לפני כבוד השופט רונן אילן | |
התובעת: | נציגות הבית המשותף - רח' בן ציון ישראלי 15-17 גבעתיים |
נגד | |
הנתבעים: | 1. ס. אלון חברה להשקעות ובנין בע"מ 2. אלון סולקין |
צדדים שלישיים: | 1. גרופין בע"מ 2. גרגורי קוזניוק 3. פנחס נעמן |
פסק דין |
לפני תביעה לפיצויים בטענה לליקויי בנייה ברכוש המשותף של בניין.
לאחר שבמהלך בירור הטענות מונה מומחה מטעם בית המשפט ובוצעו תיקונים על בסיס חוות הדעת שערך, צומצמו מאד המחלוקות שנותרו להכרעה.
במוקד המחלוקות שנותרו עומדת טענת התובעת לזכות שיש לה לפיצוי בגין החלפת המשאבות שהותקנו בבניין. לטענת התובעת, התברר שהמשאבות שהותקנו לקויות, בעיקר נוכח אי אספקת מים בלחץ סביר לדירות בקומות העליונות של הבניין, ולאחר שכל הפניות לנתבעים בעניין זה לא נענו, הוחלפו המשאבות על ידי התובעת. הנתבעים כופרים בטענה לליקויים במשאבות ומכאן המחלוקת.
בנוסף, נדרשת הכרעה בטענה לפיצוי בגין אותם ליקויים שמצא המומחה ולא תוקנו, ובהוצאות הכרוכות בהיערכות לתביעה ובירור הטענות.
כיוון שהנתבעים, יזמי הפרויקט, הגישו הודעת צד ג' כלפי הקבלן המבצע, נדרשת אף הכרעה בטענה זו וככל שימצא שיש לחייב את הנתבעים בפיצוי.
העובדות
הפרויקט כלל בניית בניין הכולל שני אגפים, באחד 8 קומות ובשני 7 קומות ובסך הכל 41 דירות, ברחוב בן ציון ישראלי 15 – 17 בגבעתיים ("הבניין").
הפרויקט הושלם והדירות בבניין נמסרו לרוכשים במהלך 2011.
הנתבעת היא, כאמור, יוזמת הפרויקט ומי שהתקשרה בהסכמי המכר מול רוכשי הדירות בפרויקט ובבניין.
הנתבע 2, אלון סולקין ("אלון"), הינו בעל השליטה ומנהלה של הנתבעת.
צד ג' 1, חברת גרופין בע"מ ("גרופין"), הינה חברה פרטית, אשר לפי הסכם מול הנתבעת מיום 7.11.07, קבלה על עצמה ובצעה את ביצוע פרויקט בניית הבניין.
צדדי ג' 2 ו- 3, הינם בעלי השליטה בגרופין.
בחוות דעת מיום 10.8.11, הציג אינג' אברהמי ליקויי בנייה רבים אשר הוא סבור שיש ברכוש המשותף של הבניין, ואמד את עלות תיקון הלקויים בסך של 1,770,582 ₪.
בסמוך לאחר פגישה זו, בפגישה ביום 20.3.14, נערך מסמך נוסף ובו סיכום ההבנות אליהם הגיעו הצדדים בקשר עם טענות התובעת לליקויים בבניין (להלן: "הסכם ההבנות"). מסמך זה, הסכם ההבנות, נושא את חותמת התובעת ואת חותמת הנתבעת.
לפי הסכם ההבנות, התחייבה הנתבעת לבצע עד ליום 31.3.14 עבודות שונות לתיקון ליקויים בבניין.
לפי טענת התובעת, אותן משאבות שהתקינה הנתבעת אינן פועלות כנדרש ובשל כך ניכרת מצוקת לחץ מים בדירות שבבניין. בעקבות טענות אלו בוצעו ניסיונות תיקון שונים במשאבות, לרבות בהחלפת מערכות הבקרה שלהן, אולם התובעת טענה שתיקונים אלו לא פתרו את הבעיות בלחץ המים בבניין.
בהמשך, במהלך נובמבר 2015 או בסמוך לכך, התקשרה התובעת עם חברה אחרת וזו החליפה את המשאבות.
בין הצדדים לא הושגה הסכמה נוספת וביום 14.3.16 הוגשה תובענה זו.
תמצית טענות הצדדים
התובעת מפרטת את הטענות שהועלו בפני הנתבעים מאז מסירת הבניין, ואת ההזדמנויות שניתנו להם לבצע את תיקון הליקויים. למרות הזדמנויות אלו, כך טוענת התובעת, לא קיימו הנתבעים את התחייבותם לתיקון הליקויים.
התובעת מתבססת על חוות דעת מיום 27.12.15 של מומחה מטעמה, אינג' אושרי גרצובסקי, וטוענת שעל הנתבעים לשלם פיצוי על בסיס עלות התיקונים כפי שהעריך המומחה מטעמה, בסך כולל של 769,415 ₪.
בנוסף, טוענת התובעת שעל הנתבעים לפצות אותה בגין עלות החלפת המשאבות בבניין, משאבות שהתברר שאינן תקינות ואשר התובעת החליפה בעלות של 82,883 ₪.
לעלויות תיקון הליקויים והחלפת המשאבות מבקשת התובעת להוסיף את ההוצאות שהושתו עליה בתשלום לשני מומחים מטעמה בסך כולל של 15,210 ₪, וסכום התביעה הכולל הועמד על 867,508 ₪.
התביעה הוגשה נגד הנתבעת, כמי שהתחייבה כלפי רוכשי הדירות בבניין, וכנגד אלון עצמו, בטענה לאחריות אישית שיש לו להתחייבויות הנתבעת.
הנתבעים אינם כופרים באחריותה של הנתבעת לתיקון ליקויי בנייה בבניין, אם כי כופרים בסמכותה של התובעת להגיש תובענה זו.
לפי גרסת הנתבעים, בעקבות קבלת חוות הדעת שנערכה לבקשת התובעת, בוצעו במהלך 2012 עבודות לתיקון כל הליקויים שנמצאו בבניין. במכתב מיום 18.1.14 הלינה התובעת על 13 ליקויים שנותרו ובהסכם ההבנות מיום 20.3.14, סוכם כי תיקון הליקויים שנותרו יהווה "סילוק מלא ומוחלט" של כל טענות התובעת.
ואכן, טוענים הנתבעים, כל אותם ליקויים שנותרו גם טופלו וביום 10.12.14 אף אישרה התובעת כי "רוב רובם" של הליקויים שנמצאו "טופלו בצורה מהירה ומשביעת רצון". לו סברה התובעת שהתיקון לא בוצע כדבעי, שומה היה עליה להתריע על כך וליתן הזדמנות לתקן את הליקויים וזאת, טוענים הנתבעים, לא עשתה. משכך, דוחים הנתבעים את הטענות לליקויי בנייה נוספים שבאחריותם וטוענים שכאלו ליקויים, ככל שקיימים, נובעים מבלאי סביר או מתחזוקה לקויה.
הנתבעים כופרים בטענות התובעת בכל הנוגע למשאבות. לטענת הנתבעים, בחוות הדעת השונות שהעבירה התובעת בדרישה לתיקון ליקויים, כלל לא נזכרה בעיה בחדר המשאבות או בלחץ המים. טענה זו נטענה לראשונה בפגישה ביום 21.1.14 ולאחר בדיקת מהנדס אינסטלציה מטעם הנתבעים, נמצא שמערכת המשאבות תקינה וככל שיש בעיות בלחץ המים בבניין, הרי שאלו נובעות משינויים לא מקצועיים שנעשו במשאבות ולא מליקוי שבאחריות הנתבעת. טוענת לפיכך הנתבעת כי עמדה בכל התחייבויותיה גם בקשר עם משאבות המים בבניין, ואם בחרה התובעת להחליף את המשאבות, הרי שאין כל בסיס לנסות ולהשית עלות זו על הנתבעת.
אף בטענה לחבות בפיצוי על הוצאות התובעת כופרים הנתבעים, וכך גם בטענה לאחריות אישית של אלון לחבות הנתבעת.
לפי טענת הנתבעים, קבלה על עצמה גרופין לבצע את כל עבודת הבנייה של הבניין, וככל שימצא שיש ליקוי בנייה כפי שטוענת התובעת, הר שהאחריות לו רובצת לפתחה של גרופין וכך גם על צדדי ג' 2 ו- 3, שערבו להתחייבויות גרופין.
בכתב ההגנה מטעמם כופרים צדדי ג' בכל טענות הנתבעים בהודעת צד ג' שהגישו. לפי טענת צדדי ג', עבודות הבנייה בוצעו במקצועיות ולפי התכניות שנמסרו לגרופין, והושלמו במהלך 2011. ככל שימצא שנתגלו ליקויי בנייה כפי שטוענת התובעת, הרי שאלו נובעים מתכנון לקוי או מתחזוקה לקויה, ואלו אינם באחריות גרופין. ממילא שגרופין תומכת בגרסת הנתבעים בכל הנוגע לטענות על ליקויים במערכת המשאבות בבניין.
ההליך והראיות
עריכתה של חוות הדעת ארכה מספר חדשים וזו הוגשה רק ביום 29.10.17. נוכח הליקויים עליהם הצביע המומחה בחוות הדעת (ליקויים שאת עלות התיקון שלהם אמד המומחה בסך כולל של 94,450 ₪ בצירוף מע"מ), הגיעו הצדדים ביום 8.10.18 להסדר דיוני.
לפי אותו הסדר דיוני, ניתנה לנתבעים ארכה לתיקון הליקויים שנמצאו לפי חוות דעת המומחה.
במהלך מאי 2019 הושלם ביצוע עבודות תיקון הליקויים, ובחוות דעת משלימה מיום 10.11.19, הביע המומחה את דעתו לפיה מרבית הליקויים שנמצאו תוקנו, ועלות התיקון של אותם ליקויים שנותרו נאמדת בסך של 6,800 ₪, ובצירוף מע"מ - 7,956 ₪. יצוין, למען הסדר הטוב, כי בתיק הממוחשב חוות דעת משלימה נוספת של המומחה מיום 12.11.19 ובה טענה לליקויים נוספים בשווי שאף עולה על זה שנקבע בחוות הדעת המקורית, ברם הצדדים כלל לא התייחסו לחוות דעת זו והסכימו כי אומדן הליקויים שנותרו הינו, כאמור, 6,800 ₪ בצירוף מע"מ (למשל כאמור בסעיף 20 בסיכומי התובעת).
על אף צמצום המחלוקות כאמור, לא עלה בידי הצדדים להגיע להסכמה דיונית שתאפשר הכרעה מהירה באותן מחלוקות שנותרו ובירור המחלוקות נמשך על בסיס הראיות שהוגשו.
הנתבעים תמכו את גרסתם בתצהיריו של אלון (תצהיר בהתייחס לתביעה ותצהיר בהתייחס להודעת צד ג'), וכן בתצהירו של אהרון בוז'קר.
צדדי ג' תמכו את גרסתם בתצהירו של צד ג' 2, גרגורי קוזניוק.
בדיון אשר התקיים ביום 22.3.21 נחקרו העדים והוקצבו מועדים להגשת סיכומים בכתב.
דיון
ראשית, המחלוקת לעניין אותם ליקויים שנותרו לפי חוות הדעת המשלימה של המומחה, ליקויים שאת עלות התיקון שלהם אומד המומחה בסך של 7,956 ₪.
שנית, המחלוקת לעניין החלפת המשאבות בבניין בעלות כוללת של 82,883 ₪.
ושלישית, המחלוקת לעניין הוצאות התובעת בבירור הטענות, עלויות המומחים מטעמה, בעלות כוללת של 15,210 ₪.
לצד מחלוקות אלו גם הטענה לחבות אישית של אלון, וככל שימצא שיש לחייב את הנתבעים בפיצוי נוכח טענות אלו, יש להכריע בטענה שהועלתה במסגרת ההודעה לצד ג', שלפיה יש לחייב את צדדי ג' בפיצוי תואם לנתבעים.
לטענת הנתבעים, התובעת לא מונתה כדין ולא הוסמכה להגיש את התביעה.
התובעת מאידך, כופרת בטענה זו וטוענת שהינה "הנציגות החוקית" של הדיירים בבניין.
סמכויותיה של נציגות דיירים בבית משותף, מוסדרות בסעיף 69 בחוק המקרקעין, תשכ"ט-1969, שלפיו משמשת הנציגות "מורשה של כל בעלי הדירות בכל ענין הנוגע להחזקתו התקינה ולניהולו של הבית המשותף".
על יסוד הוראה זו מופקדת הנציגות על ניהול הרכוש המשותף של הבניין ונתונה לה אף הסמכות להגיש תביעה לפיצויים בגין טענות לליקויי בנייה ברכוש המשותף של הבניין (רע"א 1025/17 נאות מזרחי בע"מ נ' נציגות הבית המשותף מנדל זינגר 23 חיפה [פורסם בנבו] 7.6.17, פסקה 3).
הנתבעים אינם כופרים בסמכותה העקרונית של "נציגות" לנקוט בהליכים בטענות לליקויים ברכוש המשותף, אך טוענים שלא הוצגו אסמכתאות לביסוס הטענה שאכן אלו שפועלים בתובענה זו, הם הם שמונו להיות "נציגות דיירי הבניין".
אכן, כפי שטוענים הנתבעים, לכתב התביעה או לתצהירי התובעת לא צורפו אסמכתאות לביסוס הטענה בכל הנגוע למינוי חברי הנציגות או להסמכת מי מטעמה, להגיש את התביעה. וכפי שטוענת הנתבעת אותו מסמך שאמור היה להיות כזה פרוטוקול (נספח ב' לתצהיר ארז) איננו כזה כלל.
למעשה, האסמכתא היחידה לביסוס טענות התובעת בכל הנוגע לניהול ההליכים נגד הנתבעים הינה עדותו של ארז. הצהרתו כי מונתה כזו נציגות וכי הינו חבר בנציגות שמונתה כדין (סעיפים 6 ו- 7 בתצהיר ארז).
ככלל, עדות יחידה זו בלי אסמכתאות עלולה הייתה להציב קושי בפני התובעת. זה הכלל. לא זה המקרה דנא.
מעיון באסמכתאות שהוצגו, כאלו שכלל אינם במחלוקת, מתברר שטרם הגשת התביעה נוהל משא ומתן ממושך בין התובעת לבין הנתבעים.
משא ומתן זה החל במכתב מיום 4.9.11 (נספח ה' לתצהיר ארז), אשר מוען מטעמה של התובעת וכולל דרישה לתיקון הליקויים בבניין.
בעקבות מכתב זה נעשו עבודות תיקון נרחבות, ובמכתב נוסף מיום 18.1.14 (נספח ו' לתצהיר ארז), שוב נדרשים הנתבעים לתקן ליקויים שנותרו בבניין. גם מכתב זה נערך מטעמה של התובעת, וליתר דיוק על ידי אותו עד מטעמה של התובעת, ארז.
ובהמשך, בעקבות פגישה שהתקיימה ביום 21.1.14, הוצא אותו מסמך אשר כותרתו "סיכום פגישה" (נספח ז' לתצהיר ארז). אותו מסמך נפתח במילים אלו:
"בהמשך למכתב ועד הבית בן ציון ישראלי 15-17 ("הועד") מיום 18 בינואר 2014, נערכה פגישה במשרדי אלון סולקין בגבע בגבעתיים"
מסמך זה מבטא את ההסכמות שהושגו להשלמת תיקון הליקויים עליהם הלינה התובעת. הנתבעים אינם כופרים בהסכמות שהוא מבטא ואינם מתנים כל חבות שלהם בהצגת אסמכתאות לביסוס סמכות אותם נציגים של הנציגות עימם נועדו.
כך גם המסמך מיום 20.3.14 המכונה "הסכם הבנות" (נספח ח' לתצהיר ארז) ושעליו מתבססים הנתבעים עצמם בטענה להדיפת התביעה (סעיף 18 בתצהיר אלון). והנוכחים באותה ישיבה בה נחתם אותו "הסכם הבנות", בין היתר, הם לא אחרים מאלון ואותו נציג הנציגות - ארז.
כך מסתבר שהביסוס להצהרת ארז באשר למינוי הנציגות והסמכות שניתנה לה לנהל את ההליכים מול הנתבעים, הינו לא פחות מהתנהלות הנתבעים עצמם. הם הם שמעולם, עד לכתב ההגנה, לא כפרו בסמכותם של נציגות הדיירים בבניין. הם הם שאפילו מבקשים לבסס את טענותיהם על "הסכם הבנות" אליו הגיעו בדיוק עם אותם נציגים.
ולפיכך, כאשר הצהרת ארז נתמכת באותן התכתבויות ובהתנהגות נציגי הנתבעים עצמם, אני מקבל את טענת התובעת לסמכות שניתנה לה לנהל את ההליכים מול הנתבעים ודוחה את הטענה המקדמית.
נקודת המוצא בבחינת טענה זו הינה שאכן נמצאו בבניין, לאחר סבב התיקונים שנערך לאחר הגשת התביעה, ליקויי בנייה שונים ושעלות תיקונם נאמדת בסכום לו טוענת התובעת. כך סבור המומחה בחוות הדעת המשלימה. המומחה כלל לא נחקר. איש לא טען לכפירה בממצאיו או בהערכתו.
עיון בסיכומי הנתבעים מלמד שאף בהם, אין כל ניסיון לטעון לפטור שיש לנתבעת מאחריות לתיקון אותם ליקויים עליהם הצביע המומחה.
חלף טענות לעניין אותם הליקויים, מפנים הנתבעים לאותו מסמך שכותרתו "הסכם הבנות", ואשר נערך ביום 20.3.14. לטענת הנתבעים, אותו מסמך מבטא הסכמה שלפיה על הנתבעת לבצע אך ורק את תיקון הליקויים שפורטו במסמך וכיוון שאלו בוצעו, אין לתובעת זכות לדרוש תיקון של ליקויים נוספים. טענה זו איננה ברורה. הרי אפילו אלון עצמו, איננו טוען בתצהירו לסיכום כזה הפוטר את הנתבעת מאחריות לכל ליקוי בבניין, זולת אם זה פורט בהסכם ההבנות.
ובכלל, עיון במסמך זה מלמד על הסכמה שהיא ההיפך המוחלט מטענת הנתבעים, שכך נכתב (סעיף 1 בעמוד השני של הסכם ההבנות):
קיום כל המטלות החלות על אלון, כמפורט בהסכם זה, מהווה סילוק מלא ומוחלט של כל דרישות הועד בכל הנוגע לפגמים ברכוש המשותף, ככל שאלה ידועים במועד החתימה על הסכם זה.
לשון אותו מסמך ברורה. אין באותו מסמך ויתור גורף על טענות התובעת, אלא רק ביחס לליקויים שפורטו במסמך, ואף זאת בתנאי שתוקנו לפי התחייבות הנתבעת.
ואם כך – ממה נפשך? אם היו הליקויים חלק מהמסמך הרי שלא תוקנו כדבעי והנתבעת איננה פטורה מאחריות להם; ואם לא פורטו במסמך קל וחומר שלא היו ידועים לתובעת והנתבעת איננה פטורה מהם.
בין מכך ובין מכך, אין בסיס לאותו פטור שמבקשים הנתבעים בהתבסס על הסכם ההבנות והטענה נדחית.
ולפיכך, בהיעדר כפירה בהערכת המומחה ובהיעדר טענה לפטור כלשהו מאחריות, אני מקבל את טענת התובעת וקובע כי הנתבעת אחראית בפיצוי התובעת בסכום בו נקב המומחה – 7,956 ₪.
עוד טוענת התובעת כי התלונה על הליקויים במשאבות הועברה לנתבעים שוב ושוב, אך לשווא. הנתבעים התעלמו מפניות אלו והליקוי נותר בעינו. במצב זה, טוענת התובעת, בלית ברירה, התקשרה התובעת עם חברת מכבי משאבות בע"מ, וזו בצעה במהלך נובמבר 2015 את החלפת המשאבות בעלות כוללת של 82,883 ₪.
טוענת לפיכך התובעת שהנתבעת אחראית גם לליקוי זה וחייבת לפצות את התובעת במלוא עלות החלפת המשאבות.
לפי גרסת הנתבעים, ביום 24.1.14 העלו נציגי התובעת לראשונה את הטענה לליקוי בפעולת המשאבות בקשר עם לחץ המים בדירות שבבניין, בעוד שלטענה זו לא היה זכר בכל חילופי הדברים בשנים שקדמו לכך, אף לא בחוות הדעת שערך עבור התובעת אינג' אברהמי ב- 2011.
בעקבות העלאת הטענה, טוענים הנתבעים, הוזמן לביקורת מהנדס האינסטלציה אהרון בוז'קר, וזה מצא שהמשאבות תקינות ואפשר והליקויים נובעים משינויים שנעשו בלי רשות במערכת הבקרה של המשאבות. לפיכך, הגיעו נציגי חברת "הידרה" אשר התקינה את המשאבות, ובמהלך דצמבר 2014 – ינואר 2015 הוחלפו מערכות הבקרה בשני חדרי המשאבות שבשני אגפי הבניין. כאשר הוסיפה התובעת להלין על ליקויים בפעילות המשאבות, ניאותה הנתבעת לבחון פעם נוספת את מערכות הבקרה אך דחתה את הטענה שיש להחליף את המשאבות ודחתה את הטענה שעליה לשאת בעלות בה נשאה התובעת.
כיוון שהתובעת היא זו שטוענת לליקויים במשאבות ולהפרת חובת הנתבעת לתיקון הליקויים, רבץ לפתחה של התובעת הנטל להראות שחובה זו הופרה.
למעשה, ההתייחסות לבעיה בלחץ המים בבניין, לליקוי שכזה במשאבות, נטענה לראשונה בפגישה שהתקיימה ביום 21.1.14 (כאמור בסיכום הפגישה – נספח ז' לתצהיר התובעת), ולא הוזכרה גם במסמך "הסכם ההבנות" שנועד לסכם את הטיפול בליקויים עליהם הלינו נציגי התובעת (נספח ח' לתצהיר התובעת).
התובעת מפנה למסמך אותו היא מכנה "דו"ח מאת חברת שחר" (סעיף 26 בתצהיר ארז) ורואה בו אסמכתא לביסוס הטענה לליקויים במשאבות. עיון באותו מסמך (נספח ט' לתצהיר ארז) מלמד, כי זה בסך הכל דו"ח ביצוע של עבודות תיקון על בסיס פוליסת ביטוח כאשר בהתייחסות למשאבות בבניין כל שמצוין הוא שנתגלו נזילות שאינן בכיסוי ביטוחי. הא ותו לא. וכך, לא זו בלבד שאין למכתב זה כל משקל באשר זה שערך אותו לא זומן ולא העיד, הרי שגם באותו מסמך אין כדי לתמוך בטענת התובעת לליקויים במשאבות.
וכך התייחס לכך נציג התובעת, ארז, בחקירתו הנגדית (עמ' 42 – 43 בפרוט'):
ש: צרפתם הצעת מחיר וחשבונית שלו, זה הכל. נראה לך סביר ותקין להוציא כל כך הרבה כסף עבור נציגות?
ת: גברתי, אז למה לא עשיתם את זה אתם?
ש: אנחנו?
ת: אתם הקבלן, אתם הבעלים של הבניין.
ש: בוא, בוא, אני שואלת אותך תראה, אתה קודם כל לא תוקף אותי אתה תענה לשאלות שלי. תסביר לי בבקשה למה אתם החלפתם משאבות תקינות?
ת: מבחינתנו, כל חדר המשאבות לא היה תקין.
ש: מבחינתכם? אז, עצור, עצור, בסדר.
ת: נכון אם, אם דיירים נאלצו לקנות משאבות כדי להרים את המים ממינוס 2 עד אליהם, מבחינתי או שאת פותרת את הבעיה או שאני פותר את הבעיה.
ש: אני שאלתי, אדון, אדון ברון למה אתם החלפתם משאבות חדשות שהיו בתקופת אחריות?
ת: אני לקחתי 2 קבלנים של משאבות אמרתי להם 'תנו לי פתרון לבעיה', אני לא מבין בזה.
כך הסתבר, מעדותו של ארז, כי החלטת התובעת להחליף את המשאבות התבססה על הצעות שניתנו לתובעת מכאלו "קבלנים" אשר מספקים משאבות. כאלו שלהם, מן הסתם, אינטרס למכור משאבות. אותה החלטה של התובעת לא התבססה כלל על חוות דעת מצד מומחה אובייקטיבי.
התובעת הלינה על ליקויים בפעילות המשאבות, ליקויים הגורמים להיעדר לחץ מים מספיק בדירות שבבניין. נוכח טענה זו, על התובעת היה הנטל להוכיח כזה ליקוי.
בפועל, התברר שהתובעת לא טענה זאת במשך כ- 3 שנים לאחר מסירת החזקה בבניין; התברר שכאשר נטענה הטענה פעלה הנתבעת לבדיקתה ואף החליפה את מערכות הבקרה של המשאבות; התברר שהתובעת לא הציגה ולו עד בודד מטעמה שבדק את פעילות המשאבות טרם החלפתן; התברר שהתובעת לא הציגה כל חוות דעת של מומחה מטעמה שבדק את המשאבות טרם החלפתן; והתברר שהעד היחיד שבדק את המשאבות טרם החלפתן, המהנדס בוז'קר, לא מצא בהם ליקוי.
במצב זה, אפילו אינני מפקפק בטענות שהועלו לליקויים בלחץ המים בבניין, לא עלה בידי התובעת להוכיח שליקויים אלו נובעים דווקא מליקוי במשאבות שהתקינה הנתבעת. אפשר שהליקוי שנתגלה נבע מסיבות אחרות, אפשר משינויים במערכת הבקרה למשל, אך לא הוכחה במידה הנדרשת הטענה לליקויים במשאבות עצמן ולכן גם לא ניתן להטיל את האחריות לנזק שנגרם על הנתבעת.
הטענה לחיוב הנתבעת בעלות החלפת המשאבות – נדחית.
הטענה שלפיה אחראית הנתבעת להוצאות אלו, הינה חלק ממכלול הטענות המייחסות לנתבעת את הפרת התחייבויותיה כלפי התובעת. לתובעת, כלכל אדם, הזכות להיוועץ ביועצים לגיבוש טענותיה ולפי שיקול דעתה, אך הזכות להשית את החיוב בהוצאות הכרוכות בכך על הנתבעת, מחייבת גם עמידה בנטל ההוכחה שהוצאה זו נדרשה נוכח הפרת התחייבויות הנתבעת.
לטענת התובעת, עבור שירותיו של אינג' אברהמי היא נשאה בתשלום בסך של 7,020 ₪.
עיון בתצהיר התובעת מלמד שאין כלל תיעוד התומך בטענה זו. שאין כל ניסיון להראות אסמכתא לתשלום זה ששולם על ידי התובעת, בין לאינג' אברהמי ובין בכלל.
זאת ועוד, חוות הדעת של אינג' אברהמי הוצאה ביום 11.8.11. ממש בסמוך לאחר מסירת החזקה בבניין לדיירים ולתובעת. אין בתצהיר התובעת לא ראיה, אף לא טענה, שבמהלך התקופה שקדמה להוצאת חוות הדעת בקשה הנתבעת להתנער מאחריותה לתיקון ליקויים. חובה אלמנטרית במסגרת תקופות הבדק והאחריות. והתנהגות הנתבעת לאחר פניית התובעת, ביצוע התיקונים במהלך 2012, אכן מלמד שלא הייתה כלל כזו התנערות או התעלמות מפניות התובעת. ואם כך, לתובעת זכות להיוועץ במומחה לגיבוש עמדתה, אך כלל לא ברור הבסיס לניסיון לחייב את הנתבעת לשאת בעלות זו.
לטענת התובעת, בגין שירותיו של המהנדס גרצובסקי, היא נשאה בעלות כוללת של 8,190 ₪. טענה זו, להבדיל מזו שקדמה לה, גם נתמכת בחשבונית שהוצגה (נספח י"ג לתצהיר ארז). זו מלמדת על הזמנת השירות במהלך דצמבר 2015.
אף שהנתבעת בצעה סדרה של עבודות תיקון עוד במהלך 2012, המסמכים מראים שעוד נותרו ליקויים שטרם תוקנו, ועל כך אף נועדו הצדדים במהלך 2014. במצב זה, החלטת התובעת לתבוע את הנתבעת והיערכות לקבלת חוות דעת מתאימה הייתה סבירה ונבעה ממחדל הנתבעת. מחדל אי השלמת התיקונים.
לפיכך, אני מקבל טענה זו ומחייב את הנתבעת בתשלום עלות זו בסך של 8,190 ₪.
התובעת איננה טוענת לערבות אישית שערב כלפיה אלון, אך טוענת שהתקיימו הנסיבות המתאימות להרמת מסך ההתאגדות של הנתבעת, וחיוב אלון אישית בכל חובותיה כלפי התובעת.
את גרסתה מבססת התובעת על טענה ביחס לסיווג הקבלני של הנתבעת. לפי גרסת התובעת, לנתבעת סיווג קבלני ברמה של "ג/3" בעוד שנוכח היקף הפרויקט נדרשה הנתבעת לסיווג קבלני גבוה יותר – "ג/5". טענה זו נותרה לוטה בערפל. אלון העיד שלנתבעת סיווג "ג/3" ועוד העיד כי לביצוע פרויקט בניית הבניין מספיק היה גם סיווג נמוך יותר של "ג/"1 (עמ' 54; ש' 10 בפרוט').
התובעת לא הציגה כל ראיה לתמיכה בטענה שלנתבעת או לגרופין, לא היה הסיווג המתאים לביצוע הפרויקט ועל כל פנים, יהא הסיווג של הנתבעת אשר יהא, בין אם "ג/3" ובין אם "ג/5", לא ברור כיצד הבדל זה מקים לתובעת זכות לחיוב אישי של אלון בחובות הנתבעת.
עוד טוענת התובעת כי אלון עצמו הוא זה שחתם על "הסכם ההבנות" ובו התחייבויות לתיקון הליקויים בבניין. גם טענה זו איננה ברורה. אלון הינו הרי מנכ"ל הנתבעת וזה שחותם בשמה. אין לתובעת כל טענה שלפיה אפשרות אחריותו האישית להתחייבויות הנתבעת נדונה בין הצדדים, ואין כל הסבר לניסיון לראות בחתימתו בשם הנתבעת, בסיס לחבות אישית.
ככלל, הרמת מסך כלפי בעלי מניות בחברה תיעשה רק במקרים חריגים, מנימוקים של עשיית צדק ויושר ושמירה על טובת הציבור, או כאשר נעשה שימוש באישיות המשפטית הנפרדת של החברה למעשי תרמית. הנטל להוכיח התקיימות כאלו נסיבות חריגות רובץ לפתחו של זה הטוען להרמת המסך ובמקרה זה – לא הביאה התובעת ולו מקצת הראיות הנדרשות לביסוס טענה שכזו.
מעורבותו האישית של אלון בכל העניינים הכרוכים בתובענה נעשתה בכובעו כמנהל בנתבעת, בלי שהוא נטל על עצמו התחייבות אישית כלפי התובעת, ובלי שהוכחה כל עילה להרמת מסך הנתבעת וחיובו האישי של הנתבע.
הטענה לחיוב אישי של אלון בחיובי הנתבעת – נדחית.
ומשכך, ככל שנמצא כי נתגלו ליקויים בעבודות שבצעה גרופין, וככל שנמצא שבגין ליקויים אלו חייבת הנתבעת בפיצוי, הרי שעומדת לנתבעת הזכות לבוא חשבון עם גרופין על עלויות אלו, ועם צדדי ג' 2, 3 כערבים אישית להתחייבויות גרופין בהסכם הביצוע.
עיון ברשימת אותם ליקויים, מלמד שאחד מסעיפי הליקוי הינו "אספקת תכניות מערכת כבוי אש", ליקוי שאותו אמד המומחה בסך של 3,000 ₪, ובצירוף מע"מ – 3,510 ₪. לא ברור, והנתבעת גם לא הסבירה, כיצד האחריות לאספקת תכניות הינה אחריות של גרופין ולא של מי שבצע את התכנון מטעמה של הנתבעת.
אף החיוב בגין ליקוי "התקנת מסעד יד" נובע מאי הספקת תכניות למומחה (סעיף 16.2 בחוות דעת המומחה) וכך הליקוי באי התקנת אנטנה, שאף הוא נובע מאי אספקת תכניות למומחה (סעיף 18 בחוות דעת המומחה). עלות תיקון ליקויים אלו נאמדה על ידי המומחה בחוות הדעת המשלימה בסך של 2,800 ₪, ובצירוף מע"מ – 3,276 ₪.
אלון לא ידע להסביר בעדותו מדוע לא מסרה הנתבעת למומחה את התכניות אותן בקש וטען שסבר כי דווקא גרגורי, צד ג' 2, אמור היה להעבירן למומחה (עמ' 69; ש' 16 בפרוט').
אשר לפיצוי בו חויבה הנתבעת בגין עלות המומחה, בסך של 8,190 ₪, הרי שזה נובע מזכותה של התובעת להיערך להגשת התביעה לאחר שכשלו הניסיונות לתיקון הליקויים בפנייה לנתבעת. לכישלון זה אחראים הנתבעת וגרופין בחלקים שווים, שהרי שתיהן היו אמורות לפעול לטיפול בתלונות התובעת. לפיכך, ישאו צדדי ג' במחצית מחבות זו, בסך 4,095 ₪.
בבחינת טענה זו נמצא שהחלק הארי בחיוב בגין הליקויים בבניין נובע ממחדלי הנתבעת, אי אספקת תכניות למומחה, ולא ממחדלים בביצוע שלכן גם לא באחריות גרופין. נמצא שיש לחייב את צדדי ג' בסך של 1,170 ₪ על הליקויים שנמצאו, ובמחצית מעלות המומחה, בסך של 4,095 ₪. בסך הכל, נמצא שיש לחייב את צדדי ג' בתשלום סך של 5,265 ₪.
ביחס לתביעה העיקרית, לא ניתן להתעלם מהפער הגדול שבין סכום התביעה המקורי לאומדן הליקויים שנמצאו בפועל, בפרט לאחר דחיית הטענה לחיוב בגין החלפת המשאבות. פער כה גדול, הפער בין תביעה לחיוב בסך של 867,508 ₪ לחיוב בסך של כ- 105,000 ₪ (לפי חוות דעת המומחה). לא ניתן גם להתעלם מדחיית הטענה לחיוב בעלות החלפת המשאבות. לו בכך הסתכמה התביעה, נראה שהיה מקום לקבוע שכל צד יישא בהוצאותיו.
דא עקא, שהתובעת גם עמדה על בירור התביעה האישית כלפי אלון, תביעה שנדחתה. על כך, בצירוף הפער שבין סכום התביעה למה שנפסק ודחיית הטענה העיקרית לחיוב בהחלפת המשאבות, יש מקום לחיוב התובעת בהוצאות הנתבעים, ואני מחייב את התובעת לשאת בהוצאות הנתבעים בסך של 16,146 ₪.
סכום זה שקול, לא במקרה, לסכום שנמצא שיש לחייב בו את הנתבעת והמשמעות הינה דחייה של התביעה ללא חיוב בהוצאות.
אשר להודעה לצד ג', נמצא שיש לחייב את צדדי ג' להשתתף חלקית בלבד מהפיצוי בו חויבה הנתבעת, בסך כולל של 5,265 ₪. גם סכום זה רחוק מאד מהסכום בו נתבעו צדדי ג', שהרי הנתבעים לא הגבילו את סכום ההודעה.
מאחר ומרבית הטענות נשוא ההודעה לצד ג' נדחו, יחויבו הנתבעים בתשלום הוצאות צדדי ג' בסך של 15,000 ₪.
ההפרש שבין החבות בהוצאות צדדי ג' לחבות צדדי ג' עומד על 9,735 ₪.
התביעה אשר הגישה התובעת נגד הנתבעים – נדחית, ללא חיוב בהוצאות.
ההודעה לצד ג' אשר הגישו הנתבעים – נדחית, והנתבעים יישאו בהוצאות צדדי ג' בסך של 9,735 ₪.
הכספים שהפקידו הנתבעים להבטחת שכר העד יוחזרו לנתבעים, באמצעות העברתם לב"כ הנתבעים.
ניתן היום, כ"ה טבת תשפ"ב, 29 דצמבר 2021, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
22/11/2016 | החלטה שניתנה ע"י רונן אילן | רונן אילן | צפייה |
05/12/2016 | החלטה שניתנה ע"י רונן אילן | רונן אילן | צפייה |
06/12/2016 | החלטה שניתנה ע"י רונן אילן | רונן אילן | צפייה |
03/02/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 1 הזמנת עד | רונן אילן | צפייה |
24/06/2021 | החלטה על בקשה של תובע 1 בקשה בהסכמה להארכת המועד להגשת סיכומים | רונן אילן | צפייה |
13/07/2021 | החלטה על בקשה של תובע 1 סיכומים מטעם התובעת | רונן אילן | צפייה |
29/12/2021 | פסק דין שניתנה ע"י רונן אילן | רונן אילן | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | נציגות הבית המשותף - רח' בן ציון ישראלי 15-17 גבעתיים | מישל ון-דן-סטין |
נתבע 1 | ס. אלון חברה להשקעות ובנין בע"מ | רפאל לויט |
נתבע 2 | אלון סולקין | רפאל לויט |
מודיע 1 | ס. אלון חברה להשקעות ובנין בע"מ | רפאל לויט |
מודיע 2 | אלון סולקין | רפאל לויט |
מקבל 1 | גרופין בע"מ | לירון קרן-אקרמן |
מקבל 3 | גריגורי קוזניוק | לירון קרן-אקרמן |
מקבל 3 | נעמן פנחס | לירון קרן-אקרמן |