טוען...

הוראה למומחה בית משפט להגיש חוו"ד ד"ר עידו ציון

איריס רש08/09/2019

08 ספטמבר 2019

בפני: כב' השופטת איריס רש

התובעת:

כרואן קסיס

ע"י ב"כ: עו"ד ישראלה זטרמן

-

הנתבע:

המוסד לביטוח לאומי

ע"י ב"כ: עו"ד צחי רטר

החלטה

בהמשך להחלטה מהיום, 8.9.19 , אני קובעת כדלקמן:

1. מינוי מומחה רפואי

ד"ר עידו ציון, מתמנה בזאת לשמש מומחה יועץ רפואי (להלן – המומחה), לשם מתן חוות דעת רפואית בשאלות המפורטות להלן וזאת תוך 30 ימים מקבלת החלטה זו.

2. מסמכים רפואיים:

להחלטה זו מצורפים מסמכים כמפורט להלן:

א. תיק רפואי של התובעת מקופ"ח מכבי (כללי ואורטופדי).

ב. מכתבו של ד"ר כ. חמוד מיום 19.2.17 (צורף כנספח א' לתצהיר התובעת).

3. העובדות:

א. התובעת, ילידת 1970, עובדת כאחות בתינוקייה ו/או בפגייה במשך כ -29 שנים.

ב. משנת 1989 ועד לשנת 2011, התובעת עבדה כאחות בתינוקייה ובפגייה בבית החולים האיטלקי בנצרת. במהלך התקופה התובעת שמשה כאחראית משמרת וגם כסגנית אחות אחראית וכממלאת מקום אחות אחראית.

משנת 2011 ועד לשנת 2014, התובעת עבדה בשתי עבודות במקביל 1/2 משרה בבית החולים האיטלקי כאחות בתינוקייה ובפגיה ו- 60% משרה בבית חולים שערי צדק בירושלים כאחות ואחראית משמרת בתינוקייה.

החל משנת 2014 התובעת עובדת בבית חולים שערי צדק כאחראית משמרת בתינוקייה.

ג. לאורך כל תקופת עבודתה ועד לשנת 2015 התובעת עבדה בהיקף 100% משרה. משנת 2015 ואילך התובעת ירדה ל -75% משרה.

ד. בבית החולים האיטלקי הפגייה מהווה חלק ממחלקת הילודים/תינוקייה וכמות התינוקות עמדה בממוצע על 20 תינוקות ולעיתים שהו בתינוקייה כ -30 תינוקות. עד שנת 2007 לא היו מכונות הנשמה בפגייה וכפועל יוצא מספר הפגים במחלקה היה קטן ועמד על 2-3 פגים.

בכל משמרת מופקדות על התינוקייה 2 אחיות ומשנת 2005 במשמרת בוקר מתווספת גם עובדת כח עזר אחת. כח העזר לא טיפלה בתינוקות אלא טיפלה בכביסה, סדר וניקיון.

ה. בבית חולים שערי צדק התינוקייה מנתה בין 30 ל- 50 תינוקות ולעיתים התפוסה בתינוקייה הגיעה ל - 60 תינוקות.

במשמרת בוקר עובדות 3 אחיות; במשמרת ערב 2 אחיות וכח עזר; במשמרת לילה 2 אחיות ו -2 כח עזר או כח עזר וסטודנטית.

ו. העבודה של התובעת התבצעה במשמרות, לפי סידור עבודה. אורך כל משמרת 8 שעות.

משמרת בוקר בין השעות 07:00-15:00.

משמרת ערב בין השעות 15:00-23:00.

משמרת לילה בין השעות 23:00-07:00

ז. עבודת התובעת במשמרת בוקר כוללת את הפעולות הבאות: קבלת המשמרת מאחראית משמרת קודמת, סיבוב ביקור במחלקה במסגרתו היא עוברת על התיק של כל תינוק, מודדת חום, בודקת צהבת ומבצעת את הכנות הנדרשות לבדיקת דם, במידה ונדרשת בדיקת דם מהתינוק. סיבוב הבוקר נמשך כשעה – שעה וחצי. לאחר סיבוב הבוקר, במשך כחצי שעה, התובעת לוקחת דמים מהתינוקות הזקוקים לבדיקות דם. לאחר מכן, התובעת מצטרפת לביקור רופאים במחלקה שאורך בין חצי שעה לשעה. בתום ביקור הרופאים, התובעת מכינה מכתבי שחרור לתינוקות שמשתחררים מהמחלקה ומדריכה את האמהות של התינוקות המשתחררים. לאחר שחרור תינוקות וקבלת תינוקות חדשים מחדר לידה, מוציאים את התינוקות לאמהות ואחת מהאחיות מסתובבת במחלקת יולדות ומסייעת בהדרכה ובהנקה. לאחר שמחזירים את התינוקות לתינוקייה מבצעים סבב החתלה, קבלת תוצאות הבדיקות והכנסתן לתיק תוך כדי סבב ביקור במחלקה.

בבית החולים האיטלקי, הרחצה בוצעה במשמרת הבוקר, בעוד שבבית חולים שערי צדק, הרחצה מתבצעת במשמרת ערב.

ח. במשמרת ערב מתבצעת קבלת המחלקה מהמשמרת הקודמת ונערך סבב של בדיקות דם לצהבת ובדיקות סקר. במקביל מתקבלים למחלקה תינוקות חדשים מחדר הלידה. פעולות אלה נמשכות עד כשעתיים – שעתיים וחצי. לאחר שעה וחצי נוספת מתחיל סיבוב רחצה ומדידת חום שנמשך כשעה וחצי - שעתיים. לאחר הרחצה וההלבשה מוציאים את התינוקות לאמהות להאכלה ולאחר מכן מחזירים את התינוקות למחלקה.

ט. משמרת לילה מתחילה בסבב החתלה והאכלה. באמצע המשמרת עושים סיבוב של בדיקת צהבת במכשיר ומדידת חום לכל התינוקות. לאחר הבדיקה נערך סבב החתלה לכל התינוקות והוצאת התינוקות לאמהות להאכלה. בסמוך לתום המשמרת מחזירים את התינוקות למחלקה.

י. בבית חולים שערי צדק בדרך כלל העבודה במחלקה מתחלקת באופן שווה בין האחיות במשמרת.

בבית החולים האיטלקי, האחיות במשמרת מתחלקות כך שאחות אחת עובדת בתינוקייה והשניה בפגייה ואולם האחיות מסייעות אחת לשניה.

יא. התובעת היא אישה גבוהה שגובהה 1.85 ס"מ. גובה העריסה 80 ס"מ וגובה כיור הרחצה בין 90 ס"מ למטר.

משקל התינוקות בין 2 ק"ג ללמעלה מ -4 ק"ג.

יב. עבודת התובעת כללה ביצוע פעולות שונות ומגוונות על פני המשמרת - קבלת המשמרת, בדיקת התיק של התינוק, מדידת חום, בדיקת צהבת, ביצוע הכנה לבדיקות דם (בדיקת צהבת ובדיקת דם לא מבוצעות באופן אוטומטי לכל התינוקות), לקיחת דמים, הצטרפות לביקור רופאים, הכנת מכתבי שחרור לתינוקות והדרכה לאימהות של התינוקות המשתחררים, קבלת תינוקות חדשים מחדר לידה, הוצאת תינוקות לאמהות, סיוע בהדרכה ובהנקה, רחצה, האכלה, החתלה, קבלת תוצאות בדיקות והכנסתן לתיק התינוק. חלק ניכר מהפעולות אותן ביצעה התובעת במהלך המשמרת היה כרוך בהתכופפות ויישור הגב וזאת לנוכח העובדה שמרבית הפעולות בוצעו בתוך עריסת התינוק כגון ביצוע הבדיקות השונות (מדידת חום, בדיקת צהבת ולקיחת דמים), החתלה, הלבשה או הפשטה של התינוק, או שהתובעת נדרשה להתכופף כדי להרים את התינוק או להחזירו לעריסה. בבי"ח החולים האיטלקי בו עבדה התובעת במשך 22 שנה במשרה מלאה ו -3 שנים בחצי משרה, התובעת טיפלה ב -10-15 תינוקות במשמרת ובבית חולים צדק בו עבדה במשך 3 שנים ב -60% משרה ומאז שנת 2015 בהיקף של 75%משרה היא טיפלה ב - 10-20 תינוקות במשמרת בוקר וב -15 -30 תינוקות במשמרות ערב ולילה. לפיכך לאור המטלות שביצעה התובעת במהלך המשמרת, היא נדרשה להתכופף עשרות פעמים במשמרת. גם אם התובעת ביצעה פעולות אחרות אנו סבורים כי ניתן לבודד את פעולת הכיפוף ויישור הגב ממכלול הפעולות שבוצעו על ידי התובעת. באשר לרציפות פעולת הכיפוף והיישור של הגב, ממכלול הראיות עלה כי עבודת התובעת התבצעה בסבבים רצופים של ביצוע בדיקות חום, בדיקת צהבת ובדיקת דם לכלל או לרוב התינוקות עליהם הייתה מופקדת, החתלה של כל התינוקות, אחד אחרי השני, סבב רחצה, הוצאת תינוקות מהעריסה והבאתן לאמהות והחזרתם מהאמהות לעריסה. במסגרת הסבבים הנמשכים בין חצי שעה ל – שעתיים, התובעת מתכופפת לעריסת התינוק או לכיור הרחצה במשך עשרות פעמים ברציפות.

4. השאלות:
לתשומת לב המומחה, עת מדובר בהכרה בפגיעה בעבודה בעילת המיקרוטראומה, שהיא עילת התביעה במקרה הנוכחי, סדר בחינת הדברים הוא כמפורט להלן:

ראשית – האם קיים קשר סיבתי בין תנאי עבודתו של המבוטח לבין הליקוי ממנו הוא סובל. על מנת לקבוע קיומו של קשר סיבתי, יש צורך בסבירות של מעל 50%, כי תנאי העבודה השפיעו על הליקוי. דהיינו, יותר סביר לקבוע שתנאי העבודה השפיעו במידה זו או אחרת על הליקוי, לעומת המצב ההפוך שתנאי העבודה לא השפיעו.

יובהר, כי בשלב זה לא נדרשת התייחסות למידת ההשפעה על מצבו הרפואי של המבוטח, ואין הכוונה כי תנאי העבודה תרמו ל-50% ממצבו הרפואי של המבוטח, אלא האם תנאי העבודה גרמו במידה כלשהי למצבו הרפואי של המבוטח או להחמרת מצבו הרפואי של המבוטח, בסבירות של 50% ומעלה.

שנית – ככל שנקבע קשר סיבתי כאמור לעיל, יש לבחון את שאלת היחס בין השפעת תנאי העבודה על הליקוי אל מול גורמיו האחרים. לגבי שאלה זו די בהשפעה משמעותית של תנאי העבודה על קרות אותו הליקוי כדי שהוא יוכר כפגיעה בעבודה על פי תורת המיקרוטראומה. השפעה משמעותית הינה, על פי הפסיקה, השפעה בשיעור 20% לפחות.

על רקע הבהרה זו, הינך מתבקש להשיב על השאלות הבאות:

א. מהו הליקוי ממנו סובלת התובעת בגב?

ב. האם ניתן לקבוע, בסבירות של מעל 50%, קיומו של קשר סיבתי בין עבודת התובעת כמתואר בפרק העובדתי לליקוי ממנו היא סובלת?

גם החמרת מצב הליקוי עקב העבודה משמעה קיום קשר סיבתי בין השניים.

ג. ככל שהתשובה לשאלה הקודמת הינה בחיוב, וקיים לדעת המומחה קשר סיבתי בין העבודה לליקוי, הוא מתבקש להשיב לשאלה הבאה בדבר אופן קרות הליקוי, דהיינו:

האם בעיקרו של דבר ניתן לומר, כי הליקוי של התובעת עקב עבודתה נגרם על דרך של פגיעות זעירות כך שכל אחת מהן הסבה לה נזק זעיר בלתי הדיר עד שהצטברות הנזקים הזעירים הללו זה על גבי זה גרמה גם כן לליקוי (כדוגמת טיפות מים המחוררות את האבן עליה הן נוטפות).

ד. ככל שהמומחה ישיב לשאלה הקודמת בחיוב, הוא מתבקש להשיב לשאלה הבאה בדבר השפעת העבודה על הליקוי בגב התובעת ביחס לגורמים האחרים, דהיינו - האם לעבודת התובעת השפעה משמעותית על הליקוי?

(השפעה משמעותית על פי הפסיקה הינה בשיעור של 20% ומעלה).

5. אם וככל שמי מהצדדים היה או עודנו בקשר עם המומחה, לגבי תובענה זו או הפגיעה מושא התובענה, לרבות חוות דעת שקיבל מהמומחה, יגיש הודעה בכתב לבית דין זה וישירות לצד שכנגד, תוך 7 ימים ממועד קבלת החלטה זו.

6. שכ"ט המומחה ישולם מקופת בית הדין.

5129371

546783137. התיק יובא לעיוני ביום 25.10.19.

ניתנה היום, ח' אלול תשע"ט, (08 ספטמבר 2019), בהעדר הצדדים ותישלח אליהם.


החלטות נוספות בתיק
תאריך כותרת שופט צפייה
29/07/2018 הוראה למומחה בית משפט להגיש חוו"ד איריס רש צפייה
01/08/2018 החלטה שניתנה ע"י איריס רש איריס רש צפייה
15/01/2019 הוראה למומחה בית משפט להגיש חוו"ד / ש. הבהרה איריס רש צפייה
21/05/2019 הוראה למומחה בית משפט להגיש חוו"ד / ש. הבהרה איריס רש צפייה
08/09/2019 החלטה שניתנה ע"י איריס רש איריס רש צפייה
08/09/2019 הוראה למומחה בית משפט להגיש חוו"ד ד"ר עידו ציון איריס רש צפייה
10/10/2019 הוראה לתובע 1 להגיש תגובת הצדדים לחווה"ד איריס רש צפייה