| מספר בקשה:2 |
בפני | כב' הרשמת הבכירה, עינת דינרמן |
תובע/משיב | אחמד אשקר |
נגד |
נתבעת/מבקשת | דלק מנטה קמעונאות דרכים בע"מ |
- בפני בקשה לביטול פסק דין מתאריך 31.07.2022 שניתן כנגד המבקשת בהעדר התייצבות, לאחר שכתב התביעה וההזמנה לדין נמסרו לה כדין.
- בקשת המבקשת לביטול פסק הדין הוגשה בתאריך 02.08.2022, במסגרתה עותרת המבקשת לביטול פסק הדין שניתן כנגדה בהעדר התייצבות.
- עסקינן בתביעה כספית ע"ס 7,000 ₪, בגין נזק שנגרם לרכבו של המשיב עת נציג מטעם המבקשת תדלק את רכבו של המשיב בדלק מסוג בנזין במקום בסולר.
- המבקשת טוענת בבקשתה, אשר נתמכה בתצהיר, כי אי התייצבותה במועד לדיון לא נבעה מזלזול בבית המשפט אלא מאחר ונציג מטעמה טעה באולם הדיונים של כב' הרשמת הבכירה.
- עוד טוענת המבקשת כי הנציג מטעמה פנה למאבטחים, שהפנו אותו למזכירות בית המשפט. ולשיטתה, לאחר בירור עם מזכירות בית המשפט, הגיע הנציג לאולם כב' הרשמת הבכירה ונוכח לגלות כי הדיון בעניינה של המבקשת הסתיים, והחל דיון חדש.
- עוד טוענת המבקשת כי יש בפיה טענות הגנה טובות כנגד התביעה המצדיקות לכל הפחות, לאפשר למבקשת לבוא בשערי בית המשפט הנכבד.
- המבקשת עותרת לבית המשפט, להורות על ביטול פסק הדין שניתן בהעדר התייצבות ולקבוע דיון נוסף לבירור התביעה במעמד הצדדים.
- המשיב הגיש תגובתו לבקשה לביטול פסק דין, וטען כי המבקשת לא הצביעה על צידוק לביטולו של פסק הדין שניתן כדין, שכן אין בסיס עובדתי לטענות המבקשת. עוד טען המשיב כי בית משפט השלום עכו הינו בית משפט קטן, שמספר האולמות בו בודדים.
- עוד טען המשיב כי פנה למבקשת מספר פעמים כדי להביא את העניין לפתרון בדרכי נועם. ולטענתו, הובטח למשיב מספר רב של פעמים כי עניינו יטופל, אך לשווא.
- המשיב עותר לבית המשפט להותיר את פסק הדין על כנו ולחילופין לפסוק למבקשת הוצאות בגין הופעתו של המשיב לדיון שנקבע במועדו.
דיון והכרעה:
תקנה 10 לתקנות השיפוט בתביעות קטנות(סדרי דין)- תשל"ז 1976, תחת הכותרת נתבע שלא הגיש כתב הגנה קובעת כי :
“ נתבע שנדרש להגיש כתב הגנה ולא הגישו תוך המועד שנקבע לכך, יתן בית המשפט פסק דין על יסוד כתב התביעה בלבד; אולם רשאי בית המשפט, אם ראה שמן הצדק לעשות כן, להזמין את בעלי הדין לטעון את טענותיהם ולהביא את ראיותיהם גם אם לא הוגש כתב הגנה כאמור.”
לאור העובדה כי הבקשה שלפנינו הוגשה בתוך 30 יום ממתן פסק הדין, אין אנו נדרשים לתקנה 176 (ב) לתקנות סדר הדין האזרחי התשע"ט 2018.
העילות לביטול פסק דין שניתן בהעדר:
- תקנה 12 לתקנות שיפוט בתביעות קטנות(סדרי דין)- תשל"ז 1976, דנה בביטול החלטה שלא בפני בעל דין, וזו לשונה:
"ניתנה החלטה שלא בפני בעל דין והגיש בעל דין בקשה לביטולה תוך 30 ימים מיום שהומצאה לו ההחלטה, רשאי בית המשפט, על פי צד אחד, לבטלה בתנאים שייראו לו בדבר הוצאות המשפט או ענינים אחרים; החלטה שמטבעה אינה יכולה להיות מבוטלת לגבי אותו בעל דין בלבד, מותר לבטלה גם לגבי שאר בעלי הדין, כולם או מקצתם".
- הוראות תקנה 12 לתקנות השיפוט מסמיכה את בית משפט לתביעות קטנות לבטל פסק דין שנתן במעמד צד אחד גם ללא תגובת הצד שכנגד.
ביטול מחובת הצדק
- כאשר פסק הדין שניתן במעמד צד אחד הוא פגום – ובדרך כלל נובע הפגם מאי המצאה כדין- הוא יבוטל בלי להתייחס כלל למשקל הטענות ולסיכויי ההצלחה.
- ביטול כזה נעשה מתוך חובת הצדק ex debito justitiae. פסק דין כזה הוא פגום ומשום כך אין לקיימו, תהא אשר תהא הגנת הנתבע לגופו של עניין.
- במקרה שלפנינו, לשיטתה של המבקשת- הייתה נוכחת בבניין בית המשפט אך לא התייצבה לדיון במועד. המשיב טען כי התייצב לדיון כדין, שכן לטענתו פסק הדין אינו פגום.
- הכלל לפיו מרוץ המועדים לביצוע פעולה מסוימת אינו מתחיל אלא ממועד ביצועה של המצאה פורמאלית ("כלל ההמצאה") רוכך עם השנים. נקבע, כי הכלל הוא אמנם כלל "ההמצאה" הפורמאלית לבעל הדין אולם בנסיבות מיוחדות ידיעת בעל הדין תוכל להיחשב כקובעת לצורך תחילת מניין הימים בנסיבות של השתק ובמיוחד כאשר בעל הדין לא רק ידע על פסק הדין אלא גם פעל על פיו ולאחר מכן טען כי זה לא הומצא לו (ראו בש"א 1890/00 מנורה איזו אהרון בע"מ נ' אוליצקי כריה בע"מ, פ"ד נד (2) 840, 843-844 (2000); רע"א 5007/92 לוין נ' ארנסט, פ"ד מח(1) 653, 659 (1994)). בהמשך חל ריכוך נוסף בכלל ונקבע כי "הדין הוא שיש להעדיף את מועד ה"ידיעה" על פני מועד ה"המצאה" (רע"א 1113/97 אסמעיל נ' סלימאן [פורסם בנבו], 6.4.97)).
- עם זאת, דורש יישום "כלל הידיעה" כי "הידיעה" בה עסקינן תהיה ידיעה בפועל ולא ידיעה בכוח; ידיעה של מלוא הפרטים ולא ידיעה חלקית ומקוטעת; ידיעה שאינה שנויה במחלוקת וידיעה ממשית ורלוונטית (רע"א 11286/05 אריק זמיר נ' בנק לאומי למשכנתאות בע''מ [פורסם בנבו], 8.7.2007).
- נראה אם כן כי עלה בידי המבקשת, אשר הנטל מוטל עליה, להוכיח כי הגיעה לבניין בית המשפט במועד. משכך, יש מקום להורות על ביטולו של פסק הדין כנגד המבקשת מחובת הצדק וכך אני מורה.
- נקבע לדיון הוכחות ליום 18.12.22 שעה 13:00.
המזכירות תשלח העתק מההחלטה לצדדים.
ניתנה היום, ח' תשרי תשפ"ג, 03 אוקטובר 2022, בהעדר הצדדים.