התובעת | "סילבר סנטר" נדל"ן בע"מ |
ע"י ב"כ עו"ד ליאור רוב ואח' | |
נ ג ד | |
הנתבעים | 1.חשדר מרכזי שליטה ואחזקות (1990) בע"מ 2.משה אינדיג |
ע"י ב"כ עו"ד צבי שטרסברג ואח' |
פסק - דין |
בפניי תביעה במסגרתה ביקשה התובעת לאכוף חוזה מכר הנוגע לדירה. עסקינן בדירה אשר נמצאת בבניין ברחוב יפו 35 בירושלים. הבניין ניצב בחלקה הידועה כגוש שומה: 30035, חלקה: 48, דף: 7021, ספר: 1015 (להלן - "המקרקעין") והיא מצויה בצד הדרום מזרחי של קומה א', שבבניין. שטח הדירה כ-62 מ"ר ברוטו וצמודה אליה מרפסת בת 45 מ"ר. מספרה של הדירה - 10 (להלן - "הדירה"). התובעת טוענת, כי הוסכם בשנת 2016, שהיא תרכוש במושע, חמישים אחוז מהזכויות באותה דירה, כנגד סך של 643,000 ₪ (הסכום כולל מע"מ), אשר חלקו אף כבר שולם.
כפי שיובהר להלן, לא נחתם למעשה בין הצדדים הסכם מלא ומפורט. עם זאת טוענת התובעת כי הייתה בין הצדדים גמירות דעת ומסוימות. לטענתה אף דרישת הכתב התמלאה וזאת באמצעות פתק התחייבות למכירת דירה - והמכלול מאפשר לאכוף את הסכמת הצדדים.
בסופו של יום, איני מקבלת את התביעה ביחס לסעד היחיד שזו כללה, כלומר אכיפת הסכם.
עם זאת, מאחר ועלה מהעדויות כי הנתבעים התחמקו מלחתום על העסקה הסופית וזאת בחוסר תום לב (ככל הנראה מאחר ששווי הדירה עלה). וכן מאחר ועלה כי בוצעה עסקת תרמית, עת שהנתבעים לא טרחו להחזיר התשלומים עד היום, אזי - חרף דחיית התביעה, ניתן פיצול סעדים כפי שביקשה התובעת בסיכומיה. מכוח הפיצול תהא התובעת רשאית להגיש תביעה נוספת וזאת הן להשבת הסכומים שכבר שולמו על ידה והן לקבלת פיצוי על כל הנזקים הכרוכים בדרך התנהלות הנתבעים. בגדר אותה תביעה תוכל התובעת להעלות גם את מלוא טענותיה באשר לשווי הנוכחי של הדירה והפיצוי אשר ראוי לפסוק לה, בהתחשב בדרך התנהלות הנתבעים ואותו שווי.
בשם לב לקביעות העובדתיות שתובהרנה להלן, אזי חרף דחיית התביעה, נמצא להשית את הוצאות ההליך על הנתבעים.
עוד נמצא להותיר על כנו באופן זמני, עיקול זמני שהוטל על הדירה - כדי לאפשר את הגשת אותה תביעה נוספת, אשר במסגרתה יהא גם ניתן לבקש להותיר את העיקול על כנו, עד לתום ההליכים בה.
טענות התביעה, תוך הפניה לחומר התומך בהן;
ביום 10.4.16 נשלחה טיוטת הסכם מכר ראשונה הנוגעת לדירה. ביחד עם העברת אותה טיוטה, כתב בנו של הנתבע:
"יהודה רצב הסכם המכר. בד בבד לחתימה על הסכם זה ייחתם גם הסכם השיתוף אשר יכיל הוראות בדבר השתתפותך בבינוי של היחידה. ההשכרה המשותפת והוצאת היתר למרפסת לשימושים נוספים עבור השותפים".
באשר לתרשומת שנלוותה לטיוטה, ר' העמ' הראשון בתוך נספח 9 לתצהיר התביעה.
באשר לטיוטת ההסכם עצמה, ר' נספח 2 לאותו תצהיר.
החומר הופנה ליהודה סילבר מנהל התובעת (להלן: "מר סילבר", או - "יהודה").
בשים לב להתנהלות זו, הוסיף הנתבע וחתם ביום 11.4.16 על כתב התחייבות שערך בכתב ידו. באותה התחייבות נאמר:
"אני מתחייב למכור לך חמישים אחוז מהדירה בקומה א' + מרפסת במושע ברחוב יפו 35 קומה א'".
(בעניין זה ר' נספח 3 לתצהיר התביעה).
התובעת טוענת כי סך הכול שולם לנתבעים על חשבון תמורת הממכר סך של 100,000 ₪ באמצעות שיק (עיון בשיק שצורף מלמד כי הוא נרשם עוד ביום 1.4.16), סך של 91,000 ₪ במזומן וכן סך של 1,820 ₪ ששולם בדרך של מימון כרטיס טיסה לנתבע, כאשר נזקק לסיוע בהיותו בשדה התעופה ובהעדר אמצעי מימון (נספח 4 לתביעה מלמד כי דובר בתשלום ביום 16.4.16).
כאשר הועברו אותן הערות כתב ב"כ התובעת, כי להבנתם הצדדים מבקשים לחתום היום על העסקה והוא מתנצל שלא העביר את ההערות במועד מוקדם יותר (ר' הודעת מייל מיום 17.4.16, הכלולה בעמ' השלישי של נספח 9 לתצהיר התביעה. לטיוטת ההסכם עצמה, ר' נספח 6 לתצהיר התביעה).
" הצטערתי מאוד לראות את ההסכם עם הערותיך. הוא פשוט לא משקף דבר ממה שסוכם עם מרשי. להלן רשימה חלקית של נושאים שאינם מוסכמים על מרשי כדלהלן: תנאי התשלום שונים בתכלית השינוי ממה שסוכם, מרשי אינו מסכים כי תשלום התמורה יהא כפוף לקבלת משכנתא ע"י הרוכש, אני אישית מעולם לא שימשתי כחברה משכנת, לא מוסכם כי אני איאלץ לרשום הערת אזהרה ע"ש מרשיך, לא מוסכם לחלוטין ערבות אישית של מרשי להסכם ועוד שורה ארוכה של מחלוקות. מרשי בקשני להדגיש כי עשה כל מאמץ להשלמת העסקה, עד לכמעט כניסת החג, שעה שמרשיך התל בו וממשיך לעשות כן לשנות פעם אחר פעם את התנאים שסוכמו בין הצדדים, כאשר הטיוטה שהעברת לי הנה הראיה לכך. לאור המתואר ובפרט לאור התנהלות מרשיך אשר אינה מאפשרת להגיע עימו לכלל סיכום, התבקשתי על ידי מרשי להודיעכם כי מרשי מפסיק בזאת את המו"מ בין הצדדים לחלוטין והוא רואה עצמו משוחרר להתקשר עם כל צד ג' אחר לצורך מכירת זכויותיו בנכס".
(ר' עמ' 10 בתוך נספח 9 לתצהיר התביעה).
"משרדנו כמעט לא פעל בחג ואני באופן אישי עד אתמול לא הייתי במשרד ולכן תגובתי להודעתך רק כעת. משיחה הבוקר עם מרשי הובהר כי מוסכם לבטל את כפיפות העסקה לקבלת משכנתא. לגבי אישור עו"ד אם באפשרותך ליתן לנו אישור עו"ד כי כל הערות האזהרה הרשומות על הנכס אינן שייכות לממכר - זה יקל מאוד על בדיקותינו. ערבות אישית היא דבר מתבקש לאור העובדה שמרשך כבר קיבל כ 200,000 ₪ במזומן על חשבון העסקה. מצ"ב נוסח מתוקן ונראה כי בכפוף להבנה בנושא הערבות הכל מוסכם" .
(ר' עמ' 11, בנספח 9, האמירה כי שולם כבר סכום של כ 200,000 ₪ ע"ח העסקה לא הוכחשה בתכתובת המאוחרת).
"לגבי רישום הערות האזהרה, למיטב ידיעתי כולן רשומות באופן הבא – היות ואין עדיין פרצלציה, כל נכס שנמכר קיבל הערת אזהרה על פי תשריט שמופקד בתיק הטאבו ומצורף להסכם המכר. כפי שכבר הבהרתי בעבר, אני לא ביצעתי את מרבית העסקאות בנכס. למען הדיוק ביצעתי בנכס כ- 5 עסקאות כאשר לגביהן אני יכול לאשר בוודאות שכך נעשה. למעלה מן הצורך יצוין כי אף אני באופן אישי רכשתי נכס באותה הקומה שמרשך מבקש עתה לרכוש וכך בדיוק נרשמה הערת האזהרה קרי בצירוף תשריט אשר מסמן את הדירה. לגבי הערבות האישית בודק מול הלקוח"
(ר' עמ' 14, בנספח 9).
"הבנתי ממרשי שהדרישה ל"ערבות אישית" היא "דיל ברייקר" מבחינתו ולא מתקדמים בעסקה ולא לשום מקום. ממליץ כי הלקוחות ידברו ישירות אחד עם השני".
(ר' עמ'13, שם).
"מרשי מעדכן כי הוא מוותר על ערבות אישית שכן סומך על התנהלות עו"ד בעסקה. אודה על העברתך אישור עו"ד לגבי 5 הערות אזהרה נשוא העסקאות שאתה ביצעת בנכס וכן ייפוי כוח מתאים לעו"ד ליאור רוב ו/או רן בלקין ו/או דנה שחם לבדיקת יתר הערות האזהרה. במקביל, אנא אעבר לנו מספר מועדים אפשריים לחתימה על ההסכם" .
(ר' עמ' 13, שם).
"הבוקר בשיחה עימו הוא הודיעני כי הוא שוחח עם מרשך עוד בערך החג והודיע למרשיך כי ככל שהעסקה לא תיחתם לפני החג- העסקה כולה יורדת מעל הפרק. בקיצור נמרץ - אין עסקה!".
(ר' עמ' 16, שם).
בהודעה זו לא הייתה התייחסות לסכום המשמעותי שכבר שולם, לא כיצד הוא יוחזר וכיו"ב.
למרות שהנתבעים טענו שההסכם מבוטל, הם לא הציעו ולו פעם אחת להחזיר את הסכום שכבר שולם לתובעת. נטען כי לא רק שמדובר בהתנהלות בחוזר תו"ל אלא אף במעשה נוכלות, מירמה והונאה "שלא לומר תרגיל עוקץ!!" (ר' בעמ' הראשון לכתב התביעה).
העיקול הזמני:
טענות הנתבעים בכתב ההגנה ובתצהיר מר משה אינדיג;
הנתבעים הפנו לכך שקיימת הכרות של שנים רבות בין הנתבע ובין מר יהודה סילבר ואלו היו ביחסי ידידות קרובים. בשנת 2013 פנה מר סילבר לנתבעת בהצעה בכתב וביקש לרכוש חנות מידיה, אך מאחר והוא לא עמד בהתחייבותו, בוטל הסכם שהיה בין הצדדים.
ללא קשר, במהלך שנת 2016 פנה הנתבע למר יהודה סילבר וביקש ממנו הלוואה למשך חמש שנים. לאור מערכת היחסים שהייתה בין השניים, נעתר מר סילבר לבקשה והעביר 100,000 ₪ בשיק ועוד 20,000 דולר במזומן. לאחר כעשרה ימים פנה מר סילבר לנתבע וביקש לרכוש 50 אחוז מדירה בקומה א' + מרפסת במושע במקרקעין.
הנתבע אכן חתם על התחייבות למר סילבר למשך מספר ימים, כדי שיוכל לבדוק את היתכנות העסקה מבחינתו. באותה התחייבות אין תנאים לעסקה, אין את סכום העסקה, אין את מועדי התשלום ואין אף את הזיהוי של הדירה. הנתבע טוען, כי לאחר מספר ימים הודיע מר סילבר שהוא לא מעוניין ברכישת הדירה. ההגנה ממשיכה ומתארת שזמן קצר אחר כך, ביקש מר סילבר לברר אפשרות לביצוע עסקה "אחרת" (ר' ס' 2.8 להגנה) וזאת עם חברת סילבר סנטר נדל"ן בע"מ (התובעת) כמתווך. הוצע כי אותה חברה תרכוש חלק מיחידה מסחרית בבניין.
בכתב ההגנה מתוארת הדירה אשר לגביה ניתנה ההתחייבות למר סילבר, כנכס שונה ואחר מהנכס אשר בקשר אליו הייתה הפנייה של התובעת בהמשך. בעוד הראשונה מוגדרת כ"הדירה", מוגדרת השנייה כ- "היחידה המסחרית" (ר' ההגדרות בס' 2.5 ו-2.8 להגנה). הנתבעים לא חולקים על כך שנוהל משא ומתן, אך זאת, לטענתם, בנוגע ליחידה המסחרית ואותו משא ומתן לא הצליח ולא הסתיים בתוצאה.
בהתאם לנטען בהגנה - אין לייחס לעסקה כספים שהעביר מר סילבר לנתבע והתובעת מצידה לא שילמה דבר. נטען כי לא הייתה גמירות דעת, לא הייתה מסוימות ולא הייתה חתימה. בעוד התובעת טענה כי נעשה תרגיל עוקץ, במסגרתו נלקחו ממנה כספים ללא תמורה, נטען מנגד שהעוקץ הוא בכך שקיים ניסיון של התובעת לכפות על הנתבעת לבצע איתה עסקה, בכלל ובלי לשלם את התמורה, בפרט.
הנתבע מוסיף בשולי התצהיר כי הוא לא מתכחש להלוואה וזו תושב לידי מר סילבר: "בדיוק כפי שסוכם" (ר' ס' 2.11 לתצהיר).
דגשים באשר לעדויות שנשמעו:
באשר לשיק על הסכום העיקרי אמר העד: "אני אסביר. הוא היה אצלי ונתתי לו על חשבון התמורה. היות ונתתי שיק, לא דאגתי לקבל מסמך בכתב, לאחר מכן שהיה תשלום משהו בדולרים, דאגתי שהמסמך יהיה כתוב בצורה מסודרת. מאוד פשוט" (ר' עמ' 6 ש' 7-5). באשר לתשלומים במזומנים הוסיף ואמר - "אני לא זוכר את התאריך המדויק, אבל ברגע שהוא קיבל ממני כסף במזומן, דולרים, דאגתי שיהיה מסמך" (שם, ש 28-27). הוא היה נחרץ בכך שעוד לפני תשלום השיק - "היה סיכום ברור על הרכישה" (שם, ש' 10), אף שעוד לא היה מסמך בכתב. מר סיבלר הסביר שכאשר הנתבע בא לקבל ממנו דולרים: "ביקשתי ממנו שיחתום על מסמך, של מה שסיכמנו"( שם, ש' 16-15). אזכיר כי אין חולק על כך שכתב ההתחייבות למכירת חמישים אחוז בדירה במושע, נערך על ידי הנתבע ובכתב ידו.
כך בעמ' 14, החל מש' 23 נרשמו הדברים הבאים: "יהודה באמת בלב הטוב שלו כשהייתי זקוק עזר לי, ואבא שלו לפניו. ואז הייתי לחוץ, והוא ראה ואמר בו תמכור הדירה, אמרתי דירה אני לא יכול למכור אבל חלק מדירה אני מוכן... ואז מה שקרה הייתי כבר חייב לו כסף, הוא אמר תוריד את החוב, אני אתן לך עוד כסף ואז דיברנו על העסקה לגבי היחידה הזאת ועשיתי את הפתק הזה. לא הייתי מוכר חצי שמושע למישהו שאני לא סומך עליו..".
באשר לכל השינויים האמורים, התנגד ב"כ התובעת לשינוי חזית (אעיר כי עיון מלמד שבפרוטוקול נרשמה התנגדות אחת, אך זו נאמרה בפועל יותר פעמים). אכן, אין מקום להתייחס לגרסה שונה בתכלית, שהעלה הנתבע רק בעת חקירתו, תוך סטייה ברורה מהאמור בכתב ההגנה ויתרה מכך גם בשונה מהאמור בתצהירו.
אכן כאשר ניסה לטעון כי העסקה בוטלה מאחר והתובעת כביכול לא שילמה את התמורה והוא נשאל האם כעת, אם ישולם הכסף ימכור אותה, השיב: "אני אסכים, אבל זה יהיה 2.5 מיליון שקל" (ר' עמ' 17 ש'23). עוד טען כי המשיך מו"מ בינו ובין מר סילבר גם לאחר שהתביעה הוגשה ובמסגרת זו אף דובר על כך שמר סילבר ירכוש את הדירה כנגד 1,800,000 ₪ (ר' עמ' 10 ש' 8-7). אזכיר בהקשר זה כי השווי שסוכם נקבע לפי שווי מלוא הדירה בסך 1,286,000 ₪ (או לחלופין 1,100,000 ש"ח, אם נתעלם מהמע"מ) וזה לפני שאותה דירה הייתה גמורה. יצוין כי לא רק שטעות בכדאיות העסקה אינה מהווה עילה לשוב ממנה, אלא גם עלה כי באותו נכס נמכרה דירה לעו"ד שניידר בשנת 2015 כנגד סך של 1,200,000 ₪ (אף אותה דירה נמכרה בטרם הושלם הבינוי הפנימי שלה). ממילא אתה למד כי המחיר תאם את המחירים באותה עת. או לכל הפחות, את המחירים בהם בחרו הנתבעים למכור יחידות במקרקעין.
"ש. ושאלתי אותך למה אתם נותנים לי להכין נייר נוסף ואחרי זה הבן שלך יתנגד, ואמרת לי הבן שלי בפרטים והוא יסכים.
ת. אני לא זוכר, אבל אם אתה אומר אני סומך עליך.
ש. אתה לא זוכר אישית את השיחה?
ת. אני זוכר שדיברתי אישית עם עו"ד רוב איזה שבע פעמים על המקרה הזה, כולל הייתי אצלו כמה פעמים במשרד, אפילו בלי יהודה, אני לא זוכר את האירוע, אני זוכר שדיברתי איתו מספר פעמים כדי להגיע לפשרה.
ש. באותה שיחה התקשרתם אלי כי אתה היית צריך דחוף 50,000 ₪ ושכנעתם אותי שהפעם זה ילך וייחתם ובקשתם שהוא יעביר לך עוד 50,000 ש"ח על חשבון הדירה ולעניין זה שכנעת שהפעם ההסכם ייחתם.
ת. זה חוץ מה 18,000 ₪?
לשאלת בית המשפט: את עצם הבקשה אתה זוכר?
ת. לא זוכר את הבקשה, אבל אם עבר, עבר, אני לא מכחיש.
ש. אתה לא זוכר שב 18.3.18 עברו אליך 50,000 ₪?
ת. לא זוכר. יש לי חשבונות אישיים, חשבונות של חברות בערך עשרים...ואני לא מנהל את החשבון שלי...יש לי בן שהוא עורך דין והוא מטפל בחשבונות שלי גם...
ש. יש לך פה את הפלאפון שלך? העברתי לך הרגע העתק של הוראת העברה, תעיין בזה רגע.
ת. (מעיין בטלפון).
ש. אתה רואה את הוראת העברה? העברה מחשבון 209306 ביום 18.3.18 לחשבון זיכוי בנק 12 הפועלים, יש לך חשבון בבנק הפועלים?
ת. אני לא יודע...אני לא יודע איזה בנק, איזה חשבון, לא יודע שום מספר חשבון שלי.
לשאלת בית המשפט: יש לך ידיעה על איזה שהוא חשבון באיזה בנק שלך?
ת. חשבונות פרטיים יש לי ב...בבנק הפועלים יש לי חשבון במרכז הפעמון, לא טיפלתי בו אף פעם ואני לא יודע מה יש בו.
ש. חשבון לזיכוי בנק 12, סניף 520 חשבון 267265.
ת. סכום העברה 50,000 ₪ לאווין אינדיג וזה אני.
....
ש. תפתח עוד פעם את העברה.
ת. את העברה הזאת אני רואה פעם ראשונה בחיים שלי. ארווין זה אני .
ש. פרטי העברה מה כתוב?
ת. יפו 35 אבל אני רואה את זה פעם ראשונה. אתה יכול לכתוב מה שאתה רוצה, לא ראיתי את זה אף פעם.
ש. אז אתה לא זוכר את אותו לילה שהיית אצל יהודה במשרד והתקשרתם שאתה צריך 50,000 ש"ח?
ת. אני זוכר שהייתי שם הרבה לילות, את הלילה הספציפי הזה אני לא זוכר.
ש. הבן שלך פעם פנה ליהודה שיעביר לו כסף?
ת. תשאל אותו.
ת. לשאלת בית המשפט מאז שהתביעה הזאת הוגשה, לא היו בינינו עסקים. דיונים היו הרבה...
ש. בהנחה שזה חשבון שלך, אינדיג ארווין, בבנק הפועלים, איך ידעת לתת לו את פרטי החשבון?
ת. הבן שלי מנהל לי את הכל...הכל זה הבן שלי. אני צריך שקל אני מתקשר לבן שלי...
הבן מר דביר אינדיג: אני לא מבין מה הבעיה, אף אחד לא מכחיש שקיבלנו כסף, זה חשבון שהוא לא פעיל אבל אני זוכר שהועבר הסכום הזה, אין על זה ויכוח, השאלה מה הסיבה...
ש. נסכם הבן שלך זוכר את העברה הזאת, הוא אומר שאלה על מה זה, אתה אומר שזה היה גמ"ח
ת. הוא נתן לי כספים גם אחרי שהסתכסכנו, גם ה- 18 וגם ה- 50"
(ר' עמ' 11 החל מש' 2 עד עמ' 13 ש' 34).
נראה כי דברים אלה מדברים בעד עצמם באשר לאמינות הנתבע ומכל מקום, בסופו של יום חרף הכחשה, או טענה להעדר זיכרון - קיימת לבסוף הודאה כי קיבל ממר סילבר עוד 18,000 ₪ ועוד 50,000 ₪, במסגרת המגעים המאוחרים, לאחר הגשת התביעה.
הסכומים הועברו ככל הנראה במהלך ניסיון לחתום על הסכם בגין הדירה (אף שכאמור, לא היה ברור האם במסגרת אותם מגעים הייתה נכונות של מר סילבר להוסיף לתמורה המקורית).
טענת הנתבע בהמשך כי תשלומים נוספים אלה, לא היו בשעה שהוא שוב משלה את מר סילבר כי יחתום עמו על הסכם, לא הייתה משכנעת.
"...ואז מה שקרה, הייתי כבר חייב לו כסף, הוא אמר תוריד את החוב, אני אתן לך עוד כסף ואז דברנו על עסקה לגבי היחידה הזאת, ועשיתי את הפתק הזה...הוא לא מספיק זמין עם כסף ואומר אני מביא ולא מביא, מגיע למצב שבלי סכסוכים נפרדים ואז אני מחזיר לו את הכסף. גם במקרה הזה ביקשתי ממנו אם אתה רוצה לקזז את ההלוואה ותשלים לי את הכסף לחצי תוך שבוע ימים, הכסף לא הגיע עד היום גם בעבר שהיו קשיים נפרדנו, אני לא יודע מה קרה הפעם שהוא החליט לתבוע אותי. אני לא מכחיש את הכסף זו האמת, כל האמת ורק האמת" .
(ר' עמ' 14 ש' 27 עד עמ' 15 ש' 1, ההדגשה שלי - ע.ז.).
אף בהתעלם משינוי החזית, מכל מקום, טענה חדשה זו אינה ברורה - על רקע העובדה שחרף המו"מ באמצעות באי כוח הצדדים, ההסכם לא נחתם וממילא לא בשלה עדיין העת לתשלום.
"הוא רוצה בכוח להיות שותף שלי במושע. אחרי שנוצר כל המצב הזה לא נוח לי. זה אמון. הוא צריך להאמין בבת שלי אם קנתה נייר טואלט או לא. לא רוצה. זה לא עסקת מכירת דירה, זו עסקת שותפות ואז כל היום רבים, לא רוצה".
(ר' עמ' 15 ש' 3-1).
"יש כאן אולי מוטיב חוזר, אתה מעסיק עו"ד מרוצה ממנו והבן שלך שחושב שהוא איש עסקים טוב ממך, מפטר אותו. אתה עושה עסקה במחיר מסוים שאולי אפילו יש בו הטבה מסוימת כי אתה מאוד אוהב את המשפחה שלה אתה מוכר והבן שלך מטרפד את זה. אנחנו רואים שהבן שלך מטרפד את זה".
תשובת הנתבע הייתה :
"כן. אני נכה אחרי שבץ, 2 התקפות לב והבן שלי מטפל לי בדברים ואני סומך עליו. הבן שלי גם בחור חכם, משכיל, עו"ד במקצוע. למה לא?...
(ר' עמ' 16 ש' 24-19. ההדגשות שלי - ע.ז.).
על השאלה, "למה לא?" נשיב בהמשך כי עסקינן בניהול מו"מ שלא בתו"ל וכי בוצעה כאן למעשה תרמית עת נלקחו הכספים ללא השבתם ולכך יש משמעות.
"לא יודע. הוא בא וסיכמנו ביחד שאני אמכור לו חצי דירה במושע בניהול ואז היה מיליון ויכוחים גם לגבי הוצאות והכנסות, המחיר, התשלום, לא קיבלתי את הכסף"
(ר' עמ' 16 ש' 27-26).
במקום אחר אמר שחתם על כתב ההתחייבות –
"בגלל שהוא ביקש, אמר בו נעשה נייר אבל לא היו פרטים מסוכמים. אמר לי תמכור לי את הדירה אנחנו נסתדר. את הסכום לא סגרנו. לא סכום, לא תאריך כשבאתי ובקשתי ממנו כסף פתאום התבלבל ולא העביר כסף..."
(ר' עמ' 17 ש' 13-11).
נראה כי מיותר להפנות לכך שבתוך דברים חדשים אלה, קיימת סתירה פנימית, שכן אם כביכול לא סוכם עדיין המחיר, ממילא לא ברורה הטענה כאילו לא הועבר הכסף. כאמור לעיל, ראינו שהמחיר דווקא סוכם הכסף לא הועבר כי עורכי הדין היו במו"מ, באשר לתנאים אחרים ואז חזר בו הנתבע מהסכמתו.
עוד יש להוסיף כי בניגוד לתצהירו, שם טען הנתבע שקצב למר סילבר מספר ימים להשלים בדיקות (ר' סעיף 2.5), הוא אישר בעת עדותו כי עת חתם על כתב ההתחייבות, לא קצב למר סילבר זמן לבדיקות, כלומר להשלמת מסמכי ההתקשרות (ר' עמ' 17 ש' 20 וכן ש' 26 וש' 28).
הכרעה:
אף שלטעמי לא נדרש חיזוק נוסף, מכל מקום, לו זה היה נדרש, היה ניתן למוצאו בבחירת הנתבעים שלא להעמיד לעדות שני עדים רלוונטיים ומרכזיים אשר לקחו חלק באירועים נשוא התביעה; כך לא הובא לעדות מר דביר אינדיג, בנו של הנתבע (אשר יוזכר כי הוא זה שהעביר את טיוטת ההסכם הראשונה. טיוטה שהועברו עוד בטרם הוסיף הנתבע בעצמו וחתם על כתב התחייבות. יוזכר עוד כי באשר לדביר, עלה מדברי אביו, הנתבע, כי הוא זה שהניעו לאחר מכן לחזור בו מההסכמות). דביר ישב באולם בעת הדיונים, אך מבחירת הנתבעים לא נחשף לחקירה.
בנוסף, לא הובא לעדות עו"ד גזית, אשר באמצעותו נוהל המו"מ לגבי נוסח ההסכם. לגבי האפשרות להביאו לעדות, ר' עמ' 16 ש' 15-10.
הלכה ידועה היא כי - " מעמידים בעל דין בחזקתו שלא ימנע מבית-המשפט ראיה שהיא לטובתו, ואם נמנע מהבאת ראיה רלוונטית שהיא בהישג ידו ואין לו לכך הסבר סביר - ניתן להסיק, שאילו הובאה הראיה הייתה פועלת כנגדו". ר' ע"א 55/89 קופל (נהיגה עצמית) בע"מ נ' טלקאר חברה בע"מ, פ"ד מד(4), 595 (1990).
ממילא הבחירה שלא להעמיד את הנ"ל לעדות מלמדת כי לא היה בעדותם לתמוך בטענות הנתבעים. במילים אחרות, יש מקום להנחה כי לו העידו אותם עדים הם היו מאשרים כי למעשה התובעת חזרה בה בהדרגה מכל דרישותיה, רק כדי שייחתם הסכם, לאחר ששילמה כבר חלק לא מבוטל מהתמורה. חרף זאת, לא נחתם עמה חוזה ואף המקדמות ששולמו - לא הושבו.
אכן, קיימים מקרים חריגים בהם נאותו בתי המשפט לאכוף הסכם גם בהעדר עמידה בדרישת הכתב, אך דובר במקרים יוצאי דופן. מקרים אשר בהם קביעה כי לא קיים הסכם, רק מחמת העדר כתב, תגרום לתוצאה לא הגונה, בעוד "זעקת ההגינות", מחייבת לקבוע אחרת. ר' ע"א 986/93 קלמר נ. גיא פ"ד נ(1) 185, עמ' 197(1996), (להלן: "הלכת קלמר"). במקרה נשוא פרשת קלמר, הסכימו צדדים על עסקת קומבינציה מסוימת במקרקעין. מרבית ההסכמה בוצעה ורק בשלב מאוד מאוחר, לאחר שצד השלים תכנון בינוי של הדירות, אלה הוקמו והוא אף התגורר באחת מהן - ניסה הצד שמנגד להתנער מן ההסכמה על בסיס העדר הכתב. בית המשפט לא אפשר זאת ואכף ההסכמה. אכיפת ההסכם חרף העדר כתב, התקבלה בשים לב לחובה לנהוג בתום לב. בשים לב לחובה זו, נמצא שם להגמיש את דרישת הכתב ולהסתפק באסופת מסמכים חלופיים ומעשים שבוצעו - כתחליף להסכם חתום. במקרה בו נכנס כבר צד להוצאות ממשיות, פעל בהתאם להסכם ולמעשה זה מומש, כמעט במלואו - אכן קוראת זעקת ההגינות שלא להותיר את הקונה ללא נכס המקרקעין וללא התמורה שכבר שילם.
בע"א 8234/09 שם טוב נ' פרץ פ"ד ס"ד (3), 60 (2011) (להלן: "פרשת שם טוב"), הפנתה כב' השופטת (כתוארה אז) א' חיות, למקרים נוספים בהם יושמה הלכת קלמר בבתי המשפט המחוזיים.
ר' ת"א (חי') 1452/98 עיראקי נ' קאסם, פיסקה 13 (27.7.2003); ה"פ (ת"א) 779/03 פוגל נ' פאר רחובות חברה לבניין בע"מ, פיסקה 4(ח) (28.7.2004); בר"ע (ת"א) 3029/05 חאג' יחיא נ' חאג' יחיא, פיסקאות 16- 17 (18.6.2006); ע"מ (חי') 358/06 ס"י נ' ס"א, פיסקה 18 (25.9.2006); ת"א (ת"א) 2402/01 יצהרי נ' בר (20.9.2006). עם זאת, אין חולק כי אכן מדובר במקרים חריגים ומעטים.
האחד - קושי מעשי, עת קיים מחסור באשר למסוימות בהעדר הסכם שותפות.
השני - עת שיש בנמצא פתרון חלופי הנותן מענה מספק לזעקת ההגינות העולה. פתרון אשר לאורו אין צורך להביא גם מקרה זה, בגדר המקרים החריגים, בהם נחיל את הלכת קלמר.
לטעמי בין אם נקבל את עמדת כב' השופט י' עמית בפרשת שם טוב (עמדה לפיה ראוי שהלכת קלמר תחול רק במקרה בו למעשה כבר ההסכם מומש ועסקינן ב- "מעשה עשוי"), ובין אם נקבל את עמדת כב' הנשיאה א' חיות באותה פרשה (עמדה לפיה הלכת קלמר חלה גם במקרים נוספים וכי אין רשימה סגורה לאותם מקרים) - אין מקום כי המקרה דנן יבוא בגדר אותם מקרים חריגים בהם תוחל הלכת קלמר. באשר לגישת כב' השופט עמית, הדברים הם פשוטים שכן אין בפנינו מעשה עשוי. טרם שולמה מלוא התמורה וממילא גם טרם נמסרה החזקה. באשר לגישת כב' הנשיאה, השופטת חיות, חוסר תום לב אכן יש פה, אך קיימת דרך חלופית למתן פיצוי לנפגע. אפרט ואבהיר את הדברים להלן;
אכן, אין מחלוקת כי בין הצדדים היה אמור להיחתם גם הסכם שיתוף. כך במייל פנימי בין עו"ד גזית לבין דביר אינדיג, עת מעביר עורך הדין את הטיוטה ראשונה של החוזה, הוא מוסיף וכותב - "תשומת ליבך כי יהיה צורך גם לערוך הסכם שיתוף עם הרוכש". על יסוד זה, עת שדביר, בנו של הנתבע, מוסיף ומעביר את אותה טיוטה, לעורך הדין של התובעת הוא כותב מצדו - " בד בבד לחתימה על הסכם זה, ייחתם גם הסכם שיתוף אשר יכיל הוראות בדבר השתתפותך בבינוי של היחידה, ההשכרה המשותפת והוצאת היתר למרפסת לשימושים נוספים עבור השותפים" (ר' תכתובת זו בעמ' הראשון, בתוך נספח 9 לתצהיר התביעה).
מר סילבר הודה בעת חקירתו כי הסכם שכזה לא נחתם (ר' עמ' 5 ש' 27-25, עמ' 8 ש' 34-29). הנתבע בעדותו אמר: "הוא רוצה בכוח להיות שותף שלי במושע. אחרי שנוצר כל המצב הזה, לא נוח לי. זה אמון. הוא צריך להאמין בבת שלי אם קנתה נייר טואלט או לא. לא רוצה. זה לא עסקת מכירת דירה, זו עסקת שותפות ואז כל היום רבים. לא רוצה"(ר' עמ' 15 ש' 3-1).
אומנם התובעת ביקשה בסיכומיה כי עת שבית המשפט יאכוף ההסכמה שבין הצדדים, הוא יוסיף וישלים בהתאם לשיקול דעתו, את כל הדרוש, אך נראה כי השלמה של מהות יחסי השיתוף והאופן בו זה יתקיים, היא התערבות יתרה וחריגה מידי בחופש החוזים. יש לזכור כי בשונה מהחוזה העיקרי, אשר על עיקריו ניתן ללמוד מהטיוטות שהוחלפו בין הצדדים, באשר להסכם השיתוף, לא הוצגה ולו טיוטה ראשונית שלו. קיים אפוא קושי כאשר בית המשפט נדרש לקבוע את משטר השיתוף, ללא שקדמה הסכמה של הצדדים באשר למהות ודרך אותו משטר שיתוף. עוד מסכימה אני עם הנתבע כי בין הצדדים נוצר חוסר אמון, בו יהא קשה לקיים השיתוף, בכלל ובהעדר הסכמות ברורות, בפרט.
כך, תוכל התובעת לתבוע השבה של כל אשר שילמה עד כה (גם הסכומים אשר בתביעה, בסך 192,820 ₪ וגם שני הסכומים הנוספים שהוכחו והמסתכמים בסך של 68,000 ₪) ונוסף - פיצויים משמעותיים אשר ישקפו את נזקה לנוכח ניהול מו"מ שלא בתו"ל בתוספת תרמית, עת התקבלו כספים על החשבון ולא הושבו.
הנתבע טען מספר פעמים במהלך עדותו כי היום היה מוכר את הדירה בסך של 2.5 מיליון ₪. הנתבע לא יוכל לטעון טענה עובדתית שונה בהליך האחר והנוסף אשר תגיש כנגדו התובעת. ככל שנעמיד את שווי מחצית הזכויות על 1,250,000 ₪, בעוד עם התובעת סוכם על רכישת אותה מחצית, כנגד סך של 550,00 ₪ (או 643,000 ₪ בתוספת מע"מ), ממילא לאחר הפחתות של השקעות נוספות אשר תוכחנה כי בוצעו בדירה לאחר המו"מ (ככל שבוצעו וככל שתוכחנה), יהא ניתן לשום בנקל את הנזק שנגרם לתובעת מדרך התנהלות הנתבעים ומפועלם בתרמית.
אין במקרה דנן גם חשש כי התובעת לא תפוצה בפועל, שכן כאמור לעיל, על הדירה הוטל עיקול זמני וזה יוארך בזאת, כדי להגן על האינטרסים של התובעת וכפי שהתבקש לעת הסיכומים.
על רקע זה, אין נפקות לכך שלא הובא לעדות עו"ד יורם הכהן, אשר בידיו מופקדות מניות התובעת בנאמנות. משלא נבקע סדק בדבריי מר סילבר, ממילא הוא לא נדרש לעדות נוספת כדי לתמוך בדברים אשר הובאו כבר בתצהירו.
מכל מקום, אפילו יונח ללא ראיה, כי הסכום הראשון ניתן כהלוואה, הרי שבסמוך מאוד התקבלה הסכמה על רכישת זכויות בדירה, כאשר אותו סכום יהווה חלק מהתמורה וממילא לא נותרה לסוגיה זו נפקות. מכל מקום, טענת הנתבע כאילו ניתנה הלוואה ללא כל ריבית ואף ללא תחימת זמן אשר במסגרתו היא תוחזר (ר' הנטען על ידי הנתבע בעמ' 17 ש' 8) - היא טענה שאינה סבירה ואשר איני מקבלת. זאת ועוד, קבלת סכום משמעותי כהלוואה לא מסמך בכתב ואז הימנעות מהשבת אותו הסכום, עולה כדי תרמית או תרגיל עוקץ, כפי שכינתה זאת התובעת. אותו תרגיל עוקץ ו/או ניהול המו"מ שלא בתו"ל, הם המקנים את זכות התביעה הנוספת.
הוכח כי התובעת שילמה לנתבעים סכומי כסף לא מבוטלים כאמור לעיל (192,820 ₪ + 18,000 ₪ + 50,000 ₪). הוסכם על מכירת 50% מהדירה לתובעת כנגד סך 550,000 ₪, ובתוספת מע"מ 643,000 ₪. הסכם כתוב ומלא לא נחתם, אך זאת לא מחמת טעם עניני, אלא מאחר והנתבעים ניהלו את המו"מ בחוסר תו"ל כדי להתחמק מההסכמות שהיו.
הנתבעים קידמו מצב בו הם קיבלו כבר חלק לא מבוטל מהתמורה, עת נדרשו דחוף לאותם תשלומים - אך מאידך, לאחר מכן - טרפדו באופן מלאכותי את העסקה, כדי להיחלץ ממנה. הנתבעים ניהלו את המו"מ בחוסר תו"ל. ייתרה מכך, משקיבלו הנתבעים סכומי כסף משמעותיים בדרך זו ולא טרחו להשיבם עד היום, הם הוסיפו חטא על פשע, עת פעלו גם במרמה. בגין כך עליהם לפצות את התובעת על הפסדיה ונזקיה. בכלל האמור יהא מקום ליתן גם משקל לשווי המלא של הדירה בשוק, לאחר הפחתות באשר להשקעות נוספות, ככל שהיו של הנתבעים. נמצא לתעד כי בגדר הליך זה, טען הנתבע כי שווי של מלוא הזכויות בדירה היה ב 2016, 2,500,000 ₪.
לא מצאתי לקבל את התביעה להורות על אכיפת ההסכם, חרף העדר חתימה על הסכם מכר. ביסוד הדבר עמד שילוב של שניים; האחד - חוסר מסוימות באשר לסוגיית הסכם השיתוף בבעלות בדירה (לא מצאתי כי ראוי שבית המשפט ישלים וייתן הוראות באשר לדרך השיתוף בין הצדדים, כאשר אין ולו מסמך ראשוני באשר להסכמות שהיו בהקשר זה). והאחר - מצאתי כי זעקת ההגינות, המורה כי אין מקום שהתובעת תיפגע, יכולה "להירפא" בדרך חלופית. על יסוד זעקת ההגינות ניתן להתיר הגשת תביעה חדשה ונפרדת, במסגרתה תוכל התובעת לתבוע השבת כל הסכומים ששילמה עד כה, בתוספת פיצויים ראויים בגין התרמית ו/או ניהול המו"מ שלא תו"ל. בגדר זה יהא ניתן לתבוע את השבת כל ששולם וכן לטעון למשמעות שווי הדירה אז והיום, ביחס לפיצוי שיתבע.
בהמשך לכל האמור התביעה אפוא נדחית, אך ניתנת רשות לתובעת להגיש תביעת פיצויים כאמור. העיקול הזמני שהוטל במסגרת תביעה זו, ימשיך לעמוד בתוקף עד ליום 21.2.19, כדי לאפשר הגשת התביעה הנוספת, עת שהעיקול עדיין בתוקף.
בנסיבות המתוארות, הרי שחרף דחיית התביעה, מצאתי להטיל את הוצאות ההליך על הנתבעים ואלה ישלמו לתובעת בגין שכ"ט בא כוחה, סך של 50,000 ש"ח (שכ"ט זה מביא בחשבון גם את עלויות הייצוג בהליכים בעניין העיקול הזמני).
פסק הדין יומצא לצדדים
ניתן היום, כ"ט טבת תשע"ט, 06 ינואר 2019, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
14/07/2017 | החלטה שניתנה ע"י אהרן פרקש | אהרן פרקש | צפייה |
06/09/2017 | החלטה שניתנה ע"י אלכסנדר רון | אלכסנדר רון | צפייה |
06/01/2019 | פסק דין שניתנה ע"י ענת זינגר | ענת זינגר | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | "סילבר סנטר" נדל"ן בע"מ | ליאור רוב |
נתבע 1 | חשדר מרכזי שליטה ואחזקות (1990) בע"מ | צבי שטרסברג |
נתבע 2 | משה אינדיג | צבי שטרסברג |