התובע (בת"א 10547-09-09): | רוני חנגל | |
נגד | ||
הנתבע)בת"א 10547-09-09(: | בני גואטה |
פסק דין |
תובענה ותובענה שכנגד, אשר הדיון בהן אוחד.
העובדות שאינן שנויות במחלוקת
תביעת גואטה (ת.א. 3161/09)
נוכח האמור תובע גואטה מחנגל לשלם לו את הסכום הקבוע בהסכם השותפות, כשהוא משוערך.
חנגל טוען כי הסכום הנ"ל הוסף להסכם ללא ידיעתו וללא הסכמתו. חנגל מוסיף וטוען כי בכל מקרה, הסכם השותפות לא קויים בשום צורה שהיא.
חנגל מוסיף וטוען כי בכל מהלך תקופת השותפות גואטה הדיר אותו מהעסק המשותף, מנע ממנו לקבל את התקבולים של העסק, התנהג אליו באלימות ובכוחניות ובאיומים אשר גרמו לו לחתום על הסכם השותפות, וכי ההסכם בטל מחמת עושק, הטעיה וחוסר תום לב.
תביעת חנגל (ת.א. 10547-09-09)
לטענת חנגל, שווי השקעותיו בשותפות עולה על שווי השקעותיו של גואטה בשותפות בסך 75,090 ₪.
כמו כן טוען חנגל כי הכנסות השותפות בתקופת קיומה עמדו על הסך של 220,000 ₪. על פי הנטען, גואטה לא שילם לחנגל שום חלק מהכנסות השותפות המגיעות לו, ועל כן הוא זכאי לסך של 110,000 ₪.
על כן, העמיד חנגל את תביעתו מגואטה על הסך של 185,090 ₪.
השאלות הטעונות הכרעה
האם חנגל חתם על הסכם השותפות עקב כפיה או עושק?
דין טענה זו להידחות.
על הרמה הפרובטיבית הנדרשת להוכחת פגם ברצון, עמד בית המשפט העליון בהרחבה בע"א 8163/05 הדר חברה לביטוח בע"מ נ' פלונית (6.8.2007). נאמר שם כי:
"ברי כי מדובר בטענת הגנה ועל כן נטל ההוכחה של יסודות הטענה מוטל על כתפי צד לחוזה המבקש להשתחרר מהקיום החוזי בטענה שלא נעשה דבר. נטל ההוכחה בעניין זה הוא כבד יותר מן נטל הרגיל במשפט האזרחי, ונדרשות ראיות חזקות וברורות, עדות חד משמעית ופוזיטיבית והוכחות חותכות"
בכל הכבוד, סבורני כי חנגל לא עמד בנטל הפירוט הנ"ל, ועל כן דין הטענה כי ההסכם בטל מחמת פגם בכריתתו – להידחות.
הנה כי כן, השאלה הנשאלת היא מדוע חתם חנגל על ו/2? האם הפעלת הלחץ היתה הן בזמן חתימת ו/1 והן בזמן חתימת ו/2? כיצד ייתכן שחנגל חותם על שני ההסכמים ולא פוצה פה? כיצד ייתכן שחנגל לא הגיש מעולם, בזמן אמת, כל תלונה למשטרת ישראל על אלימות ואיומים? כיצד ייתכן שחתם על ו/2 לאחר חודשיים וחצי שבהם לא היה נתון לאיומים, לחצים והתנהגות בלתי הולמת?
גירסתו של חנגל בהקשר זה מעוררת תמיהה רבתי, וודאי שהיא חסרה את העוצמה הראייתית הנדרשת כדי להשתית עליה ממצא של טענת כפיה או עושק.
האם הסכום הקבוע בסעיף 5.3 להסכם השותפות (167,000 ₪) הוסף שלא על דעתו של חנגל?
למחרת, בשעות הערב המאוחרות, גואטה הביא אליו את ההסכם (נספח ו/2 לתצהיר חנגל), וביקש ממנו לחתום עליו בשנית כי יש בו תיקונים קטנטנים. הוא חתם, וגואטה לקח את ההסכם ללא שהשאיר לו העתק. גואטה גם לא הפנה תשומת ליבו לתוספת הסכום הנקוב.
על השינוי נודע לחנגל רק מספר ימים לאחר מכן.
ראשית, מהשוואת נספח ו/1 לנספח ו/2 עולה כי חתימתו של חנגל בעמ' 2 להסכם השותפות (שהוא העמוד בו מופיע סעיף 5.3) – כלל אינה מופיעה בנספח ו/1 אלא בנספח ו/2 בלבד. על כן, כבר מטעם זה לא ניתן לקבל את גירסתו של חנגל, בסעיף 38 לתצהיר העדות הראשית מטעמו, כי חתם על שני חוזים, האחד ללא סכום, והשני עם סכום שהוסף ללא ידיעתו.
חנגל עומת עם תמיהה זו בחקירתו הנגדית, ואולם, לא היתה בפיו תשובה ממשית (עמ' 51 ש' 24-32).
"אני באותה תקופה הבאתי את גיסי שהוא רו"ח על מנת להיפרד, בני ואחים שלו איימו עלינו והציגו לנו חוזה חדש, ששם היה רשום הסכום, אני היית גיסי ששמו מאיר אביב, וחתמנו על החוזה ששם רשום 167,000 ₪"
(עמ' 53 ש' 13-16)
הנה כי כן, מדברים אלה עולה מפורשות גירסה נוספת לנסיבות חתימת ההסכם ו/2: במקום נכח גם גיסו של חנגל (אשר לא הובא להעיד) ו/2 הוצג לחנגל מראש, חנגל ידע היטב שהוא שרשום בו הסכום הנתבע, והוא חתם על ו/2 במודעות מלאה.
"בדרך-כלל דין הוא, שאדם החותם על מסמך בלא לדעת תוכנו, לא יישמע בטענה שלא קרא את המסמך ולא ידע על מה חתם ובמה התחייב. חזקה עליו שחתם לאות הסכמתו, יהא תוכן המסמך אשר יהא"
האם יש לאכוף על חנגל את החיוב הקבוע בסעיף 5.3 להסכם השותפות?
"רוני מאשר בזאת כי הוא מקבל על עצמו 50% מהתחייבויות שנעשו ע"י בני לעניין העסק כאמור ע"פ רשימה מוסכמת המפורטת בנספח א להסכם זה מהווה חלק בלתי נפרד מהסכם ייסוד שותפות זה וחתימת הצדדים הינה עדות לכך"
סעיף 5.3 להסכם השותפות קובע כדלקמן:
"רוני מקבל על עצמו שווה ערך כספי ל – 50% מהתחייבויותיו של בני בכל הנוגע לשותפות ובסה"כ 167,000 ₪ (מאה ששים ושבע אלף) מיד עם חתימתו של הסכם זה"
ובהמשך נאמר בסעיף 5.5 כי:
"מסים (צ"ל "מוסכם") על הצדדים כי הסכום הנקוב מס' (כך!) 5.3 ייחשב ע"י (ה)צדדים כחוב אישי של רוני לבני אותו יש להחזיר באותו מקרה".
רו"ח מלול אשר היה רואה החשבון של גואטה, והעיד מטעמו, הבהיר בתצהירו כי הסכום של 167,000 ₪ הינו מחצית מהוצאות גואטה במהלך תקופת השותפות. רו"ח מלול העיד כי עובר לחתימת ההסכם קיבל את הנתונים המתייחסים להוצאות גואטה מיום 1.3.2009 ועד ליום 14.5.2009 לערך, וריכז אותם בטבלה נספח א' (נספח ז' לתצהירו של חנגל – להלן: "הטבלה" – עמ' 46 ש' 26 ואילך).
בהתאם למפורט בטבלה, הוצאות גואטה לשם ניהול השותפות, ב – 3 חודשי פעילותה, הגיעו כדי 339,669 ₪ והסכום שנקבע כי על חנגל לשלם לגואטה הינו כמחצית מכך – 167,000 ₪ (עמ' 46 ש' 26-32).
רו"ח מלול העיד כי אינו יודע לאמר מדוע הצדדים לא חתמו על הטבלה (עמ' 47).
חנגל טען בתצהירו כי מעולם לא ראה את הטבלה הנ"ל, ואכן, היא אינה נושאת את חתימת הצדדים.
מעבר לכך, המומחית מטעם בית המשפט, רו"ח ענת בביץ (להלן: "המומחית"), אשר בדקה את הוצאות השותפות בתקופת התקיימותה מצאה בחוות דעתה כי הנתונים המופיעים בטבלה לגבי הוצאות גואטה - פשוט אינם נכונים.
בחוות דעתה, אשר לא נסתרה, מצאה המומחית כי הוצאות השותפות הכוללות בתקופת פעולתה עמדו על הסך של 59,510.92 ₪ בלבד.
חשוב מכך, המומחית מצאה שאין כל אינדיקציה ראייתית לקיומם של רבים מהרכיבים המופיעים בטבלה (והשווה בעניין זה הרשימה ברישא עמ' 10 לחוות הדעת אל מול הטבלה).
הנה כי כן: לא רק שהטבלה אינה חתומה ואינה מוסכמת – אלא גם אינה נכונה.
כך למשל בטבלה מופיע נתון של דמי שכירות בסך של 107,710 ₪ בגין דמי שכירות שנתיים. כמו כן מופיעים בטבלה חיובים שנתיים כגון ביטוח למשאית וטסט למשאית. ואולם, כאמור, המדובר בחיובים שנתיים.
משחדלה השותפות מלהתקיים כעבור שלושה חודשים, וגואטה המשיך להשתמש במושכר וברכבים, מדוע צריך חנגל לשאת בחיובים אלה בגין מלוא התקופה?
ועוד: בנתונים מופיעים עלות של רכישת קרוואן, מזגן, קומפרסור וכלים, ריהוט משרד, ציוד לחשמלאי, יציקת משטח אספלט ויציקת בטון לעמודים. אין חולק כי חנגל עזב את השותפות כשבידיו אין שום נכס שהוא.
אם השותפות רכשה נכסים או השביחה נכסים, אשר לאחר מכן המשיכו לשמש את גואטה, מדוע חנגל צריך לשאת במחצית התשלום בגין הרכישה או ההשבחה?
א. לא צורף להסכם השותפות נספח הוצאות חתום כקבוע בסעיף 5.2 להסכם השותפות;
ב. הטבלה עליה מצביע גואטה כרשימה מוסכמת של הוצאות - אינה מוסכמת;
ג. בנוסף, הטבלה הקיימת אינה אמינה;
ד. ובנוסף, הטבלה משקפת חיובים ארוכי טווח אשר אינם מתיישבים עם אורך חייה הקצר של השותפות.
משאין בנמצא נספח חתום, קל וחומר כאשר מתברר כי הסכום של 167,000 ₪ הקבוע בהסכם השותפות כשווה ערך למחצית הוצאות השותפות בתקופת קיומה - אינו נכון, הרי שאין עדות לנכונות הסכום הנ"ל, ולא ניתן לאמר שהשתכללה הסכמה מחייבת לתשלום הסך הנ"ל.
אין גם ספק שכל המידע הרלוונטי בדבר הוצאות השותפות היו בידיו של גואטה בלבד.
תכלית הסכם השותפות הינו יצירת הינו שיתוף עסקי בין הצדדים, בהשקעות, מלאי, ציוד והכנסות. המדובר ביחסים אשר מטבע הדברים משמיעים יחסי אמון ברמה גבוהה ביותר, והמימד האישי בו הינו דומיננטי.
מקום שמסתבר כי גואטה הביא בחשבון הוצאות אשר פשוט לא היו ולא נבראו, הרי שהמסקנה הינה כי גואטה מעל באמון זה, ועל כן חתימתו של חנגל על הוראת סעיף 5.3 להסכם השותפות הינה מתוך הטעיה או לחלופין מתוך טעות חד צדדית, כמשמעותם בסעיפים 14 ו – 15 לחוק החוזים (חלק כללי) תשל"ג - 1973.
"נקודת המוצא לפרשנות חוזה מצויה בלשונו. לשון החוזה היא כלי הקיבול של אומד דעת הצדדים, והיא תוחמת את גבולותיו. ואולם, נקודת המוצא איננה נקודת הסיום. בצד בחינת לשון החוזה, נדרש בית המשפט גם לנסיבות החיצוניות לו, והכול לשם קביעת אומד דעתם הסובייקטיבי של הצדדים במועד כריתת החוזה.... שני מקורות אלה – לשונו של החוזה והנסיבות החיצוניות האופפות את כריתתו – "קבילים הם... המעבר מהמקור הפנימי (לשון החוזה) למקור החיצוני (הנסיבות החיצוניות) אינו מותנה בקיום תנאים מוקדמים כלשהם. לא נדרשת כל בחינה מוקדמת אם לשון החוזה היא ברורה, אם לאו" (ע"א 4628/93 מדינת ישראל נ' אפרופים, פ"ד מט(2) 265, 313 (1995) (להלן: עניין אפרופים)). בבואנו לעמוד על הפרשנות הראויה שיש לתת להתקשרות חוזית, יש לבחון גם את האינטרסים, המטרות והיעדים המשותפים אשר ביקשו הצדדים להגשים – מבחינתם הסובייקטיבית – באמצעות החוזה (פרשנות החוזה, בעמ' 404). במקרים שבהם לא ניתן לברר את התכלית הסובייקטיבית של החוזה, נדרש הפרשן ליתן דעתו גם לתכליתו האובייקטיבית, קרי לכוונה ההיפותטית של הצדדים לחוזה, כאנשים סבירים"
וכמו כן ר' רע"א 3961/10 המוסד לביטוח לאומי נ' סהר חברה לתביעות בע"מ (26.2.2012) דנ"א 1797/12 ליסטר נ' פרידנברג (16.8.2012), ע"א 3894/11 דלק חברת הדלק הישראלית בע"מ נ' בן שלום ואח' (6.6.2013).
בענייננו אומד דעתם של הצדדים היה ברור: כוונתם היתה שגואטה זכאי לשיפוי בעין מאת חנגל בגין מחצית ההוצאות שהוציא לטובת המיזם המשותף. לא היתה כוונה לסכום גלובלי על בסיס הערכה או אומדן, אלא סכום שיהיה "גב אל גב" אל מול רשימת הוצאות מסודרת ומוסכמת.
משרשימה כזו מעולם לא הומצאה, לא נחתמה, לא הוסכמה, ומסתבר כי הטבלה שנטען כי היא משקפת את הוצאות גואטה אינה נכונה – הרי שלא ניתן לאכוף על חנגל לשלם לגואטה את הסכום המפורט בסעיף 5.3 להסכם השותפות.
אין ספק כי בעת חתימת הסכם השותפות הצדדים התכוונו להתקשרות ארוכת טווח, וכך העיד גם גואטה (עמ' 31 ש' 7). לכן, באותה עת היתה הצדקה לחיובו האמור של חנגל. ואולם משהסתיימה השותפות תוך זמן קצר לאחר מכן, איני סבור כי יש לאכוף על חנגל את מלוא החיוב, אשר כולל בתוכו רכיבים של תשלומים שנתיים ורכיבים של רכישת נכסים אשר לאחר סיום ההתקשרות החוזית נותרו בידי גואטה .
הדברים מקבלים משנה תוקף נוכח העובדה שלא נסתרה העובדה שחנגל לא לקח עימו שום נכס מנכסי השותפות, ובשים לב שכל העסק התנהל מחצרי גואטה, הרי שההנחה היא שהמוצרים שנרכשו – ככל שנרכשו – נותרו בחצרי גואטה, ולשימושו.
ודוק: לא ניתן לאכוף רק סעיף אחד מהסכם השותפות על מי מהצדדים. אם יש מקום לאכיפתו – הרי שיש לאוכפו ככתבו וכלשונו, ובמלואו, ולא רק חלק מסויים ממנו. כאמור לעיל, לטעמי, יחסי שותפות – אין לכפות.
נוכח סיום השותפות בין הצדדים, אובדן האמון ביניהם, תקופת הפעילות המשותפת קצרת הימים של השותפות, והטווח הארוך של חלק מרכיבי הטבלה, הרי שאין כל טעם והגיון לאכוף את החיובים שבהסכם השותפות על מי מהם, שכן למעשה המדובר בחוזה שאינו בר ביצוע ואינו אפשרי עוד, בהתאם להוראת סעיף 3(1) לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א – 1970, ואף סבורני כי לא יהיה זה צודק לאוכפו, בהתאם להוראת סעיף 3(4) לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א – 1970.
זכאות חנגל לכספים מהשותפות
המומחית מסרה חוות דעתה. באופן כללי ניתן לאמר כי מבנה חוות הדעת של המומחית הינו כדלקמן:
מכירות כל אחד מן הצדדים בתקופת השותפות[1]
(עלות קניות של מלאי)[2]
(הוצאות הצדדים )[3]
___________________
רווח לחלוקה
עוד מצאה המומחית כי גואטה הכניס לקופתו מהפעילות העסקית בתקופת השותפות סך של 44,794 ₪, ולכן חנגל זכאי למחצית מכך בסך של 20,397 ₪.
עוד מצאה המומחית כי חנגל נשא באופן עצמאי בהוצאות השותפות בסך של 36,207 ₪, אשר בגינם הינו זכאי להחזר מגואטה.
כן מצאה המומחית כי גואטה לא שילם לחנגל את המע"מ בגין חשבונית 551 (ר' דיון בהמשך) בסך של 5,918 ₪.
נוכח כל האמור מצאה המומחית כי גואטה חייב לחנגל בגין פעילות השותפות, את צירוף הסכומים הנ"ל בסך של 62,523 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית החל מיום סיום השותפות.
האם חנגל העביר לשותפות, בתחילת פעולתה, מלאי של 10,000 משטחים?
טענות הצדדים
חנגל טען כי, השותפות מעולם לא שילמה לו את התמורה בגין חשבוניות אלה. על כן, והואיל ומלאי המשטחים נמכר על ידי השותפות, הרי שבעת פירוק השותפות יש להתחשב (במסגרת רכיב עלות הקניות) גם במשטחים אלה.
להוכחת טענתו צירף גואטה חשבונית 551 אחרת (נספח ב/3 לחוו"ד המומחית, המסמך המקורי הוגש וסומן ת/4) אשר זהה לכל דבר ועניין לחשבונית ב/1 פרט לתאריך - 30.4.2009.
באשר לחשבונית 563 (ב/2, כאמור) הפנה גואטה לכך שהחשבונית אינה מופיע בספרי החשבונות של אף אחד מן הצדדים.
ממצאי המומחית
א. החשבונית אינה מופיעה בספריו של חנגל בסעיף המכירות;
ב. דא עקא, החשבונית מופיעה בספריו של גואטה בסעיף הקניות;
ג. גואטה לא הגיש שום הוכחה כי הוא או השותפות שילמו לחנגל בגין חשבונית זו;
ד. השוני בתאריך בין ב/1 לבין ב/3 אינו רלוונטי שכן כך או אחרת, זו קניה שהתרחשה בתקופת פעילות של השותפות.
נוכח האמור מסקנת המומחית היתה כי חנגל אכן העביר לשותפות את המשטחים נשוא חשבונית 551. לפיכך, במסגרת רכיב עלות הקניות של השותפות כללה גם התמורה בגין חשבונית זו.
חנגל השיג על ממצאי המומחית ביחס לחשבונית 563, ואילו גואטה השיג על ממצאי המומחית ביחס לחשבונית 551.
דיון בטענות חנגל ביחס לחשבונית 563
דא עקא, דו"ח המלאי של גואטה ליום 31.12.2009 כלל 7,073 משטחים (נספח ד/3 לתצהיר גואטה), דהיינו עליה של פי 7 במלאי המשטחים.
מכאן מנסה חנגל להסיק כי הגידול בכמות המשטחים של חנגל נובע מהעברת המשטחים נשוא חשבונית 563 לגואטה.
יש לזכור כי השותפות בין הצדדים התנהלה במשך כ – 3 חודשים בלבד. גואטה העיד כי במהלך כל השנה הנידונה רכש משטחים (עמ' 32 ש' 12-14). תשובה זו הינה הגיונית בשים לב לכך שהמדובר בעסק שעיסוקו בקניית ומכירת משטחים.
לא ניתן להשקיף רק על חלק מפעילותו העסקית של עסק ולהסיק לגביה מסקנות. המסקנה צריך שתיגזר מהמכלול, ולא ניתן להגיע למסקנה ברורה וחד משמעית (כמובן, ברמת ההסתברות הנדרשת במשפט האזרחי) באשר לסיבת הגידול במלאי המשטחים רק מהשוואת דו"חות המלאי בתחילת התקופה ובסוף התקופה, במיוחד בשים לב לכך כי במשך כ – 9 חודשים גואטה ניהל את עיסקו ללא חנגל.
מעבר לכך, על פי החוק העברת מלאי משטחים מעסק לעסק טעונה הוצאת חשבונית מס, או לכל הפחות תעודת משלוח. חשבונית המס היא הראיה הטובה ביותר. היעדרה של חשבונית 563 מספרי החשבונות של שני הצדדים מדבר בעד עצמו, ומחייב להגיע למסקנה כי ההעברה הנטענת – לא הוכחה.
דיון בטענות גואטה ביחס לחשבונית 551
לטענת גואטה, על אף האמור בחשבונית, למעשה, הוא שילם לחנגל את סכום חשבונית 551, במזומן, כחלק מהתחשבנות איתו על רווחי השותפות אותה עת.
גואטה טוען שהחשבונית נרשמה כך כדי להציג מצג כאילו חנגל העביר משטחים לשותפות, וזאת בעצת רואה החשבון מלול "כדי להתקזז במיסים" (עמ' 34 ש' 23-25, ובהמשך בעמ' 35 ש' 5 ואילך), ואולם בפועל חנגל לא העביר שום משטחים.
בפתח הדברים אדגיש כי המדובר בטענה מסוג "פרעתי", ואשר בבסיסה מהווה עדות בעל פה כנגד מסמך בכתב, ועל כן נטל השיכנוע לגביה רובץ לפיתחו של גואטה.
טענת גואטה הינה כי שילם את סכום החשבונית לחנגל במזומן. טענה זו לא הוכחה כלל ולא הובאו עליה כל ראיות.
זאת ועוד. כאמור, גואטה טען כי רישום החשבונית באופן כזה היה בעצת רוה"ח מלול.
זה מסר בתצהירו (סעיף 14 לתצהירו) כי:
"ייעצתי להם כי מאחר והשותפות לא רשומה ברשויות המס עדיין, מומלץ על ידי, כי מאחר ובני הוציא חשבוניות עבור המכירות המשותפות, על רוני להוציא לבני חשבונית על מחצית מהמכירות המשותפות על מנת שבני לא יצטרך לשלם את כל המיסים על הכנסה זו של שניהם. ואכן ביום 30.4.2009 רוני הוציא חשבונית מס לבני ע"ס 44,097 ₪ כולל מע"מ שזה מחצית מהמכירות שהם ביצעו יחד עד ליום 30.4.2009"
הנה כי כן, רו"ח מלול טוען בתצהירו כי הייעוץ שנתן לצדדים היה שגואטה ישלם לחנגל את חלקו ברווחי השותפות כנגד חשבונית מס.
רו"ח מלול לא מסר בתצהירו כי ייעץ לצדדים לרשום בחשבונית פרטים כוזבים, המלמדים לכאורה שהחשבונית הוצאה בגין העברת משטחים, בעוד שבפועל התשלום הינו בגין חלוקת רווחים.
כך, שלמעשה תצהירו של רו"ח מלול אינו מחזק את גירסת גואטה שהחשבונית הינה למעשה, חשבונית פיקטיבית.
רק בלחץ החקירה הנגדית הודה רו"ח למעשה כי לדעתו אין שום בעיה שהחשבונית תצא על משטחים אף שבפועל אין עיסקה כזו, ורק בחצי פה אישר כי הוא זה שייעץ כך לצדדים (עמ' 43 ש' 1-10).
זוהי כמובן גירסה כבושה, אשר לא נטענה בתצהיר, ואותה אין לקבל.
יש לזכור שרו"ח מלול הינו רוה"ח של גואטה ועל כן אינו עד אובייקטיבי, ועל כן עדותו חשודה כמוטה לטובת לקוחו - גואטה.
"תיאור הטובין המאפשר זיהוי סוג הטובין, או תיאור השירות".
הנה כי כן, הדין קובע באופן מפורש כי על חשבונית מס לשקף במדוייק את העיסקה נשוא החשבונית.
נוכח האמור בדין, ובכל הכבוד, טענתו של רו"ח מלול אינה טענה נכונה ובוודאי שאינה טענה ראויה. אין לתת שום פתח ואין מקום לאפשר רישום בלתי מדוייק של עיסקה בחשבונית מס.
החזקה היא כי העיסקה הרשומה בחשבונית המס היא העיסקה שנעשתה בין הצדדים, ועל הטוען אחרת – עליו נטל השיכנוע, ותשומת ליבו לכך שהמדובר לכאורה בעילה לפסילת הספרים בכללותם, ואף עבירה פלילית (סעיפים 130 (י"א)(1)(א) + 216(5) לפקודת מס הכנסה). ראוי הוא כי רואי חשבון לא יתנו עצות מסוג זה ללקוחותיהם, ולא יעידו בבית משפט כי פעולה כזו הינה פעולה לגיטימית ואפשרית.
לפיכך, סבורני כי נכון עשתה המומחית משכללה את סכום חשבונית 551 ברכיב עלות הקניות, ודין טענות גואטה בראש זה- להידחות.
כמו כן, יש בהכרעה זו כדי לתת מענה לשאלה השניה שפורטה לעיל – באשר לתשלום הנטען של גואטה לחנגל. המסקנה הינה כי גואטה לא שילם לחנגל שום סכום שהוא בגין חשבונית 551, ועל כן נכון עשתה המומחית כאשר התחשבה בסכום החשבונית לצורך החלוקה בין הצדדים.
האם השותפות מכרה משטחים לחברה בשם "דיל משטחים", והאם ההכנסות בגין מכירות אלה דווחו לקופת השותפות?
להוכחת טענתו, חנגל צירף כנספח ה' לתצהירו חשבונית של מכירה של משטחים לדיל משטחים.
חנגל היה יכול גם לבקש להזמין כעד מטעמו אדם מוסמך מטעם "דיל משטחים" ולבקש להורות לו שיביא עימו את כרטסת החו"ז הרלוונטית, לחודשי השותפות של "דיל משטחים" מול גואטה או מול "ב.ג. משטחים" – אך הוא לא עשה כן.
זוהי הימנעות מלהביא עד רלוונטי, אשר יש בה כדי להביא לדחיית טענת חנגל, אף בראש זה.
סוף דבר
אני מקבל באופן חלקי את תביעת חנגל נגד גואטה (ת.א. 10547-09-09) ומחייב את גואטה לשלם לחנגל את הסך של 62,523.10 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין מיום 25.5.2009 ועד למועד התשלום בפועל.
כמו כן, גואטה ישא בהוצאות המשפט של חנגל, ובנוסף ישא בשכ"ט עו"ד בסך של 15,000 ₪. אין חיוב במע"מ.
ניתן היום, ח' ניסן תשע"ד, 08 אפריל 2014, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
25/11/2012 | החלטה על (א)בקשה של נתבע 1 בתיק 10547-09-09 הגשת חומר נוסף - כתב תשובה/ תצהיר תשובה/ אסמכתא (בהסכמה) 25/11/12 | מיכל עמית - אניסמן | צפייה |
08/04/2014 | פסק דין מתאריך 08/04/14 שניתנה ע"י רפי ארניה | רפי ארניה | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | רוני חנגל | תומר יפת |
נתבע 1 | בני גואטה | דניאל אנושי |
מבקש 1 | עוזי מלול |