לפני | כב' השופט חגי ברנר, סגן נשיא | |
המבקשת | אמות השקעות בע"מ ע"י ב"כ עו"ד אורלי טננבאום וטליה חנינקס | |
נגד | ||
משיבים | 1. מפעלים פטרוכימיים בישראל בעמ ע"י ב"כ עו"ד מתן וינקלר ובן ליפץ 2. ממונה על חדלות פירעון – מחוז תל אביב ע"י ב"כ עו"ד הילה פישלוביץ- טייב 3. משמרת חברה לשירותי נאמנות ורזניק פז נבו נאמנויות בע"מ ע"י ב"כ עו"ד אלון בנימיני וירדן רוזנבוש |
פסק דין |
מבוא
בקצירת האומר, החברה נקלעה למצוקה עוד בשנת 2013, בעקבותיה גובש הסדר חוב שאושר בשנת 2015. במסגרת אותו הסדר שעבדה החברה לטובת מחזיקי האג"ח את כל נכסיה (מניותיה בבז"ן), בשעבוד ראשון.
לטענת החברה, לאחר אישור הסדר החוב חל שיפור במצבה, אלא שהתפרצות נגיף הקורונה הביאה לירידה חדה בשווי מניות בז"ן. נכון למועד זה שווי המניות שבהחזקת החברה עומד על כ- 400 מיליון ₪ בלבד (ראה עמ' 3 לפרוטוקול; שורות 12-15). מכאן שלחברה גירעון מאזני בסך של למעלה מ- 1.1 מיליארד ₪.
נוכח ההתדרדרות במצבה של החברה, פנתה החברה לחלק ממחזיקי האג"ח (סדרות ג' ו- ח'), בבקשה לדחיית מועד תשלום הריבית אשר היה קבוע ליום 31.12.2020. הדחייה התבקשה לחודש ספטמבר 2021.
דחיית תשלום הריבית אושרה על ידי המחזיקים, תוך שהוסכם בנוסף כי החברה תמנה מומחה מטעמה אשר יגיש חוות דעת במספר סוגיות מוגדרות הנוגעות לבז"ן. בחודש דצמבר 2020 פורסמה חוות הדעת האמורה (נספח 5 לתשובת החברה) (להלן: "חוות הדעת"), בגדרה ציין המומחה כי בנסיבות המקרה שפורטו "לא צריכה לאוץ הדרך למחזיקי אגרות החוב לפירוק החברה" (ע' 27 לחוות הדעת).
בהמשך, החלה החברה לנהל משא ומתן עם מחזיקי האג"ח. נכון למועד זה הצדדים עודם יושבים על המדוכה. למען שלמות התמונה נציין כי ביום 11.10.2021 נדחתה בקשתה של החברה לכינוס אסיפות תוך מתן פטור ממינוי מומחה ונקבע שבנסיבות הענין אין מקום למתן פטור שכזה (חדל"ת (ת"א) 27222-09-21). מכאן שכינוס האסיפות ייעשה רק לאחר מינויו של מומחה כאמור.
המבקשת סירבה להצעת החברה, ובהמשך הגישה את הבקשה דנן.
בנוסף, החברה טענה כי היא אינה מותירה את המבקשת ללא מענה, שכן מוצע כי ככל שיגובש הסדר חוב חדש בין החברה לבין מחזיקי האג"ח, החברה תפנה בבקשה למינוי מומחה מכוח סעיף 329 לחוק חדלות פירעון, אשר יציע כיצד לשלב את המבקשת בהסדר האמור.
משכך, ראוי כי בית המשפט יעשה שימוש בשיקול הדעת המוקנה לו ויורה על דחיית הבקשה.
המבקשת טענה כי לא ניתן לאחוז במקל משני קצותיו: מחד גיסא, הימנעות מנקיטת הליכי חדלות פירעון פורמליים, על כלל המשמעויות הכרוכות בכך, ומאידך גיסא, אי מתן מענה לנושה שנשייתו הוכחה. משכך, אין מקום לטענה כי דרישתה של המבקשת לפרעון החוב כלפיה מנוגדת לסדרי הנשייה, שכן לא ניתן עדיין צו לפירוקה של החברה.
אשר להתנגדות הנאמנים, המבקשת טענה כי אם הנאמנים מבקשים כי החברה תישאר במצבה המשפטי הקיים לצורך מיצוי המשא ומתן בין החברה לנאמנים, ראוי כי מחזיקי האג"ח יתכבדו ויפרעו את חובה של המבקשת, או למצער, יציעו הצעה בעניין זה. אלא מאי? בעוד שהחברה "זרקה לחלל האוויר" הבטחה חסרת משמעות כי פתרונה של המבקשת יושג במסגרת ההסדר שיתגבש, הרי שהנאמנים כלל אינם מציעים זאת, ולא בכדי.
דיון והכרעה
סעיף 263 לפקודת החברות קבע כי:
"בדונו בבקשת פירוק רשאי בית המשפט לדחותה, עם חיוב בהוצאות או בלא חיוב, או לדחות את הדיון בה, על תנאי או שלא על תנאי, או ליתן צו ביניים או כל צו אחר שייראה לו, אך לא יסרב ליתן צו פירוק מטעם זה בלבד שנכסי החברה מושכנו בסכום השווה למלוא שווים של הנכסים, או עולה עליו, או שאין לחברה נכסים בכלל."
הנה כי כן, על יסוד הוראה זו, "בדין הישן", נקבע בפסיקה כי לבית המשפט נתון שיקול דעת אם לתת צו פירוק לגבי חברה, אם לאו (ראה רע"א 5596/00 סתוי נ' נאחוסי פ"ד נז(1) 149, 154 (2002) (להלן: "סתוי"). בתי המשפט עמדו על כך כי גם אם מתקיימת אחת מעילות הפירוק, אין פירוש הדבר כי סעד הפירוק הוא הסעד המתאים בנסיבות העניין.
כך, נקבע כי בית המשפט יימנע מלהורות על פירוק החברה כאשר קיים סעד חלופי, פחות דרסטי מסעד הפירוק, אשר בהינתנו יוסר הטעם לפירוק. זאת, בשים לב לכך שצו הפירוק הוא סעד קיצוני אשר מביא מטיבו לסיום חייה של החברה (סתוי, עמ' 155; ע"א 8712/13 אדלר נ' לבנת, פס' 75 (נבו 01.09.2015); ע"א 3662/17 פלוני נ' פסגות זיו השקעות ופיתוח, פס' 27 (01.02.2018)).
עוד נקבע, כי על בית המשפט הדן בבקשת הפירוק לבחון את האינטרסים של כל הצדדים הנוגעים לעניין, ולא רק את אלו של המבקש. אין להסתפק בקיומה של עילת פירוק אלא שומה על בית המשפט לבחון מהי החלופה היעילה והצודקת ביותר, תוך בחינת מאזן הנזק שייגרם אם יורה על מתן צו הפירוק. כך למשל, כאשר הנושים ברובם מעדיפים את המשך פעילותה של החברה, יהא לכך משקל נכבד בהחלטה (ראה סתוי, עמ' 155; ע"א 30/11 ראובן טומשפולסקי נ' פריטום בע"מ, פס' 7 (נבו 09.10.2012); ציפורה כהן פירוק חברות, עמ' 176-178 (2000)).
לדיון רחב בסוגיה, ראה: צפורה כהן, "פירוק חברה על-פי בקשת נושה, קווים מנחים בהפעלת שיקול הדעת של בית המשפט" מחקרי משפט י"ב, עמ' 37, תשנ"ה – 1995.
יוער כי לפי הדין הישן, גם כאשר עסקינן בבקשה למתן סעד מכוח סעיף 350 לחוק החברות, התשנ"ט-1999, נתון לבית המשפט שיקול דעת רחב בהכריעו האם להיעתר לסעד המבוקש (ראה פרק (ת"א) 52716-06-17 עידו אביקסיס נ' אליטאליה סוסייטה איראה איטליאנה אס.פיי.איי, פס' 22 (נבו 12.08.2021)).
סעיף 18 לחוק חדלות פירעון קובע כי:
"(א) מצא בית המשפט כי מתקיימים התנאים המנויים בסעיף 7 או 9, ייתן צו לפתיחת הליכים.
(ב) על אף האמור בסעיף קטן (א), בית המשפט רשאי לדחות את הבקשה לצו לפתיחת הליכים אם מצא כי מתן הצו כשלעצמו יפגע באפשרות להביא לשיקומו הכלכלי של התאגיד; לעניין זה יבחן בית המשפט, בין השאר, אם דחיית הבקשה עלולה לפגוע בנושים וכן את יכולתו הכלכלית הכוללת של התאגיד."
עיניו הרואות, ברירת המחדל שקובע החוק היא כי על בית המשפט להורות על מתן צו פתיחת הליכים, מקום שמתקיימת עילה לכך. בצד זה, החוק מכיר במפורש בחריג המקנה לבית המשפט שיקול דעת שלא להיעתר לבקשה למתן צו, וזאת כאשר בית המשפט מצא כי מתן הצו יפגע באפשרות שיקומו הכלכלי של התאגיד.
ראה לעניין זה את דברי ההסבר להצעת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ו – 2016, עמ' 619-620 (ההדגשות אינן במקור; ח.ב.):
"לפי הדין הקיים יש לבית המשפט שיקול דעת רחב בהחלטה אם לתת צו פירוק לגבי חברה... למתן שיקול דעת רחב לבית המשפט במתן הצו חשיבות רבה. הוא מאפשר לבית המשפט לתת מענה ייחודי למקרים מורכבים שבהם מתן הצו אינו פתרון מיטבי ולהתאים את ההליך לנסיבות המקרה. ואולם לשיקול דעת רחב זה חסרון משמעותי והוא הפגיעה בוודאות. לוודאות ולקביעתם של כללי משחק ברורים ויציבים ערך רב לפיתוחו של שוק אשראי משוכלל. ודאות משפטית תאפשר לתאגיד ולנותני האשראי שלו לכלכל את צעדיהם בעת מתן האשראי ולתמחרו כראוי. על הדין לאזן בין שני אינטרסים נוגדים אלו.
בהתאם לכך, מוצע לקבוע כי הכלל יהיה שאם הוכח לפני בית המשפט שמתקיימים התנאים להגשת הבקשה לצו לפתיחת הליכים, יהיה עליו לתת את הצו. בכך מקדמת ההצעה את עקרון הוודאות.
ואולם לכלל זה מוצע גם לקבוע חריג. חריג זה מתקיים אם בית המשפט משתכנע שמתקיימות נסיבות מיוחדות שבשלהן עצם מתן הצו יפגע בשיקום התאגיד ושאין בדחיית הבקשה כדי לפגוע בנושים. במקרה כזה יש הצדקה לדחות את הבקשה למתן הצו, על אף התקיימות התנאים להגשת הבקשה..."
ואבהיר. מחזיקי האג"ח הם הנושה הדומיננטי בחברה. ראשית, נכסי החברה (מניות בז"ן) משועבדים לטובתם כך שלכאורה, הם ורק הם יכולים ליהנות מפירות המימוש שלהם. שנית, ההפרש הניכר בין שווי הנכסים לבין החוב כולו מוליך למצב שבו יתרת החוב כלפי מחזיקי האג"ח שתיוותר לאחר מימוש הנכסים, תהווה גם את מרביתה המוחלטת של הנשייה בדין רגיל (מעל 99%), שהרי לעת הזו מימוש הנכסים יותיר חוב בלתי נפרע של מחזיקי האג"ח בסך של 1.15 מיליארד ₪, לעומת נשיה זעומה של המבקשת בסך של 615,000 ₪ בלבד.
מחזיקי האג"ח סבורים כי לעת הזו, מתן צו פתיחת ההליכים איננו החלופה המיטבית והוא עלול לגרור מימוש של מניות בז"ן בשער נמוך, מה שיסב נזק כבד עוד יותר למחזיקי האג"ח שפועלים כעת במאוחד, אך פירוק החברה ייאלץ כל אחד מהם לפעול בנפרד לשם מימוש המניות המשועבדות לטובתו. עמדתם של מחזיקי האג"ח לפיה חלופת הפירוק אינה החלופה המועדפת, מושכלת ומבוססת, בין השאר, על חוות דעת מומחה שמינתה החברה, כפי שציינתי לעיל. תחת זאת, פועלים מחזיקי האג"ח, יחד עם החברה, לגיבוש הסדר אשר ישפר את מצבם לעומת פתיחת הליכי חדלות פירעון, מתוך תקווה שבהמשך יעלה שוויין של מניות בז"ן ויתאפשר פירעון גדול יותר של חובם, בד בבד עם שימור החברה כפעילה.
מלבד זו, חוות הדעת (הגם שיש צורך לעדכנה מחמת חלוף הזמן מאז נערכה) כוללת התייחסות מפורטת למורכבות הקשורה במימוש מניות בז"ן, בשים לב להסדר השליטה עליו חתומה החברה ולהיתר השליטה הנדרש מכוח הדין, וכן להיעדר הכדאיות במימוש קרוב נוכח הצפי לקבלת פיצוי בשל פינוי מתקני בז"ן במפרץ חיפה (ראה חוות הדעת, עמ' 14-16, 23-26). כל אלו הם בבחינת שיקולים התומכים בהימנעות ממתן צו פתיחת הליכים נגד החברה ותיעדוף חלופת ההסדר אשר תביא להמשך פעילותה.
מכל מקום, גם אם נניח כי קיימות לחברה זכויות תביעה כלפי נושאי משרה או כלפי צדדים שלישיים, הרי שמתן אפשרות לגיבוש הסדר אינו מאיין זכויות אלו. אין אפוא דחיפות להורות על מתן צו פתיחת הליכים באופן מיידי בשל כך. ככל שיגובש הסדר, אזי יידרשו הנושים להכריע אם לאמצו, על הוויתורים הכרוכים באישורו, והמבקשת תוכל לטעון טענותיה בעניין. מכל מקום, גם במקרה כזה, כל סכום שיושג בעקבות תביעות עתידיות, אם תוגשנה, ישרת את חובה של המבקשת בשיעור זעום ביחס לנשייתם של מחזיקי האג"ח, שהאינטרס שלהם בהגדלת עוגת הנכסים לא רק שאינו נופל מזה של המבקשת, אלא עולה עליו לאין שיעור.
הנה כי כן, ציר המחלוקת הרלוונטי הוא בין שני נושיה של החברה: הנושה האחד הוא דומיננטי, ולמעשה כמעט בלעדי, ומולו ניצב נושה שחלקו זעום. אכן, מצב כזה עלול לעורר בעיית נציג, בדומה לבעיה המתעוררת בין בעל מניות הרוב לבין בעל מניות מיעוט. יש להישמר מפני קיפוח זכויותיו של הנושה המשני, אך בד בבד יש לתת את המשקל הראוי לעמדתו של הנושה הדומיננטי ולנזק שעלול להגרם לו אם יינתן צו לפתיחה בהליכים.
באת כוח המבקשת אמנם שבה וטענה כי חובה של המבקשת נוצר עוד בשנת 2015, אלא שטענות אלו רלוונטיות אך ורק כלפי החברה. במקרה דנן, הגורם הרלוונטי העומד מעברו השני של המתרס הוא מחזיקי האג"ח, ולא החברה. אלו אינם אחראים להתנהלות החברה כלפי המבקשת, ככל שנפל בה דופי, והאינטרס שלהם אינו נסוג מפני האינטרס של המבקשת, אלא, כפי שהובהר לעיל, דווקא ההיפך הוא הנכון.
ואחדד: במקרה דנן, ההחלטה לדחות לעת הזו את הבקשה למתן צו פתיחה בהליכים אינה נשענת על העדפת אינטרס החברה להמשיך את חייה, אלא על האינטרס של מחזיקי האג"ח, אשר שיקום החברה, ולמצער, דחיית פתיחת ההליכים בעניינה, מבוקש על ידם מטעמים טובים ומבוררים.
סעיפים 39 ו-61(ב) לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973 מעגנים חובת תום לב 'כללית'. על יסוד הוראות אלו נקבע כי מצודתו של עקרון תום הלב פרושה על כלל המערכת המשפטית בישראל (ראה למשל ע"א 700/81 פז נ' פז פ"ד לח(2) 736, 742 (1984); ע"א 10582/02 בן אבו נ' דלתות חמדיה בע"מ, פס' י"ג (נבו 16.10.2005)). חובה זו עומדת על מכונה גם בעת שמבקש צד לממש זכות משפטית המוקנית לו (בג"ץ 59/80 שירותי תחבורה ציבוריים באר-שבע בע"מ נ' בית הדין הארצי לעבודה בירושלים, פ"ד לה(1) 828 (1980)). ואכן, נקבע בפסיקה כי גם בקשה למתן צו פירוק כפופה לחובת תום הלב. מקום שמצא בית המשפט כי בקשת הפירוק הוגשה בחוסר תום לב, יביא זאת בחשבון ורשאי הוא לדחות את הבקשה. כך למשל, כאשר התברר כי בקשת פירוק הוגשה ממניע זר, כגון הפעלת לחץ טקטי על החברה, בעוד שאין למבקש תועלת בהליך עצמו, יהא בכך טעם מבוסס לדחיית הבקשה (ראה פרק (נצ') 6756-09-17 ג'ברי יבוא והפצת מזון (1998) בע"מ נ' כונס הנכסים הרשמי, פס' 16-14 (נבו 02.01.2018); פשר (נצ') 342/05 כרדוש נ' חברת קרדוש ושות', פס' 58, 61 (נבו 05.04.2006); פשר (ת"א) 1828/02 א.פ. השקעות (70) בע"מ נ' הבנק לפיתוח התעשיה בע"מ, פס' 29-30 (נבו 03.09.2002); סתוי, פס' 10).
סבורני כי חובת תום הלב החלה על מבקש הפירוק, לא נס ליחה גם כאשר מדובר בבקשה לפתיחת הליכים מכוח חוק חדלות הפירעון.
ודוק, בהקשר אחר, קבע בית המשפט העליון כי חובת תום הלב מוסיפה לחול על יחיד המבקש לקבל צו פתיחת הליכים, כפי שחלה קודם לחקיקת חוק חדלות פירעון ביחס לחייבים בהליכי פשיטת רגל. מכוח חובה זו, נקבע, בין היתר, כי כניסה להליך חדלות פירעון באמצעות יצירת חובות שלא בתום לב, בנסיבות של זלזול בנושים או בהפרת ההגינות כלפיהם, תצדיק דחיית בקשתו של יחיד להיכנס להליך חדלות הפירעון ותצדיק גם ביטולו של ההליך כולו, אם נתברר למפרע שכך נהג. זאת, אף שהחוק חסר הוראה מפורשת כזו (ראה ע"א 6892/18 רפאל נ' עו"ד יעקב זיסמן - מנהל מיוחד, פס' 10 (נבו 18.12.2019)).
ניתן להקיש מכך גם לעניין חובת תום הלב המוטלת על הנושה המגיש בקשה לפתיחת הליכים. חקיקתו של חוק חדלות פירעון וביטולן של ההוראות הישנות בדבר הליך פירוק בפיקוח בית המשפט, לא שוללות ולא התכוונו לשלול את תחולתו של "עקרון על" זה. הלא מלכתחילה עקרון תום הלב אינו נובע מפקודת החברות, מה שלא מנע מבתי המשפט ליישם אותו גם במסגרת הליכי חדלות פירעון לפי פקודת החברות.
ויוסבר: צו פתיחת הליכים, הגם שהוא צפוי לגרום נזק למחזיקי האג"ח, לא יביא, כשלעצמו, כל תועלת למבקשת. כפי שכבר ציינתי, נכסיה של החברה משועבדים במלואם לטובת מחזיקי האג"ח ומבטיחים חוב הגדול עשרות מונים משוויים המשוערך של הנכסים. משכך, מקום שיינתן צו פתיחת הליכים, צפויים מחזיקי האג"ח לממש את המניות בהליך כינוס, ולמבקשת לא יהיה יד ורגל בתמורה שתתקבל בעקבות מימוש כזה.
זאת ועוד, גם אם נניח כי קיימות לחברה זכויות תביעה כלפי נושאי המשרה שלה, וכי הללו אינן משועבדות, וגם אם נניח כי ימונה לחברה נאמן אשר יממש זכויות אלה בהצלחה רבה, התועלת שתצמח מכך למבקשת היא אפסית. רק לשם המחשה, נניח כי יעלה בידי הנאמן לגבות בעקבות הליכים כאלה סך של 20 מיליון ₪. גם במקרה הזה, הדיבידנד שהמבקשת תקבל, לנוכח חלקה הזעום במצבת הנשייה הרגילה (0.04%), הוא 8,000 ₪ בלבד.
משכך, עמדתה של המבקשת תביא למצב שבו זה לא נהנה וזה חסר.
יתר על כן, מטרתה זו של המבקשת ניכרת מדבריה שלה (עמ' 5; שורות 27-30):
"...הם מתארים שיש גם הלוואה מבנק מזרחי, שנלקחה לטובת מימון של ההוצאות השוטפות. אז אני אומרת: אם כל-כך חשוב להם לשמור על ההסדר שלהם, ומדובר משנת 2015, אז שיגדילו את ההלוואה הזאת".
למעשה, מטרתה של המבקשת היא לאלץ את החברה לבצע העדפת נושים אסורה כלפיה, קרי, להעדיף את נשייתה של המבקשת על פני נשייתם של מחזיקי האג"ח, שעה שברור וידוע למבקשת כי החברה מצויה בחדלות פירעון עמוקה וכי במצב דברים זה שומה עליה להמנע מהעדפת נושים אסורה. מטרת משנה של המבקשת היא שאם לא החברה, אזיי אולי מחזיקי האג"ח הם שיתנדבו לפרוע את חובה של החברה כלפי המבקשת, רק כדי למנוע את פירוקה של החברה. גם לכך אין ליתן יד, משום שאין כל הצדקה לדרוש ממחזיקי האג"ח להעמיק את נזקיהם רק כדי "לקנות" את נשייתה של המבקשת ולהסיר את האיום של פתיחה בהליכים.
ניתן היום, ח' חשוון תשפ"ב, 14 אוקטובר 2021, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
29/06/2021 | החלטה על בקשה של מבקש 1 בקשה משותפת - ליתן ארכה להגשת התנגדות נאמני האג"ח וליתן ארכה להגשת תשובת אמות לתגובת החברה | חגי ברנר | צפייה |
13/07/2021 | החלטה על בקשה של מבקש 1 בעניין הרשאות | חגי ברנר | צפייה |
14/07/2021 | החלטה על בקשה של משיב 1 הודעת הבהרה לבית המשפט | חגי ברנר | צפייה |
02/08/2021 | החלטה על בקשה של מבקש 1 בקשה דחופה להקדמת מועד הדיון הקבוע ליום 10.10.2021 בבקשה למתן צו לפתיחת הליכים שהוגשה מטעם אמות | חגי ברנר | צפייה |
08/10/2021 | החלטה על בקשה של מבקש 1 בקשה מטעם המבקשת בקשר עם נוכחותו של נציג המבקשת (אמות) בדיון הקבוע ליום 10.10.2021 | חגי ברנר | צפייה |
13/10/2021 | החלטה על בקשה של מבקש 1 בקשה מטעם המבקשת בדבר מתן פסק דין נוסף כנגד פטרוכימיים | חגי ברנר | צפייה |
14/10/2021 | פסק דין שניתנה ע"י חגי ברנר | חגי ברנר | צפייה |
14/10/2021 | החלטה שניתנה ע"י חגי ברנר | חגי ברנר | צפייה |