טוען...

החלטה שניתנה ע"י אריה רומנוב

אריה רומנוב28/10/2021

בפני כב' השופט אריה רומנוב

עו"ד גילי קירשנר

עו"ד מורן שבתי

בעניין:

ספיר זוהר

המבקשת

נ ג ד



נציבות שירות המדינה

המשיבה

המבקשת: בעצמה

המשיבה: עו"ד רון דול

החלטה

  1. לפני הוועדה מונחת בקשת המבקשת למתן היתר לפי סעיף 4(ג) לחוק שירות הציבור (הגבלות לאחר פרישה), התשכ"ט-1969.
  2. המבקשת עבדה ברשות המיסים (להלן – "הרשות"), פקיד שומה אשקלון, משנת 2013, אז החלה עבודתה כמתמחה. לאחר מכן המבקשת הועסקה כמפקחת מס, ובמהלך השנים היא התקדמה לתפקיד האחרון בתור רכזת חוליה בדרגה 41. המבקשת החלה לכהן בתפקידה האחרון ביום 19.2.20, וזאת עד לפרישתה מן הרשות ביום 1.10.21.
  3. הפרישה מן הרשות הגיעה, על פי הנטען בבקשה, לנוכח רצונה של המבקשת לעזוב את השירות הציבורי ולעבור לשוק הפרטי. על פי הנטען בבקשה, המבקשת הודיעה ביום 2.8.21 על רצונה להתחיל בחיפוש עבודה מחוץ לרשות לפקיד השומה, מר צחי לוי. המבקשת טוענת, כי ביום 9.8.21 היא העבירה לו מכתב שבו הצהירה כי ידוע לה שלא תוכל לטפל במסגרת העבודה ברשות בכל עניין הנוגע לגופים עימם היא נפגשת לצורך חיפוש העבודה. המבקשת טוענת, כי במועד זה נשלחו אליה ההנחיות של יעוץ המשפטי ביחס לתקופת צינון והיא החלה לנהוג על פיהן.
  4. עתה המבקשת מבקשת לעבוד במשרד רואי החשבון Deloitte בריטמן אלמגור זהר ושות'. לדברי המבקשת, ביום 3.8.21 היא פנתה למשרד רואי החשבון וקיבלה הצעה להיות מועסקת במשרד. המבקשת שכאמור, כבר לא מועסקת ברשות, עותרת לכך שתקופת הצינון בעניינה תקוצר, תוך הכרה בצינון פנימי, כך שהמבקשת תוכל להתחיל את עבודתה במשרד ביום 1.12.21.
  5. בבקשתה המבקשת התייחסה למספר ממשקי עבודה שהיו לה עם משרד רואי החשבון במהלך השנתיים האחרונות בעבודתה ברשות.
  6. הממשק הראשון הוא במסגרת התפקיד שקדם לתפקידה האחרון, היינו בעת שהמבקשת עבדה כרכזת חוליה. הממשק מול המשרד היה במסגרת טיפול בשני לקוחות שטופלו על ידי המשרד מול הרשות. הטיפול עצמו היה באמצעות עובדת שהמבקשת הייתה ממונה עליה, והמבקשת השתתפה בשני דיונים טלפוניים, שהאחרון שבהם היה בחודש ספטמבר 2020.
  7. הממשקים האחרים הם במסגרת תפקידה האחרון של המבקשת, אז התבקשה בשתי בקשות מנהלתיות לחוות את דעתה ביחס לבקשה של נישום שיוצג על ידי משרד רואי החשבון. הבקשה הראשונה שטופלה על ידה ביום 3.8.20 עניינה בהקטנת מקדמות המשולמות לשנת 2020. הבקשה השנייה היא בקשה שבה המבקשת טיפלה בחודש יולי 2021 לשחרר החזר מעוכב משנת 2019. הטיפול בבקשות אלה היה נתון לגורמים אחרים, והמבקשת התבקשה לחוות את עמדתה למבוקש.
  8. המשיבה מתנגדת לבקשה ועומדת על תקופת צינון בת שלושה חודשים ממועד פרישתה הפורמלי של המבקשת מהרשות, היינו מיום 1.10.21. המשיבה טוענת, כי בהתאם לדרגתה של המבקשת וכקבוע בהנחיית היועץ המשפטי לממשלה ("גיבוש עמדת המדינה לגבי תקופת הצינון הראויה לפורשים משירות הציבור", הנחיה מס' 1.1711 מיום 16.7.12), יש לעמוד על תקופת צינון בת שלושה חודשים. לשיטת המשיבה, אין מקום לקצר את תקופת הצינון מעבר לתקופה זו, שכן לא מתקיימים טעמים המצדיקים זאת. המשיבה טוענת, כי הממשקים המפורטים בבקשה לא חרגו מהטיפול השוטף של המבקשת במסגרת תפקידה, ואולם, בשים לב לפוטנציאל הגלום בתפקידה יש לעמוד על תקופת צינון מלאה.

דיון והכרעה

  1. לאחר ששקלנו בדברים, ותוך שהבאנו בחשבון את העובדה שהחל מיום 2.8.21 המבקשת נמנעה מכל טיפול ו/או עיסוק בעניינים הקשורים למשרד, מצאנו להורות על קיצור תקופת הצינון בעניינה של המבקשת כך שהיא תעמוד על חודשיים וחצי החל מיום פרישתה של המבקשת מהרשות.
  2. נקודת המוצא לדיון בעניינה של המבקשת היא הדרגה הזוטרה שעליה היא נמנית, אשר תקופת הצינון המומלצת ביחס לבעלי דרגה זו היא שלושה חודשים (ר' הנחיה מס' 1.711 לעיל). אמנם למבקשת היו מעט ממשקי עבודה עם המשרד במסגרת עבודתה ברשות, כשבממשקים האחרונים המבקשת הייתה גורם ממליץ בלבד. ואולם, ההמלצה האחרונה ביחס ללקוח של המשרד ניתנה על ידה בסביבות יום 15.7.21, היינו כשלושה שבועות לפניי שהמבקשת פנתה למשרד. בנסיבות אלה, מצאנו, כאמור, כי האיזון הראוי הוא תקופת צינון בת חודשיים וחצי החל מיום הפרישה הפורמלי.
  3. בטרם סיום יצוין, כי בבקשתה הצהירה המבקשת כי היא מודעת להוראות סעיפים 2 ו-3 לחוק ומתחייבת למלא אחריהן. למען הסדר הטוב, נביא את הוראות סעיפים אלה:

"2. מי שטיפל, אגב מילוי תפקידו בשירות הציבור, בענין פלוני של אדם פלוני, לא ייצג אחרי פרישתו מהשירות את האדם באותו ענין כלפי המוסד של שירות הציבור שבו שירת.

3. מי שפרש משירות הציבור וערב פרישתו היה נמנה עם סוג עובדים ששר המשפטים, באישור ועדת העבודה של הכנסת, קבע בתקנות לענין חוק זה בהתחשב עם אופי תפקידם – לא ייצג אדם לפני עובד בשירות הציבור שהיה כפוף לו ערב פרישתו, ולא יבקש ממנו להעניק זכות לו עצמו ולצורך עסקו, בין בהסכם ובין כמעשה של רשות, כשההענקה מסורה לשיקול דעתו של אותו עובד; והוא, כל עוד לא עברה שנה אחת מהיום שבו פסקו יחסי הכפיפות."

  1. סוף דבר. מצאנו כי יש לקצר את תקופת הצינון הקבועה בחוק כך שהמבקשת תוכל להתחיל את עבודתה במשרד 15.12.21.

ניתנה היום, י"ז כסלו תשפ"ב, 21 נובמבר 2021, בהעדר הצדדים.

אריה רומנוב, שופט

גילי קירשנר, עו"ד

מורן שבתי, עו"ד

החלטות נוספות בתיק
תאריך כותרת שופט צפייה
12/10/2021 החלטה שניתנה ע"י אריה רומנוב אריה רומנוב צפייה
28/10/2021 החלטה שניתנה ע"י אריה רומנוב אריה רומנוב צפייה
21/11/2021 החלטה שניתנה ע"י אריה רומנוב אריה רומנוב צפייה
צדדים בהליך
תפקיד שם בא כוח
עורר 1 ספיר זוהר
משיב 1 נציבות שירות המדינה – חוק שירות ציבור