לפני | כבוד השופטת אסתר שטמר | |
המבקשת: | המועצה הישראלית לצרכנות ע"י ב"כ עו"ד גיל רון, עו"ד אהרון רבינוביץ, עו"ד עופר לוי ועו"ד יעקב אביעד | |
נגד | ||
המשיבות: | 1.מגדל חברה לביטוח בע"מ 2.כלל חברה לביטוח בע"מ 3.הפניקס חברה לביטוח בע"מ 4.מנורה מבטחים ביטוח בע"מ ע"י ב"כ עו"ד דני כביר ועו"ד רוית קורן |
פסק דין |
לטענת המבקשת ("המועצה הישראלית לצרכנות") המשיבות ("חברות הביטוח") נהנות מכספים שלא נדרשו על ידי בעלי הזכויות. נטען כי המשיבות אינן פועלות לאיתור המבוטחים ולהבאת המידע לידיעתם; כי אינן מנהלות כספים אלה בנפרד; כי הן גובות דמי ניהול שאסור להן לגבות; וכי אינן מעבירות את הכספים לאפוטרופוס במועד המתאים לכך. עקב מחדלים אלה, בעלי הזכויות לא מקבלים את כספם, והמשיבות מתעשרות שלא כדין מהתשואה שמניבים להן הכספים שלא נדרשו.
המבקשת טענה להפרת הדין הכללי וחוזר ביטוח מס' 2003/10 משנת – 2003, "נוהל איתור מוטבים וטיפול בנכסים ללא דורש בפוליסות ביטוח" ("החוזר הישן" או "חוזר 2003") שקבע את הפעולות שהמשיבות היו נדרשות לבצע לצורך איתור מבוטחים.
הקבוצה שמבוקש לאשר היא "כל בעלי הזכויות בנכסים המצויים בידי המשיבות, באחריותן או בשליטתן, אשר המשיבות לא הביאו לידיעתם את דבר היותם בעלי נכסים שהמשיבות מחזיקות, בהתאם לחובות המוטלות עליהן אשר יתוארו להלן; לעניין זה "נכסים" הם, בין היתר, כספים שהופרשו לפוליסות ביטוח מכל סוג שהוא או בקשר אליהן, ופקדונות וזכויות אחרות שמי מחברי הקבוצה זכאי או היה זכאי לקבלם".
עילות התביעה: הפרת חובה חקוקה; הפרת חוק האפוטרופוס הכללי, תשל"ח – 1978; הפרת חוק להגנת רכוש מופקד, תשכ"ה – 1964; הפרת הוראות המפקח על הביטוח; הפרת חובת הנאמנות המוטלת על המשיבות; הפרת חוק הנאמנות, תשל"ט – 1979; הפרת הסכם והטעיה לפי חוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג – 1973 וחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א – 1970; הטעיה לפי חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח), תשמ"א – 1981; עשיית עושר ולא במשפט; הפרת חובת תום הלב; ורשלנות.
הסעדים שנתבקשו: צווים המורים למשיבות לבצע פעולות מכח הדין ומכח חוזר 2003.
נטען כי המשיבות פועלות לאיתור בעלי הזכויות ומשקיעות בכך משאבים רבים; כי הן משקיעות את כספי בעלי הזכויות בהתאם להוראות החוזר וגובות דמי ניהול כפי שהתיר להן המפקח; וכי הן מעבירות דיווחים שנתיים למפקח על הביטוח ולאפוטרופוס הכללי.
נטען כי כספי המבוטחים יהיו רשומים על שם המבוטחים גם בעתיד, וכי המשיבות אינן מתעשרות מכספים אלה. למשיבות אין אינטרס באי איתור המבוטחים, אלא להיפך: הותרת הכספים בידי המשיבות משיתה עליהן הוצאות.
כן נטען כי מעמדה של המבקשת וזכותה להגיש תובענה ייצוגית מוטלים בספק, מה גם שהנושאים המועלים בבקשה נתונים לסמכות רשויות אחרות.
המבקשת טענה כי הצורך בתביעה הייצוגית מתחזק עוד יותר נוכח ממצאי חקירה שנערכה עבורה בתגובה לטענת המשיבות כי הן ממלאות אחר חוזר 2003.
בשלב זה עוכבה הדרישה לעמדת היועץ המשפטי לממשלה עד לאחר הודעת הצדדים בדבר התקדמות הסדר ביניהם.
ב"כ המבקשת טען כי חוזר המפקח על הביטוח אינו מקוים וכי על בית המשפט לאכוף אותו. בשים לב להודעת הצדדים בדבר כשלון הנסיון לפשרה, נתבקש היועץ המשפטי לממשלה להגיש עמדתו בתובענה זו.
עקרי ההסדרה הם:
הצדדים ציינו כי לא ניתן להעריך את שוויה הכספי של ההטבה משום שלא מדובר בהשבת כספים אלא במתן הודעה על כספים למי שלא היה ידוע לו על כך. על כן נקבע סכום שאינו תלוי בהטבה כספית לקבוצה.
ב"כ המבקשת הבהיר כי שכרו של המאתר החיצוני מותנה באיתור בפועל; וכי סכומי המינימום (3,000 ₪ ; 6,000 ₪) נקבעו משום שהחוזר החדש הנהיג פעולות איתור רחבות יותר, ולכן חברות הביטוח דרשו שסכום המינימום יהיה גבוה יותר.
באשר לגמול ולשכר הטרחה נטען כי לאחר הגשת בקשת האישור מצא המפקח על הביטוח ליקויים אצל המשיבות והוחזרו כספים רבים לחברי הקבוצה; כי פעולות המפקח על הביטוח בוצעו בעקבות בקשת האישור; כי מדובר ב – 4 חברות ביטוח וברור כי אם התיקים היו מנוהלים נגד כל אחת מהחברות בנפרד, שכר הטרחה המבוקש (250,000 ₪) - היה סביר.
לשאלתי אם במהלך הגישור עלו הערכות באשר לשווי ההסדר, השיב ב"כ המבקשת כי "הסכומים "הלא מאותרים" הם מאד גבוהים ויכול להיות שחלק מהם הגיעו לחברי הקבוצה".
ב"כ המשיבות הביע ספק אם איתור הכספים (במסגרת הביקורת שבוצעה) קשור לבקשת האישור. מכל מקום הבהיר כי מדובר בכספים ששייכים לקבוצה, ולא בכספים שנגבו ויוחזרו לחברי הקבוצה. לשאלת בית המשפט אם יש מידע לגבי מאותרים שביקשו למשוך את הכסף, השיב כי רבים מהמבוטחים מעדיפים כי הכסף ינוהל על ידי חברת הביטוח.
נציג היועץ המשפטי הוסיף כי בחודשים האחרונים החל אגף שוק ההון במשרד האוצר בהליך ביקורת במספר גופים מוסדיים באשר לאופן יישום הוראות הדין בעניין איתור עמיתים ומוטבים.
נציג היוה"מ ציין כי יש להוסיף בהסדר כי המאתר יפעל בכפוף להוראות החוק וכל דין (סעיף 6.5); והציע להחריג מהסדר הפשרה חברי קבוצה שיש להם עילת תביעה כלפי המשיבות בגין נזקים שנגרמו להם עקב אי איתור והשבת הכספים. זאת על מנת שלא לחסום את מי שיש בידו להוכיח כי נגרם לו נזק ממשי עקב אי האיתור.
החקיקה החדשה אינה מבטיחה כי המשיבות יחלו לקיים את החובות המוטלות עליהן, ולכן הכרחי פיקוח של בית המשפט.
הסדר הפשרה מניב תועלת עצומה לחברי הקבוצה: הוא מבטיח תהליך מסודר ומלא של איתור המבוטחים ("יישור קו"). על מנת להבטיח את יעילותו של ההליך נוספו לו מרכיבים שאין להם עיגון בהוראות החוזר החדש: הפעלת מאתר מקצועי ומתן אישור של מבקר פנים או קצין ציות בדבר השלמת פעולות האיתור.
אם החובות המוטלות על המשיבות היו מקוימות לא היה צורך בתביעה ייצוגית ובהסדר. הסדר הפשרה והתובענה הייצוגית לא נועדו להוסיף חובות שלא קיימות בדין. התביעה הייצוגית לא יוצרת רגולציה חדשה אלא דואגת לאכיפת הרגולציה הקיימת. אכיפת הדין היא מטרה עיקרית של התובענה הייצוגית. ההסדר מבטיח השלמת בדיקה נקודתית להבטחת זכויות מנותקי הקשר. מכל מקום, אף אם נכונה טענת היוה"מ, הכפילות נובעת מכך שהמאסדר לא דאג שיכובדו זכויות המבוטחים, מה שאילץ את המבקשת לנקוט בהליך ייצוגי.
לאור האמור, אין מקום גם להערת היועץ המשפטי לממשלה בעניין הגמול ושכר הטרחה. ההסדר ראוי והכרחי לחברי הקבוצה ושכר הטרחה סביר. היועץ המשפטי לא התייחס לכך שבעקבות בקשת האישור, בוצעה פעולת ביקורת שהשיבה למבוטחים סכומי עתק.
אשר להגדרת הקבוצה: כל מי שמחזיק כספים ואינו מאותר נכלל בקבוצה הרלוונטית. השייכות לקבוצה אינה קשורה לשאלה ממתי הכספים מוחזקים, אלא לקיומם של כספים אלה בהווה.
באשר לאפשרויות לגיבוש רשימת חברי קבוצה לא מאותרים: כאמור, כל חברה יכולה לבחור באחת משתי אפשרויות לגיבוש הרשימה – לפי החוזר הישן (מספר קטן יותר של מבוטחים) או לפי החוזר החדש (רשימה רחבה יותר). בקשת האישור הוגשה לפי החוזר הישן ולכן נכון היה לאפשר למשיבות במסגרת הסדר הפשרה לפעול לפי חוזר זה. היוה"מ התעלם מכך שחברה שבחרה ברשימה המצומצמת, התחייבה לאיתור חברי קבוצה מסכום של 3,000 ₪, לעומת חברה שבחרה ברשימה הרחבה יותר ומחויבת לפעול לאיתור חברים רק אם הם מחזיקים סכום של 6,000 ₪ ומעלה.
ב"כ היועץ המשפטי לממשלה ציין כי ביקורות היו ויהיו וכי אין הדבר מהווה ראיה למחדל של הפיקוח על הביטוח.
לשאלת בית המשפט בקשר להתניית שכר הטרחה בסכומים שיתגלו בהסדרים, השיב ב"כ המבקשת כי קיים "חשש" שהסכום יהיה גבוה יותר ממה שהוסכם בין הצדדים; וכי הוא מעדיף לדבוק בהסכמות אליהן הגיעו הצדדים. ב"כ היועץ המשפטי לממשלה הוסיף כי אין המדובר בהשבה אלא באיתור מבוטחים; וכי לחברות הביטוח יש דווקא אינטרס כפול בהבאת המידע למבוטחים: אם מדובר בסכום נמוך – זה בבחינת מטרד; ואם מדובר בסכום גבוה – אז המבוטחים נוטים להעביר סכום זה למסלול של כספים מנוהלים ששם דמי הניהול גבוהים יותר.
אישור ההסדר
"בית המשפט לא יאשר הסדר פשרה אלא אם כן מצא, כי ההסדר ראוי, הוגן וסביר בהתחשב בענינם של חברי הקבוצה, ואם הבקשה לאישור הסדר הפשרה הוגשה לפני שאושרה התובענה הייצוגית – גם כי התובענה שהוגשה עומדת, לכאורה, בתנאים לאישור תובענה ייצוגית הקבועים בסעיפים 3, 4 ו-8(א) וכי סיום ההליך בהסדר פשרה הוא הדרך היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת בנסיבות הענין".
בהודעה לעיתונות מטעם משרד האוצר מיום 9.4.2013 צוין כך:
"אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר ערך בשנה האחרונה ביקורת ב – 8 חברות ביטוח בנושא טיפול בחשבונות שבעליהם לא אותרו.
הביקורת הציפה ליקויים בהליכי איתור מבוטחים ומוטבים בחברות. כתוצאה מתוצאות הביקורת ובהתאם להוראות המפקח על הביטוח...נקטו החברות פעולות לאיתור רוב המבוטחים והמוטבים בעלי הזכויות. בפעולות איתור אלו הושבו לבעליהם כ – 350 מיליון ₪". (ההדגשה שלי – א"ש).
עוד צוין במודעה כי בעקבות הביקורת הטיל המפקח על שלוש מחברות הביטוח (כלל חברה לביטוח בע"מ, מנורה מבטחים ביטוח בע"מ והכשרה חברה לביטוח בע"מ) עיצומים כספיים בגובה 525,000 ₪.
בקשת האישור שלפני הוגשה ביום 11.4.2010, כלומר שהמאסדר התערב לאחר הגשת הבקשה. לוח הזמנים עשוי ללמד על קשר בין בקשת האישור לבין התקנת תקנות האיתור, פרסום החוזר החדש, ופעולות האיתור הנוספות שנעשו. מכאן שהיה מקום להגיש את בקשת האישור מלכתחילה.
כאמור בעמדת היועץ המשפטי לממשלה, במסגרת החוזר החדש מוטלות על הגוף המוסדי חובות כגון חובת דיווח שנתית (לדירקטוריון הגוף המוסדי ולממונה על שוק ההון); חובה למנות גורם בחברה שיהיה אחראי לנושא איתור העמיתים והמוטבים; וחובת תיעוד של כל הפעולות שנעשו על ידי הגוף המוסדי.
צודק נציג היועץ המשפטי לממשלה בטענתו כי ההסדר כולל פעולות שהמשיבות ממילא חייבות בהן מכח הוראות הדין הקיימות. ואולם ההסדר מוסיף להליך האיתור רכיבים דוגמת הפעלת מאתר מקצועי ובחינה של מבקר פנים או קצין ציות בדבר השלמת פעולות האיתור.
בנוסף, וזה העיקר – בשונה ממקרים אחרים שבהם אין בהסדר אלא כדי לקיים את החקיקה הקיימת, כאן הובאה ראיה לכאורה לכך שהאסדרה לא קוימה בעבר, ומכאן גם חשיבותו של ההסדר, שדואג לאכיפת האסדרה הקיימת.
אני מקבלת את הערת היועץ המשפטי לממשלה, הברורה מאליה, כי המאתר יחויב בהסדר הפשרה לפעול על פי הוראות החוק וכל דין.
בהתחשב בכך שההסדר שגובש על ידי הצדדים נותן מענה לנושא התובענה הייצוגית, אני סבורה כי ההסדר ראוי, הוגן וסביר – ויש לאשרו.
מינוי בודק
גמול ושכר טרחה
היועץ המשפטי לממשלה סבור כי שכר הטרחה גבוה ובלתי מידתי ביחס לתועלת שתצמח לקבוצה מן ההסדר.
אני סבורה כי יש להפחית את סכומי שכר הטרחה והגמול המבוקשים:
עיקר פעולת המבקשת וב"כ בעצם הגשת התובענה. אינני מוציאה מכלל אפשרות כי בכך דחפה לאסדרת המצב הקיים, שהובילה לפי הפרסום כבר עתה, לפני הסדר הפשרה, להודעה למוטבים המחזיקים בסכום כולל של 350 מליון ₪. בנוסף, בהסדר קיבלו על עצמן המשיבות פעולות איתור נוספות שאינן מופיעות בחוזר החדש. אך קשר הזמנים הקיים אינו מוכיח קשר סיבתי בלתו אין, ואין לצאת מנקודת הנחה כזו. שינוי החקיקה שינה את המציאות העובדתית, ויש לאזן בין הסיבתיות האפשרית לבין האפשרות הנוספת, כי חלה סמיכות זמנית בלבד, שאינה מזכה את המבקש במאומה.
עיקרו של ההסדר בהבטחת אכיפת החקיקה הקיימת, ובסיוע באיתור מנותקי הקשר, כך שיוכלו לעשות שמוש בכספים שלהם. כמובן שאין בהסדר משום השבת כספים נוספים שאינם הללו שממילא עמדו לזכות המבוטחים בחשבונותיהם. כלומר שאין בהסכם סעד כלכלי נוסף.
בהתחשב בכל האמור, ובפרט בכך שהקשר בין הגשת התביעה לבין שינוי החקיקה לא הוכח, החלטתי לאשר למבקשת ולא כוחה רק מחצית הסכום שבקשו, כלומר שהגמול יעמוד על 100,000 ₪, ושכר הטרחה על 500,000 ₪ בתוספת מע"מ.
לצורך פיקוח על ביצוע ההסדר יפוצל התשלום למבקשת ולבא כוחה כדלקמן: 50% ממנו ישולם תוך 30 יום, ואילו 50% הנותרים, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית חוקית, ישולמו לפי החלטה שתינתן לאחר שתתקבל הודעת הצדדים המלמדת על בצוע ההסדר.
קבוצת התובעים הוגדרה בסעיף 11א לעיל ועילות התביעה הן כאמור בסעיף 1 בפסק הדין.
ניתן היום, י"ג שבט תשע"ז, 09 פברואר 2017, בהעדר הצדדים.
אסתר שטמר , שופטת |
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
09/02/2017 | פסק דין שניתנה ע"י אסתר שטמר | אסתר שטמר | צפייה |
19/11/2020 | החלטה שניתנה ע"י אסתר שטמר | אסתר שטמר | צפייה |
02/12/2020 | החלטה שניתנה ע"י אסתר שטמר | אסתר שטמר | צפייה |
03/12/2020 | החלטה שניתנה ע"י אסתר שטמר | אסתר שטמר | צפייה |
08/12/2020 | החלטה שניתנה ע"י אסתר שטמר | אסתר שטמר | צפייה |
27/12/2020 | החלטה שניתנה ע"י אסתר שטמר | אסתר שטמר | צפייה |
29/12/2020 | החלטה שניתנה ע"י אסתר שטמר | אסתר שטמר | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | המועצה הישראלית לצרכנות | גיל רון |
נתבע 1 | מגדל חברה לביטוח בע"מ | מיכאל פירון |
נתבע 2 | כלל חברה לביטוח בע"מ | מיכאל פירון |
נתבע 3 | הפניקס חברה לביטוח בע"מ | מיכאל פירון |
נתבע 4 | מנורה מבטחים ביטוח בע"מ | מיכאל פירון |
מבקש 1 | היועץ המשפטי לממשלה | שירלי אנגלרד |
מבקש 1 | רבקה גילת | איתמר מירון |
מבקש 2 | רחל בן שלום | איתמר מירון |
מבקש 3 | שלומית פזית קנטר | איתמר מירון |