בפני | כבוד השופטת לובנה שלאעטה חלאילה | |
תובעים | 1.פיני קרן 2.סיגלית קרן | |
נגד | ||
נתבעת | עדירן פיורה נדל"ן ובינוי בע"מ |
פסק דין |
התביעה והמחלוקת
התובעים לא 'כימתו' את עוגמת הנפש לה טענו בתביעה ולא נקבו בסכום הפיצוי הנדרש.
עוד טענה הנתבעת כי כלל התיקונים עליהם הודע ע"י התובעים, תוקנו טרם מסירת הבית, בסמוך למסירה וחלקם לאחר קבלת מכתב ההתראה של ב"כ התובעים ביום 28.12.15.
מעבר לכך נטען כי, לא מן הנמנע כי תביעה זו מוגשת מתוך שיקולים ומניעים זרים לאחר שהוגשה נגד התובעים, ע"י בתו של מנהל הנתבעת, תביעה בגין הפרת חוזה שכירות.
דיון והכרעה
התכנית המחייבת
דומה כי ההבדל בין תוכנית הגשה לתוכניות עבודה, ידוע לכל. תוכניות אלה שונות, בין היתר, ברמת הפירוט של הנתונים והמידות, כנגזרת מהשוני בתכלית של כל אחת מהתוכניות. תוכנית הגשה מוגשת לרשות התכנון, והיא כוללת תרשימים המראים את מיקומו של המגרש, את השטח ממבט על, כולל נקודות גובה, גבולות המגרש ופרטי הסביבה לידו. תכנון הבית מוצג תוך סימון כניסות, משטחים מרוצפים, שבילים, מדרגות, חניות, המפלסים השונים של הבית, שטחים עיקריים ושטחי שירות, וחזיתות מבנה. רמת הפירוט הנדרש של תכנון המבנה שונה אומנם מוועדה לשנייה, אם כי באופן כללי ניתן לומר כי התכנון בתוכנית ההגשה אינו תכנון היורד לרזולציות גבוהות.
תוכניות עבודה, לעומת זאת, הן תוכנית 'מוכנות' לביצוע הקבלן והן אמורות לכלול כל המידות והנתונים לביצוע הפריטים והרכיבים השונים במבנה. תוכניות אלה מפורטות יותר מתוכנית ההגשה ומטבעם של דברים, מאוחרות הן במרבית המקרים לתוכנית ההגשה.
תחולת חוק המכר (דירות), התשל"ג-1973
בהתאם להוראות חוק המכר (דירות), תנאי הכרחי, להחלת החוק, הינו שהדירה נבנתה על מנת למכרה, היינו, למטרת מכירה, "מוכר" הוגדר כך :
"מוכר" - מי שמוכר דירה שבנה או שהוא עתיד לבנות בעצמו או על ידי אדם אחר על קרקע שלו או של זולתו, על מנת למכרה, לרבות מי שמוכר דירה שקנה אותה, על מנת למכרה, מאדם שבנה או עתיד לבנות אותה כאמור, למעט מוכר דירה שלא בנה אותה בעצמו ולא קיבל מהקונה תמורה בעד מכירתה.
בע"א 4050/15 יהודאין גוברין נ' לבנשטיין (28/12/2017) נקבע "חוק המכר דירות מסדיר את התנהלות השוק הפרטי בתחום מכר הדירות באמצעות קביעת הסדר קוגנטי, זאת מתוך הכרה בכשלי שוק אפשריים שמקורם בפערי המידע שבין מוכרי דירות לקונים. ההסדר שנקבע בחוק מחולק לשני מישורים מרכזיים: הראשון מתייחס לחובת גילוי המידע מצד המוכר, והשני נוגע לאחריות המוכר להתאמת הדירה ... סעיף 1 לחוק מגדיר מיהו מוכר כמי שמכר דירה אשר נבנתה על ידו על מנת למכרה. הסעיף מרחיב את ההגדרה גם לבנייה באמצעות אחר ולמוכר-משנה...כפי שמציין זמיר[2], תכליתו המרכזית של החוק הינה להסדיר את אחריותן של חברות בניה שעיסוקן בשיווק דירות – כלפי קונים. ההגדרה הקבועה בסעיף 1 כוללת גם את מוכר-משנה אשר קנה דירה ממוכר כהגדרתו, על מנת למכרה – זאת על מנת למנוע תופעה של מכירת דירות על ידי חברות הבניה לאנשי קש, כדי לחמוק מתחולת החוק (זמיר, עמ' 166)".
"תקן" או "תקן רשמי" עפ"י חוק המכר, כמשמעותם בחוק התקנים, תשי"ג- 1953; "תקנות הבניה" עפ"י ההגדרה, תקנות התכנון והבניה (בקשה להיתר, תנאיו ואגרות), תש"ל-1970.
המומחה מטעם התובעים, מבסס חלק נכבד מחוות דעתו על הפרה לתקנות התכנון והבניה, תוך שהוא טוען ל"אי התאמה". בפועל חוק המכר (דירות) לא חל ומכאן שלא ניתן לצאת מנקודת הנחה לפיה הפרה לתקנות התכנון והבניה (בקשה להיתר, תנאיו ואגרות), תש"ל-1970 (להלן: "תקנות והתכנון והבניה") מהווה אי התאמה המזכה בפיצוי. עם זאת, ניתן להתבסס על תקנות התכנון והבניה מכוח הוראות הסכם ההתקשרות בין הצדדים, בגדרו התחייבה הנתבעת לבנות בהתאם להוראות הדין [3], כך שחרף טיעוני הנתבעת, הנכונות כשלעצמן, בדבר אי תחולת חוק המכר (דירות) על המקרה דנא, אין ממש רבותא לדבר ככל שטענות התובעים נשענות על הפרה להוראות תקנות התכנון והבניה. לעניין התקן, להבדיל מהתקנות, אתייחס בהמשך פסה"ד.
הליקויים עפ"י חוות דעת המומחה
בחוות דעת התובעים נטען:
לפי חוה"ד, נדרש פירוק וסילוק הדלת, הגדלת הפתח בבנייה, הספקה והתקנה של מלבן ודלת על פי דרישות התקנות, בעלות כוללת של 7,400 ₪.
מנגד טענו הנתבעים כי :
הנתבעת צירפה לתצהיר מטעמה [4] אישור מספק הדלתות, מיום 1.2.16, המעיד על תקינות הדלת.
התובעים טענו כי דלת הפלדה אשר הותקנה בכניסה ליחידה הנפרדת בדירה, אינה תקנית שכן בצד הדלת חסר בריח מזוז שבמקומו הותקן עוקץ קבוע אשר אינו תואם את תקנה 2.92 לתקנות התכנון והבניה. מכאן נדרש פירוק וסילוק הדלת והתקנת דלת על פי דרישות התקנות. עלות מוערכת הינה בסכום של 6,400 ₪.
מנגד, הנתבעת הגישה אישור מהספק המעיד על תקינות הדלת.
דלת כניסה – כפי שנטען ע"י הנתבעת, עיון בתוכנית ההגשה, עליה מסתמכים התובעים בהקשר זה מראה כי המידה של 140 ס"מ מתייחסת לרוחב הפתח ולא לרוחב הדלת ומכאן שמדובר במידה ברוטו ולא נטו. בתצהיר מנהל הנתבעת נטען כי הדלת עצמה נבחרה ע"י התובעים ובשונה מהדלת שהוצעה ע"י הנתבעת. בחקירתו הנגדית לא נשאל מנהל הנתבעת כל שאלה אודות טענתו זו ובסיכומי התובעים לא עלתה כל טענה ממנה ניתן להבין כי התובעים חולקים על טענת הנתבעת בדבר בחירת הדלת ע"י התובעים.
מכאן, איני רואה מקום לחייב את הנתבעת בפיצוי בגין עלות החלפת הדלת. לעניין המרווח בין הריצוף לכנף הדלת, מאחר ותיקון 'ליקוי' זה לא 'כומת' בנפרד בחוות דעת המומחה מטעם התובעים ומאחר והעלות שננקבה ע"י הנתבעת עבור הסף שהוצע להתקינו בחלק התחתון החיצוני של הדלת, נראית סבירה, אני מחייבת את הנתבעת בסכום של 200 ₪, לצורך רכישת אותו סף והתקנתו.
דלת כניסה ודלת כניסה ליחידה נפרדת: תקנות התכנון והבניה - לפי תקנה 2.92 לתקנות, נדרשת נעילת דלת הכניסה בארבעה בריחים הננעלים בארבעה כיוונים. מומחה התובעים לא הבחין בין שתי הדלתות (דלת הכניסה ודלת יחידה נפרדת) וצירף תמונה אחת עבור שתי הדלתות [5]. גם הנתבעת צירפה אישור תקינות אחד עבור שתי הדלתות (נספח ז' לתצהיר הנתבעת).
עיון בפסיקה מלמד כי בעניינה של תקנה זו ניתנו עשרות אם לא מאות פסקי דין. בחלק לא קטן מהם נשמעה הטענה לפיה הדלתות עם העוקץ הקבוע, מיוצרות מזה שנים רבות, ואף יש בהן יתרון לעומת הדלת עם מנגנון נעילה הכולל עוקץ לרצפה (בשל סתימת החור ברצפה עקב לכלוך ואבק).
אני מפנה בעניין התקנה לפסה"ד שניתן בת"א 6853/99 טל נ' א.י.י.ו מבנים (20.11.03), אשר צוטט לא אחת ע"י בתי משפט שונים ואשר נקבע בו בהקשר זה: "לשון סע' 2.92 לתקנות התכנון והבניה (בקשה להיתר, תנאיו ואגרות), התש"ל - 1970 (להלן: תקנות התכנון והבניה), היא ברורה ולפיה יש להתקין בריחים בארבעה כיוונים: עם זאת, לשון הסעיף מאפשרת נעילה באמצעי אחר ובלבד שהראיה שהאמצעי האחר הוא שווה ערך תהיה על מי שטוען לכך. המומחה המוסכם מציין כי מכון התקנים העניק תו תקן לדלת. בכך עמדה הנתבעת בנטל ההוכחה כי האמצעי האחר - שהוא התקנת מנעולים בשלושה כוונים ללא התקנת מנעול בכוון הרצפה - הוא שווה ערך מבחינת חוזקו, עמידותו ואמינותו לאמצעים שפורטו בסע' 2.92, ואין מדובר בליקוי".
לעניין זה ראו גם פסק דינו של כב' השופט סוקול בת.א. (חי') 27349/99 סטארובין מרדכי נגד שיכון ופיתוח לישראל בע"מ (27.2.2005) בו נקבע:
"נעילת דלת כניסה ראשית לדירה - לפי הנדרש בסעיף 2.92 לתקנות התכנון והבניה, יהיו עוקצי נעילת הדלת הראשית בארבעה כיוונים שונים. במנעול דלת הכניסה הראשית חסר פין אנכי תחתון לנעילת הדלת אל רצפת הדירה, וסף הדלת חסר קדח לפין. המומחה המוסכם כותב בחוות דעתו כי אין מדובר בליקוי כיוון שבדלת הכניסה הותקן מוט נעילה צידי תחתון, השווה ערך לנעילה תחתונה ולפיכך מתקיימות הוראות תקנה 2.92 לתוספת השנייה. לטענת התובע בסיכומיו אין די בבריח צידי תחתון ויש למלא את לשון התקנות. בהתאם לקביעת המומחה בריח צידי תחתון הוא שווה ערך לבריח לכיוון הרצפה ואיני מוצא מקום לסטות מקביעתו המבוססת על מומחיות. לפיכך אני דוחה את דרישת התובע בפריט זה."
ראו גם פסק דינו של כב' השופט עמית בת.א. (חי') 889/98 אופק אריה וטוני נגד שיכון בע"מ (1.5.2005):
"המומחה בדק ומצא, כי הותקנה נעילה לדלת בחלק התחתון, כתחליף לנעילה לכיוון הרצפה, ודרך נעילה זו אף פרקטית מזו המוצעת בתקנות, כיוון שחור ברצפה נוטה להיסתם בלכלוך באופן המקשה על סגירתו. מסקנתו של המומחה הייתה, כי יש לראות בדלת הקיימת שוות ערך לדלת עם נעילה לכיוון הרצפה. כן ציין המומחה, כי בדגמים מהשנים האחרונות, כבר לא משתמשים בנעילה לכיוון הרצפה. אשר על כן, אני דוחה דרישת התובעים בפריט זה."
ראו לעניין גם פסק הדין בת.א. (חי') 8212-06-10 אריק רוזנטל נגד י.ב. זיו נכסים וקבלנות בע"מ (22.8.2016) ופסק הדין בת.א. (חי') 14760-05-13 איציק איטח נגד א.ב. רימונים בע"מ (24.3.2015).
מומחה התובעים לא נחקר על חוות דעתו ומנגד לא נתבקש זימונו של נציג מטעם חברת רב בריח בנוגע לאישור הדלת ע"י מכון התקנים ולא חלקו התובעים אודות נכונותו של האישור. בנסיבות אלה, לאור הפסיקה בענין, לאור לשון התקנה המאפשרת אמצעי אחר שווה ערך ולאור אישור הדלתות ע"י מכון התקנים, לא מצאתי הפרה להוראות התקנות ולא מצאתי הצדקה לפסיקת פיצויים בין רכיבים אלה.
בחוות דעת המומחה נקבע כי בחלון הממ"ד יש פינות חדות העלולות לגרום נזק למשתמשים וזאת בניגוד לנדרש בת"י 1068 ועל כן נדרש להחליף את אגף החלון בעלות של 1,200 ₪. מנגד, הנתבעת הגישה אישור תקני ממכון התקנים הישראלי משנת 2014 לפיו, חלון הממ"ד שהורכב הוא בעל תו תקן לכל רכיבי הממ"ד כנדרש בחוק.
לאור אישור מכון התקנים שהוגש, לא שוכנעתי בקיומו של כל ליקוי בחלון. בכל מקרה וגם אם פינות החלון הן חדות, הדבר לא מצריך החלפת אגף החלון. על פני הדברים, ובלי מומחיות מיוחדת לדבר, אני סבורה כי ניתן ללטש ולשייף במקצת את הפינות החדות ובכך להסיר את הליקוי הנטען. מדובר בתיקון, במידה ונדרש, בעלות מזערית וזניחה (ראו למשל פסקי הדין בתא (חי') 27349/99 סטארובין מרדכי נ' שיכון ופיתוח לישראל בע"מ, תאמ (חי') 19349-09-16 אילן גולדמן נ' פנורמה הצפון חברה לבניה בע"מ, תא (חי') 676/00 שקולניק גרש וגלינה ואח' נ' א.ש. רהט הנדסה בע"מ, בהם נפסקו סכומים בין 50 -200 ₪ בגין ליטוש ושיוף פינות החלון).
בנסיבות, לאור אישור מכון התקנים שהוגש ולאור עלות התיקון הזניחה, ככל שהיה נדרש כזה, אני דוחה את דרישת התובעים בגין רכיב זה.
לפי תכנית ההגשה, כך טען מומחה התובעים, בית שימוש אורחים הינו ברוחב 90 ס"מ ואורך 160 ס"מ אך בפועל האורך של בית השימוש הוא 138 ס"מ והרוחב הינו 85 ס"מ, כך שגם המרחק בין האסלה לבין הדלת (במצב פתוח) הוקטן בניגוד לתקנות. המומחה קבע בחוות דעתו כי מדידת רוחב החדר בוצעה בגובה של 1.20 מ' מעל פני הרצפה ובין הציפויים וזאת בהתאם לקבוע בתקנה 2.04 לתקנות. בנוסף, קבע המומחה כי גובה התקרה ליד האסלה הינו כ 181 ס"מ, במקום 2.05 ומעלה, לפי התקנות. עקב כך, כך נכתב בחוות הדעת, דלת חדר השימוש נפתחת כלפי חוץ בניגוד לתוכנית ההגשה, על פיה הדלת נפתחת כלפי פנים.
מנגד הנתבעים טענו כי השינוי במידות נעשה לפי תכנית המעצבת והאדריכל וההקטנה נעשתה לפי התכניות שהוגשו על ידם. כן נטען כי המידות אליהן מפנה המומחה הן "נטו" לפני התקנת הקרמיקה בעוד שהמידות לפי התכנית האדריכל הן "ברוטו" ובכל מקרה, פער של 5 ס"מ נובע מציפוי הקיר בחיפוי ואינו נובע מאי התאמה בין העבודות לבין התכניות.
עיון בתוכנית ההגשה מלמד, כפי שטענו התובעים, כי חדר השירותים תוכנן במידות של 90/160 ס"מ. הנתבעת אשר עליה מוטל הנטל להוכיח כי המידות שונו בתוכניות מאוחרות יותר שנמסרו לה ע"י האדריכל/מעצבת, לא עמדה בנטל זה ועיון בכל התוכניות שצורפו לתצהיר הנתבעת לא מראה שינוי במידות אלה. בתוכניות לקומה הרלוונטית, ניתן לראות כי המידות נותרו כפי שהיו בתוכנית ההגשה ולא ברור על סמך מה מעלה הנתבעת את טענותיה בעניין.
הטיעון ביחס למדידה נטו או ברוטו והטיעון כי החיפוי לא נעשה ע"י הנתבעת אם כי ע"י קבלן אחר מטעם התובעים, יכולים אולי להיות רלוונטיים ביחס לרוחב של חדר השירותים, בשל הפער של 5 ס"מ בין תוכנית ההגשה לבין המצב בפועל, אם כי לא ביחס לאורך של החדר (פער בין 160 ס"מ ל- 138 ס"מ).
מכאן, אני קובעת כי הנתבעת אחראית לאי ההתאמה בין חדר השירותים שתוכנן לחדר השירותים שנבנה.
בחוות הדעת ההנדסית מטעם התובעים, קבע המומחה כי מדובר בליקוי שאינו ניתן לתיקון, הגורם לירידת ערך הנכס ובחוות דעת השמאי נקבעה ירידת ערך בגין ליקוי זה בסכום של 5,000 ₪.
השמאי נחקר על חוות דעתו ועל אף שניתן לעורר תהיות ושאלות באשר לדרך בה העריך את שוויו של הנכס, אני סבורה כי הערכת ירידת הערך בהקשר זה הינה סבירה, ובהעדר חוות דעת נגדית מטעם הנתבעת, אני מוצאת לקבלה במלואה.
אני מחייבת אפוא את הנתבעת לשלם לתובעים פיצוי בסכום של 5,000 ₪, בגין רכיב זה.
בחוות דעת המומחה נקבע כי לא הותקן כיור בבית שימוש אורחים כנדרש בתכניות ולכן הנתבעת נדרשת להחזיר לתובעים את העלות של 895 ₪ ששילמו עבור כיור וברז (כיור בעלות של 700 ₪ וברז במחיר של 195 ₪). מנגד הנתבעת טענה כי, לפי התוכניות השונות לא הייתה דרישה לכיור בתוך חדר השרותים, הדרישה היא לכיור מחוץ לחדר, ובכל מקרה התובעים קיבלו זיכוי מהנתבעת לאחר שעבודות התקנת ואספקת כיור בוצעו ע"י קבלנים אחרים מטעמם.
אכן מעיון בתוכניות השונות שצורפו עולה כי לא תוכנן כיור בחדר שירותי אורחים, אם כי מחוץ לחדר ועיון בנספח ב' לתצהיר הנתבעת מלמד כי התובעים קיבלו זיכוי בגין פריט זה. [6]
מכאן, טענות התובעים באשר לרכיב זה נדחות.
עפ"י חוות דעת התובעים, גובה מזקף ראש מעל מדרגה מספר 5 (בחלק השני של מהלך המדרגות הראשון) הינו 188 ס"מ בלבד וזאת בניגוד לתקנות התכנון ובניה שקובעות כי גובה מזקף ראש מעל המדרגות יהיה 2.10 מטרים לפחות. עפ"י הנטען, הליקוי אינו מאפשר שימוש בטוח במהלך המדרגות הפנימיות ומאלץ את דיירי הבית והאורחים להיות זהירים בעת השימוש במדרגות. מדובר בליקוי מסוכן, לא בטיחותי שאינו בר תיקון וגורם לירידה בערך הנכס. לפי חוות הדעת השמאי, הוערכה ירידת ערך הבית בגין ליקוי זה בסכום של 50,000 ₪.
בנוגע לחדר רחצה הורים (הממוקם מעל המדרגות) טענו התובעים כי האורך של החדר הוקטן בשיעור של 4.81%. ליקוי זה אינו ניתן לתיקון הואיל והגדלת אורך החדר מקטינה את גובה מזקף הראש במדרגות הפנימיות ולכן הליקוי מהווה גורם בירידת ערך הבית. בחוות דעת השמאי הוערכה ירידת הערך בגין 'ליקוי' זה בסכום של 5,000 ₪.
לעניין חדר הרחצה, הנתבעת טענה כי מדובר בהקטנה שנגזרת מהנמכת גובה מזקף הראש ולאור התוכנית האדריכלית שהוכנה ומכל מקום, מדובר בסטייה של 4.8% שעה שהסכם ההתקשרות בין הצדדים מתיר סטייה עד 5%.
הנתבעת טענה כי התובעים בעצת המעצבת, ביקשו הנמכת גובה שני המפסלים ככל הניתן, ובהתאם לכך, בוטלו 5 מדרגות באופן שגרר הנמכה של 85 ס"מ ביחס לתכנית ההגשה. לציין כי במהלך חקירתו אישר התובע כי מספר המדרגות שונה ומעדותו ניתן להבין כי השינוי נעשה בהסכמתו.
תחילה יודגש כי המדרגה הרלוונטית, בה גובה מזקף הראש הוא 188 ס"מ עפ"י מדידה שעשה מומחה התובעים (ולא נטען אחרת ע"י הנתבעת), הינה המדרגה המסומנת בתוכנית כמדרגה מספר 11.
מתוכניות האדריכל, ובאופן פרטני תוכנית "חתך 1-1 * חתך 2-2"[8], ניתן לקבל את כל הפרטים הרלוונטיים לגבי מהלך המדרגות נשוא ענייננו. הצדדים מופנים לחתך 2-2 באותה תוכנית. מתוכנית זו עולה כי :
המדרגה מספר 6 שהינה למעשה, המדרגה הראשונה בחלק השני של מהלך המדרגות הראשון, היא במפלס 1.05+(כך לפי הרשום בתוכנית החתך).
המדרגה מס' 18, שהינה המדרגה האחרונה באותו מהלך מדרגות, הינה במפלס 3.15+.
פער הגבהים בין שתי המדרגות הוא 2.1 מטר (3.15- 1.05).
בחלק השני של מהלך המדרגות הראשון, 12 מדרגות – מהמדרגה מספר 6 למדרגת מספר 18. יוצא כי גובה כל אחת מהמדרגות הוא 17.5 ס"מ (2.1 מטר /12 מדרגות), ומכאן שמדרגה מספר 11 נמצאת במפלס 1.925 מטר (1.05 + (17.5 * 5).
גובה התקרה באותו חלל, כפי שזה מתועד בתוכנית החתך, הוא 385 ס"מ.[9] משמעות הדברים היא כי גובה מזקף ראש במדרגה מספר 11 הוא 192.5 ס"מ (385 ס"מ– 192.5 ס"מ).
הצדדים לא הרחיבו, כל אחד מסיבותיו שלו, בטיעוניהם בשאלת האחריות הנזיקית; התובעים טענו בכתב התביעה לרשלנות של הקבלן ולא הרחיבו בתצהיר שהגיש התובע בעניין. מנגד, מנהל הנתבעת הסתפק בטיעון כללי לפיו הסביר לתובעים את משמעות השינוי במספר המדרגות בכל הנוגע למזקף ראש, התובעים הסכימו לשינוי וחתמו על אישור ביצוע ספיציפי – נספח ט' לתצהיר הנתבעת. מדובר במסמך שהוא למעשה תוכנית, בה ניתן לראות בעיקר את המדרגות ממספר 11 ועד 18 ואת חדר הרחצה הורים (אליו אתייחס בהמשך).
התובע בחקירתו הנגדית, למרות שנשאל מפורשות אם הוא חולק על המסמכים שצורפו לתצהיר הנתבעת, לא העלה כל טענה אודות החתימה על התוכנית, נספח ט' ומכאן שלא יכולה להיות מחלוקת שראה את התוכנית המצורפת וחתם עליה. עם זאת, לא ניתן לקבוע על סמך חתימה זו כי התובע הסכים לגובה מזקף ראש. בתוכנית לא רשומים נתונים אודות מזקף ראש ואין לצפות או לדרוש מהתובעים, שהינם הדיוטות בתחום, כי יעשו חישובים בעצמם כדי להגיע לגובה מזקף ראש. אף אם הם היו מעוניינים בכך, הרי שתוכנית זו להבדיל למשל מחתך המדרגות "2-2" אין בה כל הנתונים הרלוונטיים לחישוב מזקף ראשו, ואיני סבורה כי יש להטיל עליהם את החובה, שעה ששכרו בעלי מקצוע לשם כך, להיכנס לנבכי החתכים השונים כדי להגיע לנתון של מזקף ראש. בכל הכבוד, זוהי מלאכתם של בעלי המקצוע בעניין !
העדר נתונים אודות מזקף ראש בתוכנית, נספח ט', העדר רישום המפלסים (הגבהים שלהם), העובדה כי רק חלק מהמדרגות נראה בתוכנית מחד ומנגד רישום כל המידות הרלוונטיות לחדר רחצה הורים והיותם של אלה שונים מתוכניות קודמות, מביא אותי למסקנה כי חתימת התובעים על תוכנית זו, באה לשקף את הסכמתם להקטנת חדר רחצה הורים, ולא מעבר לכך.
בעיני אין זה סביר כי התובעים ידעו והסכימו למזקף ראש של 1.88 ס"מ, שכן להבדיל מהקטנת חדר רחצה, 'ליקוי' או צורך שאיתו אפשר להתמודד, גובה מזקף ראש גבולי יכול להוות מפגע בטיחותי אמיתי. העובדה כי התובע ואשתו הם בגובה הנופל מ 1.70 ס"מ, עפ"י עדות התובע, אינה מעלה או מורידה, שכן אין לדעת מה יהיה גובה ילדיהם בעתיד ובוודאי שהדבר רלוונטי ביחס לכל מי שיבקרם ויבקש לעלות למפלס השני. מזקף ראש של 1.88 ס"מ הינו גבולי ובעייתי ואם התובעים היו מסכימים לו, זה היה אך טבעי כי מנהל הנתבעת ידאג להחתימם על כך, כפי שדאג לעשות בעניין חדר הרחצה, ומכאן איני נותנת אימון בגרסתו של מנהל הנתבעת לפיה הסביר לתובעים "בזמן אמת" על גובה מזקף ראש והם הסכימו לדבר.
נוכח מערכת היחסית בין התובעים, מזמיני העבודה, לקבלן, שהוא איש המקצוע בעניין (בנוסף כמובן לעורכי התוכניות), אין צורך להרחיב בדבר קיומה של חובת זהירות מושגת וקונקרטית כלפי התובעים. בנייה בניגוד להוראות התקנות בהקשר של מזקף ראש מעל מדרגות בהן נעשה שימוש יומיומי, והסיכון הבטיחותי שנוצר עקב כך, מהווה לטעמי הפרה של חובת הזהירות כלפי התובעים.
העובדה כי העבודות בוצעו לפי תכנית שהכין האדריכל, אין בה כדי לפטור את הקבלן, אשר התחייב לבצע את העבודות במקצועיות, ברמה נאותה ובהתאם לדין, מהאחריות כלפי התובעים, שהינם כאמור הדיוטות בתחום.
שני הצדדים בחרו שלא להזמין את האדריכל למתן עדות, ואין למעשה לפני גרסה מטעמו, ואולם גם אם האדריכל התרשל כלפי התובעים – ואיני קובעת מסמרות בעניין - הרי שאין בדבר כדי להסיר את האחריות המוטלת בכגון דא על הקבלן להסביר לתובעים את ההשלכות של ביצוע העבודה, בכל הנוגע למזקף ראש, לפי תוכנית האדריכל.
בכל מקרה יצויין כי הסטיה במידות הינו בשיעור הנופל מ 5%, אשר לפי ההסכם הסכימו לה הצדדים [10]
בחקירתו בביהמ"ש הסביר מנהל הנתבעת את הפתרון המוצע והרחיב בענייננו, לאחר שנשאל גם ע"י ביהמ"ש אודות הצעתו. מנהל הנתבעת העריך את עלותו של התיקון המוצע בסכום של 5,000 ₪.
חשוב מכך, גם אם ניתן היה לאמץ את הפתרון המוצע ברמה של הביצוע, איני מקבלת את הערכת מנהל הנתבעת הנוגעת לעלות תיקון זה. אין זה סביר כי פירוק 12 מדרגות שיש, סיתות המדרגות וחיפויין מחדש, יהיה כרוך בהוצאה כספית של 5,000 ₪ בלבד. סכום זה אינו משקף את העבודה הכרוכה בדבר ואת עלות רכישת שיש חדש (בין אם לכל המדרגות באותו חלק של מהלך המדרגות, ובין אם לחלקן) ואינו מביא בחשבון הוצאות נלוות הכרוכות בתיקון, ובין היתר, תיקוני צבע בקיר הצמוד, עקב פירוק הפאנלים של המדרגות.
בהעדר חוו"ד לעניין תיקון הליקוי, ובהעדר הערכה ריאלית לעלותו, אני דוחה את הטענה כי ניתן לתקן את הליקוי בסכום של 5,000 ₪.
מודעת אני לכך כי מדובר בהערכה שאינה מבוססת על חוות דעת מקצועית, ואולם בקובעי סכום זה לקחתי בחשבון מחד את ירידת הערך הנטענת ע"י מומחה התובעים, בהפחתה הבאה לשקף ירידת ערך מתונה וריאלית יותר, ומנגד הערכה כללית המבוססת על הגיון ונסיון החיים, של פירוק המדרגות בחלק הרלוונטי, תיקון המבנה שלהן וחיפויין מחדש.
לסיכום – אני פוסקת לתובעים בגין רכיב זה פיצוי בשל 30,000 ₪.
לפי חוות דעת מומחה התובעים, הריצוף בחצר משופע בסדקים; מדובר בריצוף שהותקן מבטון מוטבע "דמוי פרקט". הליקוי נובע, לשיטת המומחה, מביצוע לקוי המתבטא במחסור בתשתית ו/או הידוק לא מספיק של התשתית והמצעים. בחוות הדעת נקבע בנוסף לכך כי הצבע של הבטון, דמוי הפרקט, דהה עם הזמן. עוד נקבע כי ברצפת החצר הותקנה מדרגה בודדת בגובה של 17 ס"מ, בניגוד להוראות התקן הישראלי לפיהן: מספר המדרגות במהלך לא יפחת מ- 3, הפרשי גבהים בין משטחי רצפה נגישים סמוכים יתאימו לנדרש בטבלה המפורטת בתקן והפרשי גבהים יטופלו ע"י כבש.
לתיקון הליקוי נדרש להרוס את המשטח הקיים מבטון, להדק את התשתית והמצעים ולצקת רצפת בטון עם כבש ללא מדרגה; עלות תיקון הפגמים בחצר לפי חוות הדעת עומדת על סך של 19,000 ₪ והיא כוללת החלקה והטבעה עם ערבוב בצבע לבטון, מריחת שכבת סילר ופינוי פסולת.
בחקירתו הנגדית טען מנהל הנתבעת כי הוראות התקן אליהן הפנה מומחה התובעים לעניין המדרגה, לא חלות על בנייה פרטית. בעניין הריצוף הוא טען בעדותו: "מזמין העבודה לא שאל אותנו. הביא בעלי מקצוע כרצונו. בחלק מהמקרים תוך תיאום איתנו. בחלק אחר בלי תיאום. דוגמא לחוסר תיאום ניתן לראות בתצהיר שלי עניין של התייחסות עבודות בחצר...סדקים קוסמטיים במשטח הבומנייט שזה משטח בטון יצוק שהתחייבנו לעשות עפ"י המפרט...מפנה לעמוד 7 למפרט...הסדקים שנגרמו במשטח הבומנייט נגרמו עקב קבלן של שואב אבק שרצה בדקה התשעים להתקין שואב אבק מרכזי, שם צנרת בגובה פני הבטון, צנרת של שני צול בגובה פני הבטון והסדקים הולכים לכל אורך הצנרת הזאת. אנחנו התרענו בזמן אמת שהוא צריך לקבור את הצנרת עמוק בתחתית היציקה מתחת לברזל. הוא לא עשה זאת ומשכך נוצרו הסדקים. אילו היו לוקחים מדגמים של קידוח גלילה. במקרים כאלה שיש ספקות ממה נובעת הבעיה, לוקחים קידוחי גלילה שהם מאפיינים את צפיפות החומר, חוזק החומר. במקרה זה לא בוצע העניין הזה תוך העלאת סברות כאלה ואחרות של המומחה שלא הוכחו" (עמ' 13, שו' 28 ואילך).
תקן ישראלי הינו מיפרט או אוסף של כללים והגדרות טכניות המתארים את תכונותיו של מוצר מסוים ואת תהליך ייצורו והפעלתו. חוק התקנים, מגדיר שני סוגי תקנים: תקן ישראלי ותקן ישראלי רשמי. ההבחנה בין שני סוגי התקנים הינה מהותית (בג"ץ 7023/93 איגוד יצרני מוצרי עץ נ' שר המסחר והתעשייה), שכן התקן הישראלי נעדר תוקף מחייב. כל תכליתו להעיד על איכות המוצר. התקן הישראלי הרשמי, לעומת זאת, הינו בעל מעמד נורמטיבי מחייב (בגץ 7961/03 טל-רון תעשיות 1979 בע"מ נ' שר המסחר, התעשייה והתעסוקה).
הואיל והמומחה התבסס על התקן הישראלי ומאחר והתובעים לא ביססו את מקור החובה של הנתבעת לבניה לפי התקן, אני דוחה את טענתם בכל הנוגע למדרגה בחצר.
מומחה התובעים ביקש ללמוד מהסדקים על ביצוי לקוי והצביע על כמה סיבות אפשריות לכך : מחסור בתשתית ו/או הידוק לא מספיק של התשתית והמצעים, אם כי לא נעשתה בדיקה בפועל (וניתן לעשות בדיקה כזו) כדי לאשר או לשלול שתי השערות אלה. מרגע שמנהל הנתבעת הציג חלופה נוספת, הגיונית ורלוונטית, היכולה לגרום לסדקים, ומאחר והתובעים בחרו שלא להתמודד עם טענתו העובדתית המפורטת בהקשר זה, אני סבורה כי התובעים לא עמדו בנטל המוטל עליהם בכגון דא ולא הוכיחו כי דווקא ביצוע לקוי של הנתבעת, ולא עבודתו של קבלן אחר במקום, היא זו אשר גרמה לסדקים בריצוף.
מכאן אני דוחה את טענותיהם של התובעים ברכיב זה.
מומחה התובעים הפנה בהקשר זה להוראות התקן הישראל (תקן 1555, חלק 3) לפיו מעבר בין רצפה רטובה ללא רטובה יהיה מדורג וטען כי בפועל לא בוצעה בסף הנמכת רצפה בבית שימוש אורחים. עפ"י חוות הדעת, יש לפרק את הריצוף ולהתקינו מחדש בהתאם לתקן, בעלות של 2,500 ₪.
מנגד, טענה הנתבעת כי מדובר בבית שימוש שעפ"י תוכניות העבודה לא הותקן בו כיור רחצה, אם כי רק אסלה, ומכאן שאין בו חלל "רטוב". כן נטען כי חדר בית השימוש רוצף בריצוף זהה לסלון והשטח הצמוד לו באריחים יקרים שרכש המזמין מכספו. הדירוג היה גורם לפחת גדול של הריצוף ולפגם אסטטי ומכאן דרש המזמין ביצוע העבודה כפי שבוצעה בפועל. לראיה לכך, כך נטען, בכל החדרים הרטובים האחרים בבית בוצע דרוג כנדרש.
בתקן 1555.3 נקבע כי באזורים הרטובים של הבית, יש לתכנן מעבר מדורג בין השטח הרטוב ליבש. לא מצאתי הגדרה בתקן ל"חדר רטוב", אם כי מקובל להתייחס לחדר שירותים כחדר רטוב, זאת יש להניח, נוכח העובדה כי לרוב נמצא בו גם כיור רחצה. משהותקן הכיור מחוץ לחדר השימוש, לבקשתם של התובעים, דומה כי אין עוד צורך בדירוג לפי התקן. כך או כך, גרסתו המפורטת וההגיונית של מנהל הנתבעת, בדבר רצון התובעים שלא לבצע את הסף, בשל טעמי חסכון ואסתטיקה, לא נסתרה והיא מקובלת עלי לחלוטין. התובעים לא ביקשו להתייחס לטענה, לא הציגו גרסה נגדית ומנהל הנתבעת כלל לא נחקר על גרסתו בענין.
מכאן ומכל אחד מהנימוקים לעיל, אני דוחה את התביעה ברכיב זה.
החומה בגבול הקדמי של המגרש מחופה באריחי קרמיקה במידות של 30/60 ס"מ. מדובר בחומה המחופה משני צדדיה, באורך של 12.5 מ', גובה של 1.2 מ' בעובי של 25 ס"מ.
עפ"י חוות דעת המומחה מטעם התובעים, נמצאו הרבה חללים מתחת לאריחים ונמצא אריחים שבורים ומתפרקים וישנם חיתוכים לא ישרים באריחים. לחוה"ד צורפו תמונות המשקפות ליקוי זה. לפי המומחה, נדרש לפרק את החיפוי ולחפות את החומה מחדש בעלות של 10,700 ₪.
הנתבעת טענה בתצהיר מנהלה, בהקשר זה, "הלקוי תוקן"[13]. טענה ולא פירטה!
הנתבעת שידעה בהקשרים אחרים לצרף ולהפנות למסמכים רלוונטיים, לא הפנתה לכל מסמך ו/או ראייה המוכיחים את דבר תיקון הליקוי. אדרבא. ליקוי זה מתועד מפורשות בשני פרוטוקולים שונים למסירת הדירה מיום 29.12.14 [14]. בפרוטוקל השני, מאותו תאריך, נכתב ליד ליקוי זה: "לביצוע" אם כי, כאמור, לא הוצגה כל ראיה בדבר ביצוע התיקון.
מכאן, אני קובעת קיומו של ליקוי בחומה בחצר. אשר לעלות התיקון – משלא בוצע התיקון ע"י הנתבעת כפי שצריכה היתה לעשות, משלא הוגשה חוות דעת נגדית מטעם הנתבעת ומשלא נחקר מומחה התובעים על חוות דעתו, אני מקבלת את הערכת המומחה מטעם התובעים ומחייבת את הנתבעת במלוא עלות התיקון שהוערכה, בסכום של 10,700 ₪.
תחת סעיף זה כלל המומחה ליקויים שונים.
הנתבעת טענה כי הליקוי תוקן, אם לא הוכיחה את הטענה.
משלא חלקה הנתבעת על עצם הצורך בסימון המעגלים וסגירת הפתחים ולא הוכיחה את טענתה בדבר תיקון הליקוי, אני מחייבת אותה בעלות תיקונו לפי חוות הדעת, בסכום של 400 ₪.
הנתבעת טענה כי הדבר לא הוזמן, לא שולם עבורו ולכן לא בוצע.
עפ"י הוראת תקנה 10.7. לתקנות התכנון והבניה, "בכל דירה יותקן ארון תקשורת דירתי סגור במקום נגיש לתפעול ולשירות...". לפי סעיף 10.7 (ב), בארון יותקן בית תקע לחשמל. הואיל והנתבעת התחייבה לבנות בהתאם להוראות התקנות, אני דוחה את טענתה כי "הדבר לא הוזמן" ומחייבת אותה בעלות תיקון הליקוי בסכום של 400 ₪.
הנתבעת טענה כי מדובר בתחזוקה שוטפת לקויה וחידוש צבע הינו במסגרת תחזוקה שוטפת.
בשים לב לכך שחוה"ד נערכה ביום 18.8.15, ויש להניח כי התמונות שצורפו לחוה"ד צולמו סמוך לאותו מועד, אני דוחה את טענה הנתבעת לפיה כתמי הצבע הם עקב תחזוקה ליקויה, שכן לא חלף מספיק זמן למן קבלת החזקה בדירה, כדי להניח בסיס עובדתי הגיוני לטענה זו.
משלא חלקה הנתבעת על עלות הצביעה שהוערכה בחוות דעת המומחה, אני מחייבת אותה בתשלום סכום של 1,500 ₪ בגין רכיב זה.
הנתבעת טענה כי לא נדרש התקנת אפי מים בתכנית העבודה ובכל אופן, התיקון בוצע.
התובעים לא הצביעו על מקור החובה לביצוע אפי המים. לא הפנו לכל תקנה או סעיף בהסכם ולא טענו כי הדבר נכלל בתוכניות העבודה ומכאן, אני דוחה את טענותיהם בהקשר זה.
התובעים ביקשו לבסס את טענותיהם לעניין ירידת ערך הדירה, על חוות דעת שמאית שצורפה לתביעה. נקודת המוצא בהקשר הינה אפוא כי הליקוי או פגם שאינם ברי תיקון או שאין כדאיות כלכלית בתיקונם, גוררים ירידת ערך הדירה. זו גם התשובה שניתנה ע"י השמאי מטעם התובעים.
עוגמת נפש
"מטרתו של הפיצוי הינה להעמיד את הניזוק במצב בו היה נמצא אלמלא אירעה ההפרה והנזק שנגרם בעקבותיה. בקביעת שיעור הפיצויים בגין עגמת הנפש בגין ליקויי בניה יילקחו בחשבון, בין היתר, טיב הנכס בו נפלו הליקויים - האם מדובר בדירת מגורים, במבנה עסקי או אחר; מה טיב הליקויים, מידת חומרתם, מידת השפעתם על חיי היומיום בדירה; התנהלות הצדדים עובר להליך המשפטי ובמהלכו; עלות תיקון הליקויים ועוד".
סוף דבר
סכום של 35,000 ₪, בגין ירידת ערך. סכום זה נפסק נכון להיום.
סכום של 15,444 ₪, שהינו הסכום הכולל בגין התיקונים השונים שאושרו ובתוספת מע"מ[15]. לסכום זה יתווספו הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום הגשת התביעה [16].
בסה"כ, תשלם הנתבעת לתובעים, בגין נזק, סכום של 50,444 ₪.
בנוסף, תשלם הנתבעת לתובעים את הוצאות ההליך בסכום של 11,063 ₪, בגין חוות דעת לפי הקבלות שצורפו ובגין אגרת ההליך, ובתוספת הפרשי הצמדה וריבית, מיום הוצאת כל הוצאה. כן תשלם הנתבעת לתובעים שכ"ט עו"ד בסכום של 10,000 ₪.
הסכומים שנפסקו ישולמו תוך 30 יום מהיום, שאם לא כן ישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד ליום התשלום המלא בפועל.
המזכירות תמציא את פסק הדין לצדדים.
ניתן היום, י"ג כסלו תש"פ, 11 דצמבר 2019, בהעדר הצדדים.
הסכמים עם האדרכיל והמעצבת צורפו לתצהיר הנתבעת – נספחים ג' ו-ד'. ↑
אייל זמיר חוק המכר (דירות), תשל"ג-1973 – פירוש לחוקי החוזים. ↑
סעיף 7 להסכם. ↑
נספח ז' לתצהיר הנתבעת. ↑
נספח ח2 לחוות הדעת. ↑
הזיכוי מופיע תחת הכותרת "שרותי אורחים" בטבלה מרוכזת ובטבלה מפורטת. ↑
סעיף 81 לתצהיר מנהל הנתבעת. ↑
לביהמ"ש, כמו גם לב"כ התובעים, נמסר עותק שלם בגודל רגיל, של התוכנית. ↑
הגובה עצמו רשום בתוכנית; הוא גם נגזרת של מפלס הרצפה במפלס שמעל 4.2+ בניכוי 35 ס"מ רוחב/גובה התקרה ↑
ראו סעיף 15 (ד) להסכם. ↑
הפרטיכלים צורפו כנספח י' לתצהיר הנתבעת. ↑
סעיף 7 (ד) להסכם. ↑
סעיף 71 לתצהיר. ↑
נספח י' לתצהיר הנתבעת. ↑
הסכומים בחוות דעת מומחה התובעים הם לפני מע"מ. ↑
בסיכומי התובעים נדרשו הסכומים בתוספת הפרשי הצמדה וריבית, להבדיל מחוות דעת המומחה בהקשר זה. ↑
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
29/08/2017 | החלטה שניתנה ע"י לובנה שלאעטה חלאילה | לובנה שלאעטה חלאילה | צפייה |
11/12/2019 | פסק דין שניתנה ע"י לובנה שלאעטה חלאילה | לובנה שלאעטה חלאילה | צפייה |
01/10/2020 | פסק דין שניתנה ע"י שושנה שטמר | שושנה שטמר | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | פיני קרן | שי ליאון |
תובע 2 | סיגלית קרן | שי ליאון |
נתבע 1 | עדירן פיורה נדל"ן ובינוי בע"מ | ניר גורן |