכמת הצדדים, כפי שעולה מנספחים י"ב1-י"ב2 לבקשה להפחתת שכר הבוררות.
הטענה המשתמעת מהדברים היא שלא הייתה הצדקה למינוי בורר ששכרו כה גבוה, בנסיבות העניין, וכי ממילא הצדדים לא הסכימו לשלם שכר כה גבוה לבורר שאין לו יכולות יוצאות דופן המצדיקות מתן שכר כזה.
אין בטענות אלו ממש. כאמור, המשיב מונה כבורר על ידי בית המשפט (כבוד השופט קרשן), ויש להניח, שכישוריו המשפטיים ונסיונו השיפוטי הרב כשופט מחוזי בדימוס, הם שעמדו לנגד עיניו של בית המשפט בהחלטה למנותו. סופו של דבר, הסוגיות בהן נדרש המשיב להכריע היו סוגיות משפטיות מובהקות, כפי שגם הוצגו במסגרת ההליך האזרחי בתביעה ובתביעה שכנגד.
כאמור לעיל, המבקש היה זה שהתעקש על ניהול הליך הבוררות, שכרוך בהוצאות נוספות לאלו הכרוכות בהליך משפטי המתנהל בין כותלי בית המשפט (שכר הבורר, הוצאות האכסניה לשמיעת הליך הבוררות וכו').
כפי שנקבע ברע"א 6248/18 הנזכר לעיל, על בית המשפט להימנע מלתת פרשנות מרחיבה לדרישה כי שכר הבורר ייעשה על דעת הצדדים ולהוסיף תנאים שאינם קבועים בחוק, ואילו הסכמת הצדדים יכולה להיות אף משתמעת ולא מפורשת, לדוגמה תשלום חשבונות ביניים לבורר ללא כל מחאה.
במאמר מוסגר אציין כי בניגוד לטענת המבקש (ע' 1, ס' 2 לסיכומיו), בית המשפט העליון בפרשת קרבקי לא דחה את הערעור שהוגש לפניו, שכן דובר בבקשה למתן רשות ערעור, ואף שבית המשפט העליון (כבוד השופט מינץ) דחה את הבקשה, הוא דווקא מצא לומר "מילים מספר אודות שכר בוררים", כאמור לעיל, ולא מצא לנכון לקבוע או אף להעיר כי חובתו של בורר היא לערוך הסכם שכר טרחה עם צדדים להליך הבוררות.
עיינתי בפניותיו אלו של המבקש למשיב, ואין בהן ולו ראשית מחאה או רמז למחאה מצדו של המבקש. ראשית, יש לציין כי פניות אלו נעשו שנה תמימה לאחר שנשלחה לצדדים הודעת המוסד לבוררות בדבר תעריף שכרו של המשיב, כשישיבת הבוררות הראשונה התקיימה ביום 27.11.18 ולא הוצגה כל ראייה בדבר פנייה של הצדדים – לרבות המשיבה הפורמלית כמובן - למשיב בדבר מחאה או הסתייגות מהשכר שנקבע.
המבקש אכן מתייחס לחסרון הכיס שלו ואולי אף למצוקה כלכלית ומצבו הבריאותי המקשים עליו את ניהול הליך הבוררות, אך אין בדברים מחאה או ראשית מחאה ביחס לשכר שדרש המשיב לקבל.
ביום 28.1.19 שלח המבקש למשיב את מכתב ה"מחאה" השני, שאף הוא צוטט לעיל, ונפתח במילים: "ראשית תודה להסכמתך, להסדר התשלומים שהצעתי וצ'קים יועברו אליכם היום", ובהמשך ציין: "לא תארתי לעצמי את עלויות הבוררות שפשוט אני מתקשה לעמוד בהן".
גם כאן, אין באמירה בדבר עלויות הבוררות והקושי הכלכלי של המבקש, משום "מחאה" כנטען, בפרט לנוכח העובדה כי המבקש טרח לציין בהדגשה בהמשך המכתב: "לגופו של עניין אעמוד בכל ההתחיבויות, כפי שעמדתי עד היום".
אעיר, כי בעלי הדין, בכל הליך, ובפני כל מותב, אינם נדרשים להתנסח באופן מתרפס בפני היושב בדין, לא התרשמתי כי פניותיו אלו של המבקש היו "מתרפסות" ואף אציין כי הצדדים שניהם לא ניהלו את ההליך בפני המשיב בצורה "מתרפסת", ואף רחוק מכך, כפי שעולה מקריאת פרוטוקולי ישיבות הבוררות, ואף מקריאת תכתובות הצדדים לבוררות עם המשיב.
"...אינני סבור כי לאור החשש המובן מעימות עם הבורר יש להטיל חובת מחאה על צדדים לבוררות תוך כדי הליך הבוררות כתנאי לפניה לבית המשפט, אך עדיין חלה חובה על הצדדים, אשר נוכחים לדעת תוך כדי הליכי הבוררות כי הם נדרשים לשלם סכומי שכר טרחה מופרזים לעמדתם, ליזום לכל הפחות פנייה (רצוי משותפת) לבורר לצורך קבלת הערכות עלויות עתידיות של הליכי הבוררות, והגבלת שעות העבודה במידת הצורך, שאחרת עלול לגבור אינטרס ההסתמכות של הבורר אשר השקיע את שעות עבודתו, בהנחה לפיה הוא יהיה זכאי לקבלת התשלום לשעת עבודה עליו סוכם, על פני אינטרס הצדדים".
ואזכיר שוב: גם המשיבה הפורמלית, הצד השני להליך הבוררות, לא עשתה כן בשום שלב של הליך הבוררות, ואף לא הצטרפה לטענות המבקש במסגרת הבקשה שלפניי.
משמע, במקרה זה, אינטרס ההסתמכות של המשיב לקבלת שכרו לנוכח העבודה שנדרש להשקיע בתיק גובר על אינטרס הצדדים להליך הבוררות.
אם כך, לא רק שהמבקש לא הצביע על כך שהביע מחאה או הסתייגות, הוא גם שילם את שכרו של המשיב, בהתאם לדרישות שנשלחו.
הצגת הדברים אינה ראויה, ככל שהיא מבקשת להראות כי המבקש שילם את שכר המשיב כתוצאה מאיומים או תחת כפייה. המשיב לא איים בשום שלב על המבקש, אלא פעל על פי סמכותו מכוח חוק הבוררות (סעיף 15 וסעיף ט' לתוספת לחוק), מאחר שהמבקש לא הסדיר את חובו למוסד לבוררות.
כאמור, וטען כי למעשה המשיב פעל בניגוד לפסיקת בית המשפט העליון ברע"א 5163/10 ירחיב מושב עובדים להתיישבות שיתופית בע"מ נ' עידו דקל (פורסם בנבו, 9.12.12), עליה הסתמך המשיב בעצמו בהחלטתו מיום 24.1.19. לטענת המבקש, ברע"א 5163/10 נקבע כי על הבורר לעשות שימוש בסמכותו מכוח סעיף 15 לחוק הבוררות וסעיף ט' לתוספת לחוק הבוררות, במשורה, כאמצעי אחרון, ורק לאחר מתן התראה.
לא כך עשה המשיב כאן, ומסגרת הדיון היא שונה בתכלית. יתרה מזאת, ההפנייה לרע"א 5163/10 מקעקעת את טענת המבקש לפיה המשיב איים עליו. המשיב שלח לו התראה, בהתאם לסמכותו מכוח הוראות חוק הבוררות, וכלשון פסק הדין ברע"א 5163/10. התראה, ולא איום.
אכן, בפסק הדין ברע"א 5163/10 העיר כבוד השופט דנציגר כי השימוש בסמכות זו צריך להיות "זהיר ומדוד", וזאת "בדומה לשימוש הזהיר שנעשה בסמכות המקבילה הנתונה לבית המשפט ליתן פסק דין בהיעדר התייצבות", וכי יש לעשות שימוש בסמכות זו "רק במקרים חריגים, כאשר בעל הדין מביע זלזול מתמשך ובוטה בהליך המשפטי, יש מקום לנקוט בסמכות זו", אך ממילא כאן לא עשה המשיב שימוש בסמכותו זו, וממילא אין בשליחת התראה בגין אי תשלום שכר טרחה משום איום או כדי ללמד על כך ששליחת ההתראה הייתה פסולה.
ראשית, הצדדים להליך הבוררות לא פנו בשום שלב למשיב בבקשה לקבלת עדכון בדבר שעות העבודה הצפויות של המשיב, וגם לא ביקשו מהמשיב להימנע ממתן פסק דין מנומק.
שנית, המשיב עשה את הנדרש על מנת לצמצם את היקפו של הליך הבוררות, ככל שניתן, ועל פי שיקול דעתו. הוא גם שלח לצדדים ביום 2.3.19 הצעת פשרה שניתנה לאחר ששמע כבר חלק מהעדים, עיין בראיות ואף קיים ישיבה מקדמית נוספת לשמיעת טענות הצדדים. בכל שלב ושלב היו ערים הצדדים להיקף שעות העבודה שהושקעו על ידי המשיב, ומכאן שיכלו גם להבין את ההשלכות של שמיעת התיק עד סופו. אמנם, המבקש קיבל את הצעת הפשרה שהציע המשיב ואילו המשיבה הפורמלית דחתה את ההצעה וביקשה לנהל את התיק עד תום, אך המשיב נהג בתום לב וכן חס על זמנם וממונם של הצדדים.
שלישית, ודווקא לנוכח היאחזותו של המבקש בפסק דינו של בית המשפט המחוזי בעניין קרבקי, ראוי להתייחס לשוני בין המקרים. שם, שכרו השעתי של הבורר, עו"ד במקצועו, היה נמוך בהרבה משכרו של המשיב כאן (800 ₪ ו-1,200 ₪ לשעה לעומת 1,600 ₪), אך כשבוחנים את שעות העבודה של הבורר שם, הרי שהוא חייב את הצדדים שם בגין מאות שעות עבודה, ומתוכן 150 שעות עבודה בגין כתיבת פסק הבורר, ו-25 שעות הכנה לישיבה הראשונה. כך, לעומת 63 שעות עבודה של המשיב, 16 שעות עבודה בגין כתיבת פסק הבורר של המשיב, ו-6 שעות הכנה לישיבה הראשונה.
בית המשפט המחוזי קיבל את הבקשה להפחתת שכר הבורר באופן חלקי בעניין קרבקי, ובדונו בשאלת ההסכמה, קיבל את טענות המבקשים רק ביחס להיקף שעות ההכנה לישיבה הראשונה (25 שעות עבודה) והיקף שעות כתיבת פסק הדין (150 שעות עבודה), בציינו כי בשני חשבונות אלו "לצדדים לא הייתה כל יכולת להעריך מראש או אפשרות להשפיע על היקף שעות העבודה שישקיע הבורר".
לטעמי, קביעה זו לא רלוונטית לענייננו, לנוכח מספר השעות הצנוע בהרבה שהושקעו על ידי המשיב. הצדדים יכלו וצריכים היו להניח כי לשם לימוד התיק יידרש המשיב למספר שעות ללימוד התיק (בפרט כשמדובר בתביעה ותביעה שכנגד), וכך גם יכלו וצריכים היו להניח כי כתיבת פסק הדין תצריך את מספר השעות שנדרש לבסוף.
עניין זה רלוונטי לטעמי לא רק לשאלת ה"שכר המוגזם", אלא גם לשאלת ההסכמה, שכן המבקש פעל בעצמו להרחבת היריעה במסגרת הליך הבוררות, בידיעה כי הרחבתה משמעתה הגדלת שכרו של המשיב, הנקבע על פי רוחב היריעה.
האם שכר המשיב "מוגזם"?
במקרה שלפניי, שכרו של המשיב נקבע על פי תעריף שעתי בסך של 1,600 ₪ לשעה בתוספת מע"מ. לבית המשפט אין ידיעה שיפוטית בשאלה מהו התעריף השעתי המקובל לבורר, אך נסיון החיים המקצועי והשיפוטי מלמד כי אכן מדובר בתעריף גבוה, אם כי לא נדיר, בהינתן העובדה שהמשיב הוא שופט מחוזי בדימוס.
יש לבחון את הדברים "ממקרה למקרה", ובהחלט אחד השיקולים בדיון כאן הוא היחס בין שכר המשיב לבין שוויו הכספי של הסכסוך בו התבקש להכריע.
אכן מדובר בשכר גבוה מאוד ביחס לסעדים הכספיים הנתבעים, גם כשהוא מתחלק בין הצדדים להליך הבוררות, אך נתון זה כשלעצמו אינו מלמד כי מדובר ב"שכר מוגזם", בנסיבותיו של התיק.
יתרה מזאת, העובדה כי המבקש בחר לייצג את עצמו בהליך הבוררות (וקודם לכן בבית המשפט), הקשתה במידה לא מבוטלת על ניהול ההליך במספר מובנים, ובמהלכו נדרש גם המשיב להתייחס לחילופי דברים קשים בין המבקש למשיבה הפורמלית ובין המבקש לבא כוחה.
זהו מקרה מובהק בו לא ניתן ללמוד על מורכבות ההליך אך ורק מגובה הסעדים הכספיים הנתבעים, ולכן לא ניתן ללמוד מהיחס המדובר בין גובה שכר הטרחה להיקף הסכסוך הכספי, על כך שמדובר ב"שכר מוגזם".
איני מקבל טענה זו. ראשית, שעות העבודה שהוקדשו לכתיבת פסק הדין, 16 במספר, הן לא רבות לנוכח היקף טענות הצדדים, ולנוכח הסוגיות שבמחלוקת כפי שהוצגו על ידי הצדדים להליך הבוררות ונדונו בפסק הבורר;
שנית, אף שהמשיב היה "משוחרר מהדין המהותי" ואף "פטור מלנמק את החלטתו", הרי שאני סבור שבפרט לנוכח העובדה כי המבקש לא היה מיוצג על ידי עו"ד בהליך הבוררות, היה טעם רב בניהול ההליך על פי סדרי הדין, דיני הראיות והדין המהותי, ולדברים אלו התייחסתי גם בפסק הדין הפ"ב 17717-08-20. לטעמי, דווקא כשאחד הצדדים להליך אינו מיוצג על ידי עורך דין, יש חשיבות יתרה בהקפדה על סדרי הדין ודיני הראיות על מנת למנוע מצב בו חוסר ההתמצאות של הצד שאינו מיוצג ינוצל על ידי הצד המיוצג.
שלישית, היה מקום ליתן פסק בורר מנומק, בפרט כשאחד הצדדים אינו מיוצג, קל וחומר לאחר שהמשיב הציע לצדדים הצעת פשרה, בשלבים מוקדמים של ההליך, שהייתה שונה בצורה משמעותית מתוצאת הפסק. בנסיבות אלו, בין אם המשיב כיוון לכך ובין אם לאו, הייתה חשיבות רבה במתן פסק מנומק, לטעמי.
עוד חשוב לציין, כי המשיב פסק לטובת המשיבה הפורמלית פיצוי משמעותי ביותר בגין "עוגמת נפש" בסך 30,000 ₪, שכן סוגיה זו כן הייתה סוגיה מרכזית בסכסוך בין הצדדים.
אין ממש בטענה. כללי לשכת עורכי הדין אליהם מפנה המבקש מתייחסים לתעריף המינימלי המומלץ, אך לא נדרשת ידיעה שיפוטית על מנת לקבוע כי תעריפים אלו אינם משקפים את שכר הטרחה המקובל בשוק, ובפרט כשהבורר הממונה הוא משפטן בעל נסיון שיפוטי רב, דוגמת שופט מחוזי בדימוס.
גם תעריפי "הפדרציה לבוררות" אינם יכולים לתרום לשאלה מהו "שכר מוגזם", אף שעיון באתר האינטרנט של ה"פדרציה" מלמד כי הוא כולל רשימה מכובדת בהחלט של בוררים מוצעים. כן מצוין שם כי התעריפים השעתיים אינם כוללים עלות פתיחת תיק, אינם כוללים הוצאות הנובעות מההליך ככל שידרשו, וכי "בסכסוך בו מעורב מספר יוצא דופן של צדדים, עדים, מסמכים או כתבי טענות ארוכים במיוחד העלות תתומחר בהתאם". יוצא אם כן, כי התעריפים הנטענים (12,000 ₪ בתוספת מע"מ על פי חישובו של המבקש; סעיף 26(ג) לבקשה)) אינם בהכרח התעריפים שהיו נדרשים לשלם הצדדים בגין ניהול הליך בוררות ב"פדרציה לבוררות".
אין בדברים אלו כדי להשליך לענייננו. המשיב מונה כבורר על רקע כישוריו המשפטיים, כפי שהעריכם בית המשפט, ובפרט לנוכח העובדה כי מדובר במשפטן בעל נסיון שיפוטי רב. אם שכר של 1,200 ₪ לשעה הוא שכר הולם למומחה בתחום האגודות השיפוטיות, לא ניתן לומר כי שכר בסך של 1,600 ₪ לשעה אינו שכר הולם למשפטן-שופט בכיר, ש"מומחיותו" היא בתחום עבודתו – השיפוט.
ובהקשר זה אשוב ואציין, כי קריאת פרוטוקולי הדיונים של ישיבות הבוררות לימדה כי אכן הצדדים להליך הציבו אתגרים רבים ומגוונים למשיב בניהול ההליך, שהיה מורכב גם בשל אופן התנהגות הצדדים.
הצגת הדברים כך מתעלמת מהעובדה כי השיקולים בפסיקת הוצאות ושכ"ט עו"ד בסיומו של הליך משפטי מורכבים יותר (לעניין זה ר' רע"א 7650/20 Magic Software Enterprises Ltd נ' פאיירפלאי בע"מ (פורסם בנבו, 28.12.20) וכן תקנות 151-157 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018)).
תוצאת הליך הבוררות הייתה מורכבת, ועל פי פסק הבוררות אמנם חויב המבקש בהחזר מלא של הסכום ששילמה לו המשיבה הפורמלית (בתוספת פיצוי משמעותי בגין עוגמת נפש כאמור לעיל), אך במקביל קבע המשיב כי יש לקזז מסכומים אלו את שכרו הראוי של המבקש, ומכאן שהמשיב קיבל חלק מטענותיו של המבקש בהליך.
קבלה חלקית של הטענות, בפרט בהליך בו הוגשה תביעה ותביעה שכנגד, מחייבת התייחסות מתאימה בפסיקת ההוצאות ושכ"ט עו"ד, ודומה כי כך עשה המשיב. מכאן, לא ניתן להסיק כי שכרו של המשיב היה "מוגזם" בשל ההשוואה לשכר הטרחה שנפסק לטובת ב"כ המשיבה הפורמלית.
ביחס לטענה הראשונה - ההפך הוא הנכון. המשיב איפשר לצדדים להביא ראיות, אך עצר אותם, ובפרט את המבקש, מלהעיד עדים שהיה ברור כי עדויותיהם היו עדויות לא קבילות או לא רלוונטיות. במקרה של העד אילן בכר אליו מפנה המבקש, הדברים התבררו בפתח עדותו של העד, והמשיב מנע ממנו להעיד וחסך בכך מזמנם וממונם של הצדדים.
ביחס לטענה השנייה – כפי שציינתי לעיל, אני סבור כי היה מקום והצדקה לכתיבת פסק דין מנומק, דווקא בשל אופי הסכסוך ואופי המתדיינים והעובדה כי המבקש לא היה מיוצג בהליך, ו-16 שעות העבודה שנדרשו לכתיבת פסק הבורר, אינן מופרזות.
אוסיף, כי עיון בדו"ח פירוט השעות של המשיב שצורף על ידי המבקש במסגרת בקשתו מיום 13.3.22 הנזכרת לעיל, מלמד לטעמי כי הושקע זמן סביר בהחלט על ידי המשיב בכל אחד משלבי הליך הבוררות. הן בלימוד החומר והכנה לישיבות, הן בישיבות בעצמן והן בכתיבת פסק הבורר.
בנסיבות אלו, לא מדובר בשכר מוגזם.
הערה בטרם סיום
המבקש אכן טען טענות רבות נגד המשיב, הן במסגרת הבקשה לביטול פסק הבורר והן במסגרת הבקשה שלפניי, ובחלק מהן אף טען כי המשיב פעל בחוסר תום לב. מרבית טענותיו של המבקש במסגרת הבקשה והתשובה הינן טענות לא קלות, אם כי אין לומר כי הן בלתי מקובלות או "משתלחות", ואין בהן כדי להצדיק סילוקה של בקשה על הסף.
אך לא ניתן להתעלם מהעובדה כי במסגרת סיכומיו החריף המבקש את טיעוניו וניסוחיו. השימוש החוזר בבקשה ובפרט בסיכומי המבקש בטענה בדבר איומים של המשיב על המבקש – איומים ממש נכתב – היא טענה קשה, פוגענית ומיותרת. כפי שציינתי לעיל, המשיב פעל בהתאם לסמכותו לחוק הבוררות. הוא בוודאי לא איים על המבקש.
אכן, שימוש בסמכותו של הבורר מכוח סעיף 15 לחוק הבוררות וסעיף ט' לתוספת לחוק זה צריך שייעשה בזהירות ורק במקרים חריגים, אך לא במקרה העניק המחוקק לבורר כלי זה לאכיפת סמכותו על הצדדים, לרבות בשאלות הנוגעות לתשלום הוצאות ושכר טרחה, כפי שגם העניק מחוקק המשנה לבית המשפט בתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018 (ר' למשל תקנות 42, 43, 45(ב) ו-60(ג)).
בלשון המעטה, מדובר בטענה פוגענית ומיותרת נוספת של המבקש ובא כוחו, שראוי היה להימנע ממנה.
סיכומו של דבר
המבקש גם פעל שלא כדין עת הגיש מסמך סיכומים בן 7 עמודים (קצת פחות מששה וחצי עמודים בהפחתת הכותרות), ועשה כן על דעת עצמו, מבלי לקבל את רשותו של בית המשפט ומבלי להגיש בקשה מקדימה, וגם לכך יש לתת את הדעת בסופו של ההליך.
עם זאת, בתיק התקיימה ישיבה אחת בלבד, שבמסגרתה גם נשמעו טענות הצדדים בהליך בהפ"ב 17717-08-20 שהמבקש היה צד לו. המבקש גם עמד בזמנים שנקצבו לו, ובכל הקשור לניהול ההליך שלפניי, הוא ניהלו ביעילות ולא הגיש בקשות מיותרות.
כאמור, הבקשה נדחית.
ניתן היום, כ' תמוז תשפ"ב, 19 יולי 2022, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
23/11/2020 | החלטה שניתנה ע"י מיכאל קרשן | מיכאל קרשן | צפייה |
26/11/2020 | החלטה על בקשה של משיב 2 הודעה בדבר אי המצאת בקשה | מיכאל קרשן | צפייה |
30/12/2020 | הוראה למשיב 2 להגיש הגשת מסמך באישור/דחייה | מיכאל קרשן | צפייה |
31/12/2020 | החלטה על בקשה של משיב 2 הסכמת הצד השני למתן ארכה | מיכאל קרשן | צפייה |
14/01/2021 | החלטה על בקשה של משיב 2 בקשה בהסכמה להארכת מועד להגשת תגובה | מיכאל קרשן | צפייה |
17/01/2021 | החלטה שניתנה ע"י עמית פרייז | עמית פרייז | צפייה |
07/02/2021 | החלטה שניתנה ע"י עמית פרייז | עמית פרייז | צפייה |
14/02/2021 | החלטה שניתנה ע"י שרון דניאלי | שרון דניאלי | צפייה |
20/04/2021 | החלטה על בקשה של משיב 1 בקשה לדחיית מועד דיון | שרון דניאלי | צפייה |
20/04/2021 | החלטה על בקשה של משיב 1 בקשה לסילוק על הסף | שרון דניאלי | צפייה |
20/04/2021 | החלטה שניתנה ע"י שרון דניאלי | שרון דניאלי | צפייה |
21/04/2021 | החלטה שניתנה ע"י שרון דניאלי | שרון דניאלי | צפייה |
26/04/2021 | החלטה שניתנה ע"י שרון דניאלי | שרון דניאלי | צפייה |
02/05/2021 | החלטה על בקשה של משיב 1 הודעה לבית המשפט | שרון דניאלי | צפייה |
17/10/2021 | החלטה על בקשה של משיב 1 בקשה לדחיית מועד דיון | שרון דניאלי | צפייה |
13/03/2022 | החלטה על בקשה של מבקש 1 בקשה דחופה להוספה לתיק של מסמכים שהועברו למבקש ע"י מזכירות המוסד לבוררות עסקית | שרון דניאלי | צפייה |
13/03/2022 | החלטה על בקשה של מבקש 1 בקשה דחופה להארכת מועד להגשת סיכומי המבקש | שרון דניאלי | צפייה |
24/03/2022 | החלטה שניתנה ע"י שרון דניאלי | שרון דניאלי | צפייה |
02/05/2022 | החלטה שניתנה ע"י שרון דניאלי | שרון דניאלי | צפייה |
19/07/2022 | פסק דין שניתנה ע"י שרון דניאלי | שרון דניאלי | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
מבקש 1 | דורון אברהמי | דרור רוזנברג |
מבקש 2 | אס.די.אל. עריכה דיגיטלית בע"מ | דרור רוזנברג |
משיב 1 | משה רביד | אליהו שטיינר |
משיב 2 | דורית לנג | ראובן וייס |