בפני | כבוד השופטת רחלי טיקטין עדולם | |
תובעים נתבעים שכנגד | 1. יעקב סויסה 2. אילנה סויסה | |
נגד | ||
נתבעת תובעת שכנגד | גל יוזמה נדל"ן בע"מ ע"י ב"כ עוה"ד עינת חסין גז | |
פסק דין |
לפני תביעה ותביעה שכנגד בין רוכשי דירה לבין חברה קבלנית.
עובדות רלוונטיות והשתלשלות עניינים
השתלשלות עניינים טרם הגשת התביעה
בהקשר זה יאמר כי העובדה שהנתבעת כינתה את התוספת להסכם בכותרת "הסכם התניית המכירה", אין בה כדי להעלות או להוריד, ונוסח התוספת מדבר בעד עצמו ולכן לא מצאתי מקום לקבל את טענת התובעים לפיה יש מקום לחייב את הנתבעת בהוצאות בגין הדרך בה כינתה את התוספת להסכם.
ביום 06.07.14 פנו שוב התובעים לנתבעת בעניין הליקויים (הפנייה הגיע לנתבעת ביום 30.07.14, ראה הפנייה, נספח 14 לתצהירו של נווה). כפי שיפורט גם להלן, בפנייה זו הלינו התובעים על מספר ליקויי רטיבות.
השתלשלות עניינים לאחר הגשת התביעה
הנתבעת הגיש כתב הגנה מתוקן אליו צורפה חוות דעת שמאית נגדית, ערוכה על ידי מר ציון עופרי (להלן: "שמאי הנתבעת").
בדו"ח בדיקת ההצפה שערך איתי פרדי, מיום 24.02.19, נרשם כי נמצא כשל משמעי רחב ומקיף את כל שטח המרפסת. במהלך הבדיקה גם נצפתה רטיבות אצל השכן מהקומה למטה, לרבות טפטוף של מים בחדר השינה שלו.
ביום 26.02.19 הוציא המומחה מטעם בית המשפט חוות דעת משלימה לפיה לאור תוצאת בדיקת ההצפה יש לפעול בהתאם לאמור בסעיף 5 לחוות דעתו הינו יש לבצע פירוק ריצוף ותיקוני איטום במרפסת.
הנתבעת הגישה כתב הגנה מתוקן בשנית וכן הגישה תביעה שכנגד במסגרתה עתרה לפיצוי התובעים בסך של 280,000 ₪, בגין הנזק שנגרם לנתבעת ו/או בגין הפיצוי המוסכם, בטענה להפרת הסכם המכר והתוספת לו, בשל כך שהתובעים תבעו את הנתבעת בגין ליקויי ריצוף עליהם ויתרו במסגרת אותם הסכמים, ובשל כך שתבעו את הנתבעת בנוגע ל – חדר ללא חלון.
ביום 22.07.21 הגישה הנתבעת בקשה לאכיפת הסכם הפשרה כאשר נקבע שהבקשה תידון במעמד הדיון שהיה קבוע בסמוך.
בדיון שהתקיים ביום 23.07.20 נקבע התיק להוכחות כאשר ניתנה לצדדים אפשרות להשלים ראיותיהם לעניין נסיבות ביטול הסכם הפשרה והפרתו ונקצבו מועדים לצורך כך. התובעים הודיעו כי אין להם צורך להשלים ראיותיהם. בהמשך הגישה הנתבעת תצהירים.
דיון והכרעה
הנתבעת טוענת כי חרף התחייבות הנתבעים במסגרת חוזה המכר לפיה לא תהיה להם כל טענה ו/או זכות ו/או סעד מכל מין וסוג שהוא בקשר לליקויי הריצוף בדירה, הגישו התובעים את התביעה דנן ביחס לאותו הליקוי בריצוף שהיה קיים בדירה, בגינו בוטל חוזה הרכישה הראשון, תוך הפרת יסודית של החוזה עליו חתמו, ותוך התנהלות חסרת תום לב. הנתבעת מפנה בעניין זה לסעיף 44 עמודים 20-21 לחוות הדעת מטעם התובעים, שם דורשים התובעים סך של 80,500 ₪ בגין ליקוי זה (אשר בתוספת 10% פיקוח הנדסי ו – 15% מע"מ כשיעורו בעת הגשת התביעה, מגיעים לסך של 80,500 ₪). התובעים ראו את הדירה מספר פעמים טרם התקשרו עם הנתבעת בחוזה המכר. התובעים יצרו מצג שווא והטעו את הנתבעת, התובעת שכנגד, לחשוב כי אין להם טענות ו/או השגות ביחס לריצוף בדירה ו/או ביחס לחדר העבודה ללא חלון. הנתבעת זכאית בגין כך לבטל את חוזה המכר אולם מאחר והיא סבורה כי מדובר בסעד לא מציאותי היא תובעת רק את הפיצויים המגיעים לה כתוצאה מההפרות של התובעים, פיצוי מוסכם בגין הפרת הסכם התניית המכר והפרת חוזה המכר, בסך של 210,000 ₪ (כפי שמופיע בסעיף 24 לחוזה המכר), בצירוף הפרשי הצמדה וריבית וכן הוצאות, ובסה"כ סך של 280,000 ₪.
התובעים טוענים בתגובה כי ויתרו במסגרת התוספת לחדר המכר על פגם אסתטי בריצוף הדירה שהתבטא במרווחים בין האריחים, אולם עם הזמן נוספו ליקויים חמורים בריצוף – נשירת פנלים, רטיבות תת רצפתית, עליית תפרחת בין האריחים, רטיבות קפילרית מעל פנלים בכל חדרי הבית, הכתמת הקירות בהיקף החדרים והופעת גליות בכל שטחי הריצוף בדירה בהשתקפות האור.
על אף האמור בחוות הדעת של מומחה התובעים שהוגשה במצורף לכתב התביעה, נזכר ליקוי זה ברצפה – ראה סעיף 44 לחוות הדעת, כאשר מומחה התובעים המליץ להחליף הריצוף בדירה בגין ליקוי זה והעריך את עלות תיקון הליקוי בסך של 80,500 ₪. באותה חוות דעת גם מופיע הליקוי של הפרשי הגובה בגין האריחים, ראו סעיף 47 לחוות הדעת, אשר גם עליו ויתרו התובעים בחתימתם על התוספת להסכם המכר. יחד עם זאת התובעים צרפו לכתב התביעה את התוספת להסכם המכר והודו בכתב התביעה כי ויתרו על הפגמים הרשומים באותה תוספת (ראה סעיפים 6 ו – 7 לכתב התביעה וכן סעיף 23).
אני מקבלת את טענות התובעים וקובעת כי הוויתור המופיע בתוספת להסכם המכר מתייחס לריצוף הדירה ללא מרווח מתאים בין האריחים, דבר הגורם להפרשי גובה בין אריחי ריצוף סמוכים, הא ותו לא.
מסקנה זו מתבקשת מהעובדה שזה היה הליקוי הידוע הן לתובעים והן לנתבעת, עת חתמו על התוספת להסכם המכר, כאשר לא יתכן לקבוע שהתובעים וויתרו באותה עת על ליקויים שלא היו ידועים להם אז. מסקנה זו גם מתבקשת מהעובדה שכך רשום מפורשות בתוספת להסכם המכר. ב"הואיל השני" מוגדר אותו ליקוי בריצוף בדירה, עליו ויתרו התובעים – "ריצוף הדירה שלא בהתאם לתקן הישראלי, ללא מרווח מתאים בין האריחים, דבר הגורם להפרשי גובה בין אריחי ריצוף סמוכים זה לזה".
צודקים התובעים בטענותיהם לפיה אין ברכישת הדירה פעמיים כדי לפטור את התובעת מאחריותה לליקויים אחרים ונוספים בדירה, לרבות ליקויים בתחום הריצוף, אחרים מאלו שהוגדרו בתוספת להסכם, ולרבות ליקוי במכירת דירה ובה חדר ללא חלון (ככל שהיה כזה, ראו פירוט להלן).
דיון בליקויים הנטענים
תקנה 2.92 קובעת אכן כי נעילת הדלת תהא במנעול ביטחון בעל 4 בריחים הננעלים בארבעה כיוונים, או בכל אמצעי אחר שווה ערך מבחינת חוזקו.
אין חולק כי דלת הכניסה במקרה דנן ננעלת ל – 3 כיוונים ולא לארבעה כיוונים.
מומחה בית המשפט ציין בחוות דעתו כי אין ליקוי בנעילת הדלת וכי דווקא דלת עם חדירת בריח תחתון לריצוף היא נחותה מהדלת שהותקנה בפועל.
בחקירתו הנגדית עמד המומחה על דעתו בעניין זה וראו עדותו בפרו' עמ' 21 למטה, עמ' 22 למעלה.
לא מצאתי לנכון לסטות מעמדת המומחה בעניין זה, וראו גם מה שנקבע בעניין זה בת"א 33358-06-17 רעם שרון נ' אפריקה ישראל מגורים בע"מ (פורסם במאגרים משפטיים): "...לאור האמור, ואחר שהמהנדס נחמן בדק את אמצעי הנעילה והתרשם מתקינותו, איני מוצאת לסטות מקביעתו לפיה לא נמצא ליקוי בדלת הכניסה..."
הנתבעת טוענת כי הזכוכית אינה מחוסמת אך היא רבודה ולכן היא בטיחותית. מומחה הנתבעת ציין כי בבדיקה מדגמית באמצעות מד לייזר התברר כי הזכוכיות שהותקנו בווטרינה הן זכוכיות מסוג טריפלקס (רבודות), וכי לפיכך אין ליקוי.
מומחה התובעים ציין בחוות דעתו כי על הזכוכית אין סימון הנדרש לפי תקן 1099.1, המפנה לתקן 938.3, לפיו לוח זכוכית רבודה יסומן בכמה מקומות על לוח הזכוכית (כאשר אין חולק כי מדובר בסימון שניתן להסרה), וכי על הנתבעת להציג אישור על התאמת הזכוכית לדרישות הבטיחות בתקן.
מומחה בית המשפט חיווה דעתו כי על הנתבעת להציג אישור כי הזכוכית שסופקה היא זכוכית רבודה.
הנתבעת הציגה למומחה במסגרת שאלות הבהרה מסמך שכותרתו: "אישור התקנת זכוכית בטיחותית פרויקט סנטרל פארק – רחוב שבט שמעון 13 אשדוד", עליו יש חותמת של חברת "מוניטין עבודות אלומיניום בע"מ" (להלן: "חברת האלומיניום"), וחתימה של גורם לא ידוע. במסמך נרשם החברה שימשה כקבלן האלומיניום בפרויקט. עוד נרשם במסמך כי כל הזכוכיות שהותקנו בווטרינה בסלון דירת התובעים הינן מסוג זכוכית בטיחות רבודה (טריפלקס).
מומחה בית המשפט ציין בתשובותיו מיום 24.05.21, לאחר שעיין במסמך, כי: "... בעניין קבלן האלומיניום, סעיף 1 להודעה, בחנתי את אישורו מיום 17.3.21 והוא מספק אותי" (ראה תשובה 2).
התובעים ביקשו לחקור את עורך המסמך, כאשר כפי שפורט לעיל, ערב דיון ההוכחות הוגש תצהיר של מר רוני כחלון, סמנכ"ל חברת האלומיניום (להלן: "סמנכ"ל קבלן האלומיניום"), אשר הצהיר על האמור במסמך. עוד העיד כי ניגש לדירת התובעים לאחר תיאום מראש (ולאחר שבית המשפט אישר זאת בהחלטתו מיום 08.06.21), במטרה לפרק את הזכוכית בווטרינה בסלון על מנת לבחון אותה, אולם התובע סירב לאפשר לו לעשות כן. לפיכך פנה לדירה אחרת בבניין פירק את הזכוכית בווטרינה שם, וציין בתצהירו כי מדובר בזכוכית רבודה, המתאימה לדרישות התקן (ראו תמונה שצורפה לתצהירו).
התובעים טוענים כי הוכח שמר כחלון אינו יצרן הזכוכית ולא הציג כל אישור כלשהו ממי שהזמין ממנו את הזכוכית כי הזכוכית הינה זכוכית רבודה - לא הוצגה תעודת משלוח, לא הוצגה האריזה של לוחות הזכוכית, לא הוצגה הקבלה של רכישת לוחות הזכוכית.
עוד הם טוענים שכיום, על מנת להוכיח שהזכוכית רבודה, ניתן לקחת את הזכוכית ליצרן זכוכית והוא יוכל ישר להגיד מה טיב הזכוכית.
הנתבעת טוענת כי מומחה בית המשפט נקב במילה "אישור" ולא דרש שהאישור יהיה אישור יצרן דווקא. גם המומחה מטעם התובעים ציין שעל הנתבעת להציג אישור על התאמת הזכוכית לדרישות התקן, כאשר לא נקב בכך שהאישור חייב להיות ערוך על ידי היצרן. עוד טוענת הנתבעת כי נטל ההוכחה והשכנוע בעניין ליקוי נטען זה מוטל על התובעים והם לא עמדו בנטל להוכיח קיומו של ליקוי. התובעים סרבו לאפשר לסמנכ"ל חברת האלומיניום לפרק זכוכית מהווטרינה על מנת לבחון אותה, כאשר לא היה כל מקום לסרב לכך. דרישת התובעים להמציא אישור יצרן ותעודת משלוח לאחר שחלפו למעלה מ- 12 שנים מהמועד בו הזכוכיות שהותקנו יוצרו וסופקו, הינה בלתי סבירה ובלתי מקובלת.
דיון והכרעה - צודקת הנתבעת בטענותיה לפיהן הן מומחה התובעים והן מומחה בית המשפט לא דרשו אישור יצרן דווקא.
מומחה בית המשפט עיין במסמך וציין כי המסמך מספק אותו. סמנכ"ל חברת האלומיניום נחקר על תצהירו והאמור בתצהירו לא נסתר.
הנטל להוכיח את הליקויים נשוא התביעה מוטל על התובעים. התובעים יכלו, אם חפצו בכך, להזמין איש מקצוע שיפרק את הזכוכית בווטרינה ויבדוק אותה. הזכוכית מצויה תחת ידם ולא תחת ידיה של הנתבעת, והם יכלו לנקוט בפעולה פשוטה על מנת להוכיח את טענותיהם. מומחה התובעים לא ציין כי ישנו ליקוי וכך גם המומחה מטעם בית המשפט. התובעים לא הרימו את הנטל להוכיח כי ישנו ליקוי לגבי חלונות הווטרינה בסלון.
לכל האמור אוסיף כי מתצהירו של סמנכ"ל חברת האלומיניום עולה כי התובע סירב לאפשר לו לבדוק את הזכוכית (ראה סעיף 4 לתצהירו). סירוב זה רובץ לפתחם של התובעים. סירובה זה הוא גם מנוגד להחלטתי מיום 08.06.21 במסגרתה אפשרתי ביקור של חברת האלומיניום בדירה. ברור שאפשרתי זאת על מנת שהנ"ל יבדוק את הזכוכית ולא היה מקום שהתובע יסרב לבדיקה זו. סירוב זה כאמור רובץ לחובת התובעים.
בהמשך התצהיר מציין סמנכ"ל חברת האלומיניום כי ביצע לפיכך בדיקה של הזכוכית בדירה אחרת באותו בניין ומצא כי מותקנת בה זכוכית רבודה כנדרש.
צודקת הנתבעת בטענותיה לפיהן בשל חלוף הזמן מאז אספקת והתקנת הזכוכית, אין כל מקום לחייבן להמציא אישור יצרן ו/או תעודת משלוח. צודקת הנתבעת בטענותיה כי הטענות בדבר הזכוכית היו ידועות לתובעים מאז שקיבלו את חוות דעת המומחה לידיהם, ולא הייתה להם כל מניעה לדרוש כבר אז, בסמיכות לכניסתם לדירה, אישור של יצרן הזכוכית ו/או תעודת משלוח, או כל אסמכתא אחרת בעניין זה.
כללי - אין חולק כי מעקה המרפסת בוצע מזכוכית מחוסמת. אין חולק כי מדובר בזכוכית שאינה זכוכית רבודה. לפי תקן 1099.1.1 המתוקן, מעקה המרפסת צריך להיות מזכוכית בטיחות רבודה. התקן הנ"ל תוקן בחודש 11/20.
עיון בטענות שני הצדדים מעלה כי התקן תוקן לאחר קבלת היתר הבניה (הן ביחס למועד קבלת היתר הבנייה לשיטת הנתבעת, 28.10.08, נספח 26 לתצהירו של נווה, והן ביחס למועד מועד מתן ההיתר לשיטת התובעים, 29.04.20 (ראה בעניין זה סעיף 94 לסיכומי התובעים)).
שני הצדדים מסכימים גם כי התקן תוקן לאחר שהתקבל טופס 4 (ביום 21.09.10).
התובעים טוענים כי המועד הקובע הוא מועד קבלת החזקה בדירה או מועד חתימת הסכם המכר. עוד טוענים התובעים כי עבודות האלומיניום מבוצעות בשלב הגמר ולקראת מסירת הדירות, ומעדותו של סמנכ"ל קבלנית האלומיניום עלה כי עבודת האלומיניום בבניין והתקנות המעקות נעשו בשנת 2012, הרבה לאחר תיקון התקן. התובעים טוענים כי הנתבעת הייתה יכולה וחייבת להתאים את הזכוכית שהותקנה לדרישות התקן שחל. עוד הם טוענים כי ברי שמועד מתן היתר הבניה אינו מועד ביצוע עבודות הגמר ורכישת או הזמנת זכוכית המעקה.
הנתבעת טוענת כי המועד הקובע הוא מועד קבלת היתר הבנייה. התקן תוקן לאחר קבלת היתר הבנייה ואף לאחר קבלת טופס 4. לתצהירו של נווה צורף כנספח 26 תעודת בדיקה שבוצעה על ידי מכון התקנים בתאריך 06.09.10, בסמוך לקבלת טופס 4, במעקה בדירה בבניין, זהה למעקה שהותקן בדירת התובעים, כאשר בתעודת הבדיקה צוין כי הזכוכית שהותקנה הינה זכוכית מחוסמת המתאימה לדרישות התקן שחל באותה עת (ת"י 1099, חלק 1.1. סעיף 3.2.5.2). גם המומחה מטעם בית המשפט גילה דעתו, בעניין אחר, שהמועד הקובע לעניין התקנים הינו מועד קבלת ההיתר. כך או כך, התובעים מעולם לא הודיעו לנתבעת על ליקוי זה על אף שהליקוי הופיע בחוות דעת מטעמם, אשר התקבלה אצלם בסמיכות לכניסתם לדירה.
דיון והכרעה - מאחר והתקן תוקן לאחר קבלת ההיתר (הן לפי מועד קבלת ההיתר בו נקבו התובעים והן לפי מועד קבלת ההיתר בו נקבה הנתבעת), אני סבורה כי לא קיים ליקוי בענייננו.
ראו למשל ת"א 33358-06-17 רעם שרון נ' אפריקה ישראל מגורים בע"מ (פורסם במאגרים משפטיים), שם נקבע כדלקמן: "...למעלה מכך, בשורה של פסקי דין, בהם פסקי דין המאוחרים לפסקי הדין אליהם הפנו ה"ה שרון, נפסק כי המועד הקובע הוא מועד כריתת ההסכם או מועד קבלת ההיתר. זאת בהיעדר היגיון בהחלת חובה על הקבלן לתקן תיקונים הנובעים משינויים בתקנים בשלב המסירה....בהתאם, איני מוצאת להידרש לשינויי תקנים המאוחרים למועד כריתת ההסכם או למועד קבלת ההיתר כאמור...."
התובעים טוענים כי לפי סעיף 3.7 לתקן 579.4 יש לעגן את אוגר המים אשר תלוי על וו ואינו יציב, אל הבניין, וכי המומחה טעה כאשר שלל את הליקוי הנטען בטענה לפיה תכן העיגון חל רק על גג שטוח או גג משופע.
מומחה בית המשפט ציין בחוות דעתו כי לא מצא בעיה בתליית הדוד על וו ודעתו הייתה שונה באשר לפנייה אל התקן הרלוונטי. לא מצאתי לנכון לדחות את חוות דעתו המקצועית בעניין זה.
בחוות דעתו חיווה מומחה בית המשפט דעתו כי אין כל פסול בשטח החלון.
התובעים חולקים על האופן בו מדד המומחה את שטח החלון. התובעים טוענים כי יש למדוד את שטח פתח החלון רק לפי מידות השטח דרכו חודר האור והאוויר. המומחה מדד גם רכיבים של מכלול החלון, ולפיכך תוצאות הדידה אינם משקפות את שטח החלון.
התובעים חקרו את מומחה בית המשפט ארוכות בעניין זה אך הוא לא שינה מעמדתו, בעניין זה ראה פרו' עמ' 18 – 19. וראו למשל עדותו שם לפיה: ".... לדעתי הטענה הזו עולה לכדי אבסורד כי מדובר על חלון של ממ"ד בו בדרך אין תכנון אדריכלי אלא מדובר בפריט סטנדרטי. קבלן קונה מערכת מסגרות שלמה לממ"ד שכוללת חלון של ממ"ד ודלת וצינור אוורור של ממ"ד לא יכול לקנות משהו אחר....".
צודקים הנתבעים שטענה זו נדחתה בפסקי דין רבים קודמים ואף אני בוחרת לדחותה, ודאי במקרה דנן בו מדובר על חלון ממ"ד.
התובעים טוענים כי המומחה אישר בחקירתו שיש חדירת רטיבות וצריך לתקן את האיטום בחלון, רק שלשיטתו השגויה אין קשר בין העובדה שאדני החלון לא חודרים לקירות לבין הרטיבות החודרת. התובעים מודים כי אכן אין תקן או תקנה המחייבים את הנתבעת לבנות אדנים החודרים לקירות, אך התקנות מחייבות את הנתבעת לבנות בית שלא יחדיר רטיבות.
המומחה נחקר על כך במהלך עדותו בבית המשפט אך לא שינה מדעתו, ראה פרו' עמ' 22 למטה עמ' 23 למעלה ולא מצאתי לפיכך לסטות מחוות דעתו בעניין זה.
התובעים טוענים שיש להורות על החלפת הריצוף בכל הדירה שכן ישנה רטיבות חמורה כלואה בכל הדירה, כפי שעולה מבדיקת מכון התקנים, כאשר עלות החלפת הריצוף הינה, 73,500 ₪.
התובעים טוענים כי כל ממצאי הרטיבות שהמומחה מטעמם הצביע עליהם, אושרו על ידי המומחה מטעם בית המשפט אשר תמחר את עלות תיקונם בחוות דעתו המקורית, המשימה, ובחקירתו.
עוד הם טוענים כי נוכח בדיקת ההצפה שבוצעה יש לפצות אותם בגין הצורך להחליף את הריצוף במרפסת, בסך של 38,000 ₪, כפי שאישר המומחה מטעם בית המשפט. המומחה לא תמך בטענות הנתבעת לפיהן הבדיקה הייתה לקויה. המומחה ציין כי הבדיקה החמירה את מצב הרטיבות בדירת התובעים.
עקב החמרת המצב בדירה התובעים ערכו בדיקת מעבדה באשר לתכולת הרטיבות בתשתית התת רצפתית אשר העלתה כי מצב הדירה בכי רע וכי הרטיבות הכלואה הקיימת עולה על המקסימום המותר לפי התקן. המומחה מטעם בית המשפט נתפס לטעות לגבי בדיקה זו. בדיקת מכון התקנים מהוה עמידה ברף הדרוש ויש לקבוע לפיכך כי התובעים הוכיחו את הצורך בהחלפת כל הריצוף בדירה. מה עוד שהתובעים צרפו תיעוד המוכיח בנוסף כי הפנלים שפורקו לא מרוחים בחומר הדבקה על גבי 85% לפחות מגב האריח.
באשר להצבת יבשנים, המומחה מטעם בית המשפט אישר כי אין לו את היכולת לקבוע כי יבשנים יפתרו את הבעיה.
כן הם טוענים שיש להוסיף להם 8,000 ₪ בגין הצורך בצביעת הדירה.
הנתבעת טוענת כי התובעים הבינו כי תביעתם להחלפת הריצוף הכללי בדירה, בשל אותן טענות בגינם כבר בוטל הסכם הרכישה הראשון, חסרות סיכוי ולכן פעלו בערמומיות, בחוסר תום לב ובמניפולטיביות, להעלות טענה מומצאת חדשה, ביחס לקיומה כביכול של רטיבות תת רצפתית בדירה. כתב התביעה המתוקן בו עלתה הטענה לראשונה הוגש בחלוף יותר מ – 8 שנים ו – 5 חודשים מיום קבלת טופס 4 ואכלוס הבניין, ולכן חלפה תקופת הבדק והאחריות. דובר בטענה המהווה הרחבת חזית, כאשר לנתבעת לא ניתנה האפשרות להתגונן כראוי מפני הטענה.
התובעים מעולם לא העלו בפני הנתבעת טענה בדבר קיומה של רטיבות תת רצפתית בדירה, על אף חובתם להתריע בדבר ליקויי מיד ו/או בסמוך לגילויו, ולפיכך לנתבעת אין כל אחריות בגין ליקוי זה. התובעים גם לא העלו טענה זו במהלך ניהול תיק זה.
לתובעים לא הייתה זכות להגיש כתב תביעה מתוקן בשנית. חוות דעתו המשלימה של מומחה בית המשפט מיום 26.02.19, לפיה לנוכח ממצאי בדיקת ההצפה יש לפעול בהתאם לאמור בסעיף 5 לחוות דעתו, עניינה החלפת הריצוף במרפסת ולא רטיבות תת רצפתית בדירת התובעים. כך או כך, העובדה שהתובעים הגישו את כתב התביעה המתוקן ובו טענות בדבר רטיבות תת רצפתית עוד בטרם נערכה על ידם בדיקה האם קיימת רטיבות כזו בכל חלקי הדירה, היא הנותנת כי מדובר בטענה מניפולטיבית ובבדיקה "מבושלת" שממצאיה "נקבעו ונתפרו" מראש. הבדיקה נעשתה בהסתר, מבלי שהתובעים יידעו את ביהמ"ש ו/או המומחה מטעם ביהמ"ש או את הנתבעת בדבר כוונתם לערוך את הבדיקה ומבלי שלנתבעת ניתנה הזדמנות להיות נוכחת בבדיקה או להזמין בודק מטעמה.
הבדיקה אינה רלוונטית שכן נערכה שלא בהתאם לדרישות התקן המחייבות את הנתבעת במועד קבלת היתר הבניה. בהתאם לתקן שחל אז נדרש שתכולת הרטיבות לא תעלה על 6% ולא על 3%. רק בנקודה אחת בצמוד למרפסת, שם נערכה בדיקת ההצפה הלא תקנית, נמצאה רטיבות לכאורה בשיעור של 7%, אך במעט מעל התקן. מיקום הבדיקה נקבע באופן מניפולטיבי על ידי התובעים; התובע אישר כי ממצאי בדיקת הרטיבות הכלואה, הושפעה ישירות מבדיקת ההצפה הלא תקנית. אין מקום לטענת התובעים לפיה בדיקת ההצפה רק החמירה את הרטיבות בדירת התובעים, שכן רק לאחר ביצוע בדיקת ההצפה הלא תקנית, הגישו התובעים כתב תביעה מתוקן בשנית והעלות לראשונה את הטענות בדבר רטיבות כלואה; ככל שיש ממש בטענת התובעים לפיה מדובר בהחמרת מצב, הרי כל האחריות בגין ההחמרה חלה על התובעים, שכן העלו את הטענה רק במסגרת כתב התביעה המתוקן בשנית, כאמור לעיל; גם הבדיקות שנערכו בפינת הטלוויזיה והמטבח נבחרו באופן מניפולטיבי, שכן מדובר במקומות המצויים בצמידות לחדר הרחצה שם מצא המומחה שקיימת רטיבות; כבר בתאריך 13.12.17, במסגרת דיון קדם המשפט הראשון, הנתבעת נתנה הסכמתה שהתובעים יבצעו תיקונים בדירה בעצמם, אולם התובעים בחרו שלא לבצע את התיקונים ועל כן גם הם אחראי להחמרת המצב בדירה; אין מקום לחייב את הנתבעת בעלות ייבוש כפי שהעריך המומחה בסך של 10,000 ₪, שכן רק במקום אחד צריך להוריד את הרטיבות מ – 7% ל – 6%, כאשר מומחה בית המשפט אישר כי לא מדובר בעניין שקשה לביצוע. לכל היותר יש להשית על הנתבעת סך של 1,650 ₪.
אין מקום להסתמך על דו"ח הבדיקה של איתי פרדי ולחייב את הנתבעת להחליף את כל הריצוף במרפסת דירת התובעים. הדו"ח לא נערך כחוות דעת כדין.
בדיקת ההצפה בוצעה באופן לא תקני, שכן לא ניתן לבצע בדיקת הצפה על גבי ריצוף קיים ולא ניתן לבצע בדיקת שליפה לפנלים. הבדיקה אינה תקנית גם מהסיבה שהמומחה לא ביצע סכרים זמניים ואיטום זמני בפתחי היציאה למרפסת. כמו כן לא בוצעה בדיקה מקדמית של הנקזים בטרם בוצעה בדיקת ההצפה. הנתבעת הגישה תצהיר של פיני נורני קבלן איטום מטעם הנתבעת אשר הצהיר על הכשלים שנפלו בביצוע הבדיקה. התובעים בחרו שלא לחקור אותו על תצהירו.
רק 14 חודשים לאחר שבית המשפט אישר לתובעים לבצע בדיקת הצפה למרפסת, בוצעה הבדיקה. מומחה בית המשפט אישר כי אינו מכיר את הבודק ולא נתן לו הנחיות כלשהן לביצוע הבדיקה.
לכל האמור יש להוסיף כי נושא הרטיבות התת רצפתית הופיע כבר בכתב התביעה המקורי (ראה סעיף 24 לכתב התביעה), ולא מאוחר יותר, כפי שטוענת הנתבעת.
הרטיבויות המופיעות במכתבים ובפרוטוקולים שהנתבעת ידעה עליהם עוד לפני הגשת התביעה הם:
הנתבעת טוענת כי הבדיקה הייתה לקויה אולם מומחה בית המשפט שנשאל על כך במהלך חקירתו העיד שלא מצא ראיה לכך שהבדיקה הייתה לקויה. וראו עדותו לאחר שהוצג בפניו סרטון הבדיקה על ידי ב"כ הנתבעת: "...הבדיקה בוצעה בסדר.." (פרו' עמ' 29 שורה 32). ובהמשך: "...אני לא רואה ראיה לכך שהבדיקה עצמה הייתה לקויה..." (פרו' עמ' 32 שורה 11), המומחה שלל את הטענות שהעלתה הנתבעת באשר למה שנבע לטענה מכך שלא בוצעו סכרים במהלך ביצוע בדיקת ההצפה (פרו' עמ' 30 שורה 29 עד הסוף וכן פרו' עמ' 31). וראה גם בהמשך: "...אני לא רואה פה שאי ביצוע סכרים גרם לנזק.." (פרו' עמ' 32 שורה 13).
לכך אוסיף כי הבדיקה בוצעה על ידי מומחה, מר פרדי, כאשר הנתבעת ויתרה על חקירתו. בעניין זה ראה הודעתה מיום 27.03.19 לפיה היא מבקשת לחקור את עורך בדיקת ההצפה. גם בהודעתה מיום 22.10.19 (סעיף 22), הודיעה כי היא שומרת על זכותה לחקור את עורך בדיקת ההצפה. ביום 18.11.19 אף ניתנה הוראה לנתבעת להפקיד את שכרו של עורך בדיקת ההצפה עבור התייצבותו לעדות. אולם בהמשך, ביום 10.03.21, הודיעו כי אין בכוונתם לחקור את מר פרדי. בשעה שהנתבעת ויתרה על חקירתו של המומחה שביצע את ההצפה וכאשר מומחה בית המשפט סבר שהבדיקה הייתה תקינה – אני דוחה את טענות הנתבעת ביחס לבדיקה. (בהשלמה לאמור ראו החלטתי בעמוד 15, בדיון ההוכחות השני, לפיה בשעה שהנתבעת ויתרה על חקירתו של מר פרדי, נדחית טענתה לפיה המסמך לא ערוך לפי פקודת הראיות).
ביום 26.02.19 חיווה המומחה דעתו כי נוכח ממצאי בדיקת ההצפה יש לפעול בהתאם למה שצוין בסעיף 5 בחוות דעתו מיום 19.06.17, ולפסוק לתובעים סך של 38,000 ₪.
המומחה עמדת על דעתו במהלך חקירתו בבית המשפט, וראו דבריו: "...לענין המרפסת, אני רואה ממצאים חמורים יותר שמצדיקים את בדיקת ההצפה ומראים שהיא היתה הכרחית ומראה שאכן קיימת חדירת רטיבות מהמרפסת. .."(פרו' עמ' 13 שורות 16 – 18)
באותו עניין אציין שאני דוחה את עדותו של מר פנחס נורני, כאשר מדובר בקבלן שהיה קבלן האיטום בפרויקט. עם כל הכבוד, בפרויקט נמצאו כשלי איטום, ברור שקבלן האיטום יגן על העבודה שביצע. ואין מדובר בגורם אובייקטיבי. ודוק שמומחה בית המשפט אפילו פסל את הדרך בה בדק את הרטיבות בדירה (ראה מכתבו של המומחה מיום 24.05.21, סעיף ה'). לכל האמור יש להוסיף כי הנתבעת טרחה לפנות אליו רק לאחר הגשת התביעה (ראה סעיף 6 לתצהירו). לא ברור מדוע הנתבעת לא פנתה אליו וביקשה את עצתו המלומדת, כאשר התובעים התלוננו, עוד טרם הגשת התביעה, על ליקויי איטום בדירה.
"ש. נוכח הרטיבות החמורה בדירה שאת ביטויה אנו רואים בעליה קפילרית בקירות מאחורי או מתחת לריצוף מאחורי הפנלים במעלה הקירות, האם הפתרון לביטול הרטיבות התת רצפתית הוא סילוק/פירוק הריצוף החלפת התשתית הקיימת בתשתית יבשה וריצוף מחדש?
ת. לטעמי את עדיין לא עברת את הרף של הוכחה שיש בעיית רטיבות תת רצפתית. זה רטיבות של חול המילוי שנמצא מתחת לרצפה
ש. איך עוברים את הרף?
ת. עושים בדיקת מעבדה של תכולת הרטיבות של חול המילוי מתחת לריצוף..." (הדגשה שלי – הח"מ). (ראה עמ' 13 למטה, 14 למעלה).
אין חולק אולם כי הבדיקה נערכה בהתאם תקן ישראלי ת"י 1555 חלק 3 שבט, התשע"ב – ינואר 2012 (גיליון תיקון מספר 2 - אייר התשע"ה – אפריל 2015), לפיו תכולת הרטיבות המותרת של תשתית סומסום תחת ריצוף היא עד 3%.
במועד קבלת ההיתר אולם, טרם נכנס לתוקף התיקון לפיו תחולת הרטיבות המותרת בסומסום היא 3%, ואחוז הרטיבות המותר שהיה קבוע בתקן הינו 6%. בשני מקומות שנבדקו הרטיבות הייתה מתחת ל – 6% ורק במקום אחד הייתה מעל 6%.
הצדדים חלוקים באשר לתקן שצריך להחיל.
בעניין זה דעתי כדעת הנתבעת שהתקן הרלוונטי הוא התקן במועד קבלת היתר הבנייה ולפיכך לא ניתן לומר שהבדיקה יצאה כזו שאינה מתאימה לתקן.
ראו עדותו של מומחה בית המשפט -
ש.... התקן ביחס לרטיבות המותרת עמד על 6 אחוז לפי מועד קבלת היתר 2008, 1553 חלק 3 ?
ת. נכון. התקן הזה עבר שינוי. אז לא הייתה חלוקה לשתי קטוגריות של 3 ו – 6 אחוז (פרו' עמ' 33 שורות 9- 10). וראה גם בהמשך:
ש. תאשר לי בבקשה שבדיקת מכון התקנים שהוצגה על ידי מכון התקנים, למעט תוצאה אחת של 7 אחוז הכל היה מתחת 6 אחוז?
ת. כן. לשאלת בית המשפט למיטב הידיעה שלי משתמשים במועד ההיתר ובית המשפט כמובן יחליט (פרו' עמ' 34 שורות 7 – 9) (הדגשה שלי – הח"מ).
וראו למשל מה שקבע בת"א 37102-07-17 סלע נ' משה"ב (פורסם במאגרים משפטיים, שם נקבע כדלקמן: "....לא ניתן בענייננו להחיל רטרואקטיבית את דרישותיו של תיקון 2 לת"י 1555, המחמיר עם הדרישה המקסימלית לאחוז תכולת הרטיבות.."..
המומחה אישר בחקירתו כי לפי הסרטון שהוצג לו מצב הרטיבות בדירה חמור יותר (פרו' עמ' 13 שורות 13 – 14), כאשר נשאל מדוע זה קרה ציין: "...אני הייתי ביוני 2017. כנראה שהיתה החמרה כתוצאה מהרטיבות בחדרים הרטובים שהשליכה על כל הבית. 3 שנים זה הרבה כשיש נזילה פעילה. לא תיקנו וזה מה שקרה..." (פרו' עמ' 14 למעלה). רק לגבי הקירות הסמוכים למרפסת ציין שזה בגלל בדיקת ההצפה (פרו' עמ' 13 למטה). כאמור לעיל, בד בבד אישר המומחה, לאור ממצאי בדיקת ההצפה, שהיה צורך בביצוע שלה.
וראו גם בהמשך עדותו אישר כי ההזנחה של הטיפול ברטיבות הביאה להחמרת הרטיבות:
"...ש. אין מחלוקת יש רטיביות בחדרי האמבטיה? מסכים שיש צפי כזה
ת. מסכים שיש צפי. ראינו בביקור שלנו שיש בעיה עם בעיות הרטיבות ויש צפי לקבל רצפה רטובה. בעיות רטיבות לזמן יש השפעה מכרעת כאשר מגלים שיש רטיבות צריך לטפל בה מה שיותר מהר אחרת הנזק מצטבר..." (הדגשה שלי – הח"מ).
הנתבעת טוענת שיש להוריד סך של 2,000 ₪ בגין כל חדר רחצה ובסה"כ יש להפחית סך של 6,000 ₪. אני מקבלת טענה זו.
התובעים טוענים שיש מקום להוסיף להם סכומים בגין פירוק כל אריחי הקירות בחדרי הרחצה שכן לטענתם אין להם או לנתבעת אריחים זהים, והדבר יגרום לכך שהאריחים בחדר הרצפה והקירות לא יהיו זהים.
הנתבעת טוענת כי המדובר בהרחבת חזית, התובעים מעולם לא תבעו את החלפת כל אריחי הקרמיקה בקירות חדרי הרחצה, והנתבעת לפיכך לא התגוננה כראוי מפני טענה זו. בנוסף, ב – 2 מתוך 3 חדרי הרחצה, חיפוי הקרמיקה המצוי הוא חיפוי סטנדרטי בצבע לבן שהנתבעת סיפקה לתובעים אריחים רזרביים כדוגמתו, ראו נספחים 9 ו- 31 לתצהירו של נווה. כך או כך מדובר באריח קרמיקה סטנדרטי בצבע לבן שאין כל מניעה למצוא אריחים תואמים. התובע סירב להמציא לנתבעת אריח רזרבה שמצוי בחזקתו כדי שהנתבעת וכל למצוא לרכוש אריחים תואמים לצורך ביצוע העבודות בהתאם להסכם הפשרה.
דיון והכרעה - בעניין זה ראו עדותו של המומחה: "..אם אין אריחים זהים וחייבים להגיע למצב שהאריחים בחדר רצפה וקירות הם זהים יש לפרק גם את אריחי הקירות ולבצעם מחדש באריחים זהים. זה לא נלקח בחשבון בחוות דעתי" (פרו' עמ' 20 שורות 25 – 27). וראה גם בהמשך חקירתו: "...במרפסת יש שורת אבן תחתונה שלה תמצא אבן זהה. בחדרים הרטובים הם צודקים כי שם יש אריחי חיפוי.." (פרו' עמ' 21 שורות 19 – 20) (הדגשה שלי – הח"מ). וראו גם בהמשך שם המומחה מסביר שלא המליץ על החלפת כל חיפויי החוץ בשל החלפת השורה הראשונה, שזה לא כמו אריחי חיפוי קרמיקה בחדר הרחצה (שם כאמור כן המליץ על החלפת כל החיפויים בשל הקושי למצוא גוון דומה).
"שלא ישתמע שאני המלצתי על החלפת חיפוי החוץ. אם הכוונה הייתה לצורך מציאת גוון זהה לשורה הראשונה אני אמרתי שאני מניח שהנתבעת תמצא גוון זהה או דומה, שזה לא כמו אריחי חיפוי קרמיקה בחדר הרחצה... " (פרו' עמ' 33 למטה, 34 למעלה).
מצאי לנכון לאמץ את חוות דעת המומחה ולפצות את התובעים בגין פירוק כל האריחים על מנת שהחיפוי בחדרי הרחצה יהיה אחיד.
לתובעים מגיע בגין חיפוי הקירות בחדר רחצה זה סך של -
11,200 ש"ח = 28 מ"ר X 400 ₪.
המומחה הודה כי לקח בחשבון בחדר רחצה הורים רק את עבודות החיפוי ולא עלויות בגין עבודות נוספות – 2,000 ₪ בגין פירוק והתקנת מקלחון; 1,200 ₪ בגין פירוק ארון והרכבתו מחדש; 1,200 ₪ בגין אסלה תלויה, ובסה"כ 4,400 ₪ (פרו' עמ' 21 שורות 4 – 5).
כן מגיע להם סך של 6,000 ₪ (8,000 ₪ פחות 2,000 ₪ בגין צביעה), וראה סעיף 6 עמ' 14 לחוות דעת המומחה.
הסך בגין החלפת חיפוי הקירות לאריחים הזהים לאריחים ברצפה בסך
9,200 ₪ = 400 ₪ X 23 מ"ר.
יש להוסיף גם את עלויות פירוק המקלחון האסלה והארון בסך של 4,400 ₪.
וסך של 2,000 ₪ נוספים (4,000 ₪ שציין המומחה בסעיף 7 פחות 2,000 ₪ בגין הצביעה).
הסך בגין החלפת חיפוי הקירות לאריחים הזהים לאריחים ברצפה -
9,088 ₪ = 22 מ"ר + 0.72 מ"ר פס קישוט X 400 ₪.
יש להוסיף גם את עלויות פירוק המקלחון האסלה והארון בסך של 4,400 ₪.
התובעים עותרים בנוסף לפירוק המקלחות, סכומים נוספים בגין פירוק האמבטיה בסך של 2,000 ₪ (הסך שקבע המומחה לפירוק מקלחון), ואני מאשרת זאת שכן ברור כי הדבר נדרש. כמו כן יש לפסוק הסך של 6,000 ₪ (8,000 פחות 2,0000), ראו סעיף 8 לחוות דעת המומחה, עמ' 14.
התובעים טוענים כי מגיע להם פיצוי בגין כך ואולם הנתבעת מכחישה טענה זו וכל.
אין חולק כי בחוזה המכר מצוין ב"הואיל" השלישי, כי המדובר בדירת 5 חדרים.
בהסכם גם רשום שהכול לפי המפרט הטכני והתוכניות המצורפות לחוזה.
במפרט הטכני רשום שישנם 3 חדרי שינה כאשר החדר אינו מצוין כחדר שינה, אולם מצוין כ - "חדר עבודה (ללא חלון)". גם בטבלה בסעיף 3.5 למפרט מצוין חדר עבודה ובעמודת החלון רשום "אין".
בתוכנית מסומן חדר העבודה כ- "חדר" בניגוד לחדרים אחרים המסומנים כ – "ח. שינה".
התובעים טוענים כי אכן הם קנו את הדירה לאחר שנבנתה וראו כי אין בחדר העבודה חלון אולם טוענים כי לא ידעו מה משמעות הדבר, לא מבחינה משפטית, לא מבחינה תכנונית. התובעים סברו שחדר העבודה הינו חדר ולא ידעו שמה שרכשו אינו נחשב חדר לפי תקנות התכנון והבניה. התובעים גם לא ידעו מה המשמעות של העדר חלון מבחינה מעשית ולמדו על כך רק לאחר שהתחילו להתגורר בדירה.
בחוות דעת שמאי התובעים נרשם כי ירידת הערך בגין חדר ללא החלון הינה 120,000 ₪.
הנתבעת טוענת כי התובעים לא באו אליה בכל טרוניה על "ההטעיה" ואף לא הזמינו שמאי לצורך קבלת חוות דעת שמאית לגבי ירידת הערך, מאז שקיבלו את החזקה בדירה ועד סמוך להגשת כתב התביעה המתוקן. הטענה אף לא הופיעה בכתב התביעה המקורי וגם עניין זה מלמד כי מדובר בטענה מומצאת.
הנתבעת מעולם לא הטעתה את התובעים ואין בטענה זו כל ממש. הסכמתה למכור את הדירה לתובעים הייתה על סמך הצהרתם לפיה בדקו את הדירה ומצאו אותה מתאימה לצרכיהם. התובעים כאמור ראו את הדירה טרם רכשו אותה ובחנו אותה בעיניהם. התובעים יכלו בנקל להבחין כי בחדר העבודה אין חלון. ככל ולטענתם לא הבחינו בכך, הרי שהמומחה מטעמם ציין זאת עוד בחוות דעת הראשונה.
ראו בעניין זה סעיף 33 לתצהיר התובע וכן עמ' 22 שורה 22 ומטה וכן עמ' 23 לחקירתו של התובע משם עולה כי רק לאחר המגורים בבית הבין כי לא ניתן להשתמש כחדר בחדר ללא חלון.
פינוי הדירה בעת ביצוע התיקונים
זכות התיקון
כך או כך, עיון בתצהירו של מר נווה מעלה כי התובעים הם שהפרו את הסכם הפשרה. מר נווה לא נחקר על נושאים אלו בחוות דעתו. התובעים בחרו שלא להביא ראיות מטעמם בעניין הפרת הסכם הפשרה, על אף שניתנה להם הזדמנות לעשות כן ועל אף שהתובע טען בדיון שהתקיים בתיק זה, כי בידיו קלטות מהן עולה שהנתבעת הפרה את הסכם הפשרה. יש לפסוק לתובעים לכל היותר את עלות התיקונים עליהם הוסכם בין הצדדים בהסכם הפשרה מבלי לפסוק להם הוצאות נוספות ושכ"ט עו"ד. בסופו של יום חוות דעת המומחה מטעם בית המשפט קיבלה כמעט במלואה את כל טענות הנתבעת כמפורט בחוות הדעת מטעמה. חוות דעת התובעים הסתכמה בסך של 166,254 ₪. חוות הדעת מטעם הנתבעת הסתכמה בסך של 18,950 ₪ ואילו חוות דעת מומחה בית המשפט הסתכמה בסך של 34,050 ₪ (הכלל ללא מע"מ). ההפרש בין חוות דעת מומחה בית המשפט לחוות דעת המומחה מטעם הנתבעת היה בעיקרו בשל הפרדי אמדן עלות ולא בגין ראשי נזק.
דיון והכרעה – כפי שפורט לעיל התובעים התריעו בפני הנתבעת על ליקויי רטיבות שלא טופלו. חוסר הטיפול גרם להחמרת המצב בדירה, כפי שחיווה המומחה דעתו. מדובר בליקויים משמעותיים שהיו קיימים בדירה שנים רבות, כאשר לגבי חלקם הנתבעת עשתה ניסיונות לתקנם אולם הניסיונות כשלו ולגבי חלקם לא נקפה אצבע. בנסיבות אלו לא ניתן לקבל את הצהרת הנתבעת לפיו – אם הייתה מקבלת את חוות דעת המומחה הייתה מבצעת את התיקונים שנרשמו בה (ראה סעיף 82 לתצהירו של מר נווה), שכן המציאות לימדה שליקויי רטיבות לגביהם קיבלה הנתבעת הודעה – לא טופלו כראוי.
ראו בעניין זה עדותו של התובע, במהלך חקירתו הנגדית:
"...התחננתי, ביקשתי מה לא עשיתי, הן בעל פה, הן בכתב, גם למר נווה וגם למר בן סימון והכי מצחיק ה כשברור שיש בעיות איטום קשות מורחים אותי תרתי משמע ברובה ושבוע אחרי שהם הולכים שוב כל הקירות. כל פעם שאני מתקלח השכנה מתקלחת אתי..." (עמ' 19 שורה 26 – 29).
"ש. נכון לומר שתוך 3 חודשים מאז קבלת החזקה, הנתבעת הגיעה לדירה לבצע תיקונים?
ת. לא מגדיר את זה כתיקונים. כי אם יש חור וזורם לאנשים מים והם מורחים משהו מלמעלה ולא מתקנים את החור, זה לא תיקונים, הבעיה לא נפתרת. כנ"ל לגבי המרפסת היו שם חדירות מים. מביאים חומר ליאכטות ומורחים שם והכל מתפורר וכמובן לא פותר את הבעיה..." (פרו' עמ' 20 למטה עמ' 21 למעלה) (הדגשה שלי – הח"מ).
וראו גם בהמשך:
"...הליקויים שיש בתביעה שלי זה ליקויים שברובם שכל יום שהיינו בבית הליקויים יצאו וצמחו. אתה קם בבוקר שורה שלמה של פנלים צונחים. באים שמים סיליקון, הלה הולכת עם מטאט עוד פנאל נופל, מים, כל מקום בבית שלוש מקלחות. אנחנו הולכים הרצפה זזה. איך מדינת ישראל שיש בה תקן וחוקים, שלוש חדרים רטובים ומרפסת, הכל רטוב. היכן מקבלים אישורים על כזה דבר??? (צועק )..." (פרו' עמ' 21 שורות 10 – 14) (הדגשה שלי – הח"מ). מומחה בית המשפט אכן מצא שיש ליקוי בפנלים. המומחה מצא שישנם 30 פנלים שנושרים (כאשר התובעים טוענים שישנם אף יותר). וראו בעניין זה כי נושא נשירת הפנלים הופיע כבר במכתבו של התובע לנתבעת מיום 15.10.13. גם בענין הפנלים, הדבר התחיל "בקטן", והלך והחמיר, שכן היה ליקוי שלא טופל.
כאמור ליקויי הרטיבות אלו הליקויים המשמעותיים שקיימים כיום, שהמומחה אישר שדורשים תיקון. בנסיבות אלו אכן יש לקבוע שהנתבעת איבדה את זכות התיקון.
בנוגע להסכם הפשרה שנכרת בין הצדדים אציין כי עיון בטענות הצדדים וכן בתצהירו של מר נווה וכן בהתכתבות בין הצדדים והתרשומות הפנימיות שערך מר נווה, אשר צורפו כנספחים 35 – 37 לכרך הנספחים של הנתבעת, מעלה כי שני הצדדים תרמו לכישלון הסכם הפשרה ושניהם אחראים לכך.
העובדה שתצהירו של נווה עסק בכישלון הסכם הפשרה ואילו התובעים לא הגישו תצהירים בעניין זה אין בה כדי להעלות או להוריד, שכן הדברים עולים מהתכתובות שצרפה הנתבעת בעצמה.
על אף שהסכם הפשרה היה WIN WIN עבור שני הצדדים, נכשלו שניהם ביישומו. כך למשל עולה שהנתבעת הסכימה רק לאחר זמן רב להחליף את כל האריחים בחדרי הרחצה, זאת על אף שהרבה קודם לכן התברר שלא ניתן להשיג אריחים רזרביים דומים (ראה מכתבה מיום 15.07.20, חמישה חודשים לאחר שנחתם הסכם הפשרה בין הצדדים). וראו מכתבה של ב"כ התובעים מיום 21.06.20 לפיה לא נכונה הטענה כי בעת חתימת ההסכם ידעו הצדדים שאין אריחים זהים לחיפוי הקירות והסכימו כי האריח שיוחלף יהיה אחר. וראו בעניין זה תרשומת שיחה של מר נווה עם התובע התומכת בטענה זו של ב"כ התובעים: "...מחכה לתשובה מקובי + דוגמת אריחים. אמר שנאמר לו ע"י חברה של הבת שלו שייתכן וניתן למצוא...".
מנגד עולה כי התובע היה לא זמין פעמים רבות עבור הנתבעת כשזו ניסתה להוציא את הסכם הפשרה לפועל, כן עולה כי לפרקים התובע דיבר בצורה לא הולמת לנציגי הנתבעת, דבר שלא אפשר שיח ראוי בין הצדדים (ראה בעניין זה תצהירו של מר נווה, בדבר התנהלותו של התובע אחרי החתימה על הסכם הפשרה, כאשר התובע בחר שלא להגיש תצהיר נגדי ולהגיב על טענות אלו).
באשר לטענת הנתבעת לפיה יש לתת תוקף להסכם הפשרה בין הצדדים ואין מקום להמשיך לדון בתיק כאילו הסכם הפשרה לא היה, אציין כי בסיום הדיון ניתן תוקף של החלטה להסכם הפשרה ולא תוקף של פסק דין (ראו ההחלטה בסיום הדיון מיום 03.02.20). אוסיף עוד כי בהתאם להסדר הפשרה, היה על בית המשפט להמשיך לעקוב אחר ביצוע הסכם הפשרה, ולפקח על ביצועו כאשר הדבר לא הסתייע בשל כך שהצדדים לא הצליחו ליישם את מתווה התיקונים שסוכם ביניהם.
פיקוח / שערוך
עוגמת נפש
"ת. קודם כל מתי הייתה הפשרה, יולי 2020. מה זה אישר לי? למה לא תיקנתי
ש. למה לא תיקנתי עד היום?
ת.אין לי כסף.
ש. למה הוא מגחך?
הערת בית המשפט - מר נווה מגחך ועליו לא לעשות כן.
(פרו' עמ' 24, שורה 21 – הסוף).
טענות התובע בדבר העדר יכולת כלכלית לבצע תיקונים במהלך ניהול ההליך, וטרם התקבל הפיצוי מאת הנתבעת – לא נסתרו. התובע הודה שיש בבעלותו וילה, נוסף לדירה נשוא התביעה, אולם הסביר כי חי משכר הדירה שמקבל ממנה. התובע ציין שסובל מנכויות, כאשר מפרנס את ילדיו. התובע גם ציין כי העסק שלו נסגר בשל הקורונה.
לכך אוסיף כי עלות תיקון הליקויים במקרה דנן היא משמעותית ולכן ניתן להבין מדוע לא נמצא המימון לכך. לא מצאתי לנכון להטיל על התובעים את האחריות להחמרת הליקויים או לנכות להם סכומים מהפיצוי, או להפחית סכומים המגיעים להם בגין עוגמת נפש.
אני פוסקת לתובעים לפיכך בהתחשב בליקויים, משך הימשכותם, התנהלות הנתבעת מול התובעים בעיין תיקון הליקויים, הצורך של התובעים לבצע ייבוש באמצעות ייבשנים כאשר הם מתגוררים בבית, כאשר נלווית לכך חוסר נוחות; הצורך שלהם לבצע בשלב זה תיקוני רטיבות נרחבים ולחיות בבית תוך כדי ביצוע התיקונים – סך של 30,000 ₪.
התביעה שכנגד
התובעים טוענים כי דין התביעה שכנגד שהוגשה נגדם להידחות וכי מדובר בתביעה חסרת תום לב שנועדה להוות משקל שכנגד לתביעה העיקרית, הא ותו לא. עוד הם טוענים כי התביעה היא קנטרנית ויש להורות לנתבעת לשלם הוצאות בגין הגשתה, אין לתובעים והן לאוצר המדינה.
הנתבעת יודעת שאין כל בסיס לתביעתה, ועל כן היא מכנה את התוספת להסכם מיום 31.07.12, בכינוי אותו המציאה לצורך תביעתה – "הסכם התניית המכירה". כותרת הסכם המכירה השני אינה מכילה את המילה התניה וגם גוף הסכם המכירה השני אינו מכיל את ההתניה הנטענת עליה מבוססת התביעה שכנגד.
בנסיבות אלו ניסתה הנתבעת לטעון כאילו התיקונים והוויתורים שביצעה היו "לפנים משורת הדין", בעוד שאין כל מקום לטענה זו, שכן זכויות התובעים עומדות להם מכוח חוק המכר (דירות). חוק זה הוא קוגנטי ולא ניתן להתנות עליו.
עוד טוענים התובעים כי החוזה הראשון בוטל בהסכמת הצדדים ולכן לא קמה לנתבעת זכות לקבל פיצוים בגין החוזה הראשון וביטולו.
אשר לטענה בדבר פיצויים מוסכמים לפי סעיף 24 לחוזה המכר, הרי שאלה אמורים להשתלם רק במקרה של ביטול חוזה על ידי הנתבעת, ואולם היא בחרה שלא לבטל את החוזה.
הנתבעת לא הוכיחה את ההטעיה הנטענת והמוכחשת שגרמה לה לטענתה להתקשר עם התובעים בהסכם וכאמור גם לא ביקשה לבטל את החוזה. הנתבעת אינה יכולה להיבנות מהטענה לפיה אילו ראתה מראש שהתובעים יגישו נגדה תביעה לא הייתה מתקשרת עימם בהסכם.
הוצאות ההליך
התנהלות שני הצדדים
הנתבעת טוענת מנגד כי התובעים – סרבו לאפשר בדיקת הזכוכית בווטרינה של הסלון; ניסו להגניב חוות דעת לתיק, כאשר בית המשפט בהחלטתו מיום 20.01.20, דחה ניסיון זה; הגשת בקשות סרק; התנהגות לא מכבדת של התובע
בעניין זה אציין כי היה קושי עם התנהלות שני הצדדים בתיק. תיק זה אופיין בבקשות /תגובות מרובות, התכתשויות בין הצדדים על כל צעד ושעל, שלצערי גרמו לתיק לקבל מימדים החורגים מהרגיל בתיק ליקויי בנייה. כך למשל הוגשה על ידי התובעים בקשה למחיקת טענות מבישות מכתב ההגנה (כאשר הוריתי על מחיקת מילים מסוימות מכתב ההגנה); כך למשל הוגשה על ידי הנתבעת בקשה שלא לאפשר לתובעים להגיש כתב תשובה לכתב ההגנה המתוקן בשל איחור בהגשתו, בהמשך הודיעה הנתבעת כי הבקשה התייתרה; בקשת התובעים לפסול שאלות הבהרה שהגישה הנתבעת; בקשת התובעים לחיוב הנתבעת/ התובעת שכנגד בערובה להוצאות; בקשת התובעים להגשת חוות דעת נוספת לאחר שמומחה בית המשפט נתן כבר את חוות דעתו; ראו התכתשות הצדדים באשר לזהות המומחה שיפקח על ביצוע התיקונים שסוכמו בהסכם הפשרה; ראו הודעות הצדדים באשר לקיום/אי קיום מועד ההוכחות שהיה קבוע ליום 03.02.20; ראו הודעות הצדדים לגבי הפרת הסכם הפשרה לביצוע התיקונים, במסגרתם כל צד מאשים את משנהו בהפרת ההסכם; בקשת התובעים למחיקת חלקים מסיכומי הנתבעת והוצאת ראיות שהוספו לסיכומים; ראו גם השתלשלות העניינים בעניין שאלות ההבהרה למומחה בית המשפט לאחר חקירתו.
לסיכום:
הנתבעת תשלם לתובעים את הסכומים כדלקמן:
ניתן היום, ח' תשרי תשפ"ג, 03 אוקטובר 2022, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
06/03/2017 | החלטה שניתנה ע"י רחלי טיקטין עדולם | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
27/10/2020 | החלטה שניתנה ע"י רחלי טיקטין עדולם | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
09/11/2020 | החלטה שניתנה ע"י רחלי טיקטין עדולם | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
12/11/2020 | החלטה שניתנה ע"י רחלי טיקטין עדולם | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
23/11/2020 | החלטה שניתנה ע"י רחלי טיקטין עדולם | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
06/12/2020 | החלטה שניתנה ע"י רחלי טיקטין עדולם | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
06/12/2020 | הוראה לתובע 1 להגיש הגשת מסמך באישור/דחייה | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
17/12/2020 | החלטה שניתנה ע"י רחלי טיקטין עדולם | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
17/01/2021 | הוראה לנתבע 2 להגיש תצהירים | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
18/01/2021 | החלטה שניתנה ע"י רחלי טיקטין עדולם | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
20/02/2021 | החלטה שניתנה ע"י רחלי טיקטין עדולם | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
20/02/2021 | החלטה שניתנה ע"י רחלי טיקטין עדולם | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
20/02/2021 | החלטה שניתנה ע"י רחלי טיקטין עדולם | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
04/03/2021 | החלטה על בקשה של תובע 2 2021-03-02 בקשה מטעם התובעים | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
09/03/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 1 הודעה | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
09/03/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 1 הודעה | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
10/03/2021 | החלטה על בקשה של תובע 2 הודעה בנוגע לחקירת פרדי | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
09/04/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 1 הודעת הנתבעת בענין הגשת שאלות הבהרה למומחה מטעם ביהמ"ש | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
09/04/2021 | החלטה שניתנה ע"י רחלי טיקטין עדולם | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
19/04/2021 | החלטה על בקשה של תובע 2 2021-04-18 הודעה מטעם התובעים | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
22/04/2021 | החלטה שניתנה ע"י רחלי טיקטין עדולם | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
29/04/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 1 תגובת הנתבעת לבקשה 67 של התובעים לבדיקת הצפה חוזרת (בקשה 67נ לא מופיעה בנט) | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
29/04/2021 | החלטה שניתנה ע"י רחלי טיקטין עדולם | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
06/05/2021 | החלטה שניתנה ע"י רחלי טיקטין עדולם | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
09/05/2021 | החלטה על בקשה של מבקש 1 הודעת מומחה | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
19/05/2021 | החלטה על בקשה של תובע 2 בקשת התובעים 2021-05-19 | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
02/06/2021 | החלטה על בקשה של תובע 2 2021-05-24 הודעה ובקשה מטעם התובעים | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
03/06/2021 | החלטה שניתנה ע"י רחלי טיקטין עדולם | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
06/06/2021 | החלטה על בקשה של תובע 2 2021-06-06 בקשה חוזרת להבהרה מטעם התובעים | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
08/06/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 1 בקשה לעיון מחדש בהחלטת בית המשפט הנכבד בהחלטתו בבקשה 75 | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
14/06/2021 | החלטה על בקשה של תובע 2 2021-06-13 הודעה מטעם התובעים | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
14/06/2021 | החלטה שניתנה ע"י רחלי טיקטין עדולם | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
14/06/2021 | החלטה על בקשה של תובע 2 2021-06-13 הודעה נוספת מטעם התובעים | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
14/06/2021 | החלטה שניתנה ע"י רחלי טיקטין עדולם | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
02/08/2021 | החלטה שניתנה ע"י רחלי טיקטין עדולם | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
09/08/2021 | החלטה על בקשה של תובע 2 בקשה מטעם התובעים | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
30/10/2021 | החלטה שניתנה ע"י רחלי טיקטין עדולם | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
08/11/2021 | החלטה שניתנה ע"י רחלי טיקטין עדולם | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
08/11/2021 | החלטה על בקשה של תובע 2 2021-11-07 בקשה להוצאת ראיות מסיכומי הנתבעת ומחיקת סעיפים | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
28/11/2021 | החלטה על בקשה של תובע 2 2021-11-07 בקשה להוצאת ראיות מסיכומי הנתבעת ומחיקת סעיפים | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
16/12/2021 | החלטה שניתנה ע"י רחלי טיקטין עדולם | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
20/09/2022 | החלטה על בקשה של תובע 2 בקשה למתן פסק דין | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
03/10/2022 | פסק דין שניתנה ע"י רחלי טיקטין עדולם | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
06/10/2022 | החלטה על בקשה של תובע 2 בקשה לתיקון טעות סופר | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
06/10/2022 | החלטה על בקשה של תובע 2 בקשה לתיקון טעות סופר | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
03/11/2022 | החלטה על בקשה של תובע 2 בקשה לתיקון טעות סופר | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
13/11/2022 | החלטה שניתנה ע"י רחלי טיקטין עדולם | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
24/11/2022 | החלטה על בקשה של תובע 2 פסיקתא לחתימה | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
11/12/2022 | החלטה על בקשה של תובע 2 פסיקתא לחתימה | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
26/12/2022 | החלטה על בקשה של תובע 2 פסיקתא לחתימה | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
26/12/2022 | פסק דין שניתנה ע"י רחלי טיקטין עדולם | רחלי טיקטין עדולם | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | יעקב סויסה | טל רבינוביץ' |
תובע 2 | אילנה סויסה | טל רבינוביץ' |
נתבע 1 | גל יוזמה נדל"ן בע"מ | עינת חסין גז, אוהד שלם |
נתבע שכנגד 1 | יעקב סויסה | טל רבינוביץ' |
נתבע שכנגד 2 | אילנה סויסה | טל רבינוביץ' |