לפני: | |
כב' הנשיאה הדס יהלום |
המבקשים | 1. חברון רפאל חדד ע"י ב"כ: עו"ד ניר אבישר |
- |
המשיבים | 1. המוסד לביטוח לאומי ע"י ב"כ: עו"ד אורי כץ |
לפניי ערעור על החלטת ועדה רפואית לעררים (נפגעי עבודה) מיום 16.6.21 שהתכנסה בהרכב חדש בעקבות פסק דין וקבעה כי דרגת נכותו של המערער בגין טנטון היא בשיעור 10%.
תמצית העובדות וההליכים הקודמים
- המערער, יליד 1960, עסק במשך שנים ארוכות בפינוי אשפה.
- ביום 29.6.2011 קבעה ועדה רפואית כי הוא סובל מליקוי שמיעה עקב עבודתו, בשיעור 5%.
- ביום 10.8.2011 הגיש המערער תביעה להכרה בטנטון כפגיעה בעבודה ואולם פקיד התביעות דחה את תביעתו. המערער הגיש תביעה לבית הדין לעבודה, להכרה בטנטון. התביעה נדחתה ביום 19.3.2013 (ב"ל 35993-11-11).
- בעקבות החמרה בשמיעה הגיש התובע תביעה להחמרת מצב וביום 13.7.2014 קבעה ועדה רפואית כי נכותו בגין ליקוי השמיעה הוחמרה והיא בשיעור 15%.
- ביום 28.5.2017 הגיש המערער תביעה חדשה להכרה בטנטון כפגיעה בעבודה ופקיד התביעות דחה גם בפעם זו את התביעה. המערער הגיש תביעה לבית הדין על החלטת פקיד התביעות ובמסגרתה הסכים המשיב להכיר בטנטון כפגיעה בעבודה בתחולה מיום 6.4.2017 (ב"ל 5179-02-18).
- לאחר שהוכר הטנטון כפגיעה בעבודה התייצב המערער בפני ועדה רפואית וזו קבעה ביום 2.6.2019 כי נכותו בגין הטנטון היא בשיעור 10%.
- המערער הגיש ערר על החלטת הוועדה הרפואית, לקבוע נכות בגין הטנטון מבלי לצרף אליה את הנכות בגין הירידה בשמיעה. לאחר שהערר נדחה הגיש ערעור לבית הדין, במסגרתו הוסכם ביום 19.6.2020 כי עניינו יוחזר לוועדת הערר באותו הרכב (ב"ל 24452-12-19).
- ועדת הערר שהתכנסה בעקבות פסק הדין דחתה את הערר פעם נוספת. על ההחלטה הוגש ערעור נוסף. במסגרת פסק הדין שניתן ביום 8.4.2021 הוסכם כי עניינו יוחזר לוועדת ערר בהרכב חדש (ב"ל 49719-09-20).
- ועדת הערר שהתכנסה ביום 16.6.2021 בהרכב חדש שבה ודחתה את הערר לאחר שקבעה כדלקמן:
"הועדה התכנסה מכוח פסד מיום 8.4.21 ושמעה את בא כוח התובע.
מאחר ותיק מחלת המקצוע ליקוי השמיעה ותיק מחלת המקצוע בגין הטנטון הוכרו ע"י פקיד התביעות כשני תיקים נפרדים למחלות מקצוע. אין בסמכות הועדה לאחד את שני התיקים."
החלטה
"הוועדה הרפואית החליטה לדחות את הערעור על דרגת נכות, תקנה 15 הועדה מנועה מלדון בתקנה 15 מאחר ונקבע שלא ניתן לאחד את שני מחלות המקצוע."
- על החלטה זו הוגש הערעור שלפניי.
- המערער טוען כי ועדת הערר לא נימקה את החלטתה לדחות את הבקשה לצרף את הנכות בגין טנטון לנכות בגין ירידה בשמיעה, באופן שנכותו היציבה תעמוד על 25%. לטענת המערער מדובר באירוע אחד שכן הן הירידה בשמיעה והן הטנטון נגרמו כתוצאה מעבודתו ומשכך היה על ועדת הערר לצרף את הנכויות.
בנוסף נטען כי בהתאם לפריט ליקוי 72(4)(ד)(3) יש להוסיף לאחוזי הנכות שנקבעו בגין ליקוי שמיעה את אחוזי הנכות בגין טנטון.
- המשיב טוען כי לא נפל פגם בהחלטת הוועדה, וזו פעלה בהתאם להוראות פסק הדין. לטענת המשיב אין מדובר בתביעה לצירוף נכויות לפי תקנה 12 ומשעה שהמערער לא הגיש תביעה לצירוף נכויות, אין בסמכות הוועדה לחבר בין שני תיקים. כמו כן, מדובר בשני הליכים נפרדים שמתייחסים לשתי תקופות שונות והכרות שונות.
- לאחר שעיינתי במסמכים שבתיק ושקלתי את טענות הצדדים הגעתי לכלל מסקנה, כי דין הערעור להתקבל וזאת מהטעמים שאפרט להלן.
- מעיון בפרוטוקול הדיון שהתקיים ביום 16.6.2021 עולה כי ועדת הערר האזינה לתלונות המערער וציינה אותן לפרוטוקול כדלקמן:
"יש ערר מנומק בתיק מ- 24.09.19 אין מחלוקת על גובה הנכות. בשמיעה 15% ו- 10 על הטנטון הטענה שלנו היא לצרף את הנכויות.
מדובר באירוע אחד עובד בעיריית לוד בפינוי אשפה נפגע בליקוי שמיעה וטנטון וזה אירוע אחד.
לפי סעיף 72(4)ד3 יש סעיף שמורה במקרה כזה לצרף את הנכות.
שיקול דעת הועדה עפ"י הסעיף לבחון שקיימת הפחתת שמיעה בתדירויות הדיבור.
סעיף זה מתקיים בוודאות מכיוון שאחרת לא היה מוכר בליקוי שמיעה ולכן יש לצרף את הנכות מבלי צורך בבדיקה נוספת."
- כעולה מדברי ב"כ המערער לפרוטוקול, ועדת הערר הופנתה לפריט ליקוי 72 (4) (ד)(III) שבתוספות הראשונה לתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה) התשט"ז – 1956 הקובע כדלקמן:
חבלה אקוסטית (עם עקומת שמיעה אופיינית)
(I) ללא רעש ובלי הפחתת השמיעה בתדירויות הדיבור 0%
(II) עם רעש תמידי באוזניים בלי הפחתת שמיעה בתדירויות הדיבור 10%
(III) כשקיימת הפחתת שמיעה בתדירויות הדיבור, יש להוסיף את אחוזי הנכות שנקבעו לליקוי השמיעה בהתאם לתקנה 12 לתקנות אלו.
- כעולה מלשון התקנה, בעת שקיימת הפחתת שמיעה בתדירויות הדיבור לצד פגיעה בשמיעה, יש להוסיף את אחוזי הנכות שנקבעו לליקוי השמיעה, זאת בהתאם למנגנון הקבוע בתקנה 12 שעניינה צירוף דרגות נכות.
הוועדה קבעה כי תנאי להפעלת הסעיף הוא הגשת בקשה לצירוף נכויות לפי תקנה 12. טענה זו אינה מתקבלת. זכותו של כל מבוטח לפנות בבקשה לצירוף נכויות, בהתאם לתקנה 12. העובדה שבסעיף נקבע כי על הוועדה להוסיף את אחוזי הנכות בהתאם לתקנה 12, משמעה כי על הוועדה לעשות כן אף אם המבוטח לא הגיש בקשה לצירוף נכויות. שאחרת – לא היתה כל הצדקה לכתוב את הדברים במפורש בסעיף 72(4).
- נכון למועד התכנסות הוועדה, עומד בפני הוועדה מבוטח שפגיעה שלו בגין חבלה אקוסטית, מצדיקה הענקת אחוזי נכות ובנוסף – נמצאה אצלו ירידה בשמיעה בתדירויות הדיבור.
מעיון בפרוטוקול לא מצאתי כי ועדת הערר ערכה דיון בשאלת תחולת הוראות פריט ליקוי 72(4)(ד)(III) בעניינו של המערער, זאת אף שנקבע בו במפורש כי כאשר קיימת הפחתת שמיעה בתדירויות הדיבור יש להוסיף את אחוזי הנכות שנקבעו לליקוי שמיעה, לאחוזי הנכות שנקבעו בגין טנטון.
- קביעת ועדת הערר כי מדובר בשתי פגיעות שנפתחו כשני תיקים נפרדים אינה רלוונטית, על פניו, מקום שבו קיימת הוראה מפורשת בתקנות המורה לוועדה לצרף את הנכויות בגין הפגימות בגין ליקוי שמיעה וטנטון שהוכרו כתוצאה מהפגיעה עבודה.
- משכך נפל פגם משפטי בהחלטת ועדת הערר אשר קבעה כי אין בסמכותה להורות על צירוף נכויות מהטעם שמדובר בשני תיקים נפרדים, וזאת משעה שקיימת תקנה הקובעת כי בנסיבות של ליקוי שמיעה שנלווית אליו פגימה של הפחתת שמיעה בתדירויות הדיבור, יש לפעול לפי תקנה 12.
- למעלה מהדרוש אציין כי המשיב כלל לא התייחס בתגובתו ללשון תקנה 72(4)(ד) (III) או לטענות המערער בעניין זה. עוד אציין כי אין בפסק הדין שניתן בב"ל 17102-04-18 כדי לתמוך בטענות המשיב, משום שעיון בתיק מלמד כי הוגש עליו ערעור במסגרתו הסכים המשיב להשיב את עניינו של המערער לוועדת הערר בכדי שתצרף את אחוזי הנכות שנקבעו בגין ליקוי שמיעה לאחוזי הנכות שנקבעו לטנטון (בר"ע (ארצי) 23389-12-18 בן שטרית אלי – המוסד לביטוח לאומי (28.11.2019).
סוף דבר
- הערעור מתקבל.
עניינו של המערער יוחזר לוועדה הרפואית בהרכבה מיום 16.6.2021 אשר תקבע את שיעור נכותו של המערער ותתייחס הן לליקוי השמיעה והן לליקוי הטנטון שהוכרו כפגיעה בעבודה וכן תקבע את מועד התחולה.
תשומת לב ועדת הערר כי בהתאם ללשון פריט ליקוי 72 (ד)(4)(III) "כשקיימת הפחתת שמיעה בתדירויות הדיבור, יש להוסיף את אחוזי הנכות שנקבעו לליקוי השמיעה בהתאם לתקנה 12 לתקנות אלו."
- בשים לה לגלגוליו של ההליך ולעמדת המשיב שנדחתה כאמור, ישא המשיב בהוצאות שכ"ט עו"ד בסך 4,000 ₪ אשר ישולמו בתוך 30 יום מהיום.
ניתן היום, 15/5/22 , בהעדר הצדדים ויישלח אליהם.