08 מאי 2013
לפני: | ||
כב' השופטת שרה שדיאור נציג ציבור (עובדים) גב' יעל רייכמן | ||
התובעים | 1. חסן כסאב ע"י ב"כ: עו"ד אבואלהיג'א ווג'די | |
- | ||
הנתבעת | אור גידולי פלפל בע"מ ע"י ב"כ: עו"ד ירון אלירם |
פסק דין |
הנתבעת טוענת כי הקבלן מטעמה מר באסם ערינאת הוא למעשה מעבידם של התובעים.
גם לגופו של עניין דוחה הנתבעת את כל טענות התובעים. לטענתה, התובעים התפטרו ולא פוטרו וכי צו ההרחבה בענף החקלאות אינו חל בעניינם.
העובדות
המחלוקות
הכרעת הדין
מי היה מעסיקם של התובעים
בעדותו בפנינו חזר מר ערינאת על דברים אלו: " ת .אני הקבלן של החברה הזאת. לפני שהוקמה החברה עבדתי עם ראובן מ 1994, אז לא היתה חברה. החברה קמה ב 1/6/06, " (עמ' 25 לפרוטוקול ש 1-2) וכי " ראובן לא מתערב בדברים האלה, אני רושם את הכל. לפני עשרים שנה אני לא זוכר איפה הרישומים". (עמ' 25 לפרוטוקו ש' 11-12).
לגבי התשלום לעובדים ציין מר ערינאת " ת. ב 2006 היו רישומים, אני גומר את החודש עושה חשבון לפועלים, ומגיש , ראובן לא יודע, אני מדבר עם הפקידה שם, אני מגיש לה את החשבון, היא נותנת לי צ'ק ועושה את הצ'קים, ואני מכניס את הצ'ק לחשבון שלי, התאריך של הצ'ק אני מקבל אותו ב עשירי לחודש, הוא נפרט ב 25 , לפעמים בסוף החודש, אני מביא מהכסף שלי, מהחשבון שלי ונותן לעובדים. מהכיס שלי נותן להם, אחר כך לפעמים אני אולי חודשיים לא מקבל בגלל הזמן שעובר בין הבנקים. " (עמ' 25 לפרוטוקול ש' 14-18, דגש שלי ש.ש)
וכי ראובן "הוא לא מתערב. אם יש לו משהו שקשור לעבודה הוא בא אלי, בטח, הוא לא מכיר את הפועלים. אני עובד 20 שנה בבקעה , אני עושה את העבודה שלי כמו שצריך, רק שתילים הוא מזמין. אני עושה הכל. שתילה קטיף והכל. " עמ' 30 לפרוטוקול ש' 11-12, דגש שלי ש.ש)
ש. מי שילם לך משכורת כל חודש.
ת .באסם.
ש. מי זה באסם.
ת. האחראי על ערבים.
ש. נכון שבאסם הביא אתכם וגם מחזיר אתכם לעבודה כל יום.
ת. כן.
...
ש. איך קבלת את הכסף מבאסם.
ת. ראובן היה נותן לבאסם צ'ק ובאסם היה פורע את הצ'ק והיה משלם לעובדים במזומן.
ת. באסם היה רושם את שעות העבודה.
ש. בסוף החודש באסם אמר לך מה עבדת ומה לא ולפי זה שילם לך את התשלום
ת. כן. היה יושב אתנו, עושה לנו חישוב של ימי עבודה, שעות העבודה, באסם
עשה את זה. באסם היה עושה חישוב.
(התובע 1, עמ' 7 לפרוטוקול, עמ' 8 לפרוטוקול)
ת. באסם הוא זה שמכניס אותם לעבודה. כפי שאמרתי מי שפגש אותנו ונתן הוראות זה היה באסם שהיה מכניס את העובדים
(עמ' 9 לפרוטוקול ש' 8-9).
ש. נכון שהיית מגיע לעבודה כל יום ביחד עם באסם, הוא לקח והחזיר אתכם.
ת. נכון.
ש. נכון שבאסם שילם לך כל חודש את המשכורת.
ת. כן. נכון. היה לוקח את הצ'ק מהיהודי, פורע אותנו ומשלם לנו משכורת.
ש. איך קבלת את המשכורת מבאסם.
ת. כל עשירי לחודש או 15 לחודש, קבלנו משכורת. תלוי מתי היה פורע את הצ'ק, אם ב 10 או 15 לחודש , אני קבלתי את הכסף במזומן, באסם היה פורע את הצ'ק ושילם לנו משכורת. באסם שילם במזומן.
(עמ' 13 לפרוטוקול ש' 10-15)
ש. כל בוקר כשהגעתם לעבודה, מי נתן לך הוראות מה לעשות.
ת. מי שהיה נותן את ההוראות היה באסם דרך ראובן, ראובן בא לעבודה, הוא היה בא אלינו לעבודה בשדות, בבית האריזה, אמר תעשה ככה, לארג' מדיום.
ש. בתחילת היום, כשירדתם מהאוטו , באסם נתן הוראות מה לעשות.
ת. כן. אבל הוא קיבל הוראות מהיהודי. הוא שוחח עם היהודי בטלפון וקיבל הוראות.
(עמ' 13 לפרוטוקול ש' 20-25)
וכן סיפר התובע 2
"כפי שספרתי היינו עובדים 28 יום , 22, יום, במקרה שחליתי או נסעתי למקום כלשהו לקחתי יום חופש. כשנסעתי הודעתי לבאסם. בתור מישהו שהוא מעסיק את העובדים מטעם היהודי, והוא היה מודיע ליהודי שאני לא אבוא.
ש. ת. כשרציתי חופש הודעתי לבאסם. על סמך זה שהוא יודיע ליהודי שאני קבלתי חופש בגלל שאני חולה או נוסע למקום כלשהו."
(עמ' 16 לפרוטוקול ש' 5-12).
גרסאותיהם מאשרות כי את ההוראות נתן באסם ואת התשלום שילם באסם.
(ע"ע 6818-10-10, המוסד לביטוח לאומי נ' אליהו משה דהן, ניתן ביום 24/4/2012, והאסמכתאות שם)
עוד נקבע בפסיקה ביחס למבחנים אלו כי:
"... השימוש במבחנים אלה הוא תחנת המוצא ולא תחנת היעד. בדרך כלל, העסקת עובד של חברת כח אדם אצל משתמש תהא כרוכה בקיומם של מאפיינים המצביעים על יחסי עובד ומעביד בין צדדים אלה. עצם מיקומו של העובד אצל המשתמש והשתלבותו – המלאה או היחסית – במקום העבודה יכולים להוביל למסקנה בדבר קיומם של יחסי עובד ומעביד. אך בתבנית העסקה משולשת אין בכך די שהרי נקודת המוצא היא שתבנית העסקה שכזו אפשרית ולגיטימית, הכל בגבולות הנכונים ותוך שמירה על "כללי המשחק" המקובלים בהעסקה מסוג זה. רק חריגה מן הגבולות הלגיטימית של העסקה משולשת יכולה להטות את הכף מן ההיבט הפורמלי בו הקבלן
הוא המעסיק אל עבר הכף האחרת של המאזניים ואל המסקנה כי המשתמש הוא המעסיק."
ע"ע (ארצי) 410/06 המוסד לביטוח לאומי נ' ראיד פאהום (להלן: "פרשת פאהום") דגש שלי – ש.ש.).
קביעתו של המשתמש כמעביד תעשה בין היתר כל אימת שיש ליתן מענה למצב שבו הקבלן אינו מסוגל למלא את התחייבויותיו כלפי העובד ויש להגן על העובד כך שיקבל את זכויותיו.
זהות המעסיק לא תיקבע אם כך בהתאם להגדרות הצדדים עצמם או על בסיס מבחנים פורמליסטים, כי אם על בסיס הבחנה בין התקשרות אותנטית ולגיטימית עם קבלן משנה, לבין ניסיון להסוות את יחסי העבודה המתקיימים בין העובד לבין המשתמש תוך פגיעה בזכויותיו. (ר' פרשת חסידים לעיל).
הנה כי כן, הכרה במשתמש כמעסיק האמיתי אינה דבר המובן מאליו אלא החריג ועל כן זקוקה למטען רב של אינדיקציות עובדתיות ומשפטיות אשר יטו את הכף לכיוון זה.
"רק עת שניים "באים כאחד" כמעבידיו של פלוני, אפשר לראות יחסי עובד מעביד בין השניים "ביחד ולחוד" לבין העובד. ומתי יתקיים תנאי זה? התנאי יתקיים עת מדובר בשותפים, בפעילות 'משותפת' של השניים, או בהתקשרות חוזית של שניים על מנת לקבל 'עבודה' מפלוני. על כל פנים, ליחסים כאלה יהיה רק חוזה אחד והצדדים לו יהיו מצד אחד - "העובד" ומצד שני - שניים כ"אחד" שבשירותם מבוצע חוזה העבודה"
(דב"ע מג/22 - 2 יואב גבע - מדינת ישראל ואח', פד"ע טז 318, ע' 327, פסקה 7).
בפסק דין דב"ע נד/3-96 מ.ב. תשלובת הבניה של הקיבוץ הארצי נ. חליל עבד אל רחמן עאבד (פד"ע כ"ט 151) נקבע כי לעיתים יראו כ"מעביד במשותף אף מי שרשם עובד קבלן בשירות התעסוקה על שמו".
כמו כן שוכנענו כי ערינאת אינו משמש אך כקבלן כח אדם עבור הנתבעת, אלא עוסק גם מול ספקים וכדומה.
וכך אמר ערינאת:
ת .יש כמה דברים, העבודות של השטחים אני עושה את הכל, ראובן קשור עם השוק, מתקשר הסוחר שרוצה עשרה משטחים אז ראובן אומר לי אני צריך 10 משטחים, לפעמים ראובן שולח את הסוחר אלי, אם הוא לא יודע מה יש בשטח, מתקשר אלי הסוחר ואומר .
ש. את ההזמנות עבודה,
ת. הזמנות של הקטיף, לפעמים אני מקבל מראובן אך בדרך כלל הסוחר מתקשר אלי, אומר לי אתה יכול לעשות לי שתיים ירוק, שתיים צהוב, אני עושה לו ,
ש. הסוחר מכיר אותך בתור נציג של ראובן .
ת לא. בגלל שאני הקבלן שעושה את כל העבודות.
(עמ' 27 לפרוטוקול ש' 1-8)
ובהמשך
".... הכלים – לפעמים לפני שהתחלנו להביא כלים עבדתי עם קבלן שעושה חרישים לעבודה, משתת וטחחת. אחר כך קנינו לבד מטחחת. החברה קנתה, אני הייתי מביא את הקבלן על אחריותי וקובעים כמה רוצים על דונם ואני משלם. התחלנו בטרקטור אחד, אחר כך .. היום יש לנו שלושה טרקטורים, הטרקטור הראשון קנינו ב 94' חדש. 95' לא זוכר בדיוק.
ש. כל השתילים החומר הכימי.
ת. השתילים לפני שמתחילים עונה סוגרים אני וראובן איזה זנים אנו רוצים, עושים דף וראובן מזמין מהמשתלה, הוא משלם את זה.
(עמ' 29 לפרוטוקול ש' 22-28)(דגש שלי ש.ש.)
"ראובן הבוס הגדול, אני מתחתיו" (עמ' 30 לפרוטוקול ש' 2)
וכך אמר מר כהן:
ת. יש הסכם בעל פה, בתקיעת כף. באסם, מבחינתי, אחראי על כל דבר בחברה מאלף ועד תו. (עמ' 33 לפרוטוקול ש' 21)
ת. באסם קובע הכל, כמה יקבל כל פועל, הוא אחראי על המשכורות של כולם. הוא בא אלי בסוף החודש, מגיש רשימה, 20 פועלים, 30 פועלים, אני נותן לו שיק, יש לי אמונה מלאה ותו לא. אין לי מושג כמה הוא נותן לכל אחד. ההסכם בינינו הוא מ-94'. אין לי מושג ואין לי יכולת לפקח על העובדים ועל כמה מקבל כל אחד ליום וכמה ימים הוא עבד.
(עמ' 34 לפרוטוקול ש' 1-5)
אבל בגדול אין לי בעיות עם הפועלים כי אני לא משגיח עליהם. מבחינתי יש לי אחראי, מנהל עבודה, והוא עושה עבודתו. (עמ' 34 לפרוטוקול ש' 22-23)(דגש שלי ש.ש.)
כשאני לא נמצא, באסם. כשאני בחו"ל באסם לוקח פיקוד מאלף עד תו. זה כולל תקשורת עם כל הגורמים כולל אגרונומים וכו'. (עמ' 36 לפרוטוקול ש' 3-4)
בסאם בשבילי זה כמו משפחה כי אנו עובדים 20 שנה ביחד. הוא מנהל את כל העסק הזה מאלף עד תו. (עמ' 37 לפרוטוקול ש' 2)
בנסיבות דומות, פסק בית הדין את הדברים הבאים:
"נבהיר, כי לדידנו יש קושי בקבלת עמדת הנתבעת וטענתה לפיה הנפקת היתר העסקה על שמה הוא עניין פורמלי, שאין ליחס לו משקל. קבלת טענות הנתבעת חותרת תחת ההסדרים שנקבעו בחקיקה. עמד על כך חברי כב' השופט ש. טננבויים בפסק דינו בתיק עב עב (ת"א) 5550/06 ARPACI ZEKI נ' מנרב הנדסה ובנין בע"מ (פורסם בנבו) בקבעו כדלקמן:
"לצורך קבלת אשרה להעסקת עובד זר, נדרש המעסיק להגיש בקשה לרשויות המדינה ובתוך כך מתחייב הוא בפני רשויות המדינה השונות להיות מעסיקו של העובד ולמלא אחר מלוא הוראות הדין המסדירות את העסקתו בישראל. (ראה לדוגמה הצהרת מעסיק ע"ש הנתבעת שצורף כסת' 12 לסיכומי התובעים). אין לאפשר למעביד לרוקן מתוכן הצהרות והתחייבויות שנטל על עצמו בפני רשויות המדינה עת קיבל היתר העסקה, בטענה כי העסיק את העובדים באמצעות חברות כוח אדם או קבלני משנה או כל הסדר אחר (ע"ע 347/03 אופרשיאן וואינה נ' מונדי שירותי כח אדם בע"מ, מיום 8.9.05; עב 912197/99 פאליצ'וק נ' א.ארונסון בע"מ, מיום 4.9.2004). לאור האמור, אנו דוחים גם את טענת הנתבעת כי היא חתומה על האישורים וההיתרים להעסקת התובעים בישראל מבחינה פורמאלית בלבד ועל כן אין לתת משקל ו/או לתת משקל מועט, בין היתר, לעובדה שאשרות העבודה של התובעים הוצאו על שמה. אנו קובעים, כי יש לתת תוקף מלא להצהרות הנתבעת ולהתחייבויות שנטלה על עצמה בפני רשויות המדינה. מעביד אינו יכול להתנער מאחריות או מחויבות שנטל על עצמו בהעסקת עובד זר בישראל, גם לא על ידי העסקתו באמצעות חברת כוח אדם או ניודו לטובת משתמש אחר, ללא שהובטחו זכויותיו של העובד הזר."
(תע"א 09 – 11500 מוחמד חסן עגרמה נ' שפיר הנדסה אזרחית וימית, ניתן ביום 6.9.2012 )
כך נקבע בפסיקה כי "על מעסיק מוטלת החובה לדאוג שעובדיו לא ינוצלו ע"י חברת כוח אדם, קבלן משנה או מעסיק במשותף. כך על קבלן ראשי מוטלת החובה לדאוג שעובדי קבלן המשנה המועסקים באתרי הבניה שלו יקבלו את שכרם" (ע"ע (ארצי) 1218/02 xue bin – א. דורי חברה לעבודת בע"מ, פד"ע לח 650 (2003); ע"ע (ארצי) 1363/02 דינה חזין – תנופה שירותים כ"א ואחזקות 1991 בע"מ, מיום 5.11.2006). מכאן, כאשר הקבלן הראשי ו/או המשתמש, הפר את חובתו לדאוג שעובדי הקבלן המועסקים בחצריו ועבורו יקבלו את זכויותיהם מוטלת עליו האחריות לשאת בתשלום זכויותיהם.
"דין החוזה"
בהתאם קבע בית הדין הארצי בפסיקה מאוחרת יותר
"50. בנסיבות המקרה הספציפי שנדון בבג"צ גבעת זאב נקבע, כי הדין החל על חוזי העבודה הרלוונטיים הינו הדין הישראלי. בית המשפט העליון לקח בחשבון לצורך כך כי המועצה המקומית גבעת זאב, כמו גם הרשויות המקומיות שבתחומיהן פעלו יתר המעסיקים, הן "מובלעות" ישראליות, שאינן כפופות בפועל למשפט הכללי החל ביהודה ושומרון. במסגרת זו הגיע למסקנה, כי מירב הזיקות מצדיקות את החלת הדין הישראלי – להבדיל מהדין הירדני.
בית המשפט העליון הדגיש, כי "כשם שעל התקשרותו של עובד פלסטיני המועסק, מכוח היתרים מתאימים, בשטחה של מדינת ישראל אצל מעביד ישראלי, יחול – בהעדר הסכמה אחרת או זיקות ממשיות אחרות – הדין הישראלי, כך יחול הדין הישראלי גם על התקשרותו של עובד פלסטיני המועסק, מכוח היתרים מתאימים, אצל מעסיק ישראלי ב"מובלעת ישראלית". אין להפלות בין השניים, כשם שאין להפלות בינם לבין עובד ישראלי המועסק אצל אותו מעביד ישראלי ב"מובלעות הישראליות" עצמן, ככל שהוא מבצע עבודה שווה או שוות ערך... החלתן של שתי מערכות דינים שונות על עובדים העובדים בצוותא, עבור מעביד זהה, תוביל בהכרח לאפליה אסורה".
51. על בסיס ההכרעה בבג"צ גבעת זאב קבע בית דין זה בעניין קוקא, כי הדין החל – על העסקת עובדים פלסטינים בישוב ישראלי במסגרת המועצה האזורית גוש קטיף – הינו הדין הישראלי. בהקשר זה ציין בית הדין כי מדובר "בהעסקה ביישוב ישראלי בו הוויית החיים, למעשה, הייתה ישראלית".
...
53. להשלמת התמונה תצוין אחת הגישות שהובעה בספרות, לפיה החלת הדין הישראלי בבג"צ גבעת זאב התבססה על הפחתת הדגש הטריטוריאלי והחלפתו במבחן התלות הכלכלית. לפי גישה זו, החלת הדין הישראלי מוצדקת מהטעם שהעבודה המבוצעת על ידי העובדים הפלסטינים במסגרת הישובים הישראלים ביהודה ושומרון הינה - מבחינה מהותית - חלק משוק העבודה הישראלי, שכן המשק הישראלי הוא שנהנה מפירותיה של העבודה הנעשית באותם מפעלים; התקצוב של המעסיקים (ולו הציבוריים) הינו ישראלי; המוצרים מיועדים לציבור הישראלי; המפעלים כפופים לכלכלה הישראלית; וככל שהעובדים הפלסטינים יפסיקו לעבוד – יחליפו אותם עובדים ישראלים."
(ע"ע 207/08 עז-רום מפעלי מתכת בע"מ (בפירוק – עיצאם מוחמד אשכנתא ו – 87 אחרים, והאסמכתאות שם, ניתן ביום 13.1.2012)
בהתחשב בכך שהעבודה לא אמורה הייתה להתבצע ביישוב ישראלי ("מובלעת"), וכאשר לא נפגע עקרון השוויון שכן המעסיק הזוכה אמור היה להעסיק עובדים פלסטינים בלבד – הגיע בית המשפט העליון למסקנה כי מירב הזיקות מצדיקות את החלת משפט העבודה הירדני להלן – עניין דינמיקה).
(ע"ע 207/08 עז-רום מפעלי מתכת בע"מ (בפירוק – עיצאם מוחמד אשכנתא ו – 87 אחרים, והאסמכתאות שם, ניתן ביום 13.1.2012)
הפסיקה קובעת כי על הטוען לחוק זר, מוטל הנטל להוכיחו. עוד נקבע מהי הדרך להוכיח חוק זר. הלכה היא מימים ימימה כי :
"חוק זר, חוק אשר אינו נוהג במדינת ישראל, דינו כדין עובדה. מי שמסתמך עליו, חייב לפרש בכתב הטענות שלו, כי יש לנהוג בעניין לפי המשפט הזר ומה הן קביעותיו של אותו משפט החלות על העניין. לא נטענה הטענה, ידון השופט בעניין לפי משפט ישראל"
(זוסמן סדרי הדין האזרחי, מהדורה שביעית עמ' 137).
דין זר נחשב לעובדה שאותה יש להוכיח באמצעות מומחים לדבר.
כך ביחס לדין זר בכלל. ביחס לדין הירדני קבע בית המשפט העליון:
"דומני לנידון דידן, שכיום ... קשה לראות את הדין הירדני כדין הנגיש באורח סביר למשפטני ישראל. הדבר אינו מתישב עם המציאות המשפטית ונסיון החיים. יש איפוא ככלל צורך להוכיח דין זה ככל דין זר".
(רע"א 8569/04 רזוק נ' הפטריארכיה הקופטית האורתודוקסית , לא פורסם, ניתן ביום 27.6.2005)
"הנטל להוכחת הדין הזר מוטל אפוא על הטוען לתחולתו, ואם לא הוכיחו במידה מספקת עומדת בפני בית המשפט הברירה: לדחות את התביעה בשל כישלון הוכחה)כאשר התובע הוא זה הנושא בנטל הוכחת הדין הזר ולא עמד בו( ,או ליישם את "חזקת שיוויון הדינים", קרי לדון בעניין כאילו הדין הזר זהה לדין הישראלי. לדעת כב' השופט רובינשטיין, משלא הוכח הדין הירדני בצורה הראויה ניתן להיעזר בחזקת זהות הדינים (ראה גם: ע"א 1227/97 סלעית האדומים מחצבה ומפעל נ' עלי, פ"ד נג(3) 247, 250-251 (1999) והאסמכתאות שם)."
(י-ם 8452/09 הפ 8452/09 מנדל מרדכי נ' החברה לפיתוח שכונות מגורים ביו"ש בע"מ, ניתן ביום 24.10.2012)
תחולת הדין
בפסק הדין רעא (עליון) 8925/04 סולל בונה בניין ותשתיות בע"מ ואח' נגד עזבון המנוח אחמד עבד אלחמיד ז"ל ואח', דינים עליון 2006 (13) 1443 (27/02/2006), נפלה מחלוקת בין הנשיא (בדימוס) ברק לבין המשנה לנשיא (בדימוס) חשין בענין החלה רטרואקטיבית של הלכה. כלומר, מה הדין, כאשר הלכה חדשה סותרת הלכה קודמת והעניין הובא לדיון לאחר שניתנה ההלכה החדשה, אולם המאורע עצמו ארע בטרם באה לעולם ההלכה החדשה.
הנשיא ברק סבר כי ההלכה החדשה חלה למפרע, אולם, יתכנו מקרים בהם בשל שיקולי הסתמכות, לא נחיל את ההחלה רטרואקטיבית אלא רק פרוספקטיבית:
"קיומו של אינטרס הסתמכות ופגיעה בו הם תנאים הכרחיים לתחולה פרוספקטיבית בלבד של הלכה חדשה. אין הם תנאים מספיקים. יש להמשיך ולבחון, אם לא ניתן להתגבר על בעיית ההסתמכות בלא לנקוט בתחולה פרוספקטיבית בלבד של ההלכה החדשה. אכן, אינטרס ההסתמכות זוכה להגנה רחבה במשפט. באותם מקרים בהם הדינים הכלליים מגינים על אינטרס ההסתמכות, אין מקום להעניק לאינטרס כל הגנה נוספת בדמות התחולה הפרוספקטיבית. דוגמא לכך משמשת הדוקטרינה של עובד ציבור "דה פקטו". על פי דוקטרינה זו, כאשר עובד ציבור פעל במקום שהאמין בתום לב כי הוא פועל מכוח חיקוק אשר בית המשפט הכריז עליו כבלתי חוקתי או בלתי חוקי, יש ליתן תוקף לפעולות שביצע בתקופת אי החוקיות (ראו בג"ץ 19/56 ברנדוין נ' מנהל בית-הסוהר רמלה, פ"ד י' 617, 630). במצב דברים זה, יינתן תוקף לאינטרס ההסתמכות באמצעות הדוקטרינה של עובד ציבור דה-פקטו בלא שיהא צורך להכריז על ביטול פרוספקטיבי של דבר החקיקה."
" המסקנה המתבקשת - מתבקשת מאליה - היא אפוא זו, שבמקום שבו שררה הלכה א' ובאה הלכה ב' והפכה אותה על-פיה, נידרש לטעם מהותי כבד-מישקל עד שנסכים להחיל באורח רטרוספקטיבי את הלכה ב' על אירוע שאירע בחיקה של הלכה א', דהיינו, על אירוע שאירע לאחר הלכה א' וקודם הלכה ב'. בתיתנו דעתנו לכך שעיקר ייעודו של בית-משפט הוא לעשות צדק, נדע מעצמנו כי אותו טעם מהותי וכבד-מישקל אשר יורה אותנו להחיל באורח רטרוספקטיבי הלכה חדשה, חייב שיהא זה טעם הטובל עד לשפתו בצדק. שאם לא יהא אותו טעם ספוג כל-כולו בצדק, לא יהא בכוחו להתגבר על הנחת המוצא כי אירוע שאירע בחיקה של הלכה פלונית, אותה הלכה היא שראוי לה - וראוי לנו - כי תעצב את אופיו המשפטי. אותו צדק שנבקש יכול שיהא צדק פרטני, אינדיווידואלי, בין תובע לבין נתבע, ויכול שיהא זה צדק הפורש עצמו על-פני גיזרה משפטית רחבה. וכעומקו של הצדק כן יהא עומק הרטרוספקטביות. ואולם צדק חייב שיימצא לנו, שהוא הכוח המניע את החלטת הרטרוספקטיביות.
לעניין זה נציין ראשית כי לא התרשמנו ממהימנותם של התובעים כלל וכלל. לא הובאה בפנינו כל תמיכה לטענותיהם, ובעדותם נפלו סתירות רבות אשר יש בהן כדי לשמוט את הקרקע תחת גרסתם. נצביע עליהם בגוף הדברים .
כאמור, הנתבעת מפעילה עסק לשיווק וייצוא פלפלים בבקעת הירדן. העבודה בתחום הפלפלים הינה עבודה עונתית. כמו כן, העובדים בחקלאות בבקעה רובם ככולם עובדים תושבי הרשות הפלסטינית אשר מגיעים מדי יום ממקום מגוריהם בתחומי הרשות אל מקום עבודתם בבקעת הירדן. אין מדובר בתבנית העסקה מסודרת ומאורגנת. ההעסקה מתאפיינת בתחלופה רבה של עובדים, אשר מועסקים לחילופין אצל מעסיקים רבים בענף החקלאות בבקעה. אמנם, ישנם עובדים העובדים לאורך זמן אצל קבלן אחד ו/או אצל משתמש קבוע, אך רבים מהעובדים באים לתקופות שונות, של חודשים ואפילו ימים, והרבה פעמים מיוזמתם ומרצונם. מספר העובדים משתנה הן לפי הצורך והן בהתאם להיצע הקיים.אורך העונה ויום העבודה משתנים אף הם בלא מסגרת קבועה.
וכך תיאר זאת ערינאת:
"כל יום מחליף 5, 10 פועלים, כל שנה אני מגלגל חמישים פועלים
....זה עונה זה חקלאות. אתה סוגר עם פועל יומית נגמרת העונה הוא חוזר הביתה. אם הוא רוצה לבוא לעונה החדשה
...
אני לא מחזיר את כל הפועלים, אלא כמה שאני רוצה רק כדי להתחיל עונה
...
אחר כך מתחילים לעבוד רגיל, ממשיכים בעבודה, מתחיל לעלות את מס' הפועלים לאט לאט עד תקופה לקטוף שאז צריך יותר פועלים לקטיף אני הולך לקבלנים אחרים, אם יש להם פועלים אני לוקח ומשלם לקבלן, הקבלן מכיר אותי. הקבלן משלם לעובדים שלו שאני לקחתי. "
(עמ' 29 לפרוטוקול ש' 4-20, דגש שלי ש.ש)
נסיבות סיום העסקתו של התובע 1
"ש. מתי היית בירדן.
ת. עכשיו אזכור מתי זה היה? בחודש אפריל 2010 ישבתי שם 10, 12 יום. חזרתי הביתה. אחרי שחזרתי ארצה אחי נפטר, יש לי אח שני, הי החולה ואושפז בבית חולים, הלכתי לבקרו, וישבתי אצלו בחודש מאי וחזרתי.
ש. נכון שחזרת לכפר ונשארת בכפר כי נפצעת ברגל.
ת. נפצעתי ברגל.
ש. ממה
ת. נפל על הרגל שלי עץ.
ש. באסם אומר שבאת מירדן ויותר לא חזרת לעבוד.
ת. לא היתה עבודה. בגלל שאין עבודה שתעסיק אותי, אז למה לחזור לעבודה. לא. לא חזרתי. הוא לא נתן לנו לעבוד.
ש. החלטת שאין עבודה לכן התפטרת. לא רצית לעבוד.
ת. לא אני זה שהחלטתי. מי שהחליט זה באסם."
(עמ' 11 לפרוטוקול ש' 5-17)
בנו של התובע 1, (התובע 2) העיד בפנינו לעניין זה :
"ש. אתה זוכר שאביך נסע לירדן לבקר את אחיו שהיה חולה.
ת. כן. אני זוכר.
ש. מתי הוא נסע.
ת. בדיוק? מאה אחוז אני לא זוכר. אולי הוא נסע ב 2007, 2008.
ש. כמה פעמים הוא נסע לבקר את אחיו.
ת. פעם אחת. אני לא זוכר במאת האחוזים. אני חושב שהוא נסע פעמיים, פעם כשהוא היה חולה, פעם כשהוא נפטר הלך להלוויה של אחיו.
ש. כשהלך להלוויה של אחיו הוא נפצע ברגל ויותר לא חזר לעבודה.
ת. נכון הוא נפצע ברגל, ונח בבית לתקופה שהתאושש לאחר מכן חזר לעבודה. ,
ש. בתצהירך בסעיף 14, שאתה יודע שאביך פוטר מעבודתו בחודש מאי 2010, לאחר שחזר מביקור מירדן. לפני רגע אמרת שאתה לא זוכר אם נסע ב 2007 או 2008.
ת. איך אסביר? אני אומר לך מאה אחוז אני לא זוכר באיזה שנה.
ש. אז למה כתבת
ת. אני כתבתי את הדברים האלה?
ש. אתה כתבת.
ת. לא. אני לא כתבתי את הדברים האלה.
ש. אתה יודע מה כתוב בתצהיר?
ת. איך אדע אם זה כתוב בעברית.
ש. הסבירו לך מה כתוב פה.
ת. מי ? מי האדם שהסביר לי?
ש. איפה חתמת
ת. חתמתי פעם אחת לעו"ד על ייפוי כח , אצל הי הודי אף פעם לא חתמתי.
ש. זו החתימה שלך
ת. כן. זו חתימתי.
ש. איפה חתמת? בבית
ת. (העד מהסס). על מסמכים כאלה אני לא בטוח במאה אחוז. אני לא יודע.
(עמ' 16-17 לפרוטוקול, דגש שלי ש.ש)
בפנינו חזר על גרסתו זו: "ת .היה לו אח בירדן, ע"ה, הוא היה חולה מאד, התקשרו אליו אחיו מירדן, יכו להיות שהוא במצב קשה, בא אלי אמר לי אני רוצה לראות את .. לא, הוא ישר נסע, הבן שלו איימן אמר לי שהדוד שלי היה חולה, הוא נסע לירדן, לא זוכר אם אמר או לא, נסע כי אחיו היה חולה, חזר אחר כך לפה, עבד ארבעה חמישה ימים, התקשרו אליו אמרו לו שאחיו נפטר, אמר אני רוצה לנסוע לאחיו, אמר אין לי גרוש בכיס, אמרתי קח מאה דינר, נסע לירדן, אחר כך לא חזר אלי לעבודה, חזר לביתו. אחרי כמה ימים שמעתי שהוא נפצע ברגל שלו, הוא לא חזר בגלל דבר ראשון כי נפצע ברגלו, וזה גם היה סוף עונה, אני אוהב אותו ומכבד אותו.
ש. התחילה עונה חדשה. הזמנת אותו לעבודה.
ת. בטח. אני התקשרתי אליו, אך הוא לא חזר. לפעמים אני מתקשר לפעמים הוא, אחרי העונה האחרונה הוא תבע את החברה ידעתי רק אחרי חודשיים שלושה, אמרתי אני לא מאמין, שהוא ואחרים עשו דבר כזה, הייתי טוב אתם באופן מקסימום. "
(עמ' 30 לפרוטוקול ש' 14-34, דגש שלי ש.ש)
בכך אין לראות כמעשה פיטורים כיון שעבודתם של התובעים היא עבודה עונתית ורבים מהעובדים חוזרים שוב עם תחילת העונה. לא הוכח בפנינו כי התובע ביקש לחזור לעבודתו עם חזרתו מירדן או עם תחילת העונה והנתבעת סירבה.
הלכה ידועה היא כי כאשר העובד טוען לפיטורים, מוטל עליו נטל ההוכחה לקיומם ( ע"ע 137/08 מטין אילינדז - פרידמן חכשורי חברה להנדסה ולבנין בע"מ, ניתן ביום 22.08.10) ונטל זה לא הורם על ידי התובע 1 בענייננו. התובע 1 לא הביא כל ראיה לתמיכה בטענתו (זאת בפרט לאור עדותו של בנו איימן, המתכחשת לאמור בתצהירו שלו, ועומדת בסתירה לתצהירו ) ואף לא הצביע על סיבה או נימוק כלשהו בשלו ביקש ערינאת לפטרו. ערינאת עצמו לא פיטרו על פי העדויות.
הנתבע 2, מר איימן כסאב
ש. ת. הפסקתי לעבוד כי ראובן נתן הוראה לבאסם כי אנו שלושת התובעים מפסיקים את העבודה שלנו כי העונה הסתיימה.
ש. זאת הסיבה?
ת. כן. זאת הסיבה.
ש. מי שפיטר אותך לטענתך, זה היה באסם.
ת. בהוראה של ראובן.
ש. מי אמר לך אישית.
ת. באסם בהוראה של ראובן.
ש. לא מי נתן את ההוראה, אלא מי אמר לך אישית אל תבוא לעבוד.
ת. אני אמרתי. באסם סיפר לי שהיהודי מפסיק את השירות שלנו.
ש. בתצהירך כתבת שהסיבה שפטרו את אביך, כי הוא נסע לירדן וחזר מירדן, עכשיו אתה אומר שנגמרה העונה. תחליט, למה פטרו אתכם.
ת. למה פטרו אותנו? הסתיימה העונה, ראובן נתן הוראה לבאסם שאנו מפסיקים את השירות.
ש. בסוף כל עונה יוצאים לחופש ארוך של חודשיים, לפעמים שלוש.
ת. חודש יולי אוג', העונה הסתיימה, בחודשיים אלה אומר לנו תשארו בבית. בתחילת חודש ספט' תחזרו עם תחילת העונה החדשה.
ש. אז אולי לא פטרו אותך פשוט לא חזרתם.
ת. אמרתי שבחודש יולי אוג', העונה מסתיימת. בתחילת ספט' או אמצע ספט' מתקשר אלינו בטלפון ואומר חוזרים לעונה החדשה.
(עמ' 17-18 לפרוטוקול)
התובע 3, מר מונתצאר כסאב
בפנינו העיד ערינאת כי
ת. עליו אני ממש כועס, הוא השאיר אותי באמצע המיון העבודה הלך בלי לומר, נסע לביתו. שאלתי את איימן אמר היה לו משהו בבית, אחרי שבוע הרמתי טלפון היה מישהו לידי, שאלתי אותו למה אתה לא חוזר, הוא התחל להתעקם, אמר אם אמצא עבודה אחרת אני לא חוזר. אמרתי לו אתה משאיר אותי בצד? או שתאמר שאתה רוצה לעבוד או לא. כעסתי וסגרתי את הטלפון. לא היה ויכוח בינינו. התובע 3 עבד עם קבלן אחר, הוא ראג'ה אחי, הוא עזר לי בתקופה שהיתה הרבה עבודה התובע 3 עבד במקום אחר, אחרי שהלך אמר לי ראג'ה שהוא מרחם עליו, שאתן לו עבודה, הוא משאיר אותו אצלי כי הוא סומך עלי, הוא עבד אצלי עד שהלך, בחודש מרץ , הוא עזב אותי באמצע המיון כשהייתי חנוק לגמרי, שלמתי יותר כסף כדי להביא פועל כי הוא עבד בבית אריזה. אני זוכר את החודש, אך לא זוכר את השנה. "
(עמ' 31 לפרוטוקול ש' 1-9).
גרסה זו של הנתבעת לא נסתרה. משהתובע לא הוכיח טענתו כי פוטר, תביעתו לפיצויי פיטורים והודעה מוקדמת נדחית.
תקופת העבודה של התובעים
ת. אנו מתחילים עונה ב 15 או 1 לעשירי, אני לא מחזיר את כל הפועלים, אלא כמה שאני רוצה רק
כדי להתחיל עונה, יכול להיות שאם אני מחזיר עשרה פועלים, גומר את השתילה בשבועיים שולח
אותם לחודש עד שמתחילים עונה ולעבוד.
...
ת .אחר כך מתחילים לעבוד רגיל, ממשיכים בעבודה, מתחיל לעלות את מס' הפועלים לאט לאט עד תקופה לקטוף שאז צריך יותר פועלים לקטיף.
(עמ' 29 לפרוטוקול)
מכאן שתקופת העבודה של התובעים במהלך השנה יכולה להיות בין החודשים ספטמבר – אוקטובר עד מאי-יוני- בעונת הפלפלים כפי שהוכחה.
הנתבעת מסכימה (באמצעות מר ערינאת) כי התובע עבד בסך הכל כ 25 חודשים, כעובד עונתי, עם הפסקות של מספר חודשים בין עונה לעונה.
עם זאת, בעדותו בפנינו ציין ערינאת: "חסאן עבד לפני, לפני שהוקמה החברה. השניים האחרים לא עבדו. אך חסאן עבד אפילו לפני שבאתי לראובן לעבוד הוא עבד עם קבלן אחר, ונשאר אצלי...." (עמ' 25 לפרוטוקול ש' 7-8)
מכאן שיש לקבל את גרסתו של חסן ביחס לתקופת העבודה הנטענת מבחינת מועד תחילת העבודה ומועד סיומה. אולם אין לקבל את טענת הרצף. התובע עבד כ 8 חודשים בשנה ובסך הכל כ 45 חודשי עבודה.
תצהיר עדות ראשית, אינו מסמך בעלמא המוגש לתיק בית הדין. תצהיר המוגש לבית הדין הינו בגדר ראיה לכאורה לאמיתות תוכנו [יעקב קדמי, על הראיות, עמ' 445] ותופס "מקום מרכזי במסגרת הבאת הראיות בהליך המשפטי בפני בתי הדין" משיש בו כדי לסייע בהכנה יעילה של הדיון, ואף לייתר במרבית המקרים את הצורך בחקירה ראשית של המצהיר (ע"ע 148/08 אשליק יוסוף - מנרב הנדסה ובנין בע"מ8/12/08 )
נוכח חשיבותו של התצהיר, אין להקל ראש בדרישה לפיה על נותן התצהיר להיות מודע לתוכנו, להסכים לו ולחתום עליו לאחר שהוזהר כדין כי "עליו להצהיר את האמת (סעיף 15 לפקודת הראיות (נוסח חדש) התשל"א – 1971. אכן, ככלל, פסילת תצהיר אינה מעשה שבשיגרה (ברע 893/05 עודד מנור – נחום פבר, 25.12.2005 אולם, הלכה פסוקה היא כי אין כל ערך לתצהיר משנתגלה כי נותן התצהיר חתם עליו מבלי שידע על מה הוא חתם ( ע"א 4226/05 בנק אגוד לישראל בע"מ נ' אטיאס סאטא, 24.1.06; ע"א 591/70 אליהו מזוז נ' ראובן חדד, פ"ד כה (2) 169.)
משיש בפנינו אישורי עבודה חלקיים החל משנת 2008, אולם הנתבעת מסכימה כי התובע עבד 28 חודשים אנו מקבלים את גרסת הנתבעת.
התובע 3 צירף לתצהירו אישורי כניסה לישראל על שמו לשנים 2008 ו – 2009. אמנם מדובר באישורים תקופתיים ולא באישורי עבודה מלאים, אולם אלה תומכים בגרסתו לעניין תחילת העסקתו ואנו קובעים כי התובע 3 הוכיח 16 חודשי עבודה.
זכאות התובעים להפרשי שכר מינימום
משקבענו לעיל כי יש להחיל על יחסי התובעים והנתבעת את הדין הישראלי, התובעים זכאים להפרשי שכר מינימום בגין תקופת עבודתם. אולם, מאחר ופסק הדין בעניין גבעת זאב ניתן ב 10/07 , והחלתו לטעמו של בית הדין פרוספקטיבית, יעשה החישוב מתאריך זה ואילך למשך 8 חודשים בשנה. שכן לטעמנו אין להחיל את פסק דין גבעת זאב באופן רטרואקטיבי.
התובע 1
בפנינו הוצגו אישורי כניסה לחודשים 12/09 – 5/10
9/08 – 12/08
08/06 – 10/06
לפיכך אנו קובעים כי לצורך תשלום הפרשי שכר מינימום התובע עבד
בעונת 2009/2010 8 חודשים, בעונת 2009/2008, 8 חודשים בעונת 2007/2008 8 חודשים, ובסך הכל 24 חודשי עבודה (ממועד מתן פסק דין גבעת זאב).
עד חודש יולי 2008 עמד שכר המינימום על סך של 19.95 ₪ לשעה והחל מיולי 2008 עמד שכר המינימום על 20.7 ₪ לשעה.
16 חודשי עבודה בשכר של 20.7 ₪ לשעה ובסך הכל 43,122 ₪.
9 חודשי עבודה בסך של 19.95 ₪ לשעה ובסך הכל 23,377 ₪.
מסכומים אלו יש לנכות את השכר שקיבל התובע – 31,590 ₪. (10 ₪ לשעה X 6.5 שעות עבודה ליום X 4.5 ימי עבודה בשבוע X 4.5 שבועות לחודש )
על כן הנתבעת תשלם הפרשי שכר בסך 34,909 ₪.
התובע 2
בפנינו הוצגו אישורי כניסה לחודשים 12/09 – 5/10
שנת 2009
12/08
לפיכך אנו קובעים כי לצורך תשלום הפרשי שכר מינימום התובע עבד
בעונת 2009/2010 8 חודשים, בעונת 2009/2008, 8 חודשים ובסך הכל 16 חודשי עבודה (ממועד מתן פסק דין גבעת זאב).
16 חודשי עבודה בשכר של 20.7 ₪ ובסך הכל 43,122 ₪.
מסכום זה יש לנכות את השכר שקיבל התובע – 21,060 ₪. (10 ₪ לשעה X 6.5 שעות עבודה ליום X 4.5 ימי עבודה בשבוע X 4.5 שבועות לתקופה זו).הנתבעת תשלם הפרשי שכר לתובע 2 בסך 22,062 ₪.
התובע 3
בפנינו הוצגו אישורי כניסה לחודשים 12/09 – 5/10
6/08 – 3/08
לפיכך אנו קובעים כי לצורך תשלום הפרשי שכר מינימום התובע עבד
בעונת 2009/2010 6 חודשים, בעונת 2007/2008, 8 חודשים ובסך הכל 14 חודשי עבודה (ממועד מתן פסק דין גבעת זאב).
עד חודש יולי 2008 עמד שכר המינימום על סך של 19.95 ₪ לשעה והחל מיולי 2008 עמד שכר המינימום על 20.7 ₪ לשעה.
6 חודשי עבודה בשכר של 20.7 ₪ לשעה ובסך הכל 16,348 ₪.
8 חודשי עבודה בשכר של 19.95 ₪ לשעה ובסך הכל 20907 ₪.
מסכום זה יש לנכות את השכר שקיבל התובע – 18,340₪. (10 ₪ לשעה X 6.5 שעות עבודה ליום X 4.5 ימי עבודה בשבוע X 4.5 שבועות). הנתבעת תשלם הפרשי שכר לתובע 3 בסך 18915 ₪.
זכאות התובעים לשעות נוספות
הנתבעת טוענת כי התובעים קיבלו מנוחה שבועית בימי שישי. וכי התובעים הסכימו לתנאי שכרם כמקובל באזור. עוד הכחישה עבודה נוספת קבועה.
ש. בנוגע לש.נ. והקף ימי עבודה בחודש, היית מנהל רישום שלך.
ת. נכון. אני יכול להביא את הרישום. יש לי כמה דפים פה. יכול להיות שיש לי משהו
ש. התובעים שיש כאן אומרים שבמהלך חודשים נוב' עד אמצא מאי, הם נהגו לפחות 2 שעות נוספות כל יום.
ת לא. זה לא קבוע כל יום, יש ע ובדים שעד סוף היום הולכים, זה תלוי בעבודה, אם אני בלחץ ויש הזמנות לפעמים אני עובד שלוש שעות נוספות. לפעמים אין שעות נוספות.
ש. בעונה הם עבדו שבוע מלא כולל שישי ושבת.
ת. זה תלוי בעבודה. אני קבעתי עם הפועלים שלא עובדים ביום שישי, אפילו בעל הבית שלי לפעמים לא רוצה. הוא רוצה את השבת שלו. אני אומר לו, מה אכפת לך, אני עובד. אנחנו המוסלמים ביום שישי הולכים לתפילה. ואם קורה שיש עבודה, אני לוקח אותם ברכבי למסגד ומחזיר אותם לעבודה. ואני לא מוריד להם את השעה וחצי. הם יודעים.
ש. ומה קורה בעונה כשיש עבודת קטיף.
ת. אם אני רואה שהשוק לא רוצה פלפלים אז אני לא עובד. אם כן, אני אעבוד עד 12 בלילה.
ש. יש קטיף יום יום.
ת. לא. רק 4-5 ימים בשבוע. רביעי, חמישי ושישי אין קטיף. בייצוא זה משהו אחר והשוק המקומי זה משהו אחר
(עמ' 32-33 לפרוטוקול, דגש שלי ש.ש)
התובע 2 העיד לעניין זה:
ש. באסם אמר שאם עבדת מעל השעות האלה, הוא שילם לך את השעות האלה.
ת. כן. תוספות. יש חמש שעות ביום, לפעמים 90 שעות בחודש, לא כל חודש אותו דבר.
ש. הוא שילם עבור ש.נ.
ת. כן. שילם ש.נ.
ש. אתה יודע לומר כמה ש.נ. עבדת ומתי .
ת. ספרתי בחודש לפעמים יש 50 שעות.
ש. איפה זה רשום. יש לך יומן?
ת. כן. יש לי מחברת שזה רשום. גם אצלם יש. המחברת שלי היא בבית.
(עמ' 15 לפרוטוקול, דגש שלי ש.ש)
ערינאת אף הוא הודה כי ניהל רישום שעות עבודתם של התובעים, אמנם רישום זה לא הוצג, אך גרסתו כי לפעמים עבדו שעות נוספות ולפעמים לא מצביעה כי אין מתכונת עבודה, ועל כן גרסת התובעים הופרכה. התביעה לשעות נוספות של כל התובעים , נדחית.
פיצוי בגין אי הפרשה לפנסיה
הנתבעת טוענת מנגד בהסכם בינה לבין ערינאת סוכם התשלום החודשי אותו הוא מקבל כולל בתוכו את מלוא התשלומים הנדרשים, לרבות התשלומים הנדרשים על הדין החל באזור.
עוד טוענת הנתבעת כי ככל שקיימת על הנתבעת חובה בדין לבטח את התובעים בקרן פנסיה הרי שיש לעשות זאת על פי צו ההרחבה הכללי לפנסיית חובה מ 1/2008.
ש. הסיכום בינך לבין הנתבעת הכספי, הוא סיכום שמתבסס על היומיות עבור כל עובד וש.נ.
ת .כן. בטח. אני מגיש חשבון והם נותנים לי את הסכום הזה.
ש. אם אתה משלם לעובד עבור כל שעה נוספת עשרה שקלים כמה אתה לוקח מראובן.
ת. זה ביני לבין ראובן.
ש. הכסף מראובן שכולל תשלום עבור פיצויים אם עובד פוטר ומגיע לו פיצויים.
ת לא.
ש. אתה לא משלם לעובד פיצויים.
ת. אין בבקעה ובירקות דברים כאלה. כי כל יום מחליף 5, 10 פועלים, כל שנה אני מגלגל חמישים פועלים.
(עמ' 28 לפרוטוקול ש' 27-30, עמ' 29 לפרוטוקול ש' 1-5).
לאור דברים אלו אנו דוחים את טענת הנתבעת לפיה התשלום לערינאת כולל את כל הזכויות להם זכאים העובדים. אף כי לדבריו התחלופה הגבוהה אינה מאפשרת צבירת זכויות אלו לעובד.
מכוח צו ההרחבה זכאים התובעים להפרשות לקרן פנסיה יסוד בשיעור של 6% משכרם החל מ 10/07.
הנתבעת תשלם בגין רכיב זה לתובעים :
לתובע 1 (על פי חישוב הזכאות לשכר מינימום לעיל) סך של 3990 ₪
לתובע 2 – סך של 2587 ₪
לתובע 3 – 2235 ₪.
קרן השתלמות
לתובע 1 (על פי חישוב הזכאות לשכר מינימום לעיל) סך של 665 ₪
לתובע 2 – סך של 431 ₪
לתובע 3 – 372 ₪.
חופשה שנתית
לפיכך זכאים התובעים לפידיון ימי חופשה כאמור בצו ההרחבה בענף החקלאות:
התובע 1 זכאי לפידיון חופשה שנתית של 16 ימי חופשה בשנה (בהתאם להיקף משרתו) (החל משנת 2007 –שלוש שנים והתיישנות) ולפיכך זכאי התובע לפדיון 30 ימי חופשה ובסך הכל 4036.5 ₪ (30 ימים X 6.5 שעות X 20.7)
התובע 2 זכאי ל 24 ימי חופשה ובסך הכל 3229 ₪. (24 ימים בהתאם לאישורי הכניסה שהציג)
התובע 3 זכאי ל 14 ימי חופשה ובסך הכל 1884 ₪.
הנתבעת תשלם פדיון ימי החופשה כאמור.
דמי חגים
כאמור לעיל, מעדויות התובעים והנתבעת עלה כי התובעים עבדו בהיקף משרה משתנה, לעתים עבדו בשבתות וימי שיש ולעתים לא.
דמי הבראה
"הפרשת המעסיק לקרן ביטוח ע"ח תמורת ימי ההבראה לעובד קבוע ועונתי קבוע ולעובד חדשי הינה בשיעור של 5.5.%.
(ג) עובד עונתי קבוע יקבל תשלום בעד ימי הבראה בהתאם לטבלה הנ"ל יחסית לתקופת עבודתו בשנה."
נקבע בפסיקה ועל פי ההסכם הקיבוצי צו ההרחבה לעניין הבראה כי הזכות
בסיום ההעסקה היא לשנתיים רטרואקטיבית בלבד.
התובע 1 זכאי לדמי הבראה בגין שתי עונות עבודה אחרונות ובסך הכל 16 חודשים (היקף משרה 70%) ובסך הכל 2398 ₪ (16 חודשי עבודה, בהיקף משרה 70%).
התובע 2 זכאי לדמי הבראה בגין שתי עונות העבודה האחרונות ובסך הכל 2398 ₪ .
התובע 3 זכאי לדמי הבראה בגין 14 חודשי עבודה בלבד ובסך הכל 2088 ₪.
הנתבעת תשלם דמי הבראה כאמור.
תוספת משפחה
לפיכך נדחית התביעה ברכיב זה.
תוספת ותק
תוספת הוותק
שנת עבודה הסכום לחודש
2 17.50
3 35.00
4 52.50
5 70.00
6 87.50
תוספת זו יש לחשב על סמך וותק מוכח ולא רק כזה הנטען בעלמא. משכך היתרי העבודה ומועדם יהוו את האסמכתא לחישוב הותק.
התובע 1 –
לפיכך בעונת 2007/2008 הייתה זו השנה השניה לעבודתו של התובע. התובע זכאי לסך של 17.5 ₪ לחודש ל 8 חודשי עבודה ובסך הכל 140 ₪. עונת 2008/2009 השנה השלישית לעבודתו זכאי התובע לסך של 280 ₪. עונת 2009/2010 השנה הרביעית לעבודתו זכאי התובע לסך של 420 ₪.
התובע 2
התובע 3
מענק שנתי
התובע 1
ה
תוובע 2
סוף דבר
לתובע 1
א. הפרשי שכר מינימום – סך של 34,549 ש"ח
ב. דמי הבראה – סך של 2398 ש"ח
ג. פיצוי בגין אי הפרשות פנסיוניות – סך של 3990 ש"ח
ד. קרן השתלמות – סך של 665 ש"ח
ה. תוספת ותק – סך של 840 ש"ח
ו. מענק שנתי – סך של 1920 ש"ח
ז. חופשה שנתית = סך של 4036.5 ש"ח
לתובע 2
א. הפרשי שכר מינימום – סך של 22062 ש"ח
ב. דמי הבראה – סך של 2398 ש"ח
ג. פיצוי בגין אי הפרשות פנסיוניות – סך של 2587 ש"ח
ד. קרן השתלמות – סך של 431 ש"ח
ה. תוספת ותק – סך של 140 ש"ח
ו. מענק שנתי – סך של 1920 ש"ח
ז. חופשה שנתית = סך של 3229 ש"ח
לתובע 3
א. הפרשי שכר מינימום – סך של 18,915 ש"ח
ב. דמי הבראה – סך של 2088 ש"ח
ג. פיצוי בגין אי הפרשות פנסיוניות – סך של 2235 ש"ח
ד. קרן השתלמות – סך של 372 ש"ח
ה. תוספת ותק – סך של 140 ש"ח
ו. מענק שנתי – סך של 1920 ש"ח
ז. חופשה שנתית = סך של 1120 ש"ח
סכומים אלו ישולמו תוך 75 יום. אם לא ישולמו במועד ישאו הפרשי הצמדה וריבית מיום מתן פסק הדין ועד ליום התשלום בפועל.
ניתן היום, כ"ח אייר תשע"ג, 8 מאי 2013 בהעדר הצדדים ויישלח אליהם.
החתימה המקורית של נציג הציבור מצויה בתיק בית הדין.
נציג ציבור גב' י. רייכמן | שרה שדיאור, שופטת |
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
27/10/2010 | החלטה מתאריך 27/10/10 שניתנה ע"י חופית גרשון-יזרעאלי | חופית גרשון-יזרעאלי | לא זמין |
16/01/2013 | החלטה על (א)בקשה של מבקש 1 בתיק 14284-07-10 כללית, לרבות הודעה בקשה להוציא מסמכים מתיק ביה"ד שצורפו לסיכומי הנתבעת 16/01/13 | שרה שדיאור | צפייה |
08/05/2013 | פסק דין מתאריך 08/05/13 שניתנה ע"י שרה שדיאור | שרה שדיאור | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | מונתצר כסאב | ווג'די פ אבו אל היג'א |
נתבע 1 | אור גידולי פלפל בע"מ | יאיר דוד |