בפני | כבוד השופטת עידית וינברגר | |
התובעים | 1.עזבון המנוח גמעה קבועה ת.ז. 029854130 2.לילא רדא מוסטפא קבועה ת.ז. 908504046 ע"י עו"ד מוחמד לוטפי ואח' 3.פאטמה אלעודאת 4.הליל קבועה | |
נגד | ||
הנתבעת | אליהו חברה לביטוח בע"מ ע"י עו"ד מירון קין ואח' | |
פסק דין |
התובעת 2 היא אלמנתו של המנוח, לה נישא ביום 3.8.2000 (להלן: "האלמנה").
התובעים 3 -4 הם הוריו של המנוח (להלן: "ההורים").
לטענת התובעים, מותו של המנוח נגרם בתאונת דרכים, כמשמעה בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה – 1975.
לטענת הנתבעת, לא עלה בידי התובעים להוכיח כי המנוח מצא את מותו בתאונת דרכים, כמשמעה על פי החוק.
בעלי הדין חלוקים ביניהם גם ביחס לנזק, והתובעים עצמם חלוקים בשאלת התלויים במנוח.
דיון והכרעה
שאלת החבות
דו"ח שירותי הכבאות, אגוד ערים אזור חדרה, וממצאי החקירה הוגשו בהסכמה (מוצג ת/23).
ההודעה על האירוע התקבלה בשעה 22:56. ניידת שירותי הכבאות הגיעה למקום בשעה 23:00.
על פי ממצאי חקירתם של שירותי הכבאות, מוקד האש החל בין המנוע לתא הנוסע.
בדו"ח נכתב, כי על פי כל הסימנים, האש החלה כתוצאה מנסיעה על ג'נט ללא צמיג, לפחות כ- 1.5 ק"מ. מסקנה זו נקבעה ע"י בדיקה של סימנים אשר הובילו עד לצומת T בקה אל גרביה כיכר גן שמואל, מאחר שעד לצומת נמצאו מספר חלקים השייכים לרכב, כולל תפוח הגה, ברגים וחלקי מתכת, ומאחר שעל הג'נט נמצאו סימני שחיקה.
על פי הדו"ח, הנסיעה על הג'נט היא שגרמה להתחממות, לגיצים ולחום באזור המנוע, ובמקום החלה שרפה שחדרה אל תוך פנים הרכב דרך חלקה הימני של רצפת הרכב.
עוד נכתב בדו"ח כי: "במקום לא נמצאו סימנים של שימוש בחומר מאיץ".
בפרק המסקנות נכתב: "אין ספק ששרפה זו נגרמה כתוצאה מנסיעה על ג'נט גלגל ימני ללא צמיג, במרחק גדול, אשר גרם להתחממות, אך יחד עם זאת קיימות מספר שאלות לגבי מציאת גופת אדם בתוך הרכב כאשר היתה אפשרות בידו לצאת מהרכב."
על סמך תוצאות הנתיחה ועל סמך תוצאות בדיקה טוקסולוגית שבוצעה, קבע הפתולוג, ד"ר נחמן כי מותו של המנוח נגרם כתוצאה מהרעלה משולבת של חד תחמוצת הפחמן וציאניד כתוצאה משאיפת עשן (שריפה). עוד נכתב בדו"ח, כי עובר למותו היה המנוח תחת השפעת אלכוהול בכמות גדולה. ריכוז האלכוהול שנמצא בדמו היה mg%286.
לא נמצאו עדויות לשברים, פצעי ירי, או סימנים חבלתיים.
בחקירתו הנגדית, שלל וייסמן כל אפשרות שרכבו של המנוח לא זז עובר למותו. וכאשר נשאל כיצד יתכן שנהג המונית שמסר הודעה במשטרה לא הבחין באש בעת שחלף על פני רכבו של המנוח, השיב וייסמן כי יתכן שהאש החלה כלהבה קטנה בתוך המנוע, ורק לאחר שנהג המונית חלף ליד הרכב, בפעם הראשונה, התגברה האש (בעמ' 45 לפרוט' ש' 3-7).
ויסמן נשאל, האם נכון שאינו יודע כמה זמן חלף מאז הפסקת הנסיעה ועד להתלקחות, ועל כן אין מקום לקשור בין הנסיעה על הג'נט לבין ההתלקחות, והשיב כי מאחר שנשלל מקור חיצוני לשרפה, ונשללה מעורבות של חומר מאיץ, ולאור כל יתר הממצאים בזירה, האפשרות היחידה הינה כי רכב המנוח התלקח בשל שריפה שהחלה במנוע, עקב התחממות בשל נסיעה על הג'נט, וכי לא נמצאה כל ראיה למקור חיצוני לשריפה (ראו עדותו המפורטת בעיקר בעמ' 45 ובעמ' 51 לפרוט').
עדותו של ויסמן היתה קוהרנטית מפורטת ומעמיקה. התרשמתי כי עדותו נסמכת על ניסיונו הרב בתחום ועל מקצועיותו. לא עלה בידי הנתבעת לסתור את חוות דעתו.
ד"ר קוריצקי הינו מומחה לנוירולוגיה ואינו טוקסיקולוג. בחקירתו הנגדית התברר כי מעולם לא עסק בבדיקה ריכוז אלכוהול בדמם של נהגים, מטעם משטרת ישראל או גוף אחר, מעולם לא נדרש ליתן חוות דעת בנושא, ומעולם לא העיד בבית המשפט (בעמ' 128 לפרוט').
בהמשך חוות דעתו, כותב ד"ר אלמוג, כי היה מסכים עם דעתו של ד"ר קוריצקי (מומחה הנתבעת שטען כי אדם אינו מסוגל לנהוג כשבדמו ריכוז אלכוהול בשיעור זה), לו היה מדובר באדם רגיש ופגיע בצורה בולטת לאלכוהול.
בסיכומי הנתבעת, טוען בא כוחה, כי כל בני משפחתו של המנוח העידו כי מעולם לא שתה, ועל כן נראה כי היה רגיש לאלכוהול. איני מקבלת את הטענה, שכן ממספר עדויות עולה כי המנוח נהג לשתות, עדותה של אלמנתו בנושא, שהיתה מהימנה בעיני, ברורה, והיא העידה כי נהג לשתות. מכל מקום טענה כי אדם רגיש לאלכוהול יש להוכיח, ואין די בהכחשת מספר בני משפחה כי נהג לשתות, על מנת להוכיח רגישות לאלכוהול.
בסיכום חוות דעתו, מציין ד"ר אלמוג מספר מסקנות חשובות: משפרצה השריפה ברכב, בשילוב של אלכוהול בריכוז גבוה, יחד עם חד תחמוצת הפחמן ובמידה קטנה יותר גם הציאניד, פעלו בסינרגיה לדיכוי הפעילות המוחית של המנוח, עד כדי מוות. המומחה מציין כי לא הופתע מכך שבדו"ח שירותי הכבאות נכתב כי על פי מהלך השריפה המנוח יכול היה לצאת מהרכב אך לא יצא. לסברת המומחה, לא יכול היה המנוח להימלט מהרכב בגלל החשיפה הבו-זמנית לשילוב קטלני של חד תחמוצת הפחמן אלכוהול וציאניד.
עוד ציין המומחה, בחוות דעתו, כי העובדה שבדמו של המנוח נמצא קרבוקסי-המוגלובין בריכוז של 71.3% מעידה על כך שנשרף בעודו בחיים ולא לאחר מותו.
לאור עדותו הברורה של המומחה מטעם התובעים, אני דוחה את טענתו של ב"כ הנתבעת, כאילו הקביעה שאדם בעל ריכוז אלכוהול של 286 מ"ג% אינו מסוגל לנהוג לא היתה במחלוקת (בסעיף 2 לסיכומיו). המחלוקת היתה ברורה כל העת, המומחה מטעם התובעים סבר שאין שחר לטענת מומחה הנתבעת לפיה אדם כזה אינו מסוגל לנהוג, ואני מבכרת את חוות דעתו של ד"ר אלמוג על פני זו של ד"ר קוריצקי, באופן ברור.
עדותו של נהג המונית
בהודעתו, מסר סהר כי נהג מכיוון צומת כרכור לשער מנשה, והבחין משמאלו ברכב בצד הכביש, כאשר התקרב ראה אדם בכיסא הנהג כשראשו שמוט על החלון. לדבריו, עמד שם רכב נוסף עם אורות כבויים. כאשר חזר למקום התאונה לאחר מכן, הבחין ברכב שבו ראה את הנהג בוער.
סהר לא ציין את שמות הנוסעים שהיו עמו ברכב, וציין כי המקום היה חשוך.
איני סבורה כי עדותו של סהר סותרת באופן כלשהו, את סברת המשטרה בדבר אופן קרות התאונה, סברה הנתמכת גם בחוות דעתו של מר ויסמן, מומחה התובעים, ובממצאי רשות הכבאות.
בנוסף, יש לזכור כי גם דו"ח נתיחת הגופה, וחוות דעתו של ד"ר אלמוג, מלמדים כי ממצאי הבדיקה הטוקסיקולוגית מוכיחים שהמנוח נשרף בעודו בחיים – דבר המחליש עד מאוד את האפשרות כי נרצח קודם לכן ע"י מאן דהוא, וגופתו נשרפה.
הדברים שאמר סהר לחוקר מטעם חברת הביטוח, כאילו המנוח נרצח ביריות והוצאו מגופו קליעים, אין להם כל שחר, והם נסתרים מניה וביה מעיון בדו"ח הפתולוגי ובתיק המשטרה.
אשר לנסיבות התאונה, מקובלים עלי ממצאי דו"ח הבוחן של משטרת ישראל, וחוות דעתו של מומחה התובעים, המהנדס ויסמן, מהם עולה כי התלקחות הרכב החלה במנוע, בשל התחממות שאירעה עקב נסיעה על הג'נט למשך 1.5 ק"מ.
הוכח, במידה הנדרשת על פי מאזן ההסתברויות, כיצד קרתה התאונה. אופן קרות התאונה כולל את ההשערה, המבוססת היטב על ממצאים במקום, והעדר ממצאים אחרים, כי התלקחות האש במנוע אירעה מיד בתום הנסיעה על הג'נט עקב התחממות, והתפשטה מאוחר יותר אל תוך הרכב. באותן דקות בהן האש החלה במנוע, הרכב עמד בשול הכביש, ואז כפי הנראה הבחין בו סהר נהג המונית, כשהאש עדיין לא חדרה אל גוף הרכב. עם זאת, אותן דקות בהן עמד הרכב בשול הכביש, אינן מלמדות על תום הנסיעה. המנוח לא הגיע ליעדו, אלא עצר בשול הכביש מחמת שכרותו, או מאחר שהרגיש כי אינו יכול לשלוט על הרכב, לאחר שנסע כברת דרך על הג'נט.
הוכח כי מותו של המנוח נגרם עקב התלקחות הרכב, בשל רכיב החיוני לכושר נסיעתו, ועל כן מדובר בהתלקחות כמשמעה בסעיף 1 לחוק הפלת"ד.
הנזק
מיהם התלויים במנוח?
לבני הזוג לא היו ילדים.
כל תקופת נישואיה היתה התובעת עקרת בית, וגם כיום אינה עובדת.
על פי צו הירושה שהוצא אחר המנוח, התובעת אלמנתו, יורשת של מחצית מעיזבונו, וכל אחד מהוריו יורש רבע מעיזבונו (ת/29).
התובעת אינה אזרחית ישראל, אלא תושבת הרשות הפלסטינאית.
לטענת הורי המנוח, התובעים 3-4, היה המנוח מסייע להם בפרנסתם, והם היו תלויים בו.
בהסכם הפשרה אליו הגיעו הצדדים, במסגרת אותו הליך, הצהירה התובעת (כאן) כי דירת המגורים בה התגוררה עם המנוח כבת רשות ללא תמורה הינה דירת אביו של המנוח ואין לה כל זכות בדירה. במסגרת אותו הסכם שילמו הוריו של המנוח לתובעת סך של 115,000 ₪.
(ת/17).
עדותה של התובעת ועדות אביה, היו מהימנות בעיני. העדויות נמסרו בצורה ברורה, ללא סתירות ביניהן, והן מתקבלות על הדעת.
כך למשל, דודתו של המנוח, העידה כי אחיה (אביו של המנוח) ומשפחתו התגוררו כל הזמן בבית שמתחת לביתו של מוסא (בנם), ודודו של המנוח, עלי קבוע (תצהירו ת/45) העיד אף הוא כי מעולם לא עזבו את הבית שלהם (בעמ' 134 ש' 25-35 ובעמ' 135 ש' 1-5), בעוד שאמו של המנוח העידה כי נתנו למוסא בנם שהתחתן לגור בבית הזה, ועברו לבית אחר שבנו, אותו לקח להם 10 שנים לבנות. האם העידה כי בניית הבית החדש לקחה כ- 10 שנים, ובנייתו החלה בשנת 1995 כשמוסא התחתן, כלומר הסתיימה בשנת 2005. עם זאת, בהמשך העידה כי כבר כשהמנוח התחתן עם אשתו הראשונה, סיהאם, התגוררו איתם בבית החדש. הטענה אינה מתקבלת על הדעת משום שהמנוח התחתן עם התובעת 2 בשנת 2000 (בעמ' 92 ש' 22-29, בעמ' 93 ש' 21-31 ועמ' 94 ש' 14-18).
אביו של המנוח העיד כי התגוררו מתחת לביתו של מוסא רק כשהמנוח נפטר ואז חזרו לבית שלהם, וכי מאז ומתמיד הוא גר בבית שבו הוא גר היום (בעמ' 112 ש' 22 - 24).
האם העידה עוד, כי התובעת היתה גרה עם הוריה, ומגיעה אליהם רק אחת לחצי שנה (בעמ' 98 ש' 28).
הטענה נסתרת בעדותו של האב שהעיד כי היתה הולכת וחוזרת (בעמ' 115 ש' 1-6).
עדויותיהם של ההורים, היו רצופות סתירות, כך גם עדויותיהם של הדוד הדודה ואחיו של המנוח, אשר כולם העידו כי המנוח והתובעת התגוררו עמם בבית, אך הגדרת הבית, ונסיבות בנייתו או המעבר אליו, היו שונות בכל אחת מהעדויות.
איני מקבלת את עדויות עדי התובעים לפיהן המנוח ואשתו התגוררו עם הורי המנוח.
טענת התובעת כי התגוררו בבית משלהם נתמכת גם בצו הירושה, ממנו עולה כי היו למנוח זכויות בבית המגורים שלו, אותן הוריש, לטענת הוריו, לאביו, ובהסכם הפשרה אליו הגיעו הצדדים בבית המשפט לענייני משפחה.
איני מקבלת את הטענה. התובעת אינה חולקת על ההסכמות שקיבלו תוקף של פסק דין, ואינה תוקפת אותן. התובעת אינה טוענת בהליך זה לזכויות במקרקעין, אלא שלטענתה העובדה שהיה צורך להגיע עימה להסכמות ביחס לדירה, תוך תשלום פיצוי בסך 115,000 ₪ מלמדת כי גרה בדירה נפרדת עם המנוח, וטענה זו אני מקבלת. יתרה מכך, אני סבורה כי צו הירושה מדבר בעד עצמו וממנו עולה כי למנוח היו זכויות בבית המגורים שלו, אותן הוריש לטענת ההורים לאביו. אם סברו ההורים כי למנוח היו זכויות בבית המגורים (גם אם לא זכויות במקרקעין הרשומות בטאבו), ברור כי לא התגורר בבית אביו, שכן לו היו בני הזוג מתגוררים עם הורי המנוח, לא היתה מתעוררת כל שאלה בדבר זכויות המנוח בבית.
לאור העובדה שהתובעת לא עבדה, ברור כי היתה תלויה במנוח לפרנסתה.
עוד העידה התובעת כי אף שכיבד את הוריו, מעולם לא תמך בהם מבחינה כלכלית ולא נתן להם כסף. לדבריה, את כל הכספים שקיבל מהמוסד לביטוח לאומי, ובמסגרת עבודתו בשוק, היה מוציא לכלכלת משק הבית שלהם. עדותה של התובעת מהימנה בעיני.
הטענה אינה מתקבלת על הדעת, ואני דוחה אותה.
אביו של התובע עובד בעירית באקה אלגרביה החל משנת 1982 בשכר חודשי שנע בין 9,000 ₪ ל- 11,000 ₪ ובנוסף, הוא מקבל כל חודש קצבת נכות מעבודה בסכום של 1,900 ₪ (סעיפים כג'-כה' לתצהיר תשובות לשאלון).
מעיון בדו"ח פעולות שבוצעו בחשבון הבנק של אבי המנוח, עולה כי בחשבונו תוכניות חסכון עם הוראות קבע חודשיות, וכי יש ברשותו פיקדון על סך 360,000 ₪.
המנוח, לעומת זאת, התקיים מקצבת נכות בסכום של 3,700 ₪ ולטענת התובעים השתכר מעבודה לא מדווחת בשוק עוד כ- 4,000 ₪ - 5,000 ₪ - טענה בה אדון בהמשך. אף אם המנוח אכן השתכר כנטען, 7,700 ₪ מדי חודש, לא מתקבל על הדעת שאביו, שהשתכר מדי חודש כ- 12,000 ₪ ייעזר בו לפרנסתו או לכלכלת ביתו.
"הלכה למעשה, ילד בוגר שרכש מקצוע והקים תא משפחתי משלו, כבר אינו נחשב "תלוי" בהוריו, גם אם הוא זוכה לסיוע כלכלי תדיר מצידם וגם אם הוא מתקשה "לגמור את החודש" אילולא אותה תמיכה. הקשר המשפחתי של הורה וילד הוא קשר דם שאין לו תאריך תפוגה, ברם, במישור המשפטי, קשר זה איננו מנביע תלות כלכלית שמכוחה זכאי הילד הבוגר להגיש -תביעה לפי סעיף 78 לפקודת הנזיקין. איני מתיימר ליתן ב"כלל אצבע" זה מענה לכל קשת האפשרויות והמצבים שהחיים מזמנים, אך דומה כי בתי המשפט מזהים "תלות" כאשר היא קיימת, ולא בכדי אין פסיקה עניפה בנושא זה.
להבהרה: "תלות" איננה מותנית בקיומה של חובה חוקית של ההורה לתמוך בילד (עניין פליישר, בעמ' 626; עניין חונוביץ, בעמ' 421; עניין לינדורן, בעמ' 27). מצד שני, "תלות" לא מתמצה בסיוע כלכלי בפועל מצד ההורה. "תלות" היא מצב שבו הילד אינו עומד על רגליו מבחינה יכולתו הכלכלית בכוח או בפועל, ופרנסתו מוטלת (רובה או כולה) על כתפי ההורה."
הדברים הם בבחינת קל וחומר במקרה הנדון, בו אביו של המנוח משתכר משכורת גבוהה באופן משמעותי מזו שהשתכר המנוח, ולא הוכח כי היה תלוי במנוח לפרנסתו.
בסיס השכר של המנוח
אף שבמקרה הנדון לא מדובר על עצמאי שהצהיר בדו"חות לרשויות המס על הכנסה נמוכה מכפי שהיתה לו, גם כאן, הנטל המוטל על התובעים להוכיח הכנסה לא מדווחת, הינו נטל מוגבר.
עם זאת, לאחר שמיעת הראיות, מצאתי כי התובעים עמדו בנטל להוכיח כי המנוח עבד, באופן לא מדווח, בשוק העירוני.
בתחילת חקירתו הנגדית של מוסא, התבקש על ידי ב"כ הנתבעת למסור את שמו המלא ומספר תעודת הזהות שלו, למקרה שיהיה בעדותו מידע שיחייב העברתו לרשויות.
בכך, ביקש ב"כ הנתבעת להזהירו, כי הוא עלול למצוא עצמו נחקר בחשד להעסקת עובדים באופן בלתי חוקי. על רקע אזהרה זו, התרשמתי כי מוסא נרתע מלמסור פרטים מלאים ומדויקים אודות העסקת המנוח, זהות מעסיקו, היקף עבודתו וגובה שכרו.
מוסא אמנם הכחיש שהעסיק את המנוח בעצמו (עמ'38, ש'19-22 לפרוטוקול), ואף טען שלא הכיר אותו אלא רק את אבא שלו (עמ'39, ש'4-5), אך בחלקים אחרים בעדותו אישר כי המנוח עבד בשוק בסבלות, בין אצל אביו של מוסא, ובין אצל אחרים "שעה או שעתיים בשביל גרושים, בשביל לשתות בירה" (עמ'38, ש'21 ).
מוסא העיד כי אינו יודע ממתי המנוח התחיל לעבוד אצלם (עמ'39, ש'2-3) או כמה שילם לו אביו (עמ'38, ש' 26-27 וש' 32-33 ועמ'42) אך העריך כי אביו שילם לו בין 5 -10 ₪ עבור עבודה של 10 עד 20 דקות כל פעם (עמ' 40, ש'1- 2 וש' 29- 33). מוסא אישור עוד כי גם כיום, הוא בעצמו כבעלים של הבסטה לאחר פטירת אביו, נוהג להיעזר בשירותם של סבלנים בדומה למנוח אז, מבלי לדווח על עבודתם לרשויות (עמ'41, ש'7- 17).
דודו של המנוח, עלי קבועה, הצהיר כי המנוח התחיל לעבוד בשוק שבועיים לאחר הפיגוע שהיה בשוק ביום 26.10.2005. וטען שהוא עצמו עבד בבסטה סמוכה והשתכר סך של 1,400 ₪ לשבוע.
דודתו של המנוח, פאטמה, העידה כי היתה קונה פעם פעמיים באותה בסטה בשוק וראתה אותו עובד שם.
גיסו של המנוח, עארף נבארי, הנשוי לאחותו של המנוח, הצהיר כי ראה את המנוח עובד בשוק וטען כי המנוח מסר לו כי הוא משתכר מעל 1,000 ₪. בעדותו, הבהיר כי הכוונה לסכום שבועי ולא חודשי (עמ' 61, ש'31- 33 ועמ'64).
גם אחיו של המנוח, עלי אלעודאת, הצהיר כי המנוח עבד אצל משה בשוק חדרה ונהג להביא בכל שבוע ירקות ופירות בקרטונים. בעדותו הוסיף כי המנוח השתכר סך של 1,200 עד 1,400 ₪ לשבוע (עמ'71, ש'13- 14).
אביו של המנוח, טען בתצהירו מיום 21.11.12 (סעיף 3.1) כי המנוח השתכר סך של 1,200 ₪ לשבוע ואף טען כי הוא היה ראה במו עיניו והיה נוכח כמעט בכל ימי השישי בהם מעבידו בשוק נתן את הסכום השבועי.
ביום 8.9.14, הגישה האלמנה תצהיר משלים מטעמה, בהתאם להחלטת כב' השופט וגנר מיום 27.4.14, במסגרתו, טענה לראשונה, בדומה לטענת תובע 4, כי המנוח השתכר מעבודתו בשוק סך של 1,200 ש"ל לשבוע. כך שלטענתה, עמדה הכנסתו החודשית הממוצעת על סך 8,800 ₪.
כפי שניתן לראות, גרסתה המאוחר זו של האלמנה, נולדה רק בעקבות טענת תובע 4. על כן, אני מבכרת את גרסתה הראשונה בדבר גובה הכנסתו הלא מדווחת מעבודתו, על פני גרסתה המאוחרת.
שיעור ההיוון לעתיד
נושא שיעור ריבית ההיוון מונח בימים אלה לפתחו של בית המשפט העליון במסגרת ע"א 3751/17 המאגר הישראלי לביטוח רכב ("הפול") נ' פלוני, שהדיון בו, לעניין שיעור ריבית ההיוון, אוחד עם ע"א 4268/17.
באותו מקרה, נימק בית המשפט את החלטתו, לאחר שסקר בהרחבה את ההלכה הנהוגה עד כה, ואת הראיות שהוגשו מטעם בעלי הדין, והגיע למסקנה כי השיקול של שמירה על אחידות וקיומו של מתאם בין שיעור הריבית לחישוב הפיצויים לשיעור הריבית לפיהן מהוונות קצבאות המל"ל, היווה נימוק מרכזי לקביעת שיעור ההיוון, כפי שנפסק בהלכת זדה (ע"א 469/74 יפה גילה וענבל זדה נ' מרדכי בכר (2.9.75)) ומאוחר יותר בהלכת סעדה (ע"א 836/76 אליהו סעדה ואח' נ' משה חמדי ואח' (1979)).
עוד קבע בית המשפט המחוזי באותו עניין, כי לאחר שבחן את חוות דעת המומחים, שוכנע כי בתנאים השוררים במשק מזה תקופה, לא יהא זה סביר להניח שהתובעים יוכלו להפיק תשואה בשיעור של 3% על השקעה סולידית שתבטיח כי ייוותר בידי הקטין סכום פיצויים אשר יהיה בו ובפירותיו כדי להבטיח את כיסוי נזקיו.
באותו פסק דין קבעתי כי לטעמי, החל מהמועד בו נכנס לתוקפו התיקון לתקנות ההיוון, די בכך ששונה שיעור הריבית לצורך היוון קצבאות המל"ל, על מנת לקבוע כי בתביעות של נפגעי תאונות עבודה, בהן על בית המשפט לנכות מסכום הנזק את קצבאות המל"ל העתידות להשתלם לנפגע, יש לערוך גם את חישוב נזקו של הנפגע על בסיס הריבית שנקבעה התקנות ההיוון, העומדת כיום על 2% - זאת אף אם לא הונחה התשתית הראייתית הנדרשת לצורך הוכחת שיעור התשואה המקובלת כיום בשוק על השקעות.
לטעמי, העמדת שיעור ריבית ההיוון בחישוב הנזק על 2%, בתביעות נפגעי עבודה, בהן יש לנכות מהנזק את גמלאות המל"ל המהוונות, אינה מהווה שינוי להלכת זדה, אלא דווקא יישום שלה.
מהלכת חיימס עולה, אם כן, כי כאשר אין מנכים קצבאות מל"ל עתידיות מהנזק, אין מקום לערוך את חישוב הנזק לעתיד על פי ריבית של 2%, אלא אם הוכיח התובע, בראיות, כי אינו יכול להשקיע את הכסף בהשקעה נזילה שתניב לו ריבית בשיעור של 3%.
במקרה הנדון, הטענה לא נטענה וממילא לא הובאה כל חוות דעת מקצועית להוכחתה.
היחס בין שתי התביעות
על פי ההלכה הנוהגת כיום, כפי שנקבעה בפסקי הדין בעניין דוביצקי (ע"א 2739/06 עזבון דוביצקי נ' רזקאללה (1.6.2008) ובעניין צור (ע"א 4431/05 "המגן" חברה לביטוח בע"מ נ' צרור ( 10.8.2006)), תביעת העיזבון ותביעת התלויים הינן תביעות עצמאיות, והניכוי או הקיזוז מבוצע רק ביחס לראשי נזק שיש ביניהם חפיפה, לאמור אובדן השתכרות בשנים האבודות בתביעת העיזבון מול הפסדי תמיכת המנוח בשנים האבודות בתביעת התלויים. ראשי הנזק שאינם במתחם החפיפה יפסקו לעיזבון או לתלויים, בהתאם לראש הנזק.
תאריך הלידה של המנוח: 14.09.1975.
מועד התאונה: 16.12.09 (בן 34.25 במותו).
מועד יציאה לפנסיה: 14.09.2042.
תוחלת החיים של המנוח: עד 14.03.2053 (77.5 שנה).
תאריך הלידה של האלמנה: 21.09.1974.
תוחלת החיים של האלמנה: 21.03.2050 (75.5 שנה לתושבת הרשות הפלסטינית).
תאריך הלידה של האב: 15.1.1952, תוחלת חייו: 15.7.2029 (77.5 שנה לגבר ערבי)
תאריך הלידה של האם: 21.1.1951, תוחלת חייה: 21.1.2033 (82 שנה לאישה ערבייה).
בסיס השכר של המנוח: 6,500 ₪.
קופה משותפת: 6,500 ₪ (אין לאלמנה הכנסות).
חישוב תביעת העיזבון
הפסד השתכרות ב"שנים האבודות":
4 ידות (המנוח, האלמנה, משק הבית וידת החיסכון), שווי ידה: 6,500 ₪/4= 1,625 ₪, הפסד חודשי- 4,875 ₪* 108 חודש= 526,500 ש"ח ובצירוף ריבית מאמצע התקופה- 548,000 ₪.
תקופה שנייה- ממועד פסק הדין ועד ליציאה לפנסיה- 285 חודשים :
4,875* מקדם היוון ל-285 חודשים (203.6589) = 992,837 ₪.
תקופה שלישית: ממועד הפנסיה ועד תום תוחלת החיים- 126 חודשים:
קופה משותפת- 3,800 ₪ (קצבת נכות עתידית), שווי ידה: 3,800 ₪/4=950 ₪, הפסד חודשי- 2,850 ש"ח* מקדם היוון ל-126 חודש*מקדם היוון כפול (0.4919)= 151,364 ₪
בסה"כ- 1,692,201 ₪.
הוצאות קבורה ואבלות
התובעים לא הגישו ראיות על הוצאות קבורה ומדובר בנזק מיוחד הדורש הוכחה, אך בהתאם לפסיקה רשאי בית המשפט לאמוד הוצאות אלה בדרך של אומדן כללי (תא (מחוזי-ים) 2265/08 עזבון המנוח זהר דפן נ' המאגר חברה לביטוח בע"מ ( 20.1.10) ו-ת"א (מחוזי חי') 420/04 עזבון המנוחה אבראהים עבדאללה אבו סמרה ז"ל נ' מדינת ישראל (31.3.2011)].
על כן, אני פוסקת סכום גלובלי בסך של 10,000 ₪.
כאב וסבל
חישוב תביעת התלויים
"אובדן תמיכה"
תקופה ראשונה- ממועד התאונה ועד למועד מתן פסק הדין- 108 חודשים:
3 ידות (המנוח, האלמנה ומשק הבית המשותף), שווי ידה: 6,500 ₪/3= 2,167 ₪, הפסד חודשי- 4,333 ₪* 108 חודש= 467,964 ש"ח ובצירוף ריבית מאמצע התקופה- 489,592 ₪.
תקופה שנייה- ממועד פסק הדין ועד ליציאה לפנסיה- 285 חודשים :
4,333 ₪* מקדם היוון ל-285 חודשים (203.6589)= 882,454 ₪.
תקופה שלישית: ממועד הפרישה לפנסיה ועד תום תוחלת החיים של האלמנה- 90חודשים:
קופה משותפת- 3,800 ₪ (קצבת נכות עתידית), שווי ידה: 3,800 ₪/3=1,267 ₪, הפסד חודשי- 2,533 ש"ח* מקדם היוון ל-90חודש (80.5038)*מקדם היוון כפול (0.4919)= 100,306 ₪.
בסה"כ-1,472,352 ₪.
אובדן שירותי בעל
לכן, פטירת המנוח גרמה ותגרום בעתיד לאלמנה אובדן שירותי בעל. במקרה הנדון, אין אפשרות לקבוע, במדויק, את שיעור התמיכה ואורך תקופת התלות, על כן יש לפסוק פיצוי על דרך האומדן (רע"א 975/16 פלוני נ' הפניקס חברה לביטוח (4.5.16)).
הפיצוי הינו בגין אבדן "שירותי בעל" בלבד (בשונה מ"שירותי אב ובעל") ויש לכך השלכה על גובה הפיצוי (ראו ע"א 4574/11 עיזבון יורשי המנוח נזאל אג'וד נ' הפניקס חברה לביטוח בע"מ).
לפיכך, בהתחשב בהיקף וטיב התלות המשפחתית, אורך תקופת התלות האפשרית במנוח וגילם של המנוח והאלמנה, אני מעמידה את הפיצוי בראש נזק זה על סך של 80,000 ₪.
ניכוי תגמולי מל"ל
בנסיבות אלה, גם אם האלמנה היתה פונה בתביעה למוסד לביטוח לאומי, היא לא היתה זכאית לקבלת מעמק שאירים. מכאן, שלא קיים חשש לפיצוי יתר והנתבעת אינה עומדת בפני הסיכון שהמוסד לביטוח לאומי יחזור אליה בעתיד בתביעת השבה, ככל שהאלמנה תפנה לקבלת מענק שאירים בעתיד. האלמנה אינה זכאית מלכתחילה לתשלום מענק שאירים מהמל"ל וממילא תביעתה, ככל שתוגש, תידחה.
שתי הנמקות ניתנו לניכויי המל"ל, כפי שהובאו על ידי בית המשפט העליון:
"כלל זה של ניכוי אינו מפורש בחוק, אך הוכר בפסיקה, והוא נועד להגשים שתי מטרות: האחת, מניעת מצב שבו יזכה הניזוק שנזקו הופחת בסכום הגימלאות שקיבל ושעתיד הוא לקבל, בפיצוי-יתר – מהמוסד לביטוח לאומי ומן המזיק גם יחד; האחרת, מניעת מצב שבו יישא המזיק בחבות-יתר – הן לניזוק, במסגרת תביעת הפיצויים, הן למוסד לביטוח לאומי, במסגרת תביעת ההשבה"
(ע"א 3097/02 שביט מלמד נ. קופת חולים של ההסתדרות הכללית של העובדים בא"י, פ"ד נח (5), 511, בעמ' 516; (ד. קציר, פיצויים בשל נזק גוף (מהדורה רביעית, התשנ"ח-1997)).
הנטל להוכיח את הניכוי מוטל על הנתבעת, ולא די בטענה סתמית לפיה האלמנה עשויה היתה לקבל מענק שאירים אילו פנתה וקיבלה אשרת שהיה כחוק בישראל בכדי להצדיק הניכוי.
לסיכום
תביעת העיזבון מורכבת מפיצוי בגין השנים האבודות, לאחר ניכוי תחום החפיפה בגין אובדן תמיכה- 219,849 ₪, נזק לא ממוני-48,762 ₪, והוצאות אבל וקבורה- 10,000 ₪.
בסה"כ - 278,611 ₪.
סכום זה ישולם לתובעים 2, 3 ו-4 לפי חלקם בירושה (האלמנה מחצית ושני ההורים , התובעים 3 ו-4, רבע כל אחד).
כמו כן, תשלם הנתבעת לתובעים שכר טרחת עורכי דין בשיעור של 13% בצירוף מע"מ, החזר האגרה ששולמה עם הגשת התביעה ושכרם של כל המומחים מטעמם.
הסכומים ישולמו תוך 30 יום ממועד פסק הדין.
ניתן היום, י"ז שבט תשע"ט, 23 ינואר 2019, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
07/05/2010 | הוראה לבא כוח נתבעים להגיש רשימת פלוגתאות מטעם הנת' | יעקב וגנר | לא זמין |
25/05/2010 | החלטה על בקשה של תובע 2 כללית, לרבות הודעה בקשה למתן צווים 25/05/10 | יעקב וגנר | לא זמין |
14/07/2010 | החלטה מתאריך 14/07/10 שניתנה ע"י יעקב וגנר | יעקב וגנר | לא זמין |
25/10/2010 | הוראה לבא כוח תובעים להגיש תצהירים | יעקב וגנר | לא זמין |
02/11/2010 | החלטה על בקשה של תובע 1 כללית, לרבות הודעה בקשה בכתב לצרוף תובעים 02/11/10 | יעקב וגנר | לא זמין |
21/03/2011 | החלטה מתאריך 21/03/11 שניתנה ע"י יעקב וגנר | יעקב וגנר | לא זמין |
31/03/2011 | החלטה על בקשה של תובע 4 שינוי מועד דיון 31/03/11 | יעקב וגנר | לא זמין |
06/04/2011 | החלטה מתאריך 06/04/11 שניתנה ע"י יעקב וגנר | יעקב וגנר | לא זמין |
01/11/2011 | החלטה מתאריך 01/11/11 שניתנה ע"י יעקב וגנר | יעקב וגנר | לא זמין |
03/05/2012 | החלטה מתאריך 03/05/12 שניתנה ע"י יעקב וגנר | יעקב וגנר | לא זמין |
11/06/2012 | החלטה מתאריך 11/06/12 שניתנה ע"י יעקב וגנר | יעקב וגנר | לא זמין |
19/02/2013 | החלטה מתאריך 19/02/13 שניתנה ע"י יעקב וגנר | יעקב וגנר | צפייה |
19/02/2014 | החלטה מתאריך 19/02/14 שניתנה ע"י יעקב וגנר | יעקב וגנר | צפייה |
20/06/2016 | הוראה לבא כוח תובעים להגיש תצהיר | יעקב וגנר | צפייה |
23/06/2016 | החלטה שניתנה ע"י יעקב וגנר | יעקב וגנר | צפייה |
19/12/2016 | החלטה שניתנה ע"י עידית וינברגר | עידית וינברגר | צפייה |
23/01/2019 | פסק דין שניתנה ע"י עידית וינברגר | עידית וינברגר | צפייה |
05/05/2019 | פסק דין שניתנה ע"י רון סוקול | רון סוקול | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | גמעה קבועה (המנוח) | לוטפי מוחמד |
תובע 2 | לילא רדא מוסטפא קבועה | לוטפי מוחמד |
תובע 3 | פאטמה אלעודאת | מרדכי עמוס |
תובע 4 | הליל קבועה | מרדכי עמוס |
נתבע 1 | אליהו חברה לביטוח בעמ | מירון קין |