לפני | כבוד השופט אריאל צימרמן |
מבקשת | רדוור בע"מ ח.צ. 520044371 ע"י ב"כ עו"ד דפנה צרפתי |
נגד |
משיב | משרד המשפטים/אגף רשם החברות, שותפויות |
- ביום 28.2.22 הגישה המבקשת, רדוור בע"מ, חברה המאוגדת בישראל ושמניותיה הרגילות נסחרות בבורסת ה-NASDAQ שבארה"ב, בקשה לאישור חלוקה בהתאם להוראות סעיף 303 לחוק החברות, התשנ"ט-1999, שאינה מקיימת את מבחן הרווח אך מקיימת את מבחן יכולת הפירעון. בתוך כך, עתרה המבקשת לביצוע רכישה עצמית של מניותיה הרגילות בסכום של עד 65 מיליון דולר ארה"ב, שתחל במועד מתן החלטה בבקשה ותסתיים בתוך שישה חודשים מאותו מועד.
- לעניין החלוקה המבוקשת בואר בבקשה, כי במסגרת חלוקה קודמת שהתבקשה על ידי המבקשת בגדרי ת"א 28108-10-21 (להלן: החלוקה הקודמת), שאף היא באה כהמשך לבקשות אחרות לחלוקה, אושרה למבקשת חלוקה בסך 45 מיליון דולר ארה"ב, שהמועד להשלמת ביצועה הוא יום 14.5.22. בגדרה חולקו נכון למועד הגשת הבקשה סך של 30 מיליון דולר ארה"ב; יתרה בסך 15 מיליון דולר ארה"ב טרם חולקה. סכום החלוקה המתבקש בגדרי בקשה זו, בסך של עד 65 מיליון דולר ארה"ב, כולל בתוכו את יתרת החלוקה הקודמת של 15 מיליון דולר ארה"ב.
- כפי שפורט בבקשה, סכום החלוקה המבוקש, שאינו מתוך רווחי המבקשת ולכן כפוף לאישור בית המשפט, ישמש לצרכי תכנית או תכניות רכישה עצמית. דירקטוריון המבקשת סבר כי ביחס לסכום זה אין בידי המבקשת רווחים ראויים לחלוקה במלוא גובה החלוקה שבכוונת המבקשת לבצע, אולם היא עומדת במבחן יכולת הפירעון. ההיקף הסופי של הרכישה העצמית, כמו גם התנאים לביצועה, הובהר, ייקבעו מעת לעת על פי שיקול דעת הדירקטוריון, והחברה לא תהא מחויבת בביצוע רכישה עצמית. מימון החלוקה יעשה מתוך כספים הנובעים מפעילות שוטפת ומיתרות המזומנים שבידי המבקשת, כאשר נכון ליום 31.12.21 יתרות המזומנים (לרבות שווי מזומן כגון פיקדונות, ניירות ערך סחירים וכד') של המבקשת על סך של כ-465 מיליון דולר ארה"ב.
- לבקשה צורף החלק הרלוונטי מהחלטת דירקטוריון המבקשת מיום 25.2.22 בדבר הסמכת המבקשת לפנות לבית המשפט בבקשה זו. כעולה מההחלטה, במסגרת הדיון שנערך קבע הדירקטוריון כי אין חשש כי ביצוע החלוקה המבוקשת ימנע מהמבקשת לעמוד בהתחייבויותיה הקיימות והצפויות. המבקשת עמדה על ההליכים לאישור החלוקה, הכפופה לאישור בית המשפט; צירפה את דוחותיה הכספיים המבוקרים ליום 31.12.21; והציגה נתונים לגבי מצבה הפיננסי כחלק מעמדת רואי החשבון של המבקשת, המתבססת על דוחותיה הכספיים של המבקשת. לבקשה צורפה גם חוות דעתו של מומחה בלתי תלוי, רו"ח ערן ברקת מחברת פולברניס ברקת בן יהודה בע"מ, חוות דעת המאשרת כי בהתאם לדוחותיה הכספיים של המבקשת, ביצוע החלוקה נשוא בקשה זו אינו פוגע ביכולת הפירעון של המבקשת. מן הבקשה ומחוות הדעת עלה כי למבקשת אין נושים מהותיים, התחייבויות פיננסיות, או שעבודים כלשהם הרשומים על נכסיה. לבקשה צורף נוסח ההודעה שתשלח לרשם החברות בדבר הגשת הבקשה ונוסח ההודעה שתפורסם בעיתונים בעניין הבקשה, כל אלו בהתאם לתקנות החברות (אישור חלוקה), התשס"א-2001.
- הבקשה הובאה לעיונו של סגה"נ, כב' השופט כבוב, שהורה ביום 1.3.22 למבקשת, בין יתר הנחיותיו, להמציא את ההחלטה לרשם החברות, לממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי ולגורמים הרלוונטיים ברשות המסים וברשות לניירות ערך (להלן יחד: הרשויות), וכן לעדכן את בית המשפט על דבר פרסום הבקשה בעיתונות; כך עשתה המבקשת.
- ביום 6.3.21 הגיש הממונה על הליכי חדלות הפירעון ושיקום כלכלי (להלן: הממונה) חוות דעת כלכלית לעניין החלוקה המבוקשת. הממונה ציין בין היתר כי להערכתו למשבר הקורונה הייתה השפעה שלילית אך מתונה יחסית וקצרת טווח על ביצועי החברה, אף שהעריך כי בטווח הבינוני-ארוך המשבר הנוכחי צפוי אף לשפר את מצבה עקב הגברת הביקוש למוצרי החברה ולהביא ליצירת הזדמנויות להגדלת נפח השוק שלה, על חשבון המתחרים שיכולתם להתמודד עם המשבר הכלכלי נמוכה מזו של המבקשת. עוד עמד הממונה על כך שיתרת הנכסים הפיננסיים הנזילים של החברה נכון ליום 31.12.21 ויכולתה המוכחת של החברה להפיק תזרימי מזומנים חיוביים מפעילות שוטפת בעבר, צפויות לשמש מקור למימון החלוקה המבוקשת, ומבססות את יכולת החברה לעמוד במבחן יכולת הפירעון מבחינה תזרימית. סיכום עמדת הממונה הוא כי המבקשת מקיימת את מבחן יכולת הפירעון (מבחינה מאזנית, ועיקר – מבחינת תזרימית) כנדרש בהוראת סעיף 303(א) לחוק החברות, ולפיכך הממונה אינו מתנגד לבקשה. לאחר דברים אלה הבקשה הועברה לטיפולי.
- ביום 6.4.21, הגישו רשם החברות, רשות המיסים, והרשות לניירות ערך עמדותיהם, באמצעות פרקליטות מחוז תל-אביב (אזרחי):
עמדת רשם החברות – בהתאם לרישום בפנקס השעבודים המתנהל אצל רשם החברות, לחברה לא קיימים שעבודים פעילים, וכן אין לה חוב בגין אי תשלום אגרות שנתיות לטובת רשם החברות, והיא אינה רשומה כחברה מפרה לפי הוראות סעיף 362א לחוק החברות. בנסיבות אלה, ומשאין לרשם החברות כל יריבות משפטית או עמדה מהותית בדבר הסכומים המבוקשים לחלוקה – רשם החברות משאיר לשיקול דעת בית המשפט את ההחלטה בבקשה.
עמדת רשות המיסים – רשות המיסים לא מצאה להתנגד לבקשה, ופירטה בתשובתה כי נכון למועד הגשת עמדתה, לא קיימים למבקשת חובות מס בני הרשאה לגבייה. רשות המיסים הדגישה כי אין בעמדתה משום התייחסות להשלכות המס של הפעולה המבוקשת, וכי אין בהיעדר התנגדותה של רשות המיסים לבקשה כדי להוות הליך שומה או לקבוע עמדה מבחינת היבטי מס העולים מהחלוקה ומהשלכותיה.
עמדת הרשות לניירות ערך – בהיותה של המבקשת חברה הנסחרת בנאסד"ק שאינה תאגיד מדווח, הרי שהיא אינה גורם מפוקח ע"י הרשות. בהתאם אין לראות את הרשות כצד מהותי לבקשה, ולכן, לאחר עיון בבקשה, לא מצא סגל הרשות לניירות ערך להביע עמדה ביחס לגוף הטענות, והותיר את ההחלטה לשיקול דעתו של בית המשפט.
- המבקשת מצדה הגישה הודעת עדכון בדבר חלוף המועד להגשת התנגדויות לבקשת החלוקה, וציינה כי לידיעתה ולבדיקתה התנגדויות כאמור לא הוגשו.
- לאחר כל אלה שבתי ועיינתי בבקשה על נספחיה, ובפרט כך בעמדת המומחה מטעם המבקשת, אשר לאחר פריסת הנתונים הנוגעים לחברה העריך כי הסבירות שלחברה תיווצר בעיית כושר פירעון בעקבות החלוקה היא נמוכה ביותר, וכי החברה תעמוד אפוא בהתחייבויותיה הקיימות והצפויות בהגיע מועד קיומן. נתתי דעתי גם לעמדות הרשויות, ובפרט לעמדתו המפורטת של הממונה, כך גם לעובדה שלא באו התנגדויות מטעם הנושים. משמצאתי על יסוד כל אלה כי מתקיים מבחן יכולת הפירעון ביחס לחלוקה המבוקשת, מצאתי להיעתר לבקשה.
- נוכח כל האמור לעיל, אני מאשר את החלוקה המבוקשת, ובלבד שתבוצע בתוך ששה חודשים מהיום.
ניתן היום, ה' ניסן תשפ"ב, 06 אפריל 2022, בהעדר הצדדים.