בפני | כב' השופטת הבכירה, גיליה רביד כב' השופט עודד מאור כב' השופטת מעין בן ארי | |
המאשימה | מדינת ישראל ע"י ב"כ עו"ד עפרה קרמני | |
נגד | ||
הנאשמים | אפרם דוויטAFREM 102404217 (עציר) ע"י ב"כ עו"ד אורלי פרייזלר | |
גזר דין
השופט עודד מאור:
עניינו של גזר דין זה הוא בנאשם שנקלע לאירוע מתגלגל שהחל בתקיפת המנוח את הנאשם והסתיים באופן טרגי - מותו של המנוח.
הנאשם הודה בעובדות כתב האישום המתוקן, והורשע על פי הודאתו כאמור.
עובדות כתב האישום המתוקן
במהלך הוויכוח, נטל המנוח סכין מטבח (להלן: הסכין) וניסה לדקור את הנאשם ובין השניים התפתח מאבק. במהלכו חנק המנוח את הנאשם בצווארו וגרם לו לצבר שפכי דם, דקר אותו בכף ידו וגרם לו לחתכים, כל זאת בעת שהנאשם ניסה להתגונן מפניו.
הראיות לעונש
עמדת משפחת המנוח להסדר הטיעון
תמצית טיעוני המאשימה לעונש
תמצית טיעוני ההגנה
דיון
הנאשם הורשע בעבירה של ביצוע של המתה באחריות מופחתת שיש בה למַתֵן את אשמו, אולם לא את התוצאה הקשה של פגיעה בחיי אדם.
מתחם העונש ההולם
הנאשם והמנוח היו שותפים לדירה. הנאשם ביקש לעזוב את הדירה והודיע על כך למנוח בעקבות כך התפתח בין השניים ויכוח כאשר במהלכו נטל המנוח סכין וניסה לדקור את הנאשם. בין השניים התפתח מאבק, במהלכו חנק המנוח את הנאשם בצווארו וגרם לו לצבר שפכי דם, דקר את הנאשם בכף ידו וגרם לו לחתכים. כל זאת בזמן שהנאשם ניסה להתגונן מפניו. בהמשך, הצליח הנאשם להשתלט על הסכין, תפס אותה מידיו של המנוח, ובמהלך המאבק דקר את המנוח בחזה, בבטן התחתונה ובגו מימין. לאחר שהמנוח נפל על הרצפה ובעת שהיה שכוב על בטנו, דקר אותו הנאשם שש דקירות נוספות בגבו. הדקירות חדרו, בין שאר, לריאות, לכבד, לכליה לעורק הכסל ולתעלת עמוד השדרה. כתוצאה מהן נגרם מותו של המנוח.
בעוד המאשימה מיקדה את הטיעון בפגיעה בחייו של המנוח ועתרה למתחם שבין 16-20 שנות מאסר, כשציינה שיש למקם את העונש בחלקו התחתון של המתחם וביקשה להשית על הנאשם עונש של 17 שנות מאסר, הרי שב"כ הנאשם מיקדה את אור הזרקור על הנסיבות שיש בהן כדי להפחית מאשמתו של הנאשם וכתוצאה מכך גם להפחית מעונשו – המצב בו הותקף הנאשם תחילה על ידי המנוח, סיכן את חייו של הנאשם וכתוצאה מהפחד ומהשכרות בה היה מצוי, תפס את הסכין מידי המנוח שלא הפסיק להיאבק, דקר את המנוח תוך כדי מאבק ולאחר שהמנוח נפל דקר אותו עוד 6 דקירות באזורים שונים בגופו. משכך בקשה שייגזר דינו של הנאשם במתחם שנע בין ענישה חד ספרתית של שנות מאסר ועד ל 10 שנות מאסר.
בע"פ 6122/21 ליסיצין נ' מדינת ישראל (נבו 02.05.2000), נדון עניינו של מערער, שהורשע בעבירה של המתה באחריות מופחתת במסגרת הסדר טיעון. במקרה זה, המערער והמנוח שתו יחדו לשכרה במחסן, יצאו אל מחוץ לו, וחזרו זמן קצר לאחר מכן ששניהם חבולים. המנוח ניסה לצאת שוב מהמתחם, אך המערער עצר בעדו, תוך שהשניים מפעילים אלימות הדדית. המערער קשר את המנוח בכבלים חשמליים. חרף התנגדותו, ובשל שכרותו כרך את אחד החבלים סביב צווארו של המנוח וכך חנק אותו למוות. בית המשפט המחוזי הרשיע את המערער בהמתה בנסיבות של אחריות מופחתת, גזר עליו 14.5 שנות מאסר בפועל לצד עונשים נלווים, זאת לאחר שהמערער הודה בעובדות כתב האישום והורשע במסגרת הסדר טיעון. בית המשפט נתן דעתו על מצב השכרות שבו היה נתון המערער; על כך שתחילת האירוע הייתה באלימות הדדית בין השניים; על כך שלפרקים "לא הייתה התנהגותו של [המערער] התקפית'"; את הסבל הרב שחווה המנוח עובר למותו, וקבע מתחם ענישה בין 13 ל-18 שנות מאסר בפועל. בערעור לבית המשפט העליון, הדגיש בית המשפט כי הלכה למעשה, בית המשפט המחוזי בעת קביעת מתחם הענישה לא נתן משקל הולם לנסיבות הייחודיות של המקרה במלואן, וכי העונש שהוטל על המערער חורג במידה משמעותית מהענישה ההולמת, והפחיתו ל-12 שנות מאסר.
בתפ"ח 20966/01-21 מדינת ישראל נ' עומרי דהן (נבו14.04.2022), הורשע הנאשם בעבירה של אחריות מופחתת ונגזר עליו עונש של 11 שנות מאסר, כשהמתחם נקבע בין 10.5 לבין 15 שנות מאסר. באותו עניין, בעקבות סכסוך בין הנאשם למנוח התפתח עימות במסגרתו היכה הנאשם את המנוח. ימים לאחר מכן ישבו הנאשם והמנוח יחד עם אחרים יחדיו. המנוח גידף את הנאשם הלך ושב למקום כשבידו מקל עץ וחבט בראשו של הנאשם וגרם לו לפצע מדמם. התפתח עימות אלים בין השניים. הנאשם פנה לחדרו, נטל סכין מטבח, שב לפרוזדור ואמר למנוח "אם אתה גבר בוא עכשיו". המנוח התקרב לנאשם, והחל עימות פיסי במהלכו דקר הנאשם את המנוח, וכתוצאה מהדקירה מת הנאשם. במסגרת עסקת טיעון, הגבילה המאשימה את עתירתה לעונש של 16 שנות מאסר.
בע"פ 405/16 אבו עראר נ' מדינת ישראל (נבו 10.05.2017), המערער ואחיו עבדו יחד עם המנוח באתר בנייה. לילה אחד, הגיע המנוח לצריף בו נהג לישון לאחר ששתה משקה אלכוהולי ומצא שם את המערער, שלא הסכים לעזוב את הצריף תוך שהוא הניח את ידו על כתפו של המערער. בין השניים התפתח עימות, עד שהמנוח הוציא מיכל גז מדמיע והחל לרסס את פניו של המערער. העימות התפתח לכדי עימות פיזי עד שהמערער נטל סכין מטבח ודקר את המנוח תשע דקירות בפלג גופו העליון, בין היתר בחזהו, גבו וצווארו שגרמו למותו של המנוח. בית המשפט המחוזי קבע מתחם ענישה שנע בין 8 ל-15 שנות מאסר בפועל, והשית על המערער 13 שנות מאסר, לצד עונשים נלווים. בית המשפט העליון קיבל את טענת המערער כי מדובר בעונש חמור והפחית את עונשו ל- 11 שנות מאסר. בית המשפט העליון עמד על כך שהנסיבות המיוחדות של המקרה, הן שמצדיקות את ההפחתה - המנוח הוא שהביא לקטטה; הוא שתקף ראשון את המערער בגז המדמיע; המערער לא היה מצויד בסכין מלכתחילה; פעולתו של המערער נעשתה תוך שראייתו מטושטשת בשל הגז המדמיע; למערער אין עבר פלילי וזו הסתבכותו הראשונה וגילו הצעיר של המערער.
בע"פ 6056/13 שיבלי נ' מדינת ישראל (נבו 21.9.15), המערער ישב במסעדה כשבאמתחתו סכין מתקפלת ולמקום הגיעו המנוח ואדם נוסף. לאחר מכן, פרצה קטטה בין המנוח למערער, כאשר המנוח הכה את המערער וריסס אותו בתרסיס גז. המערער בתגובה, שלף את הסכין שהחזיק על גופו ודקר את המנוח דקירה אחת בחזהו אשר גרמה למותו. המערער זוכה מחמת הספק מאישום הרצח, אך הורשע בעבירות של הריגה והחזקת סכין, ובית המשפט המחוזי קבע מתחם ענישה שנע בין 7 ל- 13 שנות מאסר בפועל, והשית על המערער 9 שנות מאסר בפועל, לצד עונשים נלווים. בית המשפט העליון דחה את הערעור שהוגש על חומרת העונש.
בע"פ 3490/13 סורי נ' מדינת ישראל (נבו 19.08.2015), סכסוך ישן אשר במהלכו הוגשו תלונות הדדיות למשטרה. בין המערער למנוח התפתח וויכוח, כאשר המערער ירק לעבר המנוח והשניים החליפו קללות הדדיות. המנוח, עם מברג בידו, רדף אחרי המערער ובין השניים התפתחה קטטה אלימה. המערער שלף סכין ודקר את המנוח 4 דקירות בפלג גופו העליון, כאשר שתי הדקירות האחרונות היו קטלניות. בית המשפט המחוזי דחה את טענת המערער להגנה עצמית, קבע מתחם ענישה שנע בין 4 ל-15 שנות מאסר בפועל והשית על המערער 9 שנות מאסר בפועל, לצד עונשים נלווים. בית המשפט העליון קיבל את הערעור על חומרת העונש וקבע את עונשו של המערער על 7.5 שנות מאסר בשל השיקולים הבאים - המערער ירד מביתו ללא כוונה להתגרות ומבלי שתכנן להיקלע לקטטה; המנוח הוא שפתח באלימות ורדף אחרי המערער עם כלי נשק אפשרי בידו; מדובר בתנאי קטטה בין ניצים בעלי עבר של סכסוך קודם. בית המשפט העליון הדגיש כי לא בכדי העונש על עבירת ההריגה נעדר קביעת עונש מינימום על ידי המחוקק.
בע"פ 6415/11 פולוחין נ' מדינת ישראל (נבו 24.12.2012), סכסוך ממושך בין המערער למנוח, כאשר במועד האירוע פרצה בין השניים קטטה אלימה. במהלכה, דקר המנוח את המערער באמצעות סכין. לאחר מכן, נטל המערער את הסכין ודקר את המנוח דקירות רבות בחזה ובבטן, עד שהביא למותו. בית המשפט המחוזי זיכה את המערער מחמת הספק מאישום הרצח שיוחס לו בכתב האישום, אך הרשיעו בעבירת ההריגה והשית עליו 9 שנות מאסר בפועל, לצד עונשים נלווים. בית המשפט העליון דחה את הערעור שהוגש על חומרת העונש.
בתפ"ח 33085-08-19 מדינת ישראל נ' חיים כפיר נסים (נבו 14.07.22), הורשע הנאשם בעבירה של המתה באחריות מופחתת, כאשר בהיותו במצב פסיכוטי, דקר את אמו 14 פעמים בפלג גופה העליון והביא למותה. בית משפט קבע מתחם ענישה של 14 עד 18 שנות מאסר בפועל וגזר על הנאשם 14 שנות מאסר. מדובר במקרה של מצב נפשי ומעשה אכזרי וקשה.
בע"פ 2888/21 עלא ח'דיירי נ' מדינת ישראל (נבו 28.12.2016), על המערער אשר הורשע על פי הודאתו בעבירת ההריגה, הושת עונש מאסר של 12 שנים וחצי, על בסיס מתחם ענישה הנע בין 12 ל-16 שנות מאסר בפועל. על פי נסיבות המקרה, המערער והמנוח עבדו יחדו כקצבים. בעת שהתכוננו ליום עבודתם פרץ בין הצדדים ויכוח, המערער נטל את הסכין שהייתה באמתחתו, הניפה ודקר את המנוח דקירה אחת בעומק של לפחות כ-5 ס"מ בצווארו, אשר גרמה למותו.
בע"פ 9422/11 איתמר דהן נ' מדינת ישראל (נבו 03.07.2013), על המערער אשר הורשע לפי הודאתו, בעבירת ההריגה הושת עונש מאסר בפועל של 15 שנים. על פי נסיבות המקרה, המערער בילה בשעות הערב עם חבריו, עת אחד מהחברים הבחין במנוח וביקש ממנו סיגריה, המנוח סירב והשיב בקללה. כתגובה, החלו חברי הקבוצה להכות את המנוח. המנוח הצליח להשתחרר מידי תוקפיו, פתח בריצה והמערער החל לרדוף אחריו כשבידו סכין. כשהגיע המערער אל המנוח דקר אותו דקירה אחת בבית החזה אשר הובילה למותו של המנוח. במקרה זה לנאשם הייתה כוונה לגרום למוות, הוא הפקיר את המנוח ופעל להעלמת ראיות. אולם בשל קשיים ראייתיים הצדדים הגיעו להסדר טיעון בעבירת הריגה, כאשר הוסכם שהמאשימה תעתור ל-15 שנות מאסר בפועל.
בע"פ 1620/10 ניקולאי מצגורה נ' מדינת ישראל (נבו 3.12.20130), על המערער אשר הורשע לאחר ניהול הוכחות בעבירת ההריגה, הושת עונש מאסר בפועל של 12 שנים, תוך החלת סעיף 34ט(ב) לחוק. על פי נסיבות המקרה, המערער הגיע לבקר את המנוח במקום עבודתו. המנוח והמערער שתו יחדיו וודקה. בשלב כלשהו התפתח בין השניים קטטה, במהלכה הכה המערער את המנוח וחנק אותו למוות.
בע"פ 10045/17 מנחם רבאייב נ' מדינת ישראל (נבו 24.12.2018), התקבל ערעורו של נאשם אשר הורשע בעבירת הריגה. בעקבות ויכוח, הנאשם רץ לעברו של המנוח כשבידו סכין, דקר אותו דקירה אחת בחזה באמצעות הסכין, שלף את הסכין ונמלט מהמקום. כתוצאה מכך נגרם מותו של המנוח. נאשם צעיר, בעל רקע נפשי מורכב. בית המשפט המחוזי קבע מתחם שבין 16 ל-20 שנות מאסר בפועל, וגזר על הנאשם 18 שנות מאסר בפועל. בית המשפט העליון קבע כי בנסיבות שעבירת ההריגה קרובה לרצח, רמת הענישה הנוהגת היא במנעד שבין 12 ל-20 שנות מאסר, אף כי היו מקרים של חריגה לקולא מטווח זה, אך לא התערב במתחם שנקבע. לאור גילו הצעיר, העדר עבר פלילי (למעט אי הרשעה בהיותו קטין) ולאור מצבו הנפשי המורכב, העמיד בית המשפט את עונשו על 16 שנות מאסר בפועל. כתב האישום הוגש מלכתחילה בגין רצח, אך הנאשם הורשע בהכרעת דין מנומקת בהריגה.
בע"פ 6795/05 שלמה אואנינו נ' מדינת ישראל (נבו 29.01.2007), על המערער אשר הורשע בעבירת ההריגה הושת עונש מאסר בפועל של 18 שנים. על פי נסיבות המקרה, בין המערער לבין המנוח התנהל ויכוח על ליבה של נערה, שהייתה חברתו של כל אחד מהם לזמן מסוים. במהלך הויכוח המערער דקר את המנוח בסכין בחזהו 3 דקירות, אחת מהן קטלנית אשר הובילה למותו של המנוח.
מתחם הענישה ההולם – סיכום
קביעת העונש המתאים
עודד מאור, שופט |
השופטת הבכירה גיליה רביד:
גיליה רביד, שופטת בכירה, אב"ד |
אני מסכימה.
השופטת מעין בן ארי:
אני מסכימה.
מעין בן ארי, שופטת |
סוף דבר
במכלול השיקולים ועל רקע האמור לעיל, אנו מחליטים להטיל על הנאשם את העונשים הבאים:
גיליה רביד, שופטת בכירה אב"ד | עודד מאור, שופט | מעין בן ארי, שופטת |
זכות ערעור לבית המשפט העליון בתוך 45 ימים.
ניתן היום, כ"ו אלול תשפ"ב, 22 ספטמבר 2022, במעמד הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
06/04/2021 | החלטה שניתנה ע"י בני שגיא | בני שגיא | צפייה |
07/04/2021 | החלטה שניתנה ע"י גיליה רביד | גיליה רביד | צפייה |
12/09/2021 | החלטה על בקשה של מאשימה 1 בקשת דחייה של ההגנה ותגובת פמתא | גיליה רביד | צפייה |
10/11/2021 | החלטה שניתנה ע"י בני שגיא | בני שגיא | צפייה |
27/12/2021 | החלטה על בקשה של מאשימה 1 בקשה לשינוי מועד הזמנת עד | גיליה רביד | צפייה |
27/12/2021 | החלטה על בקשה של מאשימה 1 זימון עדים | גיליה רביד | צפייה |
09/01/2022 | החלטה שניתנה ע"י גיליה רביד | גיליה רביד | צפייה |
09/01/2022 | החלטה שניתנה ע"י גיליה רביד | גיליה רביד | צפייה |
09/01/2022 | החלטה שניתנה ע"י גיליה רביד | גיליה רביד | צפייה |
09/01/2022 | החלטה שניתנה ע"י גיליה רביד | גיליה רביד | צפייה |
11/01/2022 | החלטה על בקשה של נאשם 1 בק' לביטול דיון מ-12.1.22 | גיליה רביד | צפייה |
06/02/2022 | החלטה על בקשה של מאשימה 1 בקשה להוספת עד תביעה | גיליה רביד | צפייה |
20/02/2022 | החלטה על בקשה של מאשימה 1 בקשה לביטול דיון הוכחות וקביעת דיון תזכורת במקומו | גיליה רביד | צפייה |
14/03/2022 | הוראה למאשימה 1 להגיש הסדר טיעון | גיליה רביד | צפייה |
20/05/2022 | החלטה שניתנה ע"י גיליה רביד | גיליה רביד | צפייה |
24/05/2022 | החלטה שניתנה ע"י גיליה רביד | גיליה רביד | צפייה |
03/07/2022 | החלטה שניתנה ע"י גיליה רביד | גיליה רביד | צפייה |
04/07/2022 | החלטה שניתנה ע"י גיליה רביד | גיליה רביד | צפייה |
14/09/2022 | החלטה על בקשה של מאשימה 1 הודעה על שינוי גזר דין | גיליה רביד | צפייה |
22/09/2022 | גזר דין שניתנה ע"י גיליה רביד | גיליה רביד | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
מאשימה 1 | מדינת ישראל | אשרה גז |
נאשם 1 | אפרם דוויטAFREM 102404217 (עציר) | אורלי פרייזלר )מיוחס |