מספר בקשה:4 | |||
לפני | כבוד השופטת כרמית בן אליעזר | ||
מבקש (הנתבע) | יאיר רביבו | ||
נגד | |||
משיב (התובע) | דודו אברהם | ||
החלטה |
רקע עובדתי ותמצית טענות הצדדים
התובע הוא תושב העיר לוד, והנתבע הוא ראש עיריית לוד.
בתמצית, בכתב התביעה טוען התובע כי הוא תושב מעורב בעל דעות פוליטיות וביקורת ציבורית, אותה הביע גם ברשת הפייסבוק בהקשר לפוסטים שכתב הנתבע. לטענת התובע, בהיותו אחד ממבקריו של הנתבע התובע עלה "על הכוונת" של הנתבע שבאה לידי ביטוי בדרכים שונות.
בכתב התביעה טען התובע בין היתר, כי בחודש פברואר 2018, בעקבות ביקורת של התובע על הנתבע בקבוצת ווטסאפ בה מתכתב הנתבע עם התושבים, איים הנתבע בווטסאפ להוקיע את התובע במגזר הערבי ולהציגו כמי שמחבל ביחסי יהודים-ערבים.
לטענת התובע, בהמשך לאיום זה, באפריל 2018, לאחר שנורו זיקוקין בערב יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, הודיע הנתבע באופן פומבי כי התובע הוא שביצע את המעשה, הפנה את המשטרה אליו ועקב כך נעצר התובע, ובהמשך דיווח הנתבע על מעצרו. על פי הטענה, הפרסומים נעשו על במה עירונית בטקס לזכר חללי מערכות ישראל, ולמחרת ברשת הפייסבוק, ובהפצת דברי הנתבע לכלי תקשורת רבים. התובע טען כי הוא נעצר עד שהוכח כי אין לו קשר למעשה והתיק נסגר מחוסר אשמה, הוא פוטר והפך למוקצה מחמת מיאוס בעיני רוב גדול באוכלוסייה. התובע טען כי בפרסומים אף חשף הנתבע את הרקע המשפחתי והדתי (המורכב) של התובע ופגע בפרטיותו.
לבקשה להכרה בחסינות הנתבע צורף אישור מטעם היועץ המשפטי של העירייה להכרה בחסינות לפי סעיף 7ג לפקודת הנזיקין. במסגרת האישור, היועץ המשפטי של העירייה חיווה דעתו בהרחבה כי במקרה זה נכון לקבוע כי התקיימו תנאי החסינות הקבועים בסעיף 7א לפקודת הנזיקין בנוגע לנתבע, ולכן יש לדחות את התביעה נגדו ולהכניס תחתיו את עיריית לוד כנתבעת.
התובע טען כי בענייננו אין ספק כי מדובר על עובד ציבור. עם זאת, ספק רב אם הפרסום נעשה "כחלק מתפקידו". כמו כן, התובע טען כי מדובר בפרסום לשון הרע עם כוונה לפגוע והנתבע כתב נגד התובע תוך אדישות לפגיעה בשמו ובפרטיותו.
דיון והכרעה
חסינות עובד הציבור קבועה בסעיף 7א לפקודת הנזיקין שזה נוסחו:
(א) לא תוגש תובענה נגד עובד ציבור על מעשה שעשה תוך כדי מילוי תפקידו השלטוני כעובד ציבור, המקים אחריות בנזיקין; הוראה זו לא תחול על מעשה כאמור שנעשה ביודעין מתוך כוונה לגרום נזק או בשוויון נפש לאפשרות גרימתו במעשה כאמור.
(ב) אין בהוראות סעיף קטן (א) כדי לגרוע מאחריותה של המדינה או של רשות ציבורית לפי סעיפים 13 ו-14 ולפי כל דין.
(ג) החסינות לפי סעיף זה תחול גם על מי שהיה עובד ציבור בעת ביצוע המעשה נושא התובענה.
סעיף 7ג לפקודת הנזיקין קובע בעניין תובענה נגד עובד רשות ציבורית כדלקמן:
(א) הוגשה תובענה נגד עובד רשות ציבורית על מעשה שנעשה בעת מילוי תפקידו כעובד הרשות הציבורית, רשאים הרשות הציבורית או העובד לבקש, בתוך תקופה שתיקבע בתקנות, כי בית המשפט יקבע שמתקיימים תנאי החסינות לפי סעיף 7א לגבי מעשה העובד, אם נעשה המעשה; הוגשה בקשה כאמור, תצורף הרשות הציבורית להליך, אם לא צורפה אליו כנתבעת, ובית המשפט יקבע האם התקיימו תנאי החסינות לפי סעיף 7א.
(ב) קבע בית המשפט כי התקיימו תנאי החסינות לפי סעיף 7א, תידחה התובענה נגד עובד הרשות הציבורית, ויחולו הוראות סעיף 7ב(ב), בשינויים המחויבים; קבע בית המשפט שעובד הציבור עשה את המעשה שלא תוך כדי מילוי תפקידו – תידחה התובענה נגד הרשות הציבורית.
(ג) בית המשפט יחליט בבקשת הרשות הציבורית או העובד כאמור בסעיף קטן (א), לאלתר.
הנה כי כן, בהתאם לסעיף 7א לפקודת הנזיקין יהיה עובד הציבור זכאי לחסינות מפני תביעת נזיקין, אם המעשה בגינו הוא נתבע נעשה תוך כדי מילוי תפקידו השלטוני. החריג לכלל, הקבוע בסיפא של הסעיף, הוא כי החסינות לא תחול על מעשה שנעשה ביודעין מתוך כוונה לגרום נזק או בשוויון נפש לאפשרות גרימתו.
החסינות המוקנית לעובד הציבור על פי סעיף 7א(א) לפקודה היא חסינות דיונית ולא מהותית. משמעות הדבר היא, כי עובד הציבור אינו פטור באופן מהותי מאחריות נזיקית, אלא שלא ניתן לתבוע אותו לדין באופן אישי על אחריות זו, אולם אין בכך כדי לגרוע מזכותו להיפרע את נזקיו מהרשות הציבורית כמעסיקה או כשולחת של עובד הציבור.
עפ"י הוראות הפקודה, החלטת בית המשפט בבקשות הנוגעות לחסינות תינתן לאלתר.
אבחן להלן את התנאים הקבועים בסעיף 7א לפקודה.
האם הנתבע הוא עובד ציבור שפעל תוך כדי מילוי תפקידו השלטוני?
אין בידי לקבל את טענות התובע. על פי הפסיקה "המבחן הקובע איפוא הוא האם המעשה נעשה תוך כדי/במסגרת מילוי תפקיד שלטוני ולא באם המעשה היה נחוץ לצורך מילוי אותו תפקיד. לו התכוון המחוקק למבחן אליו חותר התובע הוא היה משתמש בנוסח אחר, כגון ''תוך כדי ולצורך מילוי תפקידו'' או ''תוך כדי ולמען מילוי תפקידו'' וכדו'." (עניין בורובסקי. ראו גם: עניין סויסה, תא (צפת) 41872-09-12 עמיר ראובן מלצר נ' מימון ברק (20.3.2013)). אין צריך לומר, כי תפקידו של עובד הרשות הציבורית, כל שכן נבחר ציבור בכיר כראש עירייה, אינו מתמצה בד' אמות הפעלת הסמכויות המסורות לו כראש עיר. במציאות המודרנית שבה אנו חיים היום, הקשר של הרשות עם הציבור, לרבות השימוש שעושה העירייה וראש העירייה ברשתות החברתיות על מנת לשמור על קשר עם הציבור ולהעביר לו מסרים שונים בתחומי העשייה הציבורית, הוא חלק אינהרנטי מתפקידו של ראש העירייה (השוו: תא (י-ם) 8006-09-13 הוועד המקומי שערי תקווה נ' יוסף חיים אחונוב (24.3.2014), סעיפים 19-21 וההפניות שם; תא (חי') 57373-04-18 רמי חסון בע"מ נ' צביקה גנדלמן (19.3.2019), סעיף 69. להלן: עניין גנדלמן).
בענייננו, הפרסומים שבגינם הוגשה התביעה בוצעו בעקבות ירי של זיקוקין ערב יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל. מדובר בדברים שנשא הנתבע על במת הטקס העירוני בערב יום הזיכרון מיד לאחר ירי הזיקוקין, כך שלא יכול להיות ספק בכך שמדובר בדברים שנעשו תוך כדי מילוי תפקידו. גם הפרסומים האחרים שבוצעו על פי הטענה – בהגשת התלונה למשטרה ובפרסומים ברשתות החברתיות - נעשו בהקשר לאירוע האמור תוך כדי מילוי תפקידו כראש עיר, אשר הנתבע ראה אותו (ובצדק) כאירוע חמור העלול לפגוע אנושות במרקם היחסים העדין בין תושביה היהודיים של לוד ותושביה הערביים, ובמטרה להביא את הדברים לידיעת הציבור ולפעול להרגעת הרוחות. יצויין, כי אמנם, במסגרת תשובתו לבקשה, טען התובע כי הפוסט פורסם בחשבון פייסבוק פרטי של הנתבע שאינו עמוד עירוני, אולם, מכתב התביעה ונספחיו עולה כי מדובר בחשבון ציבורי (עמוד הפייסבוק הרשמי של הנתבע "לוד מאוד" - סעיף 46 לכתב התביעה; וראו גם נספח 6 לכתב התביעה).
ויודגש, ועל כך להלן, כי אין בדברים אלו כדי להתייחס לתוכן האמירות והפרסומים – האם היו הם מדוייקים ומוצדקים, אלא לעובדה שהמסגרת שבה נאמרו הייתה במסגרת מילוי תפקידו הציבורי של הנתבע כראש עיר.
האם המעשה שעשה הנתבע נעשה מתוך כוונה לגרום נזק או בשוויון נפש לאפשרות גרימתו?
הפרשנות שניתנה לחריג זה בפסיקה היא פרשנות מצמצמת:
בבעמ 1509/14 פלוני נ' פלונית (20.3.2014) נקבע:
"לטעמי, השימוש בסייג שבסעיף 7א לפקודה, קרי, אי מתן חסינות על מעשה "שנעשה ביודעין מתוך כוונה לגרום נזק או בשויון נפש לאפשרות גרימתו" צריך להתפרש בצמצום, כדי למנוע רדיפה אישית של עובדי ציבור, להבדיל מתביעה נגד הרשות שהם עובדים, אשר במסגרתה יכול להתברר כל הנחוץ והרלבנטי, גם לגבי העובדים עצמם. הדעת נותנת כי המקרים של "כוונה לגרום נזק" יהיו ככלל מעטים, אך גם נושא "שויון הנפש" צריך להיבדק בזהירות, בלא נעילת הדלת במקרים המתאימים. מטרת המחוקק היתה להרחיב את חסינות עובדי הציבור, למעט במקרים חמורים... אך תוך הבטחת הפיצוי לנפגע ושימור רכיב ההרתעה. כל אלה צריך שיהיו לנגד עיניהם של בתי המשפט. "
בעניין תא (ב"ש) 4079-10-10 בית יורב 1997 בע"מ נ' הועדה המקומית לתכנון ובניה תל-אביב (27.8.2011) (ההדגשות במקור) נפסק:
"כדרכם של חריגים – דינו להתפרש בצמצום, ולחול אך על המקרים המובהקים שלהם נועד. מקרים עמומים יתבררו במסגרת התובענה נגד הרשות הציבורית.." וכן הוסיף בכל הנוגע לסיפה של סעיף 7א שלפיו חסינות תופקע ממי שפעל ""ביודעין מתוך כוונה לגרום נזק או בשוויון נפש לאפשרות גרימתו". הכוונה הברורה היא לגרימת נזק שלא-כדין... רק גרימת נזק מכוונת כתכלית לעצמה, למטרה פרטית ובלתי-חוקית של עובד-הציבור, תיחשב לחריגה ממילוי התפקיד הציבורי המפקיעה את הזכאות לחסינות." וכן, "אין מקום לשלול מעובד-ציבור, הממלא תפקיד שלטוני, את החסינות מפני תובענה אישית בנזיקין, בגין מעשה שעשה במילוי תפקידו האמור – אלא במצב מובהק שבו עובד-הציבור פעל-לכאורה ממטרה אישית ובאי-חוקיות-בעליל; שלאורן יש לראותו כמי שלכאורה כלל לא פעל במילוי תפקידו הציבורי, ולפיכך אינו ראוי לחסינות המוענקת, ככלל, לעובדי-ציבור כאמור."
כמו כן נפסק בעניין תק (קריות) 39603-12-16 אלי דגני נ' אלי דוקורסקי (31.12.2017):
"הפסיקה אשר מתווה את ההלכות בעניין זה קבעה לא אחת, כי גם אם מדובר במעשה שאיננו ראוי או שגוי מצידו של עובד ציבור, אזי עדיין עומדת לו ההכרה בחסינות. לפיכך, גם במקרים בהם התרשל עובד הציבור אין די בכך כשלעצמו על מנת שיחשב כמי שפעל בכוונה. בעניין זה אפנה לת"א (חי) 251411-03-11 מועצה מקומית פרדס חנה כרכור נ' משאבי מים פרדס חנה – כרכור בע"מ."
ראו גם: עניין סויסה, עניין גנדלמן.
הנה כי כן, עפ"י הפסיקה, על מנת שבית המשפט יסיק כי עובד הציבור פעל מתוך כוונה לגרום נזק או בשוויון נפש לאפשרות גרימתו, כך שחל החריג ואין הוא זכאי לחסינות - אין די בכך שעובד הציבור התרשל או אף פעל שלא כדין, אלא יש להיווכח כי פעל כפי שפעל מתוך כוונה אישית לגרום נזק או בשוויון נפש לאפשרות גרימתו, לתכלית החורגת מגדר תפקידו הציבורי, וכאשר הנטל להוכיח זאת (במקרה שבו הודיעה הרשות הציבורית כי בקשת עובד הציבור לחסינות היא על דעתה והיא נכונה לבוא בנעליו כנתבעת) הוא על התובע.
בתגובתו לבקשה טען התובע בלקוניות כי מדובר בפרסום לשון הרע עם כוונה לפגוע וכי הנתבע כתב נגד התובע תוך אדישות לפגיעה בשמו ובפרטיותו. התובע ביקש ללמוד על כוונת הזדון "מהפרסום המקיף והרב, וגם מכך שהנתבע הזהיר מראש את התובע כי יפגע בו". כמו כן, התובע טען כי הנתבע לא הסתפק "במידע כללי להרגעת הציבור" בדבר אירוע שהתרחש בעיר אלא הפליג בפרטים האישיים שמסר אודות התובע ומשפחתו.
ראשית אציין, כי טענות התובע בדבר כוונת הנתבע לגרום לו נזק או אדישותו לכך נטענו בלקוניות בתגובה, אך לא פורטו בתצהירו.
מעבר לכך, עיקר טענות התובע בתגובתו לבקשה התייחסו לטענות לגופן בעניין הפרסומים ובעיקר לתוכן הפרסומים אשר לטענת התובע אין בו עניין ציבורי. טענות אלו שמורות לתובע במלואן לגופו של ההליך, אולם אין בהן כדי להכריע את הבקשה בעניין החסינות.
אף הקביעה כי לא הוכח בענייננו כי מתקיים החריג כי הנתבע פעל מתוך כוונה לגרום נזק ולפיכך אינו זכאי לחסינות – אין משמעותה כי נשללת מן התובע האפשרות להוכיח במסגרת תביעת הלשון הרע כי הפרסום נעשה בכוונה לפגוע וכי הוא זכאי לכפל פיצוי בשל כך. התכליות השונות העומדות בבסיס מוסד חסינות עובד הציבור מזה ובבסיס דיני לשון הרע מזה, כמו גם ההבדלים בנטלי ההוכחה – בהחלט עשויים להוביל למסקנות שונות ביחס לשאלת התקיימות או הוכחת הכוונה לפגוע בכל אחד מן ההקשרים.
בדחיית התביעה נגד ראש העירייה גם לא ייגרם לתובע כל נזק או עיוות דין. שכן, אם יוכחו טענות התובע ויתברר כי ראש העירייה ביצע עוולה כלשהי וגרם לנזק והתובע זכאי לפיצוי, העירייה תישא בכך. אולם, כאמור, אין בכך כדי להצדיק את שלילת החסינות ואת ניהול ההליך נגד ראש העירייה באופן אישי.
בהתאם לסעיף 7ג(ב) לפקודת הנזיקין אני מורה על צירוף עיריית לוד כנתבעת בתיק במקום הנתבע.
כתב הגנה מטעם העירייה יוגש עד ליום 19.9.21.
הוצאות הבקשה יילקחו בחשבון בעת סיום ההליך ובהתחשב בתוצאותיו.
ניתנה היום, ט' אב תשפ"א, 18 יולי 2021, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
20/04/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 1 פנייה להארכת מועד להגשת בקשה להכרה בחסינות הנתבע כעובד ציבור | נעמה טלמן-בולטין | צפייה |
03/05/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 1 בקשה להכרה בחסינות הנתבע כעובד ציבור | נעמה טלמן-בולטין | צפייה |
03/05/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 1 בקשה להארכת מועד להגשת כתב ההגנה מטעם הנתבע | נעמה טלמן-בולטין | צפייה |
05/05/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 1 בקשה להכרה בחסינות הנתבע כעובד ציבור | כרמית בן אליעזר | צפייה |
05/05/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 1 בקשה להארכת מועד להגשת כתב ההגנה מטעם הנתבע | כרמית בן אליעזר | צפייה |
23/05/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 1 בקשה למתן החלטה בבקשה להארכת מועד להגשת כתב הגנה מטעם הנתבע | כרמית בן אליעזר | צפייה |
24/05/2021 | החלטה על בקשה של תובע 1 בקשת ארכה להגשת תגובה לבקשה לחסינות | כרמית בן אליעזר | צפייה |
13/06/2021 | החלטה על בקשה של תובע 1 מענה לבקשת חסינות | כרמית בן אליעזר | צפייה |
15/06/2021 | החלטה על בקשה של תובע 1 מענה לבקשת חסינות כולל תצהיר | כרמית בן אליעזר | צפייה |
16/06/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 1 בקשה מטעם הנתבע להגיש תשובה לתגובת התובע לבקשה להכרה בחסינות הנתבע | כרמית בן אליעזר | צפייה |
18/07/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 1 בקשה להכרה בחסינות הנתבע כעובד ציבור | כרמית בן אליעזר | צפייה |
07/10/2021 | החלטה שניתנה ע"י אוראל בסטקר | אוראל בסטקר | צפייה |
25/01/2022 | החלטה שניתנה ע"י כרמית בן אליעזר | כרמית בן אליעזר | צפייה |
08/02/2022 | החלטה על בקשה של תובע 1 בקשה בהסכמה לדחיית מועד דיון | כרמית בן אליעזר | צפייה |
03/03/2022 | החלטה על בקשה של תובע 1 בקשה בהסכמה לדחיית מועד דיון | כרמית בן אליעזר | צפייה |
08/03/2022 | החלטה על בקשה של נתבע 1 הודעה מטעם הנתבעת בנוגע להליך גישור | כרמית בן אליעזר | צפייה |
25/04/2022 | החלטה על בקשה של נתבע 1 הודעה מטעם הנתבעת בנוגע להליך גישור | כרמית בן אליעזר | צפייה |
28/04/2022 | החלטה על בקשה של תובע 1 עדכון לבית המשפט לעניין הגישור | כרמית בן אליעזר | צפייה |
10/05/2022 | החלטה על בקשה של תובע 1 עדכון לבית המשפט לעניין הגישור | כרמית בן אליעזר | צפייה |
12/05/2022 | החלטה על בקשה של תובע 1 עדכון לבית המשפט בעניין הגישור | כרמית בן אליעזר | צפייה |
05/07/2022 | החלטה על בקשה של תובע 1 הודעה מוסכמת מטעם הצדדים ובקשה לקביעת תזכורת פנימית | כרמית בן אליעזר | צפייה |
01/09/2022 | החלטה שניתנה ע"י כרמית בן אליעזר | כרמית בן אליעזר | צפייה |
11/09/2022 | החלטה על בקשה של תובע 1 הודעה מוסכמת מטעם הצדדים ובקשה לקביעת תזכורת פנימית | כרמית בן אליעזר | צפייה |
11/09/2022 | החלטה על בקשה של תובע 1 השגה על החלטת מזכיר משפטי – אזרחי | כרמית בן אליעזר | צפייה |
19/09/2022 | פסק דין שניתנה ע"י כרמית בן אליעזר | כרמית בן אליעזר | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | דודו אברהם | רון לוינטל |
נתבע 1 | עיריית לוד | תום נוימן |