לפני | כבוד השופט שי משה מזרחי | |
התובעת: | ר' מ' ע"י ב"כ עו"ד סירוטה ועו"ד צנעני | |
נגד | ||
הנתבעת: | מגדל חברה לביטוח בע"מ ע"י ב"כ עו"ד ששון |
פסק דין |
רקע כללי-התאונה וחוות דעת המומחים:
תשובותיה של המומחית וחקירתה בבית המשפט:
א. רוב המחקרים מצביעים על פרק זמן של שנה כזמן התפתחותה של המחלה.
ב. אפשרי כי המחלה תתפתח בעבור זמן העולה על שנה "ברפואה הכל אפשרי".
ג. מחקרים שנסקרו העלו כי קיימים חילוקו דעות לא פתורים בכל הנוגע לקשר אפשרי בין טראומה גופנית להתפתחות המחלה. "בבחינת המחקרים השונים, במקרים בהם קיים קשר כרונולוגי ברור של התפתחות פיברומיאלגיה זמן קצר אחרי מעורבות בתאונת דרכים משמעותית אצל חולה שלא סבל קודם לכן מתסמין כלשהו, יש לאמץ את העמדה התומכת בקשר נסיבתי בין השניים".
ד. לרוב, אבחנת המחלה מתעכבת עקב חוסר התמצאותם של רופאים שאינם מומחים בתחום, לרבות אורתופדים.
ה. עיקר תסמיני המחלה הופיעו בשנת 2007 (תחושת כאב או נימול לאורך הירך הימני), התובעת לא דיווחה על תסמינים ברורים קודם לכן, אולם יתכן שאם התובעת הייתה נבדקת על ידי מומחה בתחום עוד קודם לכן הייתה מאובחנת אצלה המחלה.
ו. קודם התאונה סבלה התובעת מתופעות היכולות להתאים למחלה[5].
ז. במקרים בהם חולים מאובחנים במחלה למעלה מעבור שנה מיום התאונה, ניתן למצוא רישומים רפואיים על תסמיני המחלה עוד קודם האבחנה.
ח. ביקורה של התובעת אצל ד"ר תמיר בחודש אפריל 2006 יכול להעיד על התפתחות תסמיני המחלה אולם "אין זה וודאי".
ט. בחוות הדעת נשלל קשר בין התאונה לבין המחלה לאור החמרה במצבה של התובעת רק בחלוף שנה וחצי מהתאונה הנדונה.
י. היה מצופה לראות בתיקה הרפואי של התובעת תסמינים למחלה עוד קודם לשנת 2007. המסמכים שצורפו על ידי התובעת משנת 2005 ושנת 2006 דלים בהשוואה למקרים טיפוסיים של המחלה. שני הביקורים הראשונים התרחשו בסמוך לתאונה וקשורים ישירות אליה, כגון כאבי צוואר האופייניים לאחר כל תאונה. הביקור מיום 25.4.2006 "מעט יותר רומז" אך היה מצופה לתיעוד עשיר יותר של תלונותיה.
יא. המחלה עלולה לפתח תסמינים נפשיים אצל החולה.
יב. השפעת המחלה על התובעת הינה, לפחות, במצב בינוני.
יג. נכותה הרפואית של התובעת תואמת את נכותה התפקודית.
יד. לא ניתן לומר שהתובעת סבלה מהמחלה קודם התאונה באופן כזה שהתאונה החמירה את מצבה הרפואי[6]. כך גם החמרת תלונותיה של התובעת בחלוף שנה וחצי לאחר התאונה אינה מהווה החמרה של מצב קיים שהחל במהלך אותה שנה וחצי.
טו. רוב החולים במחלה הינם נשים.
א. המחקרים העיקריים מצביעים על התפתחות של המחלה בטווח השנה מאז קרות האירוע הטראומתי.
ב. אבחנה של המחלה בעקבות אירוע טראומתי לוקחת לעיתים חודשים ארוכים, אולם תיקם הרפואי של החולים מצביע על התסמינים לאורך התקופה כולה, מה שלא קרה בעניינה של התובעת.
ג. מידת התלונות של החולה חשובה מאד וחולים במחלה נוטים להגיע לרופאים שונים ולהתלונן "כל שני וחמישי" בשל הסבל הרב שהם חווים.
ד. לא ניתן לאבחן חולה במחלה מספר ימים/שבועות לאחר שנחבל בתאונה.
ה. תלונותיה של התובעת גם בתקופה הסמוכה לתאונה ועד 2007 אינן אופייניות לחולים במחלה ועל כן לא ניתן לומר, ולו בדוחק, כי חלתה במחלה ולא אובחנה כראוי.
ו. מאחר והתובעת לא נבדקה על ידי ראומטולוג בשנה הראשונה לאחר התאונה, קשה לקבוע אם חלתה במחלה בתקופה זו.
ז. אבחון המחלה התפתח עם השנים והתחזקה הדעה כי נדרשות עדויות אובייקטיביות לקיומה, לצד תחושה סובייקטיבית של החולה.
ח. המחלה בהחלט פוגעת בכושר עבודתם של רוב החולים ויש כאלה מהם שלא חוזרים למעגל העבודה. הדבר תלוי מאד באישיותם ובזו הפרה-מורבידית, בתמיכה המתקבלת מן הבית ובעוד גורמים.
ט. אין שום מדדים אובייקטיביים לאבחון המחלה ועל כן מושם דגש על התיק הרפואי (ניתן להסתמך גם עם טיפולים אלטרנטיביים ופרא רפואיים אליהם פונה החולה אבל חשוב לעיין בתיק).
י. בקביעה שלתובעת 5% נכות אין סתירה לקביעה כי מצבה תואם מצב בינוני, שכן האחרונה משקפת את תחושתה הסובייקטיבית של התובעת ואילו הראשונה את מצבה הרפואי ככזה בהתאם לתקנות הנכות של המל"ל ככל שניתן להסתמך עליהן (תקנה 35). מכאן כי אחוזי הנכות שנפסקו לתובעת משקפים נכונה יותר את מגבלתה מאשר תחושתה.
בתשובה לשאלות ב"כ הנתבעת עלו הקביעות הבאות:
יא. בהחלט יכול לקום קש"ס בין חבלת צליפת שוט לבין המחלה והכל בכפוף להיותו חד משמעי, נוכח ויכוח אסכולות בדבר הקשר האמור אשר אחת מהן סבורה שאין כלל קשר בין השניים.
יב. התובעת לא סבלה מהמחלה קודם התאונה ככל שניתן להסיק מהתיק הרפואי שלה.
יג. נוכח מרכיב סובייקטיבי במחלה, התיק הרפואי של החולה מהווה מרכיב חשוב באבחנתו (בבחינת היה נתון אובייקטיבי- השלמה שלי- שמ.מ.).
יד. המחלה יכולה להופיע גם ללא אירוע מכונן.
טענות התובעת בסיכומיה לעניין הנכות:
טענות הנתבעת בסיכומיה לעניין הנכות:
הקשר בין המחלה לבין התאונה:
ביום למחרת 28.9.2005 ביקרה בקופת החולים אולם לא נרשם דבר לבד מהאמור בתעודת חדר המיון הנ"ל.
ביום 6.10.2005 נבדקה שוב בקופת החולים, ומתלוננת על כאב צווארי מתמשך, כאב בכתפיים מרפק ימין וברך ימין, ללא הקרנה לגפיים.
ביום 26.10.2005 שוב פנתה לקופת החולים עם תלונה על כאב מתמשך בגב התחתון ללא הקרנת הכאב לגפיים.
ביקור נוסף שלא ברור מועדו: הרגשת מחנק, פריחה בכל הגוף, תחושת אי נוחות במרכז החזה.
ביקור מיום 6.11.2005: תלונה כנ"ל ביום 26.10.2005.
ביקור מיום 19.11.2005: כנ"ל.
ביקור מיום 1.12.2005: מדווחת על נזלת כאב ראש פריחה מפושטת ותחושת אי נוחות בחזה.
ביקור מיום 21.4.2006: נרשם כאב גב כרוני, התלונה התחילה לאחר הלידה ובהמשך לאחר
תאונת הדרכים. בדיקה העלתה שאין רגישות למישוש מעל חוליות גביות או מתניות, ללא ירידה בכוח גס או תחושה.
ביקור מיום 25.4.2006: מדווחת על כאבי גב וצוואר בעקבות התאונה , בבדיקה רגישות עמ"ש מתני , צוואר ללא ממצאים.
ביקור מיום 26.6.2006: תלונות על כאבים בצוואר, גב תחתון ורגישות בעמ"ש מתני לפי הבדיקה.
ביקור מיום 8.8.2006: כאב צווארי דו צדדי.
17.8.2006: קבלת טיפול אלטרנטיבי.
ביקור מיום 3.5.2007: כאבי גב תחתון.
דוח פיזיותרפי מיום 15.5.2007.
20.5.2007: אישור מחלה בגין כאב גב תחתון.
ביקור מיום 16.8.2007: כאבי גב תחתון.
ביקור מיום 5.9.2007: כאבי גב תחתון.
ביקור מיום 4.5.2008: כאבי גב תחתון.
ביקור מיום 15.6.208: כאבי גב תחתון.
12.10.2008: החמרה בכאבי הגב.
18.2.2010: ישנה לא טוב שנים עוד לפני התאונה. מזה 4 שנים כאבי גב תחתון, צוואר, כתפיים, יד ימין, ברך ימין, ירך.
דיון והכרעה:
"על בית-המשפט – ועניין זה עיקר – לשקול את הידע המדעי במאזניים משפטיים, לאמור: כי על בית-המשפט להביא בחשבון את ההבדל המהותי שבין אופן הוכחת תביעות במשפט האזרחי, הדורשת רמת ודאות שהיא מעבר ל-50% בלבד, לבין רמת הוודאות הנדרשת לצורך קביעת עובדות בעולם המדע, שם הוכחה ברמת הסתברות של 51% אינה נחשבת כהוכחה כלל. לשם כך על בית-המשפט לדלות מעדויות המומחים המדעיים, שעולם מושגיהם ורמות ההוכחה שאליהן הם רגילים שונים בתכלית, את התשובה לשאלה המשפטית (השונה) של עמידה ברף מאזן ההסתברויות" (ע"א 1639/01 קיבוץ מעין צבי נגד קרישוב, פ"ד נח(5) 215).
הלכה למעשה, עיקר תלונותיה של התובעת התמקד בכאבי הגב והצוואר עליהם דווחה החל מיום התאונה ואילך.
ראשית, גם אם נצא מנקודת הנחה כי התיעוד הסמוך לתאונה נוגע לכאב ישיר הנובע מהחבלה עצמה (כפי שעולה מחוות דעתו של האורתופד, 10% למשך חצי שנה) , הרי שבהמשך דווח על התפשטות כאבים אלה לאיברים אחרים בגוף והמשך כאביה של התובעת ואף החמרה (ראה תיעוד מאפריל, יוני ואוגוסט 2006).
קביעתה של המומחית כי חלה הפסקה בפניותיה של התובעת לרופאים מאפריל 2006 ועד (מאי) 2007 סותרת תיעוד רפואי. מתיעוד זה עולה כי גם אחרי אפריל 2006 המשיכה התובעת לפנות לטיפולים (כמו ביוני ואוגוסט אותה שנה).
כך גם לא ניתן להתעלם מאבחנת ד"ר רם ביום 21.4.2006 כי התובעת סובלת מכאב גב כרוני או מאבחנתו של ד"ר תמיר באותו חודש, עליה חוותה המומחית את דעתה כי התסמינים שתועדו באותה פגישה יכולים להתאים למחלה, אולם לא בוודאות.
וכבר הזכרתי לעיל שלא בוודאות עסקינן כי אם בהסתברויות.
זאת ועוד, מן המסמכים המאוחרים יותר עולה כי תלונותיה של התובעת לא "התחדשו" או "נולדו" בשנת 2007 אלא שבשנת 2007 חידשה את ביקוריה אצל הרופאים תוך דיווח על המשך כאבי הגב מהם היא סובלת.
אכן, המומחית דורשת פניה רצופה לרופאים ולא רק דיווח בדיעבד, אולם גם דרישה זו מולאה נוכח הפער הזניח בין הפניה המתועדת האחרונה של התובעת בשלהי שנת 2006 לחידוש פניותיה במאי 2007.
בין ההנחה כי התובעת פיתחה לעצמה את המחלה ללא קשר לתאונה לבין המסקנה כי המחלה התפתחה בקשר ישיר למחלה בטווח השנה ומחצה לאחר התאונה, אני בוחר במסקנה.
לא אכחד לומר כי גם לשכל הישר היה תפקיד במסקנתי ולסמיכות הזמנים שאינה משוללת כל יסוד ולו על פי המומחית.
לו היו פני הדברים שונים ותסמיני המחלה היו מופיעים לראשונה חודשים ארוכים או שנים לאחר התאונה, דומה כי המסקנה הייתה אחרת, אולם בעניינה של התובעת כל המדדים מצביעים על פיתוח המחלה בסמיכות זמנים לתאונה ובעקבותיה.
נכותה התפקודית של התובעת:
התובעת אישרה כי גם לפני התאונה סבלה מכאבי גב אולם אלה חלפו לאחר קבלת טיפול, גם לאחר תאונת דרכים קודמת שחוותה בשנת 2003. התובעת סיפרה כי רק בשנים האחרונות היא סובלת מקוצר נשימה שאינו קשור באלרגיה העורית שמלווה אותה מילדות.
עוד סיפרה שפנתה למוסד לביטוח לאומי אולם לא נקבעה לה נכות[14].
בכל הנוגע לעזרה הביתית, סיפרה התובעת כי היא מעסיקה פלשתינאים הגרים בסמוך לביתה ופעם בשבוע מביא בעלה עובד שינקה מבחוץ ומבפנים.
"אני לא מצליחה לתפקד. (התובעת נסערת בוכה) זה התחיל עם הכניסה לאוטו ונהיגה שלא נוח לי ואני בלחץ. יש לי מראות והכל קשה. לפעמים יש פקקים ואתה עומד בכביש. אני לא מרגישה טוב, יש לי בחילות ואני מרגישה רע מאוד בישיבה ממושכת. העבודה של השמירה שצריך לעמוד ולהסתובב, לא הצלחתי להתמודד עם הדברים הפשוטים האלה. אלה עבודות של אנשים מבוגרים ולא הצלחתי להתמודד עם זה. ואז החזרה הביתה. אתה נכנס למיטה ולא יכול לצאת".
"לשאלות בית המשפט:
הייתי עובדת מוערכת חרוצה, הציעו לי עבודה מאוד מוערכת, והכל התרסק. הכדור שנתנו לי לא הצלחתי להתמודד איתו יש לו תופעות לוואי קשות. אני משתדלת 3 פעמים בשבוע ללכת על הליכון כמה שאני יכולה, והרופא אמר שזה דבר שיכול להחזיק אותי ועל זה אני לא מוותרת. עיסויים, חמי מרפא בגעש. שילמתי בזוגיות שלי ובלהיות אימא. היו לנו חיים לפני ואחרי, אנחנו כמעט ולא יוצאים יחד כזוג, אם אני עושה את זה רק לשמח אותו. הבנות שלי אומרות שלא כיף להסתובב איתי כאימא, ולי אין כוח, כואב לי ואני לא יכולה להסתובב. הקטנה שלי בת 17 רצה לחבק וגם את זה מנעתי ממנה... (התובעת נסערת ובוכה) ... אי אפשר לדבר עם הבעל והילדים כי אתה מפחד שזה ידבק בהם, ותמיד יש את זה באוויר".
בחקירתו הנגדית הבהיר העד כי העזרה בתשלום ניטלת כל שבוע-שבועיים. העד סיפר כי לאחר פיטורי התובעת מ"סקופ" פנו אליה לפחות שתי חברות אחרות ואחת מהן אף שלחה נציג לראיין אותה בבית, אולם התובעת דחתה את ההצעה נוכח הקושי שבנסיעה (לחיפה).
הנזק:
כאב וסבל:
הפסדי הכנסה לעבר:
הפסדי הכנסה לעתיד:
עזרת צד שלישי לעבר ולעתיד:
הוצאות רפואיות לעבר ולעתיד:
הוצאות נסיעה:
סוף דבר:
המזכירות תדאג להעברת התיקים החיצוניים בארגז בחזרה לבית המשפט ממנו הגיעו.
המזכירות תמציא את פסק הדין לצדדים בדואר רשמי.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי תוך 45 ימים מיום קבלת פסק הדין
ניתן היום, ו' חשוון תשע"ח, 26 אוקטובר 2017, בהעדר הצדדים.
בעברית: דאבת השרירים. ↑
ראה תשובותיו לשאלות הבהרה בתיק מוצגי התובעת ת/7. ↑
תשובה 27 לתשובות ההבהרה ת/10. ↑
כל השאלות והתשובות צורפו לראיות התובעת ת/10 עד ת/15. ↑
אולם קבעה בהמשך כי לא סבלה מהמחלה קודם התאונה. ↑
שאלה 25 עליה ענתה המומחית "לא" וכך הבנתי את תשובתה בעת הדיון. ראה ניתוח בהמשך. ↑
שכן מוסכם שלפני התאונה לא סבלה התובעת מן המחלה. מקום בו לא מצאתי מסמכים רפואיים בתיקי המוצגים נסמכתי על הכתוב בחוות הדעת. ↑
Knee contusion rt, whiplash נכתב בתעודת חדר המיון. ↑
ראה תעודת חדר מיון. ↑
במשרה מלאה, עד 1830-1900, ראה חקירתה הנגדית ולהלן. ↑
לפי מכתב שצורף לתיק המוצגים ת/20 עולה כי התובעת עבדה במשרה מלאה עד 4/2008 ומאז ועד פיטוריה ב-3/09 עבדה 3/4 משרה, לבקשתה ועקב בעיות רפואיות. עוד נרשם כי פוטרה עקב צמצומים. ↑
טענה שיש בידיה מכתב פיטורין נוסף הנוקב בסיבה האמורה. ראה הערה לעיל. ראה גם חוות דעתו של ד"ר גיא אור ממנה עולה כי התובעת דווחה לו על פיטוריה מהחברה "בעקבות קיצוצים". ↑
במכתב ת/21 לא כתובה סיבת הפיטורין. ↑
בן זוגה סבר בעדותו כי נקבעה לה נכות בשיעור 38% שלא זיכתה אותה בגמלה. ↑
מנהל התפעול בשגרירות ארה"ב. ↑
5-9/2005. ↑
חילקתי 6,000 ₪ ל-12 חודשים והיוונתי ל-33 שנה, במגבלת הסכום שביקשה התובעת. ↑
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
18/11/2010 | החלטה על בקשה של תובע 1 כללית, לרבות הודעה הודעה לבית משפט 18/11/10 | אבי פורג | לא זמין |
14/06/2011 | החלטה על בקשה של תובע 1 שינוי מועד דיון 14/06/11 | אבי פורג | לא זמין |
26/06/2012 | החלטה על בקשה של מבקש 1 שינוי מועד דיון 26/06/12 | אבי פורג | לא זמין |
21/05/2015 | החלטה שניתנה ע"י שי מזרחי | שי מזרחי | צפייה |
26/10/2017 | פסק דין שניתנה ע"י שי מזרחי | שי מזרחי | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | רינה מוסאי | דוד סירוטה |
נתבע 1 | מגדל חברה לביטוח בע"מ | יצחק מנדה |