בפני | כב' השופט עמית רוזינס | |
התובעת | עיריית דליית אל כרמל-עוספיא | |
נגד | ||
הנתבעת | הבישופות היוונית קתולית |
פסק דין |
הסוגיות העיקריות שבמחלוקת:
לטענת הנתבעת, עד לשנת 2007 במשך שנים, הנפיקה התובעת חיובי תשלום ארנונה על שם "בית האחווה לזקנים" ולא על שמה של הנתבעת, ולא המציאה לנתבעת את הודעות החיוב השנתיות. רק החל משנת 2007 החלה התובעת להנפיק דרישות תשלום על שם "הבישופות היוונית הקתולית". לכן, דרישת הארנונה ממנה לגבי התקופה שלפני 1/11/2006 מהווה דרישה רטרואקטיבית כלפיה. וזאת ללא הודעה מראש, ללא מתן זכות טיעון ומבלי לאפשר לנתבעת להגיש השגות ועררים בגין החיובים בארנונה עבור התקופה שלפני 1/11/06. בעשותה כאמור פגעה התובעת באפשרויות הנתבעת להסדיר את הנושא תשלום הארנונה מול מסדר האחיות, כמו גם באפשרות הנתבעת לפעול מול שר הפנים לקבל פטור מארנונה בהיותה מוסד ללא מטרות רווח [לפי סעיף 5(י) לפקודת מסי העירייה ומסי הממשלה (פיטורין) 1938].
לשיטת הנתבעת, על פי אמנה בין מדינתית שנחתמה בין מדינת ישראל לבין הכס הקדוש מיום 30/12/1993 (להלן: "הסכם היסוד"), אמור להתנהל בין הצדדים לאמנה משא ומתן לגבי סוגיות שאינן ברורות, שלא הוסדרו וכאלה ששנויות במחלוקת, בנוגע לרכוש ולנושאים כלכליים המתייחסים לכנסיה הקתולית ולמוסדות קתוליים מסוימים, ובמשך תקופת המו"מ התחייבו הצדדים שלא לפגוע בסטטוס קוו בעניינים אלה, הן לגבי עצם החבות במס והן לגבי ביצוע פעולות לגבייתו. המו"מ טרם הסתיים ובין הנושאים שבמחלוקת נמצאת סוגיית החבות של גופים כנסייתיים לשלם ארנונה. העובדה שמסדר האחיות לא שילם ארנונה והתובעת לא פעלה לגבות את חובות הארנונה מלמדת על הסטטוס קוו הקיים במקרה המסוים. פעילות התובעת, המהווה חלק מהשלטון, מהווה הפרה של התחייבויות בינלאומיות של ישראל.
לגבי היטל הביוב הוסיפה וטענה הנתבעת, כי לא פורט מתי נוצר החוב, מה סכום הקרן וכיצד חושב, מה סכומי הצמדה וריבית וכיצד חושבו, והאם התביעה התיישנה. הנתבעת לא קיבלה הודעות מפורטות ומסודרות בגין חוב זה ולכן נמנע מהנתבעת להגיש ערר בגין ההיטל.
החזקה בנכס
"מחזיק - למעט דייר משנה".
לפיכך, נקבע בפסיקה לא אחת כי מן הראוי להיזקק כהשלמה להגדרת המונח "מחזיק" בסעיף 1 לפקודת העיריות, ויש לראות הגדרות אלה כחלות זו לצד זו, כאשר ההגדרה שבסעיף 1 חלה באופן כללי, וההגדרה שבסעיף 269 באה למעט מההגדרה הכללית "דייר משנה" (רע"א 7037/00 עיריית ראשון לציון נ' עו"ד ישראל וינבוים, פ"ד נו(4) 856 (2002); רע"א 9813/03 מדינת ישראל - משרד הבריאות נ' עיריית ראשון לציון (4.2.2007)).
המונח "מחזיק" מוגדר בסעיף 1 לפקודת העיריות כך:
"מחזיק - אדם המחזיק למעשה בנכס כבעל או כשוכר או בכל אופן אחר, למעט אדם הגר בבית מלון או בפנסיון"
העד היחיד מטעם הנתבעת היה מר אוסאמה מטר, שהחל לעבוד אצל הנתבעת בשנת 2001 כעוזר לממונה הכללי, ומאז שנת 2009 משמש כממונה כללי אצל הנתבעת (עמ' 22 ש' 7, 8).
מעדותו של מר מטר בבית המשפט עלה, כי דבריו בעניין החזקת מסדר האחיות בנכס מאז שנת 1991 לא מבוססים על ידיעה אישית, אלא אך ורק על האמור במכתב ששלחה הנתבעת לתובעת ביום 25/6/2007, במסגרתו הודיעה על הפסקת פעילות מסדר האחיות בבית האבות, החל מיום 31/10/2006, והעברת החזקה בו לנתבעת (נספח ג' לתצהירו) (עמ' 25 ש' 3'). למכתב זה צורף מכתב מיום 6/10/2006, מאת הנתבעת ומסדר האחיות, המודיע למשרד הרווחה על הפסקת פעילות מסדר האחיות בבית האבות. למר מטר אף לא היה כל קשר מול נזירות המסדר לגבי העברת הפעילות בבית האבות מהמסדר לנתבעת בשנת 2006 (עמ' 23 ש' 19 עד 23).
מר מטר לא ידע האם בכלל הגוף שנקרא "מסדר האחיות" הוא גוף פעיל, והאם היתה לו פעילות כלשהיא בישראל (עמ' 23 ש' 15 עד 18). בסעיף 5 לתצהירו של מר מטר נרשם כי פעילותו הכלכלית - פיננסית של בית האבות בתקופת החזקתו על ידי מסדר האחיות נוהלה ובוצעה על ידי המסדר. בעדותו בבית המשפט התברר כי גם בעניין זה לא היתה לו ידיעה אישית. כל שידע היה כי הוא עצמו לא ניהל את הפעילות (עמ' 30 ש' 1).
מר מטר לא היה עד באופן אישי להפעלת בית האבות על ידי מסדר האחיות, ואף לא נפגש מעולם עם נזירות המסדר (למעט אולי במפגש אחד כבן שתי דקות בלבד שהתקיים בין הבישוף לנזירה במשרדי הבישוף) (עמ' 35 ש' 14 עד 21). כאשר נשאל על ידי בית המשפט במפורש, איך ידוע לו שמי שניהל את בית האבות היה מסדר האחיות, לא היה באפשרותו למסור תשובה עניינית, וטען כי השאלה מעליבה אותו (עמ' 35 ש' 24, 25).
הנה כי כן, עדותו של מר מטר חסרת משקל כלשהו בעניין טענת ההגנה המרכזית לפיה מסדר האחיות החזיק בנכס.
"לשאלת בית המשפט, איך ניתן לדעת כי המוסד ששמו רשום באמנה "אחיות לצדקה של ישו ומרי", הוא זה אשר החזיק בנכס. תשובתי היא, ראייה בעל פה היא עדותו של העד, מטר. ראייה בכתב זה העמוד השני לנספח ג', שם חתומה האחות אן מארי דוג'ה בשם הגוף של "מנזר האחיות לצדקה של ישו ומרי"" (עמ' 36 ש' 4 עד 7).
העמוד השני לנספח ג' לתצהירו של מר מטר הינו מכתב שנשלח ביום 6/10/2006 לגברת בשם סימה במשרד הרווחה, עליו חתומים הארכיבישוף של הנתבעת, הכומר אליאס שקור ומנהלת הכספים ועורכת הדין של מסדר האחיות, האחות אן מארי דוג'ה. בהתחשב בכך שמסמך זה לא הוגש על ידי מי שערך אותו וחתום עליו, ולא התאפשר לתובעת לחקור את עורכי המסמך על פרטיו והעובדות הנזכרות בו, ובכך שהמסמך נערך בדיעבד, בתום התקופה לגביה נטעם שמסדר האחיות החזיק בנכס, ערכו הראייתי קלוש מאוד, ואין הוא יכול לשמש ראיה למהות השימוש שנעשה על ידי מסדר האחיות בנכס.
יתר על כן, תוכנו של המסמך לא תומך בטענה שמסדר האחיות "החזיק" בנכס. המסמך נכתב בשפה האנגלית ולכן אביא להלן את תוכן המסמך בשפת המקור:
"Ref. Management of the "Maison de la Fraternite"
After having served in the "Maison de la Fraternite" first in akko and later on in Isfya, the Congregation of the Sisters of Charity of Jesus and Mary was entrusted with the management of the Home from 23th October 1991 onwards.
They held responsibility for the services and for the financial and administrative management as well.
After long and thorough reflection, the Congregation has decided to withdraw its sisters from the Home.
By common accord between the Archbishop and the Congregation it has been decided that the Archdiocese of Haifa will continue the work of Charity first started by his predecessor and take up full responsibility for the management of the "Maison de la Fraternite" from November 1st 2006 onwards.
All further correspondence will therefore have to be carried on with the Archbishop Elias Chacour and / or the person that shall be appointed by him."
המושג Management המופיע בשורת הנושא ובהמשך המסמך, משמעותו בעברית ניהול. מתוכן המכתב עולה כי מסדר האחיות שרת בבית האבות וכי ניהול המוסד הופקד בידיו; מסדר האחיות נשא באחריות למתן שירותים ולניהול אדמיניסטרטיבי וכספי של בית האבות; החל מ 1/11/06, הארכיבישוף ימשיך בעבודת החסד וייקח אחריות מלאה לניהול בית האבות.
אין במסמך זה כל התייחסות להעברת חזקה בנכס למסדר האחיות.
ניהול אדמיניסטרטיבי וכספי של מוסד איננו כולל בהכרח "החזקה למעשה" של נכס מקרקעין, כמשמעותו בדבר החיקוק הרלוונטי. גוף עסקי או אחר יכול לספק כח אדם תפעולי וניהולי, כחברת ניהול או חברת כח אדם, גם אם אינו בעל זכויות בנכס. לא כל מי שנותן לבעל נכס מקרקעין שירותי ניהול ותפעול כאלה ואחרים הופך באופן אוטומטי לבעל זכויות להחזיק בנכס, או למי שהחזיק בו למעשה, ומחויב בתשלום ארנונה במקום בעל הנכס. כך למשל, חברת האחראית על אחזקת בניין מגורים, מטעם בעלי הדירות או מטעם נציגות בית משותף, כולל שירותי אבטחה, ניקיון תחזוקה וכו', לא תחשב כמי שמחזיק במקרקעין ומחויב בתשלום ארנונה. או למשל, חברה המנהלת מרכז המסחרי (קניון לדוגמה) עבור בעלי הנכס, לרבות אחריות על השכרת חנויות, ביטחון ניקיון וכדומה, לא בהכרח תחשב כמי שמחזיקה למעשה בנכס מבחינת חיוב בארנונה.
פירוש המושגים הנזכרים במסמך הנ"ל, ומתן תוכן מפורט ומעשי לפעילויות הכרוכות בהם יכול היה להתברר בחקירת עורכי המסמך, אולם אלו לא הובאו לעדות. אין די באמור במסמך כשלעצמו, כדי לבסס מסקנה לפיה מסדר האחיות החזיק למעשה בבית האבות.
כך למשל, מערות מר מטר על שבין הנתבעת למסדר האחיות לא נערך ולא נחתם חוזה שכירות לגבי הנכס או הסכם אחר כלשהו, והמסדר אף לא נתבקש לשלם דמי שכירות עבור השימוש בנכס (עמ' 25 ש' 4 עד 8 ועמ' 34 ש' 26, 27). אין בידי הנתבעת כל מסמך שנערך בזמן אמת, המעיד על כניסת מסדר האחיות לנכס בשנת 1991 (עמ' 25 ש' 16, 17).
באופן דומה, לא היתה בין הנתבעת למסדר האחיות כל מחוייבות לגבי משך תקופת השימוש בנכס, כל צד היה רשאי להפסיק את ההתקשרות באופן וולונטרי בכל עת, והבישוף היה רשאי, לפי שיקול דעתו הבלעדי, להפסיק את ההתקשרות בכל עת ולפנות את הנזירות מהנכס (עמ' 34 ש' 28 עד עמ' 35 ש' 2).
מר מטר העיד כי מפתחות בית האבות היו נתונים בידי נזירות המסדר. מעבר לעובדה שכאמור לא היתה לו ידיעה אישית בעניין, גם אם אקבל טענה זאת, אינני רואה בכך ראיה מספיקה להחזקה במקרקעין. לאיש תחזוקה של בית ספר יש מפתחות של כל בית הספר, מה שלא הופך אותו להיות מי שמחזיק בבית הספר. בידי חברת החזקה של מרכז מסחרי יכול שיהיו מפתחות לכל הדלתות במרכז, אין בכך כדי להפוך אותה למי שמחזיק במרכז המסחרי.
דברים אלה נכונים אף בעניין ניהול הפעילות הפיננסית של בית האבות, העסקת עובדים ובחירת המשתכנים, עובדות שלא הוכח שבוצעו על ידי מסדר האחיות. גם מערכת היחסים שהתקיימה בין מסדר האחיות לבין המשתכנים לא ידועה ולא הוכחה. ויצוין, כי לפי עדותו של מר מטר, בית האבות נוהל כמוסד ללא כוונת רווח ולא נגבו מהמשתכנים דמי שכירות.
למסדר האחיות לא היה כל עניין כספי בניהול בית האבות, אשר הופעל לצורך הגשמת מטרותיה של הנתבעת ככנסייה, לתת שירותים לקשישים מעוטי יכולת (כפי שנרשם במפורש בסעיפים 2 ו- 12 לתצהירו של מר מטר).
לא זו בלבד שהנתבעת בחרה לא לזמן לעדות את שני האישים החתומים על נספח ג' לתצהירו של מר מטר, היא לא זימנה לעדות איש מטעם מסדר האחיות לתמוך בגרסתה, ואף לא פנתה למסדר האחיות כדי לקבל אישור בכתב לטענותיה. מר מטר אישר בעדותו עובדות אלה וכאשר נשאל מדוע לא פעלו כך, לא היתה בידו תשובה (עמ' 24 ש' 27 עד 31 ועמ' 30 ש' 5 עד 7).
להימנעות מהצגת ראיות והבאת עדים קיים גם משקל ראייתי בלתי מבוטל, ולעניין זה יפים הדברים שנקבעו על ידי השופט ס' ג'ובראן בע"א 9656/05 שוורץ נ' רמנוף חברה לסחר וציוד בניה בע"מ (27.7.2008) בפסקה 26 לפסק הדין:
"לעיתים, הדרך שבה מנהל בעל דין את עניינו בבית המשפט הינה בעלת משמעות ראייתית, באופן דומה לראיה נסיבתית, וניתן להעניק משמעות ראייתית לאי הגשת ראיה. התנהגות כגון דא, בהעדר הסבר אמין וסביר - פועלת לחובתו של הנוקט בה, שכן היא מקימה למעשה חזקה שבעובדה, הנעוצה בהיגיון ובניסיון חיים, לפיה דין ההימנעות כדין הודאה בכך שלו הובאה אותה ראיה, היא הייתה פועלת לחובת הנמנע ותומכת בגרסת היריב. בדרך זו ניתן למעשה משקל ראייתי לראיה שלא הובאה".
כמו כן, באופן דומה נקבע בפסיקה כי:
"...כלל הנקוט בידי בתי המשפט מימים ימימה, שמעמידים בעל-דין בחזקתו, שלא ימנע מבית המשפט ראיה, שהיא לטובתו, ואם נמנע מהבאת ראיה רלבנטית שהיא בהישג ידו, ואין לו לכך הסבר סביר, ניתן להסיק, שאילו הובאה הראיה, הייתה פועלת נגדו... ככל שהראיה יותר משמעותית, כן רשאי בית המשפט להסיק מאי-הצגתה מסקנות מכריעות יותר וקיצוניות יותר נגד מי שנמנע מהצגתה" [ראה ע"א 548/78 שרון נ' לוי, פ"ד לה(1) 736, 760 (1980); ע"א 2275/90 לימה חברה ישראלית לתעשיות כימיות בע"מ נ' רוזנברג, פ"ד מז(2) 605, 615 (1993)].
במקרה דנן, הבאת נציג של מסדר האחיות לעדות יכולה היתה להיות ראיה נחרצת לטובת הוכחת טענת ההגנה של הנתבעת. בהתחשב בכך שהנתבעת ומסדר האחיות שניהם גופים הכפופים לכס הקדוש, אשר קיימו ביניהם שיתוף פעולה ארוך שנים, לא נראה שהייתה אמורה להיות בעיה כלשהי להביא נציג של מסדר האחיות לעדות. זאת בעיקר נוכח היקף התביעה (כ- 803,000 ₪), אשר מצדיק בהחלט היערכות בהתאם ואף השקעת הוצאות, ככל שצריך להביא עדים מחו"ל. למותר לציין שלא הוגשה הודעה לצד שלישי כנגד מסדר האחיות.
משכך, בין אם הדבר נעשה בטעות, ובין אם בהחלטה טקטית מדובר, במחדל בעל משמעות ראייתית כבדת משקל, שיש לו מחיר ראייתי משמעותי לחובת הנתבעת.
לא זו בלבד, הנתבעת אף לא הציגה אסמכתאות כלשהן להוכיח את העברת פעילות ניהול בית האבות ממסדר האחיות לנתבעת. לא חוזים עם עובדים, לא דפי הנהלת חשבונות המצביעים על הוצאות ניהול בית האבות שלא הוצאו קודם לכן, לא אסמכתאות לכניסת כספי סיוע ממשרד הרווחה ועוד, ולא היה בידי העד מר מטר להסביר הימנעות מהבאת ראיות אלה (עמ' 26 ש' 23 עד 31; עמ' 29 ש' 20 עד 23)
הודעה על שינוי החזקה
"חדל אדם ביום מן הימים להיות בעלם או מחזיקם של קרקע או של בנין שהוא חב עליהם בארנונה לפי הוראות הפקודה, ימסור הוא או נציגו הודעה על כך בכתב לעיריה ולאחר מכן לא יהיה חייב בשיעורי ארנונה נוספים.."
וסעיף 326 לפקודת העיריות [נוסח חדש] קובע, כי כל עוד לא נמסרה לעיריה הודעה על העברת חזקה בנכס יהיה המעביר חייב בארנונה שהנעבר היה חייב לשלם ולא שילם.
"נעשה אדם בעלו או מחזיקו של נכס שמשתלמת עליו ארנונה, יהא חייב בכל שיעורי הארנונה המגיעים ממנו לאחר שנעשה בעל או מחזיק של הנכס, אלא שאם היתה כאן מכירה או העברה חייבים המוכר או המעביר או נציגיהם – ואם היתה כאן השכרה לתקופה של שנה או יותר חייבים המשכיר או נציגו – למסור לעיריה הודעה על העסקה כאמור, ובה יפרשו שמו של הקונה, הנעבר או השוכר; כל עוד לא ניתנה הודעה כאמור, יהיו המוכר, המעביר או המשכיר חייבים בארנונה שהקונה, הנעבר או השוכר היו חייבים לשלם ולא שילמו; בהשכרה לתקופה הקצרה משנה אחת, יהיה המשכיר חייב בארנונה".
פסיקת בתי המשפט חזרה והבהירה כי:
"מטרתם של דיני הארנונה להקל על הרשות המקומית לאתר את אותו מחזיק החב בתשלום הארנונה, וזאת באמצעות סעיפים 325 ו-326 לפקודת העיריות, המטילים על המחזיק את הנטל להודיע על שינוי הבעלות או החזקה בנכס (ראו למשל בר"ם 1962/06 שלמה כהן נ' מנהלת הארנונה בעיריית חיפה ([פורסם בנבו], 16.10.2006), סעיף 5 לפסק הדין)" [בר"מ 7856/06 איגוד ערים אילון (ביוב, ביעור יתושים וסילוק אשפה) נ' מועצה אזורית חבל מודיעין (16/3/2008)].
הנתבעת לא טענה בשום שלב שהעבירה לתובעת הודעה בכתב כנדרש בפקודת העיריות ולא היה בידה להציג ראיה כלשהי להעברת הודעה כזאת. מר מטר העיד, כי לא ניסה אפילו לבדוק ברישומי הנתבעת האם הועברה הודעה כנדרש (עמ' 26 ש' 14 עד 17). (למען הדיוק אזכיר את הודעתו של מר מטר לתובעת מיום 25/6/2007 (נספח ג' לתצהירו), שנכתב לאחר תום תקופת השימוש של מסדר האחיות בנכס, ואיננו יכול לשמש לשינוי זהות החייב בתשלום לאחור, באופן רטרואקטיבי).
כאמור, הבסיס היחיד לטענה שהמסדר החזיק בנכס נמצא בעדויות הנתבעת, בראיות בעלות ערך ראייתי קלוש ביותר אם בכלל. בנוסף על כך, מעדותו של עד הנתבעת בבית המשפט התברר, כי אותו "מסדר האחיות" הינו גוף כמעט עלום. עד הנתבעת לא ידע לומר מה מספר התאגיד של מסדר האחיות, והאם יש לו בכלל מספר שכזה (עמ' 35 ש' 5 עד 13). הוא לא ידע האם הגוף שנקרא מסדר האחיות הוא גוף פעיל בעת עדותו ואף לא בשנת 2006 (עמ' 23 ש' 15 עד 18). הוא לא היה מסוגל למסור פרטים כלשהם לגבי זהות הנזירות הקשורות למסדר ואשר ניהלו מטעמו את בית האבות (עמ' 35 ש' 14 עד 21). כל שניתן היה לדלות מעדותו היה כי מקום מושבו של מסדר האחיות הוא בבלגיה, בזמנו היו בארץ נזירות מטעם המסדר אך הן זרות ולא תושבות ישראל, העד לא ידע למסור מי היתה האחראית מטעם המנזר וכל שידע לומר בעניין היה שהבישוף דיבר עם הנזירה האם בבלגיה (עמ' 23 ש' 18 עד 23).
בנתונים אלה, כאשר אין בידי התובעת ידיעה על קיומו של מחזיק אחר בנכס, כאשר מדובר בגוף כמעט עלום, חסר מספר התאגדות בישראל, ללא נוכחות בישראל, נציגות או כתובת בישראל, אשר ספק אם הוא פעיל בכלל, בהחלט ניתן לומר, כי אין בידה של התובעת לגבות את חוב הארנונה מגוף כזה, וניתן להביא למימוש את החבות השיורית של בעל הנכס.
הדברים נכונים ביתר שאת כאשר הנתבעת אשר בחרה, לטענתה, למסור חזקה בנכס לגוף כזה, נמנעה למסור פרטים שיאפשרו איתור אותו גוף וגבייה ממנו. על אף שאמור להיות לנתבעת קשר עם מסדר האחיות, נוכח שיתוף הפעולה ביניהם בעבר ונוכח היותם שני גופים החוסים תחת הכס הקדוש, הנתבעת בחרה לא לזמן עד מטעם מסדר האחיות, ולא להגיש הודעת צד ג' נגדו. הנתבעת, כבעלת הנכס, אמורה היתה לעשות כמיטב יכולתה לסייע בידי התובעת לגבות את החוב ממי שהיא טוענת שהחזיק בנכס, כך שהחיוב השיורי כנגדה על פי סעיף 236 לפקודת העיריות יוותר שיורי בלבד. אך דומה כי היא פעלה דווקא בדרך ההפוכה. בנסיבות אלה, אין הנתבעת יכולה לבוא בטענות נגד התובעת בגין אי ביצוע פעולות גבייה מאת מסדר האחיות, אלא לעצמה בלבד.
ידיעת התובעת על שינוי החזקה
לאחר שקבעתי שלא הוכח שמסדר האחיות החזיק בנכס, אדון בטענה זאת בקצרה, למעלה מן הצורך.
מבחינה עובדתית הנתבעת מנסה להתבסס על העובדה שבית האבות ממוקם בסמוך לבניין המועצה המקומית, ועל עדותו של עד התובעת, שביקר בבית האבות לצורך מסירת הודעות תשלום ופגש שם נזירות. לא מצאתי בדברים אלה אף לא ראשית ראיה לנטען. העובדה שנזירות עבדו בבית האבות לא היתה אמורה להוביל את עד התובעת למסקנה שגוף כלשהו מלבד הנתבעת הוא המחזיק למעשה בנכס, ואף אין בכך כדי לעורר שאלה בנושא. לא מצאתי כל בסיס להנחה שעד התובעת ידע או אמור היה לדעת שהנזירות שפגש בבית האבות, משתייכות למסדר האחיות או לאישיות משפטית אחרת כלשהי המחזיקה בנכס במקום הנתבעת. זהות העובדים במקום מסוים או השתייכותם לגוף כזה אחר איננה קשורה לזהות המחזיק בנכס.
בעדותו של עד התובעת מר שאמל הסביר העד, כי לא ניתן למצוא בארכיון המועצה סקר שנערך בשנת 1993 (עמ' 11 ש' 24 עד 28). העד מסר, כי הגם שלא עיין בתיק הנכס לפני הכנת תצהירו, תיק הנכס, הכולל את המסמכים והתכתובות הקשורות אליו, היה בפניו בעת שטיפל בפעולות גבייה שבוצעו כנגד הנתבעת (במהלך שנת 2007) והוא עיין בו (עמ' 15 ש' 29 עד עמ' 16 ש' 2). לא מצאתי כל סיבה שלא לקבל את עדותו של מר שאמל כהווייתה, והנתבעת אף לא טענה שעדותו לא אמינה.
לא מצאתי לנכון לזקוף לחובתה של התובעת אי הצגת תוצאות הסקר משנת 1993, שאין לדעת לאיזו מטרה נערך, והאם בכלל נבדק בעת ביצועו נושא זהות המשתמשים בנכסים. אין לצפות מהתובעת לשמור מסמכים משנת 1993.
יתר על כן, בהחלטה מיום 4/1/2011 ניתן צו גילוי ועיון במסמכים. הנתבעת לא הגישה כל בקשה בעניין גילוי המסמכים או בקשה לחייב את הנתבעת להציג את סקר הנכסים הנ"ל. לפיכך הטענה שנמצא בידה סקר כזה, והיא נמנע להציג אותו, נותרה סתמית.
"איננו סבורים כי העירייה הפרה חובה כלשהי כאשר נמנעה מלבדוק, לאורך השנים, מי הוא המחזיק בפועל במגרש. בית משפט זה כבר קבע, באופן מפורש וברור בעניין דור אנרגיה, כי הרשות המקומית אינה חייבת לבדוק באופן אקטיבי את מצב הבעלות או ההחזקה בנכס. כאמור, על-פי הוראות סעיפים 326-325 לפקודת העיריות, המחזיק או הבעלים המקורי של הנכס הוא שנושא בנטל להודיע לעירייה על שינוי ההחזקה או הבעלות, ואין – כך נקבע – להעביר נטל זה לכתפי העירייה ..." [עניין ששון לוי (פסקה 23 לפסק הדין)] (ההדגשות שלי - ע.ר.).
סוגיית זהות החייב בדרישות הארנונה והאם מדובר בדרישה רטרואקטיבית?
הנתבעת טענה, כי זהות החייב שונתה לשמה רק בשנת 2007, לאחר ששלחה לתובעת הודעה על העברת החזקה בנכס אליה (במכתב מיום 25/6/2007). לכן, הדרישה המופנית כלפיה לתשלום ארנונה בגין התקופות שקדמו לשנת 2007 מהווה דרישה רטרואקטיבית.
אכן, בדרישת תשלום משנת 2007 (היחידה שהוצגה בפני), תחת הרובריקה של "פרטי המשלם" או "שם המשלם" נרשם: "בית האחווה לזקנים" ואכן, על גבי מסמכי פעולות גבייה שבוצעו החל מחודש מאי 2005, תחת הרובריקה של "החייב" או "שם המשלם" נרשם: "הבישופות היוונית קתולית". עם זאת, לא מצאתי כי יש בכך כדי להוביל למסקנה שמדובר בחיוב רטרואקטיבי.
"צו הטלת הארנונה הוא שמקים את חבות הנישום ומטיל על כתפיו את נטל המס; אולם, שומת הארנונה, המגולמת בהודעת החיוב, היא שמוציאה את החבות מן הכוח אל הפועל והופכת את נטל המס, המוטל במסגרת הצו כאמור, לבר-ביצוע ... שליחת הודעת חיוב לנישום היא חלק אינטגראלי וחיוני בתהליך גבייתה של הארנונה העירונית. בהיעדר הודעת חיוב הנשלחת לנישום – לא מושלם תהליך החיוב ... וזהו המועד הקובע לצורך בדיקת רטרואקטיביות החיוב"
עסקינן בדרישה מהותית למשלוח הודעת חיוב לנישום ולא בדרישה פורמלית/צורנית בדבר השם שאמור להיות רשום תחת הרובריקה של "שם המשלם" בדרישת התשלום. הודעת חיוב הנשלחת לנישום היא המקימה את החיוב, ולא בהכרח השם המדויק של המשלם הרשום על גבי דרישות החוב.
לפי עדותו של עד התובעת ולפי הרשום על הודעות החיוב, במהלך כל השנים נשלחו הודעות החיוב בגין הנכס לכתובת של המוסד "בית האחווה" - ת.ד. 10 בעוספיה. לא היתה מחלוקת בין הצדדים על כך שכתובת זו היא כתובתו של בית האבות "בית אחווה". גם לאחר שנת 2007, תקופה בה אין מחלוקת שניהול בית האבות היה בידי הנתבעת, המשיכה התובעת לשלוח לכתובת זאת את הודעות החיוב ודרישות התשלום, ומעדותו של עד הנתבעת התברר כי תא דואר זה משמש את בית האבות ודרישות אלו הגיעו לידיו דרכו. מר מטר אף אישר כי לא הועברה בעלות ברשות הדואר על תא הדואר דנן (עמ' 32 ש' 3 עד 19). דהיינו, מדובר בכתובת כשרה של בית האבות, שבבעלות הנתבעת ובחזקתה, שהיא כתובת כשרה להמצאת מסמכים לנתבעת בכל הקשור לנכס. יתר על כן, עד התובעת העיד כי חלק מהודעות החיוב אף נמסרו על ידו באופן אישי, במסירה ידנית, לנזירות שעבדו בבית האבות (עמ' 9 ש' 26, 27 ועמ' 10 ש' 10 עד 15).
מדובר במקרה בו במהלך כל התקופה הרלוונטית נשלחו הודעות חיוב בזמן אמת לכתובת הנכס, על שם המוסד המתנהל בו, כאשר הבעלות בנכס והחזקה בו ברורות, אין בנכס כל מחזיק אחר ואין כל מחלוקת של ממש בעניין זהות המחזיק.
טענות הנתבעת בדבר העברת החזקה בנכס לגוף עלום שאין לו בסיס בישראל, הניסיון להסתתר מאחוריו, אי מסירת פרטים לגבי אותו גוף שיאפשרו גבייה ממנו ואי הגשת הודעת צד ג' כנגדו מחזקות את הרציונל של גבייה רטרואקטיבית.
כמו כן, לא מצאתי ממש בטענות הנתבעת כי הסתמכה על המצב ושנתה מצבה לרעה. העובדה שהנתבעת לא משלמת את חובות הארנונה גם לאחר שנת 2007, כאשר אין מחלוקת שהיא מחזיקה בנכס, בטענה שאיננה חייבת לעשות כן נוכח הסכם בין מדינת ישראל לכס הקדוש, מלמדת שאין בכוונתה לשלם ארנונה בכל מקרה. אי הגשת הודעת צד ג' כנגד מסדר האחיות מלמדת על כוונה שלא לבוא עמו בחשבון, במסגרת היחסים בין כנסיה לכנסיה, כפי שאף עלה מעדותו של עד הנתבעת (עמ' 23 ש' 24, 25) שוללת את הטענה על שינוי מצבה לרעה מול המסדר.
ההסכם עם הכס הקדוש
הסעיפים הרלוונטיים של הסכם היסוד הם -
סעיף 2.10.א.:
"הכס הקדוש ומדינת ישראל ישאו-ויתנו בתום לב על הסכם כולל, המכיל פתרונות מקובלים על שני הצדדים, בסוגיות שאינן ברורות, שלא הוסדרו, וכאלה השנויות במחלוקת, בנוגע לרכוש ולנושאים כלכליים ופיסקאליים, המתייחסות לכנסיה הקתולית בכלל, או לעדות או למוסדות קתוליים מסוימים."
סעיף 2.10.ג.:
"הצדדים מתכוונים לפתוח במשא ומתן הנזכר לעיל תוך שלושה חודשים מתחילת תוקפו של ההסכם הנוכחי, ומטרתם להגיע להסכמה תוך שנתיים מראשית המשא-ומתן."
וסעיף 2.10.ד.:
"במשך תקופת המשא-והמתן הזה יש להימנע מפעולות שאינן עולות בקנה אחד עם מחוייבויות אלה."
לטענת התובעת, הסכם היסוד איננו מתייחס לנושא תשלום מסים עירוניים, הטענה לקיומו של מו"מ בין המדינה לכס הקדוש בנושא זה נותרה לא מבוססת, ולא מוכחת ולא ניתן לתת פטור מתשלום ארנונה אלא על דרך של חקיקה ראשית שאיננה קיימת.
הבקשה הוגשה כשבוע בלבד לפני הדיון שנקבע לשמיעת ראיות הצדדים, זמן רב לאחר חלוף המועד שהוקצב לצדדים להגיש את כל ראיותיהם (בהחלטה מיום 29/4/12), לאחר שנקבעו הפלוגתאות העובדתיות הטעונות הוכחה (בהחלטה מיום 19/9/12), לאחר תום שלב קדם המשפט, ובאופן שלא אפשר לתובעת להגיב לה ולקיים דיון בעניינה לפני שמיעת הראיות. הבקשה אף לא נתמכה התצהיר לאימות העובדות שעמדו בבסיס נימוקי הבקשה. משכך, לא נתקיים דיון בבקשה טרם שמיעת הראיות, והצדדים טענו בעניין הבקשה במסגרת סיכומיהם.
לא מצאתי בטענות התובעת כל נימוק שיצדיק את הגשת הבקשה בשלב בו הוגשה וללא תמיכה בתצהיר. זאת בעיקר כאשר בסעיף 37 לכתב ההגנה טענה הנתבעת: "במסגרת בירור התביעה, תבקש הנתבעת לצרף את משרד החוץ (ואולי גם היועץ המשפטי לממשלה) לצורכי מתן עמדתו בעניין". כלומר, היה ידוע לה מתחילת ההליכים שאפשר שתידרש לצירוף משרד החוץ כצד להליכים, והיא לא מצאה לנכון לעשות כן.
לפי סעיף 23 לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א-1971 תעודת עובד ציבור נועדה להוכיח "דבר שנרשם במסמך רשמי". העובדות שהנתבעת בקשה להוכיח באמצעות תעודת עובד הציבור אינן באות בכלל זה, ולא ניתן להוכיח אותן באמצעות תעודת עובד ציבור.
הנתבעת לא טענה כי קיימת התחייבות כתובה של מדינת ישראל לא לנקוט בפעולות גביית ארנונה נגד מוסדות הכנסייה. גם לו הייתה התחייבות כגון זאת, כדי שתהיה דין מחייב עליה לעמוד בקריטריונים של "תקנה בת פועל תחיקתי", אשר אמורה להיות מפורסמת ברשומות, ואין כל צורך להוכיח אותה באמצעות תעודת עובד ציבור. תעודת עובד ציבור לא נועדה להוכחת דין ישראלי.
אשר על כן, אני דוחה את הבקשה להורות למשרד החוץ להמציא תעודת עובד ציבור.
קיומה של התחייבות שלטונית יש להוכיח ברחל בתך הקטנה, לרבות פירוט האדם או הגוף שנתן את ההבטחה, באילו נסיבות נתנה והאם היא עולה כדי הבטחה שלטונית מחייבת. הנתבעת לא מסרה כל נתון בעניינים אלה וממילא לא הוכיחה אותם. לו היתה התחייבות כתובה, מן הסתם אמור להיות העתק ממנה אצל נציגי הכס הקדוש. אם הייתה התחייבות בעל פה, מן הסתם ניתן היה להביא עדים להוכחתה. הנתבעת נמנעה להביא ראיות בעניין זה וטענתה נותרה סתמית.
סכום חוב הארנונה ומעמד תדפיסי החוב
עיון בתצהיר העד מטעם התובעת מגלה כי צורפו לו (כנספח ב') דפי החשבון של הנתבעת לכל אחת מהשנים הרלוונטיות (2002 עד 2009) ובכל אחד מדפי החשבון נמצא פירוט של סכום הארנונה בו חויבה הנתבעת בכל שנה ושנה. משכך, אני מוצא את טענת הנתבעת שהתובעת לא הציגה נתונים המאפשרים לחשב את החוב הנתבע, סתמית.
"פנקסים הנחזים ככוללים ארנונה שנקבעה או שומה שנעשתה לפי הפקודה יתקבלו בלי כל ראיה אחרת – כראיה לכאורה על קביעת הארנונה או על עשיית השומה ועל תקפן".
עד התובעת מסר בתצהירו, כי סכום חוב הארנונה הכולל של הנתבעת, החל מחודש מרץ 2002 ועד הגשת התביעה בחודש מרץ 2009, לאחר הוספת הפרשי הצמדה וריבית בהתאם להוראות חוק הרשויות המקומיות (ריבית והפרשי הצמדה על תשלומי חובה), התש"ם-1980, עומד על סך של 650,005 ₪ (נכון ליום הגשת התביעה).
ב"כ הנתבעת לא שאל את עד התובעת בחקירה נגדית ולו שאלה אחת בעניין סכום החוב שנרשם בתצהירו. לא בעניין סכומי החיוב השנתיים ולא בעניין תחשיב החוב הכולל לאחר הוספת הפרשי הצמדה וריבית.
הנתבעת לא הגישה כל ראיה לסתור את המפורט בדפי החשבון שהוגשו על ידי התובעת ולא הציגה כל חלופה מצדה לעניין גובה החוב הכולל.
יפים לעניין זה דברים שנכתבו בפסק הדין בעניין ששון לוי (בפסקה 32):
"סעיף 318 שלעיל קובע את מעמדם של תדפיסי החיוב כ"ראיה לכאורה על קביעת הארנונה" (ראו: עניין ט.ט. טכנולוגיה, בעמ' 786; הנריק רוסטוביץ, פנחס גלעד, משה וקנין ונורית לב ארנונה עירונית ספר שני 901-900 (מהדורה חמישית, רונית כהן כספי ושגיב חנין עורכים, 2001)). לוי לא הגיש אף ראיה הסותרת את האמור בתדפיסי החיוב, ולמעשה הוא גם לא הציג חלופה משלו לעניין גובה החוב. על-כן, אין לנו אלא לקבל את האמור בהם."
היטל ביוב
עם זאת, התובעת הודתה כי אין בידה להציג את דרישת התשלום של היטל ביוב. למרות זאת, לשיטתה, אין בכך כדי לשלול את זכותה לגבות מהנתבעת את היטל הביוב. זאת נוכח האפשרות העומדת לה להנפיק דרישה חדשה התואמת את הדין.
דהיינו, דרישת החוק למסירת דרישת תשלום לבעל נכס הינה דרישה מהותית, אשר מקימה את החיוב בפועל. בטרם נמסרה דרישת תשלום לא ניתנה לבעל הנכס האפשרות להגיש ערר בעניינה ולא קם המועד לתשלום ההיטל.
לפיכך, גם אם צודקת התובעת כי היא רשאית להנפיק דרישת תשלום להיטל ביוב מחדש, אין בכך כדי להקים חובת תשלום לנתבעת בטרם נמסרה לה דרישת תשלום כדין.
אשר על כן, דין התביעה בעניין היטל הביוב להידחות.
עניינים נוספים
לפי סעיף 5(י) לפקודה זאת, בין הנכסים הפטורים מארנונה כללית:
"כל רכוש שמוסד-מתנדב לשירות הצבור משתמש בו אך ורק לשירות הצבור, בתנאי שאותו מוסד יתאשר ע"י שר הפנים לצורך פיטורין עפ"י סעיף זה" (ההדגשה שלי - ע.ר.).
הנתבעת לא טענה כי פעלה בהתאם להוראה זאת, אולם לשיטתה, נוכח הטלת חיובים רטרואקטיביים ואי מסירת הודעות חיוב מסודרות, נמנעה ממנה האפשרות לפעול בהתאם להוראה זאת ובין היתר לפנות לשר הפנים לקבלת אישורו כנדרש. משדחיתי את טענות הנתבעת בעניין הרטרואקטיביות ואי המצאת חיובים יש לדחות אף טענה זאת.
ואציין עוד, כי אף במסגרת ההליך שבפני הנתבעת לא צרפה אסמכתא לכך שבית האבות מתנהל כמוסד ללא כוונות רווח.
עד התובעת מסר בעדותו שידוע לו שאין בנכס כנסייה וכי הנתבעת מעולם לא הגישה השגה בעניין זה ולא הציגה שרטוט או סקיצה אשר מציגים את הכנסייה (עמ' 18 ש' 31 עד עמ' 19 ש' 24). כאשר נשאל עד הנתבעת מדוע לא הציג תמונה המאשרת קיומה של כנסייה בבית האבות השיב תשובה כללית, שידוע לו שיש בית תפילה במקום והוא לא צריך תמונה (עמ' 33 ש' 1). על כן, בנסיבות אני מוצא שהנתבעת לא הוכיחה קיומו של בית תפילה בנכס. יתר על כן, גם במסגרת ההליך שבפני הנתבעת לא הציגה נתונים כלשהם לגבי הקפלה, לרבות שטחה. כך שטענתה בעניין זה נותרה סתמית.
יתר על כן, עיסוקה של טענה זאת הוא בסיווג הנכס או חלקים ממנו. טענה זאת יש להעלות בהשגה על חיוב בארנונה ולא בבית המשפט. מכיוון שהנתבעת לא הגישה השגות על החיוב בארנונה, אף לא בשנים 2007 והלאה, אין להישמע לטענה זאת.
לא מצאתי כי בנסיבות העניין התובעת גילתה חוסר מעש בגביית חובות הארנונה המגיע כדי מחילה על תשלומים, ולא כל נימוק אחר שיצדיק אי הטלת תשלום בגין הפרשי הצמדה וריבית. על כן אני קובע כי התובעת זכאית לקבל הפרשי הצמדה וריבית כדין בנוסף על סכום החוב.
לסיכום
עוד אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובעת הוצאות משפט (כולל החזר אגרת משפט ושונות) בסך 24,000 ₪ וכן שכ"ט עו"ד בסכום כולל של 47,000 ₪. סכומים אלה ישולמו בתוך 30 יום מהיום אחרת יתווספו להם הפרשי הצמדה וריבית כדין מהיום ועד התשלום המלא בפועל.
המזכירות תמציא את פסק הדין לב"כ הצדדים.
ניתן היום, ט' אייר תשע"ה, 28 אפריל 2015, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
10/06/2009 | פס"ד בהעדר | שלומית פומרנץ-זמני | לא זמין |
29/09/2009 | החלטה על בקשה של נתבע 1 ביטול החלטה / פס"ד 29/09/09 | שלומית פומרנץ-זמני | לא זמין |
29/10/2009 | החלטה על בקשה של בא כוח תובעים 1 שינוי / הארכת מועד 29/10/09 | שלומית פומרנץ-זמני | לא זמין |
29/10/2009 | החלטה על בקשה של נתבע 1 עיכוב הליכי הוצל"פ 29/10/09 | שלומית פומרנץ-זמני | לא זמין |
13/12/2009 | החלטה מתאריך 13/12/09 שניתנה ע"י שלומית פומרנץ | שלומית פומרנץ-זמני | לא זמין |
15/12/2009 | החלטה על בקשה של תובע 1 שינוי / הארכת מועד 15/12/09 | שלומית פומרנץ-זמני | לא זמין |
10/01/2010 | החלטה מתאריך 10/01/10 שניתנה ע"י שלומית פומרנץ | שלומית פומרנץ-זמני | לא זמין |
07/02/2010 | החלטה על בקשה של תובע 1 שינוי / הארכת מועד 07/02/10 | שלומית פומרנץ-זמני | לא זמין |
10/02/2010 | החלטה על בקשה של תובע 1 מתן החלטה /פסיקתא 10/02/10 | שלומית פומרנץ-זמני | לא זמין |
16/02/2010 | החלטה על בקשה של תובע 1 שינוי / הארכת מועד 16/02/10 | שלומית פומרנץ-זמני | לא זמין |
04/03/2010 | החלטה על בקשה של תובע 1 שינוי / הארכת מועד 04/03/10 | שלומית פומרנץ-זמני | לא זמין |
17/03/2010 | החלטה על בקשה של תובע 1 שינוי / הארכת מועד 17/03/10 | שלומית פומרנץ-זמני | לא זמין |
25/04/2010 | החלטה מתאריך 25/04/10 שניתנה ע"י שלומית פומרנץ | שלומית פומרנץ-זמני | לא זמין |
09/06/2010 | החלטה מתאריך 09/06/10 שניתנה ע"י רננה גלפז מוקדי | רננה גלפז מוקדי | לא זמין |
28/04/2015 | פסק דין שניתנה ע"י עמית רוזינס | עמית רוזינס | צפייה |
19/04/2016 | פסק דין שניתנה ע"י יגאל גריל | יגאל גריל | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | עיריית דליית אל כרמל-עספיא | טל שחר בלוך, ג'ובראן ג'ובראן |
נתבע 1 | הבישופות היוונית קתולית |